Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#10301 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:
Da je vise tacki topljenja onda bi napisali od stepeni do stepeni se krece topljenje zeljeza a ne uhvatiti se za jednu cifru u ovom lucaju 1538c
Smrčak, sve te temperature topljenja, ključanja, gorenja zavise od pritiska i standardno se sve izražavaju mjerene na nivou mora. Ako se posebno ne naglasi kada se kaže da željezo počinje da se topi na nekoj temperaturi, ta temperatura vrijedi samo na 0 metara nadmorske visine. Ako se želi zadovoljiti ta temperatura recimo na planini na visini od 1.000 metara, mora se željezo topiti u komorama u kojima će pritisak biti kao na 0 metara nadmorske visine. Bez tih komora, temperatura na kojoj će se željezo topiti će biti drugačija. U slučaju veće nadmorske visine trebaće niža temperatura.

Na primjer: Voda ključa na 100 stepeni Celzijusa na nivou mora, na 0 metara nadmorske visine. Na 3.000 metara nadmorske visine voda ključa na oko 90 stepeni Celzijusa. Na 5.000 ključa na oko 87 stepeni. Na najvišoj tačci na Zemlji, vrhu Mont Everesta (8.848 metara nadmorske visine), ključa na oko 72 stepena Celzijusa. A kada bi se spustio u okeane, to jeste išao ispod nivoa mora, voda recimo na -1.000 metara ključa na oko 120 stepeni Celzijusa.

Dakle, temperatura na kojoj će neka materija početi da se topi ili da gori zavisi od pritiska, nije ista svuda na planeti. Kako to da Kur'an to nije uzeo u obzir, to je zakon fizike koji je vrijedio i u trenutku pisanja(ili spuštanja kako ti je draže) Kur'ana.

Evo ti zadatak. Kako je voda ipak mnogo važnija materija od željeza, siguran sam da ćeš pronaći u Kur'anu da je negdje riječ voda udaljena od riječi para za tačno 100 ajeta. Ili za 100 nečeg drugog, već ćeš ti odabrati šta ti se sviđa i korištenjem "kreativne matematike" pronaći 100 nečega što je udaljenost između bilo koje riječi koju ćeš shvatiti kao voda i druge riječi koju ćeš shvatiti kao para.

Pa, šejtan ga odnio, ako se temperatura topljenja željeza tako inventivno naznačava u Kur'anu, gdje je voda, valjda su voda i njena temperatura ključanja više zaslužili naznačavanje u Kur'anu nego željezo i njegova teperatura topljenja?

I posljednje pitanje: Kako to da je u Kur'anu naznačena temperatura topljenja u Celzijusima? Zašto nije udaljenost tih ajeta takva da je to temperatura topljenja u Farenhajtima ili Kelvinima? Zašto je baš Celzijus imao tu čast? Skala Celzijusa je samo jedna od temperaturnih skala, Farenhajti nisu ništa lošiji, pa ni Kelvini.

Da li se odgovor krije u tome što se Farenhajti koriste kod mrskih imerijalista preko bare, pa politički ne odgovaraju "pronalazačima" Kur'anskih čuda. Bogu je pretpostavljam svejedno, Celzijusi, Kelvini, Farenhajti, ionako ih je sve troje on (kao stvoritelj svega) stvorio. Kladim se da kada bude u pitanju neka udaljenost ili težina, biće izražena u metričkom, neće u imperijalnom sistemu.

Mnoga pitanja se tu kriju... She moves in mysterious way.

Smrčak, sve te temperature topljenja, ključanja, gorenja zavise od pritiska i standardno se sve izražavaju mjerene na nivou mora. Ako se posebno ne naglasi kada se kaže da željezo počinje da se topi na nekoj temperaturi, ta temperatura vrijedi samo na 0 metara nadmorske visine. Ako se želi zadovoljiti ta temperatura recimo na planini na visini od 1.000 metara, mora se željezo topiti u komorama u kojima će pritisak biti kao na 0 metara nadmorske visine. Bez tih komora, temperatura na kojoj će se željezo topiti će biti drugačija. U slučaju veće nadmorske visine trebaće niža temperatura.
tako mozes isto sve razvlaciti, nije isto na zemlji, nije isto u svemiru, nije isto u dnu mora itd itd

Ti se hvatas na neke pritiske koje naucne stranice uopste ne pominju, nego su slozne oko jedne cifre 1538, zasto oni toliko ne naglasavaju razne tacke topljenja i pritiske? Ne nego su slozni na jednu cifru i to promoviraju 1538.
Pa, šejtan ga odnio, ako se temperatura topljenja željeza tako inventivno naznačava u Kur'anu, gdje je voda, valjda su voda i njena temperatura ključanja više zaslužili naznačavanje u Kur'anu nego željezo i njegova teperatura topljenja?
polahko ba, ove stvari se tek sada otkrivaju, niko ne tvrdi da nema nista o vodi.

