epik wrote:Zna li iko ko je odgovoran za opravljanje stambenih zgrada koje su ostecene u toku rata. Imao sam srecu da me je jedan komad cigle udario u ruku i pri tom mi nanio lakse ozljede ruke a unisten mi je sat i jakna. Ne znam koga da tuzim.
Svaka opstina na podrucju kantona Sarajevo MORA iz godisnjeg budzeta izdvojiti sredstva za sanacije stete nastale u ratu. Postupak pokrece PEV zajedno s upraviteljima zgrade. Odobrena sredstva se utrose tacno za ono za sta su namjenjena. Ako je ta cigla visila sa zgrade, PEV je trebao izdati nalog upravitelju da se to skloni, ako nema para, onda se skupe i to se rijesi, ako je pitanju samo jedna cigla, ako je ostecen veliki dio zgrade, onda treba traziti od opstine sredstva za sanaciju.
Nadalje, taj papir s CUM-a, ostecenje na jakni procjeni takodjer, pa sve to kopiraj i pisi dopis upravitelju zgrade. Ako je zgrada osigurana, osiguranje ce pokriti stetu (do 20.000 KM a preko placaju EV), to se sve rijesi s PEV i upraviteljima, a ako zgrada nije osigurana, a neko mora da plati stetu, onda pokrenes postupak pa ce stetu da plate EV jer oni su vlasnici zgrade, isto kao da je s privatne kuce pala cigla i ostetila te, onda lijepo, pokrenes postupak protiv vlasnika privatne kuce, ovdje samo pokrenes protiv vlasnika stambene zgrade.
Ako su sredstva odobrena, a utrosena negdje gdje nije trebalo, mozes da se obratis nadleznom Ministarstvu stambene politike. Ako je zgrada i osigurana, a PEV i upravitelji ne pokazuju interesovanje za tvoj problem, njih takodjer mozes da prijavis Ministarstvu stambene politike.
Nadam se da povreda nije ozbiljna i da ces uskoro biti OK. I sretno sa naplatom stete!