Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
SinjaD

#1026 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

Partizzanka wrote:ljudi kojju hranu dajete macama
citam sve vise da ovaj whiskas ne valja ... a ove druge koje kao valjaju skupe su ko djavo!

jel friskies bolji od whiskasa ??
Što se tiče vlažne hrane:
Meni su također mnogi savjetoali da ne kupujem Friskies i Whiskas. Da bih zaobišla i ovu hranu koja je jako skupa, kupovala sam (i dalje kupujem) hranu za mace Dein Bestes u DM marketima. Cijenom povoljna, a kazu da je bolja od bilo koje koja se prodaju po samoposlugama.
Kupim tu i tamo i Royal i Whiskas, promjene radi.

Što se tiče suhe hrane koja bi trebala biti osnova prehrane:
Držim se Royal-a
SinjaD

#1027 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

SinjaD wrote:
Partizzanka wrote:ljudi kojju hranu dajete macama
citam sve vise da ovaj whiskas ne valja ... a ove druge koje kao valjaju skupe su ko djavo!

jel friskies bolji od whiskasa ??
Što se tiče vlažne hrane:
Meni su također mnogi savjetoali da ne kupujem Friskies i Whiskas. Da bih zaobišla i ovu hranu koja je jako skupa, kupovala sam (i dalje kupujem) hranu za mace Dein Bestes u DM marketima. Cijenom povoljna, a kazu da je bolja od bilo koje koja se prodaju po samoposlugama.
Kupim tu i tamo i Royal i Whiskas, promjene radi. Nekad skuham piletinu samo u vodi.

Što se tiče suhe hrane koja bi trebala biti osnova prehrane:
Držim se Royal-a
LaCici

#1028 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LaCici »

Moja macka nece ni da pomirise Whiskas, a i meni smrdi uzasno ako stoji samo 10 minuta. Sinoc joj kupim nekakvu Mercatorovu hranu za mace, kao neka pasteta za 0,60 KM i smazala je u sekundi :-D I Gourmet u kesici sa onom bijelom perzijskom macom na pakovanju obozava.
A Royal definitivno od suhe hrane.
Partizzanka

#1029 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Partizzanka »

ovdje kod nas nema royal ... ili barem ja nisam vidjela
ima hills 100km 2kg
nestane u roku od 30 dana :(
SinjaD

#1030 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

Partizzanka wrote:ovdje kod nas nema royal ... ili barem ja nisam vidjela
ima hills 100km 2kg
nestane u roku od 30 dana :(
Pa to je užasno skupo!

Ja kupujem Royal kitten 36 (za mačiće od 4-12 mjeseci), 400g 7 KM. Veća pakovanja su isplatnija ali eto ja se drzim ovog još uvijek.
Image
Ali s vremena na vrijeme mu umješam malo nekih drugih krekera tek toliko da zna da postoji i nešto drugo.

Ne znam gdje živiš ali ako ti Sarajevo ili neki drugi grad gdje ima Royala nije daleko isplatnije ti je otići tamo i kupiti ovo nego davati stotine maraka za Hills.
Partizzanka

#1031 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Partizzanka »

daleko kod deda mraza :)

ja volim moju macu ali davati toliko novca za nju
a ona jedeeeee ovu hills ko luda

a royal canin je ovdje jos i skuplja od hillsa

vidjet cemo u drugim prodavnicama mozda kod veterinara da je malo jeftinije
SinjaD

#1032 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

semlaca wrote:Ova moja živina bi samo piletinu jela. Inače mu mješam onu DM hranu i Royal. Uvijek jede suhu, oni gulaši mi užasno smrde.
I moj mačak luduje za piletinom i ljudskom hranom uopšte. Raspomami se na komad hljeba. :D
Gore sam već napisala da mu kuham piletinu (posebno za njega, samo u vodi bez ulja, soli...) - obozava to. Neki dan je zavijao/plakao pod mojim nogama dok sam pripremala lignje za przenje :D
Sve što mi jedemo damo i njemu (osim ako nije baš nešto prezačinjeno) ali da me neko pogrešno ne shvati - dajemo mu mrvicu, kao da je vrabac, samo da se ne osjeća zapostavljen :-D

