Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#10251 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Ajatolah_ wrote:
Freamon Lester wrote: A onda uporedimo statistiku sela sa statistikom izbora i dobijemo ono sto svi znamo, a to je da za SDA uglavnom glasa nepismeni seljak koji nece da se bavi poljoprivredom... :D
Mislim da je na posljednjim lokalnim SDA uzela i u urbanim i u ruralnim dijelovima općine, doduše puno dominantnije u ruralnim ali opet... A na općim je preovladavao SBB u urbanim a SDA u ruralnim.
Huso je bio jaci od stranke duplo. Po mjestima u Vijecu uzela je isto koliko i SDP i SBB (tad anti SDA).
Casual's

#10252 Re: Zeničani

Post by Casual's »

kamberovica polje wrote: To novo mjerilo poštenja u Zenici? :D
Tako nekako i dođe :D
Izgleda da je neko njegovo auto palio jutros u Nemili.
Da je Huso javno podržao nekog kandidata, ovaj bi pomeo izbore. Ovako, koliko toliko ima šansi za neko iznenađenje.
BlackCaviar

#10253 Re: Zeničani

Post by BlackCaviar »

Putuje li iko u Sarajevo na posao? Imam rodjaka koji ide svaki dan, ali bi volio naci jos nekog zbog troskova.
lacrima

#10254 Re: Zeničani

Post by lacrima »

_BataZiv_0809 wrote:
kamen spoticanja wrote: Morel fontana? :mrgreen:
hebem ga ja...moze li zenica u privrednom smislu zavrtit tesanjski model? Moze itekako
eto to pise u intervju konkretno
Sta cemo sa visokoobrazovanim kamencitju?

Ne mozemo bas svi tankat gorivo na Hifi, pravit carape u Pobjedi, izradjivati lezajeve u Man Humelu, a ni klat kokosi u Madiju.
Pobjeda proizvodi auto pumpe za vodu i gorivo, Mann Hummel proizvodi filtere za gorivo, Enker proizvodi auto svjećice i industrijsku keramiku, FAD proizvodi ležajeve. Ove četiri firme su visoka tehnologija i u svakoj je zaposleno minimum 30 posto visokoobazovanih. Ove četiri firme su pokrenule tešanjsku industriju i dan danas je pokreću. Nije malo uvesti aluminij prah iz Njmačke a izvesti svjećicu u istu tu Njemačku, ali eto opet se svi baziraju na Hifinu trgovinu gorivom i Madijevo klanje piladi kad se spomene Tešanj.
Kojim viokoobrazovanim, dobro ti je čovjek odgovorio? Gdje su to doktori na birou, inžinjeri mašinstva, elektrotehnike? Lahko se busat u prsa visokoobrazovanim pedagozima, psiholozima, socijalnim radnicima i ostalim biro fakultetlijama.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#10255 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

lacrima wrote:
Pobjeda proizvodi auto pumpe za vodu i gorivo, Mann Hummel proizvodi filtere za gorivo, Enker proizvodi auto svjećice i industrijsku keramiku, FAD proizvodi ležajeve. Ove četiri firme su visoka tehnologija i u svakoj je zaposleno minimum 30 posto visokoobazovanih. Ove četiri firme su pokrenule tešanjsku industriju i dan danas je pokreću. Nije malo uvesti aluminij prah iz Njmačke a izvesti svjećicu u istu tu Njemačku, ali eto opet se svi baziraju na Hifinu trgovinu gorivom i Madijevo klanje piladi kad se spomene Tešanj.
Kojim viokoobrazovanim, dobro ti je čovjek odgovorio? Gdje su to doktori na birou, inžinjeri mašinstva, elektrotehnike? Lahko se busat u prsa visokoobrazovanim pedagozima, psiholozima, socijalnim radnicima i ostalim biro fakultetlijama.
Nemoj me pogresno shvatiti, ali vodene pumpe, filteri i svjecice su visoka tehnologija bili prije 30 godina. Slazem se da je vrijedno respekta to sto se proizvodi u BiH, ali je li mi to Nijemcima izvozimo proizvod nase pameti i dizajna ili po njihovom projektu izradjuemo pumpe i lezajeve?

Koliko je tih 30 posto zaposelenih viskoobrazovanih kadrova u brojevima? Kolike su im plate? Za obicne fabricke radnike necu ni pitati kolike su plate.