nemozes tako ici cijelo vrijeme, kad ti neko donese tacke topljenja zeljeza, ti pocnes a gdje tacka toljenja za zlato ili srebro itd

uvijek trazis nesto novo, umjesto da malo razmislis, otkud bas da se potrefi 1538 ajeta izmedju spominjanja prvog zeljeza u tvrdom stanju do jedino spominjanja zeljeza u mehkom tj. otopljenopm stanju kao sto naucne stranice govore 1538 stepeni celzijusa mu je tacka toplenja, razmisli malo kako to da Ovako velika zifra i egzaktna cifra se potrefi u Kur'anu

ovo nemoze nikako biti slucajnost jer imamo ovakih slicnih programiranja gdje su ukljucene jos vece cifre, i sve te velike cifre nemogu biti slucajnost.

Stvar je jednostavna ljudi, vi necete da vjerujete jer vam je vjerovanje mrsko iako vam se ociti dokazi dostavljaju, vi mozete svi prebrojati brzo ajete i ove dokaze, mozete se uvjeriti svojim rukama i ocima, opipati cudo svojim rukama, ali vam je vjerovanje mrsko, draze je nevjerovanje, i onda normalno idete svom silom pa makar i nelogicno se postavili samo da se to ospori i opravda vase navjerovanje.

Ja u neku ruku i razumijem vase nevjerovanje, jer onaj koji u dubini srca zeli nevjerovanje i bori se protiv vjerovanja , takvom ni Bog onda neda da mu se srce preokrene u koliko se nesto ne desi pa da krenu stvari drugim tokom.
I posljednje pitanje: Kako to da je u Kur'anu naznačena temperatura topljenja u Celzijusima? Zašto nije udaljenost tih ajeta takva da je to temperatura topljenja u Farenhajtima ili Kelvinima? Zašto je baš Celzijus imao tu čast? Skala Celzijusa je samo jedna od temperaturnih skala, Farenhajti nisu ništa lošiji, pa ni Kelvini.
ima i u kelvinima , ne brini, a to sto se odluci na jednu, to je stvar autora Kur'ana, ako on odluci na jednu to je onda njegov izbor.
Da li se odgovor krije u tome što se Farenhajti koriste kod mrskih imerijalista preko bare, pa politički ne odgovaraju "pronalazačima" Kur'anskih čuda. Bogu je pretpostavljam svejedno, Celzijusi, Kelvini, Farenhajti, ionako ih je sve troje on (kao stvoritelj svega) stvorio. Kladim se da kada bude u pitanju neka udaljenost ili težina, biće izražena u metričkom, neće u imperijalnom sistemu.

Mnoga pitanja se tu kriju... She moves in mysterious way
imaju i Kelvini programirani druze, samo sto ti neznas , jer ne zalis da vjerujes niti znas
asurbanipal

#10302 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by asurbanipal »

Šta kaže Kur'an?

Na kojoj temperaturi se topi asfalt?
harač

#10303 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

zašto se s ovim glupostima zachatava tema?
Zaitsev

#10304 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zaitsev »

Smrčak i njegovi "argumenti" :D
Smrcak15

#10305 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

harač wrote:zašto se s ovim glupostima zachatava tema?
zasto je glupost

pa ovdje , takvi primjeru idu u prilog da je Kuran od Boga nikako od ljudi, znaci fakticki drzimo se teme jer pricati ima li Boga ili nema pripada ovoj temi, ne pricamo jeli Kuran od nekog covjeka, nego jeli od Boga ili nije, samim tim se vezujemo na ovu temu ateizma.
Bloo
Globalna šefica

#10306 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
harač wrote:zašto se s ovim glupostima zachatava tema?
zasto je glupost

pa ovdje , takvi primjeru idu u prilog da je Kuran od Boga nikako od ljudi, znaci fakticki drzimo se teme jer pricati ima li Boga ili nema pripada ovoj temi, ne pricamo jeli Kuran od nekog covjeka, nego jeli od Boga ili nije, samim tim se vezujemo na ovu temu ateizma.
Zapravo ateizam se ne svodi iskljucivo na to ima li boga ili ne kao sto se i vjera ne svodi iskljucivo na to jesu li ateisti u pravu ili ne
Zamisli ima ateista koji uopste ne razmisljaju o postojanju boga ..
Bloo
Globalna šefica

#10307 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Mozda ipak da predes na neku drugu temu unitar Religije?
Cuda kurana itd?
HardcoreMX

