Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hrvoje_Hrvatinic

#1026 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Hrvoje_Hrvatinic »

Reče jedna zlatna ribica drugoj - naravno da postoji Bog, jer tko inače mijenja vodu u akvarijumu??!
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1027 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by dr.gog »

BlooQ. wrote: off topic

could i be your Winston Smith? :D would you be my Julia? and zoom could be the Thought police :D
Nije nije, bar ja mislim..ne znam :-) Orwel je ko priručnik za koješta :zoka:

Winstona ima danas koliko hoćeš :( a i Julija.Koliko sam se puta u ratu samo sjetio njihove vjere u svjetlo na kraju tunela.I na koncu napraviše sebi svjetlo, kad ga ni sudbina nije htjela, kao u hepiend filmovima, da napravi..
On slomljen ko pas, paranoičan ,današnji lik moglo bi se reći...čovjek željan ljudskosti od ljudi i duhovne snage od nečeg višeg, jer ono svakodnevno je strpano u čudnovate kutije za nadzor i nevidljiva (kantonalna)ministarstva.I tako naiđe na ženu, shvati da je to sasvim cool :D i eto oni kao provode vrijeme skupa, vode ljubav, uživaju u sasvim normalnim emocijama.A vani zlo i naopako po običaju.
I onda ona odnekud napabirči nekakve čokolade i kafe.I Winston, inače Bosanac :D , se prisjeća da je zapravo tako nekad mirisala kafa i da je čokolada preukusna.I jedu čokoladu i piju kafu u skromnoj sobi u bezobličnom naselju( a opis naselja zapravo savršeno odgovara onim jezovitim blokovima betona koje je DDR napravio za radničku klasu i u kojima danas žive samo duhovi STASI-evih špijuna kućepazitelja).

I čokolada super, kafa još bolja..vole se u beznađu, jer je jedino čista ljubav muškarca i žene ostala netaknuta u suludom svijetu potpunog licemjerja i praznine.

A oko njih anđeli bijahu, ja sam ih dodao u fabulu priče, jer sam samo takva bića mogao da zamislim u blizini, da ih štite od apsolutnog Zla :)
BlooQ.

#1028 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

dr.gog wrote:
BlooQ. wrote: off topic

could i be your Winston Smith? :D would you be my Julia? and zoom could be the Thought police :D
Nije nije, bar ja mislim..ne znam :-) Orwel je ko priručnik za koješta :zoka:

Winstona ima danas koliko hoćeš :( a i Julija.Koliko sam se puta u ratu samo sjetio njihove vjere u svjetlo na kraju tunela.I na koncu napraviše sebi svjetlo, kad ga ni sudbina nije htjela, kao u hepiend filmovima, da napravi..
On slomljen ko pas, paranoičan ,današnji lik moglo bi se reći...čovjek željan ljudskosti od ljudi i duhovne snage od nečeg višeg, jer ono svakodnevno je strpano u čudnovate kutije za nadzor i nevidljiva (kantonalna)ministarstva.I tako naiđe na ženu, shvati da je to sasvim cool :D i eto oni kao provode vrijeme skupa, vode ljubav, uživaju u sasvim normalnim emocijama.A vani zlo i naopako po običaju.
I onda ona odnekud napabirči nekakve čokolade i kafe.I Winston, inače Bosanac :D , se prisjeća da je zapravo tako nekad mirisala kafa i da je čokolada preukusna.I jedu čokoladu i piju kafu u skromnoj sobi u bezobličnom naselju( a opis naselja zapravo savršeno odgovara onim jezovitim blokovima betona koje je DDR napravio za radničku klasu i u kojima danas žive samo duhovi STASI-evih špijuna kućepazitelja).

I čokolada super, kafa još bolja..vole se u beznađu, jer je jedino čista ljubav muškarca i žene ostala netaknuta u suludom svijetu potpunog licemjerja i praznine.

A oko njih anđeli bijahu, ja sam ih dodao u fabulu priče, jer sam samo takva bića mogao da zamislim u blizini, da ih štite od apsolutnog Zla :)
nema čiste ljubavi, u suštini to je interes, a ispod interesa strah od samoće
andrija2007

#1029 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

nema čiste ljubavi, u suštini to je interes, a ispod interesa strah od samoće[/quote]

A ispod straha od samoce? ---- Zelja za druzenjem. :)
BlooQ.

#1030 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

andrija2007 wrote:
A ispod straha od samoce? ---- Zelja za druzenjem. :)[/quote]

its cute but it is wroooooooong :D

i iza zelje za druzenjem je strah od samoce
andrija2007

#1031 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

BlooQ. wrote:
andrija2007 wrote:
A ispod straha od samoce? ---- Zelja za druzenjem. :)

its cute but it is wroooooooong :D

i iza zelje za druzenjem je strah od samoce[/quote]

A da nije iza zelje za samocom strah od druzenja? :idea:
BlooQ.

