Jugoslavija 1980-1992
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sinuhe
#1026 Re: Jugoslavija 1980-1992
Ovakvu BiH su stvorili odrasli ljudi iz onog doba pa ne znam sto bi to mladi bili posebno kritikovani a nemaju od koga nista ni nauciti.
-
The 51st State
#1027 Re: Jugoslavija 1980-1992
licne slobode i sve sto iz toga proizilazi...Dozer wrote:Ironija i sarkazam su u ovom slucaju suvisni, pogotovo kad ne znas sta Dozer zaista ima i kako zivisinuhe wrote:Zar dozer kao predstavnik pametnije generacije nema kakvu fabriku u kojoj bi se posteni nasikani kovac zaposlio?
Na nekim ranijim temama sam vec postavljao slicna pitanja, a naravno da odgovor nisam nikad dobio. Evo, ta cu pitanja ovdje sazeti u samo jedno jedino:
Sta je to danas, u danasnjem sistemu, bolje, kvalitetnije, svrsishodnije ili naprednije od bilo cega u onom "mrskom" sistemu? Podrazumijevano, ocekuju se realni odgovori, potkrijepljeni cinjenicama.
Hvala unaprijed na odgovorima
- Dozer
#1028 Re: Jugoslavija 1980-1992
Pa fer je, ipak smo mi u BiH, ne u Sloveniji 
@Sinuhe, ovakvu BiH jesu stvorili odrasli ljudi iz onog doba, ali KOJI ljudi? To je vrlo bitan detalj. Stvorili su je oni koji su o onom dobu lezali po zatvorima radi podrivanja Ustavnog uredjenja, jel' tako?
@The 51st State
A, u onom sistemu nismo imali licne slobode? Nadam se da nisi ozbiljan...
@Sinuhe, ovakvu BiH jesu stvorili odrasli ljudi iz onog doba, ali KOJI ljudi? To je vrlo bitan detalj. Stvorili su je oni koji su o onom dobu lezali po zatvorima radi podrivanja Ustavnog uredjenja, jel' tako?
@The 51st State
- sinuhe
#1029 Re: Jugoslavija 1980-1992
Pa eto mogli su i rockeri, generacija sitne zajebancije ali nisu, nije ih zanimalo ili sta vec.Dozer wrote: @Sinuhe, ovakvu BiH jesu stvorili odrasli ljudi iz onog doba, ali KOJI ljudi? To je vrlo bitan detalj. Stvorili su je oni koji su o onom dobu lezali po zatvorima radi podrivanja Ustavnog uredjenja, jel' tako?
- madner
#1030 Re: Jugoslavija 1980-1992
Radovan nije lezao, bio je sportski psiholog FK Sarajeva.
Dakle ima jos jedna negativna strana, omogucio je ljudima sa Durmitora da se skoluju i dodju u grad, sto ih je dovelo u koliziju sa vlastitim svjetonazorom i stvorilo averziju prema gradu.
Dakle ima jos jedna negativna strana, omogucio je ljudima sa Durmitora da se skoluju i dodju u grad, sto ih je dovelo u koliziju sa vlastitim svjetonazorom i stvorilo averziju prema gradu.
-
The 51st State
#1031 Re: Jugoslavija 1980-1992
privatna inicijativa prakticno nije postojala do sredine osamdesetih, pravo na politicko organizovanje takodjer, o slobodi stampe i stepenu cenzure mislim da ne treba ni govoriti..., i da, u sirem kontekstu aposlutno nismo imali licne slobode, imali smo slobodu da ne talasamo...Dozer wrote:Pa fer je, ipak smo mi u BiH, ne u Sloveniji
@The 51st State
- Dozer
#1032 Re: Jugoslavija 1980-1992
Cini mi se da bas i niste shvatili pitanje. Tacnije, jeste, ali nemate adekvatnih odgovora i ovi koej ste ponudili svode se na politicko floskularenje.
