Sarajevska zicara?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Kad ce radovi na zicari poceti?

2011
14
5%
2012
18
6%
2013
8
3%
2014
6
2%
2015
46
16%
nikad
197
68%

Total votes: 289

bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1026 Re: Sarajevska zicara?

Post by bitanga_sa_otesa »

liaar wrote: Ja imam 105 i ne bi nikad ni rekao
u jbte :roll: :lol:
DaysleepeR

#1027 Re: Sarajevska zicara?

Post by DaysleepeR »

ovo je grad od 350000 stanovnika u koji turisti dolaze cijele godine

radiće žičara ko Doxa
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#1028 Re: Sarajevska zicara?

Post by liaar »

bitanga_sa_otesa wrote:
liaar wrote: Ja imam 105 i ne bi nikad ni rekao
u jbte :roll: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: Visok sam 190 pa se i ne vidi stomačić :mrgreen:
Tesla Edison

#1029 Re: Sarajevska zicara?

Post by Tesla Edison »

zateznistub wrote:
TESLA_EDISON wrote:Kakva je zaštita žičare u smislu krađe? Ako ostane ovako kako jeste, za godinu dana je neće ni biti jer pola stubova će se preki noći isjeći u sekundarne sirovine pogotivo na dijelu gdje je šuma i nema žive duše. Ovo pitam iz razloga što na željeznici svako malo se nešto ukrade. Prije par godina su ukrali dio kontaktne mreže kod Visokog koja je čak bila pod napononom od 10KV. Poslije rata većina kabina žičare je bilo garažirano i neoštećeno, stubovi su bili tu čak je i jedna sajla (lijeva kada se gleda iz pravca grada) bila na stubovima netaknuta od polazne pa sve do dolazne stanice. Za par godina nije bilo apsolutno ničega, čak su i armaturu iz temelja stubova povadili.
Ovdje treba pod hitno postaviti videnadzor na svaki stub jer bojim se da od đilkoša neće ni otvorenje dočekati.
Ne pretjeruj. Rešetkasta konstrukcija se može skidati element po element, kako misliš da sijeku cjevasti a da čitava trasa ne čučne?
Ja znam da se krade. Kako ne znam, ne bavim se tim.
archi_a

#1030 Re: Sarajevska zicara?

Post by archi_a »

Koliko su tri porcije cevapa na carsiji + jogurt? Koliko je vecera u restoranu? Koliko kosta odlazak u cinamacity?
Zicara nije socijalna ustanova. Niti se pravila da bi rasteretila saobracaj.
Zicara je glamur! Zicara je atrakcija koja treba da se plati, kao sto se svugdje placa. Hoces glamur, plati glamur! Neces se njom na posao voziti.
Last edited by archi_a on 29/01/2018 15:07, edited 1 time in total.
Tesla Edison

#1031 Re: Sarajevska zicara?

Post by Tesla Edison »

shake69 wrote:
TESLA_EDISON wrote:Kakva je zaštita žičare u smislu krađe? Ako ostane ovako kako jeste, za godinu dana je neće ni biti jer pola stubova će se preki noći isjeći u sekundarne sirovine pogotivo na dijelu gdje je šuma i nema žive duše. Ovo pitam iz razloga što na željeznici svako malo se nešto ukrade. Prije par godina su ukrali dio kontaktne mreže kod Visokog koja je čak bila pod napononom od 10KV. Poslije rata većina kabina žičare je bilo garažirano i neoštećeno, stubovi su bili tu čak je i jedna sajla (lijeva kada se gleda iz pravca grada) bila na stubovima netaknuta od polazne pa sve do dolazne stanice. Za par godina nije bilo apsolutno ničega, čak su i armaturu iz temelja stubova povadili.
Ovdje treba pod hitno postaviti videnadzor na svaki stub jer bojim se da od đilkoša neće ni otvorenje dočekati.
:lol: :lol:
Valjda ce znati zastititi imovinu s toliko zaposlenih.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zbog-kr ... /140710080

https://www.klix.ba/vijesti/bih/doboj-u ... /130820116

https://www.klix.ba/vijesti/bih/lopovi- ... /100428056
liaar

#1032 Re: Sarajevska zicara?

Post by liaar »

archi_a wrote:Koliko su tri porcije cevapa na carsiji + jogurt? Koliko je vecera u restoranu? Koliko kosta odlazak u cinamacity?
Zicara je glamur! Zicara je atrakcija koja treba da se plati, kao sto se svugdje placa. Hoces glamur, plati glamur! Neces se njom na posao voziti.
Uhljeb 1/1.

Znači glamur je otići na izletište. Aha.
Pa ako stave cijenu karte 10 KM, za 10KM goriva mogu otići i vratiti se sa Bjelašnice, gore prohodat i vratit se.
archi_a

#1033 Re: Sarajevska zicara?

Post by archi_a »

liaar wrote:
archi_a wrote:Koliko su tri porcije cevapa na carsiji + jogurt? Koliko je vecera u restoranu? Koliko kosta odlazak u cinamacity?
Uhljeb 1/1.

