Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
united bosnae

#1026 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by united bosnae »

VjecitiStudent wrote:
united bosnae wrote:
VjecitiStudent wrote: Oko direktne koristi: Neko je vec citirao statistike gustoce prometa po kojima je samo dionica Sarajevo - Zenica isplativa.
Turizam jeste snazan argument za gradnju puteva u Hrvatskoj, ali gdje su te kolone frustriranih turista kod nas?
Infrastrukturu za ekonomiju od Save do mora mi vec imamo - zeljeznicu, pred bankrotom je i ona.
Guzva nikada i nece biti na putevima kroz Bosnu dok se autoput ne napravi... pa ljudi svjesno izbjegavaju nase ceste zbog toga sto su lose i nesigurne. Proteklih godina sam u Dubrovniku sretao zavidan broj turista iz Rusije i Ukrajine... svi oni bi mozda i prosli kroz BiH ali je za sad u glavnom izbjegavaju.
Autoput bi takodjer (barem teoretski) trebao znaciti i smanjenje troskova pri razmjeni dobara (jeftiniji transport prilikom uvoza/izvoza, jeftinije postanske/dostavlja usluge, jeftiniji te kvalitetniji autobuski saobracaj), manje nesreca na cestama (jeftinije osiguranje i troskovi zdravstva), veca prodaja novijih automobila (ko bi mozda danas i kupio bolje auto nece, jer ga nema gdje voziti), povecanje broja turista u tranzitu kroz BiH (prodaja goriva na BiH pumpama, putarina itd) .... Nije mi jasno da se isplativost autoputa mjeris samo kroz jedan parametar koji je i odredjen na osnovu postojeceg puta i prometa na njemu.
Guzve se moze pojacati tokom dva-tri mjeseca turisticke sezone i to je to, jer BiH nije tranzitna zemlja, poput Hrvatske.
Kako pet-sest hiljada domacih putnika u ostatku godine moze opravdati toliku investiciju na pravcu Sarajevo - Mostar?
... i ja maloprije napisah kako 5-6 hiljada putnika opravdava investiciju "Od mora do Save...".
Jeftiniji transport robe (bolja i jeftinija ponuda u prodavnicama), transportne usluge jeftinije (postanske i sl. usluge jeftinije i brze, prodaja na ebay-u recimo), Prijevoz putnika jeftiniji i brzi (ljudi pocinju potovati i siriti svoje vidike provirujuci svoje noseve iz svojih mahala-priceless), nesrece na cestama (osiguranja i med usluge jeftinije), poljoprivreda (prijevoz poljoprivrednih dobara jeftiniji i brzi - maline i rastika iz hercegovine svako jutro na pijaci u Brckom)... itd. itd
Alfons Kauders

#1027 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:
united bosnae wrote:
VjecitiStudent wrote: Oko direktne koristi: Neko je vec citirao statistike gustoce prometa po kojima je samo dionica Sarajevo - Zenica isplativa.
Turizam jeste snazan argument za gradnju puteva u Hrvatskoj, ali gdje su te kolone frustriranih turista kod nas?
Infrastrukturu za ekonomiju od Save do mora mi vec imamo - zeljeznicu, pred bankrotom je i ona.
Guzva nikada i nece biti na putevima kroz Bosnu dok se autoput ne napravi... pa ljudi svjesno izbjegavaju nase ceste zbog toga sto su lose i nesigurne. Proteklih godina sam u Dubrovniku sretao zavidan broj turista iz Rusije i Ukrajine... svi oni bi mozda i prosli kroz BiH ali je za sad u glavnom izbjegavaju.
Autoput bi takodjer (barem teoretski) trebao znaciti i smanjenje troskova pri razmjeni dobara (jeftiniji transport prilikom uvoza/izvoza, jeftinije postanske/dostavlja usluge, jeftiniji te kvalitetniji autobuski saobracaj), manje nesreca na cestama (jeftinije osiguranje i troskovi zdravstva), veca prodaja novijih automobila (ko bi mozda danas i kupio bolje auto nece, jer ga nema gdje voziti), povecanje broja turista u tranzitu kroz BiH (prodaja goriva na BiH pumpama, putarina itd) .... Nije mi jasno da se isplativost autoputa mjeris samo kroz jedan parametar koji je i odredjen na osnovu postojeceg puta i prometa na njemu.
Guzve se moze pojacati tokom dva-tri mjeseca turisticke sezone i to je to, jer BiH nije tranzitna zemlja, poput Hrvatske.
Kako pet-sest hiljada domacih putnika u ostatku godine moze opravdati toliku investiciju na pravcu Sarajevo - Mostar?
pa hebem mu misha, :D kolega united je to pomenuo - baziramo svu pricu na osnovu postojeceg puta... koji je kita... da je kojom srecom izgradjeno sve od save do mora, tim putem bi se vozilo pola madjarske, sjever srbije i sire... ovako nisu ludi... znas koliko treba od BG do mora? meni lik na sastanku prica da je vozio 12 sati, a frajer vozi BMW 5icu, zmaj... :D

