BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

155_mm

#10276 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

asker wrote:
славянин wrote:
asker wrote:
Ne pricas ti ni o bilo cemu drugom, vec na svaki post bilo koga o bilo cemu na ovoj temi lijepis smajlije i vrijedjas ljude. Pri tome neznas ama bas nista o NI BiH.

To je cisto trolanje. Prijavio sam ti post gdje covjeka nazivas degenerikom po ko zna koji put.

Vrijedja i on mene konstantno insinuacijama da sam cetnik i ?? Jel se buni neko ??
Prijavis ukoliko mislis da ima osnova.
Ja sam na ovoj temi jednom forumasu napisao hajd ne seri i promptno dobio 7 dana ban.

Evo remont haubice u TRZu nije balisticka raketa pa si jedva docekao da bespotrebno uskocis, i fokus usmjeris na forumasa a ne na haubicu. I tako redovno, meni je to bezveze ponasanje.
milorad dodik nebi na ovom forumu opstao ni 24 saHta.
:D
155_mm

#10277 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

славянин wrote:
united bosnae wrote:
славянин wrote: Evo ti clanka degenerik
http://bih-x.info/bih-donirala-haubice- ... oj-vojsci/
Znaci obrati se novinaru :D
Ne znam jel' do cirilice u nick-u, ali ne mogu da vjerujem da obicno pismo toliko negativno moze da utice na lijepo ponasanje i dijalog ljudi.
Ima limit za sve - nakon dugih rasprava sa spomenutim forumasem to je nazalost jedina moguca klasifikacija - bez sale.
a ko se kome prvo obraca na pocetku tih rasprava na cijem kraju tebi ostane "argument" da me nazivas degenerikom.

koliko puta mi se do sad nazvao degenerikom? 10? 15? mozda i vise?
славянин

#10278 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

155_mm wrote:
a ko se kome prvo obraca na pocetku tih rasprava na cijem kraju tebi ostane "argument" da me nazivas degenerikom.

Nakon sto postas glupost tipa slika na zidu transporter u garazi,prikolica za kamion sasija za oklopno vozilo - pa kada ti neko to predoci onda se keslas i prozivas o guslanju cetnicima dobrici cosicu - dobijes klasifikaciju degenerik. Razumijes ?
155_mm

#10279 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

славянин wrote:
155_mm wrote:

Nakon sto postas glupost tipa slika na zidu transporter u garazi,prikolica za kamion sasija za oklopno vozilo - pa kada ti neko to predoci onda se keslas i prozivas o guslanju cetnicima dobrici cosicu - dobijes klasifikaciju degenerik. Razumijes ?
pa koliko puta ti je u raspravi sa mnom na kraju jedino preostalo da me nazivas degenerikom?
155_mm

#10280 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

славянин wrote:
155_mm wrote:

mozes citirati moj post na osnovu kojeg ovo tvrdis?
славянин

#10281 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

155_mm wrote:
pa koliko puta ti je u raspravi sa mnom na kraju jedino preostalo da me nazivas degenerikom?
Svaki put kada sam sa tobom poceo da pisem, kada bi izvalio nesto - zavrsilo se tvojim prozivkama da guslam,da sam ucenik dobrice cosica i sta vec ne- nakon toga si dobio klasifikaciju koju sam spomenuo. Postavi jednom normalan sadrzaj - nesto konkretno i tacno pa vidi oce li te ko prozivati .
славянин

#10282 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

155_mm wrote: mozes citirati moj post na osnovu kojeg ovo tvrdis?
E ne vracao se - nego ti znas o cemu ja pricam vrlo dobro ali se opet pravis blentav - tako da ocito klasifikacija degenerik stoji.
155_mm

#10283 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

славянин wrote:
E ne vracao se - nego ti znas o cemu ja pricam vrlo dobro ali se opet pravis blentav - tako da ocito klasifikacija degenerik stoji.
dobricu pominjen zbog ovakvih stvari. izneses neku tvrdnju da sam ja nesto rekao. i kad te zamolim da me citiras ti pobjegnes ko pudlica.
славянин

#10284 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

155_mm wrote:
славянин wrote:
dobricu pominjen zbog ovakvih stvari. izneses neku tvrdnju da sam ja nesto rekao. i kad te zamolim da me citiras ti pobjegnes ko pudlica.
Tako je nastavi - transporter na slici transporter u garazi dron na nebu... Istrosio sam energiju za raspravu sa tobom nego lupajte o dronovima i transporterima i boji haubica ... tesko samo normalnom svijetu.
Guadalajara

#10285 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote:
asker wrote:
Ne pricas ti ni o bilo cemu drugom, vec na svaki post bilo koga o bilo cemu na ovoj temi lijepis smajlije i vrijedjas ljude. Pri tome neznas ama bas nista o NI BiH.

