Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
zdruzdjo

#10251 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Da samo jos objasnim ovim sporacima ono sto mi nesporaci (55-60 km/h) pokusavamo

U gradu ne postoji spora, brza, najbrza, ultrabrza..... traka.
Postoji desna, srednja i lijeva traka. NIKO od nas nikad nije ni tvrdio to. i ne trpahte tu filozofiju nekome pod nos.
i svakoj od njih je isto ogranicenje i niko ni ne tvrdi da je suprotno.
tempuser

#10252 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ma to se podrazumjeva da nećeš voziti lijevom od Malte do Otoke 30km/h, ja ne govorim za takve ekstremne primjere, govorim za normalnu vožnju od cca. 58-61 km/h. Ja od početka tvrdim da zakon ne poznaje brzu i sporu traku u gradu i zaista ZOBS to nigdje ne spominje, možeš voziti svim trakama u istom sijeru pod uslovom da ne ometaš saobraćaj. Ove primjere koje ljudi navode nije da nema ali isto tako u Sarajevu budu takve gužve da to pravilo jednostavno nije povodivo. Teorijski zakon je jedno a praktična vožnja puno puta sasvim drugo. Bilo bi godno vidjeti da li ZOBS predviđa kazne za one koji "ometaju druge vozače" i kako to službeno lice može utvrditi? Da li je iko dobio kaznu za sporu vožnju u Sarajevu?
Nema brze/spore, ali kao sto vidis ima clan zakona koji definise da u svim trakama osim desne ne smijes ometati vozila iza sebe, to je za ove lumene sto tvrde da mogu voziti 40 kmh lijevom i da ne krse nikakav propis jer u u ogranicenju i bez obzira na to sto neko iza njih vozi 60.
Nazalost konkretno za to nema sankcije, eventualno brzina neprilagodjena uslovima na cesti i usporavanje saobracaja po cl. 43.
tempuser

#10253 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

zdruzdjo wrote:Da samo jos objasnim ovim sporacima ono sto mi nesporaci (55-60 km/h) pokusavamo

U gradu ne postoji spora, brza, najbrza, ultrabrza..... traka.
Postoji desna, srednja i lijeva traka. NIKO od nas nikad nije ni tvrdio to. i ne trpahte tu filozofiju nekome pod nos.
i svakoj od njih je isto ogranicenje i niko ni ne tvrdi da je suprotno.
Pogresno, po zakonu u gradu postoje desna traka i trake koje nisu desna, usporavati vozace iza sebe mozes u trakam koje nisu desna.
Zakon je jednostavan ko hoces da ga cita, a ne pise namapet.
amar1994

#10254 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

bitanga_sa_otesa wrote:
amar1994 wrote:ima jos boljih , jako auto , tipa 3.0 i vise , uz brdo ga gusla 20 prvom :-) :-)

meni to nikad nece jasno bit , pustanje gasa uz brdo i razvuce se ko gladan srat :run:
znas ti posto je gorivo???
evri bit counts , kap po kap :D
zdruzdjo

#10255 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

tempuser wrote:..................... ali nije proposana sankcija pa se svi ponasao tako.
Pa to je. Zato nema svrhe jer kod takvih postoji pravilo ili zakon jedino ako postoji kazna koju je platio. Pitao bih ga na da autobahn-u kroz njemacku tako usporava saobracaj voznjom nekom kojom neko iza njega mora da vozi laganije od protoka.
zdruzdjo

#10256 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

tempuser wrote:Pogresno, po zakonu u gradu postoje desna traka i trake koje nisu desna, usporavati vozace iza sebe mozes u trakam koje nisu desna. .......
Razumjeli smo se.
tempuser

#10257 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

zdruzdjo wrote:
tempuser wrote:..................... ali nije proposana sankcija pa se svi ponasao tako.
Pa to je. Zato nema svrhe jer kod takvih postoji pravilo ili zakon jedino ako postoji kazna koju je platio. Pitao bih ga na da autobahn-u kroz njemacku tako usporava saobracaj voznjom nekom kojom neko iza njega mora da vozi laganije od protoka.
E jbga, ako nije propisana sankcija ne znaci da je po propisima i da tu oni koji to tvrde i rade u pravu.
Fol je u tome sto zakon sistematski rjesava stvari, npr. clanovima 42. i 43. za sta ide mizernih 30/15 KM pa se kao podrazumjeva da je sankcija za cl. 39/3 nepotrebna.
Better Man

#10258 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Better Man »

tempuser wrote:
Eto bas cu ti ja kazati, upinjes se u finese, nesto kao tumacis i analiziras, a kad si sav bitan i vazan odvalio gluposti o polukruznom kod DHL-a si dokazao da ne znas osnovne propise, a kamo li ovo. U gradu mozes ometati vozace iza sebe u svim trakama osim u desnoj.
Kao sto napisah, citaj clan 39/3 sve dok ne shvatis sta znaci ometanje vozaca iza sebe.

