Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
konjislav wrote:Pa šta treba? Da čeka još hiljadu godina ne bi li se nešto promijenilo? Ljudima je došlo iz guzice u glavu, hvala Bogu. Skontali da je bolje čak i to, ići za medicinara, što na mala (kupujući diplomu) ili velika vrata i onda otići raditi u Njemačkoj i tamo polahko ići na gore, sa jezikom, upoznavanjem sistema, prilikom da se pokažeš i tražiš dodatno školovanje, itd.
Skontali ljudi da je bolje malo se napatiti, ali onda doći u sistem koji ti pruža mogućnosti, nego nešto čekati ili pokušavati u Bosni.
Ne treba da čeka posao. Posao se nalazi ili pravi. Ne čeka se.
Kad odu u Njemačku, odmah nađu gdje će prati suđe i to im nije problem. A u Bosni čekaju.
Sto si ti tako gorak?
Pa ti si isti kao neko, ko samo po bosni pljuje.
Brate, ako ti je toliko tesko, dizi se i begaj. Odmah.
Ljudi ostave zenu i djecu, ni kasiku ne ponesu...
Sta je ostaviti Amsterdam.
detroit-mercy wrote:
Za usrane I upisane ti bas i ne treba neko pretjerano znanje, nemojmo sad pravit rocket science od kupanja i brisanja gujica
Kako ne treba. Morash fizicki biti jak i obucen kako podici bolesnika. Uzas...jeste li ikada pokusali pomoci polupokretnoj osobi da sjedne u auto...... pola sata smo komsinicu prebacivali iz kolica na sjediste. Nije bila debela. Ali teska ko tuch...nevjerovatno.....
Jaranice, pa valjda si skontala, da ti za to ne trebaju neke posebne vjestine nego snaga i volja. Svabe se malo proseravaju u ovom slucaju, hoce radnu snagu za hajmo reci njegovateljsku sluzbu i to za one jednostavnije poslove tipa pomoci pri odrzavanju njege, hranjenju, namjestanju kreveta i sl. i uz to bi neku strucnu spremu. Koju kurcevu strucnu spremu, treba da ucis cetiri godine anatomiju ili fiziologiju da bi to radio . Ako vec hoce taj profil zaposlenika onda neka in ne stavljaju na tu vrstu posla nego na posao koji bi sa medicinskom skolom trebao da radis.
Kako to da u Americi za tu vrstu posla (u starackim domovima) ne moras imati neko formalno obrazvoanje. Dodjes, ljud ti pokazu 3-4 sedmice sta da radis i pici, ili u vrh glave zavrsis neki kurs od max 6 mjeseci. Pa neces ih spajat na IV ili im vadit slezenu pa sad traze i posebno obrazvoanje uz to.
Kad je nas dedo imao mozdani i zaglavio u pelenama nepokretan i moja je svekrva bila ubijeđena tako kao i ti da ta njega nije mudro slovo i da ona moze bolesnika njegovati isto kao med.osoblje. doslo je i do ozbiljne svađe radi toga. Brinula se ona kako je mislila da je najbolje, dok dedo nije potpuno oslabio i dehidrirao jer nije prepoznala vrstu stolice i opasnost koju je donio proljev da izvineš. Nije znala nista ni oko prehrane takvih bolesnika. Dekubitis nije znala adekvatno tretirati,
I jos kojesta uz to. U zadnji tren je spasen od najgoreg. Nakon toga je prva ona isla traziti mjesto u starackom domu za njega gdje se covjek davranisao za kratko vrijeme.
Idem ja i vidio neko piša na ulici, slikam, šta se poslije dešava ukoliko tu sliku pošaljem policiji?
Ukratko: ako ga tuzis dobit ce adekvatnu kaznu.
Opsirnije: ako je bas zadrt napravice protutuzbu, jer si ga slikao bez dozvole, mada je zakon tu poprilicno ne precizan. U tom slucaju ste na sudu, i na sudiji je da odluci. Po presudama iz proslosti a u vezi uriniranja u javnosti (Windpinkeln) sudije su uglavno odvagali tezinu prekrsaja:
=> ako si ga uslikao kako urinira naprimjer u ne tako frekventnoj sumi, dobice pravo
=> ako si ga uslikao da pisa po gradu vec ce vise najebat
=> ako si ga uslikao da pisa pored skole il vrtica, e o da je jebo jeza u ledja...
