Android OS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Gray

#1026 Re: Android OS

Post by Gray »

beco wrote:Please ali ono detaljna iskustva :D

ima na ovom forum puno strana o flashovanju P990 ali na njemačkom :sad:

Presao na 2.3.4 tipogogi 1.8, nije bilo tesko :D
beco

#1027 Re: Android OS

Post by beco »

Reci kako daj upustva :D Impresije?
Gray

#1028 Re: Android OS

Post by Gray »

Ne znam, za sada ne vidim neke velike promjene. Ne koči kada instaliraš aplikacije sa marketa, ali mene malo zeza Launcher Pro, kada odem na homescreen treba mu par sekundi da namjesti sve widgete, ali osim toga djeluje mi malo brži.

Nije komplikovano uopšte, prvo rootat telefom preko superoneklick (ili kako se već zove), onda preko dekstopa flashovat GB baseband, onda preko Clockwork recovery instalirat verziju 1.6 pa onda verziju 1.8.

Nije loš rom ali ja iskreno ne vidim neku veliku razliku, ali ga tek jedan dan koristim.

EDIT: Doduše, na njemu radi Skype sa prednjom kamerom i ima još nekih poboljšanja. Ali ROm je baziran na leaged GB verziji tako da ima još bugova, neki se žale da ne mogu dobiti gps fix, ja nisam još probao.
beco

#1029 Re: Android OS

Post by beco »

OK javi mi dalje kako bude. Imaš neku stranicu sa koje si koristio upustva?
sarajev_o

#1030 Re: Android OS

Post by sarajev_o »

prije par dana legao galaxy ace,andorid se jako promijenio od kada sam ga zadnji put koristio trenutno sam na 2.3.3 i ne mislim mijenjati.
adnandus

#1031 Re: Android OS

Post by adnandus »

sarajev_o wrote:prije par dana legao galaxy ace,andorid se jako promijenio od kada sam ga zadnji put koristio trenutno sam na 2.3.3 i ne mislim mijenjati.
kako si ga flashovo sa 2.2 na 2.3
Gray

#1032 Re: Android OS

Post by Gray »

beco wrote:OK javi mi dalje kako bude. Imaš neku stranicu sa koje si koristio upustva?

Sve je na xda. Ima jedan thread gdje je uputstvo za rootovanje, drugi za flash basebanda, treći za flash roma, a četvrti da isntaliram script da mi ne radi kill launchera stalno :D

Ali kako sam jutros instalirao taj script mobitel leti, dosta je brže nego prije.

Ako baš budeš navaljivao naći ću ti threadove :D
adnandus

#1033 Re: Android OS

Post by adnandus »

Gray wrote:
beco wrote:OK javi mi dalje kako bude. Imaš neku stranicu sa koje si koristio upustva?

Sve je na xda. Ima jedan thread gdje je uputstvo za rootovanje, drugi za flash basebanda, treći za flash roma, a četvrti da isntaliram script da mi ne radi kill launchera stalno :D

Ali kako sam jutros instalirao taj script mobitel leti, dosta je brže nego prije.

ti pravi haker koliko je para da ti to odradiš :?:
Gray

#1034 Re: Android OS

Post by Gray »

adnandus wrote:
Gray wrote:

ti pravi haker koliko je para da ti to odradiš :?:

Ma kakav haker, i ja sam noob :D Ali samo je fazon pratiti uputstva i sve bi trebalo biti ok :)
adnandus

#1035 Re: Android OS

Post by adnandus »

IH slab sam ti ja zacas izgubim živce još kad bi šta pošlo naopako mlatno bi ga od zid :x
Gray

#1036 Re: Android OS

Post by Gray »

Evo ukratko uputstva kako uraditi update O2X na topogigi 1.8

Bitno: Provjeriti da je mobitel Optimus 2 X P990, da nije slučajno neki drugi mobitel npr. P999 (T Mobile verzija) jer na neće funkcionisati i imat ćete problema jer ćete morati u recovery-u vraćati stari rom.

Napomena: Sve radite na svoju dogovornost. Ja nisam imao problema, ali mala mogućnost uvijek postoji.

