Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bellica

#1026 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Post by Bellica »

bjelurda wrote:
alica.k wrote:sto se satori ne presele pred tuzilastvo? eto, nakon tih 7 dana od pogibije, sto se to ne uradi? ja bih se tu odmah pridruzila, iste sekunde. ali sjedit onako besciljno pred neboderom na cvili sa par transparenara okacenih mi nema nikakvu poentu za nas koji amara nismo znali...ok je za njegove prijatelje koji ga jos oplakuju.

e sad, sta treba uraditi?

fino preseliti te satore sve odreda pred tuzilastvo, pred sud, pred svaku instituciju koja moze imati veze s ovim. sastaviti listu SMISLENIH zahtjeva...da se mijenja zakon tako da ove a i sve buduce ubice dobiju zasluzenu kaznu....da se izgrade zatvori, da se promijeni zakon i kazne za nosenje oruzja, da se svaki ponavljac smjesti u zatvor...i ne znam, nisam pametna za te stvari ali sigurna sam da neko drugi bi znao kako i sta. nikakve nam smjene ne trebaju u vlasti nista, treba nam samo da rade svoj posao! tako da se toga treba kloniti, jer onda odmah protest dobiva politicke konotacije.

ne znam, bila sam na barikadi prvu noc a onda sam skontala da nije problem u tome DA LI ce biti uhapseni, nego kako ce ih pustiti poslije toga sa nekom nidje veze kaznom i dok se ne oslobodi mjesto u zatvoru. i odmah mi je sve izgubilo smisao.
ja kad sam cuo da su blokirali cestu dok se ne uhvate ubice sokiro sam se. zato nisam ni otiso na tu nebulozu
Blokada saobracajnice nije nebuloza uopste,naprotiv ideja je jako dobra i svaka cast onome ko je smislio!I ja bih isla da sam bila u Sarajevu!To je bio jos jedan nacin da gradjani pokazu zalost zbog tragedija koja se desila i da natjeraju nadlezne da rade svoj posao!O politici necu ni da govorim jer je sve vec receno,ali bih zahtjevala(ako je moguce)javno sudjenje monstrumima i ostro bih reagovala,na bilo koji nacin,protestima ili bilo cim drugim ako bi ih osudili na neku minimalnu kaznu,iako je u ovakvom slucaju svaka kazna minimalna!ne bih mirno sjedila gledajuci nepravdu koja se desila i u Denisovom slucaju! A bilo koja kazna nece biti dovoljna,pa ako dobiju i 20,30,50 godina,to nece vratiti Amaru zivot,ali ce bar malo biti zadovoljena ovozemaljska pravda(ako je ima) i na neki nacin ce sprijeciti ponavljenje tragedije(nadam se)
Amaru vjecni rahmet,a njegovoj porodici zelim sve najbolje,mnogo snage prije svega,suosjecam s njima!Meni se desilo nesto jako slicno ovome!!!
Bellica

#1027 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Post by Bellica »

cukelo wrote:Najgore od svega je sto nista nije postignuto sa ovim protestima. Opet cemo zivjeti u opasnom gradu sa kriminalcima
Trebamo se mi jos punoooooooooooooo potruditi da bi se nesto promijenilo,samo sto nemamo odgovarajucu osobu koja bi sve to pokrenula i koja bi napravila prvi korak!Svi mozemo sjediti,pametovati,pisati,vristati,ali to nam nece pomoci,jer cemo i dalje zivjeti u opasnom okruzenju!!!NAZALOST,vise ne smijemo ni u kuci mirno sjediti,a da ne spominjem setnje,druzenje u parkovima i sl.Ako je sada ovako pitam se sta ce biti za 4-5 godina(ako se nista ne poduzme i ne promijeni)!?
sarajevo63

#1028 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Post by sarajevo63 »

cukelo wrote:Najgore od svega je sto nista nije postignuto sa ovim protestima. Opet cemo zivjeti u opasnom gradu sa kriminalcima
Zašto se sve naziva protestom?
adnan06

#1029 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Post by adnan06 »

Bellica wrote:
bjelurda wrote:
alica.k wrote:sto se satori ne presele pred tuzilastvo? eto, nakon tih 7 dana od pogibije, sto se to ne uradi? ja bih se tu odmah pridruzila, iste sekunde. ali sjedit onako besciljno pred neboderom na cvili sa par transparenara okacenih mi nema nikakvu poentu za nas koji amara nismo znali...ok je za njegove prijatelje koji ga jos oplakuju.

e sad, sta treba uraditi?

