BH klubovi u Evropi - općenito
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Charuga
- Globalni moderator
- SmokingMan
#10277 Re: BH klubovi u Evropi - općenito
Šta da kažem,poprskajte ih. 
- Logovan
#10278 Re: BH klubovi u Evropi - općenito
Krpić se vratio u našu ligu iz AIK-a.
Eto ti narednog protivnika komšija.
Ljudi prije koji mjesec doveli ovu krampu.
Eto ti narednog protivnika komšija.
- Charuga
- Globalni moderator
#10279 Re: BH klubovi u Evropi - općenito
Tema nije avetinja, nego BH klubovi u Evropi.
- cyprus
#10280 Re: BH klubovi u Evropi - općenito
Iako danas svako može guglat, pa je tako objavljeno dosta članaka koji predstavljaju protivnike naših klubova, ja ipak neću odustati od svoje tradicije
Za prvo pretkolo, samo ukratko...
FC Zaria Bălți

Zarija Belci je klub čije ime ima isto značenje kao i naziv poznatije Zorje iz Luganska. Ovo ime potiče iz ruskog jezika i, pogodit ćete, znači zora. Zariju zapravo možemo shvatiti i kao moldavsku Slobodu. Sličnosti su brojne, počevši od crveno-crnih dresova. Belci, grad iz kojeg ovaj klub dolazi, sličan je Tuzli sa aspekta veličine (treći najveći u Moldaviji), ali i činjenice da se radi o jednom od najvažnijih industrijskih centara Moldavije. Zarija je i jedan od najstarijih moldavskih klubova. Zapravo, uz kišnjevski Zimbru jedini je klub koji je nastao u sovjetskom periodu. Od osamostaljenja i derusifikacije, ovaj klub je donedavno nosio naziv Olimpia, ali je prije tri godine vratio staro ime (slično kao što je Sloboda vratila petokraku). I uloga Zarije u moldavskom fudbalu je slična ulozi Slobode u našem. Vječno su prisutni, ali bez značajnijih ostvarenja. Izuzetak je bila prošla sezona kada su po prvi put osvojili kup. Inače, od prošle godine su odlučili povisiti ambicije, što je vrlo brzo dalo rezultate. Zarija igra najbolji fudbal u svojoj historiji. Ove godine su prišli blizu duploj kruni, ali im je na kraju ipak ostao samo izlazak u Evropu kao utješna nagrada. Naime, četiri kola prije kraja su bili vodeći na tabeli, ali tri kiksa koja su uslijedila su ih oborili na četvrto mjesto (inače, bila je veoma napeta završnica sezone). Da su pred kraj izgubili dah se vidjelo i u kupu, gdje ih je Šerif u finalu pregazio sa 5:0. Razlog zašto im je ponestalo svježine je vjerovatno činjenica da im okosnicu tima čine uglavnom stariji igrači. Neki od njih su i članovi moldavske reprezentacije. Igor Bugajev im je bio najzvučnije ime, ali je prije 10-tak dana otišao u Kazahstan. To je sreća za Sarajevo, jer se radi o jednom od najistaknutijih golgetera koje je Moldavija ikada imala (dobro, nije neka konkurencija), a možda se neko sjeti kako nam je bojkotovanu reprezentaciju Moldavija srušila na Koševu prije osam godina upravo njegovim golom. Zanimljivo da se još nekoliko igrača iz tog tadašnjeg tima danas nalazi u dresu Zarije. Tako npr. na golu stoji Sergej Paščenko (danas drugi golman reprezentacije), a stub odbrane je Viktor Golovatenko (rekorder po broju nastupa za Moldaviju). Sredinu terena drže također iskusni reprezentativci Onika, Cigirlaš i Mihaliov, potpomognuti Argentincem Rubenom Gomezom, koji je u najboljim godinama nastupao u osjetno jačim ligama - ukrajinskoj, grčkoj i kiparskoj. Vezni red je definitivno najkvalitetniji dio ove ekipe.
Dakle, definitivno nije riječ o ekipi sa kojom se može zajebavati. Ipak, činjenica da im je ekipa dosta stara, istrošena i vjerovatno umorna bi trebala biti glavna prednost za Sarajevo.
