Btw, po mišljenju takvih "mislimana" sam ja ćafir, zbog ovakvih stavova. Pametnom dosta, đe će 'vako fin iksan bit' ćafir
Ateizam vs. Religija
- Idemedosumom
#10251 Re: Ateizam vs. Religija
Kojekakvi isili, boko harami i talibani svoja djela uglavnom pravdaju hadisima koji su kontra Kur'ana i drugih hadisa, it's quite simple 
Btw, po mišljenju takvih "mislimana" sam ja ćafir, zbog ovakvih stavova. Pametnom dosta, đe će 'vako fin iksan bit' ćafir
Last edited by Idemedosumom on 06/01/2019 22:58, edited 1 time in total.
- MarlboroGold
#10252 Re: Ateizam vs. Religija
Kako onda takve proglašavaju vjerodostojnim? Izgleda su fakat teške indoktrinacije u pitanju.
Je li svi oni slijede iste ili postoje neke razlike?
Je li svi oni slijede iste ili postoje neke razlike?
- Idemedosumom
#10253 Re: Ateizam vs. Religija
Problem je što veliki broj muslimana stavlja akcent na lanac prenosilaca, a sami sadržaj predaje pada u drugi plan.
Pa bi tako brat Smrcak branio npr hadis koji tvrdi da treba kilu govana dnevno pojesti, jer je sened ispravan
Pa bi tako brat Smrcak branio npr hadis koji tvrdi da treba kilu govana dnevno pojesti, jer je sened ispravan
-
Hakiz
#10254 Re: Ateizam vs. Religija
Oni i Kur'an istumače tak oda ga uklope u svoje.Idemedosumom wrote:Kojekakvi isili, boko harami i talibani svoja djela uglavnom pravdaju hadisima koji su kontra Kur'ana i drugih hadisa, it's quite simple
Ima ono "pravilo" da postoje dijelovi, nivoi, Kur'ana koji su razumljivi različitim ljudima. Pa tako neobrazovan ne može razumjeti dijelove Kur'ana koji su namijenjeni da ga razumiju obrazovani.
I to je temelj na kojem spomenute grupe vrše indoktrinaciju onih koje žele sebi privući i ubijediti u svoje.
-
Hakiz
#10255 Re: Ateizam vs. Religija
Da, ali kako odlučiti koji sadržaj je ispravan ako se razlikuje više sadržaja o istoj temi? Najčešće preko lanca prenosa, ugleda onih koji kažu da je baš taj sadržaj ispravan.Idemedosumom wrote:Problem je što veliki broj muslimana stavlja akcent na lanac prenosilaca, a sami sadržaj predaje pada u drugi plan.
- HardcoreMX
#10256 Re: Ateizam vs. Religija
pa onda je fakat cudo da je Objava Qur'an-a ostala nepromijenjena pored tolikog broja pokusaja i izmisljanja tih hadisa...jos nastadose citave zbirke raznih autora...
- Ramzess Veliki
#10257 Re: Ateizam vs. Religija
Al evo opet mi nije jasno. Mi pricamo o tome postoji li Bog, da li je Kur'an od Boga ili dokazujemo autenticnost Manuala za Golfa dvojku.Ramzess Veliki wrote:Smrcak15 wrote:ne trebas citati nego gledaj dokumentarac
Kakve veze ima tacno ili netacno evidentiranje historijskih dogadjaja u jednoj knjizi sa tvrdnjom da je nastala od Boga.
Jedina je razlika da ako je od Boga onda ne smije biti gresaka u datumima, ali bitnost tih dogadjaja, mnogih navedenih, je apsolutno nebitna za vjerovanje, cak I kontraproduktivna. Zar se stvoritelj univerzuma spusta na bavljenje evidencijom kad je ko kome sta rekao, kad je mogao u toj knjizi dati upute za perpetumobil ili lijek za rak I leukemiju.
