provjeri sve , od filtera ulja ,sita uljne pumpe u karteru , senzora pritiska, pritiska ulja pa do pumpe uljanoke1 wrote:Imam peugeot 307 1.6 HDI. Pocela mi se javljati greska too low oil pressure u voznji. Promjenio sam.ulje i filter ali nije pomoglo. Da li je neko imao ovaj problem. I do cega bi moglo biti?
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- amar1994
#10251 Re: Pitamo Mehanicare ?
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#10252 Re: Pitamo Mehanicare ?
Odem na otpad, kaze 30 KM crijevo, hajd reko da pogledam, znaci bukvalno crijevo truhlo.amar1994 wrote:stavi silikonsko il od inoxaLeon16v wrote:Puklo mi crijevo od zraka, što ide iz kucista filtera zraka pa do neke rupe blizu fara (platneni neki materijal)![]()
Hoce li biti belaj 1-2 dana voziti tako ili da zalijepim, dok drugo negdje nađem, +5ks odma
![]()
salim se , zamijeni sto prije to
Fino na Stup odem u Renault, tako i tako, 40 KM crijevo, sreca jos imali na stanju, upakovano, original
- beni-bu-man
#10253 Re: Pitamo Mehanicare ?
trebo si tim truhlim crijevom po glavi opalitiLeon16v wrote:Odem na otpad, kaze 30 KM crijevo, hajd reko da pogledam, znaci bukvalno crijevo truhlo.amar1994 wrote:stavi silikonsko il od inoxaLeon16v wrote:Puklo mi crijevo od zraka, što ide iz kucista filtera zraka pa do neke rupe blizu fara (platneni neki materijal)![]()
Hoce li biti belaj 1-2 dana voziti tako ili da zalijepim, dok drugo negdje nađem, +5ks odma
![]()
Fino na Stup odem u Renault, tako i tako, 40 KM crijevo, sreca jos imali na stanju, upakovano, original
- mad_max_ba
#10254 Re: Pitamo Mehanicare ?
po donjojbeni-bu-man wrote:
trebo si tim truhlim crijevom po glavi opaliti
- amar1994
#10255 Re: Pitamo Mehanicare ?
Novo je zakonLeon16v wrote:Odem na otpad, kaze 30 KM crijevo, hajd reko da pogledam, znaci bukvalno crijevo truhlo.amar1994 wrote:stavi silikonsko il od inoxaLeon16v wrote:Puklo mi crijevo od zraka, što ide iz kucista filtera zraka pa do neke rupe blizu fara (platneni neki materijal)![]()
![]()
-
condy
#10256 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne, nego je zakon novo 
-
tempuser
#10257 Re: Pitamo Mehanicare ?
To potvrdjuje pravilo da uvijek treba pitati cijenu za original dio. Meni se x puta desilo da je razlika izmedju zamjenskog i original mala, pa cak i da je zamjenski skuplji (seleni za Fabiu sa 4 kraka u ovl. 16 KM, kod Kareta sa 2 kraka 20 KM).
- hopi
#10258 Re: Pitamo Mehanicare ?
slažem se
ali ima i izuzetaka
uzeo novi zadnji branik,100km ma smeće realno, trebalo rezati spužvu onu ispod da se postavi, također poslije koje godine farba se ljušti (sad je li do farbanja ili branika ili oboje haj znaj), a polovan 100-150km na otpadu i to opravdano po meni
ali ima i izuzetaka
uzeo novi zadnji branik,100km ma smeće realno, trebalo rezati spužvu onu ispod da se postavi, također poslije koje godine farba se ljušti (sad je li do farbanja ili branika ili oboje haj znaj), a polovan 100-150km na otpadu i to opravdano po meni
-
NediM17
#10259 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sto se branika tice, uvijek je bolje kupiti polovan originalni, nego kinesko smece koje puca i na najmanje naslanjanje.
- amar1994
#10260 Re: Pitamo Mehanicare ?
ma gdje je opravdano , traze oni i visehopi wrote:100-150km na otpadu i to opravdano po meni
-
530i
#10261 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jesi li nekada vidio nekog da drži otpad i da je pri tom siromašan ili prosječnog stanja?amar1994 wrote:ma gdje je opravdano , traze oni i visehopi wrote:100-150km na otpadu i to opravdano po meni![]()
, ja sam mislio samo da za rjeđa auta seru sa cijenama , ocigledno da uzimaju lopatom za sva
-
walk_M-A-N
#10262 Re: Pitamo Mehanicare ?
Haha, čuj savjeta. Prije više godina išao tamo po sličnom problemu. Spržio pakne nazad 2-3 puta, mislim i cilindar, nešto dotezao i otpuštao ali džaba. Nije radio Džafko već neki momak.bilic wrote:Idi do Džafka . Servis ima pored AS pekare u Hrasnom . Ako te primi .Salah ad-Din wrote:Imate li neku preporuku za dobrog majstora u Sa što se tiče tog problma?![]()
![]()
Kad mi je dosadilo bacati pare odem drugom majstoru koji prvo provjeri crijevo i vidi da je na jednoj strani začepljeno, pa i kočenje i puštanje kasni par sekundi. Naravno zamijeni opet i pakne koje su još jednom stradale.
