Istanbul

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
pravabubica

#1026 Re: Istanbul

Post by pravabubica »

past-tense wrote:
Mr.Who wrote:
past-tense wrote:Imam ja jos jedno pitanje pa nek mi odgovori neko ko je vec imao iskustva sa odlaskom u Istanbul :) Da li je moguce otici npr na 3 dana u Istanbul, avionom, naci prijevoz do grada i nazad do aerodroma, neki solidan smjestaj.. sve ovo za dvije osobe do 500 KM :-D Sta kazete??
Imaš sa Pegasusom 07.03.-10.03. 160€ karte + hotel Emin 169 KM 3 noći.Dodaj prevoz sa aerodroma i to ti je cirka 510-520 KM. Dodaj 50 KM i možete ostati još jednu noć.
To nije lose, svidja mi se taj prijedlog.. bas ti hvala :thumbup:
Hotel Emin je katastrofa, jedino je dobra lokacija, ostalo uzas. Moze se naci po istoj cijeni puno bolji hotel. Bila sa, prije mjesec dana, avio prevoz, hotel, 4 noci oko 550 KM, al hotel Emin nikad vise
Eniac

#1027 Re: Istanbul

Post by Eniac »

pravabubica wrote:
past-tense wrote:To nije lose, svidja mi se taj prijedlog.. bas ti hvala :thumbup:
Hotel Emin je katastrofa, jedino je dobra lokacija, ostalo uzas. Moze se naci po istoj cijeni puno bolji hotel. Bila sa, prije mjesec dana, avio prevoz, hotel, 4 noci oko 550 KM, al hotel Emin nikad vise
Pogledao sam ocjene na tripadvisoru za taj hotel. U prosjeku ima dobre ocjene, ali ljudi koji su dali lose ocjene napisali su takve stvari da je u tom hotelu ne bih odsjeo. To je hotel sa 2 zvjezdice. Imate na tripadvisoru fotografije gostiju, pa pogledajte. Treba znati da se zvjezdice za hotele u Istanbulu dijele veoma darezljivo, mozete komotno oduzeti mozda jednu zvjezdicu skoro svakom hotelu. Pola zvjezdice sigurno oduzmite svakom. Apsolutni minimum za hotel u Istanbulu, da bi se mogli naddati pristojnom smjestaju, ali samo nadati ne da cete ga i dobiti, je 3 zvjezdice.

Ali to zavisi i od onoga ko u hotelu boravi, sve je subjektivno. Nekome ni Ciragan hotel nece biti dobar...
pravabubica

#1028 Re: Istanbul

Post by pravabubica »

Eniac wrote:
pravabubica wrote:
past-tense wrote:To nije lose, svidja mi se taj prijedlog.. bas ti hvala :thumbup:
Pogledao sam ocjene na tripadvisoru za taj hotel. U prosjeku ima dobre ocjene, ali ljudi koji su dali lose ocjene napisali su takve stvari da je u tom hotelu ne bih odsjeo. To je hotel sa 2 zvjezdice. Imate na tripadvisoru fotografije gostiju, pa pogledajte. Treba znati da se zvjezdice za hotele u Istanbulu dijele veoma darezljivo, mozete komotno oduzeti mozda jednu zvjezdicu skoro svakom hotelu. Pola zvjezdice sigurno oduzmite svakom. Apsolutni minimum za hotel u Istanbulu, da bi se mogli naddati pristojnom smjestaju, ali samo nadati ne da cete ga i dobiti, je 3 zvjezdice.