bez te cjeline smo jebani... :D i zato je pomalo bezveze fokusirati se na isplativost pojedinih dionica... tom logikom ne bi radili nista gdje valja busiti tunele i graditi mostove i vijadukte, jer se sami po sebi nikad nece isplatiti... alli kao dio autoputa od 330 kilometara, hoce... :D
VjecitiStudent

#1028 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Alfons Kauders wrote:
VjecitiStudent wrote: Cijele Alpe su izbusene skupim tunelima, ali sa debelom racunicom.
Gdje je ona u ovom slucaju?

Zar umjesto povezivanja Sarajeva i Mostara, nije bilo bolje napraviti obilaznice oko vecih gradova, spojiti Tuzlu sa Savom, Bihac sa Hrvatskom, Zenicu sa Travnikom, itd.,?
U pitanju je 5 milijardi za svega 120 km ceste kojom trenutno prolazi vrlo skroman promet i koji se nece povecati cak i nakon sto se autoput izgradi.
kojih "vecih gradova" druze? ni sarajevo nije veliki grad, a da ne govorimo o ostalim... kroz zenicu i mostar se propici za desetak minuta... tuzla, ako ides od sarajeva prema sjeveru, ne ulazis uopste u grad... obilaznica bi samo trebala istok-zapad... i znacila bi vrlo malo, jer se svakako kroz grad prodje za desetak minuta...

a tih 5 milijardi em je novinarska patka, em se ta dionica nece ni raditi iducih x godina... niko nije toliki degenerik da u sa-mo ulupa takve cifre, dok se u isto vrijeme prema savi vozi starim putem, na dalleko isplativijoj dionici... za te pare bi mogao odraditi sve od zenice do save, plus da ostane para za tuzla-zepce, pa skontaj sta ce se na kraju prvo raditi
Cak i u Hrvatskoj, da ne spominjem Italiju, skoro svaki veci gradic je dobio svoju obilaznicu, no kod nas je to "luksuz".
Koji ovih dana placamo strasnim zagadjenjem.
5 milijardi je jednostavna racunica, jer ovih dana su izasle cifre za dionicu Vlakovo-Tarcin, 350 miliona za 10km.
To je laksi dio ceste ka Mostaru, do Mostara je 120km, pa racunaj.
VjecitiStudent

#1029 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Alfons Kauders wrote:pa hebem mu misha, :D kolega united je to pomenuo - baziramo svu pricu na osnovu postojeceg puta... koji je kita... da je kojom srecom izgradjeno sve od save do mora, tim putem bi se vozilo pola madjarske, sjever srbije i sire... ovako nisu ludi... znas koliko treba od BG do mora? meni lik na sastanku prica da je vozio 12 sati, a frajer vozi BMW 5icu, zmaj... :D

bez te cjeline smo jebani... :D i zato je pomalo bezveze fokusirati se na isplativost pojedinih dionica... tom logikom ne bi radili nista gdje valja busiti tunele i graditi mostove i vijadukte, jer se sami po sebi nikad nece isplatiti... alli kao dio autoputa od 330 kilometara, hoce... :D
Hrvatska do DUBROVNIKA pravi tek brzu cestu, a mi cemo trositi pet mlijardi zbog nekoliko hiljada Beogradjana i Rusa godisnje?

