Kaze se ; (bar kod nas) shvate...apsolut wrote:Only1 - da si imalo pametan znao bi da treba da bude BOSANAC a ne musliman bosnjak ... znas cak bi moglo ali da se ne pika Bosanski musliman... Jer , saces reci ustavom,zakonom to je tako...to je ispravno...
PA NIJE, nije ni RS ispravna a nije ni to...Nije ni ovo sto sad hrvati zele treci DIO...
Zivis u BIH ti si Bosanac i Hercegovac...
Ja volim BiH... i historija BiH je velika...nije samo za vrijeme osmanske vladavine (kad su ljudi presli na islam) ...znas... bosna je mnogo vishe od muslimanske zemlje... to sto se drzite djela historijske knjige... a one pocetne stranie zaboravljate... je skroz druga stvar....
Stecci, Bosancica... :] i nek ti si pametan...
JER: ``muslimani Bošnjaci u Srbiji nalaze "pod pristiskom stalne diskriminacije po vjerskoj i nacionalnoj osnovi koje oni žele da prevaziđu mirnim putem, ali im se to ne dozvoljava.`` Sta ce tamo BOSANCI (Bosnjaci - Bosanski Muslimani) onda su oni tamo ilegalno...traziti prava u tudjoj zemlji, i izjasnjavat se kao drzavljanin DRUGE drzave nema smisla... i da oni nisu BOSANCI... nit su ikad bili...ni po jeziku ni po vaznim stvarima... osim po vjeri... sto nema veze sa DRZAVOM!! al to treba godina i godina da ljudi svate....
Autonomija Sandzaka
-
Camil_Prasevic
#1026 Re: Autonomija Sandzaka
-
luckypot
#1027 Re: Autonomija Sandzaka
muftija pojacao pritisak, interesantan tajming
- sodom
#1028 Re: Autonomija Sandzaka
Vidiš nisam znao da u srbiji postoje pravoslavni bošnjaci, biće da su bošnjaci iz srbije, odnosno Srpski bošnjaci.
A oni su pravi, izvorni, a ovi bosanski ti dođu lažni jer su Srpski bošnjaci postojali prije od ovih bosanskih
Srpski bošnjaci su prije primili islam, jer su osmanlije prije i došle do srbije... na osnovu čega se i temelji ideja Srpskih ortodoksnih bošnjaka.
A oni su pravi, izvorni, a ovi bosanski ti dođu lažni jer su Srpski bošnjaci postojali prije od ovih bosanskih
Srpski bošnjaci su prije primili islam, jer su osmanlije prije i došle do srbije... na osnovu čega se i temelji ideja Srpskih ortodoksnih bošnjaka.
- kamen spoticanja
#1029 Re: Autonomija Sandzaka
velis nebeski srpski bosnjacisodom wrote:Vidiš nisam znao da u srbiji postoje pravoslavni bošnjaci, biće da su bošnjaci iz srbije, odnosno Srpski bošnjaci.
A oni su pravi, izvorni, a ovi bosanski ti dođu lažni jer su Srpski bošnjaci postojali prije od ovih bosanskih![]()
- Bosnolog
#1030 Re: Autonomija Sandzaka
Zukorlija ce izgleda postati sandzacki autonomas po uzoru na hrabrog bosanskog kapetana Gradasevica iz osmalnijskog vakta,......
Zukorlić: Sandžak će istrajati u ideji o autonomiji
19. 11. 2010. • 22:08 A. K.
Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka u Federaciji Bosne i Hercegovine aktuelizovalo je večeras u Sarajevu ideju o autonomiji Sandžaka tribinom na kojoj je najmarkantniji u tom smislu bio istup muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića predstavljenog kao posebni gost.
Zukorlić, kao i predsjednik Odbora za obnovu sandžačke autonomije Džemail Suljević, rekli su da je Sandžak historijska regija, a tamošnji Bošnjaci autohtoni narod, pa uprkos tome, zbog neblagonaklonog okruženja u kojem žive, jedna su od najraseljenijih grupa, rasutih po cijelom svijetu.
Efendija Zukorlić je rekao da će Sandžak istrajati u ideji o autonomiji sa podrškom ili bez nje, kao i da pritom ne misli na teritorijalnu secesiju od Srbije niti od Crne Gore, već na model po uzoru na evropske principe regionalnog organiziovanja sa pravima jednakim za sve koji žive unutar takvog prostora.
