Re: Fahrin Avaz & avazovci - All about

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
callmethebreeeze

#1026 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by callmethebreeeze »

pa zar je broj pasosa strogo cuvana tajna?
Control panel

#1027 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by Control panel »

callmethebreeeze wrote:pa zar je broj pasosa strogo cuvana tajna?
jarane ako je akt oznacen kao strogo pov, ili povjerljivo, ili slzbena tajna pa taman se radilo i o nabavci tariguza onda treba da tako i ostane. ovdje je broj pasosa nebitan, bitno je da novine, u ovom slucaju jedne, znaju sve sta se desava u predsjednistvu nase drzave. ne znam shvatas li me.

a avaz u svom tekstu jos pise da je taj dopis bio povjerljive prirode. sto znaci da u posjed tog dopisa mogu doci samo oderdjene osobe tj. uposlenici, a pogotovo ne novinari i sira javnost.

i da se razumijemo hebe se meni za silajdzica, radmanovica pa i komsica u ovom slucaju mada mi je Komsic miljenik. :-D
ali sto je previse previse je.

jeli to Fahro nama pokazuje svoju moc. da moze sve u ovoj drzavi, da rusi urednike, televiziju, predsjednistvo, drzavu. :x
Last edited by Control panel on 04/02/2010 10:52, edited 1 time in total.
callmethebreeeze

#1028 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Control panel wrote:
callmethebreeeze wrote:pa zar je broj pasosa strogo cuvana tajna?
jarane ako je akt oznacen kao strogo pov, ili povjerljivo, ili slzbena tajna pa taman se radilo i o nabavci tariguza onda treba da tako i ostane. ovdje je broj pasosa nebitan, bitno je da novine, u ovom slucaju jedne, znaju sve sta se desava u predsjednistvu nase drzave. ne znam shvatas li me.
shvatam, kako da ne...
tako je to kad je vlasnik jednih novina ujedno i politicar opozicionar. novi berluskoni, davno sam ja to rekao.
ali i dalje stojim pri tome da je dobro da novinari imaju izvore i u predsjednistvu. sad je pitanje odgovornosti i profesionalnosti, sta objaviti, sta ne.
Control panel

#1029 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by Control panel »

callmethebreeeze wrote: shvatam, kako da ne...
tako je to kad je vlasnik jednih novina ujedno i politicar opozicionar. novi berluskoni, davno sam ja to rekao.
ali i dalje stojim pri tome da je dobro da novinari imaju izvore i u predsjednistvu. sad je pitanje odgovornosti i profesionalnosti, sta objaviti, sta ne.
definisi mi to izvori u predsjednistvu. ako ja to dobro shvatam. novinari trebaju imati svoje spijune u predsjednistvu.

a sto se tice profesionalnosti novinara nje i nema oni ce ti sve objaviti samo da prodaju novinu, a zna se ko u tome prednjaci. znaci oni bi objavili i najstrozije cuvanu drzavnu tajnu i hebe se njih. kao to javnost treba da zna. ma nemoj, pa nebi bila tajna da treba svako da je zna a posebno neprijatelji drzave. a takvih nam ''fala bogu'' ne nedostaje.
callmethebreeeze

#1030 Re: Jos jedan Avazov biser :)

izvori mogu biti svi od cistacice do predsjednika. naravno, kao novinar moras biti svjestan da svi ti ljudi imaju svoje razloge sto ti daju odredjenje informacije. u ovom slucaju se vjerovatno poklopila zelja nekog od politicara sa radoncicevom da "opale" silajdzica. ako bi se mediji samo naslanjali na oficijalne izvore svo izvjestavanje bi se svelo na suhoparne izvjestaje za javnost. njih mozes redovno citati na stranicama saxa. kad nemas vlastitih izvora i novinara koji postavljaju podpitanja postanes megafon vlasti. da nije bilo izvora ili "spijuna", nikada se ne bi saznalo za watergate ili zlostavljanje u abu grajbu i jos mnogo, mnogo gadosti.
Last edited by callmethebreeeze on 04/02/2010 11:07, edited 1 time in total.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1031 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by dr.gog »

