Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Beaddy

#1026 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Beaddy »

Pozdrav svima,

iščekujući barijatrijski zahvat u petak, mašem vam sa UKC Tuzla :D .
leo_

#1027 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by leo_ »

Beaddy wrote:Pozdrav svima,

Sretno! :) 8000KM zahvat kosta? :-) :shock:
Mr.Penguin

#1028 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Mr.Penguin »

leo_ wrote:

Svako ce smrsati kad ima 8 hiljada manje. :lol:
shin

#1029 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by shin »

POstavio bih sliku before and after, ali ne smijem, sjebat cete se :D
leo_

#1030 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by leo_ »

slobodno ti :)
funky_baby

#1031 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by funky_baby »

pitanje za ove koji se razumiju :). ja sam prosle godine skinula nekih 8kg za dva mjeseca tako sto sam izbacila hljeb, slatkise i sokove, uz naravno redovnu vjezbu nekih 3x sedmicno. e sad hocu nesto slicno, ali ne mogu bas potpuno izbaciti hljeb (trenutno), pa me interesuje koliko je "dozvoljena" kolicina hljeba po obroku ili bar jednom u nekoliko dana, hvala :)
skafiskafsnjak

#1032 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

Ma ja sam smrsao 12kg bez izbacivanja hljeba ... Nemoj izbacivati nego smanji. Ujutro jedi normalno, za rucak manje, a za veceru samo hljeb izbaci :thumbup:
funky_baby

#1033 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by funky_baby »

cuj to? e super, hvala ti :), kod mene samo il crno il bijelo :). generalno mi nije problem smanjiti, jer ga i ne jedem svaki dan, ali nekad bas nemam sta jesti osim nekog sendvica. danas sam npr napravila neki sa tikvicama i piletinom :).
uvela sam i trcanje jednom sedmicno, jaoo kako su mi se upalili neki misici za koje sam i zaboravila da postoje :)
skafiskafsnjak

#1034 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

Ma u svemu umjereno... :thumbup:
gerberica

#1035 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by gerberica »

Pozzz narode.Da se i ja ukljucim jer se prepoznajem i pocela sam prije nekih 15 dana da reduciram ishranu.Posto sam veci dio dana na poslu mislim da sam u prednosti.Izbacila sam hljeb,slatkise(nisam ih jela cesto),jedem samo kad bas moram i nikako iza 18h.Maximalno sam uvela voce,nekako mi je lakse pojesti jabuku ili narandzu nego nesto kaloricnije.Za nekih 15 dana vec se vidi -3 kg.Prvih noci mi je bilo tesko zaspati pa ustanem i pojedem jabuku.Sad je vec super,zadovoljna sam,vidim rezultate,super je.Moram da napomenem da sam obroke reducirala na pola jer mislim da mi tako vise odgovara.Sad i nemam potrebu da puno jedem,navikla na malo.Ako vec i osjetim glad,uzmem narandzu ili jabuku i prodje.Nekako me osvjezi.Znaci nisam na nekoj posebnoj dijeti,samo sam korigovala ishranu i ide.Javim se opet sa novim rezultatima. :)
skafiskafsnjak

#1036 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

To je savrseno, 15 dana -3kg

:thumbup:
Sanela73

#1037 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Sanela73 »

Potpuno se slažem sa onim što je napisao Namless.¸¸ da bi se kilogrami skinuli treba se skidati odnosno odricati slatkiša kao od cigareta .Aktivnost je normalno glavni pokretač u borbi protiv kilograma.I ja sam već neko vrijeme izbacila slatko i obroke smanjila u namjeri da izgubim 25kg viška .Povremeno koristim zeleni čaj a sad ću više piti da vidim jel tačno što piše da se od njega topi salo.
vinja

#1038 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by vinja »

