Huso je bio jaci od stranke duplo. Po mjestima u Vijecu uzela je isto koliko i SDP i SBB (tad anti SDA).Ajatolah_ wrote:Mislim da je na posljednjim lokalnim SDA uzela i u urbanim i u ruralnim dijelovima općine, doduše puno dominantnije u ruralnim ali opet... A na općim je preovladavao SBB u urbanim a SDA u ruralnim.Freamon Lester wrote: A onda uporedimo statistiku sela sa statistikom izbora i dobijemo ono sto svi znamo, a to je da za SDA uglavnom glasa nepismeni seljak koji nece da se bavi poljoprivredom...![]()
Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#10251 Re: Zeničani
- Casual's
#10252 Re: Zeničani
Tako nekako i dođekamberovica polje wrote: To novo mjerilo poštenja u Zenici?
Izgleda da je neko njegovo auto palio jutros u Nemili.
Da je Huso javno podržao nekog kandidata, ovaj bi pomeo izbore. Ovako, koliko toliko ima šansi za neko iznenađenje.
- BlackCaviar
#10253 Re: Zeničani
Putuje li iko u Sarajevo na posao? Imam rodjaka koji ide svaki dan, ali bi volio naci jos nekog zbog troskova.
-
lacrima
#10254 Re: Zeničani
Pobjeda proizvodi auto pumpe za vodu i gorivo, Mann Hummel proizvodi filtere za gorivo, Enker proizvodi auto svjećice i industrijsku keramiku, FAD proizvodi ležajeve. Ove četiri firme su visoka tehnologija i u svakoj je zaposleno minimum 30 posto visokoobazovanih. Ove četiri firme su pokrenule tešanjsku industriju i dan danas je pokreću. Nije malo uvesti aluminij prah iz Njmačke a izvesti svjećicu u istu tu Njemačku, ali eto opet se svi baziraju na Hifinu trgovinu gorivom i Madijevo klanje piladi kad se spomene Tešanj._BataZiv_0809 wrote:Sta cemo sa visokoobrazovanim kamencitju?kamen spoticanja wrote: Morel fontana?![]()
hebem ga ja...moze li zenica u privrednom smislu zavrtit tesanjski model? Moze itekako
eto to pise u intervju konkretno
Ne mozemo bas svi tankat gorivo na Hifi, pravit carape u Pobjedi, izradjivati lezajeve u Man Humelu, a ni klat kokosi u Madiju.
Kojim viokoobrazovanim, dobro ti je čovjek odgovorio? Gdje su to doktori na birou, inžinjeri mašinstva, elektrotehnike? Lahko se busat u prsa visokoobrazovanim pedagozima, psiholozima, socijalnim radnicima i ostalim biro fakultetlijama.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#10255 Re: Zeničani
Nemoj me pogresno shvatiti, ali vodene pumpe, filteri i svjecice su visoka tehnologija bili prije 30 godina. Slazem se da je vrijedno respekta to sto se proizvodi u BiH, ali je li mi to Nijemcima izvozimo proizvod nase pameti i dizajna ili po njihovom projektu izradjuemo pumpe i lezajeve?lacrima wrote:
Pobjeda proizvodi auto pumpe za vodu i gorivo, Mann Hummel proizvodi filtere za gorivo, Enker proizvodi auto svjećice i industrijsku keramiku, FAD proizvodi ležajeve. Ove četiri firme su visoka tehnologija i u svakoj je zaposleno minimum 30 posto visokoobazovanih. Ove četiri firme su pokrenule tešanjsku industriju i dan danas je pokreću. Nije malo uvesti aluminij prah iz Njmačke a izvesti svjećicu u istu tu Njemačku, ali eto opet se svi baziraju na Hifinu trgovinu gorivom i Madijevo klanje piladi kad se spomene Tešanj.
Kojim viokoobrazovanim, dobro ti je čovjek odgovorio? Gdje su to doktori na birou, inžinjeri mašinstva, elektrotehnike? Lahko se busat u prsa visokoobrazovanim pedagozima, psiholozima, socijalnim radnicima i ostalim biro fakultetlijama.
