Kakvi smo sa Akvaristikom

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Qler

#1026 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Qler »

Ovo je od mog brata akvarij, tako da ja nisam tu uvijek. Ali ako treba pelcera, bit ce uskoro vjerovatno, pa cu mu reci da mi javi kad opet preraste. :)
uradi sam

#1027 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

rumit wrote:Evo, posto smo malo zakazali ovdje, da stavim koju fotku svog novog akvarijuma.

Image
Hahahahah mashala opasan si kolega....dobar tank nema sta...jos malo onog mosa plamenog po kamenju i ima da zvoni..a kahva obavezno u ovo koji dan.. :thumbup:
uradi sam

#1028 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Bekir_SA wrote:Opet spavamo??? :zzzz:
Ma bekire ne spavam ovo malo ljepote se hvata radovi. oko i na kuci malo, odmora more, i to je to..ima jesen pa polahko u nove pohode tu smo mi svi... :thumbup:
rumit

#1029 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

los merengues wrote:pozz sa sve riboljupce
Pomoc: imam mali akvarijum 40x20x20,filter,podlogu ,termometar xD,grijac pa bih htio cuti vase misljenje koliko ribica je preporuceno za ovaj kapacitet i koje vrste,zatim koje biljke preporucujete(neke koje stvarno mogu naci u Sarajevu) i poneki koristan savjet za ovo moju mini verziju,dosada sam pokusao sa gupi,skalar.. i sl mini zoo vrstama ali nakon par mjeseci harakiri :/ ,takodjer sam primjetio pojavu algi cega li vec na zidovima a onaj cistac :x cini mi se pravi vecu stetu nego korist( auu koji on nered ostavi iza sebe :=))))
eto tako neki koristan savjet o vrstama ,podlozi,biljkama,uradi sam svjetlu i tako to
pozzzzz :run:
U 20cm visine bi mogao staviti mahovinu, Anubia nanu, Sagittariu, neke nize Cryptocorine ...
30l je najidealniji za jednog Betta muzijaka i 2-3 Corydorasa.
Ako ti se ne svidja borac mogao bi umjesto njega staviti 6 razborica ili crnih tetri.
Kojeg cistaca imas?
Nikad ne mijenjaj svu vodu iz akvarijuma, nego jednu trecinu sedmicno. Ako imas mogucnost, u filter stavi keramicke valjke ili sta drugo od bio-materijala. Koji ti je filter?
Za rasvjetu mozes staviti obicnu lampu sa stednom daylight sijalicom.
Male akvarijume je inace teze odrzavati nego velike.
rumit

#1030 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Bekir_SA wrote:
javi mi se za regulator imam jedan probaj ga pa ćemo se dogovoriti ;) 061 484 164

Gdje je onaj "uradi sam" niđe ga :) imam neki plan, dobio sam malo prostora taman za jednog giganta 180x40x50 pa bi sa njim da to zavrsim, ako neko ima njegov broj neka ga obavjesti da ga trebam ili neka mi pošalje broj...
Ekstra ti je taj plan :-D . Jedva cekam da vidim kako ce izgledati.
Javil ti se @uradi sam? Jestel se sta dogovorili?
Za regulator cemo vidjeti. Ne znam hocu li sa ovim svojim sta moci uraditi. Koji ti je regulator? Jel onaj tvoj sa jednim manometrom?

@Qler, fino ti je ovo kod brata ispalo. Jel ovo ima malih?

@JosePb, potrazi na ebuy-u akvaristicke regulatore sa dva manometra i iglicastim ventilom. Izbor zavisi od tvog djepa :) .
Pogledaj i kod Armana. Meni se cini da je imao neki JBL-ov regulator.
Qler

#1031 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Qler »

od jedne ture xifa ostale su dvije, sad je ubacio balck molly, i vec su u velikom akvariju jedno 5 komada. Jos ima u mrjestilici malih.

