Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
JanuaryJones

#10276 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Mis mekinjas wrote:Nece drugo biti januarsko dijete. :lol:
Jel' opet decko ili zenskica? :)
Termin je na Valentinovo s tim da mi neće dati VBAC zbog malih milion razloga, tako da će c-section biti 7-10 dana ranije, pretpostavljam. Curetak je u pitanju ;) Jedino Koševo radi spinalnu za carski (rado bih da vidim odmah bebicu a i totalna mi je smor teški) al me strah, i Koševa i spinalne :-?
JanuaryJones

#10277 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

julisiz es grant wrote: :)
Doktore, praktikuje li se igdje kod nas prirodni porođaj nakon carskog?
julisiz es grant

#10278 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

JanuaryJones wrote:
Činjenica je da u preko 90 % slučajeva (prema slobodnoj procjeni) kod nas rade carski rez nakon prethodnog carskog reza. E sad...da li praktikuju vaginalni porod i ko praktikuje, to je teže reći. Već sam pisao o tome...ako imate trudnoću bez kontraindikacija za vaginalni porod (beba nije krupna, normalno je okrenuta glavom, nije uska zdjelica, nije placenta previja itd) i trudnicu motivisanu za vaginalni porod...onda, zašto ne? A ako samo jedan od ova dva faktora fali (kontraindikacije ili nemotivacija trudnice), onda bolje ne igrati se.
JanuaryJones

#10279 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

julisiz es grant wrote:
JanuaryJones wrote:
Činjenica je da u preko 90 % slučajeva (prema slobodnoj procjeni) kod nas rade carski rez nakon prethodnog carskog reza. E sad...da li praktikuju vaginalni porod i ko praktikuje, to je teže reći. Već sam pisao o tome...ako imate trudnoću bez kontraindikacija za vaginalni porod (beba nije krupna, normalno je okrenuta glavom, nije uska zdjelica, nije placenta previja itd) i trudnicu motivisanu za vaginalni porod...onda, zašto ne? A ako samo jedan od ova dva faktora fali (kontraindikacije ili nemotivacija trudnice), onda bolje ne igrati se.
Hvala na odgovoru doktore. Što se tiče veličine bebe, vidjećemo progres prema kraju trudnoće. Ako bude na brata, ne gine mi carski. Popričaću sa svojim doktorom u OBS-u, iako moj trenutni smatra da zbog godina i prethodnog carskog trebam ići ponovo na carski. Još jednom, hvala!
CherryLips

#10280 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

JanuaryJones wrote:
CherryLips wrote:Kako izgleda ogtt,koliko to sve traje,nisam radila u prethodnoj trudnoci?
Dobijes glukozu (ili kupis u slučaju DZ Omer Maslić) i u sljedećih 2 sata vade ti krv u intervalima 30/60/120 (negdje i 90) i mjere šećer. Najgore je što trudna na prazan stomak piješ agdu al predevera se ;) sretno! Moraću i ja za jedno mjesec, opet.
Već dugo ne rade ogtt u O.Masliću,ja izvadih krv u Vrazovoj,ne znam Jel ti koji drugi dz blizu. Meni na pamet nije palo da provjerim tel al eto
JanuaryJones

#10281 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

CherryLips wrote:
JanuaryJones wrote:
CherryLips wrote:Kako izgleda ogtt,koliko to sve traje,nisam radila u prethodnoj trudnoci?
Dobijes glukozu (ili kupis u slučaju DZ Omer Maslić) i u sljedećih 2 sata vade ti krv u intervalima 30/60/120 (negdje i 90) i mjere šećer. Najgore je što trudna na prazan stomak piješ agdu al predevera se ;) sretno! Moraću i ja za jedno mjesec, opet.
Već dugo ne rade ogtt u O.Masliću,ja izvadih krv u Vrazovoj,ne znam Jel ti koji drugi dz blizu. Meni na pamet nije palo da provjerim tel al eto
Ja sam radila prije 2 god. Svašta se promijeni za to vrijeme. Kakav ti je šećer?
coco chanel

#10282 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by coco chanel »

Kakve su sad cijene 4d ultazvuka u Sarajevu?
Doktor u Skerlicevoj mi kaze da je sve uredu,ali nesto bi mi bilo lakse da ja to sama vidim
julisiz es grant

