Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
splinter

#10276 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by splinter »

strong69 wrote:
Nivelacija wrote:
eluna wrote:ima li novih informacija??? ....maloprije kolega iz maglaja javlja da se van grada može samo prugom pješke :cry:
Koga briga za Maglaj moze ga i odnijeti..
Bitno je da je u Sarajevu normalno stanje...

Da je obrnuto sad bi imali vanredne vijesti..i vojsku na ulicama.
Sto se tice poplava do Zenice sve ok, dole sjeverno je kolaps, ljudi na ulicama..pogotovo Maglaj i Zavidovici
Koji kurac Sarajevo ubacujete za sve probleme u ovoj zemlji? Imali bi kurcinu i da je u Sarajevu isto. Pa svake godine poplavljena su naselja u Ilidzi, milion klizista i lupetate ovakve komentare u ovoj situaciji. Fuj!
E ovako. Vidim svi nešto protiv Sa ovo ono, a koliko je samo naroda i raje iz Sa otišlo da pomogne te 2014.godine. Kad se sjetim, čitav budžet za izlaske, kafu i pola benzina sam tada što uplatio za potrebe poplava, što lično odnio. Bio je čovjek mlađi pet godina pa je imao živaca za neke svtari. Odem sa dvojicom likova, tad su haman još klinci bili, jedan je povremeno na forumu, nadam se da je udure i veliki pozz za njega i kolegu mu. Jest da su pitari, al dobro smo se slagali i nismo se posvađali usput :) Kad vratim film sad iz ove perspektive bukvalno rizikuješ vlastiti život, istrošiš se momački, polomiš, ujutro na posao, al halal bilo sve. Danas sam potpuno drugih razmišljanja . . .( Slično je bilo i 2012. kad su bili veliki požari, dosta raje iz Sa je išlo, o svom trošku sam tada skakao po brdima iznad Glogošnice, pet dana poslije prebolovo ).
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#10277 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by plain vanilla »

Max Bunker wrote:
DonieBrasco wrote:Nema nama pomoci sa ovakim politicarima, vlasto drscima i mocnicima.

Kisa ce prestati da pada, voda ce se povuci za par dana, ostat ce unistena imovina i ifrastrukrua, opet ce doci pomoc, novac, ali ce opet otici u necije đepove i na stvari za koje nije namjenjen.
Izvini ali ovo je koliko do političara, toliko i do naroda.
Baca se smeće u rijeke, šuma se uništava gdje se stigne, kuće se prave na klizištima i uz obale rijeka...
ovo se apsolutno slazem. Sve sto im ne treba, bace lijepo u rijeku. Plus sto se niko ne sjeti posjeci malo one vrbe i sl, pa kad se zatrpa smecem i poplavi, ne valja nam vlast.
gledala sam u jednom mjestu, kose travu i natrpaju kolica i u rijeku. ciste bastu, ciste kucu, sve u rijeku :-)
edo_79

#10278 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by edo_79 »

Preživjeli smo prvu rundu, poplavljena jesu prigradska naselja ali se to polako pokušava sada sanirati i vidjeti kud i kako dalje, problem je što vodostaj Bosne kod Kaknja raste, i to je malo zabrinjavajuće. Mimo toga, provukli smo se za dlaku što se vodostaja tiče, e sad ostaje čekati i vidjeti šta i kako dalje.

@splinter .... prijatelju ... tebi od :srce: hvala što si došao, što si pomogao, ja ti se mogu iskreno zahvaliti na svemu što si učinio i ti i tvoja raja

Pozdrav iz Maglaja :vozdra:
Nisrin

#10279 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Nisrin »

Pa nista se nije uradilo za pet godina...a na vremenske katatsrofe se ne moze utjecati...kriva je vlast, ali su krivi i ljudi! Posljednjih godina svakih nekoliko dana neko stavi sliku kako neki idoti bacaju smece u rijeku, nazalost, sad ce se smece vratiti iz tih rijeka---samo je tuzno sto uvijek stradaju neduzni i sirotinja!
Za klizista nemam rijeci, tolike kuce bespravno napravljene, svako pravi sam...zali Boze te sekiracije sad! :run:
Nadam se da se nece ponoviti 2014. onda je u 48h palo kise sto inace padne u 3 mjeseca, a sad ce padati "pomalo2 ali do subote, jer vidim da ciklona ne popusta!
90minut