Po tebi desnom možeš guslati do mile volje, ali lijevom ne, jer moraš brzo voziti. Ako ti neko ispred smeta, jer te usporava, ti onda lijepo žmigavac prestroji se i zaobiđi ga kao što i drugi rade, pa i ja. I desnom te itekako može neko usporavati, pa moraš žmigavac prestrojiti se i prestići ga. Niko u gradu nije dužan da ti se skloni zato što ti ideš brže. Ti treba da njega prestigneš ako možeš. Jedino se hitnoj i policiji treba skloniti kad su pod rotacijom. I na autoputu te može neko usporavati u desnoj traci i normalno je da ćeš ga prestići, a ne blicati da ti se skloni. Pravila koja važe na autoputu ne važe u gradu i obratno i nemojte brkati te pojmove. Neko vozi lijevom trakom, jer ga vozi do odredišta i sad bi on trebao nekom loli Šumaheru da se skloni da može lola Šumaher da proleti, jer mu je mrsko preticati.
muha_sa

#10259 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by muha_sa »

Better Man wrote:
tempuser wrote:
Eto bas cu ti ja kazati, upinjes se u finese, nesto kao tumacis i analiziras, a kad si sav bitan i vazan odvalio gluposti o polukruznom kod DHL-a si dokazao da ne znas osnovne propise, a kamo li ovo. U gradu mozes ometati vozace iza sebe u svim trakama osim u desnoj.
Kao sto napisah, citaj clan 39/3 sve dok ne shvatis sta znaci ometanje vozaca iza sebe.

Po tebi desnom možeš guslati do mile volje, ali lijevom ne, jer moraš brzo voziti. Ako ti neko ispred smeta, jer te usporava, ti onda lijepo žmigavac prestroji se i zaobiđi ga kao što i drugi rade, pa i ja. I desnom te itekako može neko usporavati, pa moraš žmigavac prestrojiti se i prestići ga. Niko u gradu nije dužan da ti se skloni zato što ti ideš brže. Ti treba da njega prestigneš ako možeš. Jedino se hitnoj i policiji treba skloniti kad su pod rotacijom. I na autoputu te može neko usporavati u desnoj traci i normalno je da ćeš ga prestići, a ne blicati da ti se skloni. Pravila koja važe na autoputu ne važe u gradu i obratno i nemojte brkati te pojmove. Neko vozi lijevom trakom, jer ga vozi do odredišta i sad bi on trebao nekom loli Šumaheru da se skloni da može lola Šumaher da proleti, jer mu je mrsko preticati.
osim pisanih pravila postoji i vozacka kultura---mislim, nekad je postojala, sad je nema ni na mapi :( zašto bi ja guslo 40 gradskim ulicama ako mi uslovi dozvoljavaju da mogu normalno-- a da ne prelazim ogranicenje-- vozit :?
što se Šumahera tice ko ih jebe---a Šumahere smatram ove što divljaju po gradu :-) o njima nije rijec na ovoj temi
tempuser

#10260 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Better Man wrote:
tempuser wrote:

Ti fakat zelis da opravdas reputaciju koju si stekao izvalom o polukruznom okretanju. :-)
Upravo tako, desnom mozes guslati do mile volje i desnom mozes usporavati saobracaj ali time ne krsis zakon.
Sad jedno intimno pitanje, koji dio ovog clana ti nije jasan:

(3) Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog clana/clanka, na putu/cesti u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobracaj/promet vozilau istom
smjeru postoje najmanje dvije obiljezene saobracajne/prometne trake za kretanje vozila, vozac moze koristiti i saobracajnu/prometnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se krecu iza vozila kojim upravlja.
zforumas

#10261 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zforumas »

Lik je cesto u Londonu pa ga malo bune lijeva i desna traka, ne zamjerite.
tempuser

#10262 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

More bit, ekskjuz mi!
tempuser

#10263 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

muha_sa wrote:
osim pisanih pravila postoji i vozacka kultura---mislim, nekad je postojala, sad je nema ni na mapi :( zašto bi ja guslo 40 gradskim ulicama ako mi uslovi dozvoljavaju da mogu normalno-- a da ne prelazim ogranicenje-- vozit :?
što se Šumahera tice ko ih jebe---a Šumahere smatram ove što divljaju po gradu :-) o njima nije rijec na ovoj temi
To se sve svodi na onu provincijalsku filozofiju, hocu jer mi se more!
Bitno je samo da nema kazne za to, a to sto je mimo propisa, logike i osnovne vozacke kulture nema nikakve veze.
Drvosjeca iz Dejcica

#10264 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Nemojte zaboraviti da postoje realni uslovi vožnje pa je tako nezamislivo po Sarajevu voziti pretežno desnom trakom u vrijeme špice ujutro i poslijepodne.
Nepass

