Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#10251 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

noke1 wrote:Imam peugeot 307 1.6 HDI. Pocela mi se javljati greska too low oil pressure u voznji. Promjenio sam.ulje i filter ali nije pomoglo. Da li je neko imao ovaj problem. I do cega bi moglo biti?
provjeri sve , od filtera ulja ,sita uljne pumpe u karteru , senzora pritiska, pritiska ulja pa do pumpe ulja :thumbup:
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#10252 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

amar1994 wrote:
Leon16v wrote:Puklo mi crijevo od zraka, što ide iz kucista filtera zraka pa do neke rupe blizu fara (platneni neki materijal) :D

Hoce li biti belaj 1-2 dana voziti tako ili da zalijepim, dok drugo negdje nađem
stavi silikonsko il od inoxa :D , +5ks odma :D

salim se , zamijeni sto prije to :)
Odem na otpad, kaze 30 KM crijevo, hajd reko da pogledam, znaci bukvalno crijevo truhlo.

Fino na Stup odem u Renault, tako i tako, 40 KM crijevo, sreca jos imali na stanju, upakovano, original :thumbup:
beni-bu-man

#10253 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by beni-bu-man »

Leon16v wrote:
amar1994 wrote:
Leon16v wrote:Puklo mi crijevo od zraka, što ide iz kucista filtera zraka pa do neke rupe blizu fara (platneni neki materijal) :D

Hoce li biti belaj 1-2 dana voziti tako ili da zalijepim, dok drugo negdje nađem

Odem na otpad, kaze 30 KM crijevo, hajd reko da pogledam, znaci bukvalno crijevo truhlo.

Fino na Stup odem u Renault, tako i tako, 40 KM crijevo, sreca jos imali na stanju, upakovano, original :thumbup:
trebo si tim truhlim crijevom po glavi opaliti :D
mad_max_ba

#10254 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mad_max_ba »

beni-bu-man wrote:
trebo si tim truhlim crijevom po glavi opaliti :D
po donjoj :lol: :lol: :lol:
amar1994

#10255 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Leon16v wrote:
amar1994 wrote:

Novo je zakon :) :thumbup: :thumbup:
condy

#10256 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

Ne, nego je zakon novo :D
tempuser

#10257 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

To potvrdjuje pravilo da uvijek treba pitati cijenu za original dio. Meni se x puta desilo da je razlika izmedju zamjenskog i original mala, pa cak i da je zamjenski skuplji (seleni za Fabiu sa 4 kraka u ovl. 16 KM, kod Kareta sa 2 kraka 20 KM).
hopi

#10258 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hopi »

slažem se
ali ima i izuzetaka
uzeo novi zadnji branik,100km ma smeće realno, trebalo rezati spužvu onu ispod da se postavi, također poslije koje godine farba se ljušti (sad je li do farbanja ili branika ili oboje haj znaj), a polovan 100-150km na otpadu i to opravdano po meni
NediM17

#10259 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Sto se branika tice, uvijek je bolje kupiti polovan originalni, nego kinesko smece koje puca i na najmanje naslanjanje.
amar1994

#10260 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

hopi wrote:100-150km na otpadu i to opravdano po meni
ma gdje je opravdano , traze oni i vise :-) :-) , ja sam mislio samo da za rjeđa auta seru sa cijenama , ocigledno da uzimaju lopatom za sva :run:
530i

#10261 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

amar1994 wrote:
ma gdje je opravdano , traze oni i vise :-) :-) , ja sam mislio samo da za rjeđa auta seru sa cijenama , ocigledno da uzimaju lopatom za sva :run:
Jesi li nekada vidio nekog da drži otpad i da je pri tom siromašan ili prosječnog stanja? :run:
walk_M-A-N

#10262 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by walk_M-A-N »

bilic wrote:
Salah ad-Din wrote:Imate li neku preporuku za dobrog majstora u Sa što se tiče tog problma?
Idi do Džafka . Servis ima pored AS pekare u Hrasnom . Ako te primi . :izet: :izet: :izet:
Haha, čuj savjeta. Prije više godina išao tamo po sličnom problemu. Spržio pakne nazad 2-3 puta, mislim i cilindar, nešto dotezao i otpuštao ali džaba. Nije radio Džafko već neki momak.
Kad mi je dosadilo bacati pare odem drugom majstoru koji prvo provjeri crijevo i vidi da je na jednoj strani začepljeno, pa i kočenje i puštanje kasni par sekundi. Naravno zamijeni opet i pakne koje su još jednom stradale.
Nikad više nisam otišao kod Džafka. Mada i taj drugi u drugom slučaju nije skontao neki neuobičajeni problem, može se desiti. Ali za kočnice da ne provjeri crijeva, to je previše.
amar1994

