Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
- bilic
#1026 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Kujačić Dragišu sam poznavao do rata . Zna li ko kako se ponasao u vrijeme rata , i gdje je sad. Hvala
- bilic
#1027 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
3 DANA U NAVRATIMA CITAM od pocetka ovaj forum .
..ODAVNO NISAM NAISAO NA BOLJU TEMU I RAZGOVOR NA forumu.
HVALA ozoneu i svim ostalim ...

HVALA ozoneu i svim ostalim ...
-
stari_sarajevski_gospodin
-
posavina26
#1029 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
izvini al ovo je slika britanskog dobrovoljca u mostaru, a i pise na zidu iza njega red army.
- karanana
#1030 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
tipicne hercegovacke roletne/navlake za prozore. a i cini mi se da ovaj ima neki hrvatski znak gore na ovom crnom oko glave, mozda U mozda shah.
- poznanik
#1031 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
posavina26 wrote:izvini al ovo je slika britanskog dobrovoljca u mostaru, a i pise na zidu iza njega red army.Nekako s proljeća wrote:
Uploaded with ImageShack.us
Ma ne bi @proljetni stavljao tuđe fotose
- Nekako s proljeća
#1032 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
@posavina, u pravu si za lokaciju slike. Hvala ti. @poznanik, pored rusa, ukrajinaca i japanca...mene ne iznenađuje ni jedan britanac , kojeg nenamjerno ''pridodah na ovo ratište''.Ipak je to manji grijeh od dijela dezertera iz HVO-a Sarajevo , koji status branioca grada promijeniše u status napadača, zarobljenika a neki i ne preživješe . Imaš li mi šta reći na tu činjenicu.
Fotografiju ću izbrisati , čim nađem adekvatnu da je njom zamijenim.
Fotografiju ću izbrisati , čim nađem adekvatnu da je njom zamijenim.
- AleksoMKD
-
grunf 1
- poznanik
- capitano10
-
Macaglu
#1037 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Nije kinez,japanac je,upoznao sam ga 94e,ako se neko sjeca bilo je na srni ,sto su ga naucili da kaze"gospodine alija izetbegovicu posipu ga loma"AleksoMKD wrote:Hehehe, evo i "Hrvata" sa kosim ocima.Eborg wrote:Ova slika nema veze sa ratom u BiH, može samo zbuniti ljude. Radi se o Japancima koji igraju paintball/airsoft u scenariju "Srbi protiv Hrvata". Bio je jednom članak o tome.grunf 1 wrote:
Yon Fon Lu sa grupom zanesenjaka, ljubitelja cvijeca, zelenila, i drustvenog zivota.
Ima i kad se igraju Nemaca protiv Rusa. Airsoft.
Ali onaj Yon Fon Lu ima neobicno ime za Japanca. Mozda je Kinez?
- AleksoMKD
#1038 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
OK, onda mu to nije pravo ime.
-
Eborg
#1039 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
U svakom slučaju to nije japansko ime.
-
Macaglu
#1040 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ova druga slika momak u krupnom planu je pokojni Zoran Jeftimic CentaNekako s proljeća wrote:posavina26 wrote:
Sarajevo, in the Serb-controlled area of Grbivica, Bosnian Serb soldiers drink coffee in a street cafe, Sept 1992
Sarajevo, in the Serb-controlled area of Grbivica, Bosnian Serb soldiers drink coffee in a street cafe, Sept 1992
Serb soldiers man positions in a school that marks the front line between Serb and Muslim forces Sarajevo Sept 1992
Opise fotografija sam kopirao sa stranice odakle sam ih preuzeo. Ja mislim da se na zadnjoj slici moze raditi ili o skoli Grbavica 2(Bratstvo i jedinstvo) ili o Grbavici 1(ne znam kako se sad zove) koja gleda na Vilsonovo prema Masinskom fakultetu. Da li poznate ove face koje su na slikama?
Hvala ti @posavina
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1041 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
ovaj?