- Ramzess Veliki
#10258 Re: Ateizam vs. Religija
Onaj koji se zadnji pronadje ponistava one ranije?Hakiz wrote: Ja koliko sam upoznat, ako postoje hadisi o istome, kao "aktuelan" se uzima onaj koji je nastao posljednji.
- King Theoden
#10259 Re: Ateizam vs. Religija
Hoćeš da kažeš da nije dao lijek za rak i leukemiju? Uozbilji se.Ramzess Veliki wrote:Zar se stvoritelj univerzuma spusta na bavljenje evidencijom kad je ko kome sta rekao, kad je mogao u toj knjizi dati upute za perpetumobil ili lijek za rak I leukemiju.
- Ramzess Veliki
#10260 Re: Ateizam vs. Religija
Ma ja ZemZem voda lijeci sve pa nema bolesnih u Saudiji.Dino34 wrote:Hoćeš da kažeš da nije dao lijek za rak i leukemiju? Uozbilji se.Ramzess Veliki wrote:Zar se stvoritelj univerzuma spusta na bavljenje evidencijom kad je ko kome sta rekao, kad je mogao u toj knjizi dati upute za perpetumobil ili lijek za rak I leukemiju.
- King Theoden
#10261 Re: Ateizam vs. Religija
Opet neki tvoji proizvoljni zaključci.Ramzess Veliki wrote:Ma ja ZemZem voda lijeci sve pa nema bolesnih u Saudiji.
Pusti se toga. Bolje da pitaš nekoga ko zna.
- Smrcak15
#10262 Re: Ateizam vs. Religija
Ramzess Veliki wrote:Al evo opet mi nije jasno. Mi pricamo o tome postoji li Bog, da li je Kur'an od Boga ili dokazujemo autenticnost Manuala za Golfa dvojku.Ramzess Veliki wrote:Smrcak15 wrote:ne trebas citati nego gledaj dokumentarac
Kakve veze ima tacno ili netacno evidentiranje historijskih dogadjaja u jednoj knjizi sa tvrdnjom da je nastala od Boga.
Jedina je razlika da ako je od Boga onda ne smije biti gresaka u datumima, ali bitnost tih dogadjaja, mnogih navedenih, je apsolutno nebitna za vjerovanje, cak I kontraproduktivna. Zar se stvoritelj univerzuma spusta na bavljenje evidencijom kad je ko kome sta rekao, kad je mogao u toj knjizi dati upute za perpetumobil ili lijek za rak I leukemiju.
bravo za pitanje, to su prava pitanja za ove temeAl evo opet mi nije jasno. Mi pricamo o tome postoji li Bog, da li je Kur'an od Boga ili dokazujemo autenticnost Manuala za Golfa dvojku.
Kakve veze , sad cu ti objasnit...
Kada je Kurana dosao kao objava za ovim ajetom:
10:92 Danas ćemo izbaviti samo tijelo(Faraone) tvoje da bi bio znak onima poslije tebe' – ali mnogi ljudi su ravnodušni prema Našim znakovima.
A biblija samo kaze da je bio potopljen , nista da je spaseno mu tijelo bilo nakon sto se ugusio, pa ga mumificirali poslije.
U vrijeme objave Kurana mumija Faraona Merneptaha je bila u grobnici, i niko nije znao gdje se nalazi niti da li je faraon izbavljen iz mora i mumificiran...a Kuran kaze faraon ce biti znak generacijama poslije koji dodju...1898 godine je pronadjena mumija tog faraona i nakon sto je istrazivac BUcaille ustanovio da se radi o faraonu iz Mojsijevog peruida, jer su bili znakovi dusenja u vodi na tijelu mumije i to je razlog bio da on prihvati islam jer kuran govori da ce taj faraon biti znak buducim generacijama.
sad ta mumija je ocit znak cijelom covjecanstvu i to jos na izlogu u muzeju gdje ga slikuju turisti svakodnevno
Kako je Kuran znao da ce faraon Merneptah biti znak za generacije da ce ga ljudi moci gledati svojim ocima i to na izlogu u muzeju u Kairu, kada za vrijeme Kurana jedina infomracija o njemu je bila da je potopljen i to iz biblije, znaci zavrsio je negdje na dnu mora i to je to....
mogli su se ljudi pitati , kako ce tio biti znak za generacije poslije to njegovo tijelu koje je spaseno kako Kuran kaze a mi ga ne vidimo sad nigdje.