FC Zaria Bălți

Zarija Belci je klub čije ime ima isto značenje kao i naziv poznatije Zorje iz Luganska. Ovo ime potiče iz ruskog jezika i, pogodit ćete, znači zora. Zariju zapravo možemo shvatiti i kao moldavsku Slobodu. Sličnosti su brojne, počevši od crveno-crnih dresova. Belci, grad iz kojeg ovaj klub dolazi, sličan je Tuzli sa aspekta veličine (treći najveći u Moldaviji), ali i činjenice da se radi o jednom od najvažnijih industrijskih centara Moldavije. Zarija je i jedan od najstarijih moldavskih klubova. Zapravo, uz kišnjevski Zimbru jedini je klub koji je nastao u sovjetskom periodu. Od osamostaljenja i derusifikacije, ovaj klub je donedavno nosio naziv Olimpia, ali je prije tri godine vratio staro ime (slično kao što je Sloboda vratila petokraku). I uloga Zarije u moldavskom fudbalu je slična ulozi Slobode u našem. Vječno su prisutni, ali bez značajnijih ostvarenja. Izuzetak je bila prošla sezona kada su po prvi put osvojili kup. Inače, od prošle godine su odlučili povisiti ambicije, što je vrlo brzo dalo rezultate. Zarija igra najbolji fudbal u svojoj historiji. Ove godine su prišli blizu duploj kruni, ali im je na kraju ipak ostao samo izlazak u Evropu kao utješna nagrada. Naime, četiri kola prije kraja su bili vodeći na tabeli, ali tri kiksa koja su uslijedila su ih oborili na četvrto mjesto (inače, bila je veoma napeta završnica sezone). Da su pred kraj izgubili dah se vidjelo i u kupu, gdje ih je Šerif u finalu pregazio sa 5:0. Razlog zašto im je ponestalo svježine je vjerovatno činjenica da im okosnicu tima čine uglavnom stariji igrači. Neki od njih su i članovi moldavske reprezentacije. Igor Bugajev im je bio najzvučnije ime, ali je prije 10-tak dana otišao u Kazahstan. To je sreća za Sarajevo, jer se radi o jednom od najistaknutijih golgetera koje je Moldavija ikada imala (dobro, nije neka konkurencija), a možda se neko sjeti kako nam je bojkotovanu reprezentaciju Moldavija srušila na Koševu prije osam godina upravo njegovim golom. Zanimljivo da se još nekoliko igrača iz tog tadašnjeg tima danas nalazi u dresu Zarije. Tako npr. na golu stoji Sergej Paščenko (danas drugi golman reprezentacije), a stub odbrane je Viktor Golovatenko (rekorder po broju nastupa za Moldaviju). Sredinu terena drže također iskusni reprezentativci Onika, Cigirlaš i Mihaliov, potpomognuti Argentincem Rubenom Gomezom, koji je u najboljim godinama nastupao u osjetno jačim ligama - ukrajinskoj, grčkoj i kiparskoj. Vezni red je definitivno najkvalitetniji dio ove ekipe.
Dakle, definitivno nije riječ o ekipi sa kojom se može zajebavati. Ipak, činjenica da im je ekipa dosta stara, istrošena i vjerovatno umorna bi trebala biti glavna prednost za Sarajevo.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#10281 Re: BH klubovi u Evropi - općenito
Hehehehe dolazit ce kurac sad Crna Gora im uvela pasose a kao drugo sami su u trenutnom fajtu protiv srpskog radikalizma tako da cisto sumnjam da ce u Podgorici biti "Od Topole......"Tomahawk11 wrote:Ono kad smo igrali protiv Zete dolazise glasinacki vukovi i romanijska kompanija? Mislim tamo, na gostovanje?
- hrasno38
- Edin H.
#10283 Re: BH klubovi u Evropi - općenito
U Crnoj Gori imas podjelu kao i kod nas, Zeta je srpski klub, svasta se moze ocekivati, ali valjda ce hale biti na visini zadatka.hrasno38 wrote:Hehehehe dolazit ce kurac sad Crna Gora im uvela pasose a kao drugo sami su u trenutnom fajtu protiv srpskog radikalizma tako da cisto sumnjam da ce u Podgorici biti "Od Topole......"Tomahawk11 wrote:Ono kad smo igrali protiv Zete dolazise glasinacki vukovi i romanijska kompanija? Mislim tamo, na gostovanje?![]()
![]()
![]()
- hrasno38
#10284 Re: BH klubovi u Evropi - općenito
Ima podjela ali zato CG vladaju crnogorci ane Srbi i Milo im se najebava mame na svakom coskuEdin H. wrote:U Crnoj Gori imas podjelu kao i kod nas, Zeta je srpski klub, svasta se moze ocekivati, ali valjda ce hale biti na visini zadatka.hrasno38 wrote:Hehehehe dolazit ce kurac sad Crna Gora im uvela pasose a kao drugo sami su u trenutnom fajtu protiv srpskog radikalizma tako da cisto sumnjam da ce u Podgorici biti "Od Topole......"Tomahawk11 wrote:Ono kad smo igrali protiv Zete dolazise glasinacki vukovi i romanijska kompanija? Mislim tamo, na gostovanje?![]()
![]()
![]()
- Edin H.
