Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Vitezanin

#1026 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

E kao sto rekoh, trenutno sam u Kanadi na razmjeni pa pokusavam putovati uokolo. Predstavio sam Calgary, Banff (nacionalni park 100 km od Calgariya), na redu je Vancouver. Popijes kavicu, pojedes keks i sletis u Vancouver. :thumbup:

900 km zapadno od Calgariya, s vise od 2.5 milijuna stanovnika, ziv, uzbudljiv i kisovit (!) Vancouver.

Evo par slicica:
Za pocetak pogled na Downtown s oceana. Vancouver se prostire na nekoliko obala i urbano podrucje je znatno vece od administrativnog (nesto kao Sarajevo do Stupa, bez Ilidze :D )
Image

Prvi dan je naprosto bio divan i suncan. Bio sam tamo 15 dana a 12 dana je padala kisa. Dosadi nakon nekog vremena i nemas volje nista raditi. Ako budete isli u Vancouver, idite u kasno proljece. Tipicno susjedstvo u Vancouveru. Nekretnine su PRESKUPE!!
Image

Gastown, jezgro grada. Mnogo malih shopova, dobre hrane, ali cijene su paprene. Grad je, kao sto rekoh, jako zivahan, dosta stvari se dogadja i definitivno nije dosadan kao mnogi veliki gradovi Sjeverne Amerike.
Image

Kineski kulturni centar. Usred grada zelinilo i park medju visokim zgradama. Navodno 40% stanovnika Vancouvera ima kineske korijene.
Image

Sljedeci dan vrijeme je pokazalo pravo lice. Kisa, kisa i kisa. Ovo je Stanley Park, ogroman park s mnogo sadrzaja.
Image

Jedan od sadrzaja je Aqua Centar. Ulaz je skoro 24 dolara, ali vrijedi. Osim voednih imaju i kopnene zivotinje.
Image

Olimpijski plamen.
Image

Tipicni bogataski kvart. Cijene stanove su u milijunima dolara. A s druge strane, broj beskucnika je nevjerojatno visok. Citavi blokovi/ulice su zapravo nastanjeni samo beskucnicima.
Image

Jos malo centra:
Image

Totemi u Stanley Parku. Indijanska kultura je zaista impozantna, od totema pa do odnosa prema prirodi.
Image

Otici u Vancouver i ne partiyati znaci doci u Sarajevo i ne pojesti cevape. Za razliku od vecine gradova u Kanadi, ovdje ljudi zaista izlaze i mnogo vise vode racuna o onome sto ce obuci i kako ce izgledati. Najjeftinije pivo je kostalo 3.7 dolara. Prihvatljivo ako uzmem u obzir da je pivo u Calgariyu 6 dolara. Nema puno razlike u odnosu na nas: ljudi piju, skoro svi plesu i slobodniji su. Ovo je cini mi se u ulici Robson, jedna od glavnih party ulica. Moja kafana je ova desno. :D :D
Image

Druga party ulica je Davie, poznata i kao glavno okupljaliste gay populacije. Zastave duginih boja se vide kilometrima. :D Najbolja hrana u gradu je ovdje, bez ikakve sumnje.
Image

Gastwon nocu.
Image

I za kraj burek. :D :D :D Mojih ruku djelo puklo je za 10 minuta na nekom vidu medjunarodnog festivala na kojem sam bio s ostalim ljudima koji su na razmjeni ovdje iz citavog svijeta. :D
Image

Imam jos 565635468354324 :D slika, ali ovo je neki presjek.

Vancouver je zaista odlican grad, dosta ztvari za vidjeti i van grada, odlican gradski prijevoz, nocni zivot i hrana takodjer. Losa strana je da je grad pre pre preskup, apsolutno sve, previse beskucnika na ulicama i prilicno droge.

