Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Magarece_godine

#1026 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Magarece_godine »

Sparky jel ovo Švrakino ?
sparky

#1027 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sparky »

jok druze,vidis mi lokaciju :-D
Širokača

:run:
tavustavus

#1028 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by tavustavus »

gaius wrote:moje zimske gy UG performance 2 (225/45/17) su nakon dvije i po zime izgleda odsvirale svoje.. skoro su sišle do markera i kriza uz jednu blagu poleđenu uzbrdicu nisam mogao proći... g2 iza mene bez problema :))

sad sam se odlučio uzeti čelične felge r16.. preporuke? je li ko uzimao u škoda salonima?

izbor u dimenziji 16 će izgleda pasti na conti TS 830 i to kod makbela...
šta kažete za ovu gumu? ili možda UG8?
nema sta da se kaze samo da si vidio danas gdje sam na bjelasnici bio sa continentalovim gumama sve bi ti bilo jasno..4x nove ts 830 + 4 motion..brdo ne ociscen snijeg bez stajanja..nisam mogao vjerovati
gaius

#1029 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by gaius »

ipak sam uzeo dunlop 3d.. nije mi se dalo tražiti po gradu felge, gume, montiranje.. sve završio u škodi..
vjerujem da su conti bolje ali i ove su odlične.. u svakom slučaju poslužiće dvije sezone..
Zvek

#1030 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Zvek »

Barum Polaris 3, Renault Laguna, put Vareš - Sarajevo - Faletici, odlično odrađen.
Ne vidim razlog zašto kupovati skuplje gume.
goran16v

#1031 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

gaius wrote:ipak sam uzeo dunlop 3d.. nije mi se dalo tražiti po gradu felge, gume, montiranje.. sve završio u škodi..
vjerujem da su conti bolje ali i ove su odlične.. u svakom slučaju poslužiće dvije sezone..
Kao sto neko napisa, razlika u karakteristikama izmedju vrhinskih guma za nas vozace amatere je tako mala da je mi vjerovatno ne mozemo tek tako osjetiti prilikom normalne svakodnevne voznje, bez obzira na uslove. Na ovoj temi sam pomenuo vise puta, vozim dva auta uporedo, jedan na Eskimo S3, a drugi na Wintersport 3D, u opreznoj i laganoj voznji ,daleko od ispitivanja nekih granica gume, obje gume jednako ispunjavaju svoju namjenu.
holowey

#1032 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by holowey »

goran16v wrote:
gaius wrote:ipak sam uzeo dunlop 3d.. nije mi se dalo tražiti po gradu felge, gume, montiranje.. sve završio u škodi..
Kao sto neko napisa, razlika u karakteristikama izmedju vrhinskih guma za nas vozace amatere je tako mala da je mi vjerovatno ne mozemo tek tako osjetiti prilikom normalne svakodnevne voznje, bez obzira na uslove. Na ovoj temi sam pomenuo vise puta, vozim dva auta uporedo, jedan na Eskimo S3, a drugi na Wintersport 3D, u opreznoj i laganoj voznji ,daleko od ispitivanja nekih granica gume, obje gume jednako ispunjavaju svoju namjenu.
slazem se, razlika je skoro neprimjetna za svakoga ko normalno vozi, ali ekstremne situacije se mogu desiti i za normalne voznje, a tada se pokaze ko kosi ko vodu nosi
goran16v

#1033 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

holowey wrote:
goran16v wrote:
slazem se, razlika je skoro neprimjetna za svakoga ko normalno vozi, ali ekstremne situacije se mogu desiti i za normalne voznje, a tada se pokaze ko kosi ko vodu nosi
Kad se te situacije dese puno je vaznije kako vozac reaguje, a ne kakve su mu gume tj ako ne znas dzaba ti najbolje gume.
Nasoj opstoj kokuz varijanti za kupovinu guma vaze isti parametri kao i za kupvinu auta: da u startu nije preskpa ali da nije neki no name, da sto duze traje i da kroz vrijeme karakteristike ne opadaju puno, a to da li su karakteristike vrhunske ili dobre je na drugom mjestu.
530i

#1034 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

goran16v wrote:
Onda svi uzimajmo Sava Eskimo gume...zašto bi plaćali više!??
Kad ja, a smatram se sasvim prosječnim vozačem, osjetim razliku Sava i drugih guma, ili istih guma, ali sa četiri godine razlike između njih, i to u sasvim prosječnoj, tek ponekad malo bržoj vožnji, onda mislim da uopće ne stoji to da prosječni vozači ne osjete prednosti boljih guma.

