Prirodno matematicki fakultet
- Beauty01
#1026 Re: Prirodno matematicki fakultet
Cestitam svima na upisu, i pripremite se za studije, jer je prijemni šaša u odnosu na fax 
- cyprus
#1027 Re: Prirodno matematicki fakultet
Sretno svim budućim kolegama, bez obzira sa kog su odsjeka... Savjet svima je da upru na početku, jer je početak najteži... Kad se to pregura kasnije je mnogo lakše.
PS A kako to da na ovoj temi uvijek dominiraju biolozi?
- IceQueen
#1028 Re: Prirodno matematicki fakultet
Zato sto je Biologija najlaksi studij pa biolozi imaju najvise vremena da forumare!

- Beauty01
#1029 Re: Prirodno matematicki fakultet
Slazem se da je pocetak najtezi. Ko na pocetku kiksa, ili ce se jedva izvuci ili ce ponavljati godinu.cyprus wrote:Sretno svim budućim kolegama, bez obzira sa kog su odsjeka... Savjet svima je da upru na početku, jer je početak najteži... Kad se to pregura kasnije je mnogo lakše.
-
Wolfenstein
#1030 Re: Prirodno matematicki fakultet
E moze li mi neko reci sta treba sad za upis,cuo sam da treba ljekarsko..hvala 
- ČiČke
#1031 Re: Prirodno matematicki fakultet
evo iz konkursaWolfenstein wrote:E moze li mi neko reci sta treba sad za upis,cuo sam da treba ljekarsko..hvala
"Član 10.
Kandidati koji, u skladu sa Konkursom, budu primljeni na odgovarajući studijski program, za
upis u prvu godinu studija, pored već predatih dokumenata, podnose:
- upisni, semestralni list i ŠV-obrazac,
- upisnicu – indeks i
- podatke o zdravstvenom stanju – ljekarsko uvjerenje (izdaje ga Zavod za zaštitu
zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu) "
-
Wolfenstein
#1032 Re: Prirodno matematicki fakultet
E hvala puno,samo mi nije jasno to zadnje (izdaje ga zavod za zastitu zdravlja studenata unsa),jer ja vec imam neko ljekarsko uvjerenje koje sam vadio za polaganje vozackog ispita,moze li to posluzit
- cyprus
#1033 Re: Prirodno matematicki fakultet
Ne može
. Ideš lijepo gore na Koševo, uplatiš 20 KM (čini mi se), popuniš nekakav formular, i oni ti u roku 20 sec na papir napišu da si zdrav
I to ti je to
- ČiČke
#1034 Re: Prirodno matematicki fakultet
zar to nije na ciglanama, neka studentska ambulanta, il se mora na koševo u bolnicu ??cyprus wrote:Ne može. Ideš lijepo gore na Koševo, uplatiš 20 KM (čini mi se), popuniš nekakav formular, i oni ti u roku 20 sec na papir napišu da si zdrav
I to ti je to
- minjonja
#1035 Re: Prirodno matematicki fakultet
ČiČke wrote:zar to nije na ciglanama, neka studentska ambulanta, il se mora na koševo u bolnicu ??cyprus wrote:Ne može. Ideš lijepo gore na Koševo, uplatiš 20 KM (čini mi se), popuniš nekakav formular, i oni ti u roku 20 sec na papir napišu da si zdrav
I to ti je to
zove se studentska poliklinika i samo se tamo moze vaditi ljekarsko i samo odatle vaze pismena opravdanja.
danas se meni napokon zavrsio semestar i zavrsio se trijumfalno sa prvom desetkom
- Industrialyzer
#1036 Re: Prirodno matematicki fakultet
Blizu Gradjevinskog faksa , cca nekih 200m. , je li to to ?
-
Jokericious
#1037 Re: Prirodno matematicki fakultet
Patriotske lige 36. Jel to?Industrialyzer wrote:Blizu Gradjevinskog faksa , cca nekih 200m. , je li to to ?
