ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ateista

#10276 Re: ZOBS

Post by Ateista »

preludezalude wrote: 24/02/2024 22:46
Ateista wrote: 24/02/2024 11:00
Vox_liberi wrote: 24/02/2024 08:07 Našao sam na toj stranici. Sigurno me je zaobišla koverta pa sad imam iznenađenje. Hvala ti, nisam ni znao za ovu stranicu
Desilo mi se par puta da ne dodje kazna prvi put sa mogucnoscu da kazem ko je vozio, ali mi je naknadno dosla opet kazna i tad je vec bilo kasno za prebacivanje, ali opet prije obavjestenja za predavanje vozacke. Evo sad ima oko dvije godine od prekrsaja da mi jos nije doslo da predam. :D
U istoj sam situaciji. Davno dosla novcana kazna ali poziv za deponovanje vozacke jos nije dosao. Znas li da zastara za izvrsenje nastupa nakon dvije godine?
Nisam to znao da tu ima zastara, to je korisna informacija. Znas li vise detalja, da li se zastara mjeri od pocinjenog prekrsaja ili od urucenja naloga?
Ako mi dodje nakon dvije godine, da li bih trebao predati na sud?
Jedino se bojim da mi mozda postar nije ostavio papiric iki da ga je neko maznuo, ne bi bilo prvi put.
preludezalude

#10277 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

Ateista wrote: 25/02/2024 11:38
Ateista wrote: 24/02/2024 11:00

Desilo mi se par puta da ne dodje kazna prvi put sa mogucnoscu da kazem ko je vozio, ali mi je naknadno dosla opet kazna i tad je vec bilo kasno za prebacivanje, ali opet prije obavjestenja za predavanje vozacke. Evo sad ima oko dvije godine od prekrsaja da mi jos nije doslo da predam. :D
U istoj sam situaciji. Davno dosla novcana kazna ali poziv za deponovanje vozacke jos nije dosao. Znas li da zastara za izvrsenje nastupa nakon dvije godine?
Nisam to znao da tu ima zastara, to je korisna informacija. Znas li vise detalja, da li se zastara mjeri od pocinjenog prekrsaja ili od urucenja naloga?
Jedino se bojim da mi mozda postar nije ostavio papiric iki da ga je neko maznuo, ne bi bilo prvi put.
Sad sam malo pogledao svesku sa nekim svojim natuknicama...i pogrijesio sam. Rok zastare za izvrsenje je godinu dana. A rok zastare za izricanje kazne je dvije godine. Rok zastare izvrsenja pocinje teci od pravosnaznosti rjesenja.
Da ne bude rekla kazala...
ZAKON O PREKRSAJIMA
Clan 50, 51 i 52
Ateista

#10278 Re: ZOBS

Post by Ateista »

preludezalude wrote: 25/02/2024 13:24

Sad sam malo pogledao svesku sa nekim svojim natuknicama...i pogrijesio sam. Rok zastare za izvrsenje je godinu dana. A rok zastare za izricanje kazne je dvije godine. Rok zastare izvrsenja pocinje teci od pravosnaznosti rjesenja.
ZAKON O PREKRSAJIMA
Clan 50, 51 i 52
Evo nasao sam i ja te clanove, posto nisam pravnik nisam siguran sta tacno znaci to od "pravosnaznosti rjesenja", da li se misli na rjesenje o kazni ili rjesenje od oduzimanju vozacke koje jos nije doslo.
Koliko se sjecam, prosli put kad sam predao vozacku na dva mjeseca, proslo je oko 1,5 godinu od kazne, sto znaci da mozda tad nisam ni morao predati vozacku.
veselinovic

#10279 Re: ZOBS

Post by veselinovic »

Pravosnaznost nastupa:
1, Ako je kazna propisan prekrsajnim nalogom, a okrivljeni nije trazio sudsko odlucivanje, 8 dana od dana urucenja PN
2. Ako je presudjeno u sudskom postupku, a okrivljeni se nije zalio, istekom roka za zalbu, koji je standardno 15 dana, a moze se produziti jos 8 dana.
E sad, rok zastare pocinje ponovo teci svakom radnjom koju organe preduzme, tipa slao pismeno zahtijev da predas VD, pokusaj licnog urucenja,....
Oni cesto tako kao probaju da te nadju, kao poslaju patrolu i eto reseta vremena.
Ali u svakom slucaju za 2 godine od pravosnaznosti.
Dzontra_Volta