Control panel wrote:
callmethebreeeze wrote:ma to sto imaju tajne izvore je dobra stvar, ta nece samo ici na oficijalne izvore. samo meni citava ova prica nije jasna oko rednih brojeva. ja nimalo ne volim silajdzica, ali oni su mu se naklatili na kosti. samo cekam naslov: silajdzic prdi po javnim mjestima, i sl.
ma ja skrecem paznju na to kako se lako moze doci do sluzbenih tajni u nasem predsjednistvu. znaci nista tamo nije zasticeno i svako moze doci do bilo koje informacije bila ona glupa kao ovo sa brojevima ili nesto mnogo vaznije.

ovo sto govorim nema veze sa imenima. pitanje koliko je predsjednistvo nase drzave zasticeno od curenja informacija.
zamisli da se ovo desilo u obaminom kabinetu.
Ne zamjeri, ali pogrešno shvataš instituciju.Radi se o vještački i nasilu spojenom tijelu, u kojem se sve raspada ako samo jedan član ne želi da normalno sarađuje.Drugo, pitanje obavještajne zaštite i sigurnosti je smiješno, jer i ptice na grani znaju da obavještajna i protivobavještajna politika u BiH ne postoje u realnosti, već da je stvar privatnih grupa okupljenih oko pojedinih moćnika.
Članovi predsjedništva ne štite ni sami sebe u tom smislu, a kamoli da zaista ima institucija koja bi ih nadzirala- neutralno i profesionalno(kao američki Secret service za Predsjednika odn. FBI kao kontraobavještajna služba s policijskim ovlastima).
Stvar je to teške nacionalne podjele, uplitanja stranaca, i naravno- činjenice da su članovi Predsjedništva duboko ovisni od stranačkih šefova i slabih ovlasti.Radmanović zavisi od agenata koje odobrava Vožd i njegovi drotovi pod Beogradom, Silajdžića čuva izgleda samo on sam, dok Komšića može štititi samo prijatelj iz neke od agencija, jer je službenik SDP-a i smrtni neprijatelj hrvatskim i srpskim špijunčinama i obavještajnom šljamu koji se nataložio u Sarajevu.
U stranci je šef Zlaja, u muriji politički neprijatelji- dakle sam sa sobom i eventualno( jer u Sarajevu ima ratni ugled) sa nekim dobro obavještenim prijateljem koji ne naplaćuje prijateljstvo uslugama.

A broj pasoša je u suštini stvar trenutne potrebe za terslukom i prepiranjem...od koga dolazi od njega smo i navikli na to.
Control panel

#1032 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by Control panel »

jeli ja to citam izmedju redova da vi branite FahrA i njegove metode. :D
callmethebreeeze

#1033 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Control panel wrote:jeli ja to citam izmedju redova da vi branite FahrA i njegove metode. :D
ja sam govorio opcenito. i prije sam rekao i sad cu ponoviti fahro zna praviti novinu. njega hebe sto je pokvaren i gladan vlasti pa te novine koristi kao bejzbol palicu protiv svojih protivnika.
Area_51

#1034 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by Area_51 »

Lazljivi Avaz i pristasni CIK, sta drugo reci kad ovo procitate http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... e-u-talinu

Odes na stranicu Izborne komisije, skines Zakon o sukobu interesa Federacije Bosne i Hercegovine i pogledas clan 12. gdje pise da izabrani zvanicnik moze biti u udruzenjima iz oblasti kulture sa limitom od 10.000KM i oblasti sporta sa limitom od 50.000KM a divni objektivni Avaz za nacelnika Dzevada Becitovira iz reda SDP-a pise da moze samo do 5.000KM - LAŽ. Bice kao fol da su preculi.