Koliko je tih 30 posto zaposelenih viskoobrazovanih kadrova u brojevima? Kolike su im plate? Za obicne fabricke radnike necu ni pitati kolike su plate.
Vrlo je neukusno, da ne kazem bezobrazno, na taj nacin govoriti o psiholozima, socijalnim radnicima, pedagozima i ostalim zanimanjima koja su bitna u svakoj normalnoj drzavi.
I nije tacno da inzinjera i doktora nema na biroima.
- cenecimoveocino
#10256 Re: Zeničani
Evo kad ste vec krenuli o doktorima i inzinjerima,koliko ih ima na birou u ZDK?
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
- kamen spoticanja
#10257 Re: Zeničani
Pumpe i lezajevi su kvantna fizika za maline i almy krec i ljepila...uz svo duzno postovanje svakome ko cestito zaradjuje za zivot_BataZiv_0809 wrote:Nemoj me pogresno shvatiti, ali vodene pumpe, filteri i svjecice su visoka tehnologija bili prije 30 godina. Slazem se da je vrijedno respekta to sto se proizvodi u BiH, ali je li mi to Nijemcima izvozimo proizvod nase pameti i dizajna ili po njihovom projektu izradjuemo pumpe i lezajeve?lacrima wrote:
Pobjeda proizvodi auto pumpe za vodu i gorivo, Mann Hummel proizvodi filtere za gorivo, Enker proizvodi auto svjećice i industrijsku keramiku, FAD proizvodi ležajeve. Ove četiri firme su visoka tehnologija i u svakoj je zaposleno minimum 30 posto visokoobazovanih. Ove četiri firme su pokrenule tešanjsku industriju i dan danas je pokreću. Nije malo uvesti aluminij prah iz Njmačke a izvesti svjećicu u istu tu Njemačku, ali eto opet se svi baziraju na Hifinu trgovinu gorivom i Madijevo klanje piladi kad se spomene Tešanj.
Koliko je tih 30 posto zaposelenih viskoobrazovanih kadrova u brojevima? Kolike su im plate? Za obicne fabricke radnike necu ni pitati kolike su plate.
Vrlo je neukusno, da ne kazem bezobrazno, na taj nacin govoriti o psiholozima, socijalnim radnicima, pedagozima i ostalim zanimanjima koja su bitna u svakoj normalnoj drzavi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#10258 Re: Zeničani
Pa zar ti to ne govori u kojem smo qrtzu?kamen spoticanja wrote: Pumpe i lezajevi su kvantna fizika za maline i almy krec i ljepila...uz svo duzno postovanje svakome ko cestito zaradjuje za zivot
- kamen spoticanja
#10259 Re: Zeničani
Naravno...o tome i pricam...fino je vidjet fontanu i crveno zafarbanu stazu...nama sad treba biznis..._BataZiv_0809 wrote:Pa zar ti to ne govori u kojem smo qrtzu?kamen spoticanja wrote: Pumpe i lezajevi su kvantna fizika za maline i almy krec i ljepila...uz svo duzno postovanje svakome ko cestito zaradjuje za zivot
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#10260 Re: Zeničani
kamen spoticanja wrote: Naravno...o tome i pricam...fino je vidjet fontanu i crveno zafarbanu stazu...nama sad treba biznis...
Nama biznis treba od 1996. Ali ne benzinske pumpe, super marketi, kladionice i autopraonice. Tu nema hajra dugorocno. Ode nam narod.
- Zaitsev
#10261 Re: Zeničani
Jesu l' u srodstvu ovaj SDPov Čivić i onaj na Rudnicima?
- kamen spoticanja
#10262 Re: Zeničani
Neam pojmaZaitsev wrote:Jesu l' u srodstvu ovaj SDPov Čivić i onaj na Rudnicima?
- Freamon Lester
#10263 Re: Zeničani
Nema ovdje biznisa dok se ne reformise javna uprava od nivoa opcine do federalnog nivoa. Sve dok javna uprava je parazit biznisu, a ne servis ekonomija ce stagnirati. Eventualno ce isplivati neka veca riba zbog drustveno-politickih veza, ali jaceg privrednog zamaha nece biti.