Sljedece cemo gupice, jer ne mozemo sve odjednom, pa tako idemo, jedna po jedna zenka, a ako se sta omrijesti u medjuvremenu, skalari to potamane. A i oni, skalari, se podijelili u parove, tacnije dva para, pa svako malo bacaju ikru.. :D
los merengues
Location: Na obroncima brda Radogost sjeverozapadno od sela Radonići

#1032 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by los merengues »

rumit wrote:
los merengues wrote:pozz sa sve riboljupce
Pomoc: imam mali akvarijum 40x20x20,filter,podlogu ,termometar xD,grijac pa bih htio cuti vase misljenje koliko ribica je preporuceno za ovaj kapacitet i koje vrste,zatim koje biljke preporucujete(neke koje stvarno mogu naci u Sarajevu) i poneki koristan savjet za ovo moju mini verziju,dosada sam pokusao sa gupi,skalar.. i sl mini zoo vrstama ali nakon par mjeseci harakiri :/ ,takodjer sam primjetio pojavu algi cega li vec na zidovima a onaj cistac :x cini mi se pravi vecu stetu nego korist( auu koji on nered ostavi iza sebe :=))))
eto tako neki koristan savjet o vrstama ,podlozi,biljkama,uradi sam svjetlu i tako to
pozzzzz :run:
U 20cm visine bi mogao staviti mahovinu, Anubia nanu, Sagittariu, neke nize Cryptocorine ...
30l je najidealniji za jednog Betta muzijaka i 2-3 Corydorasa.
Ako ti se ne svidja borac mogao bi umjesto njega staviti 6 razborica ili crnih tetri.
Kojeg cistaca imas?
Nikad ne mijenjaj svu vodu iz akvarijuma, nego jednu trecinu sedmicno. Ako imas mogucnost, u filter stavi keramicke valjke ili sta drugo od bio-materijala. Koji ti je filter?
Za rasvjetu mozes staviti obicnu lampu sa stednom daylight sijalicom.
Male akvarijume je inace teze odrzavati nego velike.
hvala za ove savjete,nego sam ostao duzan informacije za filter:Atman power liquid filter,Q 230l/h,o,5m.
cistaca vise nemam:( pa ako moze i savjet u vezi njih,btw ima li ove mahovine i ostalih travki kupiti negdje sem kod armana ?
eh moram sad naci i te keramicke valjke ili bio materijal ,bice cini mi se jos pitanja :-) :-)
elem hvala za sad hitam u potragu :run:
rumit

#1033 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

los merengues wrote: hvala za ove savjete,nego sam ostao duzan informacije za filter:Atman power liquid filter,Q 230l/h,o,5m.
cistaca vise nemam:( pa ako moze i savjet u vezi njih,btw ima li ove mahovine i ostalih travki kupiti negdje sem kod armana ?
eh moram sad naci i te keramicke valjke ili bio materijal ,bice cini mi se jos pitanja :-) :-)
elem hvala za sad hitam u potragu :run:
Ako ti je unutrasnji filter nema potrebe za keramikom. Nema gdje stati, a u filteru vec imas karbonske spuzve. Samo kad peres filter te spuzvice nemoj prati vodom iz cesme. Izvadis malo akvarijumske vode i u njoj operi spuzve.
Za ponudu biljaka u Sa ne znam. S tim da je ljeto slabo da sta ima.
JosePB

#1034 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by JosePB »

Za taj mali akvarij ti je najbolje nabaviti onaj mali filter koji se koristi u mrijestilicama a radi na principu zraka i kosta jedno 6 KM kod Armana, s tim da ga ti moras sloziti odnosno staviti materijal za filtraciju u njega. Ne znam za druge ali za male AQ taj mi se pokazao kao najbolji...ne kazem da su ovi losi ali ako nema regulator brzine protoka onda voda dobije kruzni tok i ribice stalno plivaju i nemaju mira i odmora...ovaj se i lakse cisti, ja sam u svoj na dno stavio malo sitnog sljunka, pa malo kerramike, pa malo vate i na kraju spuzvu i voda mi je cista kao staklo. Ja malo oduzi ali se nadam da ce pomoci :thumbup:
holowey

