Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
drug_profi

#10276 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Distortion wrote:Ako se ide preko Bijace, Grma ili kako se vec zove GP, mora li se opet ici na Ploce pa za Gradac, Drvenik? Zadnje dvije godine sam isao na Vinjane ako bih u Baske Vode i taj dio Dalmacije. Ako se ide juznije, na Doljane nikako...
Bijača je prelaz na autocesti. Crveni grm nije.
Ideš malo autocestom do isključenja za Ploče i tu se onda spustiš na staru magistralu. Tu ti je sa HR strane 6 kn putarine, a sa naše 1,20 KM.
Ako ideš bliže Makarskoj, imaš tunel Sveti Ilija sa izlaza sa AP koji prolazi kroz Biokovo i izlazi na Bašku Vodu. Tunel se plaća 20 kn. A od granice do tunela AC je 28 kn.
So What!

#10277 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Uglavnom, ljudi evo u dobroj mjeri ne znaju da Bijača postoji, a dosta ih koji znaju, jednostavno se boje mijenjati rutinu, jer puteve uče napamet, a do Bijače bi morali učiti kako doći.
doboj71

#10278 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by doboj71 »

Proslo ljeto sam vozio tim putem.Problem je bio ,kada izadjes iz capljine ,samo mala table je bila oznaka za autoput .Vrlo lako se promasi ako nisi oprezan .Ne znam da li su postavili vecu tablu ili drugacije oznacili skretanje za autoput .
Inace odlicna relacija ko ide za Makarsku rivijeru .Cekao na granici oko 35 minuta .
So What!

#10279 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

doboj71 wrote:Proslo ljeto sam vozio tim putem.Problem je bio ,kada izadjes iz capljine ,samo mala table je bila oznaka za autoput .Vrlo lako se promasi ako nisi oprezan .Ne znam da li su postavili vecu tablu ili drugacije oznacili skretanje za autoput .
Inace odlicna relacija ko ide za Makarsku rivijeru .Cekao na granici oko 35 minuta .
Napravili su kružni na izlazu iz Čapljine, sredili prilaze, ubacili putokaze.

Image
ing-ecc

#10280 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ing-ecc »

Jesu li sad ova dva auta na izlazu iz kruznog u pravcu prema GP Bijaca (ako imam dobru orjentaciju :? )?
drug_profi

#10281 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

ing-ecc wrote:Jesu li sad ova dva auta na izlazu iz kruznog u pravcu prema GP Bijaca (ako imam dobru orjentaciju :? )?
Jesu, vide se i zelene table na ovom stubu.
doboj71

#10282 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by doboj71 »

So What! wrote:
doboj71 wrote:Proslo ljeto sam vozio tim putem.Problem je bio ,kada izadjes iz capljine ,samo mala table je bila oznaka za autoput .Vrlo lako se promasi ako nisi oprezan .Ne znam da li su postavili vecu tablu ili drugacije oznacili skretanje za autoput .
Napravili su kružni na izlazu iz Čapljine, sredili prilaze, ubacili putokaze.

Image
Super ,hvala za info
drug_profi

#10283 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ja bih svima savjetovao da se malo uštele sa navigacijom preko google mapsa. Ja je vrlo često koristim i kada tražim kratice kroz sarajevske mahale.
Usavršena je toliko da ti ne da ni u pogrešan smijer skrenuti.
Prvi put sam na Bijaču išao uz pomoć seljaka pa odlutao. Onda sam se na pravi put vratio uz google. Sad gdje god da idem a da ne znam tačno kako, unesem rutu na maps i kad zatreba samo je prozovem i aktiviram nav.
Distortion

#10284 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Distortion »

drugi profil wrote:
Distortion wrote:Ako se ide preko Bijace, Grma ili kako se vec zove GP, mora li se opet ici na Ploce pa za Gradac, Drvenik? Zadnje dvije godine sam isao na Vinjane ako bih u Baske Vode i taj dio Dalmacije. Ako se ide juznije, na Doljane nikako...
Bijača je prelaz na autocesti. Crveni grm nije.
Ideš malo autocestom do isključenja za Ploče i tu se onda spustiš na staru magistralu. Tu ti je sa HR strane 6 kn putarine, a sa naše 1,20 KM.
Ako ideš bliže Makarskoj, imaš tunel Sveti Ilija sa izlaza sa AP koji prolazi kroz Biokovo i izlazi na Bašku Vodu. Tunel se plaća 20 kn. A od granice do tunela AC je 28 kn.
Isao sam zadnja dva puta preko GP Vinjani, preko Imotskog kroz tunel za Baske vode. Taj put je super i vjerovatno cu opet ici istim putem.
Do Drvenika od izlaza iz tunela ima cca 40 km. Ne vjerujem da se brze moze doci ako se ide na Mostar. Zato sam i pitao na koji GP se moze ici da se najbrze dodje do Drvenika.
Dope_Man

