Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
PRO165

#1026 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by PRO165 »

luxferre wrote: 23/09/2024 09:24
Armin2013 wrote: 23/09/2024 09:11 Maloprodaja mora imati prostor gdje je roba izložena i mora proći minimalne tehničke uslove.
Veleprodaju možeš prodavati i u tranzitu.

Ako planiraš imati robu na zalihi onda mora biti neko skladište, ako je manja količina može i kancelarija ali mora biti određen prostor u kancelariji.

lp,
Nije maloprodaja, ide u izvoz
Manja je količina u pitanju, ništa veliko.
Kasnije biz iznajmio skladište sad mi je ipak veliki trošak
Ne moraš iznajmiti skladište, možeš u nekom sklaištu iznajmiti paletno mjesto, regal i sl. Plus da ti oni hendlaju oko svega. Sada imaš špedicija koje to rade. Pogotovu ako je uvoz radi izvoza onda postoje i carinska sakldišta. Neću reći da su ove opcije jeftine ali osobađaju tebe jako puno posla.
luxferre

#1027 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by luxferre »

PRO165 wrote: 24/09/2024 03:36
luxferre wrote: 23/09/2024 09:24
Armin2013 wrote: 23/09/2024 09:11 Maloprodaja mora imati prostor gdje je roba izložena i mora proći minimalne tehničke uslove.
Veleprodaju možeš prodavati i u tranzitu.

Ako planiraš imati robu na zalihi onda mora biti neko skladište, ako je manja količina može i kancelarija ali mora biti određen prostor u kancelariji.

lp,
Nije maloprodaja, ide u izvoz
Manja je količina u pitanju, ništa veliko.
Kasnije biz iznajmio skladište sad mi je ipak veliki trošak
Ne moraš iznajmiti skladište, možeš u nekom sklaištu iznajmiti paletno mjesto, regal i sl. Plus da ti oni hendlaju oko svega. Sada imaš špedicija koje to rade. Pogotovu ako je uvoz radi izvoza onda postoje i carinska sakldišta. Neću reći da su ove opcije jeftine ali osobađaju tebe jako puno posla.
Pa ta kompbinacija mi najviše i odgovara, mogu ja to smjestiti u svoj poslovni, nije gabaritni ali znam da mi za prodaju prema radnjama treba skladište ili ugovor. Imaš li nekoga preporučiti, za Tuzlu?
PRO165

#1028 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by PRO165 »

Nisam iz TZ, ali hint goglaj špedicije i zovi redom. Nije ih tristo :)
laly

#1029 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by laly »

Pozdrav, moze li mi neko pomoci kako da napravim internu fakturu? Nisam se susretala s tim do sada i ne znam kako da uradim.
Prodata je roba ispod nabavne cijene. Kazu treba se platiti razlika PDV-a do trzisne cijene. I da za tu razliku koju treba doplatiti napravim Internu fakturu.
PRO165

#1030 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by PRO165 »

Ako je roba prodana kupcu po trenutno mogucoj trzisnoj vrijednosti ne trebas placati dodatni pdv. Ovo recimo vrijedi za stare zalihe ili imao 10 komada nečega prodao već 9 onda jedan komad samo da ode i sl. U suštini ukupna razlika PDV bi trebala biti pozitivna i onda generalno nemaš problem.
Eh sad ako su drugi razlozi, koji ne proističu iz "ekonomski opravdanih razloga" praviš sebi taj dodatni obračun.

Nema velike pameti tu. Naslovi fakturu na svoju firmu, sama sebi prodaješ. Ako radiš kroz softver koji ima robno materijalno onda ne možeš ponovo artikle skinuti jer ćeš pokvariti zalihe nego napraviš jednu stavku tipa usluge i obračunaš razliku do nabavne cijene.