"To nije zahtjev za nacionalnom, bošnjačkom autonomijom, bila bi to fašisoidna ideja jer u Sandžaku žive i Srbi, Crnogorci i drugi, već težnja za modelom kakav već poznaju najviši evropski standardi, sa pozivanjem na povelje i dokumente o ljudskim pravima i slobodama, rekao je Džemail Suljević.
Događaj na koji su se pozvali organizatori ove tribine je 20. novembar jer je tog datuma 1943. godine oformljeno Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka.
Sandžački Bošnjaci obilježavaju ovaj dan kao svoj nacionalni praznik, čuvajući uspomenu na jedan od najsvjetlijih datuma u svojoj historiji, kada su zajedno sa ostalim narodima Sandžaka, Srbima i Crnogorcima, jasno iskazali svoje antifašističko raspoloženje, predstavljajući Sandžak kao multietničku, multikulturalnu i multikonfesionalnu regiju, naveli su organizatori.
Zapaženo je da na ovom skupu nije bilo predstavnika aktuelnih bosanskohercegovačkih institucija sistema.
-
Desert Wind
#1031 Re: Autonomija Sandzaka
vala meni je od svega najindikativnija sutnja ovih salonskih smrdaljocetnika iz BIH koji nista o tome ne eglenisu - ni slovca - k'o po instrukciji...
vala se nesto ne bune ni u Srbiji tako da se moze reci da se otvara prostor i priprema teren za razmjene teritorija - Srbiji bi svakako godio veliki komad BIH zarad malog parceta zemlje na jugu.... doduse ovo su sve spekulativne pretpostavke ali je sustina ista sa pocetka mog posta - salonaši iz BIH i Srbije na ovo plaho ne eglenisu....
vala se nesto ne bune ni u Srbiji tako da se moze reci da se otvara prostor i priprema teren za razmjene teritorija - Srbiji bi svakako godio veliki komad BIH zarad malog parceta zemlje na jugu.... doduse ovo su sve spekulativne pretpostavke ali je sustina ista sa pocetka mog posta - salonaši iz BIH i Srbije na ovo plaho ne eglenisu....
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1032 Re: Autonomija Sandzaka
I moje mišljenje je da bi moglo biti zamjene teritorija, što nikako nije dobro.Desert Wind wrote:vala meni je od svega najindikativnija sutnja ovih salonskih smrdaljocetnika iz BIH koji nista o tome ne eglenisu - ni slovca - k'o po instrukciji...
- Bosnolog
#1033 Re: Autonomija Sandzaka
Kakve razmjene teritorija nema od toga nista,to bi neki mozda prizeljkivali u Serviji i BL,....Sandzak ce samo povratiti svoju Autonomiju i ojacati veze sa BiH,....Sandzak je mnogo bitniji most za autoput buducnosti BiH ka tom dijelu jugoistocnog Balkana,.... 
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1034 Re: Autonomija Sandzaka
Daj bože da si u pravu!Bosnolog wrote:Kakve razmjene teritorija nema od toga nista,to bi neki mozda prizeljkivali u Serviji i BL,....Sandzak ce samo povratiti svoju Autonomiju i ojacati veze sa BiH,....Sandzak je mnogo bitniji most za autoput buducnosti BiH ka tom dijelu jugoistocnog Balkana,....
-
Desert Wind
#1035 Re: Autonomija Sandzaka
sjajno je jaruga zivjet u uljuljanoj vjeri da ce sve bit ok da nas amerika voli i slicno - ali ja uvijek postavim pitanje - a sta ako nije tako - a ja mislim da nam buducnost nije nimalo ruzicasta....Bosnolog wrote:Kakve razmjene teritorija nema od toga nista,to bi neki mozda prizeljkivali u Serviji i BL,....Sandzak ce samo povratiti svoju Autonomiju i ojacati veze sa BiH,....Sandzak je mnogo bitniji most za autoput buducnosti BiH ka tom dijelu jugoistocnog Balkana,....