#10285 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

drugi profil wrote:Ja bih svima savjetovao da se malo uštele sa navigacijom preko google mapsa. Ja je vrlo često koristim i kada tražim kratice kroz sarajevske mahale.
Usavršena je toliko da ti ne da ni u pogrešan smijer skrenuti.
Prvi put sam na Bijaču išao uz pomoć seljaka pa odlutao. Onda sam se na pravi put vratio uz google. Sad gdje god da idem a da ne znam tačno kako, unesem rutu na maps i kad zatreba samo je prozovem i aktiviram nav.
Ja ne kontam zasto tako malo ljudi ovo koristi. Ne mora google maps, moze bilo koja aplikacija, mada i sam koristim gmaps. Poceo sam vozati tek prije malo manje od godinu dana ne poznavajuci nijedan put, i nigdje mi nije problem, a obidjoh cijelu Jugu, zahvaljujuci mobitelu koji svako ima. I pri tom idem na neke manje posjecene GPove, dok kod nas svi znaju jedan put na Doljane (jug) ili Brod/Gradiska ako ce u HR i samo tu idu. Jaranu sam nedavno bas pokazao zasto mu je besmisleno da ide na Doljane a obzirom da ima blizih i manje opterecenih prelaza sjevenije, covjek se zijanio, tek shvatio da postoje a inace pametan i informaticki pismen lik.

Na temu: google maps iz nekog razloga jos nema ucrtan autoput Doboj-Prnjavor u cjelini dok druge odavno imaju. Prije par dana je cak pokazivao traffic data za ukljucenje na AP kod Doboja, ali puta "ni na mapi". Nezz da li korisnici nekako mogu predloziti izmjene za puteve kao sto se moze za oznake.
So What!

#10286 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Dope_Man wrote:
Ja ne kontam zasto tako malo ljudi ovo koristi. Ne mora google maps, moze bilo koja aplikacija, mada i sam koristim gmaps. Poceo sam vozati tek prije malo manje od godinu dana ne poznavajuci nijedan put, i nigdje mi nije problem, a obidjoh cijelu Jugu, zahvaljujuci mobitelu koji svako ima. I pri tom idem na neke manje posjecene GPove, dok kod nas svi znaju jedan put na Doljane (jug) ili Brod/Gradiska ako ce u HR i samo tu idu. Jaranu sam nedavno bas pokazao zasto mu je besmisleno da ide na Doljane a obzirom da ima blizih i manje opterecenih prelaza sjevenije, covjek se zijanio, tek shvatio da postoje a inace pametan i informaticki pismen lik.

Na temu: google maps iz nekog razloga jos nema ucrtan autoput Doboj-Prnjavor u cjelini dok druge odavno imaju. Prije par dana je cak pokazivao traffic data za ukljucenje na AP kod Doboja, ali puta "ni na mapi". Nezz da li korisnici nekako mogu predloziti izmjene za puteve kao sto se moze za oznake.
Ponovio bih, Bosanci su jednotavno takvi. Ljudi koji sve znaju, sve mogu sami, stvari uče napamet i po šablonu. Svijet oko njih se okreće i napreduje, oni im se smiju itd...

Iako geografija i saobraćaj se baš lijepo izučavaju u našim školama, jednostavno želja građana njene zemlje da nauče geografiju i saobraćajnice u svojoj zemlji je skoro nikakva.

Napravi anketu u većim gradovima i ispituj ljude da li su ikada čuli za Lopare, Ljubinje, Grahovo, Teočak, Bužim, Srbac, Miliće, Grude i znaju li gdje se nalaze otprilike ta mjesta, mislim da bi se debelo razočarao.

Mape su se dopunjavale negdje korisnički sugestijama, negdje je administracija ubacivala. Ljude vjerovatno zbunjuje autoput između Doboja i Prnjavora je maltene počinje nigdje i završava negdje oko Prnjavora, nije dio nijednog evropskog koridora, niti je zamišljen u nekoj međunarodnoj saobraćajnoj mreži. Updateovati će se i to s vremenom.
So What!