1. Rootati telefon

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=953182

1.1. Skinuti sa teme LG drivere i instalirati.

1.2. Priključiti mobitel na kompjuter sa USB kablom. U Opcijama Settings-> Applications -> Development uključiti USB Debugging

1.3. Izvaditi SD karticu

1.4. Skinuti i pokrenuti superoneclick http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=803682

1.5. Kliknuti root

1.6. Trebalo bi biti to to

1.7. Vratiti SD karticu u mobitel

2.0. Skinuti Titanium Backup sa marketa (free)

2.1. Uraditi backup svih programa + user data

2.2. Skinuti Rom Manager sa marketa (free)

2.3. U Rom Manageru kliknuti flash clockworkmod recovery

2.4. U Rom Manageru kliknuti na Backup current rom

3.0. Onda treba flashovati GB baseband (ovo će izbrisati sve podatke sa mobitela, zato je urađen Titanium backup i backup u ROM manageru)

3.1. Skinut GB baseband odavde http://www.multiupload.com/4MRUCNQ3NE

3.2. Skinuti odavde Smart Flash P990 (drivere ste već trebali skinuti za root, ako niste skinuti i instalirati i LG drivere) - http://android.modaco.com/topic/335494- ... -20110725/

3.3. Pokrenuti Smart Flash

3.4. Isključiti mobitel, izvaditi bateriju, izvaditi sd karticu. Držati volume down i istovremeno uključiti usb kabal povezan sa kompjuterom - trebao bi se pojaviti software update ekran.

3.5. Ako je sve ok poslije par sekundi bi se u Smart Flashu samo trebalo popuniti polje COM port.

3.6. Kliknuti u Smart Flashu na ROM Copy D/L

3.7. Normal Mode treba biti uključeno, Erase CAL isključeno

3.8 Kliknuti na browse pored CP Bin i nađi i izabrati skinuti baseband file (treba biti .fls ekstenzija).

3.9. Kliknuti na start i sačekati da mobitel završi. Kada završi restartovati ga.

4. Skinuti i instalirati Topogigi Rom odavde http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1254359

4.1. Upaliti mobitel, otići na market instalirati opet Rom Manager

4.2. Skinuti Topogigi 1.6 verziju i 1.8 verziju i 1.8 SP1 dodatak.

4.3. Kopirati ova tri file iznad na root SD kartice (ne u neki folder, nego direktno na SD karticu - karticu naravno ubaciti u mobitel) - Topogigi fileove NE unzipovati, samo ih skinuti i kopirati na karticu,

4.4. U Rom manageru kliknuti Reboot into recovery

4.5. Kada se restartuje mobitel u CWM recovery-u kliknuti na Install zip from SD Card (sa volum up i down se mičete u CWM meniju, a sa power dugmetom birate/klikate)

4.6. Izabrati na sd kartici Topogigi 1.6 i instalirati. Sačekati da se proces završi. Kada se završi restartovati mobitel putem opcije u meniju.

4.7. Kada se ponovo pokrene mobitel, uključiti market i opet skinuti ROM recovery. Ako market ne bude radio restartovati mobitel, nekada ne radi market poslije prvog boota.

4.8. U Rom manageru kliknuti na reboot into recovery. Ponoviti korake 4.5 i 4.6, Izabrati u CWM recovery Install zip from SD card, samo ovaj put izabrati Topogigi 1.8. Instalirati, kada završi rebootati mobitel.

4.9. Ako je izbrisan, opet skinuti sa marketa Rom Manager i pokrenuti. reeboot into recovery, isntall zip from SD card i izabrati SP1 file. Kada završi restartovati mobitel.

5.0 Sada je Android 2.3.4 instaliran. Skinuti sa marketa opet Titanium Backup i izabrati restore apps+user data. To bi trebalo vratiti sve ranije instalirane programe i podatke.

Par napomena:

- dok je u CWM recovery mobitel vibrira.

- Ovo je ROM baziran na leak-u gingerbreada, tako da ima nekih bugova, ali se stalno radi na njemu.

- Kažu da baterija na njemu malo kraće traje nego na 2.2 v10d romu.

- Flashovanje ovog roma vjerovatno poništava garanciju (ako vasw skontaju, jer se može opet flashovati stock rom).

- Pošto ovaj rom instalira EXT 4 file system (default je EXT 3), malo je komplikovanije vratiti se na stock rom, ima jedan program koji se koristi da se vrati nazad na EXT 3 file system, piše na topogigi temi na xda.