Za konkretan slučaj ja sam imao kod jednog klijenta akciznu robu, cigarete, i on je prodavao ispod cijene od one prodajne zvanične cijene. Ne puno nekih 2%. Mi smo mu na tih 2% na kraju mjeseca obračunali taj dodatni PDV i kad je došla PDV inspekcija kad su vidjeli to složili su se da je sve uredu.
forumka

#1031 Knjizenje racuna,

Post by forumka »

Pozdrav,
Na koji nacin knjiziti racun za telefon, ako na njemu pored potrosnje ima i odobreni kredit za telefon i rata kredita?
bude

#1032 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bude »

...................D .............. P

.......................... / 432 iznos fakture dobavljac
270 Iznos PDV /
554 Trosak telefona /
025 Iznos kredita /
022 Iznos kredita / 025 Iznos kredita
forumka

#1033 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by forumka »

U pitanju je tel. koji nine isn.sred.nego spada u sitan alat i inventar.
Kako rate knjiziti?
Hans123

#1034 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Hans123 »

Kako regulisati obaveze koje imamo prema firmi koja je u stečaju ili su im blokirani računi? Ima li neko voljan pomoći. :)
ZoomZoomKiwi

#1035 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by ZoomZoomKiwi »

Hans123 wrote: 14/10/2024 20:37 Kako regulisati obaveze koje imamo prema firmi koja je u stečaju ili su im blokirani računi? Ima li neko voljan pomoći. :)
Uplatom na račun, ukoliko su obaveze financijske prirode.
To što je njima blokiran račun vama ne igra nikakvu ulogu. Vi uplatite, nalogodavac izvršenja (blokade računa) dobije svoj dio, ako je uplata dovoljno velika račun se odblokira.

Ako je u pitanju neka isporuka robe ili usluga iz nekog ugovora, to morate vidjeti sa stečajnim upraviteljem.
Hans123

#1036 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Hans123 »

ZoomZoomKiwi wrote: 14/10/2024 22:36
Hans123 wrote: 14/10/2024 20:37 Kako regulisati obaveze koje imamo prema firmi koja je u stečaju ili su im blokirani računi? Ima li neko voljan pomoći. :)
To što je njima blokiran račun vama ne igra nikakvu ulogu. Vi uplatite, nalogodavac izvršenja (blokade računa) dobije svoj dio, ako je uplata dovoljno velika račun se odblokira.

Ako je u pitanju neka isporuka robe ili usluga iz nekog ugovora, to morate vidjeti sa stečajnim upraviteljem.
Hvala druže na pomoći.

A šta u situaciji ukoliko firma više ne postoji? Da li postojeću obavezu treba regulisati prema osnivaču?
ZoomZoomKiwi

#1037 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by ZoomZoomKiwi »

Hans123 wrote: 15/10/2024 08:32
ZoomZoomKiwi wrote: 14/10/2024 22:36

Hvala druže na pomoći.

A šta u situaciji ukoliko firma više ne postoji? Da li postojeću obavezu treba regulisati prema osnivaču?
Da li je postupak likvidacije u toku ili je završen i firma je obrisana iz registra?

Ukoliko je tokom likvidacije firme vraćen osnivački ulog vlasniku onda ne, ukoliko masa nije bila dovoljna da pokrije ulog, onda vlasnik može preuzeti i eventualna potraživanja ali o tom Vas treba obavijestiti. Pošto pretpostavljam da nije, a pogotovo jer im je blokiran račun, što znači da ima dugovanja prema povjeriocima, ne trebate.

Također, koliko su stare vaše obaveze (od datuma nastanka pa do danas)?

Ukoliko je od nastanka obaveze prošlo dovoljno vremena, a ista u međuvremenu nije potraživana sudskim putem, onda je došlo do zastare tako da svakako niste obavezni plaćati to.