Ali generalno, najbolja stvar kad je u pitanju Vancouver i citava Kanada je ljudska sloboda. :thumbup:

Arhitektonski niti jedan grad ovdje nije ni koljena europskim gradovima, a i sigurnost u sjevernoamerickim gradovima je upitna, ali recimo da Vancouver ima poprilicnog to europskog smeka.

Vrijedi posjetiti, ali ne zimi-previse kise. Ali klima je dobra, zelenilo tijekom cijele godine, cist i ugodan zrak. :thumbup:
funky_baby

#1027 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by funky_baby »

Vitezanin wrote:
funky_baby wrote:ima li neko prijedlog za smjestaj u amsterdamu (iole pristojno, sa prihvaljivom cijenom), ovo sto sam dosad gledala mi se cini mnogo skupo, pa ako je neko bio, vidio isl pls podijelite :)

Jesi ikada pokusala s Couch Surfingom? Dzaba je, a umije biti i zanimljivo. :-D
nisam, vjerujem da bi moglo biti interesantno, zvuci tako :D, ali nije mi bas ekipa za toga...
hvala anyway :D

p.s. dobar ovaj Vancuver, ja sam bila u komsiluku u USA (Seattle), pretpostavljam da je klima slicna :)
Last edited by funky_baby on 24/02/2012 09:11, edited 1 time in total.
funky_baby

#1028 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by funky_baby »

seshat wrote:
funky_baby wrote:ima li neko prijedlog za smjestaj u amsterdamu (iole pristojno, sa prihvaljivom cijenom), ovo sto sam dosad gledala mi se cini mnogo skupo, pa ako je neko bio, vidio isl pls podijelite :)
http://www.hotelhermitageamsterdam.com/ ... /home.html

ja sam bila u ovom hotelu. oko 15 minuta udaljen od centra pješke, prostojne sobe, a cijena smještaja prihvatljiva. (mada mi se cini da sam preko booking.com naletila na nekakve malo manje cijene, valjda nekakva akcija)
ma i ovo mi je sad preskupo nas troje, 4 dana cca 650Eur, fakat mnogo...nista hvala ti puno, odoh probati neki stan naci, mozda tu nadjem nesto prihvatljivije :)
Zoya

#1029 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Zoya »

Jel' neko od vas isao na ona krstarenja? Mozete li podjeliti utiske? Kako je, gdje ste i na kojim mjestima stajali, koliko ste se zadrzali i sl.?

Bilo ko? :)
Last edited by Zoya on 27/02/2012 12:56, edited 3 times in total.
Vitezanin

#1030 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

funky_baby wrote:
Vitezanin wrote:

Jesi ikada pokusala s Couch Surfingom? Dzaba je, a umije biti i zanimljivo. :-D
nisam, vjerujem da bi moglo biti interesantno, zvuci tako :D, ali nije mi bas ekipa za toga...
hvala anyway :D

p.s. dobar ovaj Vancuver, ja sam bila u komsiluku u USA (Seattle), pretpostavljam da je klima slicna :)
Vjerojatno jeste, mislim da su gradovi sat vremena udaljeni ili tako nekako.
hana_montana

#1031 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by hana_montana »

jao bureka,debelog hahaha :D

e ovako...interesuje me najbezbolniji nacin prevoza minhen -keln u oba pravca jer imam povratnu avio kartu sarajevo minhen.dal da idem tim vozom il nekim avionom il sta :?: kontam dok se provrtim po aerodromu vozom cu mozda stici :-D

vox???sta ti mislis? :)
vox-populi

#1032 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vox-populi »

hana_montana wrote:jao bureka,debelog hahaha :D

e ovako...interesuje me najbezbolniji nacin prevoza minhen -keln u oba pravca jer imam povratnu avio kartu sarajevo minhen.dal da idem tim vozom il nekim avionom il sta :?: kontam dok se provrtim po aerodromu vozom cu mozda stici :-D

vox???sta ti mislis? :)
Imas opciju vozom, putovanje je 4-5 sati, zavisi od presjedanja. Ako nemas nekih studentski popusta i ako kartu kupis bar mjesec dana ranije, onda je cijena povratne karte oko 130€. Vjerovatno bi se sta jeftinije moglo naci, ali ne puno. Racunaj da je opcija voz oko 100€ i da putujes oko 5 sati u jednom pravcu. Sto ranije rezervises, karta ce biti jeftinija. Plus, direktna veza, bez presjedanja je skuplja. Prednost je sto si iz centra Minhena u centru Kölna.