Ova uzbrdica koja je uslikana sa pohvalom za Sava gume se ionako vozi polako i svaka nova, pa i protekt guma će tu odlično proći i izvući auto...još ako je auto ispravan i vozač zna znanje - nikakvo čudo, i što je najvažnije nikakav plus za Savu...
Ridjobrki

#1035 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ridjobrki »

Pitanje u vezi dimenzija guma: da li su 205/55 R16 prevelike za Astru H karavan?

Koje su prednosti a koji nedostaci ovih guma na ovom autu?

:-?
hopi

#1036 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by hopi »

kako je više puta rečeno na forumu, a i moje mišljenje da ako mogu (a vjerovatno mogu) onda idi na varijantu 15 gume, 195/65 R15, koje su bolje za snijeg, a i koštaju gotovo pa duplo jeftinije od 16" guma, sa istim para ćeš moći kupiti i čelične 15" felge i gume 15 i još će ti jeftinije biti nego samo 16" gume.
Ridjobrki

#1037 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ridjobrki »

hopi wrote:kako je više puta rečeno na forumu, a i moje mišljenje da ako mogu (a vjerovatno mogu) onda idi na varijantu 15 gume, 195/65 R15, koje su bolje za snijeg, a i koštaju gotovo pa duplo jeftinije od 16" guma, sa istim para ćeš moći kupiti i čelične 15" felge i gume 15 i još će ti jeftinije biti nego samo 16" gume.
Nije moje auto nego preduzetjetovo. :D

Ponekad ga koristim a ima te glomazne gume zbog kojih mi izgleda kao omanji SUV ili barem SAV, a felge su alu pa ima fin dojam onako sve skupa. Btw gume su neki GoodYear - hoćel' biti Alltrack ili tako nešto...

Nego, koje su prednosti a koje mane ovakvih guma zimi? :-?
goran16v

#1038 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

530i wrote: Kad ja, a smatram se sasvim prosječnim vozačem, osjetim razliku Sava i drugih guma, ili istih guma, ali sa četiri godine razlike između njih, i to u sasvim prosječnoj, tek ponekad malo bržoj vožnji, onda mislim da uopće ne stoji to da prosječni vozači ne osjete prednosti boljih guma.

Ova uzbrdica koja je uslikana sa pohvalom za Sava gume se ionako vozi polako i svaka nova, pa i protekt guma će tu odlično proći i izvući auto...još ako je auto ispravan i vozač zna znanje - nikakvo čudo, i što je najvažnije nikakav plus za Savu...
Naravno da ces osjetiti razliku izmedju S3 i vrhunske gume, ali ce ti biti jasno otkud razlika na cesti kad se pojavi razlika po dzepu, ovdje se govorilo o razlici izmedju vrhunskim guma koju bi mi kao vozaci - amateri trebali kao osjetiti.

To je bit price... Bitno je biti svjestan kakve su ti guma na autu i da vozis u skladu s tim i da ce svaka zimska guma, sa dovoljno profila, pa cak i protekt, uraditi posao, ali ljetna ili celava zimska nece sigurno, niti na S3 voziti kao da vozo Michelina, pa smotan oko banere kukat kako S3 ne valja. Do unazad 20 god cijela drzava se vozila na socijalistickoj Savi, Tigru i Trayalu pa evo opet nas je nesto prezivjelo, a sad smo kao odjednom svi postali eksperti osjletljivi na gume... Bah...
530i

#1039 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Upravu si...naježim se kad vidim Save ili slične na auto od 50 ili 100 hiljada maraka.
holowey

#1040 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by holowey »

goran16v wrote:
530i wrote: Kad ja, a smatram se sasvim prosječnim vozačem, osjetim razliku Sava i drugih guma, ili istih guma, ali sa četiri godine razlike između njih, i to u sasvim prosječnoj, tek ponekad malo bržoj vožnji, onda mislim da uopće ne stoji to da prosječni vozači ne osjete prednosti boljih guma.

Naravno da ces osjetiti razliku izmedju S3 i vrhunske gume, ali ce ti biti jasno otkud razlika na cesti kad se pojavi razlika po dzepu, ovdje se govorilo o razlici izmedju vrhunskim guma koju bi mi kao vozaci - amateri trebali kao osjetiti.

