Klix
Državni ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko održao je sastanak s entitetskim ministrima prometa Denisom Lasićem (FBiH) i Neđom Trninićem (RS) o zajedničkoj trasi brze ceste Sarajevo - Beograd.
Ministar Lasić je rekao da je, ispred Federacije BiH, iznio dva alternativna rješenja za koja misli da nisu u koliziji i da su oba jednako dobra i jednako potrebna kada je riječ o Federaciji BiH.
"Jedno rješenje je povezivanje Sarajeva i Beograda preko Žepča, odnosno Tuzle, Brčkog i Bijeljine, a drugi je, jer moramo uvažavati i činjenično stanje Republike Srbije a to je da autoput već došao do Užica i da će biti spojen u Kotromanima, da idemo preko Višegrada. I stav Federacije je da Sarajevo i Višegrad budu spojeni ali da se uvaži i dio Goražda i bude spojen s Višegradom", rekao je Lasić.
Govoreći o mogućim varijantama povezivanja ministar Neđo Trninić rekao je kako je trenutno najaktuelnija priča od Sarajeva prema Vardištu, koji su početna i krajnja tačka.
"Mi imamo dvije varijante i u ovom momentu nismo bili spremni doći do konačnog rješenja jer se to mora dići na viši nivo gdje bi se moralo doći do konačnog rješenja o tome koja je varijanta prirotetna", rekao je Trninić.
Jusko je rekao kako su se usaglasili da će definitivno uključiti entitetske premijere na sljedeći sastanak. Također je izrazio želju da na tom sastanku bude uključen i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.
"Nemamo još uvijek precizne informacije o načinu informacija i sredstvima koja će nam biti na raspolaganju. Mi ćemo u najkraćem roku poslati zvanični dopis da nam daju tačne informacije o tome koliko novca nam je raspoloživo i na koji način će se to finansirati. To bi bila i polazna osnova za naš naredni sastanak koji će biti održan do 20. jula", rekao je Jusko.
Insistiranje da budućem sastanku prisustvuju i entitetski premijeri, Trninić je objasnio riječima da su entiteti vlasnici infrastrukture, pa je konačna odluka na njima budući da će oni vraćati kredite ako u turskom finansiranju projekta bude riječ o kreditnom novcu.
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- So What!
#10251 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ruta brze ceste Sarajevo - Beograd još uvijek nepoznata, očekuje se stav entitetskih premijera
- So What!
#10252 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Svilaj - Odžak II FAZA

Od marta ove godine krenuli su radovi druge faze izgradnje autoceste Svilaj – Odžak. Radovima druge faze su, između ostalog, obuhvaćeni završni slojevi kolovoznih konstrukcija, vertikalna i horizontalna signalizacija, zaštitna elastična odbojna ograda, objekat čeonog naplatnog mjesta, konstrukcija zaštite od buke te unutrašnja odvodnja i instalacije.
Dionica autoceste Svilaj - Odžak, dužine 11 km, čini najsjeverniji dio Koridora Vc u Bosni i Hercegovini. Početak dionice se nalazi odmah iza budućeg međudržavnog mosta Svilaj kojim se premoštava rijeka Sava, a završava se na petlji Odžak koja se nalazi sjeverno od grada Odžaka. Most preko rijeke Save ujedno je i spojno mjesto između autoceste koja prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Puštanje u promet je planirano za novembar 2017. godine.

- shake69
#10253 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Je li ovo neka greska? Kako ce pustiti u promet tih 11 km do Odzaka do novembra ove godine kad most nece biti gotov do oktobra 2018?
- drug_profi
#10254 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ha pa ti se mozes vozazi autoputem, ko je rekao da moras nekud njime stici?
- drug_profi
#10255 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nego, isao bih za vikend prema ZG.
Jel mi bolje na Brod ili na Gradišku? Kakav je taj Dodin autoput i odakle-dokle je napravljen?
Jel mi bolje na Brod ili na Gradišku? Kakav je taj Dodin autoput i odakle-dokle je napravljen?
-
neki
#10256 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Preko Bosanskog Broda ćeš stići nekih 45 minuta prije...i veći komad ćeš se voziti po autoputu..drugi profil wrote:Nego, isao bih za vikend prema ZG.
-
kakaljin
#10257 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
I ja planiram ovih dana da idem u ZG i dobio sam informaciju da je preko Banja Luke i Gradiške brze radi velikih guzvi na Bosanskom Brodu jer se jos uvijek izvode radovi na granici.neki wrote:Preko Bosanskog Broda ćeš stići nekih 45 minuta prije...i veći komad ćeš se voziti po autoputu..drugi profil wrote:Nego, isao bih za vikend prema ZG.