Nikad više nisam otišao kod Džafka. Mada i taj drugi u drugom slučaju nije skontao neki neuobičajeni problem, može se desiti. Ali za kočnice da ne provjeri crijeva, to je previše.
- amar1994
#10263 Re: Pitamo Mehanicare ?
slabo530i wrote:Jesi li nekada vidio nekog da drži otpad i da je pri tom siromašan ili prosječnog stanja?amar1994 wrote:ma gdje je opravdano , traze oni i visehopi wrote:100-150km na otpadu i to opravdano po meni![]()
, ja sam mislio samo da za rjeđa auta seru sa cijenama , ocigledno da uzimaju lopatom za sva
kaze meni sipka i cijev za ulje 100KM
-
Titanium009
#10264 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pozdrav!
Imam par pitanja. Radi se o Opel Vectri C (1.9 CDTI, 88 kw, 2006 godište).
1. Prvo se odnosi na ulje. Dva puta sam mijenjao ulje tokom nešto više od mjesec dana, zbog toga što mi se u određenim momentima pali žuta lampica za ulje. Interesuje me prije svega jedna stvar, kako se ponekada upali nakon par kilometara vožnje, a nekada znam preći i 100+ kilometara da se uopšte ne upali? Mislio sam da bi trebala konstantno da se pali, to jeste odmah nakon što upalim auto da mi signalizira.
2. U čemu zapravo može biti problem što se troši ulje? Nigdje ne curi i nikakvi tragovi ne ostaju. Da li može biti neki minoran kvar u pitanju? Ukoliko nije, šta je inače uzrok toga i koliko košta popravka, okvirno?
3. Prije 3 sedmice kada su bile vrućine, prokuha mi auto i to nakon što sam ga ugasio. Ono što je interesantno jeste da mi je temperatura bila na oko 80 C u tom momentu i kada se to desilo. Događa se i to da mi se kazaljka pokazivača temperature u većini slučajeva i ne pomjera, nego je uvijek zakucana u nuli. Međutim, nakon što ugasim auto i ponovo dam kontakt stoji da je na oko 80 ili 90 C, upalim auto i krenem i nakon par minuta ponovo spada na nulu. Šta može biti uzrok ovoga, pored termostata, da li može biti još nešto?
4. Auto se ponekad zna potresti i to poprilično pri gašenju, da li je jedini problem nosač/nosači motora, ili može biti još nešto?
5. Ponekad se dešava da kad je izuzetno vruće vani, da auto radi pa bar 50 posto lošije. Znam da više odgovara kada je hladniji zrak vani, ali ne bi se smjelo osjetiti ovolika razlika. Ponekad također zna zatrzati, pogotovo u brdu i tek onda povući. Da li može biti povezano sa pitanjem broj 3?
Hvala unaprijed!
1. Prvo se odnosi na ulje. Dva puta sam mijenjao ulje tokom nešto više od mjesec dana, zbog toga što mi se u određenim momentima pali žuta lampica za ulje. Interesuje me prije svega jedna stvar, kako se ponekada upali nakon par kilometara vožnje, a nekada znam preći i 100+ kilometara da se uopšte ne upali? Mislio sam da bi trebala konstantno da se pali, to jeste odmah nakon što upalim auto da mi signalizira.
2. U čemu zapravo može biti problem što se troši ulje? Nigdje ne curi i nikakvi tragovi ne ostaju. Da li može biti neki minoran kvar u pitanju? Ukoliko nije, šta je inače uzrok toga i koliko košta popravka, okvirno?
3. Prije 3 sedmice kada su bile vrućine, prokuha mi auto i to nakon što sam ga ugasio. Ono što je interesantno jeste da mi je temperatura bila na oko 80 C u tom momentu i kada se to desilo. Događa se i to da mi se kazaljka pokazivača temperature u većini slučajeva i ne pomjera, nego je uvijek zakucana u nuli. Međutim, nakon što ugasim auto i ponovo dam kontakt stoji da je na oko 80 ili 90 C, upalim auto i krenem i nakon par minuta ponovo spada na nulu. Šta može biti uzrok ovoga, pored termostata, da li može biti još nešto?
4. Auto se ponekad zna potresti i to poprilično pri gašenju, da li je jedini problem nosač/nosači motora, ili može biti još nešto?
5. Ponekad se dešava da kad je izuzetno vruće vani, da auto radi pa bar 50 posto lošije. Znam da više odgovara kada je hladniji zrak vani, ali ne bi se smjelo osjetiti ovolika razlika. Ponekad također zna zatrzati, pogotovo u brdu i tek onda povući. Da li može biti povezano sa pitanjem broj 3?
Hvala unaprijed!
-
dgL_
#10265 Re: Pitamo Mehanicare ?
1. Pa koliki je nivo ulja bio kad se upalila zuta? Ako nisi primjetio nista neobicno vrlo je moguce da je kruska odnosno senzor ulja na karteru otisao i treba ga zamjeniti... Osim toga sto javlja lampici ne moze nastati veca steta zbog navedenog... Medjutim cim ti se to desilo trebao si otici da ti izmjere pritisak ulja u sistemu... A ako si dosuo ulja pa se ugasila pa se kroz malo opet upalila jer je fakat falilo ulja onda imas avnormalnu potrosnju ulja...Titanium009 wrote:Pozdrav!