Poenta odgovora bi trebala da se odnosi na opipljive stvari koje cine jednu drzavu i sistem, a to su ekonomija, obrazovni sistem, zdravstveni sistem, socijalni status gradjana, itd.
Eto, malo sam olaksao i dao neke faktore za poredjenje. Nadam se da ce sada biti lakse povuci paralelu. Naravno, povuci je mogu oni koji zaista licno znaju stanje i onda i danas. Oni koji licno znaju za danas, a za onda samo iz prica ko zna koga (vecinom politicarskih), nadam se da shvataju da nisu vjerodostojni za pravljenje ovakvih poredjenja.
@51
Privatna inicijativa - u kojem smislu? Politickom? Evo, danas ih imamo na izvoz. Sta je, konkretno, u tome bolje od onoga u onom sistemu? Na koji nacin je zivot ljudi rado toga bolji, kvalitetniji, ispunjeniji...?
I sta ti konkretno podrazumijevas pod licnim slobodama, bilo u uzem, bilo u sirem konntekstu?
Poenta odgovora bi trebala da se odnosi na opipljive stvari koje cine jednu drzavu i sistem, a to su ekonomija, obrazovni sistem, zdravstveni sistem, socijalni status gradjana, itd.
Eto, malo sam olaksao i dao neke faktore za poredjenje. Nadam se da ce sada biti lakse povuci paralelu. Naravno, povuci je mogu oni koji zaista licno znaju stanje i onda i danas. Oni koji licno znaju za danas, a za onda samo iz prica ko zna koga (vecinom politicarskih), nadam se da shvataju da nisu vjerodostojni za pravljenje ovakvih poredjenja.
@51
Privatna inicijativa - u kojem smislu? Politickom? Evo, danas ih imamo na izvoz. Sta je, konkretno, u tome bolje od onoga u onom sistemu? Na koji nacin je zivot ljudi rado toga bolji, kvalitetniji, ispunjeniji...?
I sta ti konkretno podrazumijevas pod licnim slobodama, bilo u uzem, bilo u sirem konntekstu?
-
muniza
#1033 Re: Jugoslavija 1980-1992
Predpostavljam da misliš na ograničen pristup informacijama preko interneta?Dozer wrote:Madneru, jel' to to, Tita ti?
@Muniza, iz cega to zakljucujes, ako nije tajna?
Zasigurno imamo različito viđenje nekadašnje zemlje, ja smatram da je Tito bio svjestan koliko je teško držati nas na okupu, koristile su se razne metode a internet kao slobodan medij sigurno ne bi pogodovao taktici zatajkivanja, zastrašivanja i jednoumlja.
Ovo su naravno samo nagađanja nekoga ko ne bali za bivšom zemljom...
- madner
#1034 Re: Jugoslavija 1980-1992
Privatna incijativa je bila omogucena od sredine 70ih. No vecinom su to bile firme jednog lica. Sloboda stampe i cenzure je danas gora nego tada, gotovo da danas ne postoji objektivan i nepristrasan mediji (postoje novinari koji pokusavaju raditi tako ali to je danas gotovo nemoguce).The 51st State wrote:privatna inicijativa prakticno nije postojala do sredine osamdesetih, pravo na politicko organizovanje takodjer, o slobodi stampe i stepenu cenzure mislim da ne treba ni govoriti..., i da, u sirem kontekstu aposlutno nismo imali licne slobode, imali smo slobodu da ne talasamo...Dozer wrote:Pa fer je, ipak smo mi u BiH, ne u Sloveniji
@The 51st State
Licne slobode da radimo sta?
- Dozer
#1035 Re: Jugoslavija 1980-1992
Muniza... ja sam Comodore64 imao cim je izasao na trziste, a to je bilo, cini mi se, 89 ili 90. Prije njega sam imao Spectrum. Ako imas dovoljno godina, znas o cemu pricam, ako ne...zaista onda nemam namjeru pojasnjavati.
