Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Idemedosumom

#10251 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Kojekakvi isili, boko harami i talibani svoja djela uglavnom pravdaju hadisima koji su kontra Kur'ana i drugih hadisa, it's quite simple :D

Btw, po mišljenju takvih "mislimana" sam ja ćafir, zbog ovakvih stavova. Pametnom dosta, đe će 'vako fin iksan bit' ćafir :izet:
Last edited by Idemedosumom on 06/01/2019 22:58, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#10252 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Kako onda takve proglašavaju vjerodostojnim? Izgleda su fakat teške indoktrinacije u pitanju.
Je li svi oni slijede iste ili postoje neke razlike?
Idemedosumom

#10253 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Problem je što veliki broj muslimana stavlja akcent na lanac prenosilaca, a sami sadržaj predaje pada u drugi plan.

Pa bi tako brat Smrcak branio npr hadis koji tvrdi da treba kilu govana dnevno pojesti, jer je sened ispravan :D
Hakiz

#10254 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Idemedosumom wrote:Kojekakvi isili, boko harami i talibani svoja djela uglavnom pravdaju hadisima koji su kontra Kur'ana i drugih hadisa, it's quite simple :D

Btw, po mišljenju takvih "mislimana" sam ja ćafir, zbog ovakvih stavova. Pametnom dosta, đe će 'vako fin iksan bit' ćafir :izet:
Oni i Kur'an istumače tak oda ga uklope u svoje.

Ima ono "pravilo" da postoje dijelovi, nivoi, Kur'ana koji su razumljivi različitim ljudima. Pa tako neobrazovan ne može razumjeti dijelove Kur'ana koji su namijenjeni da ga razumiju obrazovani.

I to je temelj na kojem spomenute grupe vrše indoktrinaciju onih koje žele sebi privući i ubijediti u svoje.
Hakiz

#10255 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Idemedosumom wrote:Problem je što veliki broj muslimana stavlja akcent na lanac prenosilaca, a sami sadržaj predaje pada u drugi plan.

Pa bi tako brat Smrcak branio npr hadis koji tvrdi da treba kilu govana dnevno pojesti, jer je sened ispravan :D
Da, ali kako odlučiti koji sadržaj je ispravan ako se razlikuje više sadržaja o istoj temi? Najčešće preko lanca prenosa, ugleda onih koji kažu da je baš taj sadržaj ispravan.
HardcoreMX

#10256 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

pa onda je fakat cudo da je Objava Qur'an-a ostala nepromijenjena pored tolikog broja pokusaja i izmisljanja tih hadisa...jos nastadose citave zbirke raznih autora...
Ramzess Veliki

#10257 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Ramzess Veliki wrote:
Smrcak15 wrote:ne trebas citati nego gledaj dokumentarac
:thumbup:
Al evo opet mi nije jasno. Mi pricamo o tome postoji li Bog, da li je Kur'an od Boga ili dokazujemo autenticnost Manuala za Golfa dvojku.
Kakve veze ima tacno ili netacno evidentiranje historijskih dogadjaja u jednoj knjizi sa tvrdnjom da je nastala od Boga.

Jedina je razlika da ako je od Boga onda ne smije biti gresaka u datumima, ali bitnost tih dogadjaja, mnogih navedenih, je apsolutno nebitna za vjerovanje, cak I kontraproduktivna. Zar se stvoritelj univerzuma spusta na bavljenje evidencijom kad je ko kome sta rekao, kad je mogao u toj knjizi dati upute za perpetumobil ili lijek za rak I leukemiju.
Ramzess Veliki

#10258 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Hakiz wrote: Ja koliko sam upoznat, ako postoje hadisi o istome, kao "aktuelan" se uzima onaj koji je nastao posljednji.
Onaj koji se zadnji pronadje ponistava one ranije?
King Theoden

#10259 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

Ramzess Veliki wrote:Zar se stvoritelj univerzuma spusta na bavljenje evidencijom kad je ko kome sta rekao, kad je mogao u toj knjizi dati upute za perpetumobil ili lijek za rak I leukemiju.
Hoćeš da kažeš da nije dao lijek za rak i leukemiju? Uozbilji se.
Ramzess Veliki

#10260 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Dino34 wrote:
Ramzess Veliki wrote:Zar se stvoritelj univerzuma spusta na bavljenje evidencijom kad je ko kome sta rekao, kad je mogao u toj knjizi dati upute za perpetumobil ili lijek za rak I leukemiju.
Hoćeš da kažeš da nije dao lijek za rak i leukemiju? Uozbilji se.
Ma ja ZemZem voda lijeci sve pa nema bolesnih u Saudiji.
King Theoden