fino preseliti te satore sve odreda pred tuzilastvo, pred sud, pred svaku instituciju koja moze imati veze s ovim. sastaviti listu SMISLENIH zahtjeva...da se mijenja zakon tako da ove a i sve buduce ubice dobiju zasluzenu kaznu....da se izgrade zatvori, da se promijeni zakon i kazne za nosenje oruzja, da se svaki ponavljac smjesti u zatvor...i ne znam, nisam pametna za te stvari ali sigurna sam da neko drugi bi znao kako i sta. nikakve nam smjene ne trebaju u vlasti nista, treba nam samo da rade svoj posao! tako da se toga treba kloniti, jer onda odmah protest dobiva politicke konotacije.

ne znam, bila sam na barikadi prvu noc a onda sam skontala da nije problem u tome DA LI ce biti uhapseni, nego kako ce ih pustiti poslije toga sa nekom nidje veze kaznom i dok se ne oslobodi mjesto u zatvoru. i odmah mi je sve izgubilo smisao.
ja kad sam cuo da su blokirali cestu dok se ne uhvate ubice sokiro sam se. zato nisam ni otiso na tu nebulozu
Blokada saobracajnice nije nebuloza uopste,naprotiv ideja je jako dobra i svaka cast onome ko je smislio!I ja bih isla da sam bila u Sarajevu!To je bio jos jedan nacin da gradjani pokazu zalost zbog tragedija koja se desila i da natjeraju nadlezne da rade svoj posao!O politici necu ni da govorim jer je sve vec receno,ali bih zahtjevala(ako je moguce)javno sudjenje monstrumima i ostro bih reagovala,na bilo koji nacin,protestima ili bilo cim drugim ako bi ih osudili na neku minimalnu kaznu,iako je u ovakvom slucaju svaka kazna minimalna!ne bih mirno sjedila gledajuci nepravdu koja se desila i u Denisovom slucaju! A bilo koja kazna nece biti dovoljna,pa ako dobiju i 20,30,50 godina,to nece vratiti Amaru zivot,ali ce bar malo biti zadovoljena ovozemaljska pravda(ako je ima) i na neki nacin ce sprijeciti ponavljenje tragedije(nadam se)
Amaru vjecni rahmet,a njegovoj porodici zelim sve najbolje,mnogo snage prije svega,suosjecam s njima!Meni se desilo nesto jako slicno ovome!!!
Da, bar to! A Bjelurda, sta ti mislis kako je bilo u Francuskoj 1789. godine? Kod njih se demokratija razvijala vjekovima.
Mis mo je u najgorem mogucem obliku dobili prije nepunih 20 godina. Znas li ti sta je to za istoriju. Isprdak od vremena, eto sta.
Ne bude li nikog na cesti poslije ovakvih zlocina nemoj se zacuditi kad ti neko na cesti otme dijete, siluje ga u dvoristu zgrade
u neposrednoj blezini mjesta gdje ga je oteo i ostavi ga tamo. I nemoj mi samo napisati da se to dogadja svugdje.
Da, dogadja se, ali je u normalnim zemljama takav monstrum u zatvoru dvadeset godina, a kod nas izadje za tri.
Kontas li sad? Zbilja ti ne zelim da skontas tek kad se ovako nesto strasno tebi desi. A ako ti se ne dao Bog desi, hocete li i tad ti i tebi slicni pricati o sapiranju savjesti, o glupim zahtjevima za hapsenje, o neorganizovanosti, o satorima, o petom desetom? U osnovi, ne moras to
ni raditi, imaces svu muku zivota da se brines za svoje dijete. A ovdje je momak ubijen. Ako i na ovo napises neku
novu nebulozu moram ti reci da imas IQ u iznosu 40, ako ne i manje.
Sve ako neko izadje zarad pogibije svoga prijatelja, tebi mrsko izaci radi vlastite sigurnosti? Pa sta dalje imamo da pisemo!?!?!?!?!?
valterbranisarajevo

#1030 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Post by valterbranisarajevo »

Ako sam sve dobro zapamtio – objvljeno maloprije na vijestima:

Epilog onog što je Mehmedić obećavao:

Vlada KS će tražiti da se zatvor na Igmanu od poluotvorenog pretvori u zatvor zatvorenog tipa. Izdvojili su za to 2 miliona KM

MUPKS će tražiti pooštravanje maksimalne zatvorske kazne za nedozvoljeno nošenje oružja sa 2 na 3 godine.(to mi baš nije najjasnije-čini mi se, ali nisam siguran, da će se umjesto ZONDINOIMA primjenjivati federalni KZ)

MUPKS će tražiti trajno zatvaranje problematičnih ugostiteljskih objekata...
cukelo

#1031 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Post by cukelo »

Ma ni Bjelurda ni ostali nisu rekli da ne treba da se protestvuje nego da se konkretnije definisu ciljevi protesta
adnan06

#1032 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Post by adnan06 »

valterbranisarajevo wrote:Ako sam sve dobro zapamtio – objvljeno maloprije na vijestima:

Epilog onog što je Mehmedić obećavao:

Vlada KS će tražiti da se zatvor na Igmanu od poluotvorenog pretvori u zatvor zatvorenog tipa. Izdvojili su za to 2 miliona KM

MUPKS će tražiti pooštravanje maksimalne zatvorske kazne za nedozvoljeno nošenje oružja sa 2 na 3 godine.(to mi baš nije najjasnije-čini mi se, ali nisam siguran, da će se umjesto ZONDINOIMA primjenjivati federalni KZ)

MUPKS će tražiti trajno zatvaranje problematičnih ugostiteljskih objekata...
Ovo je jos uvijek na nivou traziti, ali praticemo hoce li biti. Da li bi bilo i ovog trazenja da nije bilo protesta? Ne bi? Kontate li sad? A za ovaj zatvor na Igmanu je gospodja u roza naocarama i crne duge kose direkt na barikadi rekla Mehmedicu da ovo uradi. Mogao si i ti doci bjelurda pa reci nesto. Ali ne, nisam zato sto njanajnajanjanajana... More...
valterbranisarajevo

#1033 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Post by valterbranisarajevo »

Baš me interesuje hoće li što se tiče 3. zahtjeva biti jači argumenti MUP-a ili npr. gazde recimo objekta The Club, gdje je sinoć kako piše u oslobođenju policija opet sinoć "spriječila tuču"? :?
vruce pivo

#1034 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Post by vruce pivo »

bjelurda wrote:Ja koliko sam cuo iz pouzdanih izvora taj amar mistic nije bas skroz cist i imo je nekog tala sa celom. i to sto pricaju da je ubijen sto nije posluzio nekoga picem isto nije istina po mojim saznanjima. ja koliko sam cuo amar je oduzeo pistolj ovom jednom od ubica i zato su ovi nasrnuli na njega i dok su mu oduzimali pistolj ova dvojica upucali su ga. osudjujem ubice i ja bi im licno sad presudio ali smatram da se previse prasine diglo oko ovoga svega i da ovo neko zestoko gura zbog svojih nekih politickih ciljeva samo sto smo mi jos mali da to dokucimo i to me jako ljudi sto ce iz svega ovoga neko izvuci svoju korist a jadna porodica ce na kraju ostati bez svoga najmilijeg i nista vise
A zbog cega ti nisi digao svoje lijeno dupe sa stolice i otisao na proteste i upitao nekog od Amarovih prijatelja kako i sta se desilo i ko je bio Amar,vjerujem da bi ti svaki od njih sa suzama u ocima sve rekao i da bi se poslije toga stidio zbog ovih bljuvotina koje si napisao..
Istina je da je Amar uspio da iz ruku izbije pistolj sa kojim su ga prethodno udarali...istina je da se i taj pistolj nalazio u Amarovim rukama i da je i on mogao da puca u njih,ali nije,jer on nije osoba koja bi mogla da ispali na nekog metak i da ga ubije i rani vec je taj isti pistolj vratio u ruke ubice koji mu je odmah ispalio metak u glavu,dok je Amar lezao na zemlji i rekao:"Eto ti pa sad glumi mangupa"...
Tebi mogu samo poruciti da ne vjerujes u sve te mahalske price koje cujes ispijajuci kafe po gradu vec da dodjes na lice mjesta ispred kafica gdje se sve to desilo i saznas citavu istinu i upoznas Amara preko njegovih prijatelja koji vec nocima spavaju na ulici slusajuci dobacivanja iz auta u stilu "eto vam Vuka bjezite" i prijatelja koji su i sami izgubili nadu da tim satorima i protestima nece postici skoro nista ali opet tu borave jer ne mogu podnjeti da sve ovo sto se desilo prodje bez nekakve osude i da Amarova smrt ostane samo pusta brojka i statistika crne hronike ovog prokletog grada ciji stanovnici na kraju i zasluzuju da im se desavaju ovakve stvari jer svojom inertnošću ,nebrigom i nezainteresovanošću i ne mogu ocekivati da zive u normalnom gradu i drzavi..
adnan06

#1035 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Post by adnan06 »

valterbranisarajevo wrote:Baš me interesuje hoće li što se tiče 3. zahtjeva biti jači argumenti MUP-a ili npr. gazde recimo objekta The Club, gdje je sinoć kako piše u oslobođenju policija opet sinoć "spriječila tuču"? :?
Ma ako i prvo prodje, bolje ista nego nista. Sta je sa preuredjenjem kasarni? Dabogda zatvorili ijedan kafic. Ovo pod 2.) je smijesno. Narocito s obzirom na cinjenicu da su ljudi jako brzo svejedno vani. Ovo lupam, ali nije to visa matematika, moze se i mora doci do podataka koji pokazuju sta se desava s ljudima kod kojih se nadje nelegalno oruzje. Nisu to nekakve ublehe, sve bi se trebalo znati.
alica.k