Edit: Sad se sjetih da je firma u stečaju, ako firma više ne postoji to znači da je stečajni postupak završen, ukoliko Vas stečajni upravitelj nije obavijestio o postojanju duga, niti potraživao isti od Vas, onda nemate obaveza.
PRO165

#1038 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by PRO165 »

Ima obavezu oprihodovati dug!
ZoomZoomKiwi

#1039 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by ZoomZoomKiwi »

PRO165 wrote: 15/10/2024 17:44 Ima obavezu oprihodovati dug!
To svakako, ne može ga tek tako otpisati. Mislio sam na obaveze prema toj firmi.
forumka

#1040 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by forumka »

Uskladjivanje vrijednosti zaliha.
Sta ako se radilo uskladjivanje vrijednosti zaliha prethodnu godinu, zalihe svedene na 0, proslo kroz porezni bilans, sta ove godine uraditi sa PDV-om?
Hans123

#1041 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Hans123 »

Računovođe kakav je vaš stav vezan za izdavanje fakture za izvršen dio radova, primjer 30%, tipa izgradnja objekta, izvođenje radova, pružanje usluge, gdje je ugovorom definisan samo 1 kom, a ne pobrojane pojedinačne stavke. Također, ugovorom nije predviđena mogućnost djelimičnog fakturisanja (ali nije ni zabranjena :zjev: ). Da li je u takvim situacijama dozvoljeno fakturisanje po privremenim situacijama ili ne? U suštini nije ni moguće predvidjeti koliko je radova završeno, osim procjena, što mi opet nema logike. :zoka:
doff

#1042 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by doff »

Hans123 wrote: 26/12/2024 20:50 Računovođe kakav je vaš stav vezan za izdavanje fakture za izvršen dio radova, primjer 30%, tipa izgradnja objekta, izvođenje radova, pružanje usluge, gdje je ugovorom definisan samo 1 kom, a ne pobrojane pojedinačne stavke. Također, ugovorom nije predviđena mogućnost djelimičnog fakturisanja (ali nije ni zabranjena :zjev: ). Da li je u takvim situacijama dozvoljeno fakturisanje po privremenim situacijama ili ne? U suštini nije ni moguće predvidjeti koliko je radova završeno, osim procjena, što mi opet nema logike. :zoka:
Nemaju tu računovođe nikakve veze, oni knjiže sta se fakturiše. Ovjerena građevinska knjiga (u ovom slučaju) je jedino validna kao prilog fakturi/situaciji za inspekciju.

Iz iskustva, izvođač uvijek teži da naplati i ono što nije uradio, a najlakše je preko stavki koji se obračunavaju paušalno ili po kompletu. Komad se ipak može prebrojati, i naplaćuje se kad se kompletan izvede, ali nije ni tu rijetkost da se djelomično naplati.
Hans123

#1043 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Hans123 »

doff wrote: 26/12/2024 21:15 Nemaju tu računovođe nikakve veze, oni knjiže sta se fakturiše. Ovjerena građevinska knjiga (u ovom slučaju) je jedino validna kao prilog fakturi/situaciji za inspekciju.

Iz iskustva, izvođač uvijek teži da naplati i ono što nije uradio, a najlakše je preko stavki koji se obračunavaju paušalno ili po kompletu. Komad se ipak može prebrojati, i naplaćuje se kad se kompletan izvede, ali nije ni tu rijetkost da se djelomično naplati.
Nisam baš na ti sa ekonomijom, ali mi je ova tema nekako bila najlogičnija za ovaj upit. Hvala na odgovoru, ali nisam baš načisto. U suštini mislim da si shvatio šta hoću reći. Pa evo probat ću još malo približiti.

Evo jedan primjer za priključak na vodovodnu mrežu uplatio sam avansnu uplatu KJKP ViK. Oni su zaista završili dio radova, međutim, ja priključak nisam dobio, a to je predmet Ugovora. I sad oni meni fakturišu 30% radova. :-) Da li je to ok? :?
doff

#1044 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by doff »

Hans123 wrote: 26/12/2024 21:44
Nisam baš na ti sa ekonomijom, ali mi je ova tema nekako bila najlogičnija za ovaj upit. Hvala na odgovoru, ali nisam baš načisto. U suštini mislim da si shvatio šta hoću reći. Pa evo probat ću još malo približiti.

