BOG vs NAUKA

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#1026 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bloo »

hocemo se to opet gadat citatima :D?
PRO testant

#1027 Re: BOG vs NAUKA

Post by PRO testant »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:Najnovije vijesti, :wink: http://www.sarajevo-x.com/scitech/nauka ... /110321017
Ašera je znači kriva za sve, a ne Hava (Eva) :D
(nije namjenjeno tebi direktno ne nađoh originalni post)
Asherah is arguably the most important goddess in the Canaanite pantheon. The prototypical mother of gods and humans and consort of the chief god, El, she is also the mistress of the sea and the land, and protector of all living things. We have long known Asherah from the immense library of thirteenth-century cuneiform tablets found in Syria at the site of Ugarit. But there are also more than 40 references to Asherah in the Old Testament. What could she have meant to the people of monotheistic ancient Israel?
http://www.archaeology.org/0503/abstracts/israel.html

Malo je glupo govoriti o mogučnostima koje nemaju nikakve veze sa realnošću.
A pogotovu kada je već poznato stanje pojedinih arheoloških dokaza koje je lako provjeriti i uvjeriti se u suprotnost teza koje iznose pojedini.
avicena

#1028 Re: BOG vs NAUKA

Post by avicena »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:Najnovije vijesti, :wink: http://www.sarajevo-x.com/scitech/nauka ... /110321017
Ašera je znači kriva za sve, a ne Hava (Eva) :D
Ovaj tvrdi da nije, nego da je Amon Ra... :mrgreen:
Odnos između triju religija - Islama, Kršćanstva i Židovstva je, ako se pažljivo pogleda, isto je odnosu triju četvrtina u krugu, kako je već objašnjavano.

Naravno, uvijek manjka četvrta četvrtina, a to je u religijskom kontekstu egipatska religija od koje potjeću, deriviarju tri: židovska, kršćanska i islamska religija .

Ako se napravi paralela s metamorfozom leptira onda je Islam razina leptira, Kršćanstvo je raziona gusjenice, Židovstvo je razina larve, a Egipatska religija je razina jajašca.

http://ishodiste.com/index.php?option=c ... &Itemid=26
Ljudi svašta pišu. Jedni ovako, drugi onako....neka pišu... :mrgreen: :zjev:
fatamorgana

#1029 Re: BOG vs NAUKA

Post by fatamorgana »

Nauka vs praznovjerje: http://www.sarajevo-x.com/sport/nogomet ... /110331073
a ja taman htio otić ....
Great Cornholio

#1030 Re: BOG vs NAUKA

Post by Great Cornholio »

avicena wrote: Ljudi svašta pišu. Jedni ovako, drugi onako....neka pišu... :mrgreen: :zjev:
Jest' vala, ljudska mašta može svašta, pa i da Boga izmisli :D
Čovjek je stvorio Boga ( Boga opisanog u vjerskim spisima), a da li je Bog stvorio čovjeka to još uvijek ne znamo.
Great Cornholio

#1031 Re: BOG vs NAUKA

fatamorgana wrote:Nauka vs praznovjerje: http://www.sarajevo-x.com/sport/nogomet ... /110331073
a ja taman htio otić ....
Dobar je Mevko, al' Azira je još bolja :D Sve pogodiše, nema se više šta pogađat :-D
avicena

#1032 Re: BOG vs NAUKA

Post by avicena »

Great Cornholio wrote:
avicena wrote: Ljudi svašta pišu. Jedni ovako, drugi onako....neka pišu... :mrgreen: :zjev:
Čovjek je stvorio Boga ( Boga opisanog u vjerskim spisima), a da li je Bog stvorio čovjeka to još uvijek ne znamo.
Ovo ti pišeš i ovo su samo tvoja slova kojima nam pričaš kako nešto ne znaš i nije ništa više od toga. :wink:

Ovaj ne sumnja nego priča a posteriori o sa/znanju....