#10283 Re: Trudnjače i porodilje online

coco chanel wrote:Kakve su sad cijene 4d ultazvuka u Sarajevu?
Doktor u Skerlicevoj mi kaze da je sve uredu,ali nesto bi mi bilo lakse da ja to sama vidim
Kod mene i na 2D slici pacijentice sve same vide...ja im okrenem ekran i sve organ po organ "ovo vam je to, ovo je to..." :)
Ipak je do doktora, ali i aparata, debljine trbušnog zida žene (ako je debeo, pokupi većinu talasa prije nego dođu do bebe, pa je slika nejasna), te kako je beba okrenuta (nema veće frustracije nego kada pogledam, a beba okrenula leđa prema sondi..tada se ne može uraditi 100 % zadovoljavajući pregled nikakvim "D", jer koliko znam, još nije izmišljena UZ sonda sa "panoramic view").
coco chanel

#10284 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by coco chanel »

Da izbjegnemo reklamu :mrgreen: Ako moze u pp kako mogu doci do Vas.Prva mi je trudnoca pa sam sva isprepadana :sad:
CherryLips

#10285 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

[quote="JanuaryJones"
Ja sam radila prije 2 god. Svašta se promijeni za to vrijeme. Kakav ti je šećer?[/quote][/quote][/quote]
Koliko sam vidjela na nalazu ok je,samo mi zeljezo pada brzinom svjetlosti. Vidjecu sta ce hecim reci.
I beban masala raste,bas mi leti ova trudnoca. Kako si ti u drugom stanju :-D ?
JanuaryJones

#10286 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

CherryLips wrote: Koliko sam vidjela na nalazu ok je,samo mi zeljezo pada brzinom svjetlosti. Vidjecu sta ce hecim reci.
I beban masala raste,bas mi leti ova trudnoca. Kako si ti u drugom stanju :-D ?
Dobro, mašala, evo 22. sedmica. Šećer dobar, tromjesečni isto, željezo iznadprosječno, da kucnem u drvo. Možda neću morati raditi ogtt :D amniocenteza hB prošla dobro, nalazi uredni. Čekam još samo štitnu, nešto se pomamila na početku pa da vidimo šta će kontrola pokazat ;)
julisiz es grant

#10287 Re: Trudnjače i porodilje online

coco chanel wrote:Da izbjegnemo reklamu :mrgreen: Ako moze u pp kako mogu doci do Vas.Prva mi je trudnoca pa sam sva isprepadana :sad:
Kad sam prije dvije godine počeo pisati na ovoj temi, namjera mi nije bila da pravim sebi reklamu, mada sam i za to bio optužen ovdje...srećom, od samo jedne osobe, koja se i nije javljala na temu kao trudnica. Kao što svaka učesnica sa ove teme može posvjedočiti, nikome nisam dao svoje podatke na pp, niti ikako drugačije, i ničim nisam narušio svoju anonimnost. Namjera mi je da tako ostane i dalje. Tu sam, uvijek otvoren za svako pitanje, i na svako sam svakome odgovorio (i odgovoriću), ne smatrajući niti jedno glupim i bespotrebnim. Moj jedini cilj na ovoj temi je da pokušam, koristeći ono što znam iz relevanatne literature i nešto vlastitog iskustva, kojeg stičem svakodnevno, zrno po zrno, da odagnam često suvišne strahove kod naših dragih trudnica i objasnim stvari na način na koji drugi, i pored najbolje volje i znanja, koje je vjerovatno veće od moga, možda nisu mogli, ili se vi, u momentu pregleda, niste sjetile da ih pitate.
Žive mi bile i zdravu i lijepu djecu na svijet donijele ;)
CherryLips

#10288 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

[quote="JanuaryJones"][quote="CherryLips"]
Koliko sam vidjela na nalazu ok je,samo mi zeljezo pada brzinom svjetlosti. Vidjecu sta ce hecim reci.
I beban masala raste,bas mi leti ova trudnoca. Kako si ti u drugom stanju :-D ?[/quote]
Dobro, mašala, evo 22. sedmica. Šećer dobar, tromjesečni isto, željezo iznadprosječno, da kucnem u drvo. Možda neću morati raditi ogtt :D amniocenteza hB prošla dobro, nalazi uredni. Čekam još samo štitnu, nešto se pomamila na početku pa da vidimo šta će kontrola pokazat ;)[/quote]
Ma biće i to dobro,mi gazimo 31 sedmicu,panika i strah od poroda mi nailaze u intervalima,gore nego s prvom trudnoćom.....
CherryLips

#10289 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Pitanje za doktora,koliko zaista ima veze krupnija beba i raniji porod? Na zadnjem uz pregledu dr mi jw, prema mjerama bebe,rekla da će porod biti bar desetak dana ranije. I prvi beban je bio krupniji pa prenesen tri dana nakon termina
JanuaryJones