#10261 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

Ramzess Veliki wrote:Ma ja ZemZem voda lijeci sve pa nema bolesnih u Saudiji.
Opet neki tvoji proizvoljni zaključci.
Pusti se toga. Bolje da pitaš nekoga ko zna.
Smrcak15

#10262 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Ramzess Veliki wrote:
Ramzess Veliki wrote:
Smrcak15 wrote:ne trebas citati nego gledaj dokumentarac
:thumbup:
Al evo opet mi nije jasno. Mi pricamo o tome postoji li Bog, da li je Kur'an od Boga ili dokazujemo autenticnost Manuala za Golfa dvojku.
Kakve veze ima tacno ili netacno evidentiranje historijskih dogadjaja u jednoj knjizi sa tvrdnjom da je nastala od Boga.

Jedina je razlika da ako je od Boga onda ne smije biti gresaka u datumima, ali bitnost tih dogadjaja, mnogih navedenih, je apsolutno nebitna za vjerovanje, cak I kontraproduktivna. Zar se stvoritelj univerzuma spusta na bavljenje evidencijom kad je ko kome sta rekao, kad je mogao u toj knjizi dati upute za perpetumobil ili lijek za rak I leukemiju.
bravo za pitanje, to su prava pitanja za ove teme :thumbup:

Kakve veze , sad cu ti objasnit...

Kada je Kurana dosao kao objava za ovim ajetom:

10:92 Danas ćemo izbaviti samo tijelo(Faraone) tvoje da bi bio znak onima poslije tebe' – ali mnogi ljudi su ravnodušni prema Našim znakovima.

A biblija samo kaze da je bio potopljen , nista da je spaseno mu tijelo bilo nakon sto se ugusio, pa ga mumificirali poslije.

U vrijeme objave Kurana mumija Faraona Merneptaha je bila u grobnici, i niko nije znao gdje se nalazi niti da li je faraon izbavljen iz mora i mumificiran...a Kuran kaze faraon ce biti znak generacijama poslije koji dodju...1898 godine je pronadjena mumija tog faraona i nakon sto je istrazivac BUcaille ustanovio da se radi o faraonu iz Mojsijevog peruida, jer su bili znakovi dusenja u vodi na tijelu mumije i to je razlog bio da on prihvati islam jer kuran govori da ce taj faraon biti znak buducim generacijama.

sad ta mumija je ocit znak cijelom covjecanstvu i to jos na izlogu u muzeju gdje ga slikuju turisti svakodnevno
Image

Kako je Kuran znao da ce faraon Merneptah biti znak za generacije da ce ga ljudi moci gledati svojim ocima i to na izlogu u muzeju u Kairu, kada za vrijeme Kurana jedina infomracija o njemu je bila da je potopljen i to iz biblije, znaci zavrsio je negdje na dnu mora i to je to....

mogli su se ljudi pitati , kako ce tio biti znak za generacije poslije to njegovo tijelu koje je spaseno kako Kuran kaze a mi ga ne vidimo sad nigdje.

Eto zasto je Kuran dokaz da je od Boga jer zna buducnost, pa zna da ce taj isti Merneptah zaglaviti u muzeju da bude na izlogu za turiste pa to naznaci u Kuranu kad kaze spaseno ce ti biti tijelo da bude znak za generacije poslije.
seln

#10263 Re: Ateizam vs. Religija

Post by seln »

Smrcak15 wrote:...

10:92 Danas ćemo izbaviti samo tijelo(Faraone) tvoje da bi bio znak onima poslije tebe' – ali mnogi ljudi su ravnodušni prema Našim znakovima.

A biblija samo kaze da je bio potopljen , nista da je spaseno mu tijelo bilo nakon sto se ugusio, pa ga mumificirali poslije.