#1036 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Post by alica.k »

ovo gdje mi zivimo to nije drzava, to je jedna cista zajebancija. u drzavama puno siromasnijim i nerazvijenijim od bosne postoje pravi pravcati zatvori gdje zatvaraju kriminalce (i nekriminalce al to je vec druga prica). a kod nas kazu da ce
Vlada KS će tražiti da se zatvor na Igmanu od poluotvorenog pretvori u zatvor zatvorenog tipa.
hej vlada ce TRAZITI. nema tu sta da se trazi, pa podrazumijeva se da postoji adekvatan zatvor iz kojeg ubica nece moci izaci da proseta po gradu i ubije jos nekog. svugdje osim kod nas, ocito!

cuj "bolje ista nego nista". tobe jarabi.
hondagirl

#1037 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Post by hondagirl »

adnan06 wrote:
valterbranisarajevo wrote:Baš me interesuje hoće li što se tiče 3. zahtjeva biti jači argumenti MUP-a ili npr. gazde recimo objekta The Club, gdje je sinoć kako piše u oslobođenju policija opet sinoć "spriječila tuču"? :?
Ma ako i prvo prodje, bolje ista nego nista. Sta je sa preuredjenjem kasarni? Dabogda zatvorili ijedan kafic. Ovo pod 2.) je smijesno. Narocito s obzirom na cinjenicu da su ljudi jako brzo svejedno vani. Ovo lupam, ali nije to visa matematika, moze se i mora doci do podataka koji pokazuju sta se desava s ljudima kod kojih se nadje nelegalno oruzje. Nisu to nekakve ublehe, sve bi se trebalo znati.

hehehehe, neki dan citam, u Dnevnom avazu, cini mi se, koliko vojnih objekata (kasarni) zjapi prazno, nabijaju troskove MO, a niko nece da ih preuzme i osmisli bilo kakvu svrhu istih...ccc....

a citam danas i ovo, (jest da ovo sve znamo, al et.....):

"Prema istraživanju UNDP-a, oko pola miliona građana u Bosni i Hercegovini je nelegalno naoružano, a od završetka rata do 2003. godine od tog oružja stradalo je 8.000 osoba.

Posljedica je to nepostojanja odgovarajuće zakonske regulative, ali i nedostatka kaznenih ustanova zbog čega se dešava da stotine osuđenih za kazneno djelo posjedovanja oružja slobodno šetaju bosanskohercegovačkim gradovima.
Danas je u centru Sarajeva NN lice opljačkalo Vakufsku banku i uz prijetnju pištoljem, otuđilo određenu količinu novca. Prema podacima policije, zabilježena je i krađa novca u jednoj prodavnici, također uz prijetnju pištoljem. Prošle sedmice ubijen je Amar Mistrić, u koga su pucala dvojica naouružanih mladića.

Ovakvi policijski izvještaji postali su svakodnevnica u Bosni i Hercegovini. To ne treba da čudi ako se zna da zemlja nema zakon o oružju, pa samim tim ni zvaničnih podataka o broju nelegalno naoružanih osoba.

Menadžerka kontrole lakog oružja i municije UNDP-a Amna Berbić kaže da je to posljedica nepostojanja okvirnog i harmonizacije zakona na nivou entiteta i kantona:

„Ne postoji nijedan zakon na nivou Federacije nego postoje zakoni na nivou kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, a oni su prilično zastarjeli jer je većina njih prepisana iz starog sistema. To znači da je neophodna jedna detaljna revizija tih zakona i izmjene i dopune.“
Osim pištolja, koje policija najčešće plijeni u akcijama prikupljanja nelegalnog oružja, nije rijedak slučaj da građani posjeduju razne vrste eksplozivnih naprava, municije, pa čak i ručne bacače raketa. Jedan od problema je što osobe nelegalno oružje koriste na javnim mjestima, ali i loša kaznena politika.

Tako se dešava da policija uhapsi osobu koja nelegalno posjeduje pištolj, a zbog nedostatka kaznenih ustanova na stotine osuđenih slobodno šetaju bosanskohercegovačkim gradovima. Šef Ureda za odnose sa javnošću MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić:

„Mislim da bi trebalo pojačati kaznene sankcije, dakle ona mogućnost od šest mjeseci do dvije godine, da se koriste maksimalno visoke kazne za takve osobe, ne samo da bi se oni kaznili nego da bi se obeshrabrili i eventualno neki drugi ljudi koji bi nabavili nelegalno oružje i nosili ga na javnim mjestima.“

Pored velike količine nelegalnog naouružanja, zabrinjavajući je podatak da su osobe koje su vlasnici nelegalnog oružja najčešće mlađe dobi. Psiholog Ibrahim Prohić ističe da je to posljedica poremećnog sistema društvenih vrijednosti u kojem su mladi prepušteni sami sebi i na taj način pronalaze one modele ponašanja za koje misle da su za njih dobri. Na naše pitanje koliko je rat u BiH uticao na sve veću pojavu nelegalno stečenog oružja, Prohić odgovara:

„Ono što je tradicionalno za Bosnu i za Bosanca bila čakija, odnosno nož, dakle hladno oružje, danas je to vatreno oružje. Upravo je do te transformacije na kulturološkom planu došlo tokom rata i poslije rata.“
pisac_1

#1038 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Post by pisac_1 »

Zaista mi je zao ovih momaka, jer su stradali od huliganske ruke...