#10285 Re: BH klubovi u Evropi - općenito
Nije to bas tako, zavisi o kojoj opstini se radi, ali nije ovo tema za tu pricu.hrasno38 wrote:Ima podjela ali zato CG vladaju crnogorci ane Srbi i Milo im se najebava mame na svakom coskuEdin H. wrote:U Crnoj Gori imas podjelu kao i kod nas, Zeta je srpski klub, svasta se moze ocekivati, ali valjda ce hale biti na visini zadatka.hrasno38 wrote:
Hehehehe dolazit ce kurac sad Crna Gora im uvela pasose a kao drugo sami su u trenutnom fajtu protiv srpskog radikalizma tako da cisto sumnjam da ce u Podgorici biti "Od Topole......"![]()
![]()
![]()
Uglavnom momci koji idete na tekmu, samo snazno, ali ipak s oprezom.
- leškarenje
#10286 Re: BH klubovi u Evropi - općenito
Ne traži sranje i neces ga dobiti....bili smo mi,nikakvog sranja nije bilo,okolo stadiona sve živo blokirano dok mi nismo prošli.....e jes nas neko zakamenjo negdje na izlazu iz Podgorice,stali busevi ali nidje nikoga 
- Grean
#10287 Re: BH klubovi u Evropi - općenito
U toj Zeti za vrijeme referenduma i izbora znali su presretati autobuse iz Tuzi koje je isto prigradsko naselje gdje zive Albanci a moraju proci kroz Zetu na putu do Podgorice.
- leškarenje
#10288 Re: BH klubovi u Evropi - općenito
Ma ovo je tekmaGrean wrote:U toj Zeti za vrijeme referenduma i izbora znali su presretati autobuse iz Tuzi koje je isto prigradsko naselje gdje zive Albanci a moraju proci kroz Zetu na putu do Podgorice.
- hrasno38
#10289 Re: BH klubovi u Evropi - općenito
Da se igra u Golubovcima bilo bi jebeno ovako u Podgorici mislim da nece biti problema
- cyprus
#10290 Re: BH klubovi u Evropi - općenito
Lupaš, jelde?Grean wrote:U toj Zeti za vrijeme referenduma i izbora znali su presretati autobuse iz Tuzi koje je isto prigradsko naselje gdje zive Albanci a moraju proci kroz Zetu na putu do Podgorice.
- cyprus
#10291 Re: BH klubovi u Evropi - općenito
FK Zeta Golubovci

Zeta nam je mnogo manja nepoznanica, pa ću biti još kraći. Kao što je poznato, ovaj klub dolazi iz Golubovaca, predgrađa Podgorice, koje se nalazi u Zetskom polju, kojim teče rijeka Zeta. Zetom se nazivala i srednjovjekovna crnogorska država - dakle, jasno je i odakle ovo ime. Klub je nastao davne 1927. godine, ali u periodu bivše države nije mogao da dobaci više od trećeg ranga jugoslavenskog fudbala. Uspon Zete kreće 90-tih, a isti se vezuje uz ime spominjanog Radojice Božovića. Golubovčani uskoro postaju najuspješniji crnogorski klub u ligi SCG, a 2005. godine završavaju čak kao treći, odmah iza Partizana i Zvezde. Zeta je postala i prvi šampion nezavisne Crne Gore, ali joj je to ostala jedina titula do danas. Ove godine su mogli osvojiti i drugu, ali su ih ispadi spomenutog Božovića (koji je sad siva eminincija kluba) koštali oduzimanja šest bodova na tabeli, sa kojim bi bili ubjedljivi prvaci. O njegovom liku i djelu, kao i ulozi u proteklom ratu se moglo dosta pročitati u prethodnim postovima, ali mislim da je zaključak o Zeti kao srpskom nacionalističkom klubu pretjeran. Koliko znam, Golubovci generalno nisu prosrpska/anticrnogorska sredina, a nisam pronašao ni neke naročite nacionalističke ispade njihovih navijača na internetu (možda nisam dovoljno dobro tražio). Nadam se da ne griješim. Inače, najveći evropski uspjeh Zete je ono izbacivanje Sarajeva (koje mi je doslovno ogadilo fudbal na čitavu godinu dana), nakon čega su popili 14 komada od PSV-a. Nakon toga su pauzirali od evropskih izleta, sve evo do ove godine. Njihovo prvo ime u protekloj sezoni je bio reprezentativni golman Mladen Božović, koji je na radost komšija sa Grbavice već otišao u Grčku. Kao zamjenu su doveli Ljubomira Đurovića iz Bijelog Polja, koji je ovako na prvu gledano, mnogo slabija alternativa. Od ovih koji su još tu, ponajbolji igrači su im bivši U-21 reprezentativci Crne Gore - Igor Vujačić i Goran Milojko, inače defanzivno orijentisani fudbaleri.
