Uz dužno poštovanje Islamskoj zajednici ovaj put sam na strani Senada. Musliman sam i dok sam studirao često sam išao u džamiju, sada kako radim slabije. Svake godine 45-50 KM članarina, vitre za moju porodicu 40-50 KM, zekata se da bar 40-50KM, svaki petak 5-10 KM sergije, te kupi Preporod 1,5 KM, kupi neku knjigu 5-10 KM, skuplja se efendiji za kuću, treba za račune, organizuje se iftar u džamiji, unosi ugalj, čisti džamiju, kupi karte za bajramski koncert, sigurno 100 KM mjesečno. Halal sve bilo, ali me toliko nerviralo što džematlije bukvalno sve finansiraju. Plata efendije zavisi od toga koliko ima članova u džematu, pa smo znali lobirati i moliti ljude da plaćaju članarinu kako bi efendija imao veću platu, jer čovjek ima ženu, djecu. I stvarno se čovjek nekada zapita šta se dešava sa tim parama. Konkretno kod nas ljudi su napravili džamiju, članarinama plaćaju efendiju, održavanje džamije se finansira od sergija i priloga džematlija bukvalno sve, samo naravno građevinska je morala ići na IZ i nikada nisu platili dadžbine prema opšitni

pa zbog toga ima problema. Na moje pitanje gdje idu pare of zekata, efendija je rekao da se najveći dio daje za učenike medrese koji žive u internatu, onda sam saznao da se internat plaća 150 KM mjesečno. Znači učenici plaćaju internat. Provjereno znam da iz IZ kritikuju efendije i džemate koji malo imaju članova i koji malo skupe zekata i vitri, čak neki imami ostaju bez posla iz tog razloga, što je žalosno.
Drugi par cipela je kada dođe dženaza, džaba što plaćaš sve uredno opet ne možeš proći ispod 1000 KM, treba proučiti Jasin 20 KM, treba hatmu 150 KM, hoćeš mevlud u kući plati, hadž 8000 KM itd.
Kada im pročitaš ajet: “Zekat pripada samo siromašima i nevoljnicima, i onima koji ga sakupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i zaduženima, i na Allahovu putu, i putniku namjerniku. Allah je odredio tako! A Allah sve zna i Mudar je.” kažu nije ti baš tako učenjaci su se usaglasi da se mora davati u bejtul-mal pa će to IZ pravilno rasporediti. Čak sam čuo jednog efendiju koji kaže da danas nema siromaha i nevoljnika, jer po Islamu je siromah samo onaj koji nema šta da jede a danas gotovo da toga i nema, pa da čovjek ne bi razmišljao jel dao stvarno siromahu jedino je ispravno dati u bejtul-mal.
Helem, smatram da sve mora biti transparentnije ako žele pridobiti narod da daje zekat u bejtul-mal.