- kamen spoticanja
#10264 Re: Zeničani
Gorazde i tesanj se ne slazuFreamon Lester wrote:Nema ovdje biznisa dok se ne reformise javna uprava od nivoa opcine do federalnog nivoa. Sve dok javna uprava je parazit biznisu, a ne servis ekonomija ce stagnirati. Eventualno ce isplivati neka veca riba zbog drustveno-politickih veza, ali jaceg privrednog zamaha nece biti.
reforma opstinske administracije dovoljna je uglavnom za dobar zamah
-
lacrima
#10265 Re: Zeničani
Izvinjavam se ako sam koga uvrijedio ali treba u životu biti realan. To su zanimanja koja se školuju za biroa. Ne kažem da nisu potrebni, nego da ih ima previše. To su itekako bitne struke za društvo. Inžinjera i doktora ima na birou, ali u svakoj struci ima ljudi koji neće da rade. To ne priznajem. Garantujem da svaki doktor ili inžinjer može da nađe posao u roku od mjesec dana. Kakav takav, ali može._BataZiv_0809 wrote:Nemoj me pogresno shvatiti, ali vodene pumpe, filteri i svjecice su visoka tehnologija bili prije 30 godina. Slazem se da je vrijedno respekta to sto se proizvodi u BiH, ali je li mi to Nijemcima izvozimo proizvod nase pameti i dizajna ili po njihovom projektu izradjuemo pumpe i lezajeve?lacrima wrote:
Što se tiče kakva je šta tehnologija, nisam ni rekao da su ležajevi kvantna fizika, ali ti si strpao trgovinu naftom i klanje pilića u isti koš sa Mann Hummelom i Enkerom. A što se tiče plata, one su u skladu sa životnim standardom. Inžinjeri u ovim firmama imaju fine plate, neuporedivno veće od plate običnog radnika.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#10266 Re: Zeničani
Znači ako hoćeš da živiš normalan život dostojan čovjeka u najmanju ruku moraš bit inžinjer ili doktor nekih nauka? 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#10267 Re: Zeničani
lacrima wrote:
Izvinjavam se ako sam koga uvrijedio ali treba u životu biti realan. To su zanimanja koja se školuju za biroa. Ne kažem da nisu potrebni, nego da ih ima previše. To su itekako bitne struke za društvo. Inžinjera i doktora ima na birou, ali u svakoj struci ima ljudi koji neće da rade. To ne priznajem. Garantujem da svaki doktor ili inžinjer može da nađe posao u roku od mjesec dana. Kakav takav, ali može.
Što se tiče kakva je šta tehnologija, nisam ni rekao da su ležajevi kvantna fizika, ali ti si strpao trgovinu naftom i klanje pilića u isti koš sa Mann Hummelom i Enkerom. A što se tiče plata, one su u skladu sa životnim standardom. Inžinjeri u ovim firmama imaju fine plate, neuporedivno veće od plate običnog radnika.
Vidi ovako, Tesanj i Zenica nisu isti profil grada, ne nude iste sadrzaje i samim tim ne bi trebale imati istu potraznju u pogledu kadrova.
Zenica je ipak srediste da ne kazem glavni grad jedne administrativno teritorijalne jedinice, i to samo po sebi znaci da bi joj trebalo vise novinara, glumaca, pedagoga, psihologa, profesora i svega ostalog sto si klasifikovao kao zanimanja za biroa.
Tesanj je najpoznatiji po Hifi, to je jednostavno tako i nema razloga za ljutnju. Ostale tvrdnje ne potkrepljujes nekim kvalitetnijim argumentima, sto ne znaci da mi ne bi bilo drago da zaista jesi u pravu.
Nasi studenti medicine i tehnickih nauka znaju kakvo je stanje te ogromna vecina ide pravo u Njemacku, a ne na biro.