Eto zasto je Kuran dokaz da je od Boga jer zna buducnost, pa zna da ce taj isti Merneptah zaglaviti u muzeju da bude na izlogu za turiste pa to naznaci u Kuranu kad kaze spaseno ce ti biti tijelo da bude znak za generacije poslije.
- seln
#10263 Re: Ateizam vs. Religija
Smrcak15 wrote:...
10:92 Danas ćemo izbaviti samo tijelo(Faraone) tvoje da bi bio znak onima poslije tebe' – ali mnogi ljudi su ravnodušni prema Našim znakovima.
A biblija samo kaze da je bio potopljen , nista da je spaseno mu tijelo bilo nakon sto se ugusio, pa ga mumificirali poslije.
U vrijeme objave Kurana mumija Faraona Merneptaha je bila u grobnici, i niko nije znao gdje se nalazi niti da li je faraon izbavljen iz mora i mumificiran...a Kuran kaze faraon ce biti znak generacijama poslije koji dodju...1898 godine je pronadjena mumija tog faraona i nakon sto je istrazivac BUcaille ustanovio da se radi o faraonu iz Mojsijevog peruida, jer su bili znakovi dusenja u vodi na tijelu mumije i to je razlog bio da on prihvati islam jer kuran govori da ce taj faraon biti znak buducim generacijama.
sad ta mumija je ocit znak cijelom covjecanstvu i to jos na izlogu u muzeju gdje ga slikuju turisti svakodnevno
Kako je Kuran znao da ce faraon Merneptah biti znak za generacije da ce ga ljudi moci gledati svojim ocima i to na izlogu u muzeju u Kairu, kada za vrijeme Kurana jedina infomracija o njemu je bila da je potopljen i to iz biblije, znaci zavrsio je negdje na dnu mora i to je to....
mogli su se ljudi pitati , kako ce tio biti znak za generacije poslije to njegovo tijelu koje je spaseno kako Kuran kaze a mi ga ne vidimo sad nigdje.
Eto zasto je Kuran dokaz da je od Boga jer zna buducnost, pa zna da ce taj isti Merneptah zaglaviti u muzeju da bude na izlogu za turiste pa to naznaci u Kuranu kad kaze spaseno ce ti biti tijelo da bude znak za generacije poslije.
Evo, ovi ga reklamiraju za sebe:
Najbolje je da se pobijete... i onaj koji pobijedi, njegov je dokaz.
Ili da se drzis Hadzikadica. On bar sigurno postoji, oko toga se slazu svi alimi.
- Smrcak15
#10264 Re: Ateizam vs. Religija
pljuni me u obadva oka ako si ti i pogledao videoseln wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ili da se drzis Hadzikadica. On bar sigurno postoji, oko toga se slazu svi alimi.
ti izgleda i neznas sta je ovdje argumente ali si samo naseto nalijepio ovdje kaoeto da se vodi da si u diskusiji.
tacno se osjeti zestoka mudrost koja isijava iz ove receniceNajbolje je da se pobijete... i onaj koji pobijedi, njegov je dokaz.
- seln
#10265 Re: Ateizam vs. Religija
pljuni me u obadva oka ako si ti i pogledao videoSmrcak15 wrote:seln wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
/quote]
Ako ne gledam "dokaze" budala s ajedne strane, zasto bih gledao "dokaze" budala s druge strane?