#10308 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

Connaisseur Karlin wrote:prihvatilo od strane koga, da pogodim, od tebe i Smrckonje bez vas dvojice nema naucnog napretka klonovi ti se spinuju glavi
sa ili bez klonova..uglavnom diskutujes na osobnoj razini i zachatavas temu..ako imas argumenata predji na konkretnu temu...
Smrcak15

#10309 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

17:50. Reci: "Hoćete, i da ste kamenje ili gvožđe
.
.
.
1538 ajeta-1538 stepeni celzijusa dokk ne postane mehko gvodze/otopljeno gvozdje
.
.
.
34:10 Mi smo Davidu/Davudu Našu milost ukazali - "O brda, ponavljajte zajedno s njim hvalu, i vi ptice!" - i učinili da mu mekahno gvožđe bude.

za mene je ovo fanatasticno programiranje ajeta i teksta da korespondira naucnim cinjenicama danasnjice

Ali pazite ovo, celzijusi su standardizirani tek 1948 godine u svijetu...sta nam to govori, govori nam da autor Kur'ana poznaje buducnost pa pozicionira rijeci i ajete na tacna mjesta da korespondira buducim naucnim otkricima. ovo je ljudi dokaz da je Kur'an od Boga, koji poznaje buducnost. Nesto sto sami mozete da se uverite , svojim ocima i rukama.

Ali onaj ko glavu okrene od Bozije dokaze , tesko mu se onda na sudnjem danu kad stane pred njega, nece imati nikakva pravdanja

Bog kaze:

Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten? (Fussilat, 53)

37.Čovjek je stvoren od žurbe. Pokazaću Ja vama, doista, dokaze Svoje, zato Me ne požurujte

A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj će teškim životom živjeti i na Sudnjem danu ćemo ga slijepim oživiti”
(Ta‐Ha, 124)

38. A oni koji se budu trudili da se dokazima Nasim suprotstave, da ih onemoguce, oni ce biti kaznjeni."

3. A nevjernici govore: "cas ozivljenja nam nece doci!" Reci(im Muhammede): "Hoce, tako mi Gospodara moga, koji zna i ono sto je skriveno, zacijelo ce vam doci." - Njemu ne moze nista, ni truncica jedna ni na nebesima ni na Zemlji, izmaci, i ne postoji nista, ni manje ni vece od toga, sto nije u jasnoj Knjizi -

4. da nagradi one koji vjeruju i dobra djela cine, - njih ceka oprost i opskrba plemenita -,

5. a da kazni najbolnijom patnjom one koji protiv dokaza Nasih bore, nastojeci da ih onemoguce.
Bloo
Globalna šefica

#10310 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Awesome
Primljeno k znanju
Tesko nama na sudnjem danu

Rima :mrgreen:

A sad mozda da odes trolati na odgovarajucim temama?
vatrogasac

#10311 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by vatrogasac »

I za vjerovanje i nevjerovanje treba vjerovanje.

Bloo
Globalna šefica

#10312 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:I za vjerovanje i nevjerovanje treba neko vjerovanje.
Ateizam je i stav i ubjedenje i izostanak vjerovanja, a ne nuzno i vjerovanje u nepostojanje.
Smrcak15

#10313 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Ateizam je i stav i ubjedenje i izostanak vjerovanja, a ne nuzno i vjerovanje u nepostojanje.
ateizam je vjerovanje da nema Boga, tako da je i to jedna vrsta vjerovanja.
vatrogasac

#10314 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by vatrogasac »

Bloo wrote:
Čuo sam ovu rečenicu 1000 puta. Slijedi ona da je teret dokaza na onome ko tvrdi. Koliko dokaza imaš za taj "stav i ubjeđenje"?
Bloo
Globalna šefica

#10315 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:
ateizam je vjerovanje da nema Boga, tako da je i to jedna vrsta vjerovanja.
To ti smatras. Postoji vise ateizama.
Vjerovanje podrazumijeva svjesnu suspenziju nevjerice na ilogicne pojave ili privremeni nedostatak dokaza koji ce osobu ubijediti u suprotno. Npr kaze se iako ga ne znam, vjerujem da je on dobar covjek. Vjerovat ces u to dok se ne dokaze suprotno.
Kod mene nema vjerovanja, vec je stav
Takoder, isto kao sto rekog, tvoje vjerovanje se ne definise u odnosu na mene kao ateistu, vec u odnosu na boga
Isto tako, moj ateizam se ne definise u odnosu na tebe i tvoje vjerovanje, vec na mene i svijet.
Da spustim na licni nivo
Ti se svim silama trudis da mi otvoris oci dokazima bozanskog postojanja.
Ja se svim silama trudim da te postujem i ne ubijedujem te u svoj svjetonazor. Osim pivremenog osvrta na stvari koje imaju veze sa mundanim- hemija, psihologija, itd.
Neki ateisti bi te pokusali ubijediti u vlastiti nalazeci rupe u tvojim postovima ili cak ni to, dovoljno je da postavljaju slike umiruce djece u africi na svaki tvoj post.
S obzirom da ima vise nego dovoljno otvorenih tema o cudima Kurana, mislim da su.one plodnije tlo za tvoje analize.
HardcoreMX

