Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ateista

#1026 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

zateznistub wrote:
Ateista wrote:Koliko puta sam u zadnje vrijeme vidio clanak "vozac Grasa udario pjesaka" i slicno. :-)
I po defoltu je vozac kriv. Znas li koliko taj vozac mjesecno predje kilometara puta? Po toj logici ni vozaci relija ili F1 ne znaju voziti jer boze moj ponekad se slupaju ili cak i poginu?
Ja imam staza preko 20 godina, vozio direktore i jednom jesam udario pjesaka. Jesam li ja los vozac?

Za one koji ce odmah graknuti info da je policija obavila uvidjaj i da je pjesak ne propisno prelazio ulicu.
Zavisi do koga je, ako ti izleti budala ni najbolji vozac ne moze nista uraditi.

Nego, zanima me sta je bilo kad si udario tog pjesaka, jesi li izbjegao kaznu s obzirom na to da je on nepropisno prelazio ulicu ili si i ti bio kriv?
zateznistub

#1027 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by zateznistub »

Ateista wrote:
zateznistub wrote:
Ateista wrote:Koliko puta sam u zadnje vrijeme vidio clanak "vozac Grasa udario pjesaka" i slicno. :-)
I po defoltu je vozac kriv. Znas li koliko taj vozac mjesecno predje kilometara puta? Po toj logici ni vozaci relija ili F1 ne znaju voziti jer boze moj ponekad se slupaju ili cak i poginu?
Ja imam staza preko 20 godina, vozio direktore i jednom jesam udario pjesaka. Jesam li ja los vozac?

Za one koji ce odmah graknuti info da je policija obavila uvidjaj i da je pjesak ne propisno prelazio ulicu.
Zavisi do koga je, ako ti izleti budala ni najbolji vozac ne moze nista uraditi.

Nego, zanima me sta je bilo kad si udario tog pjesaka, jesi li izbjegao kaznu s obzirom na to da je on nepropisno prelazio ulicu ili si i ti bio kriv?
Nista nisam izbjegao, policija izasla, napravila uviđaj. Zena je ne propisno prezila ulicu. Ja vozio propisno, bez alkohola u krvi.
quasar

#1028 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

Better Man wrote:
quasar wrote:
respo wrote:pa pazi ako skontas on u biti i moze voziti svakom trakom 40 i ne krsi zakon jer nigdje nije odredjena minimalna brzina
i da krsi kako to mozes dokazati? ne mozes nikako
e sada kad bi svi bili sobracajno kulturni i postovali se izmedju sebe do toga ne bi ni dolazilo
Ne moze, jer zakon jasno kaze da se smije voziti samo krajnjom desnom trakom, a u ostalim trakama samo u slucaju ako ne smetas vozilima iza sebe, tj ne pravis kolonu. Dakle ovo nije uopste komplikovano za skontati i ne znam sta se tu naduravamo. Ko vozi sporo, nek se hebe u desnu stranu i nek pusti ostale da voze. Ko se ne zna prestrojiti za skretanje lijevo, nek ide pjeske ili nek vjezba prestrojavanje ili napravi krug po gradu dok se ne nauci. Zakon je tako propisao i neka je, jer je to logicno i posteno za sve ucesnike.

U gradu nema brze i spore trake i to si trebao da znaš. Vozač bira traku u zavisnosti gdje je krenuo. Ako će se isključivati na lijevu stranu vozi lijevom, a ako će na desnu desnom trakom ili srednjom ako želi nastaviti pravo. Pravilo da je lijeva za brzu vožnju, a desna za sporu važi samo na autoputu, a ne u gradu. Rijetko je u gradu čista cesta da možete voziti 60 km, uvijek naiđete na neka auta itd., a da ne spominjem semafore, tako da nemate pravo nekog kritikovati što vozi 40 km. To što ima tabla koja kaže da možeš voziti 60 km je jedno, a uslovi na cesti su drugo. Ništa mi mrže kad vidim kolonu i onaj iza trubi ovom ispred kao da mu je on kriv što ne može da poleti s autom, a i ispred njega ima automobila.
hajd molim te procitaj clan 39. tacka 3 da ne trunimo vise o tome.
Better Man