Ako ides avionom, konkretno kompanijom Germanwings, povratna karta za isti period je oko 75€. Tu racunaj jos transport do aerodroma u Minhenu (10€) i transport od aerodroma Köln-Bonn to centra Kölna, opet izadje na nekih 100€. S tim da let traje 1 sat u jednom pravcu, plus transport do aerodrom.
I da, cijenu avionske karte je ukljucena samo rucna prtljaga do 10kg. Sve ostalo se dodatno placa.
Imas i Lufthansu, cijena povratne karte je 99€, s tim da ti je ovdje ukljucena i normalna prtljaga.

Voz: http://www.bahn.de
Germanwings: http://www.germanwings.com
Lufthansa: http://www.lufthansa.com

Ima jos jedna opcijija, koja je ultra jeftina. To je Mitfahrzentrale. U principu, postoje ljudi koji redovno putuju na nekim destinacijama i uvijek traze putnike da ne voze sami. Minhen-Köln bi ti bilo oko 30€ u jednom pravcu. Ides iz centra Minhena u centar Kölna, putovanje traje oko 5 i po sati.
http://www.mitfahrzentrale.de
mO k3

#1033 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mO k3 »

Paris!!!! 06.04-09.04 zena,cerka i ja ... vozom 365 € iz njemacke nismo htjeli avijonom jer nam uzme cijeli dan ovako vozom u 6 ujutro , u 12.30 smo u parizu do 14.00 sati smo u hotelu 480€ ,malo se poDperemo i idemo :) ,subota je planirana za disneyland ,putovanje radimo kao mala nagradu za cerkicu sto je dobra u skoli :)
petak -paris
subota -disneyland
nedjelja -paris
ponedjeljak -paris do 17 sahata :) i onda nazad kuci u 00.30 utorak smo kuci
Ciljevi su nam eifelturm,notre dame ,sacrecouer,louvre,champs elysees ,pompidou ... i jos par stvari ... moram malo da procitam da bidnem pametni

Ako ima neko ,neku preporuku za restoran obradovalo bi me
minjonja

#1034 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by minjonja »

navecer prosetajte kroz st michele, tu bude ljudi kao ovdje npr ferhadija :D la defense je isto lijepo vidjeti, ma zapravo nema nista u parizu sto nije lijepo vidjeti... samo provjerite za louvre kojim danom ne radi. tako sam se ja dvije godine zaredom zeznula i nisam ga posjetila :( ja kad bi mogla ponovo u pariz misli da bi samo setala parkovima i lezala na travi pored sene. versaille je isto predivan ali za njega treba izdvojiti bar pola dana. nadam se da cu uspjeti otici ovo ljeto i ja u pariz, nisam vidjela civilizaciju ima 3 godine.
hana_montana

#1035 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by hana_montana »

vox-populi wrote: Imas opciju vozom, putovanje je 4-5 sati, zavisi od presjedanja. Ako nemas nekih studentski popusta i ako kartu kupis bar mjesec dana ranije, onda je cijena povratne karte oko 130€. Vjerovatno bi se sta jeftinije moglo naci, ali ne puno. Racunaj da je opcija voz oko 100€ i da putujes oko 5 sati u jednom pravcu. Sto ranije rezervises, karta ce biti jeftinija. Plus, direktna veza, bez presjedanja je skuplja. Prednost je sto si iz centra Minhena u centru Kölna.