Vi iz Avaza, pa napisite bar jednom tacnu informaciju.
Rookie

#1035 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by Rookie »

mustang

#1036 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by mustang »

hahaha ličnost dana-Senad Avdić; novinarski pobačaj hehe, ja likova bože dragi, i u istom tekstu prićaju o evidentnoj pobjedi sbb-a :D :D joj bolesnika :idea:
Orbini

#1037 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by Orbini »

Odavno naviknut da je Avaz davno dotakao dno novinarstva - kad me ponovo iznenadi. Pa dokle vise hebote. Prenosim odlomke zadnjeg teksta o Senadu Avdicu. Koji ima i svojih mana i moze mu ste stosta prebaciti, ali ovo sto je sad izaslo je najprimitivnija kampanja i laganje koje se moze zamisliti:
Nakon što je Fahrudin Radončić, kao prvi bošnjački političar, smogao hrabrosti da kaže da je 50.000 ljudi - što je inače zvaničan podatak "BH Telecoma" - otkazalo RTV pretplatu jer ne želi slušati uvrede na račun svoje nacije ili vjere, na njega se sručila bujica ratnoprofiterske ergele koja se najviše boji nečega drugoga - poništenja privatizacije "Sarajevske pivare".
Fahro "prvi bosnjacki politicar", "neustrasiv", "zastitnik vjere i nacije", "posteni privatizer privare",..?
Lažni antifašista i moralna spodoba Senad Avdić dodatno je i srebreničke majke u svojim novinama nazvao krezubim babama. Takav moralni monstrum, takvo moralno smeće i čovjek bez imalo duše i mozga danas nekome pokušava podmetnuti fašizam, iako je svojim pisanjem u "Slobodnoj Bosni" bio najveći promotor najpodlijih fašističkih postupaka koji su urađeni nad Bošnjacima.
Tipicno, upotrijebi srebrenicku tragediju kako ti odgovara i postavi se kao jedini zastitnik istine o tome. Poznata strategija desnicara.
Muha podrepuša prvo je napisala rektalnu knjigu "Nijaz izbliza", a onda su se nalogodavci mijenjali u liku Munira Alibabića, Zlatka Lagumdžije, Bakira Alispahića, Bakira Sadovića, a sada i Vazelinka iz Mostara i Beča, a piva pristiže zna se odakle.
Opet komunisticka konspiracija i potreba da nas neko zastiti od komunjara.
Čovjek koji želi biti moralni policajac je bolesno, iskompleksirano, moralno smeće i dokaza tome ima napretek. Uostalom, kome čovjek koji je hvalio balkanskog krvnika Slobodana Miloševića i njegovu ženu Mirjanu Milošević, zbog čega je i dobio nadimak Karanfilče, može pripisivati fašizam?
To kaze covjek koji srpske tajkune poput Miskovica uvodi na mala vrata, hvali Dodika i covjek o cijoj se predratnoj proslosti nezna nista - osim odakle je dosao.

Cijeli clanak ovdje:
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/licn ... iv-fasizma

Pa dokle vise pobogu!! Na stranu jednog Avdica koji je svakako zasluzno ili nezasluzno bio prozivan i prije,.. dokle ce dno dna morala, etike, pismenosti,.. dominirati nasim medijskim prostorom i dokle ce se voditi najprimitivnija kampanja, stvarati naglupolji stereotipi i laz postajati istina u korist najmutnijih tajkuna ikad vidjenih na ovim prostorima. Mogu li Bosnjaci sami osuditi ovakve kampanje i uvrede koji bi u svakoj normalnoj zemlji bili kaznjeni - ili samo metak ovakve probleme rjesava?
zonbirile