U vrijeme objave Kurana mumija Faraona Merneptaha je bila u grobnici, i niko nije znao gdje se nalazi niti da li je faraon izbavljen iz mora i mumificiran...a Kuran kaze faraon ce biti znak generacijama poslije koji dodju...1898 godine je pronadjena mumija tog faraona i nakon sto je istrazivac BUcaille ustanovio da se radi o faraonu iz Mojsijevog peruida, jer su bili znakovi dusenja u vodi na tijelu mumije i to je razlog bio da on prihvati islam jer kuran govori da ce taj faraon biti znak buducim generacijama.

sad ta mumija je ocit znak cijelom covjecanstvu i to jos na izlogu u muzeju gdje ga slikuju turisti svakodnevno
Image

Kako je Kuran znao da ce faraon Merneptah biti znak za generacije da ce ga ljudi moci gledati svojim ocima i to na izlogu u muzeju u Kairu, kada za vrijeme Kurana jedina infomracija o njemu je bila da je potopljen i to iz biblije, znaci zavrsio je negdje na dnu mora i to je to....

mogli su se ljudi pitati , kako ce tio biti znak za generacije poslije to njegovo tijelu koje je spaseno kako Kuran kaze a mi ga ne vidimo sad nigdje.

Eto zasto je Kuran dokaz da je od Boga jer zna buducnost, pa zna da ce taj isti Merneptah zaglaviti u muzeju da bude na izlogu za turiste pa to naznaci u Kuranu kad kaze spaseno ce ti biti tijelo da bude znak za generacije poslije.
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Evo, ovi ga reklamiraju za sebe:

Najbolje je da se pobijete... i onaj koji pobijedi, njegov je dokaz.
Ili da se drzis Hadzikadica. On bar sigurno postoji, oko toga se slazu svi alimi.
Smrcak15

#10264 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

seln wrote:
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Ili da se drzis Hadzikadica. On bar sigurno postoji, oko toga se slazu svi alimi.
pljuni me u obadva oka ako si ti i pogledao video

ti izgleda i neznas sta je ovdje argumente ali si samo naseto nalijepio ovdje kaoeto da se vodi da si u diskusiji. :-)
tacno se osjeti zestoka mudrost koja isijava iz ove recenice :D
seln

#10265 Re: Ateizam vs. Religija

Post by seln »

Smrcak15 wrote:
seln wrote:

pljuni me u obadva oka ako si ti i pogledao video

/quote]
Ako ne gledam "dokaze" budala s ajedne strane, zasto bih gledao "dokaze" budala s druge strane?
Smrcak15

#10266 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

seln wrote: Ako ne gledam "dokaze" budala s ajedne strane, zasto bih gledao "dokaze" budala s druge strane?
ma preskoci druze cijeli forum religija a kamoli ovu temu i ovu diskusiju, nije to za Tebe, samo se bezveze zamaras.
seln

#10267 Re: Ateizam vs. Religija

Post by seln »

Smrcak15 wrote:
seln wrote: Ako ne gledam "dokaze" budala s ajedne strane, zasto bih gledao "dokaze" budala s druge strane?
ma preskoci druze cijeli forum religija a kamoli ovu temu i ovu diskusiju, nije to za Tebe, samo se bezveze zamaras.
E? :-)
Hakiz

#10268 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Ramzess Veliki wrote:
Hakiz wrote: Ja koliko sam upoznat, ako postoje hadisi o istome, kao "aktuelan" se uzima onaj koji je nastao posljednji.
Onaj koji se zadnji pronadje ponistava one ranije?
Čini mi se da je tako.
yamakashii

#10269 Re: Ateizam vs. Religija

Post by yamakashii »

https://youtu.be/zQGOcOUBi6s?t=344

https://quran.com/2

Ovakvih primjera je bezbroj.

Pametnom dosta.
Ramzess Veliki

#10270 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Smrcak15 wrote:
Ramzess Veliki wrote:
bravo za pitanje, to su prava pitanja za ove teme :thumbup:

Kakve veze , sad cu ti objasnit...

Image

Ovo mi je vec vrlo smisleno i omogucava da i sami prostudiramo te ajete. :thumbup:
Smrcak15

#10271 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

:D
JVC

#10272 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Smrcak15 wrote:

Talmud:
“Perceive the great power of repentance! Pharaoh, king of Egypt, uttered very wicked words — ‘Who is the god whose voice I shall obey?’ (Exod. 5:2). Yet as he repented, saying, ‘Who is like unto thee among the gods?’ (Exod. 15:2). God saved him from death; for it saith; Almost had I stretched out my hands and destroyed; but God let him live, that he might declare his power and strength.” (Pirke Rabbi Elieser, xliii; Midrash Yalkut)