#10280 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by 90minut »

Vlast nije kriva niti 1 posto upozoravaju godinama.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#10281 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by arman1 »

Kad se sjetim 2014. Ispuhao garderobu, ispraznio zalihe hrane, kupio 5 sanduka kučne hemije i poslao za doboj i Maglaj. Pomogao 2 porodice koje znam i ostalo dao "onako". Nije se sve ni smirilo kako treba nakakva navijačka horda iz doboja je napravila defile u kom su izvikivali parole zahvalnosti (nož, žica, srebrenica i sl.). Naravno niko se javno od toga nije ni pokušao da ogradi. Drugi put treba pametnije.

P.S.

Svima nam je(bar nama malo starijim) u sječanju da je bila poruka da se hrana, sapuni, itd koji su dati kao pomoć za poplavljene označe slovom "H".
Prijatelj je prisustvovao pregledu nekih zaliha pomoći koje su ostale iz te akcije. Ozbiljan dio artikala sa famoznim H je bio sa rokom upotrebljivosti koji je istekao 2012. i 2013. godine. Nije dosta što su neki ostali bez svega nego ih treba i otrovati.
Licemjeri smo bez premca.
Nisrin

#10282 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Nisrin »

I jos mi je pravo smijesno sto pozivaju na neke kisne dove...e bas je Bog kriv za ovu kisu, a ciklona i klima NIJE...k'o da smo srednji vijek!

A citam kako se prodavalo po Maglaju 2014., znaci neko posalje kao donaciju ili humanitarnu pomoc, a neke se glavonje nadju da to preprodaju- nikad mi pameti doci necemo, tako da nismo bolje ni zasluzili!
Last edited by Nisrin on 14/05/2019 09:05, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#10283 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Tomahawk11 »

90minut wrote:Vlast nije kriva niti 1 posto upozoravaju godinama.
E, svaka im čast!
high_volume

#10284 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by high_volume »

Nisrin wrote:Pa nista se nije uradilo za pet godina...a na vremenske katatsrofe se ne moze utjecati...kriva je vlast, ali su krivi i ljudi! ...
Za klizista nemam rijeci, tolike kuce bespravno napravljene, svako pravi sam...zali Boze te sekiracije sad! :run:
Nekad prije, u RBiH izrađivani su prostorni planivi opština, i urbana područja unutar čijih granica je bilo dozvoljena gradnja, pa na tim osnovama i regulacioni planovi. Danas je vlast dozvolila stihijsku gradnju, što iz nesposobnosti i neznanja da upravlja općinama kao lokalnim zajednicama, što iz interesa radi prikupljanja izbornih glasova.

Gdje god da se obrušila kuća na klizištu, izgrađena je bespravno.
90minut

#10285 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by 90minut »

Tomahawk11 wrote:
E, svaka im čast!
+ dali dosta namirnica raznoraznih nisu bogovi da imaju bilo kakav uticaj na padavine.

Smijesno je pricat koliko su mogli ljudi sami sebi po uzoru na strance ograditi oko kuce " zidove od 5 metara " gdje znaju da su ugroženi međutim nisu i sad je plakanje.

I naravno logika koliko ih je samo izgrađeno gdje ne treba o tome necemo..
Nisrin

#10286 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Nisrin »

Ma ljudi samonicijativno grade kuci SAMI, geodeti i ostali im nisu potrebni, jer znaju najbolje i jos ako imaju pogled na rijeku ili jezero, tim bolje...
Pametnom dosta!

Je li se kad izlila u ovim razmjerima Una ili Neretva? Cisce su rijeke, ljudi koji zive u podrucjima tih rijeka su osvjesteniji od nas 10x...stvarno smo stoka!
Tomahawk11
Globalni moderator

#10287 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Tomahawk11 »

90minut wrote:
Tomahawk11 wrote:
E, svaka im čast!
+ dali dosta namirnica raznoraznih nisu bogovi da imaju bilo kakav uticaj na padavine.