S druge strane, ja bas i nisam siguran da smo mi onda imali toliko jednoumlje kako se danas to pokusava predstaviti. U cemu se ogledalo to tadasnje jednoumlje, zataskavanje i sl.?
S druge strane, ja bas i nisam siguran da smo mi onda imali toliko jednoumlje kako se danas to pokusava predstaviti. U cemu se ogledalo to tadasnje jednoumlje, zataskavanje i sl.?
-
The 51st State
#1036 Re: Jugoslavija 1980-1992
pa bolje je to da ako je covjek sposoban i ima kvalitetnu poslovnu ideju, vrijeme i novac, istu moze bez posebnih problema realizovati....Dozer wrote:
@51
u licnom smislu podrazumjevam da nismo obavezni da zivis pod okom velikog brata, da ti ne pretresa licnu istoriju do ranih dana kad saru vadis, da te ne jebe sa vojnim vjezbama svake godine, da zimpa sta cu pred kim reci da ti se ne bi ko naklatio na kosti od drzavnog aparata, uz ogradu da ovo sve pocinje da labavi 80-tih godina, iz kojih ti i vjerovatno crpis legitimitet svog stava..., a u sirem smislu sam vec naveo u prethodnom odgovoru.
-
muniza
#1037 Re: Jugoslavija 1980-1992
Kako da ne, također imo šezdesčetvorku, sa starim rahmetli do jutra puco pekmena, programiro nekakve klavijature ne bi li zasviro preko tastature, rođak već bio napredniji sa amigom...Dozer wrote:Muniza... ja sam Comodore64 imao cim je izasao na trziste, a to je bilo, cini mi se, 89 ili 90. Prije njega sam imao Spectrum. Ako imas dovoljno godina, znas o cemu pricam, ako ne...zaista onda nemam namjeru pojasnjavati.
-
AkHolic
#1038 Re: Jugoslavija 1980-1992
To bi rješilo tako što bi samo podobni mogli imati računala.muniza wrote:Bez da se uključujem u dublju raspravu samo da spomenem da je to sa omladinom i ljudskom vrstom generalno svugdje tako danas tako da ovo nema veze sa Ju. Većina ljudi to pripisuje internet dobi tako da moguće da bi to mimoišlo Jugoslaviju da je kojim slučajem preživjela jer bi vrlo vjerovatno imali ograničen i strogo kontrolisan pristup...Dozer wrote:Za tvoju informaciju, ondasnja mladez je bila neuporedivo pismenija i svjesnija od danasnje, i to pogotovo pismenija. Danasnja mladez se cestito ne zna ni potpisati, a da ne pricamo dalje... Danasnja mladez je toliko letargicna, polupismena i nesvjesna okruzenja da je to jedan uzas.
-
The 51st State
#1039 Re: Jugoslavija 1980-1992
bila na nivou frizerskih salona..., dakle kao sto si i sam zakljucio strogo kontrolisana i restriktivna. sloboda stampe apsoultno postoji samo sto funkcionise na trzisnim principima pa u tom okviru i cenzura djeluje, sto je za koplje ispred cenzure koja je bila na ideoloskom principu zasnovana.Privatna incijativa je bila omogucena od sredine 70ih. No vecinom su to bile firme jednog lica. Sloboda stampe i cenzure je danas gora nego tada, gotovo da danas ne postoji objektivan i nepristrasan mediji (postoje novinari koji pokusavaju raditi tako ali to je danas gotovo nemoguce).
- madner
#1040 Re: Jugoslavija 1980-1992
Podobni dabome, jer opste je poznato da su samo podobni mogli naci sopove gdje su se racunari kupovali u mracno doba.
Trebalo je znati citati mapu grada.
- sinuhe
#1041 Re: Jugoslavija 1980-1992
80-te su doba tih malih privatnika koji su onda znali i zaposliti nesto ljudi kad ni opjevani giganti nisu vise zaposljavali.