#10280 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Pa je li sad jednu ili dvije godine od pravosnaznosti?
Inače, na stranici Iddeea se može provjeriti od kada je pravosnazno.
preludezalude

#10281 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

veselinovic wrote: 25/02/2024 22:02 Pravosnaznost nastupa:
1, Ako je kazna propisan prekrsajnim nalogom, a okrivljeni nije trazio sudsko odlucivanje, 8 dana od dana urucenja PN
2. Ako je presudjeno u sudskom postupku, a okrivljeni se nije zalio, istekom roka za zalbu, koji je standardno 15 dana, a moze se produziti jos 8 dana.
E sad, rok zastare pocinje ponovo teci svakom radnjom koju organe preduzme, tipa slao pismeno zahtijev da predas VD, pokusaj licnog urucenja,....
Oni cesto tako kao probaju da te nadju, kao poslaju patrolu i eto reseta vremena.
Jedna godina od pravosnaznosti.
preludezalude

#10282 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

Ateista wrote: 25/02/2024 16:23

ZAKON O PREKRSAJIMA
Clan 50, 51 i 52
Evo nasao sam i ja te clanove, posto nisam pravnik nisam siguran sta tacno znaci to od "pravosnaznosti rjesenja", da li se misli na rjesenje o kazni ili rjesenje od oduzimanju vozacke koje jos nije doslo.
Koliko se sjecam, prosli put kad sam predao vozacku na dva mjeseca, proslo je oko 1,5 godinu od kazne, sto znaci da mozda tad nisam ni morao predati vozacku.
Prekrsajni nalog je bitan. Imas rok za eventualnu odluku za sudsko odlucivanje ili mozda dostavu podataka o drugoj osobi koja je vozila i nacinila prekrsaj. Nekad posalju prvo papir da se izjasnis ko je vozio a nekad taj papir posalju zajedno sa prekrsajnim nalogom. Tako je meni neki dan dosla koverta... sve zajedno. Propustanjem tog roka prekrsajni nalog postaje pravosnazan. To je bitan datum.
Ateista

#10283 Re: ZOBS

Post by Ateista »

preludezalude wrote: 25/02/2024 22:46
ZAKON O PREKRSAJIMA
Clan 50, 51 i 52
Prekrsajni nalog je bitan. Imas rok za eventualnu odluku za sudsko odlucivanje ili mozda dostavu podataka o drugoj osobi koja je vozila i nacinila prekrsaj. Nekad posalju prvo papir da se izjasnis ko je vozio a nekad taj papir posalju zajedno sa prekrsajnim nalogom. Tako je meni neki dan dosla koverta... sve zajedno. Propustanjem tog roka prekrsajni nalog postaje pravosnazan. To je bitan datum.
Ja sam tu kaznu davno platio, ima sigurno vise od godinu iako mi i sama kazna jeste kasnila, nisam dobio onu prvu da se izjasnim ko je vozio. Samo je pitanje da nisu slali za oduzimanje a da ni to nisam dobio, ne znam da li se i to moze kako provjeriti.
Ateista

#10284 Re: ZOBS

Post by Ateista »

veselinovic wrote: 25/02/2024 22:02 Pravosnaznost nastupa:
:thumbup:
Hvala na informaciji.
Sta ako meni dodje nekad rjesenje a u zastari je, da li onda mogu predati na sud da trazim zastaru?
preludezalude

#10285 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

Ateista wrote: 26/02/2024 16:13
preludezalude wrote: 25/02/2024 22:46
Ja sam tu kaznu davno platio, ima sigurno vise od godinu iako mi i sama kazna jeste kasnila, nisam dobio onu prvu da se izjasnim ko je vozio. Samo je pitanje da nisu slali za oduzimanje a da ni to nisam dobio, ne znam da li se i to moze kako provjeriti.
E to ne znam da li se moze provjeriti. Ali znam da oni u pravilu, kad je rijec o deponovanju vozacke salju kovertu dva puta a onda treci put salju patrolu. Ove informacije sam dobio u mup Tuzla.
HelaS

#10286 Re: ZOBS

Post by HelaS »

"Nezavisne novine" pišu da je Vlada Andaluzije nedavno nacrtala crvenu liniju na mjestu gdje je prije bila dvostruka puna bijela crta.
Kako dvostruka bijela crta očito nije ispunila svoj cilj, Španci su preko nje nacrtali crvenu liniju, nadajući se da će ona biti jasno upozorenje vozačima da ostanu u svojoj traci i da im je zabranjeno preticanje. Ova mjera ima za cilj smanjenje broja saobraćajni nesreća i povećanje bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.

