Ako znaju gdje im je glavni grad sto to ne kazu i Covicu koji im je obecao Mostar kao stolni grad ? Tvrdi se da Covic predstavlja vecinu BiH Hrvata pa je laz da on predstavlja misljenje vecine ili je laz da je misljenje to sto ti tvrdis.Josip321 wrote:1gorstak wrote:Bolji polozaj Hrvata u BiH treba traziti kroz saradnju sa Sarajevom a na stetu Dodika i velikosrpskog faktora. HDZ moze pomoci Sarajevu protiv Dodika i to naplatiti stvaranjem institucionalnih mehanizama zastite od preglasavanja. HDZ kroz konfrontaciju sa Sarajevom samo steti hrvatskom narodu.
Vi stvarno živite u iluzijama i pod prevelikim utjecajem FTV-a.
Vi stvarno mislite da Hrvati iz BH sanjaju o nekoj velikoj Hrvatskoj i da im je glavni grad Zagreb???????
Treba biti realan. Hrvati su svjesni političke situacije, zaju gdje im je glavni grad. Ne znači to da im je nešto posebno simpatičan. Ali tu činjenicu nikako ne osporavaju. Znaju da moraju živjeti u državi gje je sve barem podjeleno sa tri. Svjesni su da ne mogu imati sve. Ali u Bošnjaka nedostaje realnosti. A to je da se Hrvati osjećaju u svojoj državi ugroženo.
Vi stvarno mislite da će odnjeti taj dio, kada bi dobili treći. Ja sam siguran i okladio bih se u sve što imam da Hrvati, kada bi dobili treći, ne bi nikakvu separaciju spominjali ni pokušavali. Pa realno, gdje je najveći povratak u BH?? I to daleko najveći??? Pa na područijima koja je kontrolirao HVO. Isto tako, realno je da možda taj povratak nije svima odmah dobro legao u početku povratka. Ali taj povratak je najrealniji. Rama, Stolac, Čapljina, Ljubuški, S. Bosna, Livno i Tomislav nisu ni odlazili čini mi se.
Slažem se sa boldiranim. Ne da treba protiv toga projekta raditi nego protiv svakog veliko projekta. Ali ne treba raditi protiv Srba. Samo protiv velikosrpskog projekta. A realno, samo u drugom obliku (prilagođenom), on postoji. Samo toga nisu svjesni mnogi.
Ali realno je da se bez njih i njihovoga entiteta sada ne može pa popeli se mi na glavu, svejedno je. Jer kada se došlo i stalo pred BL 1995. tada je i zacementirana RS. Drugačija BH i drugačiji odnosi bi bili u državi da je tada neprijatelj poražen. Vojno poražen. Mislim da bi u tome slučaju BH bila pravednija. Ali sada je kasno pa pjevali mi borbene ili ne.
I realno je da nema povratka u RS. Lako je biti patriota iza tipkovnice sa SA-x u Sarajevu. Realnost je nešto drugo. Pravi patriote su oni koji su se vratili u Prijedor, Bosansku Posavinu, Podrinje, ...
A u vezi povratka i ovih podebljanih mjesta , jel ti imas temperaturu ili se zezas ? Nisu ni odlazili iz Prozora gdje su protjerani vec oktobra 1992 ? Nisu odlazili iz Stoca gdje nisu samo protjerani vec su prije toga odvedeni u logore. Livno isto tako protjerani i gdje i se i danas poksuava da onemoguci obnova dzamije koja je tada srusena. Pricas o povratku gdje je tzv hvo imao vlast i tu nije bio povratak jer ga je tzv hvo zelio ili omogucavao vec je bio uprkos tzv hvo-u i tzv eb. POgledaj samo kakva je danas situacija po Stocu, Livnu, Duvnu. Prozoru i ti pricas kako tu ljudi nisu ni odlazili ?