Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bogumil-8

#1026 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by bogumil-8 »

Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima djeteta
Član 13.
1. Dijete ima pravo na slobodu izražavanja koja obuhvaća i slobodu da traži, prima i daje informacije i ideje svih vrsta, bez obzira na granice, bilo usmeno ili pismeno ili preko štampe, umjetnosti ili nekog drugog medija po izboru djeteta.
2. Ostvarivanje ovog prava može da podliježe izvjesnim ograničenjima, ali samo onim koja su određena zakonom i koja su prijeko potrebna:
- radi poštovanja prava ili ugleda drugih; ili
- radi zaštite nacionalne sigurnosti, ili javnog reda (ordre public), ili javnog zdravlja ili morala.
Član 14.
1. Države članice poštuju pravo djeteta na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijesti.
2. Države članice poštuju prava i dužnosti roditelja i, ako je takav slučaj, zakonitih staratelja da usmjeravaju dijete u ostvarivanju njegovog prava na način koji je u skladu sa razvojem njegovih sposobnosti.
............
Na osnovu člana IV. 4.a) a u vezi s članom II. tačka 3.g) i tačka 5.a) Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na 28. sjednici Predstavničkog doma, održanoj 22. januara 2004. i na 17. sjednici Doma naroda, održanoj 28. januara 2004., usvojila je

Z A K O N

O SLOBODI VJERE I PRAVNOM POLOŽAJU CRKAVA I VJERSKIH ZAJEDNICA U BOSNI I HERCEGOVINI

II - Sloboda ispovijedanja vjere i uvjerenja
Ne znam šta ti je ovdje nejasno????
Nemam u tome ničega što mi nije jasno (ali vidim po tvom pisanju da tebi nije jasno). A, sve mi izgleda da ovo nije jasno ni Arziji Mahmutović, ni Mustafi Ceriću (i njegovim pravnim savjetnicima).
Last edited by bogumil-8 on 05/03/2009 10:43, edited 1 time in total.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#1027 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by mIRCerka »

mozete vi do prekosutra to razlagati dini na proste faktore, dino UN konvenciju tumaci ko neki svetu knjigu "MOZES IMAT 4 ZENE" i uvijek izostave onaj dio "ukoliko svaka dobije podjednako svega" :D

Dace Bog para pa cemo pokrenuti privatni vrtic i sa plesom i likovnom i muzickom sekcijom, sa svim onim sekcijama koje ce djetetu izvuci osmijeh na lice i zbog kojih ce dijete radosno trcati u vrtic, umjesto da kmeci i place kad ga roditelj ostavlja tamo...
hadzinicasa

#1028 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by hadzinicasa »

dino111 wrote:
hadzinicasa wrote: Naravno da ih treba obje sankcionisati
e vidiš - to je upravo ono gdje griješiš.

ne treba sankcionirati ni jednu ni drugu. one nisu krive za nedostatak prostora, niti nebrigu nadležnih. treba sankcionirati onoga ko je nadležan da rješava ta pitanja, te da sistemski ispravi greške. Ni jedno dijete NE SMIJE da sjedi u hodniku. Ukoliko ne ide na neku aktivnost, treba mu se ponuditi alternativa i opcija neke druge aktivnosti. I obratno. Dakle sistemski riješiti pitanje djece koja ne pohađaju ili pohađaju određenu aktivnost. Ma koja to bila. E to je ono gdje je uprava zakazala!
Gdje djeca borave kada su na stranom jeziku?
Ti griješiš zbog toga što rješavanje problema radiš preko vjeronauke.[/quote]

haj sad pročitaj moj kompletan post, i podvuci u njemu riječ "vjeronauk"
Control panel

#1029 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Control panel »

Ne mogu sve da citam ali sam strasno ljut sto ja za svoje dijete za engleski i ples moram da platim 20 KM dodatno
a vjeronauka je ubacena u sistem i za nju se ne placa.

i onda hovore kako u vrticu ima i drugih sadrzaja ima ali se placaju dodatno, a
vjeronaku (bili za nju ili ne) ide iz budzeta (citaj nasih dzepova).
Control panel

#1030 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Control panel »

Volio bi vidjeti koliko bi roditelja slalo svoju djecu na vjeronauku kada bi se i ona placala 20 marona.
HAVANA

#1031 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by HAVANA »