#10263 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

530i wrote:
amar1994 wrote:
Jesi li nekada vidio nekog da drži otpad i da je pri tom siromašan ili prosječnog stanja? :run:
slabo :D :run:

kaze meni sipka i cijev za ulje 100KM :lol: , ja mu uslikam predracun iz forda (70,50KM) :lol: :lol: , kupio za 50 :D
Titanium009

#10264 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Titanium009 »

Pozdrav!

Imam par pitanja. Radi se o Opel Vectri C (1.9 CDTI, 88 kw, 2006 godište).

1. Prvo se odnosi na ulje. Dva puta sam mijenjao ulje tokom nešto više od mjesec dana, zbog toga što mi se u određenim momentima pali žuta lampica za ulje. Interesuje me prije svega jedna stvar, kako se ponekada upali nakon par kilometara vožnje, a nekada znam preći i 100+ kilometara da se uopšte ne upali? Mislio sam da bi trebala konstantno da se pali, to jeste odmah nakon što upalim auto da mi signalizira.

2. U čemu zapravo može biti problem što se troši ulje? Nigdje ne curi i nikakvi tragovi ne ostaju. Da li može biti neki minoran kvar u pitanju? Ukoliko nije, šta je inače uzrok toga i koliko košta popravka, okvirno?

3. Prije 3 sedmice kada su bile vrućine, prokuha mi auto i to nakon što sam ga ugasio. Ono što je interesantno jeste da mi je temperatura bila na oko 80 C u tom momentu i kada se to desilo. Događa se i to da mi se kazaljka pokazivača temperature u većini slučajeva i ne pomjera, nego je uvijek zakucana u nuli. Međutim, nakon što ugasim auto i ponovo dam kontakt stoji da je na oko 80 ili 90 C, upalim auto i krenem i nakon par minuta ponovo spada na nulu. Šta može biti uzrok ovoga, pored termostata, da li može biti još nešto?

4. Auto se ponekad zna potresti i to poprilično pri gašenju, da li je jedini problem nosač/nosači motora, ili može biti još nešto?

5. Ponekad se dešava da kad je izuzetno vruće vani, da auto radi pa bar 50 posto lošije. Znam da više odgovara kada je hladniji zrak vani, ali ne bi se smjelo osjetiti ovolika razlika. Ponekad također zna zatrzati, pogotovo u brdu i tek onda povući. Da li može biti povezano sa pitanjem broj 3?

Hvala unaprijed!
dgL_

#10265 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

Titanium009 wrote:Pozdrav!

Imam par pitanja. Radi se o Opel Vectri C (1.9 CDTI, 88 kw, 2006 godište).

1. Prvo se odnosi na ulje. Dva puta sam mijenjao ulje tokom nešto više od mjesec dana, zbog toga što mi se u određenim momentima pali žuta lampica za ulje. Interesuje me prije svega jedna stvar, kako se ponekada upali nakon par kilometara vožnje, a nekada znam preći i 100+ kilometara da se uopšte ne upali? Mislio sam da bi trebala konstantno da se pali, to jeste odmah nakon što upalim auto da mi signalizira.

2. U čemu zapravo može biti problem što se troši ulje? Nigdje ne curi i nikakvi tragovi ne ostaju. Da li može biti neki minoran kvar u pitanju? Ukoliko nije, šta je inače uzrok toga i koliko košta popravka, okvirno?

3. Prije 3 sedmice kada su bile vrućine, prokuha mi auto i to nakon što sam ga ugasio. Ono što je interesantno jeste da mi je temperatura bila na oko 80 C u tom momentu i kada se to desilo. Događa se i to da mi se kazaljka pokazivača temperature u većini slučajeva i ne pomjera, nego je uvijek zakucana u nuli. Međutim, nakon što ugasim auto i ponovo dam kontakt stoji da je na oko 80 ili 90 C, upalim auto i krenem i nakon par minuta ponovo spada na nulu. Šta može biti uzrok ovoga, pored termostata, da li može biti još nešto?

4. Auto se ponekad zna potresti i to poprilično pri gašenju, da li je jedini problem nosač/nosači motora, ili može biti još nešto?