Smijesno je pricat koliko su mogli ljudi sami sebi po uzoru na strance ograditi oko kuce " zidove od 5 metara " gdje znaju da su ugroženi međutim nisu i sad je plakanje.

I naravno logika koliko ih je samo izgrađeno gdje ne treba o tome necemo..
To je kad već dođe do guzova.

Ono što je vlast trebala uraditi jesu nasipi na rijekama tamo gdje je najrizičnije.
Vidjelo se to na prošlim poplavama.

Šta se uradilo, ništa.
90minut

#10288 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by 90minut »

Ma ne zeli niko ba da navuce rukave i da spasi sebi kucu svi nesto cekaju imaginarnog spasioca.Svake godine upozorenje svake godine umalo da poplavi i onda nakon 5 godina kad opet krenu poplave kaze iznenadilo nas.
tomhagen

#10289 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by tomhagen »

splinter wrote:
strong69 wrote:
Nivelacija wrote: Koga briga za Maglaj moze ga i odnijeti..
Bitno je da je u Sarajevu normalno stanje...

Da je obrnuto sad bi imali vanredne vijesti..i vojsku na ulicama.
Sto se tice poplava do Zenice sve ok, dole sjeverno je kolaps, ljudi na ulicama..pogotovo Maglaj i Zavidovici
Koji kurac Sarajevo ubacujete za sve probleme u ovoj zemlji? Imali bi kurcinu i da je u Sarajevu isto. Pa svake godine poplavljena su naselja u Ilidzi, milion klizista i lupetate ovakve komentare u ovoj situaciji. Fuj!
E ovako. Vidim svi nešto protiv Sa ovo ono, a koliko je samo naroda i raje iz Sa otišlo da pomogne te 2014.godine. Kad se sjetim, čitav budžet za izlaske, kafu i pola benzina sam tada što uplatio za potrebe poplava, što lično odnio. Bio je čovjek mlađi pet godina pa je imao živaca za neke svtari. Odem sa dvojicom likova, tad su haman još klinci bili, jedan je povremeno na forumu, nadam se da je udure i veliki pozz za njega i kolegu mu. Jest da su pitari, al dobro smo se slagali i nismo se posvađali usput :) Kad vratim film sad iz ove perspektive bukvalno rizikuješ vlastiti život, istrošiš se momački, polomiš, ujutro na posao, al halal bilo sve. Danas sam potpuno drugih razmišljanja . . .( Slično je bilo i 2012. kad su bili veliki požari, dosta raje iz Sa je išlo, o svom trošku sam tada skakao po brdima iznad Glogošnice, pet dana poslije prebolovo ).
Apsolutno se slažem! Kad su bile poplave 2014. dva rezervoara goriva potrošio vozeći stvari. Moja raja se organizovala i skupljali u lokalnom kafiću, jedni vozili, drugi vozili po gradu kad neko javi da ima robe i hrane pa treba prevuci, Bingo i Konzum na Koreji sjecam se opuhani bili, ljudi paketima kupovali konzerve, higijenske potrepštine, sve se slalo u poplavljena područja. Rođak se s jednom ekipom probijao u neka sela oko Zeljeznog polja, nas par s dva auta krenuli u zavidovice...sve o svom trošku, treba ljudima pomoć, nit se gledalo gdje se pomoc vozi, nit kako se ko zove, samo šalji. el se iko od ovih javio kasnije da poruku viberom za Bajram/Uskrs/Novu godinu posalje, jašta je.