#1035 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by holowey »

par pitanja od strane totalnog pocetnika :)

- imam vanjski filter tetra ex-400, radi savrseno, voda kristalno cista, ribice uzivaju (bar mi se tako cini)...smije li se filter iskljucivati? sta uraditi ako dodje do nestanka struje? recimo nema struje 10-15min, da li trebam onda ocistiti filter i poceti cikliranje ispocetka ili je sve ok da nastavi gdje je stao?

- kontao sam u akvarij staviti mopani drvo i na njega vezati neku biljcicu, recimo anubiu nanu (valjda prezivi ribice)... drvo sam otkuhao u slanoj vodi, promijenio vodu i opet otkuhao...sada sam ga stavio da odstoji u hladnoj vodi par dana... koliko dugo bi trebalo odstajati u vodi? pitam jer je prilikom kuhanja pustalo crvenkastu boju... da li bih trebao dodati hipermangan u ovu hladnu vodu u kojoj se sada nalazi kako bih bio siguran da je drvo dezinfikovano ili je ovo otkuhavanje bilo dovoljno?

- kako rashladiti vodu? u akvariju se brckaju dvije pajcolanke... one su zvanicno hladnovodne ribice ali otkako su ove vrucine temperatura vode ne pada ispod 27c... pretpostavljam da je u velikoj mjeri krivac i zracna pumpa koja s vana uzima topao zrak i upumpava ga u akvarij... da postavim ventilatore koje bih skinuo sa kucista racunara? svaki savjet kako da ovo regulisem je dobrodosao?
rumit

#1036 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

holowey wrote:par pitanja od strane totalnog pocetnika :)

- imam vanjski filter tetra ex-400, radi savrseno, voda kristalno cista, ribice uzivaju (bar mi se tako cini)...smije li se filter iskljucivati? sta uraditi ako dodje do nestanka struje? recimo nema struje 10-15min, da li trebam onda ocistiti filter i poceti cikliranje ispocetka ili je sve ok da nastavi gdje je stao?

- kontao sam u akvarij staviti mopani drvo i na njega vezati neku biljcicu, recimo anubiu nanu (valjda prezivi ribice)... drvo sam otkuhao u slanoj vodi, promijenio vodu i opet otkuhao...sada sam ga stavio da odstoji u hladnoj vodi par dana... koliko dugo bi trebalo odstajati u vodi? pitam jer je prilikom kuhanja pustalo crvenkastu boju... da li bih trebao dodati hipermangan u ovu hladnu vodu u kojoj se sada nalazi kako bih bio siguran da je drvo dezinfikovano ili je ovo otkuhavanje bilo dovoljno?

- kako rashladiti vodu? u akvariju se brckaju dvije pajcolanke... one su zvanicno hladnovodne ribice ali otkako su ove vrucine temperatura vode ne pada ispod 27c... pretpostavljam da je u velikoj mjeri krivac i zracna pumpa koja s vana uzima topao zrak i upumpava ga u akvarij... da postavim ventilatore koje bih skinuo sa kucista racunara? svaki savjet kako da ovo regulisem je dobrodosao?
Ako nemas potrebe filter nemoj iskljucivati. Kad je iskljucen nema have i bakterije zamru. 10-15 min nije problem.

Dovoljno je panj samo prokuhavati. Mopan inace podugo pusta boju, ali to ne smeta ribicama. Aktivni ugalj iz filtera ce izbistriti vodu.

Zlatne ne bi trebale anubu dirati. Samo je dobro svezi da je slucajno ne iscupaju. Mozes staviti i drugih biljaka, samo sto ih trebas kamenjem ucvrstiti da ih ne pocupaju.

