... i ja maloprije napisah kako 5-6 hiljada putnika opravdava investiciju "Od mora do Save...".VjecitiStudent wrote:Guzve se moze pojacati tokom dva-tri mjeseca turisticke sezone i to je to, jer BiH nije tranzitna zemlja, poput Hrvatske.united bosnae wrote:Guzva nikada i nece biti na putevima kroz Bosnu dok se autoput ne napravi... pa ljudi svjesno izbjegavaju nase ceste zbog toga sto su lose i nesigurne. Proteklih godina sam u Dubrovniku sretao zavidan broj turista iz Rusije i Ukrajine... svi oni bi mozda i prosli kroz BiH ali je za sad u glavnom izbjegavaju.VjecitiStudent wrote: Oko direktne koristi: Neko je vec citirao statistike gustoce prometa po kojima je samo dionica Sarajevo - Zenica isplativa.
Turizam jeste snazan argument za gradnju puteva u Hrvatskoj, ali gdje su te kolone frustriranih turista kod nas?
Infrastrukturu za ekonomiju od Save do mora mi vec imamo - zeljeznicu, pred bankrotom je i ona.
Autoput bi takodjer (barem teoretski) trebao znaciti i smanjenje troskova pri razmjeni dobara (jeftiniji transport prilikom uvoza/izvoza, jeftinije postanske/dostavlja usluge, jeftiniji te kvalitetniji autobuski saobracaj), manje nesreca na cestama (jeftinije osiguranje i troskovi zdravstva), veca prodaja novijih automobila (ko bi mozda danas i kupio bolje auto nece, jer ga nema gdje voziti), povecanje broja turista u tranzitu kroz BiH (prodaja goriva na BiH pumpama, putarina itd) .... Nije mi jasno da se isplativost autoputa mjeris samo kroz jedan parametar koji je i odredjen na osnovu postojeceg puta i prometa na njemu.
Kako pet-sest hiljada domacih putnika u ostatku godine moze opravdati toliku investiciju na pravcu Sarajevo - Mostar?
Jeftiniji transport robe (bolja i jeftinija ponuda u prodavnicama), transportne usluge jeftinije (postanske i sl. usluge jeftinije i brze, prodaja na ebay-u recimo), Prijevoz putnika jeftiniji i brzi (ljudi pocinju potovati i siriti svoje vidike provirujuci svoje noseve iz svojih mahala-priceless), nesrece na cestama (osiguranja i med usluge jeftinije), poljoprivreda (prijevoz poljoprivrednih dobara jeftiniji i brzi - maline i rastika iz hercegovine svako jutro na pijaci u Brckom)... itd. itd