- minjonja
#1038 Re: Prirodno matematicki fakultet
nije ispit, svi ispiti su gotovi, ovo je bilo upisivanje ocjene koje se moze uraditi tek kad profesorica pregleda herbar.alternativni wrote:
Zbog dana zalosti danas je zabranjeno odrzavati ispite.
- Industrialyzer
#1039 Re: Prirodno matematicki fakultet
Koliko predmeta ima na Biologiji u prvom semestru ?
- minjonja
#1040 Re: Prirodno matematicki fakultet
1. sistematika nizih ahordataIndustrialyzer wrote:Koliko predmeta ima na Biologiji u prvom semestru ?
2. opca i anorganska hemija
3. citologija
4. sistematika algi i gljiva
5. biofizika
- Industrialyzer
#1041 Re: Prirodno matematicki fakultet
Hvala kolegice
Cuo sam da dosta raje ima probleme sa hemijom ali mene brine ova biofizika , koliko tu ima one prave fizike ?
- minjonja
#1042 Re: Prirodno matematicki fakultet
Industrialyzer wrote:Hvala kolegiceCuo sam da dosta raje ima probleme sa hemijom ali mene brine ova biofizika , koliko tu ima one prave fizike ?
ja sam nacula da je sad neki drugi prof na biofizici. meni je predavao legendarni ago sa medicine koji je ljudina i po
ma nije to uopste tesko pogotovo ako si u srednjoj imao fiziku. rade se neki obicni zakoni, sistemi poluga, povrsinski napon vode i sl. kao sto rekoh, nama je ago bio, a sad jel neki novi i ako jeste, kakav, to ne znam.
ruku na srce, hemija je presmijesna na biologiji! ja sam kontala da cu imati tu problema jer sam imala 2-3 u srednjoj, ali izgleda da je ipak moja dvica jaca od nekih petica jer sam ih ja obje u roku polozila. asistentica danijela je diiiivna zena koja predobro objasnjava. a jos se hemija moze poloziti preko parcijala za razliku od svih ostalih predmeta. zbog toga mi nije jasno kako ljudi na tom padaju kad se zna sta ce biti na testu. vazda isto
da dodam jos jedno, najvise problema ipak ima raja sa histologijom
- Industrialyzer
#1043 Re: Prirodno matematicki fakultet
To znam , imam par drugova koji su mi rekli da me cekaju sa histologijom
Ma Boze moj , sve se moze nauciti
Imao sam fiziku u srednjoj ali sam se uvijek izvlacio nekako , mrzim je ali one osnove znam. Fala kolegice , Bog ti pomog'o , stotinu djece imala i sretno se udala 
edit : jesi ti polozila histologiju ?
edit : jesi ti polozila histologiju ?
- Sortis
#1044 Re: Prirodno matematicki fakultet
Koja je ta djevojka godina? Ako me kad u Avazu, how yes no, budu pitali koja me licnost fascinira da nju navedem
. Nego, je li histologija preopsirna sto se tice gradiva ili je profesor zahtjevniji?
- minjonja
#1045 Re: Prirodno matematicki fakultet
sa prve godine, prosto nevjerovatno, zar neSortis wrote:Koja je ta djevojka godina? Ako me kad u Avazu, how yes no, budu pitali koja me licnost fascinira da nju navedem. Nego, je li histologija preopsirna sto se tice gradiva ili je profesor zahtjevniji?
profesor je legenda i nemojte da cujem da vam susko ne valja!
ja jesam polozila prije tacno sedam dana, hvala Bogu
-
Elokventni
#1046 Re: Prirodno matematicki fakultet
polozile su dvije na zavrsnom, sto se tice histologije.
biofiziku jos uvijek predaje ago, samo kao ispomoc nekada dodje Mustafa isto sa medicinskog fakulteta s obzirom da ago predaje na jos 25236 fakulteta, pa ne moze da stigne.