"Pravi prirodnjak kad god pronikne u tajne tvorevine svojim saznanjem, neizbježno svuda u njima vidi prst Božiji" Robert Boyle
Great Cornholio

#1033 Re: BOG vs NAUKA

avicena wrote:
Great Cornholio wrote:
Ovo ti pišeš i ovo su samo tvoja slova kojima nam pričaš kako nešto ne znaš i nije ništa više od toga. :wink:

Ovaj ne sumnja nego priča a posteriori o sa/znanju....

"Pravi prirodnjak kad god pronikne u tajne tvorevine svojim saznanjem, neizbježno svuda u njima vidi prst Božiji" Robert Boyle
Da, ja kažem da ne znam ništa o Bogu, ali ne zna niti bilo ko drugi. Da bi mogli tvrditi da nešto znamo moramo imati čvrste materijalne dokaze kojima ćemo tu svoju tvrdnju potkrijepiti, a ako takvih dokaza nemamo onda možemo samo vjerovati da nešto znamo.
Vjerske knjige su napisane tako da ih je moguće interpretirati na različite načine, tako da one ne mogu biti neosporan dokaz o postojanju neke natprirodne sile, sile kojoj smo dali ime Bog, Allah, Jahve itd.

Robert Boyle vjeruje da je u svim stvarima prst božiji, ali da li on to zna ? :wink:
avicena

#1034 Re: BOG vs NAUKA

Post by avicena »

Great Cornholio wrote: Da, ja kažem da ne znam ništa o Bogu, ali ne zna niti bilo ko drugi. Da bi mogli tvrditi da nešto znamo moramo imati čvrste materijalne dokaze kojima ćemo tu svoju tvrdnju potkrijepiti, a ako takvih dokaza nemamo onda možemo samo vjerovati da nešto znamo.
Vjerske knjige su napisane tako da ih je moguće interpretirati na različite načine, tako da one ne mogu biti neosporan dokaz o postojanju neke natprirodne sile, sile kojoj smo dali ime Bog, Allah, Jahve itd.

Robert Boyle vjeruje da je u svim stvarima prst božiji, ali da li on to zna ? :wink:
Tvoje neznanje o Bogu te dovelo do ateizma jer si Ga htio 'strpati' u epruvetu i pod mikroskop, a to ne možeš. Možda si pokušao i sa Hubble i opet ništa. :mrgreen:

Put je drugačiji o čemu između mnogih govori i Boyle. Preko kreacije se dolazi do Kreatora. Kada čačkaš po win 7 znaš da je u to umiješan William Henry. :mrgreen:

"U tvorevini ja kao da rukama dodirujem Boga." Johannes Kepler

"Naša znanost, otkrivajući nam čuda prirode, treba nas nadahnuti divljenjem prema Onome ko ih je načinio." Michael Faraday

A što se tiče Objava one su u kauzalnom odnosu sa gore spomenutim...

"Stvoritelj je ljudskom rodu dao dvije knjige. U jednoj je pokazao svoju veličinu, a u drugoj svoju volju. Prva je - ovaj vidljivi svijet koji je On stvorio da bi čovjek, gledajući veličinu, krasotu i skladnost Njegovog djela, priznao božansku svemoć. Druga je - Sveto pismo. U njoj je iznijeta Božja namjera za naše spasenje. Drugu objašnjavaju učitelji vere, a prvu fizičari, matematičari, astronomi ... I propovjednici Svetog pisma, i naučnici uvjeravaju nas ne samo u postojanje Boga već nam otkrivaju i Njegova bezbrojna dobročinstva prema nama." (Mihail B. Lomonosov)
Great Cornholio

#1035 Re: BOG vs NAUKA

avicena wrote: Tvoje neznanje o Bogu te dovelo do ateizma jer si Ga htio 'strpati' u epruvetu i pod mikroskop, a to ne možeš. Možda si pokušao i sa Hubble i opet ništa. :mrgreen:
Griješiš, ja nisam ateista, a nisam ni vjernik. Nisam ateista zato što nisam siguran da se neka natprirodna sila nije miješala u stvaranje Zemlje i života na njoj, a vjernik nisam zato što ne želim da ispunjavam nehumane i nerazumne naredbe, naredbe koje je navodno Bog izdiktirao onima koji su pisali Kur'an , Bibliju, Toru ili neku drugu "svetu" knjigu. Boga opisanog u vjerskim knjigama ja doživljavam kao diktatora, diktatora koji je bio uzor mnogim ovozemaljskim diktatorima.
avicena