Vrlo je neukusno, da ne kazem bezobrazno, na taj nacin govoriti o psiholozima, socijalnim radnicima, pedagozima i ostalim zanimanjima koja su bitna u svakoj normalnoj drzavi.

I nije tacno da inzinjera i doktora nema na biroima.
cenecimoveocino

#10256 Re: Zeničani

Post by cenecimoveocino »

Evo kad ste vec krenuli o doktorima i inzinjerima,koliko ih ima na birou u ZDK?

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
kamen spoticanja

#10257 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

_BataZiv_0809 wrote:
lacrima wrote:
Nemoj me pogresno shvatiti, ali vodene pumpe, filteri i svjecice su visoka tehnologija bili prije 30 godina. Slazem se da je vrijedno respekta to sto se proizvodi u BiH, ali je li mi to Nijemcima izvozimo proizvod nase pameti i dizajna ili po njihovom projektu izradjuemo pumpe i lezajeve?

Koliko je tih 30 posto zaposelenih viskoobrazovanih kadrova u brojevima? Kolike su im plate? Za obicne fabricke radnike necu ni pitati kolike su plate.

Vrlo je neukusno, da ne kazem bezobrazno, na taj nacin govoriti o psiholozima, socijalnim radnicima, pedagozima i ostalim zanimanjima koja su bitna u svakoj normalnoj drzavi.

Pumpe i lezajevi su kvantna fizika za maline i almy krec i ljepila...uz svo duzno postovanje svakome ko cestito zaradjuje za zivot
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#10258 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

kamen spoticanja wrote: Pumpe i lezajevi su kvantna fizika za maline i almy krec i ljepila...uz svo duzno postovanje svakome ko cestito zaradjuje za zivot
Pa zar ti to ne govori u kojem smo qrtzu?
kamen spoticanja

#10259 Re: Zeničani

_BataZiv_0809 wrote:
kamen spoticanja wrote: Pumpe i lezajevi su kvantna fizika za maline i almy krec i ljepila...uz svo duzno postovanje svakome ko cestito zaradjuje za zivot
Pa zar ti to ne govori u kojem smo qrtzu?
Naravno...o tome i pricam...fino je vidjet fontanu i crveno zafarbanu stazu...nama sad treba biznis...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#10260 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

kamen spoticanja wrote: Naravno...o tome i pricam...fino je vidjet fontanu i crveno zafarbanu stazu...nama sad treba biznis...

Nama biznis treba od 1996. Ali ne benzinske pumpe, super marketi, kladionice i autopraonice. Tu nema hajra dugorocno. Ode nam narod.
Zaitsev

#10261 Re: Zeničani

Post by Zaitsev »

Jesu l' u srodstvu ovaj SDPov Čivić i onaj na Rudnicima?
kamen spoticanja

#10262 Re: Zeničani

Zaitsev wrote:Jesu l' u srodstvu ovaj SDPov Čivić i onaj na Rudnicima?
Neam pojma
Freamon Lester

#10263 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

Nema ovdje biznisa dok se ne reformise javna uprava od nivoa opcine do federalnog nivoa. Sve dok javna uprava je parazit biznisu, a ne servis ekonomija ce stagnirati. Eventualno ce isplivati neka veca riba zbog drustveno-politickih veza, ali jaceg privrednog zamaha nece biti.
kamen spoticanja

#10264 Re: Zeničani

Freamon Lester wrote:Nema ovdje biznisa dok se ne reformise javna uprava od nivoa opcine do federalnog nivoa. Sve dok javna uprava je parazit biznisu, a ne servis ekonomija ce stagnirati. Eventualno ce isplivati neka veca riba zbog drustveno-politickih veza, ali jaceg privrednog zamaha nece biti.
Gorazde i tesanj se ne slazu :wink:
reforma opstinske administracije dovoljna je uglavnom za dobar zamah
lacrima

#10265 Re: Zeničani

Post by lacrima »

_BataZiv_0809 wrote:
lacrima wrote:

Izvinjavam se ako sam koga uvrijedio ali treba u životu biti realan. To su zanimanja koja se školuju za biroa. Ne kažem da nisu potrebni, nego da ih ima previše. To su itekako bitne struke za društvo. Inžinjera i doktora ima na birou, ali u svakoj struci ima ljudi koji neće da rade. To ne priznajem. Garantujem da svaki doktor ili inžinjer može da nađe posao u roku od mjesec dana. Kakav takav, ali može.
Što se tiče kakva je šta tehnologija, nisam ni rekao da su ležajevi kvantna fizika, ali ti si strpao trgovinu naftom i klanje pilića u isti koš sa Mann Hummelom i Enkerom. A što se tiče plata, one su u skladu sa životnim standardom. Inžinjeri u ovim firmama imaju fine plate, neuporedivno veće od plate običnog radnika.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#10266 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Znači ako hoćeš da živiš normalan život dostojan čovjeka u najmanju ruku moraš bit inžinjer ili doktor nekih nauka? :-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#10267 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

lacrima wrote:
Izvinjavam se ako sam koga uvrijedio ali treba u životu biti realan. To su zanimanja koja se školuju za biroa. Ne kažem da nisu potrebni, nego da ih ima previše. To su itekako bitne struke za društvo. Inžinjera i doktora ima na birou, ali u svakoj struci ima ljudi koji neće da rade. To ne priznajem. Garantujem da svaki doktor ili inžinjer može da nađe posao u roku od mjesec dana. Kakav takav, ali može.
Što se tiče kakva je šta tehnologija, nisam ni rekao da su ležajevi kvantna fizika, ali ti si strpao trgovinu naftom i klanje pilića u isti koš sa Mann Hummelom i Enkerom. A što se tiče plata, one su u skladu sa životnim standardom. Inžinjeri u ovim firmama imaju fine plate, neuporedivno veće od plate običnog radnika.

Vidi ovako, Tesanj i Zenica nisu isti profil grada, ne nude iste sadrzaje i samim tim ne bi trebale imati istu potraznju u pogledu kadrova.

Zenica je ipak srediste da ne kazem glavni grad jedne administrativno teritorijalne jedinice, i to samo po sebi znaci da bi joj trebalo vise novinara, glumaca, pedagoga, psihologa, profesora i svega ostalog sto si klasifikovao kao zanimanja za biroa.

Tesanj je najpoznatiji po Hifi, to je jednostavno tako i nema razloga za ljutnju. Ostale tvrdnje ne potkrepljujes nekim kvalitetnijim argumentima, sto ne znaci da mi ne bi bilo drago da zaista jesi u pravu.

Nasi studenti medicine i tehnickih nauka znaju kakvo je stanje te ogromna vecina ide pravo u Njemacku, a ne na biro.
commendatore

#10268 Re: Zeničani

Post by commendatore »

Freamon Lester wrote:Nema ovdje biznisa dok se ne reformise javna uprava od nivoa opcine do federalnog nivoa. Sve dok javna uprava je parazit biznisu, a ne servis ekonomija ce stagnirati. Eventualno ce isplivati neka veca riba zbog drustveno-politickih veza, ali jaceg privrednog zamaha nece biti.
:thumbup:
commendatore

#10269 Re: Zeničani

Post by commendatore »

kamen spoticanja wrote:
za dobar zamah ti je potreban semso bonaparta aka tučitelj rudara, SDA, doprecednik SDA, donirane pare i eto uspjeha.... naravno mislim na Sea :lol:
lacrima

#10270 Re: Zeničani

Post by lacrima »

_BataZiv_0809 wrote:
lacrima wrote:

Vidi ovako, Tesanj i Zenica nisu isti profil grada, ne nude iste sadrzaje i samim tim ne bi trebale imati istu potraznju u pogledu kadrova.

Zenica je ipak srediste da ne kazem glavni grad jedne administrativno teritorijalne jedinice, i to samo po sebi znaci da bi joj trebalo vise novinara, glumaca, pedagoga, psihologa, profesora i svega ostalog sto si klasifikovao kao zanimanja za biroa.

Tesanj je najpoznatiji po Hifi, to je jednostavno tako i nema razloga za ljutnju. Ostale tvrdnje ne potkrepljujes nekim kvalitetnijim argumentima, sto ne znaci da mi ne bi bilo drago da zaista jesi u pravu.

