Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Drvosjeca iz Dejcica

#10276 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Image

Evo mali test za sve, raskrsnica kao na slici gore samo što je skretanje u lijevo a ne u desno. Radi se o raskrsnici kod FDS u Pofalićima, dakle ulica Hamdije čemerlića koja se uključuje na Drinsku.

https://www.google.ba/maps/@43.8593482, ... 629,19.33z

Pitanje je da li treba ili ne treba dati žmigavac ako se ostaje na putu sa pravom prvenstva...znak kao dole ispod?

Image
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#10277 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Leon16v »

Desna traka, vulkanski krateri sve :D
O'zone
Globalni moderator

#10278 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by O'zone »

Banned user for reason “Kršenje pravila foruma - vrijeđanje”
» bitanga_sa_otesa

7 dana
ITNet

#10279 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ITNet »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
ITNet wrote:Vezano za ovu pricu o lijevoj traci.

Ja idem od onog osnovnog, ucili me u auto skoli da se tom lijevom trakom ne vozika zbog toga i toga itd... Na polaganju nesmijes ni prismrditi lijevoj traci (osim ako se prestrojavas i ides negdje lijevo) ako se vozikas u njoj onako odmah padas, jeli tako??? I kad polozis i dobijes vozacku onda je to sto su me ucili nebitno jeli :-) Znaci nebitno koliko se ide na sat i ostala prica, generalno proci kroz citav grad u krajnjoj lijevoj i misliti da je to ok je smijesno, ok je to samo u vasoj glavi i u selu iz kojeg ste dosli.
Zakon je jasan, neko je citirao gore iznad. Ostalim trakama smješ vozti ako time ne usporavaš druge učesnike iza sebe. To što naši rekao bih uče ljude pogrešno te se iživljavaju na kandidatima, umjesto da ih uče da voze svim trakama ali tako da ne ometaju druge u saobraćaju i da prate tok saobraćaja tako da bude što fluidniji bez bespotrebnog kočenja ili ubrzavanja, je drugi par cipela. Onaj ko redovno vozi po Sarajevu zna da je nemoguće ispoštovati vožnju desnom trakom u određenim periodima dana kada su velike gužve jer pretežno sve trake znau biti prepune vozila i onda puževim korakom naprijed. Eto neka onda ganja vožnju po pravilu desnom trakom, pogotovo kada lole parkiraju vozila na autobuska stajališta pa autobus stane u desnoj traci da izađu i uđu putnici...ma milina živa. :oops: :roll:

Cuj uce ljude pogresno :-) Uce nas ljudi ispravno, ali to sto pojedinci kad dobiju vozacki pocnu svoja pravila na cesti uvoditi bez imalo saobracajne kulture to je druga prica.
ITNet

#10280 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ITNet »

liaar wrote:
ITNet wrote: generalno proci kroz citav grad u krajnjoj lijevoj i misliti da je to ok je smijesno, ok je to samo u vasoj glavi i u selu iz kojeg ste dosli.
DoradO wrote:Bolan nebio govori covjek o cesti sa tri trake u gradu :roll:
Vidiš ovu rečenicu ?
Evo da se ispravim, Od Ilidze pa do Marijin Dvora jeli sad ok?

Znas ti vrlo dobro na koji dio ceste sam mislio ali najlakse se praviti lud :-)
ITNet

#10281 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ITNet »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Image

Evo mali test za sve, raskrsnica kao na slici gore samo što je skretanje u lijevo a ne u desno. Radi se o raskrsnici kod FDS u Pofalićima, dakle ulica Hamdije čemerlića koja se uključuje na Drinsku.

Pitanje je da li treba ili ne treba dati žmigavac ako se ostaje na putu sa pravom prvenstva...znak kao dole ispod?

Image
Treba dati zmigavac.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#10282 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by liaar »

ITNet wrote:
liaar wrote:
ITNet wrote: generalno proci kroz citav grad u krajnjoj lijevoj i misliti da je to ok je smijesno, ok je to samo u vasoj glavi i u selu iz kojeg ste dosli.
DoradO wrote:Bolan nebio govori covjek o cesti sa tri trake u gradu :roll:
Vidiš ovu rečenicu ?
Evo da se ispravim, Od Ilidze pa do Marijin Dvora jeli sad ok?