Osim crvene linije, planira se postavljanje četiri edukativna radara ili digitalna znaka duž ceste.

Oni će vozače informisati o njihovoj trenutnoj brzini i podsjećati ih na maksimalno dopuštenu brzinu. Ako crvena linija ne spriječi vozače u činjenju prekršaja, vlasti kao posljednju mjeru najavljuju uvođenje kamera i radara koji će pokrivati kritične tačke.
Image
vjeshalica

#10287 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Treba crvenu uvesti za peglače
azdralovic

#10288 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

Koliko se peglaju sa linijom i radarima, mogli su bankinu podici, prosiriti cestu na 4 trake itd...
kabal1337

#10289 Re: ZOBS

Post by kabal1337 »

nek ubace ivicnjak izmedju 😂
Optimist

#10290 Re: ZOBS

Post by Optimist »

Evo brzinski jedna skica preko mobitela.
U pitanju je skretanje u Grbavicku iz Zagrebacke, ispod Montane, kod Sumarskog fakulteta.

Ko ima prednost, crvena ili zelena putanja?

Image
Ateista

#10291 Re: ZOBS

Post by Ateista »

Optimist wrote: 29/02/2024 08:47 Evo brzinski jedna skica preko mobitela.
U pitanju je skretanje u Grbavicku iz Zagrebacke, ispod Montane, kod Sumarskog fakulteta.

Image
Po meni tu nije pitanje prednosti, jer imaju dvije trake i svako ulazi u svoju traku. Problem malo prave parking mjesta koja su napravili u desnoj traci, ne vidim tacno gdje pocinju i da li ima ista slobodno desne trake, ali nekom mojom logikom crvena putanja ide u desnu traku koja onda postaje parking, tako da crvena mora da se prestroji lijevo i prije toga propusti ove koji su isli zelenom putanjom. Da je u grbavickoj samo jedna traka za saobracaj, znaci da se obje putanje ulivaju samo u jednu traku, onda bi crvena putanja imala prednost jer skrece desno dok zelena skrece lijevo.
Dimu1927

#10292 Re: ZOBS

Post by Dimu1927 »

Crvena, desna strana. Jedna je traka tu u grbavickoj. Desna traka je parking.
kabal1337

#10293 Re: ZOBS

Post by kabal1337 »

Dimu1927 wrote: 29/02/2024 09:15 Crvena, desna strana. Jedna je traka tu u grbavickoj. Desna traka je parking.
tu iz desne prelazis u lijevu traku. Tvoja traka bi bila gdje su auta parkirana. Po pravilu bi trebao dati lijevi zmigavac jer mijenjas traku/ pravac
Ateista

#10294 Re: ZOBS

Post by Ateista »

Dimu1927 wrote: 29/02/2024 09:15 Crvena, desna strana. Jedna je traka tu u grbavickoj. Desna traka je parking.
Jeste desna parking, ali dodat u desnu traku, znaci crvena putanja ide prvo u svoju desnu traku koja jeste kratka ali postoji.
Da postoji recimo ostrvo koje ti onemogucava da udjes u desnu traku vec pravo u lijevu i da nakon ostrva pocinu parking mjesta to bi bila druga prica, ovako koliko god bila kratka, desna traka postoji.
Dimu1927

#10295 Re: ZOBS

Post by Dimu1927 »

Pa ako je desna parking, onda je lijeva vozna traka. Ne mozes ni uci u desnu fakticki. Znam da tu kad skrecem ovi sa zelenom putanjom me uvijek propuste ako smo u blizu tako da, desna strana
HelaS

#10296 Re: ZOBS

Post by HelaS »