Obzirom da su Zećani mnogo jači defanzivno nego ofanzivno, možemo očekivati bunker pristup protiv Želje. Ipak, od svih naših klubova, mislim da Željo ima najlakši zadatak, ali ne smiju potcijeniti protivnika kako je to Sarajevo uradilo prije nekoliko godina.

Zeta nam je mnogo manja nepoznanica, pa ću biti još kraći. Kao što je poznato, ovaj klub dolazi iz Golubovaca, predgrađa Podgorice, koje se nalazi u Zetskom polju, kojim teče rijeka Zeta. Zetom se nazivala i srednjovjekovna crnogorska država - dakle, jasno je i odakle ovo ime. Klub je nastao davne 1927. godine, ali u periodu bivše države nije mogao da dobaci više od trećeg ranga jugoslavenskog fudbala. Uspon Zete kreće 90-tih, a isti se vezuje uz ime spominjanog Radojice Božovića. Golubovčani uskoro postaju najuspješniji crnogorski klub u ligi SCG, a 2005. godine završavaju čak kao treći, odmah iza Partizana i Zvezde. Zeta je postala i prvi šampion nezavisne Crne Gore, ali joj je to ostala jedina titula do danas. Ove godine su mogli osvojiti i drugu, ali su ih ispadi spomenutog Božovića (koji je sad siva eminincija kluba) koštali oduzimanja šest bodova na tabeli, sa kojim bi bili ubjedljivi prvaci. O njegovom liku i djelu, kao i ulozi u proteklom ratu se moglo dosta pročitati u prethodnim postovima, ali mislim da je zaključak o Zeti kao srpskom nacionalističkom klubu pretjeran. Koliko znam, Golubovci generalno nisu prosrpska/anticrnogorska sredina, a nisam pronašao ni neke naročite nacionalističke ispade njihovih navijača na internetu (možda nisam dovoljno dobro tražio). Nadam se da ne griješim. Inače, najveći evropski uspjeh Zete je ono izbacivanje Sarajeva (koje mi je doslovno ogadilo fudbal na čitavu godinu dana), nakon čega su popili 14 komada od PSV-a. Nakon toga su pauzirali od evropskih izleta, sve evo do ove godine. Njihovo prvo ime u protekloj sezoni je bio reprezentativni golman Mladen Božović, koji je na radost komšija sa Grbavice već otišao u Grčku. Kao zamjenu su doveli Ljubomira Đurovića iz Bijelog Polja, koji je ovako na prvu gledano, mnogo slabija alternativa. Od ovih koji su još tu, ponajbolji igrači su im bivši U-21 reprezentativci Crne Gore - Igor Vujačić i Goran Milojko, inače defanzivno orijentisani fudbaleri.
Obzirom da su Zećani mnogo jači defanzivno nego ofanzivno, možemo očekivati bunker pristup protiv Želje. Ipak, od svih naših klubova, mislim da Željo ima najlakši zadatak, ali ne smiju potcijeniti protivnika kako je to Sarajevo uradilo prije nekoliko godina.
- ZonFon
#10292 Re: BH klubovi u Evropi - općenito
Pregazice kone Zetu, ko plitak potok
i sa nama kad su igrali, ljudi parkirali autobus i igrali na kontre.
- Point.
#10293 Re: BH klubovi u Evropi - općenito
Sve u svemu, sretno i Zelji i Sarajevu! 
- ultima_palabra
#10294 Re: BH klubovi u Evropi - općenito
Jesi ti gledao neku nasu utakmicu zadnjih godinu dana? Jedina ekipa koju smo pregazili kao plitak potok je bio BrotnjoZonFon wrote:Pregazice kone Zetu, ko plitak potoki sa nama kad su igrali, ljudi parkirali autobus i igrali na kontre.
- Grean
#10295 Re: BH klubovi u Evropi - općenito
Zasto mislis da lupam?cyprus wrote:Lupaš, jelde?Grean wrote:U toj Zeti za vrijeme referenduma i izbora znali su presretati autobuse iz Tuzi koje je isto prigradsko naselje gdje zive Albanci a moraju proci kroz Zetu na putu do Podgorice.