Beaddy wrote:
vinja wrote:
Bambi_na_kofeinu wrote: @vinja, ja ti ne bih preporučila toliko cimeta, prvenstveno jer se kod nas uglavnom prodaje kasija, a ne cejlonski cimet.
Kasija (kineski cimet) u većim dozama može biti toksična, pa posebno ako dojiš ja bih smanjila :)
A opstipaciju bi trebala moći riješiti kompotom od suhih šljiva.
@Bambi hvala ti na upozorenju i savjetu!
Uzimam cejlonski, ustvari je 70% cejlonski, a 30% kasija, ima ga u DM-u. Mislim da nisu to ogromne kolicine - radi se o cajnim kasikama, 3 dnevno...? Svakako mi je sad suhveli, pa cu smanjiti i to... Hvala!!! A kompot od suhih sljiva - nista :sad: ne pitaj... Sad je malo bolje, ali jos nije u normali... valjda ce biti bolje uskoro... pomogne ona kombinacija suhe sljive+suhe smokve+zito sve potopljeno u vodu vece prije, ali je toliko preslatko i jako da mi muka bude kad pojedem fuj!pojedem kad je bas frka...
vinja, tebi ustvari nedostaje vlakana u prehrani. Mora da je to, čim te stolica tako muči. Evo, pronašla sam zgodnu TABLICU, pa možda nađeš nešto što ti odgovara.
Draga moja, samo da ti na brzaka zahvalim :kiss: U uzasnoj sam depresiji, ovaj me porodjaj sasadio, imam 20 kg viska i uzasno je tesko uskladiti prehranu i eventualno neko vjezbanje sa bebicom i njenim potrebama, sama sam sa njom po cijele dane. Ni vanka ne mozemo, da bar setam, prehladno je i prejak je vjetar za nju... Tako sam zatvorena u kucu i evo mi se i sad ona migolji u krilu dok ovo pisem. Prije poroda sam isla na step aerobik, mnogo se kretala, planinarila, ali sada kao da mi je neko ukrao zivot. Hvala ti mnogo, mnogo, puno znaci kada ti neko zeli pomoci. Sve ti najbolje zelim!!!!
graue_maus

#1039 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by graue_maus »

evo da se i ja ukljucim na temu i da se odma pohvalim da sam 12 kg od oktobra do sada smrsala bez neke dijete ....cilj mi je jos 10 kg do septembra i onda cu pasati u svu svoju odjecu od prije .....jedino sto mjesecima ne pijem su kola i limunade .......samo voda .... :-) :-)
leo_

#1040 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by leo_ »

graue_maus wrote:evo da se i ja ukljucim na temu i da se odma pohvalim da sam 12 kg od oktobra do sada smrsala bez neke dijete ....cilj mi je jos 10 kg do septembra i onda cu pasati u svu svoju odjecu od prije .....jedino sto mjesecima ne pijem su kola i limunade .......samo voda .... :-) :-)
k-a-k-o? ok, no coca cola i no lemonade, ali nisi valjda 2 litra dnevno pila? :D
graue_maus

#1041 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by graue_maus »

leo_ wrote:
graue_maus wrote:evo da se i ja ukljucim na temu i da se odma pohvalim da sam 12 kg od oktobra do sada smrsala bez neke dijete ....cilj mi je jos 10 kg do septembra i onda cu pasati u svu svoju odjecu od prije .....jedino sto mjesecima ne pijem su kola i limunade .......samo voda .... :-) :-)
k-a-k-o? ok, no coca cola i no lemonade, ali nisi valjda 2 litra dnevno pila? :D
ja pijem jako mnogo i po 3-4 litra dnevno ...ali sada samo vodu i caj bez secera ....
leo_

#1042 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by leo_ »

graue_maus wrote:
leo_ wrote:
ja pijem jako mnogo i po 3-4 litra dnevno ...ali sada samo vodu i caj bez secera ....
:roll: mogu misliti kakva ti je jetra onda. ja popijem u mjesec-dva jednu casu koka kole, jer mi nekad bas bude merak. 250 ml koka kole ima 27 grama secera i 105 kalorija. ima li iko da je pravio planer za obroke?
chuchumbamayumbe

#1043 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by chuchumbamayumbe »

Jučer sam bio na kontrolnom pregledu kod Dr. Serdarević u Vrazovoj.
Počeo sam sa dijetom 01.Feb.
Za 4 sedmice sam izgubio 6kg, u struku 5 cm, podlaktica 1cm, butina 2cm.
Doktorica je prezadovoljna napretkom, i ja sam veoma zadovoljan i nastavljam istim režimom i u martu, a kontrola krajem marta.
Uglavnom, u mojoj dijeti nema ničega čega se odričem.
Jedem i majonezu kada mi se jede (ali 1 kašičicu), za doručak 2 viršle nisu nikakav problem, pošto sam ljubitelj kokica, svako treće veće mi je dozvoljeno sa sebi skokam kokica, ali 20gr umjesto dosadašnjih 200gr, popijem čašu kole s vremena na vrijeme (one diet, ali je meni OK tako).
Ničega nisam željan i osjećam se super. Jedva čekam ljepše dane pa da se malo aktiviram i u prirodi, najgore je ovo nekretanje.
Jedan dan u mjesecu sam odredio da budem "LOŠ". Znači, odem na sjecani, drmnem pola kile i suzbijem sa 0.5l jogurta, ili na 10 u cijeli sa puno luka, ili 200gr kokica, ili pakovanje Figara, uglavnom, 1 dan u mjesecu ne predstavlja ništa, ali će mi mnogo značiti. 8-)
novi.dan.nova.nafaka

#1044 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Mr.Penguin wrote:
leo_ wrote:
Svako ce smrsati kad ima 8 hiljada manje. :lol:
Za te pare, na ovakvoj krizi, možeš kupit frajera kakvog nacrtaš. :D
nova_korisnica