Ateista wrote: 29/02/2024 09:12

Image
Po meni tu nije pitanje prednosti, jer imaju dvije trake i svako ulazi u svoju traku. Problem malo prave parking mjesta koja su napravili u desnoj traci, ne vidim tacno gdje pocinju i da li ima ista slobodno desne trake, ali nekom mojom logikom crvena putanja ide u desnu traku koja onda postaje parking, tako da crvena mora da se prestroji lijevo i prije toga propusti ove koji su isli zelenom putanjom. Da je u grbavickoj samo jedna traka za saobracaj, znaci da se obje putanje ulivaju samo u jednu traku, onda bi crvena putanja imala prednost jer skrece desno dok zelena skrece lijevo.
Zeleni koji u Grbavičku ulazi skretanjem lijevo prvi prolazi Grbavičkom. Ako vozilo dolazi pravo, iz pravca Agronoma, mora pustiti crvenog u prednost.

Image
tomhagen

#10297 Re: ZOBS

Post by tomhagen »

Ateista sve objasnio. Ovu tacku bi definitivno trebalo bolje oznaciti i rijesiti te nedoumice.
Prema ovoj slici sto je HelaS postavio, nekako je vise varijanta da crveni ulazi u svoju traku koja je kratka, jer je parking mjesto tek ovdje gdje je crni automobil. Onda se crveni prestraja u lijevu traku. Prema tome bi trebalo da propusti zelene.

Ja tu uvijek idem s posebnim oprezom, bez obzira jesam li crven ili zeleni, uvijek sam spreman propustiti onog drugog. Jbg nikad ne znas ko je s druge strane i kako razmislja.
Ateista

#10298 Re: ZOBS

Post by Ateista »

HelaS wrote: 29/02/2024 09:35
Ateista wrote: 29/02/2024 09:12

Image
Zeleni koji u Grbavičku ulazi skretanjem lijevo prvi prolazi Grbavičkom. Ako vozilo dolazi pravo, iz pravca Agronoma, mora pustiti crvenog u prednost.

Image
U principu nema kolizije sa onim koji ide pravo jer ima semafor, nije u isto vrijeme zeleno. Putanje sa skice jesu u koliziji jer im je u isto vrijeme zeleno.
Optimist

#10299 Re: ZOBS

Post by Optimist »

Ja se krecem crvenom putanjom, i bar jednom sedmicno imam konflikt sa vozilom koje se krece zelenom putanjom.

Smatram da zeleni treba stati jer mu crveni dolazi sa desne strane. Kao i na svakoj slicnoj T taskrsnici.

Zato sam i postavio sliku graficki da pojasnim i vidim sta drugi misle.
Ateista

#10300 Re: ZOBS

Post by Ateista »

tomhagen wrote: 29/02/2024 09:48 Ateista sve objasnio. Ovu tacku bi definitivno trebalo bolje oznaciti i rijesiti te nedoumice.
Prema ovoj slici sto je HelaS postavio, nekako je vise varijanta da crveni ulazi u svoju traku koja je kratka, jer je parking mjesto tek ovdje gdje je crni automobil. Onda se crveni prestraja u lijevu traku. Prema tome bi trebalo da propusti zelene.

Ja tu uvijek idem s posebnim oprezom, bez obzira jesam li crven ili zeleni, uvijek sam spreman propustiti onog drugog. Jbg nikad ne znas ko je s druge strane i kako razmislja.
To je to, ova slika pokazuje malo bolje u odnosu na google map gdje se ne vidi jasno, vidi se odakle pocinje parking mjesto i da ima malo trake. Slazem se da bi trebalo ovo jasnije oznaciti, jedna od situacija gdje odluce da nesto promijene i dodaju parking a pri tome ne razmisljaju koliki problem prave i koliko te promjene zbunjuju vozace. Ovdje bi trebalo horizontalnom signalizacijom malo bolje oznaciti, ako hoce da bude na ovaj nacin da se crvena putanja prestroji onda mozda ostaviti malo jos duzu traku i jedno manje parking mjesto, ocrati malo ostrvo i strelicu koja oznacava da se ta traka prebacuje u lijevu kao na petljama sto se oznaci kod traka za ukljucenje. Ako su htjeli da crvena putanja ima prednost, onda se ocrta ostrvo tako da crvena putanja ide direktno u lijevu traku i da ne postoji desna traka vec da je ona samo parking. Ovako malo zbunjuje definitivno.
Post Reply