Pa me ovo sada zbunjuje.
Onda je najbolje na Bosanski Šamac ići
-
neki
#10258 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne znam za radove, ako se stvarno izvode onda je možda bolje ići na Bosansku Gradišku..kakaljin wrote:I ja planiram ovih dana da idem u ZG i dobio sam informaciju da je preko Banja Luke i Gradiške brze radi velikih guzvi na Bosanskom Brodu jer se jos uvijek izvode radovi na granici.neki wrote:Preko Bosanskog Broda ćeš stići nekih 45 minuta prije...i veći komad ćeš se voziti po autoputu..drugi profil wrote:Nego, isao bih za vikend prema ZG.
Pa me ovo sada zbunjuje.
U svakom slučaju prije polaska nazvati bihamk i provjeriti stanje na prelazima..
-
Gray
#10259 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
kakaljin wrote:I ja planiram ovih dana da idem u ZG i dobio sam informaciju da je preko Banja Luke i Gradiške brze radi velikih guzvi na Bosanskom Brodu jer se jos uvijek izvode radovi na granici.neki wrote:Preko Bosanskog Broda ćeš stići nekih 45 minuta prije...i veći komad ćeš se voziti po autoputu..drugi profil wrote:Nego, isao bih za vikend prema ZG.
Pa me ovo sada zbunjuje.
Išao sam ja pretprošli vikend, nema radova, ali znaju biti dosta velike gužve na granici. Npr tada je granica za ulazak u bih u petak (doduše mi smo izlazili) bila od naše granice pa sve do hrvatske.
Kada je gužva na brodu ja obično idem na šamac.
- drug_profi
#10260 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dobro, znaci Brod je moguca guzva.
Nego kako je od Doboja prema BL i Gradisci?
Ima autoput od Doboja do Prnjavora jel tako. I onda se prikljucim na drugi od Laktasa do Gradiske?
Jel neko isao otkako je to otvoreno i bude li na Gradisci guzve? Šamac mi bezveze ići jer se udaljavam od cilja, a imam određeno vrijeme kad moram biti na odredistu.
Nego kako je od Doboja prema BL i Gradisci?
Ima autoput od Doboja do Prnjavora jel tako. I onda se prikljucim na drugi od Laktasa do Gradiske?
Jel neko isao otkako je to otvoreno i bude li na Gradisci guzve? Šamac mi bezveze ići jer se udaljavam od cilja, a imam određeno vrijeme kad moram biti na odredistu.
-
tec
#10261 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
shake69 wrote:Je li ovo neka greska? Kako ce pustiti u promet tih 11 km do Odzaka do novembra ove godine kad most nece biti gotov do oktobra 2018?
Sada ti treba destinacija
Previše hoćeš nakon dvije i po godine ne rada barem ovaj put most nije njihova krivica.
- shake69
#10262 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da, mogao bi se neki mini grand prix Posavine organizovati na tih 11 km da cesta ne zaraste!tec wrote:shake69 wrote:Je li ovo neka greska? Kako ce pustiti u promet tih 11 km do Odzaka do novembra ove godine kad most nece biti gotov do oktobra 2018?
Sada ti treba destinacijakada glasačima je dovoljno otvoren poligon za trke.
Previše hoćeš nakon dvije i po godine ne rada barem ovaj put most nije njihova krivica.
- So What!
#10263 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
shake69 wrote:Je li ovo neka greska? Kako ce pustiti u promet tih 11 km do Odzaka do novembra ove godine kad most nece biti gotov do oktobra 2018?
Mislim da se radi o štamparskoj grešci, dezinformaciji i sl. Vjerujem ja da su Novalić i ekipa ludi, ali otvarati slijepu cestu, nadam se da nisu toliko.
Most pred sljedeće izbore ide
Inače ovu dionicu su Karić i njegova ekipa uvrštavali u čuvenih 100km autocesta u FBiH bez obzira što se radilo o slijepoj dionici, od koje je bila urađena samo prva faza, a most na Svilaju je imao otprilike status kao što ima most kod Gradiške trenutno.
- Matzan
#10264 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
So What! wrote:shake69 wrote:Je li ovo neka greska? Kako ce pustiti u promet tih 11 km do Odzaka do novembra ove godine kad most nece biti gotov do oktobra 2018?
Mislim da se radi o štamparskoj grešci, dezinformaciji i sl. Vjerujem ja da su Novalić i ekipa ludi, ali otvarati slijepu cestu, nadam se da nisu toliko.
Most pred sljedeće izbore ide![]()
Inače ovu dionicu su Karić i njegova ekipa uvrštavali u čuvenih 100km autocesta u FBiH bez obzira što se radilo o slijepoj dionici, od koje je bila urađena samo prva faza, a most na Svilaju je imao otprilike status kao što ima most kod Gradiške trenutno.