Nasi studenti medicine i tehnickih nauka znaju kakvo je stanje te ogromna vecina ide pravo u Njemacku, a ne na biro.
Nisam ja prvi ni spomenuo ta dva grada nego ti. Ne mogu se ni porediti i naravno da nemaju istu potražnju za kadrovima. Jedno je po čemu je nešto poznato, a drugo je ko koliko doprinosi. Nema ljutnje, što bi bilo, draga je meni i Hifa ali je suludo pričati o doprinosu nekoga ko trguje u odnosu na nekoga ko prozivodi.
U Njemačku ti kadrovi idu zato što je bolje, a ne zato što im je ovdje ugrožen život ili sigurnost ili uošte preživljavanje. Skoro je bio momak iz zeničke bolnice na TV. Tek završio, dobio specijalizaciju iz anestezije i ode u Njemačku. Nije baš da bi on umro da ostane ovdje, nego ode jer mu je tamo bolje. Upravo ono što sam i ja rekao u prošlom postu, može se naći posao, kakav takav ali ipak može, i to puno lakše od onih biro zanimanja koja sam naveo. I tu ne bi trebalo da bude ljutnje.
lacrima

#10271 Re: Zeničani

Post by lacrima »

commendatore wrote:
kamen spoticanja wrote:
za dobar zamah ti je potreban semso bonaparta aka tučitelj rudara, SDA, doprecednik SDA, donirane pare i eto uspjeha.... naravno mislim na Sea :lol:
Kolike vi samo gluposti pišete to je nevjerovatno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#10272 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

lacrima wrote:
Nisam ja prvi ni spomenuo ta dva grada nego ti. Ne mogu se ni porediti i naravno da nemaju istu potražnju za kadrovima. Jedno je po čemu je nešto poznato, a drugo je ko koliko doprinosi. Nema ljutnje, što bi bilo, draga je meni i Hifa ali je suludo pričati o doprinosu nekoga ko trguje u odnosu na nekoga ko prozivodi.
U Njemačku ti kadrovi idu zato što je bolje, a ne zato što im je ovdje ugrožen život ili sigurnost ili uošte preživljavanje. Skoro je bio momak iz zeničke bolnice na TV. Tek završio, dobio specijalizaciju iz anestezije i ode u Njemačku. Nije baš da bi on umro da ostane ovdje, nego ode jer mu je tamo bolje. Upravo ono što sam i ja rekao u prošlom postu, može se naći posao, kakav takav ali ipak može, i to puno lakše od onih biro zanimanja koja sam naveo. I tu ne bi trebalo da bude ljutnje.
Ne nego kamencitj :)

Tesnju svaka cast, ali praviti od njega Hong Kong i model po kojem se treba ravnati, jednostavno nije realno :wink:

Ostalo se slazemo.
lacrima

#10273 Re: Zeničani

Post by lacrima »

_BataZiv_0809 wrote:
lacrima wrote:
Ne nego kamencitj :)

Tesnju svaka cast, ali praviti od njega Hong Kong i model po kojem se treba ravnati, jednostavno nije realno :wink:

Ostalo se slazemo.
Niko ne pravi model, nije oko toga ni bila rasprava. Ali početna premisa je bila da eto kao Zenica ima hiljade visokoobrazovanih na birou i ne treba ni praviti firme kao Hifa, Madi... pa čak i Mann Hummel spomenu u tom košu.
Birajte Mirada nek vam napravi visokotehnološki centar mjesto željezare ;)
ExNihilo

#10274 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Da se razumijemo, Miradov prijedlog se Željezara sruši i napravi IT centar je najozbiljni razvojni prijedlog koji se dosad čuo. Pa vi vidite gdje smo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#10275 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

lacrima wrote: Niko ne pravi model, nije oko toga ni bila rasprava. Ali početna premisa je bila da eto kao Zenica ima hiljade visokoobrazovanih na birou i ne treba ni praviti firme kao Hifa, Madi... pa čak i Mann Hummel spomenu u tom košu.
Birajte Mirada nek vam napravi visokotehnološki centar mjesto željezare ;)
Netacno. Ko je rekao da ne treba? Mislim ima cijela prepiska crno na bijelo, koga interesuje neka cita, nema sad svrhe da se ti i ja nesto ubjedjujemo.

Tesnju svaka cast, iskoristene su neke stvari na pravi nacin, sve se manje vise zna, ali Zenica je nesto skroz drugo i ona mora osim industrijskog, biti i naucni, sportski, kulturni centar. A to nece postati ako bude slijedila primjet Tesnja.
Post Reply