Imamo i predstavnika tog doba - Dodika
Imamo i predstavnika tog doba - Dodika
- madner
#1042 Re: Jugoslavija 1980-1992
Nije bilo instucionalnih prepreka, mogao si sto si htio i imao pare. Da nismo bili pretjerano vjesti u tome je druga prica.The 51st State wrote:bila na nivou frizerskih salona..., dakle kao sto si i sam zakljucio strogo kontrolisana i restriktivna. sloboda stampe apsoultno postoji samo sto funkcionise na trzisnim principima pa u tom okviru i cenzura djeluje, sto je za koplje ispred cenzure koja je bila na ideoloskom principu zasnovana.Privatna incijativa je bila omogucena od sredine 70ih. No vecinom su to bile firme jednog lica. Sloboda stampe i cenzure je danas gora nego tada, gotovo da danas ne postoji objektivan i nepristrasan mediji (postoje novinari koji pokusavaju raditi tako ali to je danas gotovo nemoguce).
Sloboda stampe u BiH trenutno ne postoji. Jedini trenutno koliko toliko slobodan mediji je FTV, ali to je vise zbog politickog obracuna i upitno je koliko ce ostati.
Primjeri koje cenzure?
-
AkHolic
#1043 Re: Jugoslavija 1980-1992
Internet se pojavljaju mnogo kasnije.madner wrote:Podobni dabome, jer opste je poznato da su samo podobni mogli naci sopove gdje su se racunari kupovali u mracno doba.
- Dozer
#1044 Re: Jugoslavija 1980-1992
I u cemu smo to mi onda bili ograniceni u onoj drzavi/sistemu?
Pazi nesto - da se u BiH danas koristi bar 50% onog "jednoumlja" u ekonomskom smislu, mi bismo bili k'o Svica.
Da se razumijemo, ja ne slinim za onom drzavom jer meni drzava kao takva ne znaci ama bas nista. Medjutim, Tile nije bio budala. On je vrlo dobro shvatao da zastita domace proizvodnje, pa makar i po cijenu neke vrste ekonomske izolacije u uvoznom smislu, dugorocno znaci ogroman napredak.
Evo i paralela, a navescu samo gigante - Energoinvest, Unioninvest, zeljezare, rudnici, Sipad, Feroelektro, Borac, Pretis, Unis... itd. Svi do jednog poznati u cijelom svijetu, imali ugovore sirom svijeta, proizvodili kvalitet. Koje, pa makar i slicne ekonomske gigante imamo danas, u ovom sistemu, a da se mogu bar malo porediti s nabrojanima?
Nadam se da shvatate da neka drzava vrijedi samo onoliko koliko joj vrijedi brand ili brandovi na medjunarodnom trzistu. Svaka drzava je po necemu prepoznatljiva. Svica - banke, Amerika - nema cega nema, Indija - cajevi, Kina - nema cega nema, Italija - moda, Francuska - moda, vina, itd. itd.
Po cemu je BiH danas prepoznatljliva, osim po ...benim B,H i S i njihovim budalastinama?
Pazi nesto - da se u BiH danas koristi bar 50% onog "jednoumlja" u ekonomskom smislu, mi bismo bili k'o Svica.
Da se razumijemo, ja ne slinim za onom drzavom jer meni drzava kao takva ne znaci ama bas nista. Medjutim, Tile nije bio budala. On je vrlo dobro shvatao da zastita domace proizvodnje, pa makar i po cijenu neke vrste ekonomske izolacije u uvoznom smislu, dugorocno znaci ogroman napredak.
Evo i paralela, a navescu samo gigante - Energoinvest, Unioninvest, zeljezare, rudnici, Sipad, Feroelektro, Borac, Pretis, Unis... itd. Svi do jednog poznati u cijelom svijetu, imali ugovore sirom svijeta, proizvodili kvalitet. Koje, pa makar i slicne ekonomske gigante imamo danas, u ovom sistemu, a da se mogu bar malo porediti s nabrojanima?