To je cisto trolanje. Prijavio sam ti post gdje covjeka nazivas degenerikom po ko zna koji put.
Siriti dezinformacije je stetno - kao sto on prica o transporterima,prikolicama za kamione,balistickim raketama,dronovima - a mi 4 puske proizveli.To je gore od bilo kakvog trolanja i glupiranja posebno na ovakvoj temi - jos mu ne promice da se smije komsiluku koji stanca puske mitraljeze i sta vec ne a kod nas buba gluposti pa nedo bog da zagusti u BiH opet ko 92 uz sda narod zna.

Vrijedja i on mene konstantno insinuacijama da sam cetnik i ?? Jel se buni neko ??
Evo ovi iz SDO slikali se sa masinom za hladno radijalno kovanje puscanih cijevi...

Image
славянин

#10286 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Masala narod zna - samo da bakira opet ne rane. I da se opet ne brani puskama od tenkova al insala sve ce biti dobro.
Guadalajara

#10287 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

A evo i Bakira pored masine za hladno radijalno kovanje puscanih cijevi...

Image

Image
Guadalajara

#10288 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Novalic u novom pogonu za prozvodnju pistoljske municije sa godisnjim kapacitetom od 50 miliona komada

Image
anelsol

#10289 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Ma pustite lika, vidite da samo trola temu. Nije mu prvi put.
anelsol

#10290 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Kakvo je prvo polugodište bilo, taman bi Pretis mogao početi razvoj balističkih raketa :mrgreen: Uglavnom:

Prihod prvih šest mjeseci 2018. godine: 17.429.831 KM;
Prihod prvih šest mjeseci 2019. godine: 16.884.276 KM;

Dobit prvih šest mjeseci 2018. godine: 2.453.401 KM;
Dobit prvih šest mjeseci 2019. godine: 5.115.605 KM;

Izvor: SASE

:bih: :bih: :bih:
славянин

#10291 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:Novalic u novom pogonu za prozvodnju pistoljske municije sa godisnjim kapacitetom od 50 miliona komada

Image
Masala
IZVLAČENJE DRŽAVNOG NOVCA U REŽIJI PREMIJERA I MINISTRA: Vlada odobravala novac Pretisu, Pretis prebacivao firmi Fadila Novalića
https://zurnal.info/novost/22397/vlada- ... a-novalica
155_mm

#10292 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

anelsol wrote:Kakvo je prvo polugodište bilo, taman bi Pretis mogao početi razvoj balističkih raketa :mrgreen: Uglavnom:

Prihod prvih šest mjeseci 2018. godine: 17.429.831 KM;
Prihod prvih šest mjeseci 2019. godine: 16.884.276 KM;

Dobit prvih šest mjeseci 2018. godine: 2.453.401 KM;
Dobit prvih šest mjeseci 2019. godine: 5.115.605 KM;

Izvor: SASE

:bih: :bih: :bih:
povecati dobitak za duplo pri manjem prometu ne moze bas tako. neke promjene su morale biti. na primjer da su usvojili proizvodnju nekog novog proizvoda na kojem se vise zaradjuje, ili su nasli jeftinijeg liferanta za sirovine, ili su digli cijene dosadasnjih proizvooda, ili...
155_mm

#10293 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Tako je, prema pisanju portala tačno.net, Novalićeva Vlada tokom 2016. i 2017.godine odobrila i isplatila ukupno 3,6 miliona maraka koje Pretis nije bio dužan vratiti, dok je u decembru 2018. godine isplaćeno dodatnih 2,5 miliona maraka.
mogli su bar reci za koje projekte su im dali te milione.
155_mm

#10294 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Tehno Metal Resist d.o.o. Sarajevo.
@Guadalajara

jeli ova firma ta sto liferuje bakarne prstenove PRETIS-u za granate?