To je bit price... Bitno je biti svjestan kakve su ti guma na autu i da vozis u skladu s tim i da ce svaka zimska guma, sa dovoljno profila, pa cak i protekt, uraditi posao, ali ljetna ili celava zimska nece sigurno, niti na S3 voziti kao da vozo Michelina, pa smotan oko banere kukat kako S3 ne valja. Do unazad 20 god cijela drzava se vozila na socijalistickoj Savi, Tigru i Trayalu pa evo opet nas je nesto prezivjelo, a sad smo kao odjednom svi postali eksperti osjletljivi na gume... Bah...
slicna relacija sa druge teme, do unazad 20 godina je 40-50 konja bilo jaka masina a sada je 70ks pi**in dim... vremena se promijenila, guzice zinule, sta ces, desava se :D
motorola01

#1041 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by motorola01 »

Ne znam za vas na cemu ste vi vozili,ali ja sam vozio samo na S3 i UG7..Gume 15-ke...Nisam primjetio veliku razliku izmedju njih.UG 7 su malo bolje.Sa S3 sam izasao gdje god sam htio i nisam imao nikakvih problema sa njima.Sa UG 7 isto...
Vjerovatno ce sad neko uletiti sa pricom,e pa nisi ni isao vjerovatno tamo gdje treba pa da vidis razliku,ali tamo gdje se nisam usudio sa S3,necu vala ni sa UG7...Mnogi su se zalili na SR zbog proklizavanja na mokrom,a meni se to nije nikad desilo.Kazu da ima veze i mjesto proizvodnjei naravno da ima.Zato pazite koje S3 kupujete i necete imati takvih(proklizavanje na mokrom) problema..
goran16v

#1042 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

Citajuci postove raznih strucnjaka lako se dolazi do zakljucka da je, ako ne mozes sebi priustiti neki GY, Dunlop, Continental ili Michelin, bolje ne voziti nikako nego voziti na Savi Eskimo S3.
Vec skoro 10 god S3 vozim zimi na autima kojima godisnje prelazim 10 - 12k km, od toga zimi 1/3 do 1/2 te kilometraze i to uglavnom po gradu i odlazak na skijanje. Svi auti su bili niza srednja/kompakt klasa i snage do 66 kW. Gume sam mijenjao cca svakih 4 sezone i za svo ovo vrijeme nikad nisam imao problema sa S3 i tvrdim da je to relativno dobar omjer ulozeno - dobiveno i dok budem imao takav automobil za tu namjenu meni bolje gume za taj auto od S3 nece trebati. Dakako da postoji razlika izmedju S3 i skupljih guma jer nekih 60% razlike u cijeni mora da ima razlog, ali S3 nije bas toliko losa guma koliko o se o njoj ovdje prica. Bas kao i kolega sa posta ranije ovo pisem iz pozicije nekog ko uporedo sa autom na kojem su S3 vozi auto sa razvikanim zimskim gumama. Razlog zbog kojih na drugom autu imam bolje gume je taj sto ga koristim za druge svrhe, u zimskoj sezoni predje nekih 12-15k km, dosta autoputa i otvorene ceste, narocito u onim mjesecima kad je temp visoka a zimske gume zakonski obavezne i kad S3 jednostavno ne bi izdrzale taj rezim duze od 1 - 2 sezone i matematika pokazuje da je u tom slucaju isplativije kupiti jedan set boljih guma svake 4 sezone nego seta S3 svake 2 sezone.
kritichar

#1043 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kritichar »

Image
sjecam se mozda prije 10 godina, ovakva kao ova lijeva, na stojadinu, protekt, dubok snijeg, brdo, stojadin ne staje.
vnm

#1044 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vnm »

ovo je ljetna guma...
holowey

#1045 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by holowey »