Kilometre autocesta koje je država gradila u proteklih 10 godina građani će otplaćivati još desetljećima. Primjerice, da bi se isplatila Dalmatina potrebno je još najmanje 40-tak godina.

Pojedine dionice toliko su neisplative da treba proći i više od 100 godina kako bi vratile ono što je u njih uloženo. Ekonomski stručnjaci upozoravaju da je došlo vrijeme otrežnjenja u cestogradnji.

>> Dubrovački župan: Nastavite izgradnju autoceste kroz Hrvatsku

Hrvatska ima 1.273 kilometra izgrađenih autocesta. 'To je bilo jedno pijanstvo koje je trajalo godinama. Mi na koncu možemo reći da zbog osam vikenda mi imamo Dalmatinu', rekao je ekonomski analitičar Guste Santini. A Dalmatini treba još najmanje 40 godina da otplati samu sebe.

Računica je jasna. Prema podacima Hrvatskih autocesta troškovi izgradnje svih autocesta od Dalmacije do Slavonije u proteklih 10 godina iznosili su oko 37 milijardi kuna. HAC na godinu zaradi oko milijardu i 300 milijuna. Čistu zaradu treba čekati još 28 godina. 'Mi smo išli izgraditi autocestu kao da će autocesta izgraditi tvornicu. Ne! Nego uvijek tvornica, poduzeće gospodarska aktivnost izgrađuje autocestu', rekao je Ljubo Jurčić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

'Infrastrukturni projekt mora slijediti potrebe, a ne političke preferencije', rekao je Santini. U Hrvatskoj su ipak prevladale političke preferencije.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/dio- ... odina.html
united bosnae

#1030 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by united bosnae »

VjecitiStudent wrote:

Ovo mi lici na nas tipicni sitno-sicarski nacin razmisljanja, daj ti meni sad malo a kasnije cemo vidjeti. People that never look at the big picture... sto bi rekli albanci
Last edited by united bosnae on 28/01/2013 23:04, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#1031 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:
Alfons Kauders wrote:
VjecitiStudent wrote: Cijele Alpe su izbusene skupim tunelima, ali sa debelom racunicom.
Gdje je ona u ovom slucaju?

Zar umjesto povezivanja Sarajeva i Mostara, nije bilo bolje napraviti obilaznice oko vecih gradova, spojiti Tuzlu sa Savom, Bihac sa Hrvatskom, Zenicu sa Travnikom, itd.,?
U pitanju je 5 milijardi za svega 120 km ceste kojom trenutno prolazi vrlo skroman promet i koji se nece povecati cak i nakon sto se autoput izgradi.
kojih "vecih gradova" druze? ni sarajevo nije veliki grad, a da ne govorimo o ostalim... kroz zenicu i mostar se propici za desetak minuta... tuzla, ako ides od sarajeva prema sjeveru, ne ulazis uopste u grad... obilaznica bi samo trebala istok-zapad... i znacila bi vrlo malo, jer se svakako kroz grad prodje za desetak minuta...

a tih 5 milijardi em je novinarska patka, em se ta dionica nece ni raditi iducih x godina... niko nije toliki degenerik da u sa-mo ulupa takve cifre, dok se u isto vrijeme prema savi vozi starim putem, na dalleko isplativijoj dionici... za te pare bi mogao odraditi sve od zenice do save, plus da ostane para za tuzla-zepce, pa skontaj sta ce se na kraju prvo raditi
Cak i u Hrvatskoj, da ne spominjem Italiju, skoro svaki veci gradic je dobio svoju obilaznicu, no kod nas je to "luksuz".
Koji ovih dana placamo strasnim zagadjenjem.
5 milijardi je jednostavna racunica, jer ovih dana su izasle cifre za dionicu Vlakovo-Tarcin, 350 miliona za 10km.
To je laksi dio ceste ka Mostaru, do Mostara je 120km, pa racunaj.