Ali gdje je pravda ljudi? Niko ne spominje Magdija, covjeka koji je takodjer stradao od huliganske ruke? Mozemo li biti malo objektivniji, pa ako zelite, i profesionalniji (za novinare)?

Zar ovo nije ocigledna diskriminacija?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1039 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Post by Truba »

što se novinara tiče jedino što možeš jeste da prestaneš pratiti taj medij... sve ostalo je miješanje u uređivačku politiku i vršenje pritiska na novinare što nije OK
dimu

#1040 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Post by dimu »

nisam bio u sarajevu za vrijeme svih ovih desavanja, ubistva i protesta pa me zanima jedna stvar...

zasto nisu pozvali policiju kad su ih vec ova dvojica maltretirali i tjerali na produzavanje radnog vremena i sluzenja pica ???

mislim ono malo i nema smisla ocekivati od policije da je na visini zadatka a ne zvati ih kada treba ...

da su zvali policiju, ovi bi bili uhapseni jer su bili naoruzani...

kako ocekivati od policije da radi svoj posao ako cemo radije pustit i udovoljavat tako nekim likovima da im se ne bi zamjerili, umjesto da pozovemo policiju da rijesi problem...
hondagirl

#1041 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Post by hondagirl »

vruce pivo wrote:Tebi mogu samo poruciti da ne vjerujes u sve te mahalske price koje cujes ispijajuci kafe po gradu vec da dodjes na lice mjesta ispred kafica gdje se sve to desilo i saznas citavu istinu i upoznas Amara preko njegovih prijatelja koji vec nocima spavaju na ulici slusajuci dobacivanja iz auta u stilu "eto vam Vuka bjezite" i prijatelja koji su i sami izgubili nadu da tim satorima i protestima nece postici skoro nista ali opet tu borave jer ne mogu podnjeti da sve ovo sto se desilo prodje bez nekakve osude i da Amarova smrt ostane samo pusta brojka i statistika crne hronike ovog prokletog grada ciji stanovnici na kraju i zasluzuju da im se desavaju ovakve stvari jer svojom inertnošću ,nebrigom i nezainteresovanošću i ne mogu ocekivati da zive u normalnom gradu i drzavi..

e citam i ne mogu da vjerujem!!!!
prosto me eto veceras da vidim te novopecene saljivdzije sa izuzetnih smislom za humor.... :x :x :x

a vi koji se jos okupljate, svaka vam cast.....
i manite se trosenja vremena i jos vise zivaca na necije suplje price po forumima i objasnjavanja nekima svoje razloge i ciljeve.
Pokazali ste i dokazali ko je (i kakav bio) momak koji je poginuo, a i to da pojam "mahala" i "mahalska raja" jos uvijek negdje postoji (naravno, ovo mislim u pozitivnm smislu, da neko ne bi pogresno protumacio). i da ta vasa mahala vrijedi necem.
nije samo na vama da mijenjate svijet i ono truhlo u njemu.

ko nije skontao, nikad i nece.

pozdrav.
mrtva kokoš

#1042 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Post by mrtva kokoš »

dimu wrote:nisam bio u sarajevu za vrijeme svih ovih desavanja, ubistva i protesta pa me zanima jedna stvar...

zasto nisu pozvali policiju kad su ih vec ova dvojica maltretirali i tjerali na produzavanje radnog vremena i sluzenja pica ???

mislim ono malo i nema smisla ocekivati od policije da je na visini zadatka a ne zvati ih kada treba ...

kako ocekivati od policije da radi svoj posao ako cemo radije pustit i udovoljavat tako nekim likovima da im se ne bi zamjerili, umjesto da pozovemo policiju da rijesi problem...
prijetelju, moje shvatanje je sto to nisu uradili je sl.
pozvali bi policiju, ista bi dosla u kafic pohapsili bi ih i vec bi sutra ta dvojica opet bila na slobodi...vjerovatno je i amar razmisljao ovako i pokusavao na miran nacin da se rijesi ovih krvnika jer u suprotnom dobio bi nove neprijatelje koji bi sigurno gledali kako da se osvete,e sada opet mi samo mozemo preducirati kako bi se to zavrsilo...nazalost to nije krenulo u najboljem pravcu i dogodilo se to sto se dogodilo...
ja jedino znam da je policija u ovom slucaju najmanje kriva oni koliko toliko rade svoj posao, i jeste ovo poraz sarajeva da je ovo sve kako treba svako bi kod koga bude pronadjen pistolj dobio 2 metra automatski po privodjenju bez ikakvog sudjenja pa neka cijepa drva. tada se sigurno ne bi se nosali pistolji kako se nosaju danas, a ko je je za to odgovoran znamo i sami...
zelenashica