Sto se temperatura tice pajcolanke mogu durati na 27. Iako im ovakve temperature usporavaju metabolizam i skracuju duzinu zivota. Ako ribice idu na povrsinu po vazduh pojacaj pumpu za zrak. Za pocetak bi mogao malo podici poklopac, ako ga imas. To bi moglo za stepen-dva da spusti temperaturu.
Ventilator bi trebao pomoci.

Koliki akvarijum si napravio?
holowey

#1037 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by holowey »

rumit wrote:
holowey wrote:par pitanja od strane totalnog pocetnika :)

Ako nemas potrebe filter nemoj iskljucivati. Kad je iskljucen nema have i bakterije zamru. 10-15 min nije problem.

Dovoljno je panj samo prokuhavati. Mopan inace podugo pusta boju, ali to ne smeta ribicama. Aktivni ugalj iz filtera ce izbistriti vodu.

Zlatne ne bi trebale anubu dirati. Samo je dobro svezi da je slucajno ne iscupaju. Mozes staviti i drugih biljaka, samo sto ih trebas kamenjem ucvrstiti da ih ne pocupaju.

Sto se temperatura tice pajcolanke mogu durati na 27. Iako im ovakve temperature usporavaju metabolizam i skracuju duzinu zivota. Ako ribice idu na povrsinu po vazduh pojacaj pumpu za zrak. Za pocetak bi mogao malo podici poklopac, ako ga imas. To bi moglo za stepen-dva da spusti temperaturu.
Ventilator bi trebao pomoci.

Koliki akvarijum si napravio?
ovo za filter sam pitao just in case, da znam sta mi je ciniti ako dodje do gasenja...tnx za info...

akvarij je zapremine 72 litra ali nije napunjen do vrha pa racunam da ima oko 60 litara vode... sinoc sam skinuo poklopac i do jutra je temp spala na 26c...ostavicu dan dva ovako da vidim kako ce se kretati temperatura...

sto se tice ventilatora, ne znam na koji nacin da ih zastitim od vode jer ce puhanjem uzburkavati vodu a onda bi voda mogla da napravi kratki spoj na ventilatoru i eto belaja...

na povrsinu se dizu samo kada se priblizim akvariju jer kontaju da stize klopa, inace se krecu po citavim akvariju...

kako razlikovati muzjaka od zenke? na netu sam vidio neke opise kao da bi zenka mogla imati malo zaobljeniji stomak u odnosu na muzjaka i da kada se muzjaku "digne cuna" da on gurka zenku u stomak, a ove moje dvije se jutros bas tako nekako ponasaju... jutros im bacim malo hrane za dorucak ova ribica koja ima zaobljen stomak se podigne do povrsine da uzme klopu a ova druga ne prestaje sa gurkanjem u stomak sa strane i odozdo, na hranu skoro da nije obracala paznju... nesto kontam da su suvise male/mlade da bi mogle biti spolno zrele jer je ova zaobljenog stomaka 4cm bez repa a ova druga 5cm, ali nigdje nisam nasao detalje o odnosu velicine i spolne zrelosti...
los merengues
Location: Na obroncima brda Radogost sjeverozapadno od sela Radonići

#1038 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by los merengues »

JosePB wrote:Za taj mali akvarij ti je najbolje nabaviti onaj mali filter koji se koristi u mrijestilicama a radi na principu zraka i kosta jedno 6 KM kod Armana, s tim da ga ti moras sloziti odnosno staviti materijal za filtraciju u njega. Ne znam za druge ali za male AQ taj mi se pokazao kao najbolji...ne kazem da su ovi losi ali ako nema regulator brzine protoka onda voda dobije kruzni tok i ribice stalno plivaju i nemaju mira i odmora...ovaj se i lakse cisti, ja sam u svoj na dno stavio malo sitnog sljunka, pa malo kerramike, pa malo vate i na kraju spuzvu i voda mi je cista kao staklo. Ja malo oduzi ali se nadam da ce pomoci :thumbup:
hvala za savjet drug idem to traziti, nesto su mi sumnjivi ovi filteri sa spuzvicom,non stop pumaju a nesto slaba fajda od njega, jedino sto se baloncici stvaraju pa pjeni ko djakuzi :lol: :lol: , i da ima regulator protoka ( speed/slow)
i da opet jedno pitanje za podlogu :kod armana sam uzeo onaj sljunak ili sta vec(kao neke keramicke granule) pa se pitam hoce li travke u tom rasti, zdrav razum mi kaze da nece al rekoh da opet pitam iskusnije...
Friesian