Ako ides avionom, konkretno kompanijom Germanwings, povratna karta za isti period je oko 75€. Tu racunaj jos transport do aerodroma u Minhenu (10€) i transport od aerodroma Köln-Bonn to centra Kölna, opet izadje na nekih 100€. S tim da let traje 1 sat u jednom pravcu, plus transport do aerodrom.
I da, cijenu avionske karte je ukljucena samo rucna prtljaga do 10kg. Sve ostalo se dodatno placa.
Imas i Lufthansu, cijena povratne karte je 99€, s tim da ti je ovdje ukljucena i normalna prtljaga.

Voz: http://www.bahn.de
Germanwings: http://www.germanwings.com
Lufthansa: http://www.lufthansa.com

Ima jos jedna opcijija, koja je ultra jeftina. To je Mitfahrzentrale. U principu, postoje ljudi koji redovno putuju na nekim destinacijama i uvijek traze putnike da ne voze sami. Minhen-Köln bi ti bilo oko 30€ u jednom pravcu. Ides iz centra Minhena u centar Kölna, putovanje traje oko 5 i po sati.
http://www.mitfahrzentrale.de
joj ne smijem ti ja ovo trece :mrgreen:

sad cu malo promahalati..nema nista od rezervacija unaprijed jer ne znam kako ce se stvari odvijati tamo :)

i hvala tiiiii :) dodjem ti pivo..tamo ili vamo :D
vox-populi

#1036 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vox-populi »

hana_montana wrote:joj ne smijem ti ja ovo trece :mrgreen:

sad cu malo promahalati..nema nista od rezervacija unaprijed jer ne znam kako ce se stvari odvijati tamo :)

i hvala tiiiii :) dodjem ti pivo..tamo ili vamo :D
Mitfahrzentrale je poprilicno siguran nacin putovanja, funkcionise vec dugi niz godina i nisu prijavljeni nikakvi problemi. Ali, ako ne smijes, onda i ne moras :)

A pivo, yes :)
terra_incognita

#1037 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by terra_incognita »

Je li neko bio u Firenci ?

Preporuke po pitanju restorana i slicnog.....
recto-verso

#1038 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by recto-verso »

terra_incognita wrote:Je li neko bio u Firenci ?

Do sada sam bio u Firenci dvadesetak puta i od svega sto vidjeh do sada sa ovim gradom se ne moze nista mjeriti. Grad umjetnosti, divnih trgova i tisine. Obavezno posjetiti i Pizu koja nije daleko.
Sto se tice smjestaja imaju svuda hostels ponude a restorane u gradu izbjegavaj jer su preskupi i ako sjednes osim onog sto pojedes platis i mjesto gdje sjedis. Zato ispijanje kafe uz sank :-)
Grad je divan i najljepse od svega su mostovi i mali "gradovi" na njima :-)
Pozdrav i uzivaj.
terra_incognita

#1039 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

recto-verso wrote:

Do sada sam bio u Firenci dvadesetak puta i od svega sto vidjeh do sada sa ovim gradom se ne moze nista mjeriti. Grad umjetnosti, divnih trgova i tisine. Obavezno posjetiti i Pizu koja nije daleko.
Sto se tice smjestaja imaju svuda hostels ponude a restorane u gradu izbjegavaj jer su preskupi i ako sjednes osim onog sto pojedes platis i mjesto gdje sjedis. Zato ispijanje kafe uz sank :-)
Grad je divan i najljepse od svega su mostovi i mali "gradovi" na njima :-)
Pozdrav i uzivaj.
Hvaaaalllaaa
Bountiful

#1040 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Bountiful »

Mene je Firenca poprilicno razocarala. Poludila sam bila od turista, ne mozes uopste uzivati u gradu koliko ih ima, a da ne pricam o prodavacima na ulici. Preporucujem ti da bjezis od centra i hodas po malim sporednim ulicicama, u takvoj jednoj smo naletili na fenomenalan restoran koji uopste nije bio skup. Ako imas vremena skokni do Siene (ona me je odusevila) sat vremena je udaljena autom :)
Sunny_Day

#1041 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Sunny_Day »

Zoya wrote:Jel' neko od vas isao na ona krstarenja? Mozete li podjeliti utiske? Kako je, gdje ste i na kojim mjestima stajali, koliko ste se zadrzali i sl.?

