Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
- putujucidzindas
#1026 Re: Bebe - ALL ABOUT!
a ne znam za lisajeve, ali smo i mi jucer prvi put probali s mrkvicom. poslije je momacki povratio, prvi put, a ja ne znam da bi ista drugo moglo biti. samo mi je nevjerovatno da je do mrkvice...
- Alhemicarkaa
#1027 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Koliko si mu dala? Moja je uzela tri majušne kašćice, a pola je popljuvala uz prateću grimasu gađenja 
- putujucidzindas
#1028 Re: Bebe - ALL ABOUT!
nije ni ovaj nesto mnogo, 4-5 malih kasika. isto mu se nije nesto svidjela, pa je dobar dio zavrsio vani
- Alhemicarkaa
#1029 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hoćeš li i danas probati? Ja ne znam šta da radim, eno pripremila sam i u dilemi sam. Mama i muž ne vjeruje da je od toga, a ja ne znam šta bi moglo biti. Imala je i prije par sitnih bubuljica u tom predjelu ali ja pretpostavljam da je to od toga što prekomjerno bali. Ali zašto je sad hrapavao i bijelo 
- putujucidzindas
#1030 Re: Bebe - ALL ABOUT!
necu, nesto mi je bas drama bilo. mi smo vec ranije uveli hapicu od rize, a posto sutra idemo na more, ostalo cemo probavati kad se vratimo.
- Alhemicarkaa
#1031 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Blago vama, mi ove godine ne vidjesmo more. Okupajte se i za nas.
- putujucidzindas
#1032 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ma ne znam vise je li nam blago. maloprije sam sjela, nakon cijelog dana pakovanja, skontala da zapravo ni ne znam da li je dobro da idemo.
izasao mali iz bolnice sa stafilokokom, pa fasovala ja, pa neki dan i muz (pisala sam vec tamo na temi mrse i vojne). pedijatrica nam sve vrijeme govori da se opustimo, da je on sad zdrav i jak i samo nosi tu baju. onda neki dan ponovo uradimo briseve grla i nosa, kad i on i ja imamo mrsu u nosu. odem odmah u vrazovu, nije bila nasa doktorica, vec doktor, koji nam kaze da nikako ne bi trebali na more, kako on mora piti antibiotik, mora se izlijeciti... mene huja uhvati sto nijedan doktor da nas sve troje uzme u obzir, vec se sve jedno po jedno lijecimo vec 5 mjeseci. u petak se pokupimo i odemo na infektivnu, gdje nam zena dade samo antibiotske kapi za nos, niposto da pijemo antibiotike. samo smo kliconose, tako da slobodno smijemo baju voditi na more
a meni se maloprije nesto bas svezalo, ali eto sve mislim, od mora mu samo moze dobro biti...
a da cemo se kupati i za vas, hocemo
nego stani ti koji dan s tom mrkvicom, pa probaj opet za par dana, pa vidi...
izasao mali iz bolnice sa stafilokokom, pa fasovala ja, pa neki dan i muz (pisala sam vec tamo na temi mrse i vojne). pedijatrica nam sve vrijeme govori da se opustimo, da je on sad zdrav i jak i samo nosi tu baju. onda neki dan ponovo uradimo briseve grla i nosa, kad i on i ja imamo mrsu u nosu. odem odmah u vrazovu, nije bila nasa doktorica, vec doktor, koji nam kaze da nikako ne bi trebali na more, kako on mora piti antibiotik, mora se izlijeciti... mene huja uhvati sto nijedan doktor da nas sve troje uzme u obzir, vec se sve jedno po jedno lijecimo vec 5 mjeseci. u petak se pokupimo i odemo na infektivnu, gdje nam zena dade samo antibiotske kapi za nos, niposto da pijemo antibiotike. samo smo kliconose, tako da slobodno smijemo baju voditi na more
a da cemo se kupati i za vas, hocemo
nego stani ti koji dan s tom mrkvicom, pa probaj opet za par dana, pa vidi...
- Alhemicarkaa
#1033 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Kod koje ste doktorice u Vrazovoj? Čula sam da ima taj neki doktor katastrofa u Vrazovoj, koji samo antibiotike piše i hrpu recepata da bi opravdao svoj nerad, odnosno što mu niko ne dolazi. Kažem, čula sam, nit znam koji je, niti sam imala kontakta sa muškim doktorima u Vrazovoj.
Btw, ne brini se, ako su ti na infektivnoj tako rekli onda tako i uradi, ipak su oni specijalisti baš za to.
Već si pričala da mali super napreduje, riješit ćete se i toga, očigledno da nije ozbiljno, uživajte na moru maksimalno!