#1039 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Friesian »

@Qler - mozes li reci koji je naziv te tecnosti.. ja imam 5 vrsta biljaka u aq ali niti da rastu niti da se osuse... samo tako stoje.. cak i ta biljka sto ste je sisali, koja inace raste kao luda, kod mene i ne mrda.... :(
Friesian

#1040 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Friesian »

@Qler - mozes li reci koji je naziv te tecnosti.. ja imam 5 vrsta biljaka u aq ali niti da rastu niti da se osuse... samo tako stoje.. cak i ta biljka sto ste je sisali, koja inace raste kao luda, kod mene i ne mrda.... :(
Bekir_SA

#1041 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

los merengues wrote:
JosePB wrote:Za taj mali akvarij ti je najbolje nabaviti onaj mali filter koji se koristi u mrijestilicama a radi na principu zraka i kosta jedno 6 KM kod Armana, s tim da ga ti moras sloziti odnosno staviti materijal za filtraciju u njega. Ne znam za druge ali za male AQ taj mi se pokazao kao najbolji...ne kazem da su ovi losi ali ako nema regulator brzine protoka onda voda dobije kruzni tok i ribice stalno plivaju i nemaju mira i odmora...ovaj se i lakse cisti, ja sam u svoj na dno stavio malo sitnog sljunka, pa malo kerramike, pa malo vate i na kraju spuzvu i voda mi je cista kao staklo. Ja malo oduzi ali se nadam da ce pomoci :thumbup:
hvala za savjet drug idem to traziti, nesto su mi sumnjivi ovi filteri sa spuzvicom,non stop pumaju a nesto slaba fajda od njega, jedino sto se baloncici stvaraju pa pjeni ko djakuzi :lol: :lol: , i da ima regulator protoka ( speed/slow)
i da opet jedno pitanje za podlogu :kod armana sam uzeo onaj sljunak ili sta vec(kao neke keramicke granule) pa se pitam hoce li travke u tom rasti, zdrav razum mi kaze da nece al rekoh da opet pitam iskusnije...
ak mislis stavljati Anubiju ili slicne biljke koje se vezu za drvo, kamen ili nesto u aqv podloga ti ne treba...
ako mislis nesto ozbiljnije sa biljkama onda ti je potrebna podloga, jer iz nje biljke crpe minerale i ostale hranjive tvari potrebne za njihov uspjesan rast...
Za podlogu mozes koristiti obicnu zemlju (crnicu) ona sto se kupuje za sadjenje cvijec ali je prvo moras pripremiti tako sto ces je par dana potopiti u neku posudu sa vodom, ono sto ti padne na dno posude stavljas u aqv kao podlogu...
Mozes koristiti neki od supstrakta koji se moze kupiti po zoo shopovima, preporucujem ti neki od JBL supstrakta kod mene se odlicno pokazao...
mozes i napraviti mjesavinu izmedju ovo dvoje na nacin 2/1 ako uzmes 10L supstrakta dodajes 5L zemlje...
na posljetku svega imas sirok spektar gnoiva koji se koriste u kombinaciji za dobar rast bilja, preporucujem ti JBL Ferropol24...
I naravno za biljke skoro da je neophodan CO2 sistem od onih koji bi sam napravio (na internetu mozes naci dosta o njima) i ovih malo profesionalnijih sa CO2 bocama...

Pozzzz i sretno....

