Tačno, ali ne znam koja visokotehnološka grana industrije će nam pomoći da zaposlimo tolike pedagoge, sociologe, prosvjetu, pravnike i ekonomiste? Znači ne kažem da su oni nebitni, nego samo gdje da se zaposle?_BataZiv_0809 wrote:Netacno. Ko je rekao da ne treba? Mislim ima cijela prepiska crno na bijelo, koga interesuje neka cita, nema sad svrhe da se ti i ja nesto ubjedjujemo.lacrima wrote: Niko ne pravi model, nije oko toga ni bila rasprava. Ali početna premisa je bila da eto kao Zenica ima hiljade visokoobrazovanih na birou i ne treba ni praviti firme kao Hifa, Madi... pa čak i Mann Hummel spomenu u tom košu.
Birajte Mirada nek vam napravi visokotehnološki centar mjesto željezare
Tesnju svaka cast, iskoristene su neke stvari na pravi nacin, sve se manje vise zna, ali Zenica je nesto skroz drugo i ona mora osim industrijskog, biti i naucni, sportski, kulturni centar. A to nece postati ako bude slijedila primjet Tesnja.
U ZDK imamo 69.000 nezaposlenih. Od toga nekih 4% ima VSS. Najbrojniji su ekonomisti, pravnici, profesori engleskog, razredne nastave i bosanskog jezika. Ovo su službeni podaci Vlade ZDK. Nema tog Appla ili Tesle koji bi ovo mogli da zaposle.
Zenica mora da usvoji politiku obrazovanja kako treba, da se školuju potrebna zanimanja. ZDK sa Zenicom na čelu mora da iznađe način da stipendira studente na jakim univerzitetima. Zašto ne bismo rekli djeci u 2, 3 razredu gimnazije da ako upišu Harvard ili Oksford, i to neki od traženijih fakulteta, da će im sve biti plaćeno. Pa jedan Tešanj ima humanitarno uduženje Oslonac koji napravi 10 kuća godišnje. Zar se ne može jedno takvo udruženje (ili još bolje vladin fond) napraviti za djecu koji upišu jake fakultete iz Ivy League sa zadatkom da se vrate? To je ono što je nama potrebno. A od Tešnja bi mogli naučiti da ne gledamo državu da nam nešto napravi nego da sami zasučemo rukave. Da je Tešanj čekao Šemsu kao što neko lupi prije par postova ne bi ga nigdje bilo.