#1038 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by zonbirile »

radeljas wrote:neki dan su napisali na trecoj strani da je reis (reketas reketasa tj. ugledni veledostojnik koji okuplja isto tako ugledne biznismene koji su svojim radom stekli enormno bogatstvo, pa sad pomazu izgradnju dvora) - dakle reis je IFTARIO U SOFIJI, GLAVNOM GRADU RUMUNIJE. hajd sto su nepismeni, to smo znali, ali da im ni geografija nije jaca strana, to malo cudi :-D
-----------------------------------------------
jebi ga primila mu se bosanska dova,protiv zagrijavanja planete,u Kopenhagenu.Evo minusi,pingvini padaju na glavu.Nego izgleda u Davosu,ove godine prođe bez Reisa.Crno se piše svjetskoj ekonomiji,a mi smo ionako u banani.
VjecitiStudent

#1039 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by VjecitiStudent »

Mene, od sve ove avazovstine, ponajvise iznenadjuju svi ovi novinari koji pristanu staviti svoj potpis ispod ovih gadnih redova i tako trajno ostati zabiljezeni kao potpisnici nekih od najcrnjih redova bh. novinarstva.
Cak i u najcrnjim danima Slobine vladavine, ovakvi tekstovi, kojima se na vrlo prizeman nacin vrsio odstrel nepocudnih, su izlazili pod laznim imenima, u cuvenoj rubrici Politike "Odjeci i reagovanja".

Zar zaista misle da ce Fahro vjecno trajati i da im ovo nece ostati upamceno?
mustang

#1040 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by mustang »

ThunderbirD wrote:Svi nešto zamjeraju Dnevnom avazu, a svi ga ili većina ga uzima svako jutro :sad:

Dijelim vaše mišljenje u pogledu činjenice da radi svog sveopćeg zdravlja ne treba čitati taj dnevni list. Njihovi su tekstovi usmjereni ka ciljanim napadima tj obračunima sa pojedincima, poput Zlatka, Harisa, Tihića, Pećanina, Selimovića i sl., kako kad im se ćefne. Njihovi tekstovi u kojima pojedince oslovljavaju kao " kurve " su pokazatelj svog šovinističke demagogije u tom listu.

Sve više čitam Oslobođenje, Jutarnji list.
Barem u tim listovima se ima šta pročitati od školovanih i pedantnih novinara. :)
ne uzimaju ga svi,a u zadnnje vrijeme ne uzima ga ni vecina :mrgreen: ,uglavnom procitam na portalu njihove gluposti,a svaka cast što čitas bilo sta osim ovog sranja :dance:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1041 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by Truba »

ja ga čitam online svako jutro
što mogu... mada su mi dragi komentari čitatelja

npr.:05.02.10. u 08:32 od ismy
Pa vidite damuje uzviseni i lice izoblicio, da mi Allah oprosti ali ovaj ne lici na insana.

:lol: :lol: :lol: :lol:
Orbini

#1042 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by Orbini »

ThunderbirD wrote:Svi nešto zamjeraju Dnevnom avazu, a svi ga ili većina ga uzima svako jutro :sad:

Dijelim vaše mišljenje u pogledu činjenice da radi svog sveopćeg zdravlja ne treba čitati taj dnevni list. Njihovi su tekstovi usmjereni ka ciljanim napadima tj obračunima sa pojedincima, poput Zlatka, Harisa, Tihića, Pećanina, Selimovića i sl., kako kad im se ćefne. Njihovi tekstovi u kojima pojedince oslovljavaju kao " kurve " su pokazatelj svog šovinističke demagogije u tom listu.

Sve više čitam Oslobođenje, Jutarnji list.
Barem u tim listovima se ima šta pročitati od školovanih i pedantnih novinara. :)
Hebiga, Avaz opet ima informaciju, cesto prvi sa informacijom, ima i razonode, cica, i vecina oglasa i smrtovnica je tu.
Oslobodjenje se nazalost nemoze pohvaliti pismenoscu i informacijom. Blago receno - dosadan je i ne kupuje se nesto iz principa. Oslobodjenju definitivno fali osjecaj za marketing, pa nek se ugleda na Avaz, al barem bez privatnih strijela, primitivne kampanje i izigravanja zastitnika.
maxell_sarajevo

