KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Majabih

#1026 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Majabih »

Sta bude na testiranju, da li neko zna ? Ima li nas koliko ? :)
_amy_

#1027 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by _amy_ »

Majabih wrote:Sta bude na testiranju, da li neko zna ? Ima li nas koliko ? :)

Posljednji put kad sam ja bila, bila su neka esejka pitanja iz krivicnog prava, nekih 10...Koji dan ti je testiranje?
Majabih

#1028 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Majabih »

_amy_ wrote:

Posljednji put kad sam ja bila, bila su neka esejka pitanja iz krivicnog prava, nekih 10...Koji dan ti je testiranje?

Hvala.Sjecas li se nekog pitanja? Testiranje mi je sutra :(
_amy_

#1029 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by _amy_ »

Majabih wrote:
_amy_ wrote:

Hvala.Sjecas li se nekog pitanja? Testiranje mi je sutra :(
Evo pitanja od prosli put: sudija za prethodni postupak, odluke kakve moze donijeti sud, nadleznost suda bih i struktura,raspravno nacelo,uloga suda u istraznom postupku,apelaciona nadleznost, vanredni parvni lijekovi i 5 zakona po kojima se optuzenom moze suditi, Hajd pls javi koja su ti pitanja bila jer sma ja u utorak :)
Majabih

#1030 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Majabih »

Hvalaaaaaaaa....Hocu, javicu sutra koja pitanja meni budu.
_amy_

#1031 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by _amy_ »

[quote="Majabih"]Hvalaaaaaaaa....Hocu, javicu sutra koja pitanja meni budu.[/q

Super, hvala i sretno sutra :)
redheaded

#1032 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by redheaded »

Izgleda da nas ima jakooooo puno, meni je testiranje u petak...ima li iko kakve informacije kako to ide sa sudom bih, ima li smisla uopste pojaviti se ili je to vec unaprijed sacuvano nekom...mozete li navesti kakva su jos pitanja bila, plizzzz :-D hvala i sretno!
redheaded

#1033 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by redheaded »

jos jedno pitanje, koliko se sjecam u konkursu su trazili 3 pripravnika-znaci li to nuzno da ide po nacionalnom kljucu, 1 bosnjak, 1 srbin, 1 hrvat???
_amy_

#1034 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by _amy_ »

redheaded wrote:jos jedno pitanje, koliko se sjecam u konkursu su trazili 3 pripravnika-znaci li to nuzno da ide po nacionalnom kljucu, 1 bosnjak, 1 srbin, 1 hrvat???
Evo info of danas je da nas ima ukupno 220 i da je testiranje od ponedjeljka do petka. Ne daju ista pitanja kao sto je bilo prosle godine, meni su danas bila drugacija u odnosu na ona od jucer. A kod suda je uvijek nacionalni kljuc prisutan, s obzirom da je to drzavna istitucija nalaze im zakon, doduse to za nacionalnu pripadnost zakljuce prema imenu jer se niko ne izjasnjava, ali doduse 99% slucajeva do testiranje se vec znaju imena. Ovo su bar moja iskustva :)

Sretno svima :)
redheaded

#1035 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by redheaded »

Moze li neko napisati iz kojih oblasti budu pitanja, je li samo KZ i ZKP ili...?Hvala:)
vizijus

#1036 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by vizijus »

220 kandidata na 3 pripravnicka mjesta!?.Na ovaj nacin vecina nas nikada nece moci odraditi pripravnicki.Test je najvjerojatnije samo krinka.Niko ga nece ni citati, jer je sretnik vec odabran i upisan. Misljenja sam da jedino mozemo nesto postici ako se organiziramo u nekakvo udruzenje, registrujemo se i organizovano krenemo traziti svoja prava. Mozda ovakvo udruzenje potencijalnih pripravnika vec postoji-ne znam, ali poslije mojih 21 prijave na konkurse i negativnih odgovora (vjerujte da nisam tako los kandidat) pocinjem gubiti strpljenje i jos gore samopouzdanje.Ima nas na stotine( mozda i hiljade) pravnika i ako nismo sposobni uticati na institucije da raspisuju vise konkursa, da se ti konkursi posteno provedu, da jednom stanemo na kraj nepotizmu i mitu kada je rijec o prijemu na posao, politicki podobnim itd.e onda zaista i zasluzujemo da nam bude ovako kako jeste.Nesto zaista moramo uciniti.
redheaded

#1037 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by redheaded »

slazem se s gornjim postom, necuveno je kako se zaposljava u pravosudnim institucijama, barem bi tu trebali postojati neki kriteriji...javna je tajna da se konkursi raspisu samo u svrhu zadovoljenja procedure, a unaprijed se vec zna kandidat, tako je i sa ovim testiranjem...219 budala ce se izmaltretirati i izaci na testiranje, a taj 1 ce noc prije nastrebati test koji je unaprijed dobio, wtf!!! moja iskustva sa sudom bih su katastrofalna, uzalud trosenje energije i vremena...
vizijus