SVE RADITE NA SVOJU ODGOVORNOST!

OVO SU UPUTE NA OSNOVU THREADOVA NA XDA DEVELOPERS FORUMU!!! PRIJE NEGO FLASHUJETE PREPORUČUJEM DA PROČITATE I ORIGINALNE THREADOVE!!! SVI LINKOVI SU IZNAD!!!
Last edited by Gray on 07/10/2011 23:30, edited 1 time in total.
Domy31

#1037 Re: Android OS

Post by Domy31 »

Gray wrote:Evo ukratko uputstva kako uraditi update O2X na topogigi 1.8

Bitno: Provjeriti da je mobitel Optimus 2 X P990, da nije slučajno neki drugi mobitel npr. P999 (T Mobile verzija) jer na neće funkcionisati i imat ćete problema jer ćete morati u recovery-u vraćati stari rom.

Napomena: Sve radite na svoju dogovornost. Ja nisam imao problema, ali mala mogućnost uvijek postoji.

1. Rootati telefon

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=953182

1.1. Skinuti sa teme LG drivere i instalirati.

1.2. Priključiti mobitel na kompjuter sa USB kablom. U Opcijama Settings-> Applications -> Development uključiti USB Debugging

1.3. Izvaditi SD karticu

1.4. Skinuti i pokrenuti superoneclick http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=803682

1.5. Kliknuti root

1.6. Trebalo bi biti to to

1.7. Vratiti SD karticu u mobitel

2.0. Skinuti Titanium Backup sa marketa (free)

2.1. Uraditi backup svih programa + user data

2.2. Skinuti Rom Manager sa marketa (free)

2.3. U Rom Manageru kliknuti flash clockworkmod recovery

2.4. U Rom Manageru kliknuti na Backup current rom

3.0. Onda treba flashovati GB baseband (ovo će izbrisati sve podatke sa mobitela, zato je urađen Titanium backup i backup u ROM manageru)

3.1. Skinut GB baseband odavde http://www.multiupload.com/4MRUCNQ3NE

3.2. Skinuti odavde Smart Flash P990 (drivere ste već trebali skinuti za root, ako niste skinuti i instalirati i LG drivere) - http://android.modaco.com/topic/335494- ... -20110725/

3.3. Pokrenuti Smart Flash

3.4. Isključiti mobitel, izvaditi bateriju, izvaditi sd karticu. Držati volume down i istovremeno uključiti usb kabal povezan sa kompjuterom - trebao bi se pojaviti software update ekran.

3.5. Ako je sve ok poslije par sekundi bi se u Smart Flashu samo trebalo popuniti polje COM port.

3.6. Kliknuti u Smart Flashu na ROM Copy D/L

3.7. Normal Mode treba biti uključeno, Erase CAL isključeno

3.8 Kliknuti na browse pored CP Bin i nađi i izabrati skinuti baseband file (treba biti .fls ekstenzija).

3.9. Kliknuti na start i sačekati da mobitel završi. Kada završi restartovati ga.

4. Skinuti i instalirati Topogigi Rom odavde http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1254359

4.1. Upaliti mobitel, otići na market instalirati opet Rom Manager

4.2. Skinuti Topogigi 1.6 verziju i 1.8 verziju i 1.8 SP1 dodatak.

4.3. Kopirati ova tri file iznad na root SD kartice (ne u neki folder, nego direktno na SD karticu - karticu naravno ubaciti u mobitel) - Topogigi fileove NE unzipovati, samo ih skinuti i kopirati na karticu,

4.4. U Rom manageru kliknuti Reboot into recovery

4.5. Kada se restartuje mobitel u CWM recovery-u kliknuti na Install zip from SD Card (sa volum up i down se mičete u CWM meniju, a sa power dugmetom birate/klikate)

4.6. Izabrati na sd kartici Topogigi 1.6 i instalirati. Sačekati da se proces završi. Kada se završi restartovati mobitel putem opcije u meniju.

4.7. Kada se ponovo pokrene mobitel, uključiti market i opet skinuti ROM recovery. Ako market ne bude radio restartovati mobitel, nekada ne radi market poslije prvog boota.

4.8. U Rom manageru kliknuti na reboot into recovery. Ponoviti korake 4.5 i 4.6, Izabrati u CWM recovery Install zip from SD card, samo ovaj put izabrati Topogigi 1.8. Instalirati, kada završi rebootati mobitel.