I šta se od te 2014. desilo? Nista, lokalci i dalje bacaju smeće u rijeke, istresaju sve i svasta. Lokalne općine ne odrzavaju korita, ne prave se nasipi. Meteorolozi ima hefta vaze bice poplave. Jel se iko počesao? jest al u k. Pitajte svoje opcinske sluzbe gdje su nasipi, pitajte lokalnu civilnu zastitu sta su uradili zadnjih sedam dana od kad se najavljuju padavine? pitajte svoje kantonalne vlade sta su uradili od 2014. da se osiguraju vodotoci i ne plave? hocete kurac, i dalje cete bacati otpad u rijeku, divlje graditi na klizistima, krast šumu i sjeci drvece, glasati za iste koji su vas dovde i doveli u vasim kantonima jer ste se prodali za paket s kilom kahve i pljuvat po sarajevu. Sta trebamo Forto, Konakovic i ja doci da vam nasip pravimo pred kucom u vašem kantonu? J

Zbog ovakvog pljuvanja po Sarajevu me bas boli neka stvar, nek plave svi, počešat se ove godine neću. I jest, kod nas u Sarajevu ni kiša ne pada, mi to rastjeramo fenovima i sve otpusemo tamo vama da pada i vas da plavi, a one poplave Miljacke, Bosne i Željeznice i onih 100 klizista po Sarajevu izmisljaju ba, samo da mogu Ze i Tz kanton pljačkat da se u sarajevu kule grade.
Last edited by tomhagen on 14/05/2019 09:29, edited 1 time in total.
splinter

#10290 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by splinter »

edo_79 wrote:Preživjeli smo prvu rundu, poplavljena jesu prigradska naselja ali se to polako pokušava sada sanirati i vidjeti kud i kako dalje, problem je što vodostaj Bosne kod Kaknja raste, i to je malo zabrinjavajuće. Mimo toga, provukli smo se za dlaku što se vodostaja tiče, e sad ostaje čekati i vidjeti šta i kako dalje.

@splinter .... prijatelju ... tebi od :srce: hvala što si došao, što si pomogao, ja ti se mogu iskreno zahvaliti na svemu što si učinio i ti i tvoja raja

Hvala svima koji su bili, odvojili od slobodnog vremena, novčanika, usta, kad nam je vlast bila takva kakva već jest.
Ja iskreno ne znam kakva je situacija danas u Maglaju i jel se išta uradilo po pitanju sigurnosti, te kada je u pitanju uređenje riječnih tokova. 5 godina je dovoljan period da se stanje na ternu bitnije popravi. E sad da li je ili nije, ne znam samo znam da od toga zavisi puno toga, imovina i život ljudi i tako to.
Slažem se sa nekim postovima ovdje da ljudi prave kuće kako stignu i gdje stignu, što je praksa koja se mora prekinuti. Međutim ko god je te 2014.godine prolazio tih dana dolinom Bosne, vidio je da se voda izlijevala i po magistralnom putu,nosila dijelove asfalta ili su odroni blokirali cestu, dakle, nije dovoljno samo izmjestiti kuće što dalje od korita. Pa i cijele mostove je nosila Bosna. Rječje o jednom složenom procesu a koji bi trebalo da sprovodi struka.
van Basten

#10291 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by van Basten »

jel' spreman kiseljak za Teslić i Doboj? :shock: :bih: :run:
julisiz es grant

#10292 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by julisiz es grant »

Tačno 5 godina danas od početka poplava 2014. i otvaranja teme.
edo_79

#10293 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by edo_79 »

splinter wrote:
edo_79 wrote:Preživjeli smo prvu rundu, poplavljena jesu prigradska naselja ali se to polako pokušava sada sanirati i vidjeti kud i kako dalje, problem je što vodostaj Bosne kod Kaknja raste, i to je malo zabrinjavajuće. Mimo toga, provukli smo se za dlaku što se vodostaja tiče, e sad ostaje čekati i vidjeti šta i kako dalje.