#1043 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by maxell_sarajevo »

Kakvi su dovoljno govori cinjenica da novinar Avaz-a uzme neki tekst iz drugih novina i copy paste i onda se potpise svojim imenom. Znam za to jer mi prijatelj radi u jednim novinama i redovno njegove tekstove od A do Ž prekopiraju i potpise se neki kvazi novinar svojim imenom.Dno dna.
callmethebreeeze

#1044 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Orbini wrote:Odavno naviknut da je Avaz davno dotakao dno novinarstva - kad me ponovo iznenadi. Pa dokle vise hebote. Prenosim odlomke zadnjeg teksta o Senadu Avdicu. Koji ima i svojih mana i moze mu ste stosta prebaciti, ali ovo sto je sad izaslo je najprimitivnija kampanja i laganje koje se moze zamisliti:
Nakon što je Fahrudin Radončić, kao prvi bošnjački političar, smogao hrabrosti da kaže da je 50.000 ljudi - što je inače zvaničan podatak "BH Telecoma" - otkazalo RTV pretplatu jer ne želi slušati uvrede na račun svoje nacije ili vjere, na njega se sručila bujica ratnoprofiterske ergele koja se najviše boji nečega drugoga - poništenja privatizacije "Sarajevske pivare".
Fahro "prvi bosnjacki politicar", "neustrasiv", "zastitnik vjere i nacije", "posteni privatizer privare",..?
Lažni antifašista i moralna spodoba Senad Avdić dodatno je i srebreničke majke u svojim novinama nazvao krezubim babama. Takav moralni monstrum, takvo moralno smeće i čovjek bez imalo duše i mozga danas nekome pokušava podmetnuti fašizam, iako je svojim pisanjem u "Slobodnoj Bosni" bio najveći promotor najpodlijih fašističkih postupaka koji su urađeni nad Bošnjacima.
Tipicno, upotrijebi srebrenicku tragediju kako ti odgovara i postavi se kao jedini zastitnik istine o tome. Poznata strategija desnicara.
Muha podrepuša prvo je napisala rektalnu knjigu "Nijaz izbliza", a onda su se nalogodavci mijenjali u liku Munira Alibabića, Zlatka Lagumdžije, Bakira Alispahića, Bakira Sadovića, a sada i Vazelinka iz Mostara i Beča, a piva pristiže zna se odakle.
Opet komunisticka konspiracija i potreba da nas neko zastiti od komunjara.
Čovjek koji želi biti moralni policajac je bolesno, iskompleksirano, moralno smeće i dokaza tome ima napretek. Uostalom, kome čovjek koji je hvalio balkanskog krvnika Slobodana Miloševića i njegovu ženu Mirjanu Milošević, zbog čega je i dobio nadimak Karanfilče, može pripisivati fašizam?
To kaze covjek koji srpske tajkune poput Miskovica uvodi na mala vrata, hvali Dodika i covjek o cijoj se predratnoj proslosti nezna nista - osim odakle je dosao.

Cijeli clanak ovdje:
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/licn ... iv-fasizma

Pa dokle vise pobogu!! Na stranu jednog Avdica koji je svakako zasluzno ili nezasluzno bio prozivan i prije,.. dokle ce dno dna morala, etike, pismenosti,.. dominirati nasim medijskim prostorom i dokle ce se voditi najprimitivnija kampanja, stvarati naglupolji stereotipi i laz postajati istina u korist najmutnijih tajkuna ikad vidjenih na ovim prostorima. Mogu li Bosnjaci sami osuditi ovakve kampanje i uvrede koji bi u svakoj normalnoj zemlji bili kaznjeni - ili samo metak ovakve probleme rjesava?
procitaj tek gadosti o srdjanu dizdarevicu.
StupskaBitanga

#1045 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by StupskaBitanga »