Izlazak: 14:28-31
Tako vode, slijevajući se natrag, potope kola, konjanike i svu vojsku faraonovu koja bijaše pošla u potjeru za Izraelcima - u more. I ne ostade od njih ni jedan jedini. A Izraelci išli suhim posred mora, vode im stale kao zid zdesna i slijeva. Tako Jahve u onaj dan izbavi Izraela iz šaka egipatskih, i vidje Izrael pomorene Egipćane na morskome žalu. Osvjedoči se Izrael i o silnoj moći koju Jahve pokaza nad Egipćanima. Narod se poboja Jahve i povjerova Jahvi i njegovu sluzi Mojsiju.
Last edited by JVC on 08/01/2019 10:24, edited 1 time in total.
JVC

#10273 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Pod drugo, znanstvenici se ne slazu o tacnom identitetu faraona pri samom Izlasku.
Neki znanstvenici su misljenja da se Izlazak desio za vrijeme 19. dinastije, stavljajuci tako Seti-a I i Ramu II u to vrijeme.
Drugi, koji koriste 1 Kraljevima: 6:1 kao dokaz, vjeruju da se izlazak desio 1446 BC. Samim tim, u ovo vrijeme egiptom je vladao Tutmozis III i njegov sin Amenhotepa II.
A da se sad malo vratim na Kuran i objasnjenje izlaska, komentar je suvisan Kuran 43:51-56:

I faraon obznani narodu svome: "O narode moj" – reče on – "zar meni ne pripada carstvo u Misiru i ovi rukavci rijeke koji ispred mene teku, shvaćate li? I zar nisam ja bolji od ovog bijednika koji jedva umije govoriti? Zašto mu nisu stavljene narukvice od zlata ili zašto zajedno sa njim nisu došli meleki?"
I on zavede narod svoj, pa mu se pokori; oni su, doista, bili narod grješni. A kad izazvaše Naš gnjev, Mi ih kaznismo i sve ih potopismo, i učinismo ih primjerom i poukom narodima kasnijim.
Smrcak15

#10274 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

JVC wrote:
Smrcak15 wrote:

Talmud:
“Perceive the great power of repentance! Pharaoh, king of Egypt, uttered very wicked words — ‘Who is the god whose voice I shall obey?’ (Exod. 5:2). Yet as he repented, saying, ‘Who is like unto thee among the gods?’ (Exod. 15:2). God saved him from death; for it saith; Almost had I stretched out my hands and destroyed; but God let him live, that he might declare his power and strength.” (Pirke Rabbi Elieser, xliii; Midrash Yalkut)

Izlazak: 14:28-31
Tako vode, slijevajući se natrag, potope kola, konjanike i svu vojsku faraonovu koja bijaše pošla u potjeru za Izraelcima - u more. I ne ostade od njih ni jedan jedini. A Izraelci išli suhim posred mora, vode im stale kao zid zdesna i slijeva. Tako Jahve u onaj dan izbavi Izraela iz šaka egipatskih, i vidje Izrael pomorene Egipćane na morskome žalu. Osvjedoči se Izrael i o silnoj moći koju Jahve pokaza nad Egipćanima. Narod se poboja Jahve i povjerova Jahvi i njegovu sluzi Mojsiju.
Talmud:
Talmud nije Biblija, cak vise talmud nije ni zidovska biblija, nego komentar rabina samo.

druga stvar, tu jasno stoji ocita greska koja se kosi i sa biblijom i Kuranom, a to je

God saved him from death; for it saith; Almost had I stretched out my hands and destroyed; but God let him live, that he might declare his power and strength.”

po Talmudu Faraon onda nije umro , nije potopljen bio, znaci pustio ga da prezivi

dok biblija i Kuran jasno kazu

Biblija o potopu faraona Merneptah:

2. Mojsijeva

14:10 Kad se faraon približio, sinovi Izraelovi pogledali su i opazili da Egipćani idu prema njima. I sinovi Izraelovi silno su se uplašili i zavapili k Jehovi.
...
21 I Mojsije je pružio ruku nad morem,š a Jehova je cijelu noć potiskivao more jakim istočnim vjetrom, pretvarajući morsko dno u suho tlo.t I vode su se razdvojile.u 22 Tada su sinovi Izraelovi pošli posred mora po suhom,v a vode su im stajale kao zid zdesna i slijeva...... 26 Na koncu je Jehova rekao Mojsiju: “Pruži ruku nad morem da se vode vrate na Egipćane, na bojna kola njihova i konjanike njihove!” 27 Mojsije je odmah pružio ruku nad morem i more se pred jutro počelo vraćati na mjesto svoje. Egipćani su bježali pred morem, ali Jehova ih je pobacao usred mora. 28 I vode su se vraćale te su na koncu potopile bojna kola i konjanike, svu vojsku faraonovu što je pošla za Izraelcima u more. Nije ostao ni jedan od njih.