Ali to zavisi i od onoga ko u hotelu boravi, sve je subjektivno. Nekome ni Ciragan hotel nece biti dobar...
Na tripadvisoru je hotel Emin na Laleliu, moje iskustvo je o Emin hotelu na Sultanahmetu
theTruePath

#1029 Re: Istanbul

Post by theTruePath »

Kakva je Nova Godina u Stambolu?
BadCopy

#1030 Re: Istanbul

Post by BadCopy »

Ista kao u Semizovcu samo vise turaka

od zla oca od gore matere
theTruePath

#1031 Re: Istanbul

Post by theTruePath »

BadCopy wrote:Ista kao u Semizovcu samo vise turaka

Koliko znam Semizovac je u dijelu BIH gdje dominantno zive Turci :D

Hajde bjezi tamo,trazim ozbiljne odgovore
sheilak

#1032 Re: Istanbul

Post by sheilak »

theTruePath wrote:Kakva je Nova Godina u Stambolu?
hajd i mene zanima. je li vec kasno za neke aranzmane? :-D
Eniac

#1033 Re: Istanbul

Post by Eniac »

pravabubica wrote:
Eniac wrote:
pravabubica wrote: Hotel Emin je katastrofa, jedino je dobra lokacija, ostalo uzas. Moze se naci po istoj cijeni puno bolji hotel. Bila sa, prije mjesec dana, avio prevoz, hotel, 4 noci oko 550 KM, al hotel Emin nikad vise

Na tripadvisoru je hotel Emin na Laleliu, moje iskustvo je o Emin hotelu na Sultanahmetu
Emin hotel koji sam ja pregledao je u Sirkeciju.

http://www.eminhotel.com
http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review ... anbul.html
Eniac

#1034 Re: Istanbul

Post by Eniac »

sheilak wrote:
theTruePath wrote:Kakva je Nova Godina u Stambolu?
hajd i mene zanima. je li vec kasno za neke aranzmane? :-D
http://www.solazur.ba/bs/nova-godina-2014/istanbul
http://www.solazur.ba/bs/nova-godina-2014/istanbul-avio

Ne preporucujum i ne kritikujem, znaci ne znam kako je, samo dajem link koji sam nasao.
motorola01

#1035 Re: Istanbul

Post by motorola01 »

theTruePath wrote:

Dobro ti je rekao. Hebo nase firaune za ove njihove padobrance sa Taksima u 23:59 31.12. tekuce godine :D . Jedino otici na kakvo slavlje u neki od restorana iz ponude agencije. Oni cete oguliti, ali ces biti u zatvorenom i zagarantovanom vecerom. Ostalo ti je vjerovatno kako ti se potrefi, kao i u nasim objektima samo sto kod nas su domaci ljudi i kultura, a u Istanbulu ti je sve strano pa ti sad vidi hoces li na NG u Stambol :-D ? Ja sam bio i sto se tice "slavlja" i licne percepcije tog dana u godini, meni je bilo svejedno jer mi taj dan u godini nista ne znaci. Bio na Taksimu u 00:00 i nikad vise :D :run: .

Sto se tice Emina, ja sam bio u ovom na Laleliju. Fin hotelcic. Slike nisu kao sa ovog drugog linka i sobe su ocuvane i ciste. Dorucak im je dobar. Ostatak dana nisi u hotelu i smao prespavas. Kupatilo je novo i cisto. Nista ne fali. Ima tv, klimu i to je to. U blizini ima jos jedan Emin hotel, ali ne znam u kakvom je on stanju.
Eniac

#1036 Re: Istanbul

Post by Eniac »

Sto se tice hotela u Istanbulu, evo primjer (relativno) nedavnih boravaka:

Bio sam u hotelu Grand Rosa (Beyazit). Nisam citao ocjene na interentu, isao sam po preporuci nekoga ko je u njemu vec bio. A bio sam i u hotelu Grand Yavuz (Sultanahmet), izabran po ocjenama gostiju, koji je mnogo poznatiji hotel. U Grand Yavuzu sam bio 2010, u Grand Rosi sam bio 2012. Ako sada pogledate ocjene na tripadvisoru vidjecete da Grand Rosa ima prilicno lose ocjene i da Grand Yavuz ima bolje ocjene.