Nadam se da shvatate da neka drzava vrijedi samo onoliko koliko joj vrijedi brand ili brandovi na medjunarodnom trzistu. Svaka drzava je po necemu prepoznatljiva. Svica - banke, Amerika - nema cega nema, Indija - cajevi, Kina - nema cega nema, Italija - moda, Francuska - moda, vina, itd. itd.
Po cemu je BiH danas prepoznatljliva, osim po ...benim B,H i S i njihovim budalastinama?
Last edited by Dozer on 04/06/2013 11:13, edited 1 time in total.
-
The 51st State
#1045 Re: Jugoslavija 1980-1992
ti se salis, nije bilo institucionalnih prepreka? da li ti znas sta je our, ro, sour?Nije bilo instucionalnih prepreka, mogao si sto si htio i imao pare. Da nismo bili pretjerano vjesti u tome je druga prica.
Sloboda stampe u BiH trenutno ne postoji. Jedini trenutno koliko toliko slobodan mediji je FTV, ali to je vise zbog politickog obracuna i upitno je koliko ce ostati.
Primjeri koje cenzure?
kako ne postoji sloboda stampe, sta su portali? ako ne postoji slobodan i nezavisan medij u stampanoj formi to ne znaci da ne postoji sloboda stampe...slobodan si da registrujes novine pa izvoli na trziste.
cuj primjeri koje cenzure, pa kompletan drustveni sistem je bio sto cenzura sto autocenzura, sa partijske linije se nije smjelo odstupati. problem je sto vi smatrate da je taj sistem u redu samo zato sto je ovaj danas kurac.
-
muniza
#1046 Re: Jugoslavija 1980-1992
To sve stoji ali mislim da usporedba nije na mjestu. Ti porediš jednu funkcionalnu (kakvu takvu ali funkcionalnu) državu sa ovim raspadom od sistema danas. Mislim da se niko nije "borio za ovo", kriva je poslijeratna letargija koja traje i trajat će.Dozer wrote:I u cemu smo to mi onda bili ograniceni u onoj drzavi/sistemu?
Evo i paralela, a navescu samo gigante - Energoinvest, Unioninvest, zeljezare, rudnici, Sipad, Feroelektro, Borac, Pretis, Unis... itd. Svi do jednog poznati u cijelom svijetu, imali u govore sirom svijeta, proizvodili kvalitet. Koje, pa makar i slicne ekonomske gigante imamo danas, u ovom sistemu, a da se mogu bar malo porediti s nabrojanima?
- Dozer
#1047 Re: Jugoslavija 1980-1992
@51
Drug, o cemu ti pricas, Tita ti?
Pa i govori se da je onaj sistem bio bolji od ovoga dijelom iz razloga koje i sam navodis. Cenzura u onom dobu je bila, ali je u odnosu na danasnju - mala maca. Pa cak i na internet portalima, kojih u onom dobu nije ni bilo.
Our, sour, so - szr, djl, doo... ja...i?
Danas se, kao, odstupa s partijske linije? How yes nou...samo je pitanje kojoj partiji pripadas
Onaj sistem je za ovaj - izmislio sistem.
@muniza
Ne kontam te... Pa i pricamo o sistemima. Koji je bolji - onaj onda, ili ovaj danas? Pa nego da je ono bila funkcionalna drzava, i te kako funcionalna. Ja tvrdim, i tvrdicu dok sam ziv - da se Juga nije raspala, danas bi bila na celu EU.
Letargija? Cuj... A ko je nosilac promjena u svakoj mogucoj drzavi? Politicari? Jasta radi... sve trce, pa zapinju. Ne, nego upravo - mladi.
Pa cak je i ona "rigidna i cenzuraska" drzava s Titom na celu odstupila i uvela promjene nakon studentskih nemira 70 i neke.
Gdje su danas ti "pismeni i osvijesteni" studenti koji, za razliku od svojih nekadasnjih kolega, nemaju cenzuru i imaju sirom otvoren internet?