[quote="mIRCerka"]mozete vi do prekosutra to razlagati dini na proste faktore, dino UN konvenciju tumaci ko neki svetu knjigu "MOZES IMAT 4 ZENE" i uvijek izostave onaj dio "ukoliko svaka dobije podjednako svega" :D

Ja poštujem svačija prava al ovo je pored svih mana i prednosti jedno od najzahtjevnijih. :D
damir_m

#1032 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by damir_m »

ahmed&nedzad wrote:
uvjek dobar gost wrote:Bile su neke polemike o uvođenju nauke o vjeri u predškolsko obrazovanje, rasprave su vodili ljudi koji po mom mišljenju bili su pristrasni i inspirisani nekim sasvim pogrešnim motivima. Uvodioci nauke o vjeri ignosrisali su čak i stvari koje stoje u vjerskim knjigama. Kao argument za ostvarenje cilja poredili su nas sa onim sa kojim se u putu mi nismo htjeli sresti, govorili su kako je nauka o vjeri uvedena u ostalim dijelovima BiH i da su naša djeca na gubitku ako je ne uvedemo i mi sami....

Ovo nije tema koja će palamuditi o samom uvođenju jer ono se već desilo, ovdje molim roditelje da nam prepričaju neka pitanja koja im postavljaju njihova djeca sa povratka iz vrtića...
Dvoje mojih poznanika i prijatelja su već ispisali djecu iz vrtića jer su postavljala neka vrlo čudna pitanja i žalila su se da im je utrnula ruka koliko su crtali džamije....

Sve u svemu ja lično neću dati svom djetetu od 4-6 godina da ide na vjeronauku .. jer to djete nije kapacitet koji može da shvati zašto je žena koja ga uči o tome zamotana,a njegova mama nije, zašto su neki ljudi vijernici , a drugi nisu.. šta je sam vjera.. i ko su nevjernici...

Sve u svemu mislim da je ovo još jedan poraz sekularne države i nas samih... htjeli mi to priznati ili ne....

Živili !
I šta da tebi čovjek odgovori nakon ovoga?! :roll:
sta reci o ljudima, koji nos *nikove* poput ahmed_nedzad, hitler, georg_bush, saddam i pri tome ne misle na humor nego na ideologiju....
Jasno je sta ce takvi fundamentalisti reci o vjeronauci u vrticima u gradu Sarajevu...

@uvijek_dobar_gost
-da radi se o porazu sekularne drzave... no da ce bih uvijek biti sekularna u to nema sumnje... samo da nece biti sve vise fundamentalista ni u to nema sumnje, a za to su krivi roditelji, koji su im i sami frustrirani od rata dali iranski odgovor na fasizam, tj. neki pozivanje na Kur'an fasiszam....

smrt pastirskim fundamentalistickim budalama zeljnih vlasti. Da znate, kao sto ste obicni pastiri, Iran bi danas bio Las Vegas, a ne zadnja kasaba ovog svijeta.
uvjek dobar gost

#1033 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by uvjek dobar gost »

mikasa

#1034 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by mikasa »

mIRCerka wrote:mozete vi do prekosutra to razlagati dini na proste faktore, dino UN konvenciju tumaci ko neki svetu knjigu "MOZES IMAT 4 ZENE" i uvijek izostave onaj dio "ukoliko svaka dobije podjednako svega" :D

Dace Bog para pa cemo pokrenuti privatni vrtic i sa plesom i likovnom i muzickom sekcijom, sa svim onim sekcijama koje ce djetetu izvuci osmijeh na lice i zbog kojih ce dijete radosno trcati u vrtic, umjesto da kmeci i place kad ga roditelj ostavlja tamo...
Mislim da ovdje grijesis jer je to i cilj ljudi koji podrzavaju uvodjenje vjeronauke... slijedi

Sto galamite, ako necete vjerunauku,imate privatni vrtic i tamo saljite djecu
Sta galamite, ako zelite da vam dijete uci engleski a ne arapski u osnovnoj skoli, imate privatne
Sto galamite, ako zelite da vam kcerka ide zajedno sa djecacima u srednjoj skoli, imate privatne pa nek se tamo zajedno ...
Sto galamite, ako zelite da vam kcerka ide na fakultet neka ide na privatni jer nema drzavnih za djevojke( bolje im je da se udaju i radjaju djecu)
Sta galamite, ako zelite da idete doktoru a ne zelite nazvati selam, imate privatne ordinacije, pa tamo nazivajte dobar dan i ostale vlashke pozdrave