#1043 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Post by zelenashica »

Hm,ne mislim baš da su "objekti"ti koji su problematični,...šta zatvore jedan,tipovi se presele u drugi i tako unedogled...mislim da je puno bolje rješenje bazirati se na izmjene zakona po pitanju počinitelja a ne krenuti redom u zatvaranje problematičnih objekata....šta pozatvaramo sve objekte,oni krenu po parkovima,...hoćemo li zatvoriti i parkove.... :D ljudi su problem,a sad je ne bitno gdje prave te probleme :roll:
fixer

#1044 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Post by fixer »

Splinter wrote:
dimu wrote:nisam bio u sarajevu za vrijeme svih ovih desavanja, ubistva i protesta pa me zanima jedna stvar...

prijetelju, moje shvatanje je sto to nisu uradili je sl.
pozvali bi policiju, ista bi dosla u kafic pohapsili bi ih i vec bi sutra ta dvojica opet bila na slobodi...vjerovatno je i amar razmisljao ovako i pokusavao na miran nacin da se rijesi ovih krvnika jer u suprotnom dobio bi nove neprijatelje koji bi sigurno gledali kako da se osvete,e sada opet mi samo mozemo preducirati kako bi se to zavrsilo...nazalost to nije krenulo u najboljem pravcu i dogodilo se to sto se dogodilo...
ja jedino znam da je policija u ovom slucaju najmanje kriva oni koliko toliko rade svoj posao, i jeste ovo poraz sarajeva da je ovo sve kako treba svako bi kod koga bude pronadjen pistolj dobio 2 metra automatski po privodjenju bez ikakvog sudjenja pa neka cijepa drva. tada se sigurno ne bi se nosali pistolji kako se nosaju danas, a ko je je za to odgovoran znamo i sami...
Nisu mogli zvati policiju kad su Vuk i Herak napali cim im je neko spomenuo da sad moraju ici.
dimu

#1045 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Post by dimu »

zar nije kafic trebao raditi do 23h a ubistvo se desilo izmedju ponoci i 01h ?

@splinter ... razumijem ja to, nece probleme pa ne zovu policiju... ali kako onda promjeniti stanje sadasnje, ako cemo uvijek birati to drugo a ne policiju ?

treba od neceg poceti...
mrtva kokoš

#1046 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Post by mrtva kokoš »

dimu wrote:zar nije kafic trebao raditi do 23h a ubistvo se desilo izmedju ponoci i 01h ?

@splinter ... razumijem ja to, nece probleme pa ne zovu policiju... ali kako onda promjeniti stanje sadasnje, ako cemo uvijek birati to drugo a ne policiju ?

treba od neceg poceti...
slazem se ja sa tobom u potpunosti, trebali su pozvati policiju..ali kazem ti ne znam, vjerovatno bih i ja isto postupio da sam bio na njegovom mijestu,lahko je sad nama pricati kako sta...neka mu je lahka crna zemlja,tamo cemo svi zavrsiti prije ili kasnije...
pisac_1

#1047 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Post by pisac_1 »

komi wrote:što se novinara tiče jedino što možeš jeste da prestaneš pratiti taj medij... sve ostalo je miješanje u uređivačku politiku i vršenje pritiska na novinare što nije OK
Druze, u tome i jeste fazon sto bih u tom slucaju, kada bih poslusao tvoj savjet, morao nazalost da prestanem pratiti 99% medija! Nije li to pokazatelj moralnog kraha naseg drustva, ali i islamofobicne atmosfere kada su u pitanju mediji? Mislim da bismo se svi trebali zalagati za jednake arsine, samo tamo cemo biti u prilici da gradimo zdravu zajednicu. Zar ne?
dlfo

#1048 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Post by dlfo »