nemam ja nista protiv obilaznica... pod uslovom da se ne grade 25 godina ko sarajevska i da ne kostaju tridesetak miliona po kilometru... :D a kostale bi i vise radi debilnih zakona po kojim svaki seljak sa stalom moze jebavati drzavu godinama i traziti milionske odstete pri eksproprijaciji... :D

ta cifra nije "jednostavna racunica" vec patka... a sa-mo se nece raditi, ponavljam, nece raditi narednih 20tak godina, ako ne i vise... zato jer vec imas sasvim ok ivan i bradinu, te kanjon neretve... jedino usko grlo su sela od jablanice do tunela, oko ostrozca... to se jednostavno nece raditi sad jer se ne isplati...
VjecitiStudent

#1032 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Alfons Kauders wrote:nemam ja nista protiv obilaznica... pod uslovom da se ne grade 25 godina ko sarajevska i da ne kostaju tridesetak miliona po kilometru... :D a kostale bi i vise radi debilnih zakona po kojim svaki seljak sa stalom moze jebavati drzavu godinama i traziti milionske odstete pri eksproprijaciji... :D

ta cifra nije "jednostavna racunica" vec patka... a sa-mo se nece raditi, ponavljam, nece raditi narednih 20tak godina, ako ne i vise... zato jer vec imas sasvim ok ivan i bradinu, te kanjon neretve... jedino usko grlo su sela od jablanice do tunela, oko ostrozca... to se jednostavno nece raditi sad jer se ne isplati...
U Hrvatskoj, niti jedna do sada izgradjena auto-cesta, nije kostala vise od 28 miliona po kilometru.
http://www.mppi.hr/UserDocsImages/Kapit ... uktura.pdf (strana 8.)
Prosjecna cijena za Zagreb-Split-Dubrovnik je svega 15 miliona KM
A nije da nema tunela i mostova.
susc_ovjek

#1033 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by susc_ovjek »

Ovaj ugovor milionski koji je uzel IPSA za dionucu Tuzla-Zepce je ta analiza za koju ti govoris da je nema i da je niko ne pravi... nego ono odoka...

Ima jedna najjaca analiza.
Sve drzave Europe imaju autoputa vise od nas. Ta analiza govori.... da treba da ih gradimo :-)
Alfons Kauders

#1034 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:
Alfons Kauders wrote:pa hebem mu misha, :D kolega united je to pomenuo - baziramo svu pricu na osnovu postojeceg puta... koji je kita... da je kojom srecom izgradjeno sve od save do mora, tim putem bi se vozilo pola madjarske, sjever srbije i sire... ovako nisu ludi... znas koliko treba od BG do mora? meni lik na sastanku prica da je vozio 12 sati, a frajer vozi BMW 5icu, zmaj... :D

Hrvatska do DUBROVNIKA pravi tek brzu cestu, a mi cemo trositi pet mlijardi zbog nekoliko hiljada Beogradjana i Rusa godisnje?

Kilometre autocesta koje je država gradila u proteklih 10 godina građani će otplaćivati još desetljećima. Primjerice, da bi se isplatila Dalmatina potrebno je još najmanje 40-tak godina.

Pojedine dionice toliko su neisplative da treba proći i više od 100 godina kako bi vratile ono što je u njih uloženo. Ekonomski stručnjaci upozoravaju da je došlo vrijeme otrežnjenja u cestogradnji.

>> Dubrovački župan: Nastavite izgradnju autoceste kroz Hrvatsku

Hrvatska ima 1.273 kilometra izgrađenih autocesta. 'To je bilo jedno pijanstvo koje je trajalo godinama. Mi na koncu možemo reći da zbog osam vikenda mi imamo Dalmatinu', rekao je ekonomski analitičar Guste Santini. A Dalmatini treba još najmanje 40 godina da otplati samu sebe.