Ja sam gdina Srđana D. lično upoznao i mogu kazati sa punim pravom da je taj čovjek živa legenda i toliko me je impresionirao da je to nepojmljivo

A seljačina poput Radončića još se u tekstu skriva poput gnjide pod pseudonimom posmatrač

Pa nije više niko lud da ne shvata da je on to upravo pisao
Last edited by StupskaBitanga on 05/02/2010 10:57, edited 1 time in total.
Better Man

#1046 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by Better Man »

Avaz je odavno izgubio moralno dostojanstvo. Na bljuvotinama koje pišu pozavidio bi im i Dodik. Glavna perjanica i predvodnik primitivnog fašističkog riječnika je polupismeni novinar Fadil Mandal, koji ne zna dvije pismene sastaviti i koji piše isključivo šta mu gazda Fahro naredi i izdiktira.
ultima_palabra

#1047 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by ultima_palabra »

Čovjek cilja na skupinu čitalaca koji nikad nisu knjigu u ruke uzeli niti ozbiljne emisije na TV-u pogledali, i koji će povjerovati između ostalog da je Raif Dizdarević bio Miloševićev čovjek :-) :run:
callmethebreeeze

#1048 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

ne moras biti ekspert za juznoslavensku politiku proslog vijeka da ti se zgadi tekst o dizdarevicu. mislim, ovdje se radi da oni srdjana zele da ocrne preko njegovih amidza. hej, koji je to ljudski poganluk napadati porodicu.... :-) :-) :-)
Sarajevski

#1049 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

Post by Sarajevski »

evo teksta senada avdića koji je ponukao urednistvo biltena nove politicke partije da reagira.
no, prije toga treba razjasniti dvije cinjenice.
knjiga come ilijasevica je bila o tome kako je njemu i grupi ljudi namjesten sudski proces o ubistvu pokojnog joze leutara. na promociji knjige avdić je govorio o svojim i iskustvima novinara sb koji su pisali o ovome raskrinkavsi vlast koja je platila silovatelju merimu galijatoviću 700 hiljada maraka za lazno svjedocenje protiv ilijasevica
drugo, a tice se krezubih baba. u svojoj rubrici sedam dana napisao je da zene koje predstavljaju udruzenja stradalih iz srebrenice ne smiju svoju tragediju koristiti u politikanske svrhe, kao sto to koriste ovih dana "boreci" se protiv krmeta iz LZN, da moraju artikulirati svoje stavove kada odu van ili kada istupaju u javnsoti i da maloi porade na svom izgledu jer onakve kakve su, a nazalost mora se priznati da izgledaju zapusteno u svakom pogledu, salju jako losu sliku svijetu.

evo teksta, pa da uporedimo jezike kojim se pise. jer najbolja novinarka za 2009. to nece sigurno uraditi

RADONČIĆEVA STRANKA ZA BOLJU „BUDUĆNOST“

Vratimo podgoričkoj “Budućnosti“ osmijeh na lice kao u sretna vremena Miročevića, Radonjića, Savićevića...