#1038 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by vizijus »

Samo kukamo nad svojim sudbinama i blebecemo o poznatim stvarima (i bezbroj puta dokazanim i ociglednim stelama), dok neki, isto tako preko stele primljeni mis i poltron, sastavlja testove (prepisuje pitanja iz knjige ili nekog *ebenog i nedovrsenog zakona), i usput misli kako radi vazan posao.Onda dodje neki stranacki supak i kaze njegovom sefu "taj i taj je nas mladi kadar u stranci i molim te ucini sve sto mozes". Onda sef zovne malog *ebenog misa i poltrona i kaze mu "daj mi isprintaj jedan taj test da ga u miru kod kuce pregledam".Sutradan sef kaze malom *ebenom misu da je super uradio pitanja i da ce ga nagraditi. Malom *ebenom misu drago, sav blista od srece. Onda mali *ebeni mis skonta da ce ga sef zaebat i da je bez veze dao jedan test svom amidzicu. I sto je jos gore, mali ebeni mis je obecao amidzicu 100 % sve ok. Sutradan, kada testovi budu gotovi, zove sefa njegov sef (sefov sef je brat od daktilografkinje u kancelariji visokog vijeca za ocjenu testova) i izda direktivu. Na kraju ko je koga za*ebo? U svakom slucaju bit ce za*ebano proporcionalno bosnjaci, srbi i hrvati. Njih ukupno 219 u ovom slucaju.Pouka: Protiv ovog se mozemo boriti samo ako se grupisemo i bar donekle budemo mogli uticati na zbivanja oko nas.Kao pojedinci smo otisli u PM.
izzyy88

#1039 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by izzyy88 »

Sto se tice pravnika konkretni ima neko UDRUZENJE PRAVNIK, ali mislim da oni nista ne rade s ciljem zaposljavanja mladih pravnika...a super je ideja da se udruzimo i vrsimo pritisak na nadlezne institucije...pojedinac nista ne moze sam uraditi, a cim se ne bunimo znaci dobro nam je.
Za pocetak mozemo otvoriti neku stranicu tipa PRIPRAVNIK.BA, i registrovati udruzenje i onda svaki konkurs za pripravnike pratiti, ko je izabran, kako je izabran, podnositi prijave, tuzbe, davati u javnost informacije o neregularnim konkursima, vrsiti pritisak da svaka drzavna il nedrzavna institucija prima pripravnike i sl.
KO JE ZA :!: :?:
vizijus

#1040 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by vizijus »

Bravo izzyy88.To sa stranicom je prava stvar, s tim sto joj treba skontati pravo ime. Pripravnik.ba presirok pojam. Ja bih predlozio nesto sto je usko vezano za nas pravnike, a onda mozda nasim stopamo krenu i ostali pripravnici iz drugih bransi. Poslije,ujedinjeni mozemo napraviti cuda, pogotova kada je nas koji trazimo taj *ebeni posao 1000 puta vise nego onih malih *ebenih miseva,koji su se uspjeli preko stele zaposliti. Cast rijetkim izuzecima.To buduce udruzenje moze super funkcionisati posto su potencijalni clanovi osigurani u velikom broju za duzi vremenski period (tuzno zvuci, ali je istina).Okupljeni i olobodjeni bilo kakvih predrasuda, jer nemamo sta izgubiti, bili bi ipak nekakav faktor o kojem bi oni koji raspisuju konkurse zasigurno mislili i malo vise vodili racuna sta rade i kako se ponasaju.Kao isfrustrirani pojedinci nista necemo napraviti, osim izgubiti i ovo malo dostojanstva i roditeljskog novca.
roux

#1041 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by roux »

Imao bih pitanje u vezi ovog pripravničkog (VSS završen elektrotehnički fakultet – Odsjek telekomunikacije) u Institutu za Mjeriteljstvo BiH koji je skoro završen. Navodno kako piše bit će neka provjera znanja odnosno test. Pa ako ima neko ko je izlazio na sličan konkurs (u državnoj službi) da mi samo objasni kakav je to test, da li su samo stručna pitanja u ovom slučaju vezana za područje telekomunikacija ili budu i pitanja nevezana za struku. Hvala.
hurmasica