Btw, ne brini se, ako su ti na infektivnoj tako rekli onda tako i uradi, ipak su oni specijalisti baš za to.
Već si pričala da mali super napreduje, riješit ćete se i toga, očigledno da nije ozbiljno, uživajte na moru maksimalno!
-
nova_korisnica
#1034 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Kad nesto novo bebi dajete sto se tice hrane, uvijek gledajte da je prije podne i ni slucajno navece...zbogte alergijske reakcije...
Ja sam jednog malog cuvala i on se osipao od svega
oko usta i po bradi uglavnom...ali mu je to proslo nekada sa 14-15 mjeseci...izbjegavali smo da mu dajemo tu hranu od cega se osipa...ali mozes opet nekada probati...
Ja sam jednog malog cuvala i on se osipao od svega
- putujucidzindas
#1035 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hocemo, mila, hvala tiAlhemicarkaa wrote:Kod koje ste doktorice u Vrazovoj? Čula sam da ima taj neki doktor katastrofa u Vrazovoj, koji samo antibiotike piše i hrpu recepata da bi opravdao svoj nerad, odnosno što mu niko ne dolazi. Kažem, čula sam, nit znam koji je, niti sam imala kontakta sa muškim doktorima u Vrazovoj.
cini mi se da je samo jedan doktor u Vrazovoj, ostalo su doktorice. Inace idemo kod Aide Hadzimurtezic, ali nam je ovo bilo na frku, pa nismo nju sacekali. Nju su mi mnogi nahvalili, a i ovi na infektivnom su nam je takodjer preporucili.
- vanad
#1036 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ja samo da dodam da se pazite mrkve kod koje niste sigurni za porijeklo. Narocito kod djece mladje 6 mjeseci. Moze biti puno nitrata i doci do trovanja. Spinat je jos gori. Iako sam iskljucivo protiv gotovih papica po preporuci pedijatra sam maloj pocela prve kasike mrkve davat iz teglice jer su iz nje izbaceni nitrati i mora ispunjavati norme. Inace da napomenem da je moja beba pocela da jede na kasiku sa 5,5 mjeseci jer jednostavno nisam mogla da docekam sesti mjesec koliko je ona zudila za hranom
. Sve je mljackala kad neko drugi jede. A da nam se popravilo spavanje, nije. Ona se budila non-stop iako sigurno nije bila gladna. Ali ona se tako budila od rodjenja...
-
presca
#1037 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Cure moje ,dugo me nije bilo .Prije par dana sam nazalost izgubila trudnocu .Krenem sa muzem na kontrolu iz visokog gdje smo bili kod tetke i na raskrsnici neka budala udari u moju stranu vrata i odbaci nas na neki zid .Doktori se nisu mogli nacuditi kako sam uopste zivu glavu izvukla .Auta smrskano do ne prepoznatljivosti .Sreca sto sam se u zadnji cas predmoslila da i djeca ne krenu sa nama .To mi je prvo palo na pamet kada sam se probudila .Uzivajte u svojim trudnocama ,djeci one koje su na moru neka uzivaju i okupaju se za nas . Ljubim vas puno sve .
- Alhemicarkaa
#1038 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ajoj presca, baš sam o tebi mislila juče. Baš mi je žao, ljubi i uživaj u dječici. Želim ti brz oporavak. Imaš veliki zagrljaj.
- otherside
#1039 Re: Bebe - ALL ABOUT!
draga presca, bas mi je zao
cuvaj se, ljubi slatke trojke i navrati nam na forum cesce
cuvaj se, ljubi slatke trojke i navrati nam na forum cesce
-
presca
#1040 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hvala vam cure ,moje trojke rastu svakim danom ko iz vode .Bude me ujutro najsladjim osmijehom i oni su mi u ovim trenucima najveca podrska i snaga da se izvucem .Toliki su mi falili dok sam bila u bolnici da sam ih jedan citav dan kada sam se kuci vratila samo ljubila i mazila .Nisam ih dala nikome da uzme .Muz je bio na rubu suza skoro kada me je vidio taj dan .Ostavio je terenski posao da bi mogao biti sa nama vise kuci .Kako je rekao tek poslije udesa je shvatio sta mu porodica znaci i da ne zeli vise nikada da se udalji od nas na duze vrijeme ili da je stalno na poslu.Poceo je vise da se brine za njih ,za mene .Da ih hrani ,nosa ,presvlaci .Izvodi vani .Ujutro se probudi ranije prije nego sto krene na posao .Udje njima u sobu ,poljubi ih iako jos spavaju i ode na posao .Kada se vrati sam ih spremi i idemo da setamo .Morala sam ovo da napisem jer sam odusevljena kakav sada svi skupa odnos imamo .I djeca su nasmijana svaki dan ,skoro nikako i ne placu .