Image
Qler

#1042 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Qler »

Friesian wrote:@Qler - mozes li reci koji je naziv te tecnosti.. ja imam 5 vrsta biljaka u aq ali niti da rastu niti da se osuse... samo tako stoje.. cak i ta biljka sto ste je sisali, koja inace raste kao luda, kod mene i ne mrda.... :(

Ne znam kako se zove, otisao kod Armana, tamo sa nekim momkom popricao, dao mi plava boca, oko 250ml, cep joj je ono kao valovit i na njemu ima skala da znas koliko da naspes. I eto vidio si biljke, buknule "ko' iz vode" :D
rumit

#1043 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Qler wrote:
Friesian wrote:@Qler - mozes li reci koji je naziv te tecnosti.. ja imam 5 vrsta biljaka u aq ali niti da rastu niti da se osuse... samo tako stoje.. cak i ta biljka sto ste je sisali, koja inace raste kao luda, kod mene i ne mrda.... :(
Ne znam kako se zove, otisao kod Armana, tamo sa nekim momkom popricao, dao mi plava boca, oko 250ml, cep joj je ono kao valovit i na njemu ima skala da znas koliko da naspes. I eto vidio si biljke, buknule "ko' iz vode" :D
JBL Ferropol. Posto nemas puno biljaka bolje ti je, za sad, nista da ne stavljas. Samo ce ti alge navaliti. Sredi svjetlo, cesce mjenjaj vodu pa vidi kakva ce ti situacija biti.
los merengues wrote:kod armana sam uzeo onaj sljunak ili sta vec(kao neke keramicke granule) pa se pitam hoce li travke u tom rasti, zdrav razum mi kaze da nece al rekoh da opet pitam iskusnije...
Preko tog supstrata ide i sloj sljunka.

@Bekire, ovo tvoje, kao i uvijek, fino izgleda.
Sta ovo kacis na kamen? Kako idu planovi za novi akvarijum?
Gauchos

#1044 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Gauchos »

Pozdrav

Ako je neki zainteresovan da se jeftino dogovorimo :)
Imam dva veca skalara "obicna" i jednog crnog skalara koje bi prodao, ako je neko zainteresovan neka se javi na PP.

Moze i zamjena za manje ribice (neonke, tetre i sl.)
uradi sam

#1045 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

rumit wrote:
Bekir_SA wrote:

Gdje je onaj "uradi sam" niđe ga :) imam neki plan, dobio sam malo prostora taman za jednog giganta 180x40x50 pa bi sa njim da to zavrsim, ako neko ima njegov broj neka ga obavjesti da ga trebam ili neka mi pošalje broj...

Evo me brate tu sam jedino sto sam u ovo mjesec dva u poslu ko japanac....tu sam...062 522 005.
Bekir_SA

#1046 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

uradi sam wrote:
rumit wrote:
Bekir_SA wrote:

Evo me brate tu sam jedino sto sam u ovo mjesec dva u poslu ko japanac....tu sam...062 522 005.
Ok zapisao sam broj, za sada je veci aqv na cekanju, neki drugi radovi su u toku... sto ne znaci da ga necemo montirat, volio bi ga radit sa nekim iskusnim ko zna sta radi ;)

@rumit
na kamenu je mahovina, cekam je da se smiluje da krene...
Lady Saray

#1047 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Lady Saray »

hoce li ko kupiti gotov akvarij... oooogroman >.< ako ima ko zainteresovan stavicu slike i dimenzije ide full sa svim.. postolje, poklopac, ribice, filtar.. ma sve sam nosi :D
JosePB

#1048 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by JosePB »

haj stavi da vidimo...kolika je litraza, dimenzije? Mozda se i zavrsi nesta ;) bas ovih dana kujem plan za jedan novi AQ jos ako bude odgovarao :D
Qler

#1049 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Qler »

SInoc sam bio kod brata, pa evo dvije slicice sa mobom slikano :)

Image
Image
doktor78

#1050 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Lijepo, samo cini mi se da su skalari vec prerasli ovu velicinu akvarijuma...
Post Reply