Računica je jasna. Prema podacima Hrvatskih autocesta troškovi izgradnje svih autocesta od Dalmacije do Slavonije u proteklih 10 godina iznosili su oko 37 milijardi kuna. HAC na godinu zaradi oko milijardu i 300 milijuna. Čistu zaradu treba čekati još 28 godina. 'Mi smo išli izgraditi autocestu kao da će autocesta izgraditi tvornicu. Ne! Nego uvijek tvornica, poduzeće gospodarska aktivnost izgrađuje autocestu', rekao je Ljubo Jurčić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

'Infrastrukturni projekt mora slijediti potrebe, a ne političke preferencije', rekao je Santini. U Hrvatskoj su ipak prevladale političke preferencije.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/dio- ... odina.html
kruske i jabuke druze... za pocetak, mi necemo praviti autoput cisto radi turista... vec prije svega radi kamiona, radi bara i ploca, radi luka... a dubrovnik je slijepo crijevo, jesi li ikad vozio tim krajevima van sezone, ne racunajuci novu godinu i prvi maj? mozes od neuma doci do dubrovnika da ne vidis 20 auta na cesti... o peljescu i okolnim vukojebinama da ne pricam, ni o "nacionalnom projektu" povezivanja dubrovnika s ostatkom lijepe nase... sorry...

uostalom, rusi pice dole na cilipe, avionima... :D
Alfons Kauders

#1035 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:
Alfons Kauders wrote:nemam ja nista protiv obilaznica... pod uslovom da se ne grade 25 godina ko sarajevska i da ne kostaju tridesetak miliona po kilometru... :D a kostale bi i vise radi debilnih zakona po kojim svaki seljak sa stalom moze jebavati drzavu godinama i traziti milionske odstete pri eksproprijaciji... :D

U Hrvatskoj, niti jedna do sada izgradjena auto-cesta, nije kostala vise od 28 miliona po kilometru.
ako ocekujes da ozbiljno shvatim pisanje nasih nazovi novinara... kucas na pogresna vrata... zao mi je
VjecitiStudent

#1036 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Alfons Kauders wrote:
VjecitiStudent wrote:

ako ocekujes da ozbiljno shvatim pisanje nasih nazovi novinara... kucas na pogresna vrata... zao mi je
CItirani dokument je na zvanicnoj stranici ministarstva prometa i infrastrukture Hrvatske.
Alfons Kauders

#1037 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:
Alfons Kauders wrote:
CItirani dokument je na zvanicnoj stranici ministarstva prometa i infrastrukture Hrvatske.
hm, meni se cini da mi od 1945 niismo u sastavu hrvatske... tako da sam ja zapravo pricao o cifri koju su plasirali nasi "novinari"... a ne oo hrvatima
VjecitiStudent

#1038 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Alfons Kauders wrote:
VjecitiStudent wrote:
Alfons Kauders wrote:
hm, meni se cini da mi od 1945 niismo u sastavu hrvatske... tako da sam ja zapravo pricao o cifri koju su plasirali nasi "novinari"... a ne oo hrvatima
Jesu li ovi linkovi dovoljno dobri?
http://www.jpautoceste.ba/web/sj41.php
230 miliona za 5km
ili
http://www.jpautoceste.ba/web/en/sj87.php
350 miliona za 10,1 km
Alfons Kauders

#1039 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote: Jesu li ovi linkovi dovoljno dobri?
230 miliona za 5km
ili
350 miliona za 10,1 km
nisu

5 milijardi za 120km, to se trazi
mikasa

#1040 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mikasa »

VjecitiStudent wrote: Jesu li ovi linkovi dovoljno dobri?
230 miliona za 5km
ili
350 miliona za 10,1 km
Dobro ti je poredjenje ... iz CRO uzmes prosjecnu cijenu za 300-ak km autoputa a ovdje uzmes samo dionicu od 5 km. Ok, ali zasto ne kazes da se na toj dionici od 5 km nalazi:
-tunel Suhodol koji je dužine oko 2.800 metara.
-tunel Tarčin dužine oko 400 metara,
-most Bijela dužine oko 90 metara
-petlja Tarčin preko koje će biti omogućeno povezivanje sa magistralnom cestom M17
Kada samo ovo saberes ostaje samo 1,5 normalne autoceste...
VjecitiStudent

#1041 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Jel ovo ispravnije poredjenje?