#1032 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

@andrija :D joj nemojmo komplicirati

čak i vjerovanje u Boga možeš posmatrati kao praiskonski ljudski strah od samoće...šta je sa one strane zavjese...kada umreš odeš u mrak, tamu, samoću... (neofirni povratak na topic :D)
Dozer

#1033 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Dozer »

Par pitanja vjernicima (bez sarkazma i namjere vrijedjanja) - zasto se vjeruje u postojanje nekoga ili necega uzvisenijeg od nas samih?
Zasto se smatra da ne krojimo sami svoju sudbinu?
Da li se radi o tolikoj intelektualnoj i duhovnoj slabosti pa se podrska trazi u necemu izmisljenom, navodno natprirodnom, kao sto je Bog?
arzuhal

#1034 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

Dozer wrote:Par pitanja vjernicima (bez sarkazma i namjere vrijedjanja) - zasto se vjeruje u postojanje nekoga ili necega uzvisenijeg od nas samih?
Da li se radi o tolikoj intelektualnoj i duhovnoj slabosti pa se podrska trazi u necemu izmisljenom, navodno natprirodnom, kao sto je Bog?
Skoro gledam neki film (ne sjećam se ni naslova, ni glumaca, pa čak ni radnje, al' pamtim selektivno ono najvažnije :D ) u kojem jedan hoće da se pomoli ili da organizira vjerski pogreb (nije to ni važno), a drugi mu veli:
-Zar se ti još držiš religije!? I vjeruješ u Boga?
Ka'e mu ovaj moj :D :
-A zar si ti tako ohol da ne dopuštaš postojanje ikog većeg od sebe?
NIN

#1035 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by NIN »

arzuhal wrote:
Dozer wrote:Par pitanja vjernicima (bez sarkazma i namjere vrijedjanja) - zasto se vjeruje u postojanje nekoga ili necega uzvisenijeg od nas samih?
Skoro gledam neki film (ne sjećam se ni naslova, ni glumaca, pa čak ni radnje, al' pamtim selektivno ono najvažnije :D ) u kojem jedan hoće da se pomoli ili da organizira vjerski pogreb (nije to ni važno), a drugi mu veli:
Dakle ti bi se mogao sloziti da su svi koji sumnjaju u postojanje nekog veceg od sebe u sustini oholi? Znaci, neko ko posveti cijeli svoj zivot pomazuci gladnima i bolesnima, i ko istodobno sumnja u postojanje tvog boga jeste ohol?
Dozer

#1036 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Dozer »

Ne arzulah, grijesis. U mojim pitanjima se ne radi o oholosti. S druge strane, tvoj odgovor u stvari nije ponudio nista vise od obicne fraze, jedne od mnogih koje se koriste za opravdavanje vjerovanja u Boga, odnosno nekog viseg bica, a u sustini ne znace nista.

Ja uvijek dopustam i prihvatam da postoji neko i/ili nesto vise i mocnije od mene, ali samo i jedino u materijalnom, vidljivom i opipljivom stanju ili u najmanju ruku na osjetilnoj razini.
Uvijek prihvatam da postoje visi i mocniji od mene kako po pitanju intelekta i svega sto to sa sobom nosi, tako i po pitanju fizicke snage i sposobnosti.
Medjutim, i dalje mi je nejasna ta potreba (necu reci ljudska jer bar trecina ljudi na planeti su nevjernici), za podanickim odnosom spram necega ili nekoga, pa cak i kada ne postoji fizicka osoba koja bi bila gospodar, tada se pribjegava imaginarnoj velicini...
arzuhal

#1037 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

NIN wrote:
arzuhal wrote:
Dakle ti bi se mogao da su svi koji sumnjaju u postojanje nekog veceg od sebe u sustini oholi? Znaci, neko ko posveti cijeli svoj zivot pomazuci gladnima i bolesnima, i ko istodobno sumnja u postojanje tvog boga jeste ohol?
Daj ba NINe :D . Otkud ti tako pojednostavljuješ stvari :) Haj što ja :lol: ....
arzuhal

#1038 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

Obzirom da je krenula lijepa priča, izvinjavam se što neću ostati jer fakat odoh na džumu (petak je). Al' valjda drugi put, inša-Allah :)
BlooQ.

#1039 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

da, posta mi alegorije i pričice sa bebama :shock: osjetih se uvrijeđenom intelektualno
Dozer

#1040 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Dozer »

Hajd', hajd', samo ti. Ja cu to, ipak, posmatrati samo s prozora (kojeg sam sebi zaradih i napravih, ne dobih ga kao "pomoc" od nekoga viseg) :D
BlooQ.