#1029 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Better Man »

quasar wrote: hajd molim te procitaj clan 39. tacka 3 da ne trunimo vise o tome.
Nemam šta čitati! Uključi malo mozak i logički razmišljaj! Možeš voziti 60 km na sat u gradu, ali samo ako ti to uslovi u gradskom saobraćaju dozvoljavaju,a to je vrlo rijetko! Svaka traka vodi na različitu stranu, tj. do različitog cilja i nema brze trake. Drugo je autoput gdje te obje trake vode do istog cilja.
Last edited by Better Man on 09/11/2011 10:26, edited 2 times in total.
zateznistub

#1030 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by zateznistub »

@quasar, molim te, kad i gdje si polozio vozacki i u kojoj skoli?
quasar

#1031 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

zateznistub wrote:@quasar, molim te, kad i gdje si polozio vozacki i u kojoj skoli?
To je tako davno bilo da vise i ne znam, ali je potpuno irelevantno u smislu onoga sto me pitas.

Hajde procitaj i reci mi kako ti tumacis tacku 39? Posto ocigedno smatras da bolje znas materiju.
quasar

#1032 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

Better Man wrote:
quasar wrote: hajd molim te procitaj clan 39. tacka 3 da ne trunimo vise o tome.
Nemam šta čitati! Uključi malo mozak i logički razmišljaj! Možeš voziti 60 km na sat u gradu, ali samo ako ti to uslovi u gradskom saobraćaju dozvoljavaju,a to je vrlo rijetko! Svaka traka vodi na različitu stranu, tj. do različitog cilja i nema brze trake. Drugo je autoput gdje te obje trake vode do istog cilja.
Dakle selektivno se postuju pravila. Nemas sta citati jer ti ne pase, a tamo sve jasno pise. Koji dio ti nije jasan? Logika se ne primjenjuje u saobracaju, nego samo propisi.
Better Man

#1033 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Better Man »

quasar wrote:
Better Man wrote:
Dakle selektivno se postuju pravila. Nemas sta citati jer ti ne pase, a tamo sve jasno pise. Koji dio ti nije jasan?
A šta tebi nije jasno? Izgleda da ti je mnogo toga nejasno! Jedno je propis, a drugo je stvarno stanje na cesti. I potvrđujem da u gradu nema brze i spore trake! Brza i spora traka su na autoputu!
zateznistub

#1034 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by zateznistub »

quasar wrote:
zateznistub wrote:@quasar, molim te, kad i gdje si polozio vozacki i u kojoj skoli?
To je tako davno bilo da vise i ne znam, ali je potpuno irelevantno u smislu onoga sto me pitas.

Hajde procitaj i reci mi kako ti tumacis tacku 39? Posto ocigedno smatras da bolje znas materiju.
Relevantno je jer si se ko pijan plota ufatio te tacke zakon koja definise neku drugu stvar. Shvati, dok vozis dozvoljenom brzinom u saobracajnici koja ima tri trake sasvim je ne bitno u kojo si traci. Na autoputu u malo drugacije stvari.
quasar

#1035 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

Pa brate procitaj i kazi tacno koji dio ja pogresno tumacim?
Ne kazem ja da je to moguce potpuno provesti, ali tvrdim da ima propis koji to regulise i da je potrebno postovati ga kad je moguce.
quasar

#1036 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

zateznistub wrote:
quasar wrote:

Relevantno je jer si se ko pijan plota ufatio te tacke zakon koja definise neku drugu stvar. Shvati, dok vozis dozvoljenom brzinom u saobracajnici koja ima tri trake sasvim je ne bitno u kojo si traci. Na autoputu u malo drugacije stvari.
koju drugu stvar? daj reci sta ja pogresno tumacim?
Clan 39. Tacka 3 da je ne citiram opet. Imas malo prije.
zateznistub

#1037 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by zateznistub »

quasar wrote:Pa brate procitaj i kazi tacno koji dio ja pogresno tumacim?
Ne kazem ja da je to moguce potpuno provesti, ali tvrdim da ima propis koji to regulise i da je potrebno postovati ga kad je moguce.
(3) Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog člana/članka, na putu/cesti u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobraćaj/promet vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne/prometne trake za kretanje vozila, vozač može koristiti i saobraćajnu/prometnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
moze koristiti a i ne mora. To je sposrno ako sam shvatio. Mada mi malo nijea jasno ovo "prometna traka uz desni rub".
quasar