Bilo ko? :)
Ja sam bila prosle godine. Nisam bila odusevljena idejom krstarenja, i sama pomisao da cu 7 dana biti na relativno malom prostoru sa preko 3000 ljudi mi je bila odbojna. Misljenje sam promijenila vec prvog dana!
Isplovili smo iz Dubrovnika na MSC Musica brodu. Prosle godine je to bila jedina opcija iz Dub. Isli smo za Veneciju, pa Bari, i onda grcki otoci. Bilo je prekrasno! Ranije sam bila u Veneciji, ali uplovljavanje u Veneciju je potpuno novi dozivljaj i bilo je sjajno. Bari me nije zanimao, pa smo u Alberobello (izlet organizovan sa broda). Dalje smo plovili za Katakolon, Santorini i Mykonos (u jednom danu, S ujutro, M navecer), Pirej, odnosnu Atinu, Krf i nazad u Dubrovnik.
Izleti na brodu su dosta skupi i realno se ne isplate. Mi smo isli samo u Alberobello i za to se nisam pokajala, jer je daleko, bio je neradni dan, i sami to ne bismo mogli vidjeti. Sve ostalo smo obisli sami. U svakoj luci imas prevoz za znamenitosti u blizini, pa cak i organizovane izlete, koji su u svakom slucaju jeftiniji nego oni koji se nude na brodu. U mjestima gdje brod ne pristaje u luku, nego se usidri i putnici se prevoze malim camcima, bitno je samo malo ranije otici po broj za iskrcaj i sto ranije se iskrcati, jer iskrcaj nekada traje i po 2, 3 sata, pa se izgubi puno vremena.
Na brodu su 2, 3 bazena, ali su mali i uvijek su prepuni djece, tako da od kupanja nema nista. Dosta ljudi u lukama uzima prevoz za obliznje plaze, ali to je zaista steta, jer ima toliko predivnih mjesta za vidjeti.
U svakom slucaju, ja bih ponovila!
Zoya

#1042 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Zoya »

Joj, super :-D Koliko ste platili za tih 7 dana?
milaa

#1043 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by milaa »

.
Last edited by milaa on 15/07/2012 11:23, edited 1 time in total.
Sunny_Day

#1044 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Sunny_Day »

Zoya wrote:Joj, super :-D Koliko ste platili za tih 7 dana?
Ne mogu tacno da se sjetim, ali mislim manje od 1000 EUR po osobi za 7 dana. Isli smo u augustu kad su cijene najvise, ali u junu, pocetkom jula i u sept (kad su vjerovatno i temp ugodnije) su cijene povoljnije i mislim da je tada bolje putovati. Nama je bilo strasno vruce. Dok si na brodu, to se ne osjeti, jer je sve klimatizirano, a na palubama uvijek ima vjetra, ali Olimpija, Krf, Santorini, Alberobello - stravicno vruce, posebno na Olimpiji.