#1041 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

i tako se završava ogorčena borba između ateista i vjernika i ostalih...dok sunce lagano zalazi Dozer puši na pendžeru i otresa arzuhalu pepeo po glavi dok ovaj jede kremite u avliji

Image
Dozer

#1042 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:

Pa da je bila neka ogorcena borba - i nije. Ali hajd'... :)
Ateista

#1043 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

Dozer wrote::lol: :lol: :lol:

Pa da je bila neka ogorcena borba - i nije. Ali hajd'... :)
Pa i nije, ne vidim da je iko od vjernika dao neki konkretan argument... :D

Kad je ogorcena borba, to znaci da smo izjednaceni.
andrija2007

#1044 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

BlooQ. wrote:@andrija :D joj nemojmo komplicirati

čak i vjerovanje u Boga možeš posmatrati kao praiskonski ljudski strah od samoće...šta je sa one strane zavjese...kada umreš odeš u mrak, tamu, samoću... (neofirni povratak na topic :D)
S obzirom da do sada nisi jos nijednom umrla ( na srecu ) onda ne mozes biti toliko sigurna da ces otici u mrak, tamu samocu ... :)
andrija2007

#1045 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

[quote="Dozer"]Ne arzulah, grijesis. U mojim pitanjima se ne radi o oholosti. S druge strane, tvoj odgovor u stvari nije ponudio nista vise od obicne fraze, jedne od mnogih koje se koriste za opravdavanje vjerovanja u Boga, odnosno nekog viseg bica, a u sustini ne znace nista.

Ne Dozer, ti grijesis, Arzuhal nije Arzulah vec Arzuhal ! :lol:
BlooQ.

#1046 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

andrija2007 wrote:
BlooQ. wrote:@andrija :D joj nemojmo komplicirati

S obzirom da do sada nisi jos nijednom umrla ( na srecu ) onda ne mozes biti toliko sigurna da ces otici u mrak, tamu samocu ... :)

the point was: ljude odvajkada zanima sta se desava kad odapnu, i o tome su kontemplirali i kontemplirali i raznorazne stvari iskontruisali od raznih bajki, mitova itd itd

a lijepo je kada znaš da ima neko uz tebe u ovom beskonačnom prostranstvu svemira (jos ako vjerujes da nema drugih inteligentnih oblika zivota...zamisli tek onda te tuge i samoce) i da nisi sam (aludiram na Boga)

ergo, možda su ljudi izmislili koncept Boga da bi bili manje kozmički usamljeni
andrija2007

#1047 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

Ops, isti post.
Last edited by andrija2007 on 17/07/2009 13:57, edited 1 time in total.
andrija2007

#1048 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

a lijepo je kada znaš da ima neko uz tebe u ovom beskonačnom prostranstvu svemira (jos ako vjerujes da nema drugih inteligentnih oblika zivota...zamisli tek onda te tuge i samoce) i da nisi sam (aludiram na Boga)

ergo, možda su ljudi izmislili koncept Boga da bi bili manje kozmički usamljeni[/quote]

Meni licno ponekad teze pada, kad se osjecam "kozmicki" usamljen u punom tramvaju nego u beskonacnom prostranstvu svemira. :(
Dozer

#1049 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Dozer »

Prije ce biti da su pojedini ljudi, totalna manjina u odnosu na ukupni broj ljudi, u nekom momentu izmislili Boga kako bi lakse kontrolisali mase. Tacnije, prije ovog danasnjeg poznavanja Boga, kao necega uzvisenoga, postojala su vjerovanja u razne bogove (mora, vatre, sunca, vode, oluja, leptirova, itd. itd.) jer ljudi nisu sebi mogli objasniti najobicnije prirodne pojave, pa su ih pripisivali nekom nadnaravnom bicu.

Onda, kada su se te pojave vecinom uspjevale objasniti naucnim pristupom, kada se pocelo razumjevati zasto pada kisa, zasto sijevaju munje, zasto grmi, zasto puse vjetar, kako da se zapali vatra, zasto dolazi do poplava, cunamija, najezde insekata, itd. itd., doslo je i vrijeme da se uvede nova uloga za Boga, novo poimanje tog uzvisenog bica, a kako bolje od uvodjenja novih religija. Naravno, krajnja svrha je i tada, kao sto je i danas, kontrola manjine nad masama.
Medjutim, i sudeci po svjetskim trendovima, religijski uticaj je sve slabiji i slabiji i sve vise ljudi okrece ledja tom nadnaravnom, sveznajucem i svecujucem bicu, pogotovo u razvijenim zemljama (sto je i logicno). Uzroci su brojni - od intelektualnog napredovanja koje se sve vise bazira na pragmaticnosti i materijalizmu, pa do ekonomskih faktora koji ne ostavljaju prostora za bilo sta osim golog prezivljavanja.

Po nekom mom misljenju i vidjenju svega ovoga, za nekih 100-150 godina max., sve religije u razvijenom svijetu ce biti toliko minimizirane da nece biti vrijedne ni spomena, a kamoli da ce biti bitne i relevantne bilo kome za bilo sta.
BlooQ.

#1050 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

andrija2007 wrote:a lijepo je kada znaš da ima neko uz tebe u ovom beskonačnom prostranstvu svemira (jos ako vjerujes da nema drugih inteligentnih oblika zivota...zamisli tek onda te tuge i samoce) i da nisi sam (aludiram na Boga)

ergo, možda su ljudi izmislili koncept Boga da bi bili manje kozmički usamljeni
Meni licno ponekad teze pada, kad se osjecam "kozmicki" usamljen u punom tramvaju nego u beskonacnom prostranstvu svemira. :([/quote]

u svemiru bolje mirise ako nista ;-)
Post Reply