Semlaca, koliko sam mogla shvatiti u ovoj svojoj kratkoj karijeri vlasnika mačke ili bolje reči njegovog sluge :-D , suha hrana jeste najbolja za macu i iako su mišljenja podjeljena, izgleda da nije dobro davati samo i isključivo suhu jer macke koje su samo na suhoj hrani cesce dobiju dijabetes i razne probleme mokracnih puteva.
LaCici

#1033 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LaCici »

Je li normalno da macka voli cokoladu :)
Moja maca smaze pola onog moussa cokoladnog i lize nutelu ko luda.
harleyquinn

#1034 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by harleyquinn »

:lol: i moj macak voli cokoladu, neki dan sam ga nasla na stolu kako se mota oko milke :D
ma sve je to normalno :oops:
SinjaD

#1035 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

Ja dobro pazim da se moj mačak ne dočepa čokolade ili eurokrema, mada se dešava da poliže kašiku na kojoj ima malo tragova eurokrema.Onda ja skačem kao luda da mu je otmem, a muž me gleda kao da sam luda jer on smatra da ja malo pretjerujem.
Ali šta me košta...Čitala sam da mace najvjerovatnije uošte nemaju receptore za slatko, tako da je njima svejedno šta ližu dok god im se sviđa miris. Znači ta mu čokolada može samo naškoditi.
http://www.sapica.hr/index.php?option=c ... 60&lang=hr

@Partizzanke
Evo link na royalov web portal. http://eng.royalcanin.com/
Dole, desno klikni na "Discover your local site" tamo gdje se nalaziš. Možda nađeš neki info o uvozniku i distributeru pa se možeš raspitati za kupovno mjesto najbliže tebi. A možda se može i poručiti pa si napravi računicu da li ti se isplati.
privremeni

#1036 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by privremeni »

Upravo sam ovih dana lutao po stranicama i forumima na temu macje ishrane, bolje reci nedostatka apetita kod macaka, a koje su barem po svom ponasanju zdrave.
Nikada mi macke nisu bile izjelice, prije su mrsave iako su sterilisane i zive iskljucivo u zatvorenom prostoru. Za ovu jednu je bolje da je mrsava, jer bi u suprotnom imala ranije problema sa zadnjim nogama (kukovima). Naime, padala je sa prozora i balkona, kao vrlo mala, nekoliko puta, nije nista lomila ali je imala iscasenje i pomalo smijesno baca zadnje noge.
Ali zadnja 2 mjeseca smo vec poceli brinuti. Jedu Royal suhu hranu i obje pojedu manje nego sto je dnevna doza za jednu macku. Od vlazne hrane, bukvalno sve marke koje se mogu nabaviti u gradu, nece ni jednu, iako su znale prije jesti bar koji dan neku marku i to po malo. Sada liznu i prica zavrsena. Nekad su ludovali za onim stapicima iz DM-a. Jedva se nakane da uzmu. Nista nece od domace hrane, jedna nije nikada ni htjela, druga je znala uzeti po zalogaj tunjevine, salame(samo pileca prsa), peceni ili kuhani komadic pileti, ali sada nece ni to.
Pokusali smo sa sirovom hranom, jedno vrijeme po malo je isla fasirana puretina, pileca prsa, sinoc su pojele malo oslica (drugu vrstu ni da pogledaju).
Funkcioniraju uobicajeno,igraju se i vade oci jedna drugoj. :-?
Mozda su malo vise same nego prije i nekad ih stranci hrane jer nema nikog od nas, ali je ovo ipak previse.
Jele su Dr.Hill suhu hranu mnogo bolje i od Royal-a, ali je nema vise u Kolodvorskoj, nece ni nabavljati. Nije bilo velikih pakovanja, vec samo po 300gr i cijena je bila nekih 8 KM. Mnogo manje od gore pomenute. :shock:
suza81