#1042 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by hurmasica »

roux wrote:Imao bih pitanje u vezi ovog pripravničkog (VSS završen elektrotehnički fakultet – Odsjek telekomunikacije) u Institutu za Mjeriteljstvo BiH koji je skoro završen. Navodno kako piše bit će neka provjera znanja odnosno test. Pa ako ima neko ko je izlazio na sličan konkurs (u državnoj službi) da mi samo objasni kakav je to test, da li su samo stručna pitanja u ovom slučaju vezana za područje telekomunikacija ili budu i pitanja nevezana za struku. Hvala.
ja sam pravnik i isla sam na konkurs u taj institut. uglavnom su bila pitanja koja se mogu naci na ispitu za polaganje strucnog drzavnog ispita, tipa sta su nadleznosti ministarstava i sl. e sad ne znam kako je za druge struke.
Ono sto je bilo veoma interesantno je to da je nas oko desetak doslo na pismeni test u 11 sati i rekli su nam da ce nas zvati oko 1h da nam obajve rezultate i da dodjemo na usmeni dio ispita. od tih deset nas sedam je otislo u obliznji kafic na kafu da sacekamo rezultate i nokog od nas sedam nisu zvali. oko jedan smo se vratili tamo gdje smo polagali test i nikog zivog vise nije bilo, prostorije su bile zakljucane. POslije par dana dobivam odgovor da sam od poterbnih 7 navodno imala 6 bodova i da nisam prosla. a sigurna sam da sam barem 9 pitanja tacno odgovorila za jedno nisam bila sigurna. i ko je tu lud?
L@BuD

#1043 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by L@BuD »

Pa lud je onaj ko misli da se može tu zaposliti bez jake štele.Testovi su proforme radi.
izzyy88

#1044 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by izzyy88 »

http://www.konkursi.bih5.net/Pregled.aspx?SFile=1207
EVO ZA EKONOMISTE...SAD SAMO MORATE DA NADJETE STELU :thumbup:
vizijus

#1045 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by vizijus »

Prodje test na BH sudu i sta sada. Potrosih 22 KM za dokumente ( ni sam ne znam koji put vec), otac mi nasuo 20 KM goriva i preko volje dao auto, poslije testa u kafani potrosio jos 12 KM ( sa jadnicima ko' sto sam i sam plako' nad svojom *ebenom sudbinom), oko 18 sati vratio se kuci posraniji nego sto sam otiso', ali necu se predati-idem dalje iako znam da je i ovaj posrani konkurs cista stela. Cak mogu pretpostaviti ko ce biti primljen. Macak ima pravu stelu. Zena pozaposljavala sve u familiji pa ce i njega ( i ko' za inat svi pravnici).Da Bog da sami sebe na sudu branili. Nego, javite ako bude kakav novi konkurs. Mislio sam opet danas u Vojsara, al' ne smijem oca za kola pitati.Cuvam se za naredni test.
felichi

#1046 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by felichi »

zaista, ko uopce misli da ce dobiti posao u CENTRALNOJ BANCI!!!

ljudi zbog kojih je ovaj konkurs objavljen vec sjede na svojim radnim mjestima. tj.spavaju na svojim radnim mjestima.
LaCici

#1047 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by LaCici »

Ni meni to nikad nece biti jasno zasto se iko prijavljuje na takve konkurse ako nema stelu? :-? Jeste li toliko naivni pa se nadate? Zali Boze vremena, para i zivaca koje potrosite. Prosla sam i ja to sve prije 2-3 godine i znam kako je, ali kada sam na par konkursa vidjela sta se radi odustala sam od daljnjeg apliciranja. Zato nikad necu razumjeti ljude koji ni nakon 5. puta ne shvate da je to cisto gubljenje vremena.
Mezopotamija

#1048 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Mezopotamija »

Ja bih samo da pitam, koja je svrha kad te ovi nazovu s biroa i kazu dodji sutra u prostorije biroa, ne mozemo ti nista reci preko telefona, ali Vasa obaveza je da dodjete! Mene su danas zvali, jel ima jos takvih? :run:
harač

#1049 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by harač »

Mezopotamija wrote:Ja bih samo da pitam, koja je svrha kad te ovi nazovu s biroa i kazu dodji sutra u prostorije biroa, ne mozemo ti nista reci preko telefona, ali Vasa obaveza je da dodjete! Mene su danas zvali, jel ima jos takvih? :run:
biće para :D

šala mala :P
Mezopotamija

#1050 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Mezopotamija »

harač wrote:
Mezopotamija wrote:Ja bih samo da pitam, koja je svrha kad te ovi nazovu s biroa i kazu dodji sutra u prostorije biroa, ne mozemo ti nista reci preko telefona, ali Vasa obaveza je da dodjete! Mene su danas zvali, jel ima jos takvih? :run:
biće para :D

šala mala :P
mora da samo mene cekaju da ih preuzmem hihihih :D

hajde sad, ozbiljno da neko odgovori :D
Post Reply