#1036 Re: BOG vs NAUKA

Post by avicena »

Great Cornholio wrote:
avicena wrote: Tvoje neznanje o Bogu te dovelo do ateizma jer si Ga htio 'strpati' u epruvetu i pod mikroskop, a to ne možeš. Možda si pokušao i sa Hubble i opet ništa. :mrgreen:
Griješiš, ja nisam ateista, a nisam ni vjernik. Nisam ateista zato što nisam siguran da se neka natprirodna sila nije miješala u stvaranje Zemlje i života na njoj, a vjernik nisam zato što ne želim da ispunjavam nehumane i nerazumne naredbe, naredbe koje je navodno Bog izdiktirao onima koji su pisali Kur'an , Bibliju, Toru ili neku drugu "svetu" knjigu. Boga opisanog u vjerskim knjigama ja doživljavam kao diktatora, diktatora koji je bio uzor mnogim ovozemaljskim diktatorima.
Ništa kod Boga nije bez razloga, ali treba ući malo dublje u poruku, a ne samo površinski...
Indikativna je preciznost ili bolje reći savršenost u kur’anskome navođenju pojedinih tema. Npr. riječ“kazna” u Kur’anu se spominje tačno 117 puta, dok je riječ“oprost” zastupljena duplo više, tačno 234 puta. Ovakav omjer naravno utječe na stalno postojanje nade i žudnje za Allahovom milošu (rahmet), koja je u Kur’anu spomenuta isto toliko puta, koliko i riječju uputa (hidaje) – tačno 79. Zanimljivo je da se u većini ajeta prednost u redoslijedu daje riječi “oprost” spram riječi “kazna”. Poput ajeta: Vi ste kao i ostali ljudi koje On stvara: kome hoće On će oprostiti, a koga hoće On će patnji podvrgnuti (El-Maide, 18.); Gospodar tvoj zaista prašta, a i bolno kažnjava (El-Fussilet, 43.); Gospodar tvoj ljudima prašta i uprkos zulumu njihovom, ali Gospodar tvoj, doista, i strahovito kažnjava (Er-R’ad, 6.). Ovakav je redoslijed naravno ciljan, jer Allahova milost pretječe srdžbu, a ajeti kao da pozivaju da se ta milost traži i moli kroz oprost. Kada naiđemo na izuzetak od ovoga, tj. kada se prvo spomene kazna pa onda milost, potražimo mudrost i značenjski cilj koji je bez izuzetka razlogom takvom redoslijedu.

--- SPAM ---
Great Cornholio

#1037 Re: BOG vs NAUKA

avicena wrote: Drugu objašnjavaju učitelji vere, a prvu fizičari, matematičari, astronomi ... I propovjednici Svetog pisma, i naučnici uvjeravaju nas ne samo u postojanje Boga već nam otkrivaju i Njegova bezbrojna dobročinstva prema nama." (Mihail B. Lomonosov)
Ispravi me ako griješim, ovaj Mihail je u Rusiji otvorio nekakav institut za paranormalne pojave, a koliko ja znam naučnici ( naučnici koji nisu u misiji dokazivanja istinitosti vjerskih dogmi) se bave normalnim, a ne paranormalnim pojavama, paranormalnim pojavama se bave mevludin Duvančić, Azira, seoske hodže i ostali šarlatani .
Bitte_Halt_ja_ja

#1038 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

i tebi je broj od 117 pozitivno sve dok je 234 puta milost? - ma nidje veze
Great Cornholio

#1039 Re: BOG vs NAUKA

@avicena, ja se ne mogu nikome klanjati i ne mogu poštovati onoga koji propisuje smrtnu kaznu, onoga koji traži da mu se prinose žrtve, onoga koji žene smatra nižim bićima, a ti ako možeš, bujrum, neću te u tome sprečavati.
avicena

#1040 Re: BOG vs NAUKA

Post by avicena »