Vlakovo - Lepenica: Tuneli + vijadukti = 22% duzine, cijena 35 miliona KM/km
Krapina - Macelj: Tuneli + vijadukti = 30% duzine, cijena 24 miliona KM/km
Novoizgrađenu dionicu autoceste Krapina-Macelj, duljine 20 kilometara i sastavnog dijela autoceste A-2 Zagreb-Macelj, na 10 A paneuropskom koridoru i Phyrnskom pravcu, pustio je jučer u promet predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader. Na novoj dionici izgrađeno je šest tunela i devet vijadukata, vrijedna je 235 milijuna eura, a dovršena je, na vrijeme, u roku 33 mjeseca.
http://www.poslovni.hr/hrvatska/dionica ... eura-44145
Autocesta A2 Macelj – Zagreb zavr{ni je dio Paneuropskog koridora Xa Graz – Maribor – Ptuj – Gru{kovje (Slovenija)
/ Macelj (Hrvatska) – Krapina – Zagreb. Nalazi se na smjeru najva`nijih prometnih, robnih i putni~kih prometnih
tokova, koji iz sjeverozapadne i Srednje Europe, preko Zagreba~kog prometnog ~vora vode prema jugoistoku Europe
i jadranskim turisti~kim odredi{tima. Zavr{na dionica od Krapine do Macelja, dovr{ena 2007. godine, prolazi izrazito
te{kim terenom, obzirom na reljefne karakteristike, nepovoljne vrste tla, dosta visoku naseljenost i izgra|enost
podru~ja. Za ilustraciju, objekti u trupu autoceste i tuneli ~ine ~ak 30,14 % ukupne duljine ceste.
http://www.mppi.hr/UserDocsImages/Kapit ... uktura.pdf
Direktor JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar Ensad Karić i generalni direktor turske kompanije Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret a.s. Kemal Unluer potpisali su danas Ugovor o izgradnji poddionice autoceste na Koridodru Vc Vlakovo Lepenica. Supotpisnici ovog ugovora bili su i ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić u ime JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar i član Uprave kompanije Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret a.s. Asim Cengiz.

Vrijednost Ugovora iznosi 350.114.617,06 KM sa PDV-om, što predstavlja najveću vrijednost ugovora koja se do sada potpisala za izgradnju Koridora Vc. Ukupna dužina ove poddionice je 10,10 km sa rokom izgradnje 20 mjeseci.
U okviru ove poddionice biće izgrađeno i nekoliko objekata i to: tunel Gaj dužine oko 870 metara, tunel Tulica dužine oko 540 metara, tunel Ban brdo dužine 350 metara, vijadukt Vlakovo dužine 370 metara i čeono naplatno mjesto Vlakovo.
Direktor JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar Ensad Karić i generalni direktor turske kompanije Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret a.s. Kemal Unluer potpisali su danas Ugovor o izgradnji poddionice autoceste na Koridodru Vc Vlakovo Lepenica. Supotpisnici ovog ugovora bili su i ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić u ime JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar i član Uprave kompanije Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret a.s. Asim Cengiz.
novi.dan.nova.nafaka