Znas ti vrlo dobro na koji dio ceste sam mislio ali najlakse se praviti lud :-)
Pa svejedno, ako si tako napisao na to sam i aludirao.
A hajd mi objasni zašto bi, po tvojoj logici, lijeva traka bila prazna i samo za premještaj u krajnju lijevu na isključenjima, samo zato što ti dok si polagao nisi vozio lijevom, jer autoškole voze 40km/h i općenito usporavaju saobraćaj ?
Better Man

#10283 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Better Man »

tempuser wrote:
Better Man wrote:
tempuser wrote:
Eto bas cu ti ja kazati, upinjes se u finese, nesto kao tumacis i analiziras, a kad si sav bitan i vazan odvalio gluposti o polukruznom kod DHL-a si dokazao da ne znas osnovne propise, a kamo li ovo. U gradu mozes ometati vozace iza sebe u svim trakama osim u desnoj.
Kao sto napisah, citaj clan 39/3 sve dok ne shvatis sta znaci ometanje vozaca iza sebe.

Po tebi desnom možeš guslati do mile volje, ali lijevom ne, jer moraš brzo voziti. Ako ti neko ispred smeta, jer te usporava, ti onda lijepo žmigavac prestroji se i zaobiđi ga kao što i drugi rade, pa i ja. I desnom te itekako može neko usporavati, pa moraš žmigavac prestrojiti se i prestići ga. Niko u gradu nije dužan da ti se skloni zato što ti ideš brže. Ti treba da njega prestigneš ako možeš. Jedino se hitnoj i policiji treba skloniti kad su pod rotacijom. I na autoputu te može neko usporavati u desnoj traci i normalno je da ćeš ga prestići, a ne blicati da ti se skloni. Pravila koja važe na autoputu ne važe u gradu i obratno i nemojte brkati te pojmove. Neko vozi lijevom trakom, jer ga vozi do odredišta i sad bi on trebao nekom loli Šumaheru da se skloni da može lola Šumaher da proleti, jer mu je mrsko preticati.
Ti fakat zelis da opravdas reputaciju koju si stekao izvalom o polukruznom okretanju. :-)
Upravo tako, desnom mozes guslati do mile volje i desnom mozes usporavati saobracaj ali time ne krsis zakon.
Sad jedno intimno pitanje, koji dio ovog clana ti nije jasan:

(3) Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog clana/clanka, na putu/cesti u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobracaj/promet vozilau istom
smjeru postoje najmanje dvije obiljezene saobracajne/prometne trake za kretanje vozila, vozac moze koristiti i saobracajnu/prometnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se krecu iza vozila kojim upravlja.
Nemoj se pozivati na Zakon i polupismene retarde koji su ga donosili. U gradu ne postoji traka kojom imaš pravo da guslaš i kojom ne smiješ da guslaš i tačka. Ja ne peglam kad vozim kroz grad i kad mi neko ispred smeta fino dadnem žmigavac i prestignem ga ako mi dozvoljavaju uslovi. Zašto bi neko vozio trakom koja ga neće odvesti do cilja i poslije gledao da se prestroji u pravu traku ako može i ako ga puste vozači iz druge dvije trake? Grad nije mjesto za pokazivanje brzina, već da se vozi u skladu sa situacijom na cesti. Svi znamo kako pješaci izlijeću na cestu i moraš biti spreman na sve. Jedina logična traka za brzu vožnju bi bila srednja, jer te ona ne vodi nigdje određeno, već se moraš prime ili kasnije prestrojiti u desnu ili lijevu da bi došao do odredišta.
amar1994

#10284 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

zdruzdjo wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:joj kakvi debili trose kisik..... :run:
zali boze fotosinteze i truda biljaka.
da znaju sve bi kolektivno uvehnule.
sve je upravo rekao bez da ista se kaze.
:-) :lol: :thumbup:
vauvau

#10285 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vauvau »

Na „Stopu“ se znaju nepisana pravila, red je pustiti one što su prije tebe stigli i duže stoje da prije sjedu u auto, red je biti kavalir i pustiti studenticu (jaranicu, koleginicu, trebu), osim ako neko ko te dobro poznaje nije stao samo radi tebe. U tom slučaju sjedaš i zoveš još raje, ako ima mjesta. Naravno, uvijek je bilo onih koji ta pravila nisu poštovali, to su bili regularni šupci koji su uskakali preko reda. Jedan od takvih bio je i Benja. Ako je Benja na „Stopu“ ili mu se približava, onda si popušio.
tempuser

#10286 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Better Man wrote:
tempuser wrote:
Ti fakat zelis da opravdas reputaciju koju si stekao izvalom o polukruznom okretanju. :-)
Upravo tako, desnom mozes guslati do mile volje i desnom mozes usporavati saobracaj ali time ne krsis zakon.
Sad jedno intimno pitanje, koji dio ovog clana ti nije jasan:

(3) Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog clana/clanka, na putu/cesti u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobracaj/promet vozilau istom
smjeru postoje najmanje dvije obiljezene saobracajne/prometne trake za kretanje vozila, vozac moze koristiti i saobracajnu/prometnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se krecu iza vozila kojim upravlja.
Nemoj se pozivati na Zakon i polupismene retarde koji su ga donosili. U gradu ne postoji traka kojom imaš pravo da guslaš i kojom ne smiješ da guslaš i tačka. Ja ne peglam kad vozim kroz grad i kad mi neko ispred smeta fino dadnem žmigavac i prestignem ga ako mi dozvoljavaju uslovi. Zašto bi neko vozio trakom koja ga neće odvesti do cilja i poslije gledao da se prestroji u pravu traku ako može i ako ga puste vozači iz druge dvije trake? Grad nije mjesto za pokazivanje brzina, već da se vozi u skladu sa situacijom na cesti. Svi znamo kako pješaci izlijeću na cestu i moraš biti spreman na sve. Jedina logična traka za brzu vožnju bi bila srednja, jer te ona ne vodi nigdje određeno, već se moraš prime ili kasnije prestrojiti u desnu ili lijevu da bi došao do odredišta.
Eno sad nemoj se pozivati na zakon i polupismene retardi koji su ga donosili!? Na sta da se poziovam, na telefionske govornice i forumske strucnjake koji ne zuanju osnovne propise pa po forumima izmisljaju zakone? :-) :?: :lol: :run:
Ja te pitah lijepo, koji dio citiranog clana ti nije jasan?
Last edited by tempuser on 23/05/2017 12:12, edited 1 time in total.
amar1994

#10287 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

@tempuser
ti si veca budala sto pokusavas obajsnit :P :mrgreen: , opusti se i sviraj guslaĆima :lol: :run:

imaj ju ljudi "pravo" da guslaju , sveraju po cesti , isto tako pjesaci imaju "pravo" da iskacu gdje hoce i kako hoce , a pritome ih boli kurac za ostale i za svoju glavu , imaju "pravo" covjece !!! :skoljka: :run:
Last edited by amar1994 on 23/05/2017 12:19, edited 1 time in total.
tempuser

#10288 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

amar1994 wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

@tempuser
ti si veca budala sto pokusavas obajsnit :P :mrgreen: , opusti se i sviraj guslaĆima :lol: :run:
Fakat da ne povjerujes sta sve mozes procitati, zrelo za eksperimnta.
Ne sviram ja nikom, ja sam raja iz desne, eventualno srednje, nemam ja vremena da vozim lijevom! :lol:
amar1994

#10289 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

tempuser wrote:
amar1994 wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

@tempuser
Fakat da ne povjerujes sta sve mozes procitati, zrelo za eksperimnta.
Ne sviram ja nikom, ja sam raja iz desne, eventualno srednje, nemam ja vremena da vozim lijevom! :lol:
:lol: :thumbup:
insomnia78

#10290 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by insomnia78 »

Ja i kad skrecem desno skrenem iz lijeve. Boli me kurac. Najbrzi sam svakako :-D
pink floydd

#10291 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by pink floydd »

pokazivač pravca se daje kad vršiš pomjeranje vozila sa svoje osnovne putanje i na taj način obavještavaš druge učesnike u saobraćaju o svojoj namjeri. Žmigavac nema veze sa kategorijom puta.
Drvosjeca iz Dejcica

#10292 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

ITNet wrote:

Image
Treba dati zmigavac.
Zašto kada ostaješ na putu sa pravom prvenstva, tj. ne silaziš sa njega?
pink floydd wrote:
pokazivač pravca se daje kad vršiš pomjeranje vozila sa svoje osnovne putanje i na taj način obavještavaš druge učesnike u saobraćaju o svojoj namjeri. Žmigavac nema veze sa kategorijom puta.
Kakva kategorija puta, ko je pomenuo kategoriju puta? :?
Drvosjeca iz Dejcica

#10293 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

ITNet wrote:
ITNet wrote:Vezano za ovu pricu o lijevoj traci.

Ja idem od onog osnovnog, ucili me u auto skoli da se tom lijevom trakom ne vozika zbog toga i toga itd... Na polaganju nesmijes ni prismrditi lijevoj traci (osim ako se prestrojavas i ides negdje lijevo) ako se vozikas u njoj onako odmah padas, jeli tako??? I kad polozis i dobijes vozacku onda je to sto su me ucili nebitno jeli :-) Znaci nebitno koliko se ide na sat i ostala prica, generalno proci kroz citav grad u krajnjoj lijevoj i misliti da je to ok je smijesno, ok je to samo u vasoj glavi i u selu iz kojeg ste dosli.
Zakon je jasan, neko je citirao gore iznad. Ostalim trakama smješ vozti ako time ne usporavaš druge učesnike iza sebe. To što naši rekao bih uče ljude pogrešno te se iživljavaju na kandidatima, umjesto da ih uče da voze svim trakama ali tako da ne ometaju druge u saobraćaju i da prate tok saobraćaja tako da bude što fluidniji bez bespotrebnog kočenja ili ubrzavanja, je drugi par cipela. Onaj ko redovno vozi po Sarajevu zna da je nemoguće ispoštovati vožnju desnom trakom u određenim periodima dana kada su velike gužve jer pretežno sve trake znau biti prepune vozila i onda puževim korakom naprijed. Eto neka onda ganja vožnju po pravilu desnom trakom, pogotovo kada lole parkiraju vozila na autobuska stajališta pa autobus stane u desnoj traci da izađu i uđu putnici...ma milina živa. :oops: :roll:

Cuj uce ljude pogresno :-) Uce nas ljudi ispravno, ali to sto pojedinci kad dobiju vozacki pocnu svoja pravila na cesti uvoditi bez imalo saobracajne kulture to je druga prica.
Misliš iživljavaju se...zakon je jasan a kolega ga je citirao.
Po cl. 39 ZOBS-a
1. vozac je duzan da vozi desnom trakom.
2. Izuzetno moze voziti trakom koja nije desna ako postoji vise traka u istom smijeru, ALI AKO TIME NE OMETA VOZILA IZA SEBE.

Kretanje lijevom trakom nije zabranjeno osim ako svojim stilom vžnje ne ometaš druge učesnike iza sebe. Eto tebe su učili da ne smiješ ni pogledati lijevu traku, na polaganu te obore ako voziš lijevom po propisu i ne ometaš druge učesnike iza sebe i tebi je to normalno? Ja sam imao tu sreću u nesreći da ne polažem kod nas pa mi takvi propisi izgledaju šizofreno.
arslanica

#10294 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by arslanica »

Image
ovaj "test" prelazim svaki dan ...
treba se dati lijevi žmigavac (pokazivač pravca) kad ideš od podvožnjaka prema Drinskoj ulici ... jer budale koje dolaze tebi u susret, kad ne vide žmigavac (jelte) misle da ćeš pravo i onda puf udes :D

ja bih uvela da se na tom mjestu iz istog pravca, ako hoćeš u Humsku ulicu, mora dati desni žmigavac 8-)
pink floydd

#10295 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by pink floydd »

Kakva kategorija puta, ko je pomenuo kategoriju puta? :?
Nisam se baš dobro izrazio na kraju ali suština je u prvom dijelu odgovora.

Pokazivač pravca se daje uvijek kad mijenjaš pravac kretanja bez obzira jel to put s prvenstvom prolaza, u saobraćaju sve mora da bude jasno, ne da neko nagađa šta će da se desi, znači kad skrećeš onda daješ žmigavac kad ideš pravo ne daješ, nije bitno koji znak vidiš.
tempuser

#10296 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Misliš iživljavaju se...zakon je jasan a kolega ga je citirao.
Po cl. 39 ZOBS-a
1. vozac je duzan da vozi desnom trakom.
2. Izuzetno moze voziti trakom koja nije desna ako postoji vise traka u istom smijeru, ALI AKO TIME NE OMETA VOZILA IZA SEBE.

Kretanje lijevom trakom nije zabranjeno osim ako svojim stilom vžnje ne ometaš druge učesnike iza sebe. Eto tebe su učili da ne smiješ ni pogledati lijevu traku, na polaganu te obore ako voziš lijevom po propisu i ne ometaš druge učesnike iza sebe i tebi je to normalno? Ja sam imao tu sreću u nesreći da ne polažem kod nas pa mi takvi propisi izgledaju šizofreno.
Nije to izivljavanje. Osnovno saobracajno pravilo je da se vozi krajnjom desnom trakom odnosno uz desni rub kolovoza bez obzira na sve, tome nas instruktori uce i zato obaraju u srednjoj i lijevoj. Voznja drugim trakama je uslovno dozvoljena, ali to je "nadgradnja" na osnovna pravila.
muha_sa

#10297 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by muha_sa »

pink floydd wrote:

djeŠ žmigavac ukljucivat :-) grehota je, hem se troše sijalice hem veca potrošnja goriva :D
pink floydd

#10298 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by pink floydd »

muha_sa wrote:
pink floydd wrote:

djeŠ žmigavac ukljucivat :-) grehota je, hem se troše sijalice hem veca potrošnja goriva :D
Najbolje je u dzepu nosat šaku graha i bacat pa gledat u njeg šta će čiko ispred tebe da uradi :lol:
muha_sa

#10299 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by muha_sa »

pink floydd wrote:
muha_sa wrote:
pink floydd wrote:

Najbolje je u dzepu nosat šaku graha i bacat pa gledat u njeg šta će čiko ispred tebe da uradi :lol:
otvorit prozor pa rukom išaretit :lol:
amar1994

#10300 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

:lol: :lol: :lol:
Post Reply