Great Cornholio wrote:
avicena wrote: Drugu objašnjavaju učitelji vere, a prvu fizičari, matematičari, astronomi ... I propovjednici Svetog pisma, i naučnici uvjeravaju nas ne samo u postojanje Boga već nam otkrivaju i Njegova bezbrojna dobročinstva prema nama." (Mihail B. Lomonosov)
Ispravi me ako griješim, ovaj Mihail je u Rusiji otvorio nekakav institut za paranormalne pojave, a koliko ja znam naučnici ( naučnici koji nisu u misiji dokazivanja istinitosti vjerskih dogmi) se bave normalnim, a ne paranormalnim pojavama, paranormalnim pojavama se bave mevludin Duvančić, Azira, seoske hodže i ostali šarlatani .
Misliš na ovog ili nekog drugog?

http://bs.wikipedia.org/wiki/Mihail_Vas ... _Lomonosov

Bitte_Halt_ja_ja wrote:i tebi je broj od 117 pozitivno sve dok je 234 puta milost? - ma nidje veze
Šta ne valja u računu? Što Bog prašta grijehe?
avicena

#1041 Re: BOG vs NAUKA

Post by avicena »

Great Cornholio wrote:@avicena, ja se ne mogu nikome klanjati i ne mogu poštovati onoga koji propisuje smrtnu kaznu, onoga koji traži da mu se prinose žrtve, onoga koji žene smatra nižim bićima, a ti ako možeš, bujrum, neću te u tome sprečavati.
Vrijeme treba cijeniti, a da te ne davim ajetima i hadisima pa pokušajmo kraćim putem. Kada neko mijenja svjetonazor on dobro prouči onaj koji prihvata i zanimljivo da recimo mnogo ovakvih žena ne dijeli tvoje mišljenje....

...a tako i o ostalim stereotipima.
Great Cornholio

#1042 Re: BOG vs NAUKA

avicena wrote: Misliš na ovog ili nekog drugog?

http://bs.wikipedia.org/wiki/Mihail_Vas ... _Lomonosov
Greška moja, Lomonosov nije osnovao institut za paranormalne pojave, drugi su tome institutu dali njegovo ime.
Jedno pitanje, da li bi ti bio u stanju izvršiti smrtnu kaznu, i da li je tebi smrtna kazna humana ?
Great Cornholio

#1043 Re: BOG vs NAUKA

"Ako ti treba svjedok nađi jednog muškarca ili dvije žene, ako jedna zaboravi da je druga napomene" -to stoji u jednom ajetu, i to jedan od pokazatelj da islam ne vrednuje podjednako muškarca i ženu.
fatamorgana

#1044 Re: BOG vs NAUKA

Post by fatamorgana »

BHF_Manijak

#1045 Re: BOG vs NAUKA

Post by BHF_Manijak »

E hajd majketi objasni jos samo kakve ovo veze sa temom ima... :mrgreen:
fatamorgana

#1046 Re: BOG vs NAUKA

Post by fatamorgana »

BHF_Manijak wrote:E hajd majketi objasni jos samo kakve ovo veze sa temom ima... :mrgreen:
Pa radi se ipak o rudimentalnom naučnom pokušaju, a lik koji je napravio ovu bombu je ono, što bi se u raji reklo
"bog".
Bloo
Globalna šefica

#1047 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bloo »

BHF_Manijak wrote:E hajd majketi objasni jos samo kakve ovo veze sa temom ima... :mrgreen:

mogu'l ja mogu'l ja :D
Tasha11

#1048 Re: BOG vs NAUKA

Post by Tasha11 »

Nauka i nauka...iako me ucise suprotnom. :evil: :-D
fatamorgana

#1049 Re: BOG vs NAUKA

Post by fatamorgana »

Bloo wrote:

mogu'l ja mogu'l ja :D
No, tu no!
Bitte_Halt_ja_ja

#1050 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

avicena wrote:
Šta ne valja u računu? Što Bog prašta grijehe?
ma nista nista sve ok. Ubijes 117 osoba a spasis 234 i dalje si ubica a ne dobrocinitelj.
Locked