nebitno sadrzaj sastav ispoljavanje islama - ja znam da bijeli muslimani nigdje nisu dobro prosli pocevsi od cecenije, kavkaza, preko nas i slicno.... nama ameri da su bili naklonjeni k'o sto non stop deklarisu da jesu napravili bi na silu od parceta zemlje veledrzavu i tako ucinili bilo kakav radikalni islam zaboravljeni, na ameriku se ruka ne dize - pogotovo iz nase pozicije jer smo mizerni - medjutim - ja mislim da na duge staze od strane velikih sila bosanski muslimani koji najvise zele cijelu drzavu sa ono malo patriota koji se izjasnjavaju bosancima i hercegovcima - nemaju sistemsko rjesenje vec 20 godina - i uz podosta force zemlja funkcionise na samovolji pocev od drotova, preko granicara, proizvodjaca hrane, uvoznika, mafijasa, doktora - sa totalno neuredjenim sistemom viseslojnom korupcijom.... ja se samo pitam a evo pitam i eminentne ljude na forumu - je li i dalje misle da je ovo sve normalno.... 15 godina iza rata 60tih godina u Njemackoj je privreda bila sa punim kapacitetom na nogama.... mislim da bosanskohercegovacki ljudi koji smatraju iole BIH svojom nemaju bas puno kredita da se oslanjaju na bilo koga s vana pogotovo sto je cijeli svijet to ravnodusno gledao onda kada nam je podrska zdravog razuma najvise trebala......
bojim se da nam se na duge staze radi iza ledja daleko i duboko iza kulisa - instalirane kvislinske strukture vlasti - politicki predstavnici bosnjaka izgledaju u najmanju ruku marionetski da ne kazem da obrisi iz prica akcija podsjecaju na Fikreta Abdica slovom i duhom, "uspjesni" poslovni bosnjaci su ljudi sa pedigreom srpskih tajnih sluzbi ili pak americkih - vidjeti samo obrazovne profile istih itd itd itd.... ne radi se o teorijama zavjere nego o cinjenicama i faktima koje prezivljavamo od momenta kada kupis pivu koju je privatizirao tajkun koji nije nista imao kao i hljeb od istog kretena sumnjive kvalitete i citas novine od treceg djubreta koje zdravom razumu izgledaju losije od tariguza....
ne znam - ali tok godina i summa summarum - mi ne daju ama bas nikakve pozitivne slike i mislim da se dugorocno radi na slabljenju intelektualne, ekonomske, drzavotvorne, misaone sposobnosti patriotski i zdravorazumno orjentiranih gradjana BIH ....
-
ibizza
#1036 Re: Autonomija Sandzaka
Otkud pravo nekome u Sandzaku da prica o pripajanju BiH?Otkud mu pravo da prica o razmjeni teritorije?Zaboli me neka stvar za Sandzak.Do kad ce svi svoje probleme da rjesavaju preko ove jadne i napacene drzavce?!Desert Wind wrote:vala meni je od svega najindikativnija sutnja ovih salonskih smrdaljocetnika iz BIH koji nista o tome ne eglenisu - ni slovca - k'o po instrukciji...
- and
#1037 Re: Autonomija Sandzaka
mi podržavamo sve što se narodi u srbiji dogovore 
-
Desert Wind
#1038 Re: Autonomija Sandzaka
ne impliciram ja nista maestro - nizasta nemam ni dokaze - medjutim, kako stvari stoje stvari se pumpaju, a mi smo vec jednom bili teletina i politicka i vojna - samo nas je par blesavih skartiranih pastira sa petljom izvuklo iz sigurnog ponora.... sada nema nikakve ni politicke ni ekonomske ni vojne strategije - sve se vrti oko toga koliko ce ko da drmne zasjedne fotelja - obican narod nema ama bas nikakve koristi od zivota uopste covjece - ni u bolnici, ni u opstini, ni u prevozu, ni na cesti - nemas bolan nikakvu beneficiju pomoc i uslugu koja bi bila dzabna i placena kako stoji od placenih poreza - sve je prodano i preprodano - nisi fizicki zasticen - bilo koji majmun te moze nasmrt isprebijat - nece ni odlezat - ni so jebenu za posipanje ceste ne trosimo svoju iako imamo brda soli ispod zemlje - kupujemo je iz - Egipta????? ne znam da li me shvacas - ali zivot u BIH za jednog prosjecnog gradjanina apsolutno nikakve beneficije osim zahtjeva za trosenjem nema..... nema jbt....ibizza wrote:Otkud pravo nekome u Sandzaku da prica o pripajanju BiH?Otkud mu pravo da prica o razmjeni teritorije?Zaboli me neka stvar za Sandzak.Do kad ce svi svoje probleme da rjesavaju preko ove jadne i napacene drzavce?!Desert Wind wrote:vala meni je od svega najindikativnija sutnja ovih salonskih smrdaljocetnika iz BIH koji nista o tome ne eglenisu - ni slovca - k'o po instrukciji...