Hvala svima koji su bili, odvojili od slobodnog vremena, novčanika, usta, kad nam je vlast bila takva kakva već jest.
Ja iskreno ne znam kakva je situacija danas u Maglaju i jel se išta uradilo po pitanju sigurnosti, te kada je u pitanju uređenje riječnih tokova. 5 godina je dovoljan period da se stanje na ternu bitnije popravi. E sad da li je ili nije, ne znam samo znam da od toga zavisi puno toga, imovina i život ljudi i tako to.
Slažem se sa nekim postovima ovdje da ljudi prave kuće kako stignu i gdje stignu, što je praksa koja se mora prekinuti. Međutim ko god je te 2014.godine prolazio tih dana dolinom Bosne, vidio je da se voda izlijevala i po magistralnom putu,nosila dijelove asfalta ili su odroni blokirali cestu, dakle, nije dovoljno samo izmjestiti kuće što dalje od korita. Pa i cijele mostove je nosila Bosna. Rječje o jednom složenom procesu a koji bi trebalo da sprovodi struka.
Urađeno je prilično dosta posla po pitanju sigurnosti, ali i sam znaš da se protiv prirode jednostavno nemože .... ja sinoć stojim na mostu i gledam kako vodostaj raste, skoro pa se vidi golim okom porast, iako je korito rijeke i očišćeno i prošireno ..... ali tolika sila vode ..... ma ono je nevjerovatno
edo_79

#10294 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by edo_79 »

van Basten wrote:jel' spreman kiseljak za Teslić i Doboj? :shock: :bih: :run:
kakav kiseljak?
splinter

#10295 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by splinter »

@edo_79 :thumbup:
Gledam sad prognozu, čitav maj nestabilan haman, što nije dobro. Al valjda će ovaj val kiše i intenzivnih padavina proći za dan-dva.
Nekako mi se čini da je situacija na terenu ipak bolja nego 2014.godine te da se je ipak nešto konkretno i uradilo.
edo_79

#10296 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by edo_79 »

splinter wrote:@edo_79 :thumbup:
Gledam sad prognozu, čitav maj nestabilan haman, što nije dobro. Al valjda će ovaj val kiše i intenzivnih padavina proći za dan-dva.
Nekako mi se čini da je situacija na terenu ipak bolja nego 2014.godine te da se je ipak nešto konkretno i uradilo.
Situacija na terenu jeste malo bolja .... al onaj pljusak od jučer.... vrati sve one ružne slike jbg .... evo i ja gledam prognozu .... šuhveli mi ova nestabilnost skroz
teuta06

#10297 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by teuta06 »

ma ljudi bacaju smece u rijeke... zagađuju... pa znam zenu koja ima troje djece....doveze djecije pelene (pempas) ocu koji živi pored rijeke (koja se izlila u ovim poplavama prije 2 mjeseca)..a on navece kad ga nitko ne vidi ili jutro baci u rijeku...
ja kad sam slusala ne vjerujem... sta da kazem... i onda se zale ljudi... i kad ociste rijeke...ocisti uz "centar" grada...a cim prodje grad... smeca po drvecu.. fuj...
Sanjarko

#10298 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Sanjarko »

Kanali. Jedino moguce mozda rjesenje ovoga. Iskopati kanale tu gdje se izljevaju ovi potoci i rijeke tako da ima voda kud da ide.

Ali ne znam da je iko dosad smislio 100-postotno rjesenje ovog problema.

Sad javljaju da ce ugrijat tamo iza cetvrtka valjda. Cetvrtak oko 20 stepeni bez padavina ili sa malo padavina pa ostali dani po 30-tak stepeni.

Gledao sam samo prognozu 2 hefte.

Ekstremna klima postaje pravo. Sve ekstremnije vrijeme zbog nje.
Nisrin

#10299 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Nisrin »

Sve i jedna prognoza pokazuje padavine do subote, od subote suncano i povecanje temperatura!
Nekako najvise vjerujem Norvezanima, uvijek su tacni...2014. je palo u 48h kise koliko inace padne u 3 mjeseca, zato je bila katatsrofa, a sada pada duplo manje nego 2014., ali ce padati duze...
Nisam bas optimisticna ni sta nas na ljeto ceka...
Nadzorna_ploca

#10300 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Glavne su padavine prosle. Sve sto padne u ovih 48h sljedecih sati biti ce zanemarivo i nece povecati stetu.
A svakako nam dolazi toplije i suncanije vrijeme pa ostaje samo da se sabiraju stete nazalost.
Post Reply