#1038 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

zateznistub wrote:
(3) Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog člana/članka, na putu/cesti u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobraćaj/promet vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne/prometne trake za kretanje vozila, vozač može koristiti i saobraćajnu/prometnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
moze koristiti a i ne mora. To je sposrno ako sam shvatio. Mada mi malo nijea jasno ovo "prometna traka uz desni rub".
Tako zakonodavac određuje poziciju desne trake.
zateznistub

#1039 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by zateznistub »

quasar wrote:
zateznistub wrote:
Sta se smatra pod ovim "ako time ne omata ostala vozila" nije spomenuto da ne smije voziti 40 km/h.
I ponavljam sta se smatra trakom koja se nalazi uz rub kolovoza, ne spominje se krajnja desna traka.
Ateista

#1040 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

zateznistub wrote:
Ateista wrote:
zateznistub wrote: I po defoltu je vozac kriv. Znas li koliko taj vozac mjesecno predje kilometara puta? Po toj logici ni vozaci relija ili F1 ne znaju voziti jer boze moj ponekad se slupaju ili cak i poginu?

Nista nisam izbjegao, policija izasla, napravila uviđaj. Zena je ne propisno prezila ulicu. Ja vozio propisno, bez alkohola u krvi.
Ne mislim jesi li izbjegao policiju, nego jesi li dobio neku kaznu?

Ja sam cuo da je vozac uvijek kriv, pa me zanima je li stvarno tako u praksi i jesi li dobio kaznu iako je ona kriva a ti vozio po propisu, bez alkohola i slicno?
Ateista

#1041 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

Better Man wrote:
quasar wrote:
Better Man wrote:
Dakle selektivno se postuju pravila. Nemas sta citati jer ti ne pase, a tamo sve jasno pise. Koji dio ti nije jasan?
A šta tebi nije jasno? Izgleda da ti je mnogo toga nejasno! Jedno je propis, a drugo je stvarno stanje na cesti. I potvrđujem da u gradu nema brze i spore trake! Brza i spora traka su na autoputu!
Na autoputu nema brze i spore trake, jedna traka je za voznju a druga samo za preticanje, ne za brzu voznju.
Ateista

#1042 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

Better Man wrote:
I na gradskoj saobracajnici sa tri trake sve trake vode do istog cilja, za skretanje lijevo i desno postoje posebne trake, osim na par mjesta gdje je desna traka ujedno i traka za skretanje jer nije bilo prostora za posebnu traku.

Na toj saobracajnici nema brze trake (60 bas i nije brzo) ali ima spora traka kojom trebaju da voze teretna vozila, autoskole i druga spora vozila, da ne ometaju one koji normalno voze.
Ateista

#1043 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

zateznistub wrote:
quasar wrote:
zateznistub wrote: (3) Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog člana/članka, na putu/cesti u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobraćaj/promet vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne/prometne trake za kretanje vozila, vozač može koristiti i saobraćajnu/prometnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
Sta se smatra pod ovim "ako time ne omata ostala vozila" nije spomenuto da ne smije voziti 40 km/h.
I ponavljam sta se smatra trakom koja se nalazi uz rub kolovoza, ne spominje se krajnja desna traka.
Spora voznja je ometanje.

A zaboravio si ovo:

(4) Odredba stava/stavka (3) ovog člana/članka ne odnosi se na vozača autobusa, vozača teretnog vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 7.500 kg, vozača vozila koje na ravnom putu/cesti ne može razviti brzinu kretanja veću od 40 km na čas/sat i na vozača vozila koje se ne smatra motornim vozilom, osim na dijelu puta/ceste ispred raskrsnice/raskrižja ili drugog mjesta na kojem vozilo skreće ulijevo.

Znaci, stavka 3 se ne odnosi na odredjena vozila, a koja kaze "moze koristiti", sto znaci da ta vozila ne smiju koristiti drugu traku osim krajnje desne.