-
EsadCo
#1039 Re: Autonomija Sandzaka
Mislim da od ovoga nema nista, ali eto neka se nesto valja. Mozda SRB dio ima i neke izglede, ali CG nema.
Svi predstavnici Bošnjaka i Muslimana u CG su se ljetos izjasnili protiv ove ideje i to je jasno. A nisam siguran ni da Bošnjaci i Muslimani u CG podržavaju integraciju u Sandžak, barem oni iz Bijelog Polja, Berana, dok oni u nerazvijenim mjestima (mislim kulturoloski i ekonomski, Plav, Gusinje, Rozaje) su vjerovatno omamljeni ovakvim pricama.
Svi predstavnici Bošnjaka i Muslimana u CG su se ljetos izjasnili protiv ove ideje i to je jasno. A nisam siguran ni da Bošnjaci i Muslimani u CG podržavaju integraciju u Sandžak, barem oni iz Bijelog Polja, Berana, dok oni u nerazvijenim mjestima (mislim kulturoloski i ekonomski, Plav, Gusinje, Rozaje) su vjerovatno omamljeni ovakvim pricama.
-
vonSchtigliz
#1040 Re: Autonomija Sandzaka
na principu ravnopravnosti naroda unutar Srbijeand wrote:mi podržavamo sve što se narodi u srbiji dogovore
-
vonSchtigliz
#1041 Re: Autonomija Sandzaka
Ti si jedini koji koji plasiras tu ideju ili si iz svega izveo pogresan zakljucak. Sve ovo ima suprotan efekat i dodje velikosrpskim fasistima kao hladan tus poslije dugogodisnjeg pijanstva nacionalizmom.Desert Wind wrote:vala meni je od svega najindikativnija sutnja ovih salonskih smrdaljocetnika iz BIH koji nista o tome ne eglenisu - ni slovca - k'o po instrukciji...
- Bosnolog
#1042 Re: Autonomija Sandzaka
Nemoj da donosis pogresne zakljucke vrijeme je bilo da se mecka vrati tamo pred vrata odakle je poslanu u Bosnu.Srbija ce se morati jos sakatiti,.......Desert Wind wrote:sjajno je jaruga zivjet u uljuljanoj vjeri da ce sve bit ok da nas amerika voli i slicno - ali ja uvijek postavim pitanje - a sta ako nije tako - a ja mislim da nam buducnost nije nimalo ruzicasta....Bosnolog wrote:Kakve razmjene teritorija nema od toga nista,to bi neki mozda prizeljkivali u Serviji i BL,....Sandzak ce samo povratiti svoju Autonomiju i ojacati veze sa BiH,....Sandzak je mnogo bitniji most za autoput buducnosti BiH ka tom dijelu jugoistocnog Balkana,....
nebitno sadrzaj sastav ispoljavanje islama - ja znam da bijeli muslimani nigdje nisu dobro prosli pocevsi od cecenije, kavkaza, preko nas i slicno.... nama ameri da su bili naklonjeni k'o sto non stop deklarisu da jesu napravili bi na silu od parceta zemlje veledrzavu i tako ucinili bilo kakav radikalni islam zaboravljeni, na ameriku se ruka ne dize - pogotovo iz nase pozicije jer smo mizerni - medjutim - ja mislim da na duge staze od strane velikih sila bosanski muslimani koji najvise zele cijelu drzavu sa ono malo patriota koji se izjasnjavaju bosancima i hercegovcima - nemaju sistemsko rjesenje vec 20 godina - i uz podosta force zemlja funkcionise na samovolji pocev od drotova, preko granicara, proizvodjaca hrane, uvoznika, mafijasa, doktora - sa totalno neuredjenim sistemom viseslojnom korupcijom.... ja se samo pitam a evo pitam i eminentne ljude na forumu - je li i dalje misle da je ovo sve normalno.... 15 godina iza rata 60tih godina u Njemackoj je privreda bila sa punim kapacitetom na nogama.... mislim da bosanskohercegovacki ljudi koji smatraju iole BIH svojom nemaju bas puno kredita da se oslanjaju na bilo koga s vana pogotovo sto je cijeli svijet to ravnodusno gledao onda kada nam je podrska zdravog razuma najvise trebala......