goran16v wrote:Citajuci postove raznih strucnjaka lako se dolazi do zakljucka da je, ako ne mozes sebi priustiti neki GY, Dunlop, Continental ili Michelin, bolje ne voziti nikako nego voziti na Savi Eskimo S3.
Vec skoro 10 god S3 vozim zimi na autima kojima godisnje prelazim 10 - 12k km, od toga zimi 1/3 do 1/2 te kilometraze i to uglavnom po gradu i odlazak na skijanje. Svi auti su bili niza srednja/kompakt klasa i snage do 66 kW. Gume sam mijenjao cca svakih 4 sezone i za svo ovo vrijeme nikad nisam imao problema sa S3 i tvrdim da je to relativno dobar omjer ulozeno - dobiveno i dok budem imao takav automobil za tu namjenu meni bolje gume za taj auto od S3 nece trebati. Dakako da postoji razlika izmedju S3 i skupljih guma jer nekih 60% razlike u cijeni mora da ima razlog, ali S3 nije bas toliko losa guma koliko o se o njoj ovdje prica. Bas kao i kolega sa posta ranije ovo pisem iz pozicije nekog ko uporedo sa autom na kojem su S3 vozi auto sa razvikanim zimskim gumama. Razlog zbog kojih na drugom autu imam bolje gume je taj sto ga koristim za druge svrhe, u zimskoj sezoni predje nekih 12-15k km, dosta autoputa i otvorene ceste, narocito u onim mjesecima kad je temp visoka a zimske gume zakonski obavezne i kad S3 jednostavno ne bi izdrzale taj rezim duze od 1 - 2 sezone i matematika pokazuje da je u tom slucaju isplativije kupiti jedan set boljih guma svake 4 sezone nego seta S3 svake 2 sezone.
ne bih da me pogresno shvatis, ne tvrdim da se treba garazirati auto ako se nema love za premium gume... ja na punoljetnom autu od 40kw imam kumho kw7400 zimske, svake cetvrte sezone dvije nove idu na pogonske tockove... one su mi zakletva, nikad i nigdje nisam sa njima zapeo, svugdje su me izvukle i provukle, po bjelasnici, vlasicu, jahorini, kopaoniku... i tvrdim da na slabijim autima zimska guma do 100 maraka radi u najmanju ruku isti posao od duplo skuplje gume... na drugom autu od 77kw ne zelim da eksperimentisem hoce li jeftina guma svojim bocnim drzanjem/zaustavnim putem/trakcijom da mi ustedi 300-400 maraka ili napravi stetu od par hiljada a da ne spominjem zdravlje i sigurnost drugih ucesnika u saobracaju... necu garazirati auto, nategnucu se ovaj mjesec i kupiti dvije, pa onda iduci jos dvije i biti miran
goran16v

#1046 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

holowey wrote: ne bih da me pogresno shvatis, ne tvrdim da se treba garazirati auto ako se nema love za premium gume... ja na punoljetnom autu od 40kw imam kumho kw7400 zimske, svake cetvrte sezone dvije nove idu na pogonske tockove... one su mi zakletva, nikad i nigdje nisam sa njima zapeo, svugdje su me izvukle i provukle, po bjelasnici, vlasicu, jahorini, kopaoniku... i tvrdim da na slabijim autima zimska guma do 100 maraka radi u najmanju ruku isti posao od duplo skuplje gume... na drugom autu od 77kw ne zelim da eksperimentisem hoce li jeftina guma svojim bocnim drzanjem/zaustavnim putem/trakcijom da mi ustedi 300-400 maraka ili napravi stetu od par hiljada a da ne spominjem zdravlje i sigurnost drugih ucesnika u saobracaju... necu garazirati auto, nategnucu se ovaj mjesec i kupiti dvije, pa onda iduci jos dvije i biti miran
Upravo je to poenta price. U nekom banalnom odnosu auto zajedno sa gumama na sebi je sredstvo. Kao i svako drugo sredstvo i auto ima svoje kvalitete, preformanse i namjenu i upravo su ti parametri bitni pri odredjivanju kakvu gumu kupiti. Nije pitanje ima li se para ili ne, pitanje je ima li potrebe ili ne kupiti gumu kojoj auto jednostavno nije dorastao, odnosno koja pruza puno vise od namjene za koju je kupljena. Upravo za auto kojem je prosjecna brzina nekih 30 km/h, koji se vozi iskljucivo po gradu i okolini i koji predje nekih 3 - 4k km zimi, meni ne treba bolja guma od S3 jer ta guma vrlo lako izlazi na kraju sa namjenom auta.
S ovim drugim dijelom se ne bih bas slozio... Ako si ne bih mogao priustiti bolje, meni ne bi bio problem voziti S3 ni na svom autu od 104 kW. Ne bi bilo potrebe ni za kakvim eksperimentom koji pominjes, jer bih jednostavno bio svjestan da vozim na S3 i na kakvo drzanje, zaustavne puteve itd mogu da racunam i prema tome ravnao voznju, brzina (zbog koje su bitni parametri koje pominjes) su u cijeloj prici sekindarna tema. Ok, neces garazirati auto, netegnuces se ovaj mjesec i kupiti svije, a sljedeci jos dvije i biti miran, a sta cemo s onim vremenom dok se ne nategnes, kao i sta da rae ljudi koji se nemaju odakle nategnuti pa im je i entry level S3 vec preambiciozan zahvat?
holowey