Iako se to sve izdesavalo ,moram nastaviti dalje .Jer imam djecu i muza koji me trebaju .
Iako se to sve izdesavalo ,moram nastaviti dalje .Jer imam djecu i muza koji me trebaju .
- Alhemicarkaa
#1041 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Žene help. Ja kupila one rižine pahuljice u DM-u, piše Riese Flocken. Providna kesa, alnaturine čini mi se. Jesu li to te koje ste spominjali? Ja sva sretna kupila, kad čitam na pakovanju piše može sadržavati u tragovima lješnjaka, kikirikija i suzama i sad ni sama ne znam šta da radim, da dam ili ne. Kako ste ih vi pripremale?
-
safran
#1042 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Nemoj joj davati - sigurno si čitala tablice znaš da se kikiriki zajedno sa jagodama i medom odgađa do nakon godinu dana. Za bebe imaš Hipp Baby Rice, Babylove proso - hirse flocken, Rižolino - Podravka - sve ovo je prikladno za tvoju bebaru (5-6 mjeseci, zar ne?). Ja bih preporučila Hipp Baby Rice (iako postoje i druge) jer je granulacija jako fina i praškasta i lijepo se miješa sa kašastim voćem i povrćem (pokupi sok). Prosene pahuljice su također jako lijepe i moj beban ih je rado jeo. Kako ih pripremati? Pa nije neka mudrost - možeš ih miješati sa mlijekom (vlastitim ili AD), nema kuhanja, samo treba kratko da odstoje. Možeš ih umiješati u kašu od voća ili povrća. Moj beban je bio baš krupan pa sam ja Baby Rice koristila samo da malo zgusnu npr. kašu od tikvice i mrkve (to je jeo cijelo prošlo ljeto), ili breskve, sšljive - kako mi ne bi curila iz kašike.Alhemicarkaa wrote:Žene help. Ja kupila one rižine pahuljice u DM-u, piše Riese Flocken. Providna kesa, alnaturine čini mi se. Jesu li to te koje ste spominjali? Ja sva sretna kupila, kad čitam na pakovanju piše može sadržavati u tragovima lješnjaka, kikirikija i suzama i sad ni sama ne znam šta da radim, da dam ili ne. Kako ste ih vi pripremale?
I još da dodam da se sve ovo što sam navela može kupiti u DM.
- putujucidzindas
#1043 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Drage moje, ovaj moj mali patak je totalno promukao
kad se smije i place i bilo kakve zvuke ispusta, mnogo je glasan. narasli su nam donji zubici, pa je jadan prekjucer ujutro mnooogo plakao, neka 2-3 sata, nikako ga nisam mogla smiriti. onda se poslije toga, popodne smijao satima, isto tako glasno. e onda je jucer ujutro promukao. nema nikakvu temperaturu, ne kaslje, ne kise, ne slini. prvo mi je bio beskrajno smijesan, kako odjednom ne moze ni zaplakati ni nasmijati se onako glasno kao inace. e onda mi je vec postalo tuzno... moguce da je promukao od tolikog dernjanja i da je sve ok?
kad se smije i place i bilo kakve zvuke ispusta, mnogo je glasan. narasli su nam donji zubici, pa je jadan prekjucer ujutro mnooogo plakao, neka 2-3 sata, nikako ga nisam mogla smiriti. onda se poslije toga, popodne smijao satima, isto tako glasno. e onda je jucer ujutro promukao. nema nikakvu temperaturu, ne kaslje, ne kise, ne slini. prvo mi je bio beskrajno smijesan, kako odjednom ne moze ni zaplakati ni nasmijati se onako glasno kao inace. e onda mi je vec postalo tuzno... moguce da je promukao od tolikog dernjanja i da je sve ok?
-
safran
#1044 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Možda nije ništa ali možda bude i prehladica (tim prije što su zubići krenuli pa je imunitet malo kompromitovan). Pošto je kod malenih začepljen nosić ili lagani bronhitis prava mora i njima i vama ja bih za svaki slučaj pristavila luk. Neće odmoći a može pomoći. Mom bebanu je pomogao da se riješi bronhitisa i slinitisa.
Glavicu luka isjeckati i staviti u najlon čarapu dokoljenku, svezati čvor i staviti mu iznad glave. Mijenjati svaki dan.
Glavicu luka isjeckati i staviti u najlon čarapu dokoljenku, svezati čvor i staviti mu iznad glave. Mijenjati svaki dan.
- vanad
#1045 Re: Bebe - ALL ABOUT!