Prve značajnije akcije na Grbavici Batko je imao tokom martovskih barikada 1992. Tokom marta obavio je specijalnu obuku za koljača. Obuka se odvijala negdje u zabitima Romanije, a obavljana je na klanju svinja. Pretpostavlja se da je, zajedno sa svojim sljedbenicima Zoranom Jeftimić Ćentom, braćom Čamur, Sašom Baričanin, izvjesnim Krompirom sa Vraca, Branislavom Gavrilović Brnetom - vođom „sarajevskih šešeljevaca“, a u sadejstvu sa specijalcima pod komandom Milenka Karišika, Batko iz kuća ispod Jevrejskog groblja pucao na okupljeni narod ispred Skupštine RBiH, 5. aprila 1992. godine, kada su na mostu Vrbanja ubijene Suada Dilberović i Olga Sučić.
- Bancho
#1042 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Vidi se i ovdje pored Batka na 0:37Chmoljo wrote:ovaj?
Prve značajnije akcije na Grbavici Batko je imao tokom martovskih barikada 1992. Tokom marta obavio je specijalnu obuku za koljača. Obuka se odvijala negdje u zabitima Romanije, a obavljana je na klanju svinja. Pretpostavlja se da je, zajedno sa svojim sljedbenicima Zoranom Jeftimić Ćentom, braćom Čamur, Sašom Baričanin, izvjesnim Krompirom sa Vraca, Branislavom Gavrilović Brnetom - vođom „sarajevskih šešeljevaca“, a u sadejstvu sa specijalcima pod komandom Milenka Karišika, Batko iz kuća ispod Jevrejskog groblja pucao na okupljeni narod ispred Skupštine RBiH, 5. aprila 1992. godine, kada su na mostu Vrbanja ubijene Suada Dilberović i Olga Sučić.
-
Macaglu
#1043 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Vjeruj da neznam ko je Tarzo a pokojni Sine je imao nesrecu bacio je dinamit i odbio se od grane i vratio prema njemu,tako je stradaoSarajmen wrote:@Macaglu, šta bi sa pok. Šinikom, Tarzom...
O Tarzi neznam jer ja nisam sa grbavice,tamo sam proveo rat od kraja 92e pa sve do druge polovine 96e
-
dudlov
#1044 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Predrag Močević Tarzo je ubijen u svom stanu na Grbavici, u februaru ili martu 1992. Postoje dvije verzije kako je stradao: prva da je zaklan a druga da je upucan. Čitao sam da je to Jukino maslo.Macaglu wrote:Vjeruj da neznam ko je Tarzo a pokojni Sine je imao nesrecu bacio je dinamit i odbio se od grane i vratio prema njemu,tako je stradaoSarajmen wrote:@Macaglu, šta bi sa pok. Šinikom, Tarzom...
O Tarzi neznam jer ja nisam sa grbavice,tamo sam proveo rat od kraja 92e pa sve do druge polovine 96e
Sent from my LG-P970 using Tapatalk 2
- trambusek88
#1045 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
http://www.klix.ba/vijesti/bih/komsic-n ... /121006060
Manifestaciji je, među ostalim, prisustvovao član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je i sam bio u borbama koje su se odvijale od 5. do 7. oktobra 1992. na tom prostoru. On je kazao da su to bile žestoke bitke u kojoj su jedinice Armije BiH odnijele pobjedu na jedan veličanstven način.
"Neprijatelj nije očekivao u tom vremenu i u toj godini rata da bitka može biti tako žestoka na tom području. Doživio je ozbiljan poraz sa velikim brojem žrtava, a mi smo uspjeli da odbranimo Hrasno brdo koje bilo strateško važno za ovaj dio grada i za cijelo Sarajevo“, izjavio je Komšić.
O značaju ove bitke, po riječima prvog ratnog komandanta Odreda Hrasno brdo Envera Zornića, najviše govori činjenica da je agresor u taj napad uključio svoje najopremljenije jedinice koje su izvršile napad 5. oktobra '92. Bitka je trajala puna tri dana i završena je, kako je dodao Zornić, potpunim slomom agresorskih snaga.