#1042 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by novi.dan.nova.nafaka »

susc_ovjek wrote:Ima jedna najjaca analiza.
Sve drzave Europe imaju autoputa vise od nas. Ta analiza govori.... da treba da ih gradimo :-)
Hmm, jel' to ona politika da kad hanuma u najbogatijeg gazde u mahali kupi zlatni lančić, sve ostale žene mahale u roku od mjesec dana dobiju istu takvu, pa makar se dizali krediti u mikrokreditnim organizacijama !? :-)
Druga, jako bitna stvar - naravno da će nas Evropa furati na projekte koji podrazumijevaju podizanje kredita - to je čisti bankarski lobi. Neka me neko prosvijetli, koliko će za prosječnog vozača značiti put Sa-Mo i nazad sa i bez autoputa: vremenski, novčano,.. Da ne kažem da se na eventualno par dionica napravi po jedna traka kako bi se rasčistile gužve. Ista situacija sa Sa-Tz: napraviti dodatnu traku na par dionica na Karauli i još gdje se procijeni da je gužva - eto solidnog puta.
Ne znam, volio bih vidjeti zaista realne studije o poboljšanju ekonomskih uslova koje autoputevi donose sa sobom. Eto nam Hrvatske pred nosom, šta njihova privreda dobi (neko je već napisao da mi ne bi radili autoceste zbog turista) !?
JOINT_1921
Vozim: odlično

#1043 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by JOINT_1921 »

Otkad ja pricam da smo mi bas zato debili, umjesto da zaposlimo ovo naroda sto sjedi po kucama, mi pravimo nekakve autoputeve od 30 miliona po kilometru.. Pa jbte koliko smo samo mogli napraviti tvornica i kuca povratnicima od tih para, a ti autoputevi kur.cu ne sluze, samo da bi isli na more, i kamionima ubrzali put, a prosjecan covjek i ne ide autoputem jer je bezobrazno skup... Pa od Sarajeva do Kaknja i nazad 8,5 KM, toliko mi i goriva treba... CCC

Puno su se pametnije mogle iskoristiti ove pare, u modernizaciju elektrana, nove hidroelektrane, konjuh, krivaja, agrokomerc, itd, itd...
mikasa

#1044 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mikasa »

VjecitiStudent wrote:Jel ovo ispravnije poredjenje?

Moram Ti opet ponoviti, ovo nije ispravan nacin kojim pokusavas nesto dokazati ...
Ne mozes porediti cijene po km na razlicitim dionicama jer imas stotine razloga koji uticu na cijenu:
Tuneli: nije isto izgraditi 3 tunela po 800 m i jedan od 2400m , nije isto izgraditi tunel duzine 1 km kod Sarajeva i tunel duzine 1 km kroz Prenj,...
Vijadukti: Ne mozes uporedjivati cijene vijadukta sa lukom ili sa stubovima a iste su duzine, nije ista cijena vijadukta sa istim brojem stubova i istom duzinom ali razlicite visine...
Usjeci i nasipi: ovo ti necu objasnjavati, pogledaj sliku dionice iz CRO i 3G prikaz dionice iz BiH, razlika po odokativnoj mojoj procjeni se mjeri hiljada m3 iskopanih i nasutih materijala
Vrijeme izgradnje nije isto raditi 2007 i 2013 godine
A da ne pricamo o petljama, naplatnim kucicama, Centrima za upravljanje i odrzavanje autoceste, obezbjedjenju, izgradnja blizu naseljenog mjesta ili u vukojebini, blizina kamenoloma i asfaltnih baza ...
Ako su hrvatske firme radile 10-15 miliona po km, zasto se ne prijave na nas tender i ne moze ih niko sprijeciti da dobije posao.
Da bi vrsio uporedjivanje cijena km autoputa, onda moras poznavati osnove procesa projektovanja i izgradnje, a ako se zelis usavrsavati, onda imas objakat u ulici Patrioske lige, poneses 2 slike i poslije 5 godina mozema zajeno analizirati km po km ali na osnovu predmjera radova a ne na osnovu novinarskih clanaka.
Ako zelis da dokazes lopovluk na izgradnji autucesta, kojeg vjerovatno ima,potrazi drugi nacin
tec