MmeDeLafayette wrote:Ako cemo vech mak pod konac evo jedna poruka onima koji su na ovoj temi iznosili neistinu uvezi Edina Vuka.
Ne znam gdje je sad onaj user koji je pisao da je njegov otac poginuo u ratu braneci domovinu... ne vidim razloga zashto si lagao? iuli ako si doznao, prije no si objavil te informacije trebal si se raspitati tko i sto tocno prica :)
Naime, ovaj zli ubica je sin Dine i Muradifa sa Dobrinje, ima brata moj vrshnjak (mladji) i opche nije ima veze sa ratom u BiH jer su zivjeli u Njemackoj tijekom agresije....
fuj... e ovakvi koji lazu i pricaju svashta mi se gade... vjerujte mi - inf iz prve ruke!
Tako da Edinovo zlo djelo nije produkt ispiranja uma ratnim traumama i da takve FLOSKULE opche nemaju mjesta na ovakvim stranicama!
Ja sam taj "user" koji je to izjavio i izvinjavam se na tome. Tu sam informaciju dobio od vjerujte izvora koji veoma dobro poznaje situaciju. Adnan Vuk jeste poginuo kao pripadnik Armije BiH i jeste iza sebe ostavio sina, ali nije to njegov otac.
Kasnije kad sam se raspitao i saznao cijelu pricu, te da su u to i umjesani neki moji drugovi jos iz skolskih dana, neke stvari su se poklopile. Morao sam da saznam da bi mi bila mirna savjest.
Naime, kako sam saznao, Vuk je u ratu bio u Njemackoj, roditelji su mu prilicno imucni, majka mu je doktor ili slicno. Daidja mu drzi "O... osiguranje" (nisam siguran za naziv) i neki vjeruju da mu je on pomogao.
Nakon sto je Carli iz Crne Gore napisao ono sto je napisao i nakon jos nekih prijetnji koje su stiglem roditelji zele da njegovog brata, koji je prema svim pricama momak za primjer, prebace u Njemacku, jer se boje za njegov zivot.
Herak je momak koji je upao u lose drustvo, ljudi koji su se s njim druzili kazu da je "seljak" i da nije mogao pratiti to drustvo (misleci na pare).
Jos jednom se izvinjavam i nadam se da mi niko nece zamjeriti na neistini koju sam ranije objavio, zaista nije bilo lose namjere.
Amare neka ti je vjecni rahmet.
fixer

#1049 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Post by fixer »

dlfo wrote:
MmeDeLafayette wrote:Ako cemo vech mak pod konac evo jedna poruka onima koji su na ovoj temi iznosili neistinu uvezi Edina Vuka.
Ne znam gdje je sad onaj user koji je pisao da je njegov otac poginuo u ratu braneci domovinu... ne vidim razloga zashto si lagao? iuli ako si doznao, prije no si objavil te informacije trebal si se raspitati tko i sto tocno prica :)
Naime, ovaj zli ubica je sin Dine i Muradifa sa Dobrinje, ima brata moj vrshnjak (mladji) i opche nije ima veze sa ratom u BiH jer su zivjeli u Njemackoj tijekom agresije....
fuj... e ovakvi koji lazu i pricaju svashta mi se gade... vjerujte mi - inf iz prve ruke!
Tako da Edinovo zlo djelo nije produkt ispiranja uma ratnim traumama i da takve FLOSKULE opche nemaju mjesta na ovakvim stranicama!
Ja sam taj "user" koji je to izjavio i izvinjavam se na tome. Tu sam informaciju dobio od vjerujte izvora koji veoma dobro poznaje situaciju. Adnan Vuk jeste poginuo kao pripadnik Armije BiH i jeste iza sebe ostavio sina, ali nije to njegov otac.
Kasnije kad sam se raspitao i saznao cijelu pricu, te da su u to i umjesani neki moji drugovi jos iz skolskih dana, neke stvari su se poklopile. Morao sam da saznam da bi mi bila mirna savjest.
Naime, kako sam saznao, Vuk je u ratu bio u Njemackoj, roditelji su mu prilicno imucni, majka mu je doktor ili slicno. Daidja mu drzi "O... osiguranje" (nisam siguran za naziv) i neki vjeruju da mu je on pomogao.
Nakon sto je Carli iz Crne Gore napisao ono sto je napisao i nakon jos nekih prijetnji koje su stiglem roditelji zele da njegovog brata, koji je prema svim pricama momak za primjer, prebace u Njemacku, jer se boje za njegov zivot.
Herak je momak koji je upao u lose drustvo, ljudi koji su se s njim druzili kazu da je "seljak" i da nije mogao pratiti to drustvo (misleci na pare).
Jos jednom se izvinjavam i nadam se da mi niko nece zamjeriti na neistini koju sam ranije objavio, zaista nije bilo lose namjere.
Amare neka ti je vjecni rahmet.
Obrni price, mama od Vuka nije doktor, od ovog drugog jest.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#1050 Re: Smrt Amara Mistrica je poraz Sarajeva

Post by Latina »

hondagirl wrote:

hehehehe, neki dan citam, u Dnevnom avazu, cini mi se, koliko vojnih objekata (kasarni) zjapi prazno, nabijaju troskove MO, a niko nece da ih preuzme i osmisli bilo kakvu svrhu istih...ccc....

a citam danas i ovo, (jest da ovo sve znamo, al et.....):

"Prema istraživanju UNDP-a, oko pola miliona građana u Bosni i Hercegovini je nelegalno naoružano, a od završetka rata do 2003. godine od tog oružja stradalo je 8.000 osoba.