Hvala unaprijed!
2. Moze biti dosta stvari sto trosi ulje... Karike, dihtunzi(skuplja varijanta, otvaranje motora) ili gumice ventila reximo semerinzi itd, itd... Bez detaljnog pregleda nije moguce utvrditi sta se desava...
3. Vjerovatno opet senzor odnosno pokazivac temperature brljavi i ne pokazuje tacnu temperaturu... Mozda u kombinaciji sa losim termoprekidacem auto prokuhalo... Nadam se da znas koliko je to lose za motor, dihtunge glave dekla i ostalog... Treba provjeriti termoszat, termoprekidac i senzor temperature... Naravno hladnjak, antifriz i ostalo... Kako si skontao da je prokuhao nakon sto si ugasio?? Da tebi dihtung glave nije zvekno?
4. I 5. Moze biti dosta stvari... Majstor dobar, novcanik napuni novcanicama i lagano
-
NediM17
#10266 Re: Pitamo Mehanicare ?
1.Zuta lampcia ulja? Nivo ulja dakle, a ne pritisak.
Jesi gledao sipku, mozda samo senzor brljavi?
2. Ako ti def. trosi ulje, ili izlaufan motor (sto ne vjerujem, taj Fiatov 1.9 koji je u Vektri je neunistiv), ili je turbo pred smrt.
3. Nije termostat sigurno, ne valja ti vjerovatno neki senzor temperature. Zato ti je i prokuhao auto, jer nije dao impuls ventilatoru da upali.
4. Nosaci motora, mjenjaca, los zamajac...
5. Trzati i losije vuci moze zbog milion stvari.
Uglavnom, ako si auto frisko kupio, neko ti je dobrog groba uvalio.
Zato sam ja odustao od grobova za sva vremena, ili nesto polovno od prvog vlasnika sa malo kilometara, ili novo. Kramari i grobovi iz uvoza, stop.
Jesi gledao sipku, mozda samo senzor brljavi?
2. Ako ti def. trosi ulje, ili izlaufan motor (sto ne vjerujem, taj Fiatov 1.9 koji je u Vektri je neunistiv), ili je turbo pred smrt.
3. Nije termostat sigurno, ne valja ti vjerovatno neki senzor temperature. Zato ti je i prokuhao auto, jer nije dao impuls ventilatoru da upali.
4. Nosaci motora, mjenjaca, los zamajac...
5. Trzati i losije vuci moze zbog milion stvari.
Uglavnom, ako si auto frisko kupio, neko ti je dobrog groba uvalio.
Zato sam ja odustao od grobova za sva vremena, ili nesto polovno od prvog vlasnika sa malo kilometara, ili novo. Kramari i grobovi iz uvoza, stop.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
- Ned071
#10268 Re: Pitamo Mehanicare ?
To sto se strese kod gasenja moze biti vezano za egr i vakuum cjevcice. To se meni desavalo kad je egr bio u helaću... Sto trosi ulje moze biti do podloski dizni i turbine...
-
rimsa91
#10269 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pozdrav,
imam pitanje u vezi točka Opel Astra G. Kad vozim imam osječaj kao da mi nešto cjepka gumu. Ne prejak nego ono ko da ima papir i lupka ili kao da kamenčić od onu plastiku unutrašnju udari.
imam pitanje u vezi točka Opel Astra G. Kad vozim imam osječaj kao da mi nešto cjepka gumu. Ne prejak nego ono ko da ima papir i lupka ili kao da kamenčić od onu plastiku unutrašnju udari.
- skafiskafsnjak
#10270 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nosaci motora ili zamajac takodjer...meni se treslo zbog zamajca.Ned071 wrote:To sto se strese kod gasenja moze biti vezano za egr i vakuum cjevcice. To se meni desavalo kad je egr bio u helaću... Sto trosi ulje moze biti do podloski dizni i turbine...
- beni-bu-man
#10271 Re: Pitamo Mehanicare ?
tetoviro opelov znak umro nakon godinu od hrdzebitanga_sa_otesa wrote:
- mad_max_ba
#10272 Re: Pitamo Mehanicare ?
Šta je brže od opela??
bitango ne vrijeđaj na nacionalnoj osnovi, molim te

bitango ne vrijeđaj na nacionalnoj osnovi, molim te
- skafiskafsnjak
#10273 Re: Pitamo Mehanicare ?
bitno da je odrzavan

-
tempuser
#10274 Re: Pitamo Mehanicare ?
Al ga je Opel zato 98. zabio konkurenciji pod precku kad su prvi dali 10 god garancije na lim za Astru G.
- mad_max_ba
#10275 Re: Pitamo Mehanicare ?
u segmentu u kojem opel djeluje da........tempuser wrote:Al ga je Opel zato 98. zabio konkurenciji pod precku kad su prvi dali 10 god garancije na lim za Astru G.