Znači glamur je otići na izletište. Aha.
Pa ako stave cijenu karte 10 KM, za 10KM goriva mogu otići i vratiti se sa Bjelašnice, gore prohodat i vratit se.
Pa idi ko ti brani. Dosta vise socijalne price. I od kada radim i borim se za svoju porodicu, dana, ali dana nisam bio na budzetu. Naravno da he glamur otici na izletiste. Sta treba, da neko finansira tvoju setnju? Sta pricas ti? Ljudi kopaju po kontejnerima a ti bi na izletiste? Nek ide ko moze priustiti, sedmicno, mjesecno, nikad. To nisu osnovne potrebe. A druga stvar, onaj ko se zeli organizovati, njemu je izlet i na travi iza zgrade!
spree

#1034 Re: Sarajevska zicara?

Post by spree »

e cuj zicara glamur :lol: :lol: :lol:
dječak sa šibicama

#1035 Re: Sarajevska zicara?

Post by dječak sa šibicama »

Rootboi wrote: Ko je imalo putovao zna da to nije ništa posebno, obični vid atrakcije ,samo se u zabiti od ove države i ovog grada sve uzdiže u nebesa i od sveg se pravi šou
Pa kako ce Skaka i SDA ubrati poene ako se zicara bude predstavljala tek kao neka sporedna i normalna stvar.

Oni su i 24satno snadbjevanje vodom, bez redukcija, predstavili kao vizionarski junacki poduhvat.
archi_a

#1036 Re: Sarajevska zicara?

Post by archi_a »

Kazem ja, ovdje pisu i reaguju uglavnom oni koji se stalno vozaju zicarom. To im dodje ustvari, ko vode se napit, jer oni su svjetski putnici i puno su proputovali. :-D
zippoo87

#1037 Re: Sarajevska zicara?

Post by zippoo87 »

ma nije zicara glamur...nije to ni neko tehnolosko cudo...jest poskupa izgradnja ali to je dugorocno i placena je iz budzeta dio...tako da treba i da sluzi gradjanima a ne turstima
treba staviti neku privihvatljivu cijenu karte,a na samom Trebevicu popraviti ponudu i na taj nacin zaradjivati,otvoriti neki vidikovac,napraviti jos restorana,urediti izletiste,napraviti klupe ,rostilj,sadrvane...napraviti igraliste i na taj nacin privuci goste a ne deranjem cijene karte
karta treba da bude takva da zicara bude samoodrziva,uz neku minimalnu zaradu,za troskove servisiranja i to je to...ne moze se u BiH uvijek razmisljati da se klepe milioni u godini
zicara treba da skrati vrijeme dolaska na Trebevic a Trebevic sada treba da ponudi nesto i da bude komercijalan i profitabilan
shake69

#1038 Re: Sarajevska zicara?

Post by shake69 »

zippoo87 wrote:ma nije zicara glamur...nije to ni neko tehnolosko cudo...jest poskupa izgradnja ali to je dugorocno i placena je iz budzeta dio...tako da treba i da sluzi gradjanima a ne turstima
treba staviti neku privihvatljivu cijenu karte,a na samom Trebevicu popraviti ponudu i na taj nacin zaradjivati,otvoriti neki vidikovac,napraviti jos restorana,urediti izletiste,napraviti klupe ,rostilj,sadrvane...napraviti igraliste i na taj nacin privuci goste a ne deranjem cijene karte
karta treba da bude takva da zicara bude samoodrziva,uz neku minimalnu zaradu,za troskove servisiranja i to je to...ne moze se u BiH uvijek razmisljati da se klepe milioni u godini
zicara treba da skrati vrijeme dolaska na Trebevic a Trebevic sada treba da ponudi nesto i da bude komercijalan i profitabilan
I to. Bilo bi neposteno da u februaru vijecnici, kada se bude raspravljalo o cijeni karte za zicaru ne pozovu Svicarca koji je dao 7 miliona KM donacije pa da i on kaze mozda sta misli o cijenama. Njegova nije presudna, ali ako znamo da je iz ljubavi prema zeni Sarajki i ovom gradu dao tolike pare, trebalo bi uvaziti i njegovo misljenje a ono ce vjerovatno vise naginjati ocekivanjima prosjecnog Sarajlije danas a ne komercijalnoj cijeni i zaradi.
Uvjeren sam da bi bar prvu godinu i 5 KM cijena karte bilo isplativo tom JP da pozitivno posluje. Poslije se moze eventualno korigovati.
zippoo87

#1039 Re: Sarajevska zicara?

Post by zippoo87 »

5-6 KM povratna a za djecu u pola cijene i to je to
sve preko ovog nece dati ocekivani efekat i samo ce razljutiti ljude
pa i penzioner bi volio da ode malo u prirodu,vidi panoramu grada (kada nema smoga) a ne da se samo misli na ove sto imaju i previse
i ja kada dodjem u Sa rado bi se provozao zicarom i popeo na Trebevic ali ako nabiju kartu kao da sam iz Njemacke,onda necu iz inata
So What!

#1040 Re: Sarajevska zicara?