- Smrcak15
#10266 Re: Ateizam vs. Religija
ma preskoci druze cijeli forum religija a kamoli ovu temu i ovu diskusiju, nije to za Tebe, samo se bezveze zamaras.seln wrote: Ako ne gledam "dokaze" budala s ajedne strane, zasto bih gledao "dokaze" budala s druge strane?
- seln
#10267 Re: Ateizam vs. Religija
E?Smrcak15 wrote:ma preskoci druze cijeli forum religija a kamoli ovu temu i ovu diskusiju, nije to za Tebe, samo se bezveze zamaras.seln wrote: Ako ne gledam "dokaze" budala s ajedne strane, zasto bih gledao "dokaze" budala s druge strane?
-
Hakiz
#10268 Re: Ateizam vs. Religija
Čini mi se da je tako.Ramzess Veliki wrote:Onaj koji se zadnji pronadje ponistava one ranije?Hakiz wrote: Ja koliko sam upoznat, ako postoje hadisi o istome, kao "aktuelan" se uzima onaj koji je nastao posljednji.
- yamakashii
- Ramzess Veliki
#10270 Re: Ateizam vs. Religija
Ovo mi je vec vrlo smisleno i omogucava da i sami prostudiramo te ajete.Smrcak15 wrote:Ramzess Veliki wrote:bravo za pitanje, to su prava pitanja za ove temeAl evo opet mi nije jasno. Mi pricamo o tome postoji li Bog, da li je Kur'an od Boga ili dokazujemo autenticnost Manuala za Golfa dvojku.
Kakve veze ima tacno ili netacno evidentiranje historijskih dogadjaja u jednoj knjizi sa tvrdnjom da je nastala od Boga.![]()
Kakve veze , sad cu ti objasnit...
- JVC
#10272 Re: Ateizam vs. Religija
Smrcak15 wrote:
Talmud:
“Perceive the great power of repentance! Pharaoh, king of Egypt, uttered very wicked words — ‘Who is the god whose voice I shall obey?’ (Exod. 5:2). Yet as he repented, saying, ‘Who is like unto thee among the gods?’ (Exod. 15:2). God saved him from death; for it saith; Almost had I stretched out my hands and destroyed; but God let him live, that he might declare his power and strength.” (Pirke Rabbi Elieser, xliii; Midrash Yalkut)
Izlazak: 14:28-31
Tako vode, slijevajući se natrag, potope kola, konjanike i svu vojsku faraonovu koja bijaše pošla u potjeru za Izraelcima - u more. I ne ostade od njih ni jedan jedini. A Izraelci išli suhim posred mora, vode im stale kao zid zdesna i slijeva. Tako Jahve u onaj dan izbavi Izraela iz šaka egipatskih, i vidje Izrael pomorene Egipćane na morskome žalu. Osvjedoči se Izrael i o silnoj moći koju Jahve pokaza nad Egipćanima. Narod se poboja Jahve i povjerova Jahvi i njegovu sluzi Mojsiju.
Last edited by JVC on 08/01/2019 10:24, edited 1 time in total.
- JVC
#10273 Re: Ateizam vs. Religija
Pod drugo, znanstvenici se ne slazu o tacnom identitetu faraona pri samom Izlasku.
Neki znanstvenici su misljenja da se Izlazak desio za vrijeme 19. dinastije, stavljajuci tako Seti-a I i Ramu II u to vrijeme.
Drugi, koji koriste 1 Kraljevima: 6:1 kao dokaz, vjeruju da se izlazak desio 1446 BC. Samim tim, u ovo vrijeme egiptom je vladao Tutmozis III i njegov sin Amenhotepa II.
A da se sad malo vratim na Kuran i objasnjenje izlaska, komentar je suvisan Kuran 43:51-56:
I faraon obznani narodu svome: "O narode moj" – reče on – "zar meni ne pripada carstvo u Misiru i ovi rukavci rijeke koji ispred mene teku, shvaćate li? I zar nisam ja bolji od ovog bijednika koji jedva umije govoriti? Zašto mu nisu stavljene narukvice od zlata ili zašto zajedno sa njim nisu došli meleki?"