Na prostoru spomen obilježja Hrasno i Hrasno Brdo Komšić, predstavnici Općine Novo Sarajevo i Odreda Hrasno brdo položili su cvijeće i odali dužnu počast svim šehidima i poginulim braniteljima.
Manifestaciji je, među ostalim, prisustvovao član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je i sam bio u borbama koje su se odvijale od 5. do 7. oktobra 1992. na tom prostoru. On je kazao da su to bile žestoke bitke u kojoj su jedinice Armije BiH odnijele pobjedu na jedan veličanstven način.
"Neprijatelj nije očekivao u tom vremenu i u toj godini rata da bitka može biti tako žestoka na tom području. Doživio je ozbiljan poraz sa velikim brojem žrtava, a mi smo uspjeli da odbranimo Hrasno brdo koje bilo strateško važno za ovaj dio grada i za cijelo Sarajevo“, izjavio je Komšić.
O značaju ove bitke, po riječima prvog ratnog komandanta Odreda Hrasno brdo Envera Zornića, najviše govori činjenica da je agresor u taj napad uključio svoje najopremljenije jedinice koje su izvršile napad 5. oktobra '92. Bitka je trajala puna tri dana i završena je, kako je dodao Zornić, potpunim slomom agresorskih snaga.
Na prostoru spomen obilježja Hrasno i Hrasno Brdo Komšić, predstavnici Općine Novo Sarajevo i Odreda Hrasno brdo položili su cvijeće i odali dužnu počast svim šehidima i poginulim braniteljima.
- iVar
#1046 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
07.10.1992. - 07.10.2012.
Dvadeset godina od velike pobjede Armije Bosne i Hercegovine nad srpsko-crnogorskim cetnickim agresorom. Mnogi su ostali taj dan na ogradi pomocnog stadiona da vise. Dobro se sjecam tih scena. Nek im je teska zemlja pod kojom leze.
Taj dan, samo u haustor u kojem zivim je uletilo 27 teskih granata ibozija kisa uapaljovih metaka... A neboderi na Trgu heroja su gorili.... Mjesecima, pa i godinama se osjetio smrad paleza...
Dvadeset godina od velike pobjede Armije Bosne i Hercegovine nad srpsko-crnogorskim cetnickim agresorom. Mnogi su ostali taj dan na ogradi pomocnog stadiona da vise. Dobro se sjecam tih scena. Nek im je teska zemlja pod kojom leze.
Taj dan, samo u haustor u kojem zivim je uletilo 27 teskih granata ibozija kisa uapaljovih metaka... A neboderi na Trgu heroja su gorili.... Mjesecima, pa i godinama se osjetio smrad paleza...
- argyle
#1047 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
iVar wrote:07.10.1992. - 07.10.2012.
- Nekako s proljeća
#1048 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ove fotografije, napravljene 5.5.1992, prikazuju demonstrante koji su se, demonstrirajući protiv podjela i prijetećeg rata, zatekli na mostu Vrbanja. Tom prilikom srpski snajperisti, sa položaja na Jevrejskom groblju i u naselju Vraca, otvorili su vatru na ovu mirnu povorku i tom prilikom usmrtili Suadu Dilberović (studenticu 5. godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu, rođenu u Dubrovniku) i Olgu Sučić (uposlenicu Skupštine). Ovaj most je kasnije preimenovan u Most Suade Dilberović i Olge Sučić.

- agent_zero
#1049 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Valjda 5. aprila, a ne 5. maja...
- Nekako s proljeća
#1050 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Kod fotografa koji je obajavio ove fotografije , piše kako je i citirano. Hvala ti na uočenom pogrešno zavedenom mjesecu, ne toliko zbog mene i dosta drugih, već zbog onih koji nisu ''imali dovoljno godina tada''.