Ali, meni je u Grand Rosi bilo puno bolje nego u Grand Yavuzu. Vece sobe, veci i bolji kreveti, bolji dorucak (i ljepsi restoran), osoblje mi je izgledalo pristupacnije. Cistoca je slicna, zadovoljavajuca. Grand Rosa je kicastiji.

Kada sam nakon boravka u Grand Yavuzu komentarisao da mi se hotel nije svidio, svi su bili zacudjeni, govorim o turistickim radnicima i u Istanbulu i u Sarajevu, jer taj hotel slovi kao bolji hotel i trazen je. Meni se nije svidio.

Hocu reci, sve je individualno.
theTruePath

#1037 Re: Istanbul

Post by theTruePath »

motorola01 wrote:
theTruePath wrote:

Dobro ti je rekao. Hebo nase firaune za ove njihove padobrance sa Taksima u 23:59 31.12. tekuce godine :D . Jedino otici na kakvo slavlje u neki od restorana iz ponude agencije. Oni cete oguliti, ali ces biti u zatvorenom i zagarantovanom vecerom. Ostalo ti je vjerovatno kako ti se potrefi, kao i u nasim objektima samo sto kod nas su domaci ljudi i kultura, a u Istanbulu ti je sve strano pa ti sad vidi hoces li na NG u Stambol :-D ? Ja sam bio i sto se tice "slavlja" i licne percepcije tog dana u godini, meni je bilo svejedno jer mi taj dan u godini nista ne znaci. Bio na Taksimu u 00:00 i nikad vise :D :run: .

Sto se tice Emina, ja sam bio u ovom na Laleliju. Fin hotelcic. Slike nisu kao sa ovog drugog linka i sobe su ocuvane i ciste. Dorucak im je dobar. Ostatak dana nisi u hotelu i smao prespavas. Kupatilo je novo i cisto. Nista ne fali. Ima tv, klimu i to je to. U blizini ima jos jedan Emin hotel, ali ne znam u kakvom je on stanju.

Pa opisi ,,,sto nikad vise? :mrgreen:
motorola01

#1038 Re: Istanbul

Post by motorola01 »

Vidio si koliki je trg, a ne njemu je samo problematicna omladina i zalutali turisti :D . Hodas Istiklal ulicom i vidis samo neku djecu koja hoda čoporativno i dere se. Na ulici jedno milion ljudi, ali bukvalno :shock: Samo onaj ko nema gdje da slavi, dodje na Taksim da doceka NG. U kaficima i diskotekama štopa muzika do daske, policije na svakom koraku i snimaju ko sta radi. Mene to sve podsjetilo na doceke NG u Zenici na otvorenom :D , samo sto policije nije bilo nigdje :-D . Bude vatromet tacno u ponoc i to je to. Onda tek pocinju problemi. Kako se prebaciti do hotela u ta doba :D . Ma :run:
Ljube

#1039 Re: Istanbul

Post by Ljube »

Gdje ja pametnije zamijeniti novac? ovdje ili tamo?
pravabubica

#1040 Re: Istanbul

Post by pravabubica »

Ja sam mijenjala ovde, prije mjesec dana , 140 TL= 100 KM, ne znam kakav je sada kurs
holowey

#1041 Re: Istanbul

Post by holowey »

turci nemaju valutni odbor kao mi i kod njih su devize svetinja...placajuci u devizama moze se proci povoljnije u odnosu na placanje u lirama... moze doci i do dnevne promjene kursa pa je bolje mijenjati dnevno max 100-200eura nego vece sume... ne mijenjati pare na aerodromu ili u hotelima, mjenjacnica ima na svakom cosku...
AlbatrosXL

#1042 Re: Istanbul

Post by AlbatrosXL »

275 TRY = 100 € = 195 KM
Tamo! mada varira od 270-275 lira,
holowey

#1043 Re: Istanbul

Post by holowey »

http://www.klix.ba/biznis/pocelo-urusav ... /131227050

znaci, definitivno tamo mijenjati pare!
radenska

#1044 Re: Istanbul

Post by radenska »

Taxi sa aerodroma 60 lira do sultanahmeta. Postojili jeftinija varijanta
Eniac

#1045 Re: Istanbul

Post by Eniac »

radenska wrote:Taxi sa aerodroma 60 lira do sultanahmeta. Postojili jeftinija varijanta
Metro do Zeytinburnu, zatim tramvaj do Sultanahmeta.