#10287 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

dupli
El_comadante

#10288 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by El_comadante »

kad misle Tarčin - Bradina - Konjic? to niko nespominje. izgleda baš zadnje ostavili da se pravi. da hoče barem napraviti Tarčin - Bradina...
Haris.ba

#10289 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

El_comadante wrote:kad misle Tarčin - Bradina - Konjic? to niko nespominje. izgleda baš zadnje ostavili da se pravi. da hoče barem napraviti Tarčin - Bradina...
To će se zadnje praviti. Preskupo, a kažu da nema saobraćaja dovoljno. Mada, po toj logici - nikada se ne bi ni pravilo ništa osim Sarajevo - Zenica i Travnik - Lašva.

Čekamo akcize. :D
So What!

#10290 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

El_comadante wrote:kad misle Tarčin - Bradina - Konjic? to niko nespominje. izgleda baš zadnje ostavili da se pravi. da hoče barem napraviti Tarčin - Bradina...
Zenička obilaznica (Drivuša - Donja Gračanica) i dionica Tarčin - Ovčari su bili dalje dionice koje je prošla garnitura na čelu sa Ensadom Karićem započela da gradi.

Eksproprijacija je bila čak i započeta na dionici Tarčin - Ovčari, a na njihovoj web stranici je stojalo oko 15% eksproprijacije na trasi da je riješeno.

Izmjenom plana, da autoput ide kroz planinu Prenj, navodno je izmijenjen i projekat dionice Tarčin - Ovčari. Inače po meni je ova dionica bitna upravo zbog prijevoja preko Ivan Sedla, a relacija Konjic - Sarajevo bi bila u rangu teleportacije.
El_comadante

#10291 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by El_comadante »

So What! wrote:
Zenička obilaznica (Drivuša - Donja Gračanica) i dionica Tarčin - Ovčari su bili dalje dionice koje je prošla garnitura na čelu sa Ensadom Karićem započela da gradi.

Eksproprijacija je bila čak i započeta na dionici Tarčin - Ovčari, a na njihovoj web stranici je stojalo oko 15% eksproprijacije na trasi da je riješeno.

Izmjenom plana, da autoput ide kroz planinu Prenj, navodno je izmijenjen i projekat dionice Tarčin - Ovčari. Inače po meni je ova dionica bitna upravo zbog prijevoja preko Ivan Sedla, a relacija Konjic - Sarajevo bi bila u rangu teleportacije.
tačno. i kažem zbog prevoja da bi bilo zgodno da se zavši što prije. ovako su završili autoput baš kod tok prevoja i sad moraš iči preko Bradinei tako to
shake69

#10292 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

So What! wrote:

Eksproprijacija na dionici Tarcin-Ovcari jest bila pocela, pisao sam o tome ovdje jer znam da mi je drug koji na toj trasi ima neku livadu, dobio 50000 KM i fino sredio kucu i kupio auto. Njega i jos neke iz tih 15% vise i ne zanima kada ce tu doci put sretni da su lovu dobili kao da je pala s neba.
So What!

#10293 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

S obzirom da zadnjih dana nema nekih značajnijih vijesti na temu izgradnje autoputeva u BiH, nadam se da nećete sa se ljutite ni vi ni moderator, ako vas malo upoznam sa izgradnjom prvih kilometara autoputa u našoj susjednoj Crnoj Gori.

Inače oni imaju mnogo teži zadatak nego mi, iako povezuju kraću relaciju, teren je iznimno težak. Poželimo im sreću, upoznajmo se sa nekim osnovnim informacijima i pogledajemo ove impresivne fotografije sa gradilišta. Ukoliko želite pogledati više fotografija, kliknite ovdje.
Crna Gora je jedina zemlja na Balkanu koja nema autoput. To bi moglo da se promjeni za četiri godine, kada bi trebalo da bude završena prva dionica autoputa Bar-Boljari, od Smokovca do Mateševa. Da posao može da počne, potvrdila je Skupština Crne Gore, koja je 8.12.2014. godine usvojila Zakon o autoputu.
Na autoputu Bar Boljare je planirana gradnja 42 tunela i 92 mosta i vijadukta. Prioritetna dionica Smokovac - Uvač - Mateševo, autoputa Bar-Boljare, duga je 41 kilometar i sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca autoput u Mateševu dolazi na preko 1100 metara. Most Moračica biće jedan od najzahtjevnijih objekata na trasi autoputa Bar - Boljare. Dužina će mu biti 1km a most će nositi stubovi visine i do 180m. Prosječni dnevni, odnosno godišnji saobraćaj na postojećim putevima od Bara do granice sa Srbijom na pojedinim dionicama kreće se od 5,1 do 8,3 hiljade vozila sa izraženim sezonskim godišnjim intenzitetom koji dostiže i do 20 hiljada vozila. Prvi autoput u Crnoj Gori grade Kinezi.