posto su srbi u epskoj pljacki masina i fabrika 1995. odnijeli te masine za prstenove u srbiju.
Guadalajara

#10295 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

155_mm wrote:
Tehno Metal Resist d.o.o. Sarajevo.
@Guadalajara

jeli ova firma ta sto liferuje bakarne prstenove PRETIS-u za granate?

posto su srbi u epskoj pljacki masina i fabrika 1995. odnijeli te masine za prstenove u srbiju.
Da. Imaju elektroindukcione peci za topljenje metala i masine za centrifugalno lijevanje. Mislim da mogu proizvoditi lansirne cijevi za Plamen i za onaj Iranski lanser od 107 mm i jos neke podsklopvoe za municiju. Ima negdje klip od ove firme TMR gdje je fino prikazan proces centrifugalnog lijevanja.

http://tmr.ba/

Guadalajara

#10296 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Evo firme iz Vogosce

155_mm

#10298 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ovdje se nazire ogroman potencijal nase namjenske.
U Bingo marketima od narednog mjeseca i aviobombe po akcijskim cijenama
11.09.2019.
Share420
Tweet
Pin
420 Shares

Jedan od najbogatijih bosanskohercegovačkih preduzetnika i vlasnik trgovačkog lanca Bingo Senad Džambić odlučio je započeti gradnju svog najvećeg objekta u Sarajevu, na atraktivnoj lokaciji iza zgrade RTV doma.

No, tu nije kraj. Nakon što su građevinske mašine pristupile parceli od 50.000 metara kvadratnih i počele s iskopavanjem zemlje, u samo nekoliko dana na tom terenu su pronađene čak četiri aviobombe.

Hitno su morale intervenisati ekipe Federalne uprave Civilne zaštite i vatrogasnih službi, kako bi se deaktivirale i uklonile bombe iz Drugog svjetskog rata, koje su teške oko 500 kilograma. Saznajemo da je Džambić naložio da se ovo i dalje neiskorišteno oružje deponuje u jednom od Bingovih skladišta, te da će kupci vrlo brzo imati priliku da ove proizvode prepakovane u nove kutije, s novim rokom trajanja kupe i to po akcijskoj cijeni koja će trajati do isteka zaliha.

„Kao uspješan biznismen u životu sam nekoliko puta morao riskirati, ali sve se na kraju isplatilo. Svakodnevno pratim kretanja tržišta i svjestan sam kakva je uloga namjenske industrije u našoj zemlji. Dnevno mi bager iskopa bar po jednu bombu, neiskorištenu, potpuno besplatno, to je prilika koja mi je pala s neba, još prije više od 70 godina. Čekala je mene. To nije slučajno. Ovo je dobra prilika za zaradu. Ako nastavimo sa pronalascima, možda i trajno proširimo naš asortiman, vidjet ćemo“, kaže nam Džambić kojeg smo zatekli na terenu.

Na kraju, Džambić navodi da će, nakon što aviobombe budu postavljene na police, to koristiti i kao dobra protivprovalna zaštita.
https://satro.info/najnovije/u-bingo-ma ... -cijenama/

:lol:
Comanche

#10299 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Comanche »

Guadalajara wrote:Novalic u novom pogonu za prozvodnju pistoljske municije sa godisnjim kapacitetom od 50 miliona komada

Image
:thumbup: Uz ovo ako Unity napokon napravi domaci automat i pistolj, policija bi mogla biti mirna narednih 20 godina.
anelsol

#10300 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Prema podacima Agencije za statistiku BiH izvoz oružja i municije u avgustu je iznosio 11.120.000 KM. Ukupan izvoz za period januar-august 2019. godine iznosi 123.373.000 KM. U odnosu na prošlu godinu za period januar-august 2019. godine povećanje izvoza za 9,7 %. Ovdje nisu ukalkulisani eksplozivi i optički instrumenti, jer ta stavka nije posebno prikazana u podacima agencije. U situaciji kada imamo pad industrijske proizvodnje i izvoza namjenska je jedna od rijetkih grana privrede koja nastavlja trend rasta. Ako se ovako nastavi ovo bi mogla biti jos jedna rekordna postratna godina za NI.

http://bhas.gov.ba/Calendar/Category/11
Post Reply