4.9. Ako je izbrisan, opet skinuti sa marketa Rom Manager i pokrenuti. reeboot into recovery, isntall zip from SD card i izabrati SP1 file. Kada završi restartovati mobitel.

5.0 Sada je Android 2.3.4 instaliran. Skinuti sa marketa opet Titanium Backup i izabrati restore apps+user data. To bi trebalo vratiti sve ranije instalirane programe i podatke.

Par napomena:

- dok je u CWM recovery mobitel vibrira.

- Ovo je ROM baziran na leak-u gingerbreada, tako da ima nekih bugova, ali se stalno radi na njemu.

- Kažu da baterija na njemu malo kraće traje nego na 2.2 v10d romu.

- Flashovanje ovog roma vjerovatno poništava garanciju (ako vasw skontaju, jer se može opet flashovati stock rom).

SVE RADITE NA SVOJU ODGOVORNOST!

OVO SU UPUTE NA OSNOVU THREADOVA NA XDA DEVELOPERS FORUMU!!! PRIJE NEGO FLASHUJETE PREPORUČUJEM DA PROČITATE I ORIGINALNE THREADOVE!!! SVI LINKOVI SU IZNAD!!!
e hvala drug puno :thumbup:
Gray

#1038 Re: Android OS

Post by Gray »

Sada ima i 1.9 verzija, isti postupak. 1.9 je full wipe verzija, zato uradite backup.
beco

#1039 Re: Android OS

Post by beco »

Je li opet i za ovaj 1.9 treba ići od 1.6
Gray

#1040 Re: Android OS

Post by Gray »

beco wrote:Je li opet i za ovaj 1.9 treba ići od 1.6

Ako prelaziš sa drugog roma da, a ako je sa 1.8 onda ne.

Još jedna napomena:

- Pošto ovaj rom instalira EXT 4 file system (default je EXT 3), malo je komplikovanije vratiti se na stock rom, ima jedan program koji se koristi da se vrati nazad na EXT 3 file system, piše na topogigi temi na xda.
beco

#1041 Re: Android OS

Post by beco »

Ext 3 i 4 :?
Gray

#1042 Re: Android OS

Post by Gray »

The ext4 or fourth extended filesystem is a journaling file system for Linux, developed as the successor to ext3.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ext4

Različit način pisanja podataka na memoriju (koliko sam skontao).
valter.ba

#1043 Re: Android OS

Post by valter.ba »

beco i gray dajte saljite medjusobno pp jer kada god otvorim da vidim sta ima novo vas dvojica se dopisujete :lol:
Jos cete se poceti zabavljati :lol:
Enofazni števec

#1044 Re: Android OS

Post by Enofazni števec »

Kad su promjenili Android market
burekodsira

#1045 Re: Android OS

Post by burekodsira »

valter.ba wrote:beco i gray dajte saljite medjusobno pp jer kada god otvorim da vidim sta ima novo vas dvojica se dopisujete :lol:
+1
Domy31

#1046 Re: Android OS

Post by Domy31 »

Enofazni števec wrote:Kad su promjenili Android market
Bas je bez veze :(
beco

#1047 Re: Android OS

Post by beco »

valter.ba wrote:beco i gray dajte saljite medjusobno pp jer kada god otvorim da vidim sta ima novo vas dvojica se dopisujete :lol:

Simpaticno, moram priznati posteno si me nasmijao. Moram ipak pohvaliti kolegu gray sto se potrudio sve napisao i stavio na jedno mjesto :D
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#1048 Re: Android OS

Post by bordo gandalf »

beco wrote:

Simpaticno, moram priznati posteno si me nasmijao. Moram ipak pohvaliti kolegu gray sto se potrudio sve napisao i stavio na jedno mjesto :D
Red je sad da ga izvedes na pice :D
semirsar

#1049 Re: Android OS

Post by semirsar »

rashtiman wrote:
beco wrote:

Red je sad da ga izvedes na pice :D
Red je red :lol:
sarajev_o

#1050 Re: Android OS

Post by sarajev_o »

Na mom Galaxy ace-u je baterija uvijek prazna :x .Hocu da kupim vecu bateriju ima li iko iskustva sa ovim.
Post Reply