Predsjednik kompanije CRBC-a Lu Šan rekao je da će dionicu Smokovac Mateševo završiti za četiri godine. Izgradnja prve dionice autoputa će koštati 809,6 miliona eura. Od tog iznosa, 85% t.j. 688,16 miliona eura će obezbijediti Exim banka kroz kredit, a 15% t.j. 121,44 miliona eura je učešće države Crne Gore. Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva posto. Period povratka sredstava koja su potrebna za gradnju prioritetne dionice autoputa od Smokovca do Mateševa iznosi 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 godina od početka njegove eksploatacije pokazala je socio – ekonomska analiza tog projekta.
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
moon_walker_90

#10294 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by moon_walker_90 »

Ima li igdje ikakvih naznaka sta i kako bi se trebalo graditi? Ovo je za mene nekako skroz tuzno :(
So What!

#10295 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

moon_walker_90 wrote:Ima li igdje ikakvih naznaka sta i kako bi se trebalo graditi? Ovo je za mene nekako skroz tuzno :(
Na šta misliš konkretno?
moon_walker_90

#10296 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by moon_walker_90 »

Pa kakvi su dalji planovi sa autoputem Vc,koja bi se naredna dionica trebala graditi,koje je/ koje su trenutno u fazi gradnje(ako ih ima),ima li neke strategije finansiranja? To je ono nekako sto mi prvo pada na pamet.
El_comadante

#10297 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by El_comadante »

moon_walker_90 wrote:Pa kakvi su dalji planovi sa autoputem Vc,koja bi se naredna dionica trebala graditi,koje je/ koje su trenutno u fazi gradnje(ako ih ima),ima li neke strategije finansiranja? To je ono nekako sto mi prvo pada na pamet.
gradi se obilaznica oko Zenice i Svilaj. ostalo je opći zastoj
burekodsira

#10298 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by burekodsira »

pusha ko dusha :lol:
So What!

#10299 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

moon_walker_90 wrote:Pa kakvi su dalji planovi sa autoputem Vc,koja bi se naredna dionica trebala graditi,koje je/ koje su trenutno u fazi gradnje(ako ih ima),ima li neke strategije finansiranja? To je ono nekako sto mi prvo pada na pamet.
Grad se Prnjavor - Banja Luka, dvije pod-dionice Zeničke obilaznice, treća, završna je uslovljena akcizama, međudržavni most na Svilaju i finalizacija dionice Svilaj - Odžak i u pripremi je ubrzana tenderska procedura za Međugorje - Počitelj.

Navodno bi se 100 miliona od Krilinškog duga moglo preusmjeriti na dionicu Nević Polje - Vitez, buduće brze ceste od Lašve ka sjeverozapadu.

Sve ostalo što je uveliko planirano je uslovljeno akcizama za koje su političari čvrsto vjerovali da će proći i očigledno nisu pripremili nikakav plan B.

Opozicija likuje, ali nisu predložili ništa konkretno i vjerovatno će i sami izglasati akcize, ako dođu do vlasti.

FBiH je planirala izgradnju do tačke Mostar Jug, te Nemile u centralnoj Bosni. Od Nemile do entitetske granice na Karušama razmatrana je koncesija, koju ionako niko ne želi. Navodno bi sama obilaznica oko Mostara koštala milijardu maraka, a nakon iste bi došao gigantski Tunel Prenj, jedan isto tako iznimno skup sport.

Iz RS-a su najavljivani neki planovi za prve dionice sjeverno od Doboja, za sada nema nekih konkretnijih informacija, ali nakon što završe autoput Banja Luka - Doboj, vjerovatno će gledati da započnu sa izgradnjom svog dijela koridora Vc.

Sumirano, poprilično neizvjesna budućnost naših autoputeva, čije bi prve upotrebljive kilometre trebali dobiti krajem godine od Mahovljana do Drugovića, zatim sljedeće godine pred izbore od Drugovića do Prnjavora i od Odžaka do Svilaja. Zenička obilaznica najoptimističnije predviđanje ib bilo krajem 2019. godine, početak 2020. te isto bi važilo i za Međugorje - Počitelj.
victom

#10300 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by victom »

teren u CG jeste teži, ali su barem gudure, pa nema riješavanja imovinsko pravnih odnosa.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:00, edited 2 times in total.
Post Reply