#1047 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by holowey »

goran16v wrote:
holowey wrote: ne bih da me pogresno shvatis, ne tvrdim da se treba garazirati auto ako se nema love za premium gume... ja na punoljetnom autu od 40kw imam kumho kw7400 zimske, svake cetvrte sezone dvije nove idu na pogonske tockove... one su mi zakletva, nikad i nigdje nisam sa njima zapeo, svugdje su me izvukle i provukle, po bjelasnici, vlasicu, jahorini, kopaoniku... i tvrdim da na slabijim autima zimska guma do 100 maraka radi u najmanju ruku isti posao od duplo skuplje gume... na drugom autu od 77kw ne zelim da eksperimentisem hoce li jeftina guma svojim bocnim drzanjem/zaustavnim putem/trakcijom da mi ustedi 300-400 maraka ili napravi stetu od par hiljada a da ne spominjem zdravlje i sigurnost drugih ucesnika u saobracaju... necu garazirati auto, nategnucu se ovaj mjesec i kupiti dvije, pa onda iduci jos dvije i biti miran
Upravo je to poenta price. U nekom banalnom odnosu auto zajedno sa gumama na sebi je sredstvo. Kao i svako drugo sredstvo i auto ima svoje kvalitete, preformanse i namjenu i upravo su ti parametri bitni pri odredjivanju kakvu gumu kupiti. Nije pitanje ima li se para ili ne, pitanje je ima li potrebe ili ne kupiti gumu kojoj auto jednostavno nije dorastao, odnosno koja pruza puno vise od namjene za koju je kupljena. Upravo za auto kojem je prosjecna brzina nekih 30 km/h, koji se vozi iskljucivo po gradu i okolini i koji predje nekih 3 - 4k km zimi, meni ne treba bolja guma od S3 jer ta guma vrlo lako izlazi na kraju sa namjenom auta.
S ovim drugim dijelom se ne bih bas slozio... Ako si ne bih mogao priustiti bolje, meni ne bi bio problem voziti S3 ni na svom autu od 104 kW. Ne bi bilo potrebe ni za kakvim eksperimentom koji pominjes, jer bih jednostavno bio svjestan da vozim na S3 i na kakvo drzanje, zaustavne puteve itd mogu da racunam i prema tome ravnao voznju, brzina (zbog koje su bitni parametri koje pominjes) su u cijeloj prici sekindarna tema. Ok, neces garazirati auto, netegnuces se ovaj mjesec i kupiti svije, a sljedeci jos dvije i biti miran, a sta cemo s onim vremenom dok se ne nategnes, kao i sta da rae ljudi koji se nemaju odakle nategnuti pa im je i entry level S3 vec preambiciozan zahvat?
ne kazem ja da je problem voziti na jeftinim gumama u smislu iskompleksiranosti, ali imaju se nategnut za auto od 20-30k (da ne spominjem skuplje) a nemaju za gume? to ti dodje isto kao gradnja kuce od tri sprata a onda samo na prizemlju postave stolariju i usele u kucu bez izolacije i fasade

slozicu se s tobom glede toga znas sa cim raspolazes i u skladu s tim ravnas voznju, ali sta sa iznenadnim, neplaniranim a ekstremnim situacijama? pjesak "nitokud" istrci i pokusava da pretrci cestu? izleti auto iz sporedne ulice? srna iskoci iz sume i pokusa da pretrci cestu? rupa/odron iza krivine? e o ovome ja pricam, nebitno vozio ti 40kmh ili 80kmh, u ovakvim situacijama se pokaze kvalitet gume, u ovakvim situacijama psujes sam sebi ustedu dok u kanalu cekas vucnu sluzbu ili dok nastavljas voznju govoris sam sebi "sreca pa nisam pokusavao da ustedim"...
goran16v

#1048 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

holowey wrote:
ne kazem ja da je problem voziti na jeftinim gumama u smislu iskompleksiranosti, ali imaju se nategnut za auto od 20-30k (da ne spominjem skuplje) a nemaju za gume? to ti dodje isto kao gradnja kuce od tri sprata a onda samo na prizemlju postave stolariju i usele u kucu bez izolacije i fasade