15:4 Kola faraonova i vojsku njegovu bacio je u more.

Izlazak 15,19 Konj je Faraonov prodro u more, sa svojim kolima i svojim konjanicima, GOSPOD je na njih vratio vode morske: ali, sinovi Izraelovi, oni, bijahu išli po suhom posred mora.

Psalam 136,15 I faraona s vojskom njegovom surva u Crveno more; jer vječno traje milosrđe njegovo!

Kuran o potopu faraona Merneptah

90. I Mi prevedosmo preko mora sinove Izraelove a za petama su im bili faraon i vojnici njegovi progoneći ih ni krive ni dužne. A on, kad se poče daviti, uzviknu: "Ja vjerujem da nema boga osim Onoga u kojeg vjeruju sinovi Izraelovi i ja se pokoravam!"

91. "Zar sada, a prije si neposlušan bio i razdor sijao?!

92 Danas ćemo izbaviti samo tijelo(Faraone) tvoje da bi bio znak onima poslije tebe' – ali mnogi ljudi su ravnodušni prema Našim znakovima.

zasto ides sa pogresnim Talmudom protiv Biblije i Kurana i jos ocitog dokaza iz kairskog muzeja gdje Merneptaj tebi znak da je Kuran od Boga.

Hajde mi sad samo reci ti kao krscanin zasto sebi pucas u nogu da bi ovdje nesto kontrirao, opovrgavas bibliju sa Talmudom kako bi meni kontru spucao :-) gdje tu logika?
Smrcak15

#10275 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

JVC wrote:Pod drugo, znanstvenici se ne slazu o tacnom identitetu faraona pri samom Izlasku.
Neki znanstvenici su misljenja da se Izlazak desio za vrijeme 19. dinastije, stavljajuci tako Seti-a I i Ramu II u to vrijeme.
Drugi, koji koriste 1 Kraljevima: 6:1 kao dokaz, vjeruju da se izlazak desio 1446 BC. Samim tim, u ovo vrijeme egiptom je vladao Tutmozis III i njegov sin Amenhotepa II.
A da se sad malo vratim na Kuran i objasnjenje izlaska, komentar je suvisan Kuran 43:51-56:

I faraon obznani narodu svome: "O narode moj" – reče on – "zar meni ne pripada carstvo u Misiru i ovi rukavci rijeke koji ispred mene teku, shvaćate li? I zar nisam ja bolji od ovog bijednika koji jedva umije govoriti? Zašto mu nisu stavljene narukvice od zlata ili zašto zajedno sa njim nisu došli meleki?"
I on zavede narod svoj, pa mu se pokori; oni su, doista, bili narod grješni. A kad izazvaše Naš gnjev, Mi ih kaznismo i sve ih potopismo, i učinismo ih primjerom i poukom narodima kasnijim.
druze ides protiv svoje biblije, druzeeeee :-) :-) :-)

Biblija o potopu faraona Merneptah:

2. Mojsijeva

14:10 Kad se faraon približio, sinovi Izraelovi pogledali su i opazili da Egipćani idu prema njima. I sinovi Izraelovi silno su se uplašili i zavapili k Jehovi.
...
21 I Mojsije je pružio ruku nad morem,š a Jehova je cijelu noć potiskivao more jakim istočnim vjetrom, pretvarajući morsko dno u suho tlo.t I vode su se razdvojile.u 22 Tada su sinovi Izraelovi pošli posred mora po suhom,v a vode su im stajale kao zid zdesna i slijeva...... 26 Na koncu je Jehova rekao Mojsiju: “Pruži ruku nad morem da se vode vrate na Egipćane, na bojna kola njihova i konjanike njihove!” 27 Mojsije je odmah pružio ruku nad morem i more se pred jutro počelo vraćati na mjesto svoje. Egipćani su bježali pred morem, ali Jehova ih je pobacao usred mora. 28 I vode su se vraćale te su na koncu potopile bojna kola i konjanike, svu vojsku faraonovu što je pošla za Izraelcima u more. Nije ostao ni jedan od njih.

15:4 Kola faraonova i vojsku njegovu bacio je u more.

Izlazak 15,19 Konj je Faraonov prodro u more, sa svojim kolima i svojim konjanicima, GOSPOD je na njih vratio vode morske: ali, sinovi Izraelovi, oni, bijahu išli po suhom posred mora.

Psalam 136,15 I faraona s vojskom njegovom surva u Crveno more; jer vječno traje milosrđe njegovo!
Locked