#10290 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

CherryLips wrote: Ma biće i to dobro,mi gazimo 31 sedmicu,panika i strah od poroda mi nailaze u intervalima,gore nego s prvom trudnoćom.....
To je zato što znaš šta te čeka. Mene muka fata od same pomisli na onih pet dana što moram biti u bolnici :shock: ali predeverale smo prvi put pa ćemo i ovaj aBd. Samo nek bebice budu dobro, lako ćemo za ostalo. Vidim da će neki Strijelac kod tebe biti aBd?
CherryLips

#10291 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

ABd strijelac,a ako malo zakasni,jarac ko braco:)
JanuaryJones

#10292 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

CherryLips wrote:ABd strijelac,a ako malo zakasni,jarac ko braco:)
Kod mene aBd vodolija a braco je jarac isto :)
CherryLips

#10293 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Beba će izgleda zalutati kod nas kao strijelac,nas troje zemljani znakovi :D
JanuaryJones

#10294 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

CherryLips wrote:Beba će izgleda zalutati kod nas kao strijelac,nas troje zemljani znakovi :D
Ostaje da se vidi, možda i bude jarac ;) mm je vodolija a ja sam strijelac. Mališan se uglavio izmedju naših rodjendana a mališanka će bit na babu izgleda :lol: :lol: :lol:
JanuaryJones

#10295 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

CherryLips wrote:
Moraš doktora citirat da u moru ovih naših prepiski nadje tvoje pitanje ;)
julisiz es grant wrote: ;-)
Hvala doktore ;)
julisiz es grant

#10296 Re: Trudnjače i porodilje online

CherryLips wrote:Pitanje za doktora,koliko zaista ima veze krupnija beba i raniji porod? Na zadnjem uz pregledu dr mi jw, prema mjerama bebe,rekla da će porod biti bar desetak dana ranije. I prvi beban je bio krupniji pa prenesen tri dana nakon termina
Ne znam tačno šta je mislila, da će porod sam početi 10 dana prije, ili da ga planira pokrenuti 10 dana prije, ili šta drugo?
Porod se preporučuje obaviti u 38. sedmici kod žena koje imaju dijabetes, bez obzira na težinu bebe...ali čini mi se da kod tebe to nije slučaj.
Kakav je bio prvi porod, prirodan ili carski, i kolika je bila prva beba?
CherryLips

#10297 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

julisiz es grant wrote:
CherryLips wrote:Pitanje za doktora,koliko zaista ima veze krupnija beba i raniji porod? Na zadnjem uz pregledu dr mi jw, prema mjerama bebe,rekla da će porod biti bar desetak dana ranije. I prvi beban je bio krupniji pa prenesen tri dana nakon termina
Ne znam tačno šta je mislila, da će porod sam početi 10 dana prije, ili da ga planira pokrenuti 10 dana prije, ili šta drugo?
Porod se preporučuje obaviti u 38. sedmici kod žena koje imaju dijabetes, bez obzira na težinu bebe...ali čini mi se da kod tebe to nije slučaj.
Kakav je bio prvi porod, prirodan ili carski, i kolika je bila prva beba?
Kao,po mjerama bebe da će porod nastupiti ranije bar je pisalo tako na onim parametrima sa uz.
Sad beba ima skoro 1900 Gr a punih je 30 sedmica,nastupila 31.
Prva beba imala 4350gr i bio prirodan porod.
julisiz es grant

#10298 Re: Trudnjače i porodilje online

Jedino ako je u prvom trimestru beba bila veća nego što pokazuje vrijeme izostanka menstruacije, onda je i termin prije. Ako nije bilo tako, jednostavno se radi o krupnijoj bebi, što i ne treba čuditi, obzirom da je i sa prvom bebom bio isti slučaj.
Procijenjana težina ploda ne može predvidjeti kada će porod nastupiti. Češće se desi da se trudnoća sa krupnim plodom prenese, jer prerastegnuta materica postane inertna, "otupi", pa teže nastaju kontrakcije...ali daleko od toga da je i to pravilo.
Uglavnom, to nisu stvari zbog kojih treba da brineš :)
CherryLips

#10299 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Hvala na odgovoru doktore.
Nadat se da ce ovaj porod biti bar mrvicu lakši.
julisiz es grant

#10300 Re: Trudnjače i porodilje online

CherryLips wrote: Nadat se da ce ovaj porod biti bar mrvicu lakši.
Obično tako bude :thumbup:
Post Reply