Sto znaci da ovog levata koji pisa u po bjela dana na semaforu (eventualno djeca u autima iza itd) mozes slikat i uzduz i poprijeko, i trebao bi najebat ko zuti, izgubit vozacku, dobit kaznu, i platit ciscenje...
Uz mogucnost naravno da te lola isprebija i uzme ti telefon. Dodao bih uz veliku mogucnost
Suzie Q wrote:
Kad je nas dedo imao mozdani i zaglavio u pelenama nepokretan i moja je svekrva bila ubijeđena tako kao i ti da ta njega nije mudro slovo i da ona moze bolesnika njegovati isto kao med.osoblje. doslo je i do ozbiljne svađe radi toga. Brinula se ona kako je mislila da je najbolje, dok dedo nije potpuno oslabio i dehidrirao jer nije prepoznala vrstu stolice i opasnost koju je donio proljev da izvineš. Nije znala nista ni oko prehrane takvih bolesnika. Dekubitis nije znala adekvatno tretirati,
I jos kojesta uz to. U zadnji tren je spasen od najgoreg. Nakon toga je prva ona isla traziti mjesto u starackom domu za njega gdje se covjek davranisao za kratko vrijeme.
Toliko o tome kako je to posao za bilo koga.
Samo sto je tetka bila sama a u bolnicama i domovima iznad njegovatelja imaju ljudi kojima su pos’o takve stvari
pustopoljina wrote:
Sto si ti tako gorak?
Ali meni je svugdje dobro, ja ne kukam, samo razbijam predrasude da na Zapadu novac raste na grani.
Ja se ne žalim, Amsterdam je super, klima je jedino kurac, ostalo je odlično. Ali meni je i Sarajevo super, super su mi bili i ostali gradovi u kojima sam živio.
Kako ne treba. Morash fizicki biti jak i obucen kako podici bolesnika. Uzas...jeste li ikada pokusali pomoci polupokretnoj osobi da sjedne u auto...... pola sata smo komsinicu prebacivali iz kolica na sjediste. Nije bila debela. Ali teska ko tuch...nevjerovatno.....
Jaranice, pa valjda si skontala, da ti za to ne trebaju neke posebne vjestine nego snaga i volja. Svabe se malo proseravaju u ovom slucaju, hoce radnu snagu za hajmo reci njegovateljsku sluzbu i to za one jednostavnije poslove tipa pomoci pri odrzavanju njege, hranjenju, namjestanju kreveta i sl. i uz to bi neku strucnu spremu. Koju kurcevu strucnu spremu, treba da ucis cetiri godine anatomiju ili fiziologiju da bi to radio . Ako vec hoce taj profil zaposlenika onda neka in ne stavljaju na tu vrstu posla nego na posao koji bi sa medicinskom skolom trebao da radis.
Kako to da u Americi za tu vrstu posla (u starackim domovima) ne moras imati neko formalno obrazvoanje. Dodjes, ljud ti pokazu 3-4 sedmice sta da radis i pici, ili u vrh glave zavrsis neki kurs od max 6 mjeseci. Pa neces ih spajat na IV ili im vadit slezenu pa sad traze i posebno obrazvoanje uz to.
Toliko o tome kako je to posao za bilo koga.
Ovo sto nasi rade je za bilo koga i ne treba ti da poznajes neke stvari. Kada smo kod starackih domova, oni se dijele u tri ili cetiri kategorije ovisno o sposobnosti korisnika i idu od malte ne onih gdje je potrebna minimalna asistencija do onih gdje je imas konstantno prisustvo medicinskih sestara i doktora. Tvoj dedo kao nepokretan bi zaglavio u domu u kome bi bio nadgledan od strane "strucnog osoblja" i tu se sva prica zavrsava. Ovo sto nasi idu da rade sa ovim diplomama u opisu radnog mjesta im ne spadju ovi zadaci iz struke. Ispravi me ako grijesim .
pustopoljina wrote:
Sto si ti tako gorak?
Ali meni je svugdje dobro, ja ne kukam, samo razbijam predrasude da na Zapadu novac raste na grani.
Ja se ne žalim, Amsterdam je super, klima je jedino kurac, ostalo je odlično. Ali meni je i Sarajevo super, super su mi bili i ostali gradovi u kojima sam živio.