- commendatore
#10268 Re: Zeničani
Freamon Lester wrote:Nema ovdje biznisa dok se ne reformise javna uprava od nivoa opcine do federalnog nivoa. Sve dok javna uprava je parazit biznisu, a ne servis ekonomija ce stagnirati. Eventualno ce isplivati neka veca riba zbog drustveno-politickih veza, ali jaceg privrednog zamaha nece biti.
- commendatore
#10269 Re: Zeničani
za dobar zamah ti je potreban semso bonaparta aka tučitelj rudara, SDA, doprecednik SDA, donirane pare i eto uspjeha.... naravno mislim na Seakamen spoticanja wrote:Gorazde i tesanj se ne slazuFreamon Lester wrote:Nema ovdje biznisa dok se ne reformise javna uprava od nivoa opcine do federalnog nivoa. Sve dok javna uprava je parazit biznisu, a ne servis ekonomija ce stagnirati. Eventualno ce isplivati neka veca riba zbog drustveno-politickih veza, ali jaceg privrednog zamaha nece biti.![]()
-
lacrima
#10270 Re: Zeničani
Nisam ja prvi ni spomenuo ta dva grada nego ti. Ne mogu se ni porediti i naravno da nemaju istu potražnju za kadrovima. Jedno je po čemu je nešto poznato, a drugo je ko koliko doprinosi. Nema ljutnje, što bi bilo, draga je meni i Hifa ali je suludo pričati o doprinosu nekoga ko trguje u odnosu na nekoga ko prozivodi._BataZiv_0809 wrote:lacrima wrote:
Izvinjavam se ako sam koga uvrijedio ali treba u životu biti realan. To su zanimanja koja se školuju za biroa. Ne kažem da nisu potrebni, nego da ih ima previše. To su itekako bitne struke za društvo. Inžinjera i doktora ima na birou, ali u svakoj struci ima ljudi koji neće da rade. To ne priznajem. Garantujem da svaki doktor ili inžinjer može da nađe posao u roku od mjesec dana. Kakav takav, ali može.
Vidi ovako, Tesanj i Zenica nisu isti profil grada, ne nude iste sadrzaje i samim tim ne bi trebale imati istu potraznju u pogledu kadrova.
Zenica je ipak srediste da ne kazem glavni grad jedne administrativno teritorijalne jedinice, i to samo po sebi znaci da bi joj trebalo vise novinara, glumaca, pedagoga, psihologa, profesora i svega ostalog sto si klasifikovao kao zanimanja za biroa.
Tesanj je najpoznatiji po Hifi, to je jednostavno tako i nema razloga za ljutnju. Ostale tvrdnje ne potkrepljujes nekim kvalitetnijim argumentima, sto ne znaci da mi ne bi bilo drago da zaista jesi u pravu.
Nasi studenti medicine i tehnickih nauka znaju kakvo je stanje te ogromna vecina ide pravo u Njemacku, a ne na biro.
U Njemačku ti kadrovi idu zato što je bolje, a ne zato što im je ovdje ugrožen život ili sigurnost ili uošte preživljavanje. Skoro je bio momak iz zeničke bolnice na TV. Tek završio, dobio specijalizaciju iz anestezije i ode u Njemačku. Nije baš da bi on umro da ostane ovdje, nego ode jer mu je tamo bolje. Upravo ono što sam i ja rekao u prošlom postu, može se naći posao, kakav takav ali ipak može, i to puno lakše od onih biro zanimanja koja sam naveo. I tu ne bi trebalo da bude ljutnje.
-
lacrima
#10271 Re: Zeničani
Kolike vi samo gluposti pišete to je nevjerovatno.commendatore wrote:za dobar zamah ti je potreban semso bonaparta aka tučitelj rudara, SDA, doprecednik SDA, donirane pare i eto uspjeha.... naravno mislim na Seakamen spoticanja wrote:Gorazde i tesanj se ne slazuFreamon Lester wrote:Nema ovdje biznisa dok se ne reformise javna uprava od nivoa opcine do federalnog nivoa. Sve dok javna uprava je parazit biznisu, a ne servis ekonomija ce stagnirati. Eventualno ce isplivati neka veca riba zbog drustveno-politickih veza, ali jaceg privrednog zamaha nece biti.![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#10272 Re: Zeničani
Ne nego kamencitjlacrima wrote:
Nisam ja prvi ni spomenuo ta dva grada nego ti. Ne mogu se ni porediti i naravno da nemaju istu potražnju za kadrovima. Jedno je po čemu je nešto poznato, a drugo je ko koliko doprinosi. Nema ljutnje, što bi bilo, draga je meni i Hifa ali je suludo pričati o doprinosu nekoga ko trguje u odnosu na nekoga ko prozivodi.