Jeli iko od vas polagao vozacki, sjecate li se da ste morali sve vrijeme voziti desnom stranom, osim kada skrecete lijevo? Sjecate se da kada se ukljucite na glavnu nakon lijevog skretanja da ste se odmah morali prestroijiti u desnu traku i slicno?
Jeff Bingham

#1044 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Jeff Bingham »

barcicu ne zajebavaj :D
quasar

#1045 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

zateznistub wrote:
Kako bolan sad to? Traka uz desni rub kolovoza je krajnja desna traka. Ima li jos neka traka uz desni rub kolovoza?
Kako ometas vozila iza sebe?
Pa naravno da ih mozes ometati samo tako sto vozis manje od maksimalne dozvoljene brzine. Ima li jos neki nacin na koji mozes smetati onima koji voze iza tebe?
Evo kolega je lijepo upozorio i na tacku 4 istog clana. Znaci druge dvije trake su za voznju 40-60 sto bi sukladno tacki 3 o nesmetanju vozilima iza sebe bilo da je lijeva za 60 a srednja za malo sporije.

Eh, rekoh vec 10 puta da sam svjestan da je tesko poptuno ispostovati ovaj propis, ali to niej razlog da se ne postuje kad je to moguce.
zateznistub

#1046 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by zateznistub »

quasar wrote:
zateznistub wrote:
Kako bolan sad to? Traka uz desni rub kolovoza je krajnja desna traka. Ima li jos neka traka uz desni rub kolovoza?
Pa naravno da ih mozes ometati samo tako sto vozis manje od maksimalne dozvoljene brzine. Ima li jos neki nacin na koji mozes smetati onima koji voze iza tebe?
Evo kolega je lijepo upozorio i na tacku 4 istog clana. Znaci druge dvije trake su za voznju 40-60 sto bi sukladno tacki 3 o nesmetanju vozilima iza sebe bilo da je lijeva za 60 a srednja za malo sporije.

Eh, rekoh vec 10 puta da sam svjestan da je tesko poptuno ispostovati ovaj propis, ali to niej razlog da se ne postuje kad je to moguce.
Znaci, po tebi, da ako je dozvoljena brzina 60 km/h svi moraju voziti tom brzinom inace ometaju saobracaj. Sve ispod 60 je ometanje.

predajem se, vozite kako hocete. i kako mislite da treba.
fidoremilienko

#1047 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by fidoremilienko »

Na gradskim saobraćajnicama nema brze i spore trake :) Dokaz za to su vam kamere na semaforima :D Dakle, 60 km/h i tačka! Za sve tri trake 8-)
Pored toga, ometanje teških teretnih vozila (aubotusa, kamiona...) ne mora biti samo brzina, takođe može biti i prestrojavanje iz desne u srednju traku. Koliko tim vozilima treba vremena da se prestroje daju gas i bezbjedno preteknu vozilo iz krajnje desne trake.... :-) Na taj način ometaju ostale učesnike. A tu opet ulogu igra brzina vožnje.
quasar

#1048 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

Nije to po meni, vec po zakonu. Ako smetas vozilu iza sebe, maknes se on prodje. Nisi duzan da se mices ako vec vozis maksimalnom dozvoljenom brzinom.
Ateista

#1049 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

zateznistub wrote:
quasar wrote:
zateznistub wrote:

Znaci, po tebi, da ako je dozvoljena brzina 60 km/h svi moraju voziti tom brzinom inace ometaju saobracaj. Sve ispod 60 je ometanje.

predajem se, vozite kako hocete. i kako mislite da treba.
Onda kada je to moguce, naravno da je to nemoguce u vrijeme spice kada se stvori guzva, ali kada nema guzve, magle, poledice, snijega i slicno, nema razloga da neko vozi 40 ako je vec i ogranicenje 60.
quasar

#1050 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

fidoremilienko wrote:Na gradskim saobraćajnicama nema brze i spore trake :) Dokaz za to su vam kamere na semaforima :D Dakle, 60 km/h i tačka! Za sve tri trake 8-)
Pored toga, ometanje teških teretnih vozila (aubotusa, kamiona...) ne mora biti samo brzina, takođe može biti i prestrojavanje iz desne u srednju traku. Koliko tim vozilima treba vremena da se prestroje daju gas i bezbjedno preteknu vozilo iz krajnje desne trake.... :-) Na taj način ometaju ostale učesnike. A tu opet ulogu igra brzina vožnje.
Teska vozila se ne smiju prestrojavati. Smiju voziti SAMO desnom trakom. Clan 39. tacka 4.
Ne bi skodilo da se prije udaranja po enteru procita pomenuti clan zakona.
Post Reply