Mozes i havatasem do Aksaraya pa pjeske (20-ak minuta) do Sultanahmeta.

http://havatas.com/en/coach.aspx
Mr.Who

#1046 Re: Istanbul

Post by Mr.Who »

radenska wrote:Taxi sa aerodroma 60 lira do sultanahmeta. Postojili jeftinija varijanta
Najjeftinija varijanta je metro + tramvaj a imaš i ovo.Donedavno je cijena bila 10€ ali kako pade lira tako su i oni digli cijenu.

http://www.istanbulairportshuttle.com/
holowey

#1047 Re: Istanbul

Post by holowey »

Mr.Who wrote:
Najjeftinija varijanta je metro + tramvaj a imaš i ovo.Donedavno je cijena bila 10€ ali kako pade lira tako su i oni digli cijenu.

ja sam koristio njihove usluge i bio sam prezadovoljan...sacekali na aerodromu sa natpisom, odvezli do pred vrata hotela...
Eniac

#1048 Re: Istanbul

Post by Eniac »

holowey wrote:
Mr.Who wrote:

ja sam koristio njihove usluge i bio sam prezadovoljan...sacekali na aerodromu sa natpisom, odvezli do pred vrata hotela...
Sada sam na brzinu popunio njihov web formular da vidim cijene. Ako je neko danas narucio prevoz od Ataturka do Sultanahmeta u 10 ujutro cijena transfera je 20 Eura u jednom pravcu. To je 40 KM po osobi. Nije bas jeftino.

Cijena prevoza nenarucenog (da se saceka njihov standarni prevoz) je 10 Eura u jednom pravcu sa Ataturka.

Sve cijene po osobi.

Mene je prevoz u oba pravca kada sam ga narucivao preko agencije u kojoj sam sredjivao aranzmane kostao 60 KM po osobi, islo nas je dvoje. Znaci prevoz sa aerodroma u hotel i iz hotela na aerodrom za dvije osobe ukupno 120 KM. Privatni automobil, samo mi u vozilu.
internazionale

#1049 Re: Istanbul

Post by internazionale »

Eniac wrote:

vezano za ovaj metro da dodam da karta/zeton za voznju kosta 3 lire
zeton se kupuje na aparatu odmah pored onih rampi za prolazak u koje taj zeton i ubacujes
s tim da ti na Zeytinburnu treba jos jedan zeton prilikom prelaska u tramvaj
znaci 6 lira po osobi u jednom pravcu do starog dijela grada
prije par sedmica sam tako otisao i vratio se na aerodrom
po meni najbolja opcija ako putujes u svojoj organizaciji
Pooll

#1050 Re: Istanbul

Post by Pooll »

internazionale wrote:
Eniac wrote:

vezano za ovaj metro da dodam da karta/zeton za voznju kosta 3 lire
zeton se kupuje na aparatu odmah pored onih rampi za prolazak u koje taj zeton i ubacujes
s tim da ti na Zeytinburnu treba jos jedan zeton prilikom prelaska u tramvaj
znaci 6 lira po osobi u jednom pravcu do starog dijela grada
prije par sedmica sam tako otisao i vratio se na aerodrom
po meni najbolja opcija ako putujes u svojoj organizaciji
Meni isto, vrlo jednostavno, i jeftino... s tim da ako neko ima istanbul karticu, i cesce ide ili ima da mu neko posudi/da onda dodje 1,95, druga osoba 1,25 TL, i onda jos jednom tako od zeytinburnu za tramvaj prema sultanahmetu
Post Reply