I moj mali je malo proslinio - od sestre pokupio. Ali samo je dan trajalo, znaci da je mamino mlijeko upalilo, na svu srecu. Inace kod male smo jucer nasli krpelja a ovdje su krpelji nocna mora jer prenose razne bolesti
. Propisno smo ga izvadili i sad samo mozemo cekati. Citavo ljeto je pazim od krpelja i sad kad je obucena od glave do pete ona ga fasuje...uh, jesu mi mrski
- putujucidzindas
#1046 Re: Bebe - ALL ABOUT!
evo jos nije prestalo. sinoc smo nasjeckali luk i stavili pored krevetica. hvala na savjetu za carapu, ne bi mi palo na pamet...
a o krpeljima necu ni da mislim. imali smo par ruznih iskustava, tako da smo se stalno dobro trudili da im ne bude ni blizu
a o krpeljima necu ni da mislim. imali smo par ruznih iskustava, tako da smo se stalno dobro trudili da im ne bude ni blizu
- Šifija
#1047 Re: Bebe - ALL ABOUT!
zene,
beba je 3 mjeseca i nekoliko dana stara,
probali joj davat mrkvice i to proslo ok,
sta jos dajete u pocetku?
jesmol uranili sa krutom hranom?
beba je 3 mjeseca i nekoliko dana stara,
probali joj davat mrkvice i to proslo ok,
sta jos dajete u pocetku?
jesmol uranili sa krutom hranom?
-
safran
#1048 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Pa eto, za dojene bebe se preporučuje početi sa dohranom od 6 mjeseci. Ja nisam dojila pa sam počela dohranjivati sa navršenih 4 mjeseca (preporuka pedijatrice). Počeli smo sa mrkvicom i tikvicom, kašičicu, pa dvije, tri, fildžan, malo kasnije pomalo breskve i banane. Od žitarica smo počeli sa Hipp Baby Rice - rižinim pahuljicama i Babylove Hirse Flocken - prosene pahuljice - oboje imaš kupiti u DM.
Na RingeRaja forumu imaš tablice dohrane i sve u principu ne preporučuju dohranu prije 4 mjeseca starosti. Ako si već odlučila krenuti sa dohranom ja bih ti samo savjetovala da se ipak još jedno mjesec dana zadržiš na testiranju okusa i reakcije. Ipak je ta hrana malo poteška za bebinu jetru i crijeva. Radije probaj sa rižinim ili prosenim pahuljicama sa mlijekom nego sa drugim vrstama povrća ili sa voćem. Voće naročito može biti teško. I oprez sa krompirom - tablice dohrane ga u principu uvode vrlo rano a može biti izuzetno opterećenje (moj beban ga nije podnosio do 10. mjeseca a kvalitetno je jeo od samog početka).
Na RingeRaja forumu imaš tablice dohrane i sve u principu ne preporučuju dohranu prije 4 mjeseca starosti. Ako si već odlučila krenuti sa dohranom ja bih ti samo savjetovala da se ipak još jedno mjesec dana zadržiš na testiranju okusa i reakcije. Ipak je ta hrana malo poteška za bebinu jetru i crijeva. Radije probaj sa rižinim ili prosenim pahuljicama sa mlijekom nego sa drugim vrstama povrća ili sa voćem. Voće naročito može biti teško. I oprez sa krompirom - tablice dohrane ga u principu uvode vrlo rano a može biti izuzetno opterećenje (moj beban ga nije podnosio do 10. mjeseca a kvalitetno je jeo od samog početka).
- vanad
#1049 Re: Bebe - ALL ABOUT!
@Sifija...po meni ste malo pozurili. Ja sam svoju prvu bebu pocela dohranjivati sa 5.5 mjeseci. Ako ti beba ne napreduje, probaj u svoje mlijeko dodati malo rizinih pahuljica ili ako ima Nestle Sinlac (to je od rize i rogaca). Nisam bas sigurna da je dijete od tri mjeseca spremno na cvrstu hranu. Sacekaj bar jos mjesec. A sta kaze pedijatar?
- Šifija
#1050 Re: Bebe - ALL ABOUT!
hvala na odgovoru!
ovo smo malo na svoju ruku i nagovor drugih, bez pedijatra...
mrkvu jede kao sok i to ne sam nego pola voda pola sok, pa je proslo ok,
bananu recimo nece da jede, ne svidja joj se.
beba napreduje ok, vec ima preko 7 kg,
dojim + formula...
ovo smo malo na svoju ruku i nagovor drugih, bez pedijatra...
mrkvu jede kao sok i to ne sam nego pola voda pola sok, pa je proslo ok,
bananu recimo nece da jede, ne svidja joj se.
beba napreduje ok, vec ima preko 7 kg,
dojim + formula...