Posljedica je to nepostojanja odgovarajuće zakonske regulative, ali i nedostatka kaznenih ustanova zbog čega se dešava da stotine osuđenih za kazneno djelo posjedovanja oružja slobodno šetaju bosanskohercegovačkim gradovima.
Danas je u centru Sarajeva NN lice opljačkalo Vakufsku banku i uz prijetnju pištoljem, otuđilo određenu količinu novca. Prema podacima policije, zabilježena je i krađa novca u jednoj prodavnici, također uz prijetnju pištoljem. Prošle sedmice ubijen je Amar Mistrić, u koga su pucala dvojica naouružanih mladića.

Ovakvi policijski izvještaji postali su svakodnevnica u Bosni i Hercegovini. To ne treba da čudi ako se zna da zemlja nema zakon o oružju, pa samim tim ni zvaničnih podataka o broju nelegalno naoružanih osoba.

Menadžerka kontrole lakog oružja i municije UNDP-a Amna Berbić kaže da je to posljedica nepostojanja okvirnog i harmonizacije zakona na nivou entiteta i kantona:

„Ne postoji nijedan zakon na nivou Federacije nego postoje zakoni na nivou kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, a oni su prilično zastarjeli jer je većina njih prepisana iz starog sistema. To znači da je neophodna jedna detaljna revizija tih zakona i izmjene i dopune.“
Osim pištolja, koje policija najčešće plijeni u akcijama prikupljanja nelegalnog oružja, nije rijedak slučaj da građani posjeduju razne vrste eksplozivnih naprava, municije, pa čak i ručne bacače raketa. Jedan od problema je što osobe nelegalno oružje koriste na javnim mjestima, ali i loša kaznena politika.

Tako se dešava da policija uhapsi osobu koja nelegalno posjeduje pištolj, a zbog nedostatka kaznenih ustanova na stotine osuđenih slobodno šetaju bosanskohercegovačkim gradovima. Šef Ureda za odnose sa javnošću MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić:

„Mislim da bi trebalo pojačati kaznene sankcije, dakle ona mogućnost od šest mjeseci do dvije godine, da se koriste maksimalno visoke kazne za takve osobe, ne samo da bi se oni kaznili nego da bi se obeshrabrili i eventualno neki drugi ljudi koji bi nabavili nelegalno oružje i nosili ga na javnim mjestima.“

Pored velike količine nelegalnog naouružanja, zabrinjavajući je podatak da su osobe koje su vlasnici nelegalnog oružja najčešće mlađe dobi. Psiholog Ibrahim Prohić ističe da je to posljedica poremećnog sistema društvenih vrijednosti u kojem su mladi prepušteni sami sebi i na taj način pronalaze one modele ponašanja za koje misle da su za njih dobri. Na naše pitanje koliko je rat u BiH uticao na sve veću pojavu nelegalno stečenog oružja, Prohić odgovara:

„Ono što je tradicionalno za Bosnu i za Bosanca bila čakija, odnosno nož, dakle hladno oružje, danas je to vatreno oružje. Upravo je do te transformacije na kulturološkom planu došlo tokom rata i poslije rata.“
Jezivo. Grad (pre)opasnog zivljenja.

Nakon Amarovog ubistva koje je po bezumnosti i okrutnosti bez presedana - moraju se desiti promjene u smislu odlucnog obracuna sa kriminalom i osiguravanja sigurnosti gradjana Sarajeva i BiH.

Ubica mora biti osudjen na maksimalnu kaznu, zbog primjera slicnima.

Zakon o nosenju legalnog oruzja se mora poostriti do krajnjih granica. Pogledajte statistiku ubistava u Americi u 2007 ( podaci iz 2008 su jos u obradi ): http://www.fbi.gov/ucr/cius2007/offense ... le_09.html

Prvi na listi su poznanici, pa onda dolaze potpuni stranci. Znaci velika je sansa da ce onaj koji ima oruzje isto i upotrijebiti. Posto niko ne bi volio da mu se to desi ( ukljucujuci i one na vlasti ), nije mi jasno kako je moguce da ne postoji usaglasen Zakon o oruzju u Federaciji/RS - tj na cjelokupnom teritoriju BiH.

Kazne za nelegalno nosenje oruzja moraju biti drakonske - prije svega materijalne ( npr 5.000 EU, pa ko ima nek' placa, ha ja ), a zatim i zatvorske.

Po hitnom postupku obezbijediti dovoljno zatvorskih kapaciteta koristenjem kasarni, uz program resocijalizacije zatvorenika radom.

Alternativa ovome je cekanje da haos ovlada vama, jer vi njime niste ovladali.
Post Reply