- cyprus
#10296 Re: BH klubovi u Evropi - općenito
Pa evo šta me navelo da pomislim da možda lupaš:Grean wrote:Zasto mislis da lupam?cyprus wrote:Lupaš, jelde?Grean wrote:U toj Zeti za vrijeme referenduma i izbora znali su presretati autobuse iz Tuzi koje je isto prigradsko naselje gdje zive Albanci a moraju proci kroz Zetu na putu do Podgorice.
Prvo,

ako pod Zetom podrazumijevaš Golubovce, onda ovo što si izjavio zvuči otprilike kao da si rekao da Vogošćani presreću autobuse sa Ilidže za Sarajevo...
Drugo, iz ovoga što ti pišeš dalo bi se zaključiti da su Golubovci nekakvo uporište prosrpske struje u Crnoj Gori, što nije tačno... Većina stanovnika Golubovaca se izjašnjavaju kao Crnogorci, a stranka koja osvaja ubjedljivo najveći broj glasova je Đukanovićev DPS...
Treće, iz toga što pišeš da se naslutiti da postoji i nekakav antagonizam između dva navedena naselja... Za tako nešto nisam nikad čuo, a evo sad sam pokušao i pronaći - nisam uspio... Čak sam našao da su Zeta i Dečić Tuzi svojevremno imali jako dobru "saradnju"... Također, u Zeti su bez ikakvih problema igrali i neki Albanci... Trenutno je tu Ljuljđuraj (došao baš iz Dečića), možda i najopasniji igrač Zete po protivnički gol...
Dakle, ne tvrdim da to što si ti nije tačno, možda se i desilo, ali zbog navedene stavke nekako stvaraju realnu pretpostavku da si možda i lupio... A ako nisi, volio bih da podastreš neki izvor za svoju tvrdnju...
- Šibicar
#10297 Re: BH klubovi u Evropi - općenito
Kipre to sto ti guglas i izguglas ne mora znaciti apsolutnu istinu,za ta presretanja ne znam ali sa sigurnoscu znam da su Golubovci srpsko selo-naselje-vukojebina....
- hrasno38
#10298 Re: BH klubovi u Evropi - općenito
@cyprus je jedan od rijetkih forumasa ovdje koji ako nista zna baratati internetom i u ogromnoj vecini napisanih stvari je u pravu...Šibicar wrote:Kipre to sto ti guglas i izguglas ne mora znaciti apsolutnu istinu,za ta presretanja ne znam ali sa sigurnoscu znam da su Golubovci srpsko selo-naselje-vukojebina....
https://hr.wikipedia.org/wiki/Golubovci
Dakle po zadnjem popisu Crnogorci 65% a Srbi 28%
- hrasno38
#10299 Re: BH klubovi u Evropi - općenito
Ali to je bas nebitno jer se utakmica igra u Podgorici i igraci i navijaci Zelje u aposlutno ni jednoj normalnoj varijanti nece proci kroz Golubovce isli preko Cetinja ili Petrovca na moru sto je ludost.hrasno38 wrote:@cyprus je jedan od rijetkih forumasa ovdje koji ako nista zna baratati internetom i u ogromnoj vecini napisanih stvari je u pravu...Šibicar wrote:Kipre to sto ti guglas i izguglas ne mora znaciti apsolutnu istinu,za ta presretanja ne znam ali sa sigurnoscu znam da su Golubovci srpsko selo-naselje-vukojebina....
https://hr.wikipedia.org/wiki/Golubovci
Dakle po zadnjem popisu Crnogorci 65% a Srbi 28%
- Grean
#10300 Re: BH klubovi u Evropi - općenito
Moj izvor je trenutno nedostupan, a provjerit ce se. Inace rodjeni Podgoricanin cija porodica potice iz Tuzi. Nema razloga da laze i vjerujem mu.
A tuda sam prolazio bas ovo ljeto, po prvi put presao istocnu granicu od rata na ovamo. I nije bas vukojebina, fino prigradsko naselje u ravnici na putu za Podgoricu iz pravca Skadra, na svakom stubu je visila crnogorska zastava jer je bio praznik ali to ne znaci da nije istina sto domicilni tvrde da se radi o izrazito prosrpskom naselju.
A tuda sam prolazio bas ovo ljeto, po prvi put presao istocnu granicu od rata na ovamo. I nije bas vukojebina, fino prigradsko naselje u ravnici na putu za Podgoricu iz pravca Skadra, na svakom stubu je visila crnogorska zastava jer je bio praznik ali to ne znaci da nije istina sto domicilni tvrde da se radi o izrazito prosrpskom naselju.