Piše: Senad Avdić

Višestoljetna narodna mudrost veli za ovaj mjesec, februar, u kojem se rađaju kako ribe, tako i vodolije, da je „kratak kao Fahrudin Radončić“... Nije vam nepoznato ko je Radončić, naravno. To je onaj komunistički političar iz Titograda, koji je sa tri navrat-nanos završena razreda likovne umjetničke škole u Nikšiću stigao u Sarajevo gdje je prije koji mjesec odlučio osnovati političku partiju, nazvanu Stranka za bolju Budućnost. I ja bih se, da sam poput Radončića rođen u Crnoj Gori, a odrastao nigdje, bez razmišljanja pridružio toj zavičajnoj stranci - čak i mene srce zaboli kada vidim na kakve je niske grane pala nekada titogradska, a danas podgorička Budućnost. Izgubi glatko od Zete, jedva izvuče neriješeno protiv uvijek neugodnog Mogrena, muči se protiv ambicioznog, ali taktički nepotkovanog FK Grbalja. Gdje je nestala slavna i časna tradicija fudbala u Podgorici, što se ne obnovi kultni tunel na stadionu „Gorica“ u kojem su neprijateljski fudbaleri padali ka snoplje, ginuli ka „Manchester“ na nebu nad Berlinom, pod udarcima uprave i simpatizera, redom uzornih članova Saveza komunista Titograda, čiji je tadašnji funkcioner zadužen za red, mir i idejni rad bio Fahrudin Radončić. Popularni Šćepo, „kontroverzni biznismen“ izgleda je konačno odlučio da iz privremenog sarajevskog egzila (koji traje svega dvije decenije) vratiti staru slavu klubu svijetle tradicije, usmjeriti ga na autostradu čojstva i junaštva. Bolje „Budućnosti“. Onih uspješnih đetića, Ante Miročevića, Mojaša Radonjića, Zorana Vorotovića, Deje Savićevića...
Mogao bih ja do kraja ove novine tjerati šegu sa ovdašnjim novinskim magnatom niskoplafoniranim, nepismenim, neizrezbarenim tranzicijskim „Ava(z)-tarom“, camerenovskim zaumnim likom koji je niotkoga „iz dubine gledan“ samoinicijativno došao da uspostavi nova civilizacijska pravila i oblike ponašanja. Radončićem, naravno. Recimo, dražesna bi mogla biti sekvenca iz njegovih svježih, recentnih „američkih grafita“ gdje je doručkovao u društvu Obame, služeći se patuljastim prstima nasađenim na kratke, krivudave ruke, pa kada ga je njegov povjerenik za Ameriku Sead Numanović upozorio „Nožem, predsjedniče Fahro, nožem...“, ovaj odgovorio: „Koga Sejo, da mu majku mu majčinu i oca očina na kamaru jebem...?!
Dakako, sve je ovo moja literarna fikcijska konstrukcija, čiju vjerodostojnost ne umanjuje ni to što je potpuno izmišljena. Ali to važi ukoliko si u komunikaciji sa intelektualno zahtjevnim, dakle benevolentnim ljudima a ne sa nazor svršenim maturantima srednje umjetničke škole iz Nikšića - smjer mrtva priroda i društvo, crnogorskim partijskim komesarima, kakav je Fahro.
Znam da je jedini racionalan odnos prema ozbiljnim stvarima, to je već prežvakano i u praksi pop-kulture i u elitističkoj teroriji, da je jedini otklon prema ozbiljnim stvarima da ih uopće ne shvatamo ozbiljno.
Spreman sam ja, vazda horan i vavijek pripravan na svaku vrstu besposlica i razbibriga, na taj model „uklona“ prema izazovima malog vrtnog crnogorskog patuljka, šejtana na vrhu igle/tornja Fahrudina Radončića. Imamo, by the way, Radončić i ja stotinjak zakazanih sudskih ročišta na kojima se Napoleon (to se u njegovom pasivnom kraju skraćeno, ekonomično i endemično zove Apoleon) iz Gusinja nije pojavio niti jednom, a ja prilježno i odgovorno pristupio na svaki sudski poziv; nisam sabirao, ali, aproksimativno, ta ga je „ignorancija pravne države“ koštala brat-bratu stotinu hiljada maraka. Prije mjesec dana, kada se nije udostojio pojaviti na sudu (a on podnio tužbu), njegov je advokat kazao kako je „gospodin Radončić bolestan“. U to sam, bez nužnih medicinskih provjera, glatko povjerovao: gospodin Radončić je, i bez posebnih medicinskih ekspertiza, golim okom vidljivo, iz aviona, bolestan čovjek!