U Njemačku ti kadrovi idu zato što je bolje, a ne zato što im je ovdje ugrožen život ili sigurnost ili uošte preživljavanje. Skoro je bio momak iz zeničke bolnice na TV. Tek završio, dobio specijalizaciju iz anestezije i ode u Njemačku. Nije baš da bi on umro da ostane ovdje, nego ode jer mu je tamo bolje. Upravo ono što sam i ja rekao u prošlom postu, može se naći posao, kakav takav ali ipak može, i to puno lakše od onih biro zanimanja koja sam naveo. I tu ne bi trebalo da bude ljutnje.
Tesnju svaka cast, ali praviti od njega Hong Kong i model po kojem se treba ravnati, jednostavno nije realno
Ostalo se slazemo.
-
lacrima
#10273 Re: Zeničani
Niko ne pravi model, nije oko toga ni bila rasprava. Ali početna premisa je bila da eto kao Zenica ima hiljade visokoobrazovanih na birou i ne treba ni praviti firme kao Hifa, Madi... pa čak i Mann Hummel spomenu u tom košu._BataZiv_0809 wrote:Ne nego kamencitjlacrima wrote:
Nisam ja prvi ni spomenuo ta dva grada nego ti. Ne mogu se ni porediti i naravno da nemaju istu potražnju za kadrovima. Jedno je po čemu je nešto poznato, a drugo je ko koliko doprinosi. Nema ljutnje, što bi bilo, draga je meni i Hifa ali je suludo pričati o doprinosu nekoga ko trguje u odnosu na nekoga ko prozivodi.
U Njemačku ti kadrovi idu zato što je bolje, a ne zato što im je ovdje ugrožen život ili sigurnost ili uošte preživljavanje. Skoro je bio momak iz zeničke bolnice na TV. Tek završio, dobio specijalizaciju iz anestezije i ode u Njemačku. Nije baš da bi on umro da ostane ovdje, nego ode jer mu je tamo bolje. Upravo ono što sam i ja rekao u prošlom postu, može se naći posao, kakav takav ali ipak može, i to puno lakše od onih biro zanimanja koja sam naveo. I tu ne bi trebalo da bude ljutnje.![]()
Tesnju svaka cast, ali praviti od njega Hong Kong i model po kojem se treba ravnati, jednostavno nije realno![]()
Ostalo se slazemo.
Birajte Mirada nek vam napravi visokotehnološki centar mjesto željezare
- ExNihilo
#10274 Re: Zeničani
Da se razumijemo, Miradov prijedlog se Željezara sruši i napravi IT centar je najozbiljni razvojni prijedlog koji se dosad čuo. Pa vi vidite gdje smo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#10275 Re: Zeničani
Netacno. Ko je rekao da ne treba? Mislim ima cijela prepiska crno na bijelo, koga interesuje neka cita, nema sad svrhe da se ti i ja nesto ubjedjujemo.lacrima wrote: Niko ne pravi model, nije oko toga ni bila rasprava. Ali početna premisa je bila da eto kao Zenica ima hiljade visokoobrazovanih na birou i ne treba ni praviti firme kao Hifa, Madi... pa čak i Mann Hummel spomenu u tom košu.
Birajte Mirada nek vam napravi visokotehnološki centar mjesto željezare
Tesnju svaka cast, iskoristene su neke stvari na pravi nacin, sve se manje vise zna, ali Zenica je nesto skroz drugo i ona mora osim industrijskog, biti i naucni, sportski, kulturni centar. A to nece postati ako bude slijedila primjet Tesnja.