nokia6170 wrote:Puno se tu pravnih situacija otvara, ali u konacnici cak i da cijela ta situacija podvede kao "krsenje obustave ratnih dejstava izmedju dvije vojske" od strane R BiH (sto nije nista toliko strasno u ratu), mirise mi da ce se taj dogadjaj podvesti pravno okvalifikovati kao "prekomjerna upotreba sile", sto jeste krsenje Haskih konvencija i obicaja rata.Real Khan wrote:Evo ja sam 200% spreman potvrditi da je Ganić u slučaju Dobrovaljačka potpuno nevin zato što ICTY kaže tako. Jednostavno nema dokaza = nema krivičnog djela. Da ima i jedan dokaz koji bi mogao biti validan, davno bi njega Hag vidio i sada bi sjedio sa Karadžićem, Šešeljem, Praljkom i ostalom bratijom.KadSeMrtviProbudimo wrote:Da li je iko na ovom forumu da je spreman da 100% tvrdi da je Ganić nevin, da je krivo i neargumentirano optužen?
Šta ako sud u Sarajevu nedvojbeno utvrdi i presudi Ganiću krivnju za djela za koja ga tereti "ratna" optužnica?
Spreman sam dodatno potvrditi da nije uopće postojalo krivično djelo koje mu se stavlja na teret jer postoji OGROMNA razlika između "izlaska kolone NAORUŽANIH vojnika pod zaštitom TAOCA" i "izlaska razoružane kolone vojnika u skladu sa Ženevskom konvencijom koja tretira zarobljenike". Dok god držiš automatsku pušku u ruci, računa se da se nisi predao i da si naoružan. Biti naoružan znači nisi zarobljenik. Da bi te štitila Ženevska konvencija, moraš predati oružje. Kontaš? Da ne pričamo o tome šta bi npr. vojska Velike Britanije uradila sa bilo kojom vojnom formacijom (bilo legitimnom ili nelegitimnom) da kojim slučajem "privedu" ili "zadrže" (čitaj: uzmu za taoca) Premijera Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske... Ja ZNAM da bi takva vojna formacija bila pobijena kao mali mačići i to snajperima kalibra najmanje 12.7 mm. Šta misliš koliko bi takvu vojnu formaciju štitila Ženevska konvencija i da li bi iko ikada morao odgovarati za nekakav "ratni zločin"?
Prekomjerna upotreba sile je pojam koji se moze koristi kada u sukobu stradaju i civili ili civilni objekti usled bacanja "nuklearne bombe" na jednog neprijateljskog vojnika. Taj pojam ne postoji u odnosu na naoruzanog neprijatelja.