Usljed toga nije vrijeme, a ni kontekst za šegu, humor, zajebanciju, što je meni lakši, jednostavniji zapravo jedini imanentan oblik javne komunikacije sa osnivačem Stranke za bolju podgoričku „Budućnost“. Ovo što lider te stranke Radončić isijava, jeste, i tu se nakon dugo godina aktivnog neuvažavanja, moram suglasiti sa prvim direktorom svog života, predsjednikom Helsinškog odbora BiH Srđanom Dizdarevićem; Radončić radi, ne jedini, nego sinhronizirano i orkestrirano, na dubinskoj, što će reći daljinskoj, nepovratnoj, fašizaciji bosanskohercegovačkog društva!
Srđan je Dizdarević ovlašno tu tezu dokazivao na (svega) jednom primjeru - sistematskom šovinističkom diskreditiranju urednice FTV Duške Jurišić koju je klerofašistički Radončićev uragan otpilio sa kakve-takve normalne televizijske utjecajne grane kao „neprijateljicu Bošnjaka i islama“. (Sram i stid bilo „policijsko štićeno lice“ autističko-autokratskog konformistu rockera, samookupljenog i introspektivno problematičnog Bakira Hadžiomerovića što je dopustio da bude jednokratno instrumentaliziran u tom šovinističkom igrokazu; inače je prije tri mjeseca dokazivao da mu je Radončić planirao likvidaciju!?!).
Crnogorskog nepismenog i neobrazovanog Velikog Brata, Radončića, koji je prije dvadeset i pet godina tolerisao da mu supruga u Podgorici ima prezime Rakonjac, i da mu sa tim antibošnjačkim prezimenom djecu odgaja, uzaludno je podsjećati da je nepristojno dvadeset godina kasnije njenoj rodici Duški Jurišić (djevojački Rakonjac) uskratiti pravo da informira „njegov“ narod. On veli da udara na temelje njegove vjere. Navodno da i takva (Radončićeva) vjera negdje postoji...
Ali fašizam nije samo ideološka maglina, teorijski provizorij - fašizam je nemoguć i nemoćan kad je lišen praktične, operativne represije.
Poznato mi je, pisao je o tome, pored ostalog i pored ostalih italijanski lijevi estetičar Guido Aristarco kako je tamošnja intelektualna scena nespremno, košmarno, reagirala na pojavu Mussolinija 30-ih godina prošlog stoljeća: svi su misleći intelektualci bili protiv fašizma, samo je postojala razlika između onih koji su pošast italijanskog fašizma tretirali analitički i drugih koji su tu pošast zahvatili sintetički.
Fenomen fašizma koji javno promovira Radončićev „Avaz“ (diskreditiranje ljudi po vjerskom i nacionalnom ključu praćeno brutalnim diskvalifikacijama; za početak, kao upozorenje) prestaje biti „nacionalna netrpeljivost“, dakle „slučaj Duške Jurišić“, kada pogledate emisiju Crta u kojoj urođenik iz Plava, Gusinja, Podgorice, Radončić otvoreno prijeti novinarki, koju ne znam, upamtio sam da se preziva Malićbegović, pretpostavljam da je Bošnjakinja, da će preko svog giljotina-tabloida objaviti njene najintimnije tajne! Fašizam, ako nije totalan i sveobuhvatan, karikatura je fašizma! To je jedini, dakle sintetički odnos prema fašizmu.
Radončić jeste karikatura u svakom pogledu, ljudskom, profesionalnom, obiteljskom, poduzetničkom, ali u preciznom provođenju fašističkih matrica je, nažalost, precizan i tačan. Zato i nije primjereno ozbiljnosti „situacije“ zajebavati sa sa njegovom „misijom“. Pare su tu, medijski utjecaj je neupitan, socijalni milje je razoren, politička konkurencija je pasivizirana nakon obavljenih insajderskih pljački... i šta ćemo sad?! Kao i u svakoj strukturalnoj krizi, nacional-socijalizam ima neslućene perspektive i potencijale!
callmethebreeeze

#1050 Re: Ovo je previse cak i od Avaza!

daleko od toga da je avdic cvjecka, ali ovdje je ubo u sridu.
Post Reply