I on zavede narod svoj, pa mu se pokori; oni su, doista, bili narod grješni. A kad izazvaše Naš gnjev, Mi ih kaznismo i sve ih potopismo, i učinismo ih primjerom i poukom narodima kasnijim.
Neki znanstvenici su misljenja da se Izlazak desio za vrijeme 19. dinastije, stavljajuci tako Seti-a I i Ramu II u to vrijeme.
Drugi, koji koriste 1 Kraljevima: 6:1 kao dokaz, vjeruju da se izlazak desio 1446 BC. Samim tim, u ovo vrijeme egiptom je vladao Tutmozis III i njegov sin Amenhotepa II.
A da se sad malo vratim na Kuran i objasnjenje izlaska, komentar je suvisan Kuran 43:51-56:
I faraon obznani narodu svome: "O narode moj" – reče on – "zar meni ne pripada carstvo u Misiru i ovi rukavci rijeke koji ispred mene teku, shvaćate li? I zar nisam ja bolji od ovog bijednika koji jedva umije govoriti? Zašto mu nisu stavljene narukvice od zlata ili zašto zajedno sa njim nisu došli meleki?"
I on zavede narod svoj, pa mu se pokori; oni su, doista, bili narod grješni. A kad izazvaše Naš gnjev, Mi ih kaznismo i sve ih potopismo, i učinismo ih primjerom i poukom narodima kasnijim.
- Smrcak15
#10274 Re: Ateizam vs. Religija
JVC wrote:Smrcak15 wrote:
Talmud:
“Perceive the great power of repentance! Pharaoh, king of Egypt, uttered very wicked words — ‘Who is the god whose voice I shall obey?’ (Exod. 5:2). Yet as he repented, saying, ‘Who is like unto thee among the gods?’ (Exod. 15:2). God saved him from death; for it saith; Almost had I stretched out my hands and destroyed; but God let him live, that he might declare his power and strength.” (Pirke Rabbi Elieser, xliii; Midrash Yalkut)
Izlazak: 14:28-31
Tako vode, slijevajući se natrag, potope kola, konjanike i svu vojsku faraonovu koja bijaše pošla u potjeru za Izraelcima - u more. I ne ostade od njih ni jedan jedini. A Izraelci išli suhim posred mora, vode im stale kao zid zdesna i slijeva. Tako Jahve u onaj dan izbavi Izraela iz šaka egipatskih, i vidje Izrael pomorene Egipćane na morskome žalu. Osvjedoči se Izrael i o silnoj moći koju Jahve pokaza nad Egipćanima. Narod se poboja Jahve i povjerova Jahvi i njegovu sluzi Mojsiju.
Talmud nije Biblija, cak vise talmud nije ni zidovska biblija, nego komentar rabina samo.Talmud:
druga stvar, tu jasno stoji ocita greska koja se kosi i sa biblijom i Kuranom, a to je
God saved him from death; for it saith; Almost had I stretched out my hands and destroyed; but God let him live, that he might declare his power and strength.”
po Talmudu Faraon onda nije umro , nije potopljen bio, znaci pustio ga da prezivi
dok biblija i Kuran jasno kazu
Biblija o potopu faraona Merneptah:
2. Mojsijeva
14:10 Kad se faraon približio, sinovi Izraelovi pogledali su i opazili da Egipćani idu prema njima. I sinovi Izraelovi silno su se uplašili i zavapili k Jehovi.
...