Pa i govori se da je onaj sistem bio bolji od ovoga dijelom iz razloga koje i sam navodis. Cenzura u onom dobu je bila, ali je u odnosu na danasnju - mala maca. Pa cak i na internet portalima, kojih u onom dobu nije ni bilo.
Danas se, kao, odstupa s partijske linije? How yes nou...samo je pitanje kojoj partiji pripadas
@muniza
Ne kontam te... Pa i pricamo o sistemima. Koji je bolji - onaj onda, ili ovaj danas? Pa nego da je ono bila funkcionalna drzava, i te kako funcionalna. Ja tvrdim, i tvrdicu dok sam ziv - da se Juga nije raspala, danas bi bila na celu EU.
Letargija? Cuj... A ko je nosilac promjena u svakoj mogucoj drzavi? Politicari? Jasta radi... sve trce, pa zapinju. Ne, nego upravo - mladi.
Pa cak je i ona "rigidna i cenzuraska" drzava s Titom na celu odstupila i uvela promjene nakon studentskih nemira 70 i neke.
Gdje su danas ti "pismeni i osvijesteni" studenti koji, za razliku od svojih nekadasnjih kolega, nemaju cenzuru i imaju sirom otvoren internet?
Last edited by Dozer on 04/06/2013 11:24, edited 3 times in total.
- madner
#1048 Re: Jugoslavija 1980-1992
Znam, pola porodice je bilo privatnikaThe 51st State wrote:ti se salis, nije bilo institucionalnih prepreka? da li ti znas sta je our, ro, sour?Nije bilo instucionalnih prepreka, mogao si sto si htio i imao pare. Da nismo bili pretjerano vjesti u tome je druga prica.
Primjeri koje cenzure?
kako ne postoji sloboda stampe, sta su portali? ako ne postoji slobodan i nezavisan medij u stampanoj formi to ne znaci da ne postoji sloboda stampe...slobodan si da registrujes novine pa izvoli na trziste.
cuj primjeri koje cenzure, pa kompletan drustveni sistem je bio sto cenzura sto autocenzura, sa partijske linije se nije smjelo odstupati. problem je sto vi smatrate da je taj sistem u redu samo zato sto je ovaj danas kurac.
Portali su vecinom takodje stranacki. Bar oni koji dobiju siru bazu. Novine ne mogu opstati u trzisnoj utakmici pa su takodje strancke. De se odluci, da li gledas teoriju ili praksu? Da postoji neko ko moze finacirati potpuno slobodne medije i da nije politicki igrac imali bi slobodnu stampu. Takva osoba trenutno nije ovdje.
Pa smjelo se odstupat, zato te pitam sta se nije smjelo reci ili uraditi?
-
The 51st State
#1049 Re: Jugoslavija 1980-1992
nema potrebe siriti dalje, jasnije nisam mogo pojasniti.Dozer wrote:@51
prve tri organizacione forme su nekakvi samoupravni derivati i nema sansi da je to privatno moglo biti..., djl i doo se pojavljuju tek za vrijeme markovica, ako se ne varam, tako da bas i ne ulaze u taj hard core ambijent jugoslavije...
pa poenta je u tome, mozda i ne odstupa ali se moze odstupati....i to na vise strana...
-
The 51st State
#1050 Re: Jugoslavija 1980-1992
ali bitno je da ima i nezavisnih, ne znam kako to ne kontate? sta ti znaci teorija ili praksa? u svakom sistemu je tako samo sto je negdje teorija "suzenija", a negdje sireg okvira.Znam, pola porodice je bilo privatnika![]()
Portali su vecinom takodje stranacki. Bar oni koji dobiju siru bazu. Novine ne mogu opstati u trzisnoj utakmici pa su takodje strancke. De se odluci, da li gledas teoriju ili praksu? Da postoji neko ko moze finacirati potpuno slobodne medije i da nije politicki igrac imali bi slobodnu stampu. Takva osoba trenutno nije ovdje.
Pa smjelo se odstupat, zato te pitam sta se nije smjelo reci ili uraditi?
nije se smjelo odstupati od partijske...,