#1045 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by nova_korisnica »

chuchu :thumbup: svaka cast!

imam jedno pitanje....stari mi se pravo udebljao zadnjih nekoliko godina...sad ima oko 100 kg, sto za jednog covjeka od 1,75 jeste jednostavno previse...plus, ima problema sa srcem i krvnim sudovima...vec ima jedan stent ugradjen :(
ta doktorica Serdarevic iz Vrazove...kako se moze doci do nje? ja bih tako volila da njemu neko napravi neki plan da moze da jede sve sto voli, ali da ga samo u kolicinama ogranici...moja majka kuha stvarno zdravo, ali kolicine koje on pojede (i neredovna ishrana) su ga dovele do ove kilaze + sto ponkekad jde van kuce i malo se krece...ima 65 godina i bojim se stvarno posljedica njegove prekomjerne kilaze :(
shin

#1046 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by shin »

nova_korisnica wrote:chuchu :thumbup: svaka cast!

imam jedno pitanje....stari mi se pravo udebljao zadnjih nekoliko godina...sad ima oko 100 kg, sto za jednog covjeka od 1,75 jeste jednostavno previse...plus, ima problema sa srcem i krvnim sudovima...vec ima jedan stent ugradjen :(
ta doktorica Serdarevic iz Vrazove...kako se moze doci do nje? ja bih tako volila da njemu neko napravi neki plan da moze da jede sve sto voli, ali da ga samo u kolicinama ogranici...moja majka kuha stvarno zdravo, ali kolicine koje on pojede (i neredovna ishrana) su ga dovele do ove kilaze + sto ponkekad jde van kuce i malo se krece...ima 65 godina i bojim se stvarno posljedica njegove prekomjerne kilaze :(

Nista mu ti ne mozes pomoci dok on ne odluci sam da manje jede i eventualno neka aktivacija (setanje, biciklo, itd...).
shin

#1047 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by shin »

chuchumbamayumbe wrote:Jučer sam bio na kontrolnom pregledu kod Dr. Serdarević u Vrazovoj.
Počeo sam sa dijetom 01.Feb.
Za 4 sedmice sam izgubio 6kg, u struku 5 cm, podlaktica 1cm, butina 2cm.
Doktorica je prezadovoljna napretkom, i ja sam veoma zadovoljan i nastavljam istim režimom i u martu, a kontrola krajem marta.
Uglavnom, u mojoj dijeti nema ničega čega se odričem.
Jedem i majonezu kada mi se jede (ali 1 kašičicu), za doručak 2 viršle nisu nikakav problem, pošto sam ljubitelj kokica, svako treće veće mi je dozvoljeno sa sebi skokam kokica, ali 20gr umjesto dosadašnjih 200gr, popijem čašu kole s vremena na vrijeme (one diet, ali je meni OK tako).
Ničega nisam željan i osjećam se super. Jedva čekam ljepše dane pa da se malo aktiviram i u prirodi, najgore je ovo nekretanje.
Jedan dan u mjesecu sam odredio da budem "LOŠ". Znači, odem na sjecani, drmnem pola kile i suzbijem sa 0.5l jogurta, ili na 10 u cijeli sa puno luka, ili 200gr kokica, ili pakovanje Figara, uglavnom, 1 dan u mjesecu ne predstavlja ništa, ali će mi mnogo značiti. 8-)
:lol:

Još samo da legneš ispod željeza, gdje bi ti kraj bio. Ubaci kakvu aktivnost, vidjet ces kako se covjek zabavi, nema vremena da jedes.
nova_korisnica

#1048 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by nova_korisnica »

shin wrote:

Nista mu ti ne mozes pomoci dok on ne odluci sam da manje jede i eventualno neka aktivacija (setanje, biciklo, itd...).
ma ima on faza kad smrsa...tj disciplinovan je i sl...samo je problem sto mu fali strukture..tipa da zna da tad i tad treba da pojede to i to...a ne onako sta mu pod ruku dodje...hoce i on da smrsa, jer i njemu smeta...govori, evo da se ovaj snijeg otopi pa ponovo setnja itd...skine on cim otopli 5-6 kg...ali to vrati brzo....uglavnom, mogu mu proslijediti informacije pa neka sam odluci...ne mislim ga prisiljavati :)
chuchumbamayumbe

#1049 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by chuchumbamayumbe »

Ja sam uspio do nje doći telefonskim pozivom (nazoveš Vrazovu, oni te usmjere), čekao na prvi termin oko mjesec, možda i duže, ali se isplatilo.
Znači, telefon u ruke i vidi kada ima termina.
nova_korisnica

#1050 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by nova_korisnica »

tnx...evo nasla sam broj :)
tebi i dalje puno uspjeha i da dodjes do zeljenog cilja i zadrzis ga duuugooooo
Post Reply