#10265 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Nepass »

tempuser wrote:
muha_sa wrote:
To se sve svodi na onu provincijalsku filozofiju, hocu jer mi se more!
Bitno je samo da nema kazne za to, a to sto je mimo propisa, logike i osnovne vozacke kulture nema nikakve veze.
ima dosta raje sto ih je strah preci 50. ok ima ekipe koja razveze pricu u autu vozi 40 i mlati rukama ali toliko ima i ovih pocetnika i zena koji voze 50 i kad bi vidjeli da ide meteor na njih ne bi ubrzali da ga izbjegnu. onda jos autoskole, niko ne prelazi 40. ja od grawe osiguranja pa do doma izludim.
ujutro krenem na posao oko 6:15 jbt nema guzve ali dvije zene izblokiraju toliko saobracaj da bi ti rekao najveca spica, voze jedna kraj druge i imas samo jednu traku da zaobilazis. kad njih prodjes ne sretnem auto od malte do scc
Tomahawk11
Globalni moderator

#10266 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Tomahawk11 »

Krkani sa motorima u Starom Gradu :roll:
Probija bubnu opnu kad pocne turirati....pa koji q :twisted:
Valjda da se cuje, vidi, sta li....samo ne znam kaze li ko takvima da ne izazivaju divljenje, nego bas suprotno, etiketira ih se kao papke i sirovine.
DoradO

#10267 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DoradO »

E ovo kad vidim ja bi ga u zatvor poslao i kad sam ga prolazio gledam majmuna kad pored njega na sjedistu jos dvoje djece :-)

Image
zforumas

#10268 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zforumas »

:shock:

a jbt...ne daj boze malog "kucanja" ode glava...jebo majku tacno treba uvesti smrtnu kaznu za glupost :-)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#10269 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by konektovan »

zforumas wrote::shock:

a jbt...ne daj boze malog "kucanja" ode glava...jebo majku tacno treba uvesti smrtnu kaznu za glupost :-)
Broj tablica, pozoves mup i prijavis nesavjesnog vozaca. A moze se lahko i dokazati.
ITNet

#10270 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ITNet »

Vezano za ovu pricu o lijevoj traci.

Ja idem od onog osnovnog, ucili me u auto skoli da se tom lijevom trakom ne vozika zbog toga i toga itd... Na polaganju nesmijes ni prismrditi lijevoj traci (osim ako se prestrojavas i ides negdje lijevo) ako se vozikas u njoj onako odmah padas, jeli tako??? I kad polozis i dobijes vozacku onda je to sto su me ucili nebitno jeli :-) Znaci nebitno koliko se ide na sat i ostala prica, generalno proci kroz citav grad u krajnjoj lijevoj i misliti da je to ok je smijesno, ok je to samo u vasoj glavi i u selu iz kojeg ste dosli.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#10271 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by liaar »

ITNet wrote:Vezano za ovu pricu o lijevoj traci.

Ja idem od onog osnovnog, ucili me u auto skoli da se tom lijevom trakom ne vozika zbog toga i toga itd... Na polaganju nesmijes ni prismrditi lijevoj traci (osim ako se prestrojavas i ides negdje lijevo) ako se vozikas u njoj onako odmah padas, jeli tako??? I kad polozis i dobijes vozacku onda je to sto su me ucili nebitno jeli :-) Znaci nebitno koliko se ide na sat i ostala prica, generalno proci kroz citav grad u krajnjoj lijevoj i misliti da je to ok je smijesno, ok je to samo u vasoj glavi i u selu iz kojeg ste dosli.
A šta ćemo za Obalu kulina bana, gdje je po zakonu zabranjena vožnja šinama koje su u desnoj traci ?
DoradO

#10272 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DoradO »

Bolan nebio govori covjek o cesti sa tri trake u gradu :roll:
Drvosjeca iz Dejcica

#10273 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Zakon je jasan, neko je citirao gore iznad. Ostalim trakama smješ vozti ako time ne usporavaš druge učesnike iza sebe. To što naši rekao bih uče ljude pogrešno te se iživljavaju na kandidatima, umjesto da ih uče da voze svim trakama ali tako da ne ometaju druge u saobraćaju i da prate tok saobraćaja tako da bude što fluidniji bez bespotrebnog kočenja ili ubrzavanja, je drugi par cipela. Onaj ko redovno vozi po Sarajevu zna da je nemoguće ispoštovati vožnju desnom trakom u određenim periodima dana kada su velike gužve jer pretežno sve trake znau biti prepune vozila i onda puževim korakom naprijed. Eto neka onda ganja vožnju po pravilu desnom trakom, pogotovo kada lole parkiraju vozila na autobuska stajališta pa autobus stane u desnoj traci da izađu i uđu putnici...ma milina živa. :oops: :roll:
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 23/05/2017 10:56, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#10274 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

liaar wrote:

A šta ćemo za Obalu kulina bana, gdje je po zakonu zabranjena vožnja šinama koje su u desnoj traci ?
Pa ništa, 80% ih se ne pridržava te zabrane, piče uredno po šinama k'o Jusuf Prazina 1992. :mrgreen: :lol:
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#10275 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by liaar »

ITNet wrote: generalno proci kroz citav grad u krajnjoj lijevoj i misliti da je to ok je smijesno, ok je to samo u vasoj glavi i u selu iz kojeg ste dosli.
DoradO wrote:Bolan nebio govori covjek o cesti sa tri trake u gradu :roll:
Vidiš ovu rečenicu ?
Post Reply