Post by So What! »

johntra wrote:
So What! wrote:
imaš li kakav zvaničan info o tome? baš me zanima gdje je i kako završila lova od isječenih gondola?
Donirana žičara je poklonjena Olovu ...
tek sad vidim kako si zaslijepljen ovim, što u neku ruku poštujem, ali lakovjeran si...sad mi nađi dokument ili fotografiju o tome da je ista predata na korištenje Olovu... :D[/quote]

Hajd ti nađi da nije, zaslijepljeni ...
Edin H.

#1042 Re: Sarajevska zicara?

Post by Edin H. »

TESLA_EDISON wrote:
zateznistub wrote:
Postaviti nagazne mine oko stubova?

Nisam ovoliko cek'o a sad da levat stub odradi. :twisted:
liaar

#1043 Re: Sarajevska zicara?

Post by liaar »

Zamisli voziš se, pogledaš dole a cige sa T3 kombijem i raspakuju stub odozdo prema gore :lol: :lol: :lol:
zateznistub

#1044 Re: Sarajevska zicara?

Post by zateznistub »

Stubovi su se MORALI ispitati na statička opterećenja, uže se MORALO ispitati magnetno-idukcionim uređajem. Iskreno se nadam da se sve to i odradilo.
Nekad, u vrijeme ne narodnih režima, svaka žičara na prostoru bivše juge se uže godišnje ispitivao uređajem kojeg je jedini imao sarajevski Energoinvest.
Ponavljam, iskreno se nadam da je ovo uže ispitano na taj način, pored ispitivanja na prekidu čvrstoću.
archi_a

#1045 Re: Sarajevska zicara?

Post by archi_a »

Vjerujem da su uz dopremanje proizvedenih komponenti, proizvodjaci morali dostaviti i certifikat i reference na ispitanu robu koju plasiraju, jer koliko znam to je sada EU standard. Ostalo je jos samo da se testira na ovaj nacin, pod opterecenjem.
Dijelim sa tobom misljenje, kao laik u ovoj bransi. U svakom slucaju, zanimljiva tematika.
zateznistub

#1046 Re: Sarajevska zicara?

Post by zateznistub »

archi_a wrote:Vjerujem da su uz dopremanje proizvedenih komponenti, proizvodjaci morali dostaviti i certifikat i reference na ispitanu robu koju plasiraju, jer koliko znam to je sada EU standard. Ostalo je jos samo da se testira na ovaj nacin, pod opterecenjem.
Dijelim sa tobom misljenje, kao laik u ovoj bransi. U svakom slucaju, zanimljiva tematika.
Naravno! Ali sumnjam da ce se uže ispitati magnetno indukcionim instrumentom a to se jedino moze uraditi na završenoj zicari. Prekidu čvrstoću i statiku stubova su mogli dostaviti u pismenoj formi. To je bitno sa stanovišta sigurnosti jer kad se uže ispituje to se radi na uzoru od jednog metra gdje se izvadi licna ili snop i ispita na kidalici. A ovim instrumentom se ispita čitava dužina uzeta na zicari. Pogotovo njen upleteni dio.
archi_a

#1047 Re: Sarajevska zicara?

Post by archi_a »

Znaci, kako sam skontao, taj uredjaj se prikopca i "elektromagnetni impuls" struji kroz cijelu sajlu vracajuci se nakon punog kruga na tacku sa koje je i startovao, davajuci informacije o stanju pune zice, tj. zatvorenog kruga. Ako nesto nije uredu, signal nece doci na mjesto odakle je krenuo. Jel tako?
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1048 Re: Sarajevska zicara?

Post by mali_milojica »

Kolika je trajnost sajle na koju se kace kabine?
Nakon koliko vremena se mijenja?
Koji je dio koji najviše trpi i koji bi prvi mogao doći za zamjenu?
zateznistub

#1049 Re: Sarajevska zicara?

Post by zateznistub »

archi_a wrote:Znaci, kako sam skontao, taj uredjaj se prikopca i "elektromagnetni impuls" struji kroz cijelu sajlu vracajuci se nakon punog kruga na tacku sa koje je i startovao, davajuci informacije o stanju pune zice, tj. zatvorenog kruga. Ako nesto nije uredu, signal nece doci na mjesto odakle je krenuo. Jel tako?
Magnet velike snage se montira na uže i čitavom dužinom uze prođe kroz magnet a drugi dio instrumenta registruje prekid makar jedne lične u užetu i onda se izda certifikat o u potrebnoj dozvoli uzeta odnosno žičare. Važi godinu dana čini mi se.
Ovako nekako
Image
Jer eksploatacijom može doći do ovoga
Image
zateznistub

#1050 Re: Sarajevska zicara?

Post by zateznistub »

mali_milojica wrote:Kolika je trajnost sajle na koju se kace kabine?
Nakon koliko vremena se mijenja?
Koji je dio koji najviše trpi i koji bi prvi mogao doći za zamjenu?
U principu nema roka trajanja jer bi trebalo doći do periodičnog testiranja uređajem kojeg sam pomenuo ili na neki drugi način prihvatljiv odgovornim. Mada je ovaj prvi jedini vjerodostojan.
Trpi najviše dio na koji sama kabina nakacena na uže i trebao bi se mijenjati u citavoj dužini.
Post Reply