#10316 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

Nije sigurno da ce religija doista napraviti od covjeka vjernika, ali je sigurno da je religija ta koja je stvorila ateistu i agnostika...
Bloo
Globalna šefica

#10317 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

HardcoreMX wrote:Nije sigurno da ce religija doista napraviti od covjeka vjernika, ali je sigurno da je religija ta koja je stvorila ateistu i agnostika...
Svakako, homo habilis je bio vjernik
Smrcak15

#10318 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote: To ti smatras. Postoji vise ateizama.
Vjerovanje podrazumijeva svjesnu suspenziju nevjerice na ilogicne pojave ili privremeni nedostatak dokaza koji ce osobu ubijediti u suprotno. Npr kaze se iako ga ne znam, vjerujem da je on dobar covjek. Vjerovat ces u to dok se ne dokaze suprotno.
Takoder, isto kao sto rekog, tvoje vjerovanje se ne definise u odnosu na mene kao ateistu, vec u odnosu na boga
Isto tako, moj ateizam se ne definise u odnosu na tebe i tvoje vjerovanje, vec na mene i svijet.
Da spustim na licni nivo
Ti se svim silama trudis da mi otvoris oci dokazima bozanskog postojanja.
Ja se svim silama trudim da te postujem i ne ubijedujem te u svoj svjetonazor. Osim pivremenog osvrta na stvari koje imaju veze sa mundanim- hemija, psihologija, itd.
Neki ateisti bi te pokusali ubijediti u vlastiti nalazeci rupe u tvojim postovima ili cak ni to, dovoljno je da postavljaju slike umiruce djece u africi na svaki tvoj post.
S obzirom da ima vise nego dovoljno otvorenih tema o cudima Kurana, mislim da su.one plodnije tlo za tvoje analize.
i stav je neka vrsta vjerovanja, drzis se necega na osnovu vjerovanja/ubijedjenja
Ja se svim silama trudim da te postujem i ne ubijedujem te u svoj svjetonazor.
slobodno ubijedi ako mozes :D ja se ne bojim tudjeg svjetonazora.
pa pokusaj evo ti naci rupe ako mozes. a umiruce dijete u africi nije dokaz nepostojanja Boga.
Bloo
Globalna šefica

#10319 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Ne zelim jer to nije poenta :)
A mozda ipak da.odes na temu brojcana cuda koju si otvorio?
Smrcak15

#10320 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:Ne zelim jer to nije poenta :)
a jeli se to bojis diskusije mozda??

evo zaboravi sad brojcana cuda i Kuran i sve vjere, da u stranu gurnemo, sta je tebi dokaz da nema Boga? zbog cega vjeruje da ga nema.
Bloo
Globalna šefica

#10321 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:

evo zaboravi sad brojcana cuda i Kuran i sve vjere, da u stranu gurnemo, sta je tebi dokaz da nema Boga? zbog cega vjeruje da ga nema.
Ti :lol:
HardcoreMX

#10322 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

Bloo wrote:
HardcoreMX wrote:Nije sigurno da ce religija doista napraviti od covjeka vjernika, ali je sigurno da je religija ta koja je stvorila ateistu i agnostika...
Svakako, homo habilis je bio vjernik
mora da imas njegovu deklaraciju..
Connaisseur Karlin

#10323 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Connaisseur Karlin »

Smrcak15 wrote:

Smrcko, ti ne bi vjerovao u Alaha da nisi izmislio "dekodiranje" Kurana , bez teb tvoja izmisljena cuda u Kuranu, ne bi imala smisla za islamske vjernke, a narocito tebe, jer tvoje vjeorvanje je iskljucivo bazirano na nepostojecim cudima.
Connaisseur Karlin

#10324 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

vatrogasac wrote:I za vjerovanje i nevjerovanje treba vjerovanje.
ne poznajes povijest ateizma! ateizam je zabiljezen u 5 st. p.n.e. , procitaj kako zasto!
Connaisseur Karlin

#10325 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

ti pises o ateizmu od 16 stoljeca, no ateizam postoji od 5 st. p.n.e. :D
Post Reply