#1037 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suza81 »

privremeni wrote:Upravo sam ovih dana lutao po stranicama i forumima na temu macje ishrane, bolje reci nedostatka apetita kod macaka, a koje su barem po svom ponasanju zdrave.
Nikada mi macke nisu bile izjelice, prije su mrsave iako su sterilisane i zive iskljucivo u zatvorenom prostoru. Za ovu jednu je bolje da je mrsava, jer bi u suprotnom imala ranije problema sa zadnjim nogama (kukovima). Naime, padala je sa prozora i balkona, kao vrlo mala, nekoliko puta, nije nista lomila ali je imala iscasenje i pomalo smijesno baca zadnje noge.
Ali zadnja 2 mjeseca smo vec poceli brinuti. Jedu Royal suhu hranu i obje pojedu manje nego sto je dnevna doza za jednu macku. Od vlazne hrane, bukvalno sve marke koje se mogu nabaviti u gradu, nece ni jednu, iako su znale prije jesti bar koji dan neku marku i to po malo. Sada liznu i prica zavrsena. Nekad su ludovali za onim stapicima iz DM-a. Jedva se nakane da uzmu. Nista nece od domace hrane, jedna nije nikada ni htjela, druga je znala uzeti po zalogaj tunjevine, salame(samo pileca prsa), peceni ili kuhani komadic pileti, ali sada nece ni to.
Pokusali smo sa sirovom hranom, jedno vrijeme po malo je isla fasirana puretina, pileca prsa, sinoc su pojele malo oslica (drugu vrstu ni da pogledaju).
Funkcioniraju uobicajeno,igraju se i vade oci jedna drugoj. :-?
Mozda su malo vise same nego prije i nekad ih stranci hrane jer nema nikog od nas, ali je ovo ipak previse.
Jele su Dr.Hill suhu hranu mnogo bolje i od Royal-a, ali je nema vise u Kolodvorskoj, nece ni nabavljati. Nije bilo velikih pakovanja, vec samo po 300gr i cijena je bila nekih 8 KM. Mnogo manje od gore pomenute. :shock:
Tvoje mace vjerovatno imaju ljubavnih problema :D

Nisam imala nikada slicnih poteskoca sa mojim prozdrljivcem, ali vjerijem da bih bila jednako zabrinuta kao ti!
LaCici

#1038 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LaCici »

Kako je doslo ovo proljece i sunce moja maca je konstantno ispred balkonskih vrata i mjauce kao da hoce vani. Zivim na 3. spratu i ne usudjujem se otvoriti joj da ne bi skocila. Sterilisana je znaci nije tjeranje :-D
Kako vi rjesavate ovaj problem, izvodite li mace vani ili ih pustate na balkon da udahnu zraka malo?
Mimm

#1039 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Mimm »

Ja svojoj Mini dajem Versele Laga Lara Indoor odgovara mi u potpunosti :) a Bogami i Mini je sretna i zdrava :) :D
minjonja

#1040 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

LaCici wrote:Kako je doslo ovo proljece i sunce moja maca je konstantno ispred balkonskih vrata i mjauce kao da hoce vani. Zivim na 3. spratu i ne usudjujem se otvoriti joj da ne bi skocila. Sterilisana je znaci nije tjeranje :-D
Kako vi rjesavate ovaj problem, izvodite li mace vani ili ih pustate na balkon da udahnu zraka malo?
ja ne bi rizikovala. nece joj se sa te visine nista desiti, ali kako ce se vratiti ako padne, to je pitanje i sta ce joj se desiti u medjuvremenu dok je nadjes.
suncica24

#1041 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

Moj maci je stalno na balkonu. Cim je doslo proljece, preselio se u apartman napravljen u jednom djelu balkona, dok je naravno prisvojio i sve ostalo :D
Sunca se, gleda one ptice sto svrljaju okolo, asikuje sa mackama ispod (a kastriran... djavo djavolji) i onda se zavuce ili u kucicu ili pod stolicu (koja je sva zasuskana... dodje ko neki balkon na balkonu) i hrce sve u sesnaest (ozbiljno).
Kuci ulazi samo da se pomazi i mozda otkunja jos malo uz necije noge, pod dekom :D

Ali zato... balkon se morao zagraditi do nekih pola metra visine iznad visine gelendera, postaviti zastitna mreza u djelu ispod, na mjestima postaviti zastitna ograda i do 2m visine (mangup je lagano preskakao nekih 1,5m), postaviti dodatni itison, skloniti biljke (iako su bile zive skoro cijelo ljeto... odjednom mu je prahnulo da ih "podavi") i sve ostalo prilagoditi njegovom visocanstvu macku :D
suncica24

#1042 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

PS: Pao je dva puta (stoga i dizanje i pojacavanje ograde), ganjajuci muhe (ose su posebna prica). Oba puta je kao ukopan stajao na mjestu, mnjaukao i cekao da se dodje po njega.
VenomousV