Btw, mi smo uzeli unutrasnju kabinu, jer smo skontali da nam je razliku novca bolje potrositi na izlete. Ja sam malo klaustrofobicna, ali kabina je bila super. Ventilacija je bila fantasticna, tako da nikad nije bilo zagusljivo niti vruce. Jeste mala, ali preko dana smo uglavnom bili ili na suncanju na palubama ili vani na izletima, tako da nam nije smetala velicina kabine. Ne isplati se uzimati kabine samo sa prozorom, jer su na nizim palubama (nasa je kabina bila na 10. ili 11. spratu), i prozori se ne mogu otvoriti, a ispred njih su uglavnom camci za spasavanje, pa i nemas neki pogled. Kabine sa balkonima su nice, ali mi nismo htjeli placati razliku da bismo sjedili na tom malom balkonu.
terra_incognita

#1045 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

milaa wrote:Pisa, Firenze, Siena, San Gimignano, Bologna..
Ovo je neka standardna turisticka ruta kad je Toscana u pitanju.
Prilicno je skupo, ali doista vrijedi svakog potrosenog eura.
I ne vracati se kuci bez par boca vina iz San Gimignano-a :thumbup:
Ja sam kontala i do Montepulciano-a po vino, cini mi se da nije daleko od Siene a kazu da i bez ovog vina ne smijem nazad ali notiram i ovu tvoju preporuku :)
Bountiful

#1046 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Bountiful »

terra_incognita wrote:
milaa wrote:Pisa, Firenze, Siena, San Gimignano, Bologna..
Ovo je neka standardna turisticka ruta kad je Toscana u pitanju.
Prilicno je skupo, ali doista vrijedi svakog potrosenog eura.
I ne vracati se kuci bez par boca vina iz San Gimignano-a :thumbup:
Ja sam kontala i do Montepulciano-a po vino, cini mi se da nije daleko od Siene a kazu da i bez ovog vina ne smijem nazad ali notiram i ovu tvoju preporuku :)
Sve je to blizu :D Obidji i Pienzu :) a definitivno idi do Montalcina po koju flasu Brunello di Montalcino :) To je jedno od najpoznatijih talijanskih vina
Zoya

#1047 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Zoya »

Sunny_Day wrote:
Zoya wrote:Joj, super :-D Koliko ste platili za tih 7 dana?
Ne mogu tacno da se sjetim, ali mislim manje od 1000 EUR po osobi za 7 dana. Isli smo u augustu kad su cijene najvise, ali u junu, pocetkom jula i u sept (kad su vjerovatno i temp ugodnije) su cijene povoljnije i mislim da je tada bolje putovati. Nama je bilo strasno vruce. Dok si na brodu, to se ne osjeti, jer je sve klimatizirano, a na palubama uvijek ima vjetra, ali Olimpija, Krf, Santorini, Alberobello - stravicno vruce, posebno na Olimpiji.

Btw, mi smo uzeli unutrasnju kabinu, jer smo skontali da nam je razliku novca bolje potrositi na izlete. Ja sam malo klaustrofobicna, ali kabina je bila super. Ventilacija je bila fantasticna, tako da nikad nije bilo zagusljivo niti vruce. Jeste mala, ali preko dana smo uglavnom bili ili na suncanju na palubama ili vani na izletima, tako da nam nije smetala velicina kabine. Ne isplati se uzimati kabine samo sa prozorom, jer su na nizim palubama (nasa je kabina bila na 10. ili 11. spratu), i prozori se ne mogu otvoriti, a ispred njih su uglavnom camci za spasavanje, pa i nemas neki pogled. Kabine sa balkonima su nice, ali mi nismo htjeli placati razliku da bismo sjedili na tom malom balkonu.
Hvala puno na informacijama @Sunny :kiss:
milaa

#1048 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by milaa »

.
Last edited by milaa on 15/07/2012 11:19, edited 1 time in total.
mO k3

#1049 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mO k3 »

milaa wrote:Image :thumbup:
-Mila jesi bila idi ides???
Citao sam na nekim forumima da bi bilo najbolje kupiti kartu na internetu za eifelov toranj ..... bio sam vec dva puta u parizu prije vise od 13 godina i oba puta nije bilo tolike guzve na kasi ....
milaa

#1050 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by milaa »

.
Last edited by milaa on 15/07/2012 11:20, edited 1 time in total.
Post Reply