Evo jedan primjer za priključak na vodovodnu mrežu uplatio sam avansnu uplatu KJKP ViK. Oni su zaista završili dio radova, međutim, ja priključak nisam dobio, a to je predmet Ugovora. I sad oni meni fakturišu 30% radova. :-) Da li je to ok? :?
Uplatio si 100% po predračunu, a oni ti fakturisali 30% od uplate?
Ne znam sta piše u ugovoru, kako oni fakturišu, da li po izvršenju radova ili po privremenim situacijama. Zbog utroška materijala, moraju praviti i fakturu za izvedene radova, a ne mogu cijelu fakturu jer nisu izvršili ugovornu obavezu.
Ti sigurno tu nećeš biti oštećen al moraju i sebe ograditi.
Hans123

#1045 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Hans123 »

doff wrote: 26/12/2024 21:55
Ne znam sta piše u ugovoru, kako oni fakturišu, da li po izvršenju radova ili po privremenim situacijama. Zbog utroška materijala, moraju praviti i fakturu za izvedene radova, a ne mogu cijelu fakturu jer nisu izvršili ugovornu obavezu.
Tako je 100% predračun, a faktura 30% od uplate, privremena situacija.
Fakturišu po izvršenju radova.
Jasno da nisam oštećen, samo mi je upitno da li je ispravno. :D
doff

#1046 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by doff »

Hans123 wrote: 26/12/2024 22:02
doff wrote: 26/12/2024 21:55
Tako je 100% predračun, a faktura 30% od uplate, privremena situacija.
Fakturišu po izvršenju radova.
Jasno da nisam oštećen, samo mi je upitno da li je ispravno. :D
100% ti je to sve čisto. Za to i služe privremene situacije
Hans123

#1047 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Hans123 »

Ima li kakav dobar link ili literatura za upis stalnih sredstava u poslovne knjige?
Armin2013

#1048 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Armin2013 »

Hans123 wrote: 04/05/2025 20:10 Ima li kakav dobar link ili literatura za upis stalnih sredstava u poslovne knjige?
Ako misliš na doo stalna sredstva se ili kupuju ili unose
Hans123

#1049 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Hans123 »

Konkretno me zanima kada preduzeće u svom vlasništvu ima građevinski objekat, te donese odluku o rušenju istog, te u te svrhu angažuje izvođača radova. Izvođač završi radove, dostavi fakturu, ista mu se plati. Eh kako proknjižiti. :D Na koji način rashodovati objekat koji je srusen. Pretpostavljam da mu se prethodno imovina ne smije uvecavati za troskove rusenja?
Armin2013

#1050 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Armin2013 »

Hans123 wrote: 08/05/2025 16:59 Konkretno me zanima kada preduzeće u svom vlasništvu ima građevinski objekat, te donese odluku o rušenju istog, te u te svrhu angažuje izvođača radova. Izvođač završi radove, dostavi fakturu, ista mu se plati. Eh kako proknjižiti. :D Na koji način rashodovati objekat koji je srusen. Pretpostavljam da mu se prethodno imovina ne smije uvecavati za troskove rusenja?
Ako ti je objekat otpisan 100%, doneseš odluku i isknjižiš, a ako nije otpisan 100% onda taj dio koji nije nosiš na troškove.
A kako ćeš knjižiti trošak rušenja zavisi šta planiraš tu, ako praviš novu zgradu možeš trošak na to knjižiti kao priprema zemljišta za izgradnju.
ili ako će ti to tako ostati a pretpostavljam da ćeš i nasipati ili ravnati možeš knjižti na uređenje parcele.
Sve ti zavisi od namjene.
Post Reply