Koliko je Karić sa mentorima ulupao novca u reklame na Tv i razne naručene članke po portalima svaka dva dana, mogao je za te pare sam izgraditi most na Svilaju.
- shake69
#10265 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mogli su vala i ovi novi postaviti live stream na Savi da gledamo kako postavljaju u vodu ona dva najnezgodnija stuba na mostu! 
- Matzan
#10266 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jbg, skontali iz SDA da se izbori ne dobijaju na kilometrima autoputa. 
- So What!
#10267 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dobivaju na svemu pomalo, neka i autoputa, ali 10-ak kilometara po mandatu. Neka vidi raja da ima i da se radilo, ali u principu ništa naročito.Matzan wrote:Jbg, skontali iz SDA da se izbori ne dobijaju na kilometrima autoputa.
A što se tiče reklama, ja stvarno mislim da su Autoceste kod nas trebale da se reklamiraju. Zašto? Pa ljudi koji ne žive u blizini, uopšte ne prate izgradnju i ne znaju koliko je napravljeno i gdje autoputa ustvari ima, koliko on košta, isplati li se to njima. Zvuči smiješno, ali prosječan Bosanac je takav.
Otiđi u Tuzlu i ispituj ljude, gdje kroz BiH imamo autoputeve i misli mda dobra većina ne bi znala, ma šta Tuzla, i u Sarajevu bi bilo slično.
Evo recimo Autoputevi RS-a nemaju nikakvu promociju i ljudi znaju preko medija, da gore negdje na sjeveru postoji Dodin autoput, ali ne znaju gdje i koliko ga ima, a sljedeće godine Dodo će imati više autoputeva nego FBiH.
- studiorum_tuzlaensis
#10268 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ovaj lik je glasilo SDA 
- simonese
#10269 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
na autoputu srboslava rastu ekseri
- So What!
#10270 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ensad Karić i ekipa (ovi što su ulagali u reklame) su bili SDP-ovi igrači ...studiorum_tuzlaensis wrote:ovaj lik je glasilo SDA
Možda si pogrešno shvatio sarkazam u mom prethodnom postu, a možda si jednostavno slijep ...
Ako si se uvrijedio na pominjanje Tuzle, to sam ja nasumično izabrao, generalno poznavanje geografije i saobraćajnica, a pogotovo novijih inače i nije polje u kojem su Bosanci eksperti. Kilometarske gužve na Doljanima su najbolji dokaz moje teze.
-
kakaljin
#10271 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
So What! wrote:Ensad Karić i ekipa (ovi što su ulagali u reklame) su bili SDP-ovi igrači ...studiorum_tuzlaensis wrote:ovaj lik je glasilo SDA
Možda si pogrešno shvatio sarkazam u mom prethodnom postu, a možda si jednostavno slijep ...
Ako si se uvrijedio na pominjanje Tuzle, to sam ja nasumično izabrao, generalno poznavanje geografije i saobraćajnica, a pogotovo novijih inače i nije polje u kojem su Bosanci eksperti. Kilometarske gužve na Doljanima su najbolji dokaz moje teze.
Ovo za Doljane si 100% u pravu i ja ne mogu da razumijem ljude da idu na Doljane a idu za Makarsku ili Dubrovnik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Doljani su granični prelaz samo za Mjesta od Neuma do Ploča
- So What!
#10272 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Autoput Banja Luka - Doboj [dionica Prnjavor - Banja Luka] - 22. 06. 2017. @ BNX (SCC)

- ovo_malo_duse
#10273 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jeli ovo do ugla slikanja ili ovdje ima viska krivina.?So What! wrote:Autoput Banja Luka - Doboj [dionica Prnjavor - Banja Luka] - 22. 06. 2017. @ BNX (SCC)
- Better Man
#10274 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma ni u Ploče ako ideš ne ideš preko Doljana.kakaljin wrote:So What! wrote:Ensad Karić i ekipa (ovi što su ulagali u reklame) su bili SDP-ovi igrači ...studiorum_tuzlaensis wrote:ovaj lik je glasilo SDA
Ovo za Doljane si 100% u pravu i ja ne mogu da razumijem ljude da idu na Doljane a idu za Makarsku ili Dubrovnik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Doljani su granični prelaz samo za Mjesta od Neuma do Ploča
- Distortion
#10275 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ako se ide preko Bijace, Grma ili kako se vec zove GP, mora li se opet ici na Ploce pa za Gradac, Drvenik? Zadnje dvije godine sam isao na Vinjane ako bih u Baske Vode i taj dio Dalmacije. Ako se ide juznije, na Doljane nikako...