ne vjerujem da ce ti ona biti problem...
a inace promjenili su onako podosta stvari u posljednjoj godini na faxu, npr moraju se sve vjezbe kolokvirati (iz histologije)da bi mogao dobiti potpis (pored redovnog prisustva itd)... ili npr na visim ahordatima su strasno otezali prakticni dio, radi se disekcija, crtaju 3-4 slike(a prije je bila samo sema da se oznaci, dakle jedna, za isti broj bodova kao i ovo sad)... na organskoj hemiji neponavlja vise stare testove, navodno se naljutila sto se upravo s istih vjezbalo za prethodne ispite... itd itd
biofiziku jos uvijek predaje ago, samo kao ispomoc nekada dodje Mustafa isto sa medicinskog fakulteta s obzirom da ago predaje na jos 25236 fakulteta, pa ne moze da stigne.
ne vjerujem da ce ti ona biti problem...
a inace promjenili su onako podosta stvari u posljednjoj godini na faxu, npr moraju se sve vjezbe kolokvirati (iz histologije)da bi mogao dobiti potpis (pored redovnog prisustva itd)... ili npr na visim ahordatima su strasno otezali prakticni dio, radi se disekcija, crtaju 3-4 slike(a prije je bila samo sema da se oznaci, dakle jedna, za isti broj bodova kao i ovo sad)... na organskoj hemiji neponavlja vise stare testove, navodno se naljutila sto se upravo s istih vjezbalo za prethodne ispite... itd itd
- minjonja
#1047 Re: Prirodno matematicki fakultet
i mi smo prosle godine trebali raditi disekciju na zavrsom, ali nisu valjda dovoljno materijala imali pa se odustalo od toga, tako nama rekli
a sta ste uopste imali da otvarate, crva, puza, jeza..?
nama je prosle godine lafo promijenila testove jer je raja ucila samo ono sa proslih testova. promijenila je jedino dizajn
mislim ne moze ona gradivo promijeniti. dodje zadatak da izracunas nesto u suvisku, izjednacis reakciju i sl. sve ono sto se na vjezbama radi. ko redovno ide na vjezbe i predavanja iz svih predmeta, taj nece imati problema. na predavanja iz hemije se ne mora ici (barem nama nije bilo obavezno) i zato niko nije ni isao na predavanja i normalno da su svi popadali kad su za neke pojmove culi tek kad su test vidjeli. ko je slab sa hemijom i ko ganja vece ocjene, nek ide na predavanja, moj savjet.
nama je prosle godine lafo promijenila testove jer je raja ucila samo ono sa proslih testova. promijenila je jedino dizajn
- Industrialyzer
#1048 Re: Prirodno matematicki fakultet
A sta je sa Lelom , on mi se cini onako , pravo nezgodan 
- minjonja
#1049 Re: Prirodno matematicki fakultet
on je meni predavao samo 4 predavanja, tako da ne znam nista, cekaj ove starije da se javeIndustrialyzer wrote:A sta je sa Lelom , on mi se cini onako , pravo nezgodan
-
Elokventni
#1050 Re: Prirodno matematicki fakultet
kisna glista i m.jezminjonja wrote:i mi smo prosle godine trebali raditi disekciju na zavrsom, ali nisu valjda dovoljno materijala imali pa se odustalo od toga, tako nama reklia sta ste uopste imali da otvarate, crva, puza, jeza..?
u sustini nije toliko tesko uraditi disekciju, koliki je problem s vremenom. npr ko dobije jeza ima vanjsku i unutrasnju gradju da nacrta, pored toga svi dobiju larvu (ili usni aparat) i nekog raka (daphnia, gammarus itd) ... znaci 4slike, logicno trebas prepoznati sam o cemu se radi... dok se to nacrta, oznaci i sistemat. prodje gotovo pola vremena za ispit... i ako bas nemas srece u zivotu, na kraju ti dodje prof i stavi minus jer nisi prepoznao tacno date preparate