bojim se da nam se na duge staze radi iza ledja daleko i duboko iza kulisa - instalirane kvislinske strukture vlasti - politicki predstavnici bosnjaka izgledaju u najmanju ruku marionetski da ne kazem da obrisi iz prica akcija podsjecaju na Fikreta Abdica slovom i duhom, "uspjesni" poslovni bosnjaci su ljudi sa pedigreom srpskih tajnih sluzbi ili pak americkih - vidjeti samo obrazovne profile istih itd itd itd.... ne radi se o teorijama zavjere nego o cinjenicama i faktima koje prezivljavamo od momenta kada kupis pivu koju je privatizirao tajkun koji nije nista imao kao i hljeb od istog kretena sumnjive kvalitete i citas novine od treceg djubreta koje zdravom razumu izgledaju losije od tariguza....
ne znam - ali tok godina i summa summarum - mi ne daju ama bas nikakve pozitivne slike i mislim da se dugorocno radi na slabljenju intelektualne, ekonomske, drzavotvorne, misaone sposobnosti patriotski i zdravorazumno orjentiranih gradjana BIH ....

Ovaj juzni dio Presevske doline sto se naslanja na Kosovo i Makedoniju ce Srbija izgubiti vremenom jer je naseljen Albancima i biti ce ih sve vise do Nisa,......
- cyprus
#1043 Re: Autonomija Sandzaka
Slažem se... Zukorlić umislio da je Ajatolahmichio wrote:Sa hodžom na čelu Sandžak neće nigdje...
- poznanik
#1044 Re: Autonomija Sandzaka
Nije umislio, neko mu tako rekao...cyprus wrote:... Zukorlić umislio da je Ajatolah
- Been
#1045 Re: Autonomija Sandzaka
Sandžak je unutrašnja stvar Srbije kojoj pripada već stoljećima... Religijska identifikacija sa BIH sandžačkih muslimana ne može biti osnova nikakvih zahtjeva za autonomiju jer BIH nije muslimanska tj. religijska država... I to je to... Ako se u Srbiji dogovore da Sandžak bude autonoman, neka bude.. Ali BiH mora apsolutno ostati neutralna u toj konfrontaciji stavova zbog složenosti unutarpolitičke i vanjskopolitičke situacije u regionu... Zukorlić je karikaturalan i opasan lik za kojim slijepo koračaju mase i kao takav treba biti puno ozbiljniji i realniji u svojim zahtjevima, a ne lajati i galamiti o ratovima i krvoprolićima od kojih će korist imati samo sandžački lopovi i šverceri...
-
luckypot
#1046 Re: Autonomija Sandzaka
Pa mi i jesmo neutralni, u smislu da podržavamo "sve dogovore naroda i legitimnih predstavnika kao i jednakopravnost"... al sve je to fola 
- fakat
#1047 Re: Autonomija Sandzaka
40 stranica mi se fakat ne da citati (prvih 20 sam pratio) ali ako unutar BiH postoji *ebena RS onda unutar Srbije i CG treba postojati autonomija cijelog Sandzaka, to je opet manje nego RS, znaci nista manje od autonomije.
- PipiDugaDevetka
#1048 Re: Autonomija Sandzaka
Šta je onda, bio ariepiskop + etnarh Makarios III, isto, neka vrsta ajatolaha, i vjerskog, i političkog vođe (njem. Fuhrer).cyprus wrote:Slažem se... Zukorlić umislio da je Ajatolahmichio wrote:Sa hodžom na čelu Sandžak neće nigdje...
-
theTruePath
#1049 Re: Autonomija Sandzaka
ja znam da bijeli muslimani nigdje nisu dobro prosli pocevsi od cecenije, kavkaza, preko nas i slicno...
osim albanaca,ali eto medju njima ima znacajan broj krscana,,,sto medju cecenima i bosnjacima nema
-
theTruePath
#1050 Re: Autonomija Sandzaka
PipiDugaDevetka wrote:Šta je onda, bio ariepiskop + etnarh Makarios III, isto, neka vrsta ajatolaha, i vjerskog, i političkog vođe (njem. Fuhrer).cyprus wrote:Slažem se... Zukorlić umislio da je Ajatolahmichio wrote:Sa hodžom na čelu Sandžak neće nigdje...
Ima tu necega vise,pametan je Zukorlic nebi pravio cirkus od sebe i nebi sebi dzaba kvario polozaj za buducnost da ne zna da oko ovoga ima nesto vise(sto javnost jos ne zna)