Niko ne kaze da novac raste na grani ali posla imas preko glave. Porediti zemlje u kojima je nezaposlenost na rekordno niskom nivou sa zemljama koje imaju jako visoku stopu nezaposlenosti, posebno medju mladima, je nonsens. Valjda su ti te tvoj diplome omogucile da imas neku zdravu logiku ili racionalno razmisljanje.
Opet, sve ostalo je proseravanje, od price o povratku do kako nece da rade.
Edin H. wrote:U Engleskoj dodje murija ili nikako ne dodje nakon provalne kradje u stanu ili kradje automobile pogotovo nakon sto su konzervativci znatno skresali policiju, a da dodju nakon sto je neko prijavio da neko mokri na ulici.
Da vidis sta je murije u Svabiji, a posebno u Minkenu. Ja se nikada nisam osjecao sigurnije kao kada sam ko student u pola noci isao na bankomat i podigao 2.5k eura. U povratku, hodaju neka 2 crnca pored, mene boli tuki.
Edin H. wrote:U Engleskoj dodje murija ili nikako ne dodje nakon provalne kradje u stanu ili kradje automobile pogotovo nakon sto su konzervativci znatno skresali policiju, a da dodju nakon sto je neko prijavio da neko mokri na ulici.
Da vidis sta je murije u Svabiji, a posebno u Minkenu. Ja se nikada nisam osjecao sigurnije kao kada sam ko student u pola noci isao na bankomat i podigao 2.5k eura. U povratku, hodaju neka 2 crnca pored, mene boli tuki.
Kako ces dici 2 i pol tisuce kad je limit na bankomatu of £300 do £500?
konjislav wrote:Pa šta treba? Da čeka još hiljadu godina ne bi li se nešto promijenilo? Ljudima je došlo iz guzice u glavu, hvala Bogu. Skontali da je bolje čak i to, ići za medicinara, što na mala (kupujući diplomu) ili velika vrata i onda otići raditi u Njemačkoj i tamo polahko ići na gore, sa jezikom, upoznavanjem sistema, prilikom da se pokažeš i tražiš dodatno školovanje, itd.
Skontali ljudi da je bolje malo se napatiti, ali onda doći u sistem koji ti pruža mogućnosti, nego nešto čekati ili pokušavati u Bosni.
Ne treba da čeka posao. Posao se nalazi ili pravi. Ne čeka se.
Kad odu u Njemačku, odmah nađu gdje će prati suđe i to im nije problem. A u Bosni čekaju.
Zato sto nece da rade za 450 KM? Ili sto onaj kaze iz Banja Luke, treba se lupiti sakom od stol, nece bagra da radi za 600 KM.
Hvala Bogu, pa nece. Nekada su radili, sada ipak nece. Doslo iz glave u guzicu.
Hint: Isao oko pola noci.
Digao ja 1k eura danas, i za par minuta jos 1k eura. Mislim da je to to. Pola tisuce manje nego sto prvenstveno rekoh. Bilo je prije 10 godina, pa halalite na ovoj gresci.
Bank of America 2k limit, mada imaju i banke koje imaju taj tvoj limit od 300-500. Razlikuje se od banke do banke, moja ima oko 2-2.5k.
Da ali ne da podignes preko cash masine u jednom danu nego na salteru
Pricam o ATM ne govorim o salteru, mada moram da se ispravim i ovo zavisi isto koju vrstu racuna/statusa imas, jel Golden, Supreme, picka materina i sl. Na salteru sam uzimao 4-5k bez problema.
detroit-mercy wrote:
Bank of America 2k limit, mada imaju i banke koje imaju taj tvoj limit od 300-500. Razlikuje se od banke do banke, moja ima oko 2-2.5k.
Pricam o ATM ne govorim o salteru, mada moram da se ispravim i ovo zavisi isto koju vrstu racuna/statusa imas, jel Golden, Supreme, picka materina i sl. Na salteru sam uzimao 4-5k bez problema.
Ima i na salteru limit ako se ne najavis. slabo si ti to nesto podizao
Ima i na salteru limit ako se ne najavis. slabo si ti to nesto podizao
E jebiga sad, kazem ti da sam podizao bez najave. Sjecam se da je jednom bio Petak popodne i tip mi samo rekao, izvini al nisam siguran da li imamo dovoljno casha, posto je petak pay-day i dosta raje cash-out taj dan. Jos nije ni prava poslovnica nego one male ispostave u supermarketima.