slozicu se s tobom glede toga znas sa cim raspolazes i u skladu s tim ravnas voznju, ali sta sa iznenadnim, neplaniranim a ekstremnim situacijama? pjesak "nitokud" istrci i pokusava da pretrci cestu? izleti auto iz sporedne ulice? srna iskoci iz sume i pokusa da pretrci cestu? rupa/odron iza krivine? e o ovome ja pricam, nebitno vozio ti 40kmh ili 80kmh, u ovakvim situacijama se pokaze kvalitet gume, u ovakvim situacijama psujes sam sebi ustedu dok u kanalu cekas vucnu sluzbu ili dok nastavljas voznju govoris sam sebi "sreca pa nisam pokusavao da ustedim"...
Vidi drug, ni ja se ne slazem sa zivotnim nacelom "protezanja duze od jorgana" ali ne zaboravi da vec od nekih 8 - 10k KM, jer je ta cifra daleko od nekog kompleksasnog natezanja, mozes kupiti auto od 66 kW, 110 kW, pa i vise. Nema to veze sto je taj auto tek 1/2 ili 1/3 cijene koju ti pominjes jer 100 kW je 100 kW bez obzira na to sto je star 15 god i presao milion i nema logike da cijenu i kvalitet gume definises naspram vrijednosti auta.
Sa drugim dijelom se i slazem i ne slazem. Apsolutna je istina da bolja guma znaci vise sigurnosti u iznenadnim situacijama i tu nema rasprave, ali gledajuci situacije "sta bi bilo kad bi bilo" ne bi uposte trebali kretati na put, kao i da bi svijest da na autu imas S3, a ne neki vrhunsku gumu, trebala znaciti da vozis kudikamo sporije i opreznije sto moze u izvjesnoj mjreti kompenzirati nedostatke gume.
holowey

#1049 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by holowey »

goran16v wrote:
holowey wrote:

Vidi drug, ni ja se ne slazem sa zivotnim nacelom "protezanja duze od jorgana" ali ne zaboravi da vec od nekih 8 - 10k KM, jer je ta cifra daleko od nekog kompleksasnog natezanja, mozes kupiti auto od 66 kW, 110 kW, pa i vise. Nema to veze sto je taj auto tek 1/2 ili 1/3 cijene koju ti pominjes jer 100 kW je 100 kW bez obzira na to sto je star 15 god i presao milion i nema logike da cijenu i kvalitet gume definises naspram vrijednosti auta.
Sa drugim dijelom se i slazem i ne slazem. Apsolutna je istina da bolja guma znaci vise sigurnosti u iznenadnim situacijama i tu nema rasprave, ali gledajuci situacije "sta bi bilo kad bi bilo" ne bi uposte trebali kretati na put, kao i da bi svijest da na autu imas S3, a ne neki vrhunsku gumu, trebala znaciti da vozis kudikamo sporije i opreznije sto moze u izvjesnoj mjreti kompenzirati nedostatke gume.
svako ce sebi kupiti ono sto mu se svidja i sto moze priustiti u datom trenutku bila to tigar ili pirelli, dacia ili mercedes, modrica ili valvoline... mozemo mi ovu diskusiju nategnuti do besvijesti, ja cu tebi davati primjere, opste ili licne, za svoju tezu, ti ces meni za svoju... kao sto rekoh za penzionera uvijek koristim kumho, a penzioner je u zimskoj sezoni znao preci i 20k km, medjutim za novije jace auto obavezno premium guma, bile gy ug7+, sada conti ts830 (ja licno tako, drugi kako hoce/mogu)
goran16v

#1050 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

holowey wrote: svako ce sebi kupiti ono sto mu se svidja i sto moze priustiti u datom trenutku bila to tigar ili pirelli, dacia ili mercedes, modrica ili valvoline... mozemo mi ovu diskusiju nategnuti do besvijesti, ja cu tebi davati primjere, opste ili licne, za svoju tezu, ti ces meni za svoju... kao sto rekoh za penzionera uvijek koristim kumho, a penzioner je u zimskoj sezoni znao preci i 20k km, medjutim za novije jace auto obavezno premium guma, bile gy ug7+, sada conti ts830 (ja licno tako, drugi kako hoce/mogu)
Tvoja i moja strategija su slicne, samo sto su tebi parametri za odluku o premium gumama nov i jaci auto, a meni prije svega namjena auta, a ne snaga i starost. Auto na kojem ima S3 je 2 god mladji i ne puno slabiji od onog na kojem imam premium gume, ali mu je namjena drugacija.
Sve u svemu, ne slazem se da je S3 smece, kako ovdje poneki tvrde, nego guma koja moze biti itekako iskoristiva i pouzdana i kao takva odlicno rjesenje za zimu sve dok se vodi racuna da na autu imas S3, a ne nego Michelin, GY ili Conti.
Post Reply