#1043 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

suncica24 wrote:PS: Pao je dva puta (stoga i dizanje i pojacavanje ograde), ganjajuci muhe (ose su posebna prica). Oba puta je kao ukopan stajao na mjestu, mnjaukao i cekao da se dodje po njega.

a srce drago ^^

macke su zakon :-D
Partizzanka

#1044 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Partizzanka »

nasa izlazi vani kad hoce ... posto zivimo u kuci to je sasvim ok :)
najbolja mi je kad sjedne pred vrata jal izlazna jal balkonska ukoci se i gleda u njih i ne skrece pogled ... kao da ih hipnotise da se otvore

ili kad sjedimo u dnevnom i znate onaj osjecaj cudan koji covjek ima kada ga neko gleda ... i tako i po pola sata dok ne skontamo da je to ona koja je vani i hoce u kucu i onda sjedi na stolu na terasi i gleda nas ... hipnotise :)

jednom je ostala vani par sati ... zima bila kad smo dosli kuci njoj brkovi bijeli ko iz crtica kad se slede :)
j... nam je sigurno uzu i siru familiju :)

kupili smo whiskas ... cijeli ju je zivot jela tako da ... ovu drugu ce dobijati ponekad :)
jaca-maca

#1045 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by jaca-maca »

moja jede samo Whiskas, nijednu drugu nece. a kada joj kupim one stapice za mace iz DM-a poooludiii :lol:

ima li jos neko ko zivi u stanu, ima macu i pusta je napolje? :D
ami8

#1046 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ami8 »

ove moje jedu friskies indoor cats, 1,5 kg košta 10,50 km. nekad sam kupovao royal u Vet life , mislim da je 1,5 kg 23 km. To je bilo dok je bila jedna a pošto je nešto počela da odbija da jede royal prešao sam na ovu, a i finansijski faktor je odlučio. Dvije sterilisane ženke su totalno različite, ova starija neće da okusi ništa osim ove suhe hrane a mala tamani šta god joj daš, od piletine, ribe, hrane iz konzerve pa do ove suhe. Mislim da pojede bar duplo više hrane od ove starije ali je i dalje baš mršava, valjda je do metabolizma ...
luna09

#1047 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

Moju chupu povremeno iznesemo vani al se pitam ima li smisla jer se u parku ponaša ko marsovac.Napravi nekoliko trkaćih krugova malo na prvo stablo i onda traži da se vrati u kuću.Pored toga frkće na sve mačke okolo a čim koja krene ka njoj bježi ko luda
terra_incognita

#1048 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by terra_incognita »

jaca-maca wrote:moja jede samo Whiskas, nijednu drugu nece. a kada joj kupim one stapice za mace iz DM-a poooludiii :lol:

moj macak izlazi napolje i evo ga ove sedmice sa ogrebanim nosom se vratio
jaca-maca

#1049 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by jaca-maca »

terra_incognita wrote:
jaca-maca wrote:moja jede samo Whiskas, nijednu drugu nece. a kada joj kupim one stapice za mace iz DM-a poooludiii :lol:

moj macak izlazi napolje i evo ga ove sedmice sa ogrebanim nosom se vratio
isto ko moj macak kojeg sam imal prije, zato sad imamo macu, vrati se citava :D
kada je napolju pravi se luda, kao da nas ne zna, a kad ogladni eto je odma :lol:
Felidae

#1050 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Felidae »

citala sam ono sto sam propustila u zadnja dva dana i.......
ne mijesajte hranu mackama, ako se navikla na jednu hranu, samo joj tu i dajte, to sam i ja radila, jer mi je bilo zao da stalno jede jedno te isto, veterinar me pravo nalijepio, njihov organizam ne funkcionise kao nas, tako da kad joj cesto mijenjate hranu, nastane prava zbrka...mojoj je npr. abnormalno opadala dlaka, nije se linjala, vec fakat joj je opadala dlaka jedno godinu dana, kad mi je veterinar rekao da ne mijesam hranu, i da se to manifestuje na svakoj macki drugacije....
sad jede merkatorovu jeftinu hranu...sama je odabrala, jer sam joj tad bas dala da izabere, pa da mogu nastaviti samo sa jednom :-D
ali joj zato kupujem wiskas keksice,jer ostalima nece ni da pridje, i naravno slatkise iz DM-a
Post Reply