21 I Mojsije je pružio ruku nad morem,š a Jehova je cijelu noć potiskivao more jakim istočnim vjetrom, pretvarajući morsko dno u suho tlo.t I vode su se razdvojile.u 22 Tada su sinovi Izraelovi pošli posred mora po suhom,v a vode su im stajale kao zid zdesna i slijeva...... 26 Na koncu je Jehova rekao Mojsiju: “Pruži ruku nad morem da se vode vrate na Egipćane, na bojna kola njihova i konjanike njihove!” 27 Mojsije je odmah pružio ruku nad morem i more se pred jutro počelo vraćati na mjesto svoje. Egipćani su bježali pred morem, ali Jehova ih je pobacao usred mora. 28 I vode su se vraćale te su na koncu potopile bojna kola i konjanike, svu vojsku faraonovu što je pošla za Izraelcima u more. Nije ostao ni jedan od njih.
15:4 Kola faraonova i vojsku njegovu bacio je u more.
Izlazak 15,19 Konj je Faraonov prodro u more, sa svojim kolima i svojim konjanicima, GOSPOD je na njih vratio vode morske: ali, sinovi Izraelovi, oni, bijahu išli po suhom posred mora.
Psalam 136,15 I faraona s vojskom njegovom surva u Crveno more; jer vječno traje milosrđe njegovo!
Kuran o potopu faraona Merneptah
90. I Mi prevedosmo preko mora sinove Izraelove a za petama su im bili faraon i vojnici njegovi progoneći ih ni krive ni dužne. A on, kad se poče daviti, uzviknu: "Ja vjerujem da nema boga osim Onoga u kojeg vjeruju sinovi Izraelovi i ja se pokoravam!"
91. "Zar sada, a prije si neposlušan bio i razdor sijao?!
92 Danas ćemo izbaviti samo tijelo(Faraone) tvoje da bi bio znak onima poslije tebe' – ali mnogi ljudi su ravnodušni prema Našim znakovima.
zasto ides sa pogresnim Talmudom protiv Biblije i Kurana i jos ocitog dokaza iz kairskog muzeja gdje Merneptaj tebi znak da je Kuran od Boga.
Hajde mi sad samo reci ti kao krscanin zasto sebi pucas u nogu da bi ovdje nesto kontrirao, opovrgavas bibliju sa Talmudom kako bi meni kontru spucao
- Smrcak15
#10275 Re: Ateizam vs. Religija
druze ides protiv svoje biblije, druzeeeeeJVC wrote:Pod drugo, znanstvenici se ne slazu o tacnom identitetu faraona pri samom Izlasku.
Biblija o potopu faraona Merneptah:
2. Mojsijeva
14:10 Kad se faraon približio, sinovi Izraelovi pogledali su i opazili da Egipćani idu prema njima. I sinovi Izraelovi silno su se uplašili i zavapili k Jehovi.
...
21 I Mojsije je pružio ruku nad morem,š a Jehova je cijelu noć potiskivao more jakim istočnim vjetrom, pretvarajući morsko dno u suho tlo.t I vode su se razdvojile.u 22 Tada su sinovi Izraelovi pošli posred mora po suhom,v a vode su im stajale kao zid zdesna i slijeva...... 26 Na koncu je Jehova rekao Mojsiju: “Pruži ruku nad morem da se vode vrate na Egipćane, na bojna kola njihova i konjanike njihove!” 27 Mojsije je odmah pružio ruku nad morem i more se pred jutro počelo vraćati na mjesto svoje. Egipćani su bježali pred morem, ali Jehova ih je pobacao usred mora. 28 I vode su se vraćale te su na koncu potopile bojna kola i konjanike, svu vojsku faraonovu što je pošla za Izraelcima u more. Nije ostao ni jedan od njih.
15:4 Kola faraonova i vojsku njegovu bacio je u more.
Izlazak 15,19 Konj je Faraonov prodro u more, sa svojim kolima i svojim konjanicima, GOSPOD je na njih vratio vode morske: ali, sinovi Izraelovi, oni, bijahu išli po suhom posred mora.
Psalam 136,15 I faraona s vojskom njegovom surva u Crveno more; jer vječno traje milosrđe njegovo!