5. Ponekad se dešava da kad je izuzetno vruće vani, da auto radi pa bar 50 posto lošije. Znam da više odgovara kada je hladniji zrak vani, ali ne bi se smjelo osjetiti ovolika razlika. Ponekad također zna zatrzati, pogotovo u brdu i tek onda povući. Da li može biti povezano sa pitanjem broj 3?

Hvala unaprijed!
1. Pa koliki je nivo ulja bio kad se upalila zuta? Ako nisi primjetio nista neobicno vrlo je moguce da je kruska odnosno senzor ulja na karteru otisao i treba ga zamjeniti... Osim toga sto javlja lampici ne moze nastati veca steta zbog navedenog... Medjutim cim ti se to desilo trebao si otici da ti izmjere pritisak ulja u sistemu... A ako si dosuo ulja pa se ugasila pa se kroz malo opet upalila jer je fakat falilo ulja onda imas avnormalnu potrosnju ulja...

2. Moze biti dosta stvari sto trosi ulje... Karike, dihtunzi(skuplja varijanta, otvaranje motora) ili gumice ventila reximo semerinzi itd, itd... Bez detaljnog pregleda nije moguce utvrditi sta se desava...

3. Vjerovatno opet senzor odnosno pokazivac temperature brljavi i ne pokazuje tacnu temperaturu... Mozda u kombinaciji sa losim termoprekidacem auto prokuhalo... Nadam se da znas koliko je to lose za motor, dihtunge glave dekla i ostalog... Treba provjeriti termoszat, termoprekidac i senzor temperature... Naravno hladnjak, antifriz i ostalo... Kako si skontao da je prokuhao nakon sto si ugasio?? Da tebi dihtung glave nije zvekno?

4. I 5. Moze biti dosta stvari... Majstor dobar, novcanik napuni novcanicama i lagano
NediM17

#10266 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

1.Zuta lampcia ulja? Nivo ulja dakle, a ne pritisak.
Jesi gledao sipku, mozda samo senzor brljavi?

2. Ako ti def. trosi ulje, ili izlaufan motor (sto ne vjerujem, taj Fiatov 1.9 koji je u Vektri je neunistiv), ili je turbo pred smrt.

3. Nije termostat sigurno, ne valja ti vjerovatno neki senzor temperature. Zato ti je i prokuhao auto, jer nije dao impuls ventilatoru da upali.

4. Nosaci motora, mjenjaca, los zamajac...

5. Trzati i losije vuci moze zbog milion stvari.

Uglavnom, ako si auto frisko kupio, neko ti je dobrog groba uvalio.
Zato sam ja odustao od grobova za sva vremena, ili nesto polovno od prvog vlasnika sa malo kilometara, ili novo. Kramari i grobovi iz uvoza, stop.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#10267 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

Image
Ned071

#10268 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

To sto se strese kod gasenja moze biti vezano za egr i vakuum cjevcice. To se meni desavalo kad je egr bio u helaću... Sto trosi ulje moze biti do podloski dizni i turbine...
rimsa91

#10269 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by rimsa91 »

Pozdrav,

imam pitanje u vezi točka Opel Astra G. Kad vozim imam osječaj kao da mi nešto cjepka gumu. Ne prejak nego ono ko da ima papir i lupka ili kao da kamenčić od onu plastiku unutrašnju udari.
skafiskafsnjak

#10270 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

Ned071 wrote:To sto se strese kod gasenja moze biti vezano za egr i vakuum cjevcice. To se meni desavalo kad je egr bio u helaću... Sto trosi ulje moze biti do podloski dizni i turbine...
Nosaci motora ili zamajac takodjer...meni se treslo zbog zamajca.
beni-bu-man

#10271 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by beni-bu-man »

bitanga_sa_otesa wrote:Image
tetoviro opelov znak umro nakon godinu od hrdze :mrgreen:
mad_max_ba

#10272 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mad_max_ba »

Šta je brže od opela?? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

bitango ne vrijeđaj na nacionalnoj osnovi, molim te :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
skafiskafsnjak

#10273 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

bitno da je odrzavan :D :D
tempuser

#10274 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

Al ga je Opel zato 98. zabio konkurenciji pod precku kad su prvi dali 10 god garancije na lim za Astru G.
mad_max_ba

#10275 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mad_max_ba »

tempuser wrote:Al ga je Opel zato 98. zabio konkurenciji pod precku kad su prvi dali 10 god garancije na lim za Astru G.
u segmentu u kojem opel djeluje da........
Post Reply