#1045 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

JOINT_1921 wrote:Otkad ja pricam da smo mi bas zato debili, umjesto da zaposlimo ovo naroda sto sjedi po kucama, mi pravimo nekakve autoputeve od 30 miliona po kilometru.. Pa jbte koliko smo samo mogli napraviti tvornica i kuca povratnicima od tih para, a ti autoputevi kur.cu ne sluze, samo da bi isli na more, i kamionima ubrzali put, a prosjecan covjek i ne ide autoputem jer je bezobrazno skup... Pa od Sarajeva do Kaknja i nazad 8,5 KM, toliko mi i goriva treba... CCC

Puno su se pametnije mogle iskoristiti ove pare, u modernizaciju elektrana, nove hidroelektrane, konjuh, krivaja, agrokomerc, itd, itd...
Uh velike inteligencije. :-) Kukaju kad se nema, kukaju kad se gradi, kukaju kad nesto ima, itd. Bolje da mi pravimo staze za koze jer sa ovakvim genijima nece nista drugo ni trebati. Elektrane se obnavljaju i hidro elektrane grade ako ti je promaklo a pare za to dolaze elektroprivrede i privatnika. A za tvornice, kuce, konjuh,krivaja, arokomerce to nije posao drzave ili vlada nego privatnika. Nema vise komunizma. A najveci problem nase industrije je KUKANJE, STRAJKOVI, LOSA INFRASTRUKTURA zato nas ino investitori zaobilaze u velikom luku. Pogledaj rumuniju, bugarsku, pa i srbiju opsta navala proizvodaca jer infrastukture se grade, a radnici rade I to za nize prosjecne plate nego kod nas.
Alfons Kauders

#1046 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Nije.
Alfons Kauders

#1047 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

JOINT_1921 wrote:Otkad ja pricam da smo mi bas zato debili, umjesto da zaposlimo ovo naroda sto sjedi po kucama, mi pravimo nekakve autoputeve od 30 miliona po kilometru.. Pa jbte koliko smo samo mogli napraviti tvornica i kuca povratnicima od tih para, a ti autoputevi kur.cu ne sluze, samo da bi isli na more, i kamionima ubrzali put, a prosjecan covjek i ne ide autoputem jer je bezobrazno skup... Pa od Sarajeva do Kaknja i nazad 8,5 KM, toliko mi i goriva treba... CCC

Komunizma nema evo haman 25 godina...
tec

#1048 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

mala ispravka :
Vlakovo - Lepenica (10km): Tuneli + vijadukti = 27% duzine, cijena 35 miliona KM/km
Krapina - Macelj(20km): Tuneli + vijadukti = 27% duzine, cijena 30 miliona KM/km
Znaci dionica u hrvatskoj izgradjena 2007 (koju je izgradio koncesionar) od 20 km sa istim postotkom objekata OD KOJIH SU dva tunela i tri vijadukta bili izgradeni dvosmjerni 1+1(kao polu autoput) je 5 miliona maraka PO KILOMETRU jeftinija nego dionica od od 10 km istim postotkom objekata (ostala dionica je na nasipima u usjecima) u PUNOM profilu.

Dobro odabrano. :roll:
VjecitiStudent

#1049 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

tec wrote:

mala ispravka :
Vlakovo - Lepenica (10km): Tuneli + vijadukti = 27% duzine, cijena 35 miliona KM/km
Krapina - Macelj(20km): Tuneli + vijadukti = 27% duzine, cijena 30 miliona KM/km
Znaci dionica u hrvatskoj izgradjena 2007 (koju je izgradio koncesionar) od 20 km sa istim postotkom objekata OD KOJIH SU dva tunela i tri vijadukta bili izgradeni dvosmjerni 1+1(kao polu autoput) je 5 miliona maraka PO KILOMETRU jeftinija nego dionica od od 10 km istim postotkom objekata (ostala dionica je na nasipima u usjecima) u PUNOM profilu.

Reference?
tec

#1050 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

VjecitiStudent wrote:
tec wrote:

mala ispravka :

Reference?
Pro googlaj malo pa ces naci nije tesko treba samo malo truda.
Post Reply