E zbog toga NECU privatna obdanista...
mIRCerka

#1035 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by mIRCerka »

mikasa wrote:
mIRCerka wrote:mozete vi do prekosutra to razlagati dini na proste faktore, dino UN konvenciju tumaci ko neki svetu knjigu "MOZES IMAT 4 ZENE" i uvijek izostave onaj dio "ukoliko svaka dobije podjednako svega" :D

Mislim da ovdje grijesis jer je to i cilj ljudi koji podrzavaju uvodjenje vjeronauke... slijedi

Sta galamite, ako zelite da vam dijete uci engleski a ne arapski u osnovnoj skoli, imate privatne
Sto galamite, ako zelite da vam kcerka ide zajedno sa djecacima u srednjoj skoli, imate privatne pa nek se tamo zajedno ...
Sto galamite, ako zelite da vam kcerka ide na fakultet neka ide na privatni jer nema drzavnih za djevojke( bolje im je da se udaju i radjaju djecu)
Sta galamite, ako zelite da idete doktoru a ne zelite nazvati selam, imate privatne ordinacije, pa tamo nazivajte dobar dan i ostale vlashke pozdrave

Mikasa, to bi bio priv vrtic privremenog karaktera, dok se roditelji izbore za regulaciju ovog pitanja. Ja sam protivnik zrtvovanja jedne ili vise generacija dok se ova borba ne zavrsi. A nece se rijesiti preko noci.
HAVANA

#1036 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by HAVANA »

uvjek dobar gost wrote:http://www.youtube.com/watch?v=N91EpabuYAQ

Genetski inženjering !

Sad mi više nije smiješno :(
uvjek dobar gost

#1037 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

HAVANA wrote:
uvjek dobar gost wrote:http://www.youtube.com/watch?v=N91EpabuYAQ

Genetski inženjering !

Sad mi više nije smiješno :(
Upravo tako, nekad smo se smijali onome u čemu danas živimo !!!!
dino111

#1038 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by dino111 »

Kupalo wrote:Evo ga Dino još jednoma:
Članak 13.
Tvoje je pravo da saznaješ stvari i da kažeš, napišeš ili nacrtaš što misliš, ako time nećeš prekršiti prava nekog drugog.

Članak 14.
Imaš pravo misliti što god želiš i biti koje god vjere hoćeš. Tvoji roditelji bi ti trebali pomoći da naučiš što je dobro, a što loše.

Članak 15.
Tvoje je pravo da upoznaješ, sprijateljuješ se i osnivaš klubove s drugim ljudima, ako time nećeš prekršiti prava nekog drugog.
Čija prava se krše uvođenjem vjeronauke?
Mnogi roditelji misle da na vjeronauci u obdaništu njihovo djete može naučiti mnogo dobroga
uvjek dobar gost

#1039 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

dino111 wrote:
Kupalo wrote:Evo ga Dino još jednoma:
Članak 13.
Tvoje je pravo da saznaješ stvari i da kažeš, napišeš ili nacrtaš što misliš, ako time nećeš prekršiti prava nekog drugog.

Članak 14.
Imaš pravo misliti što god želiš i biti koje god vjere hoćeš. Tvoji roditelji bi ti trebali pomoći da naučiš što je dobro, a što loše.

Članak 15.
Tvoje je pravo da upoznaješ, sprijateljuješ se i osnivaš klubove s drugim ljudima, ako time nećeš prekršiti prava nekog drugog.
Mnogi roditelji misle da na vjeronauci u obdaništu njihovo djete može naučiti mnogo dobroga
Krše se prava ljudi/građana koji nisu skloni jednoumlju i koji žele svoju djecu da ne opterećavaju predrasudama i podjelama !

Mnogi građani ovog grada i ove države misle da se vjeronaukom u obdaništima ne uči ništa dobro, da postoje vjerske ustanove i institucije u kojima imate prostora da obučavate svoju djecu !

U javnim ustanovama nema mjesta vjeronauci ako želimo da budemo normalna zemlja...

Gdje su rezultati dosadašnjeg izučavanja vjeronauke u osnovnom i srednjem obrazovanju ... u današnjem društvu ?
Last edited by uvjek dobar gost on 05/03/2009 11:29, edited 1 time in total.
dino111

#1040 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by dino111 »

mikasa wrote:

Ovo je tako glupo i bezobrazno
seln

#1041 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by seln »

dino111 wrote:
Pa, ako misle, onda djecu za ruku, pa u dzamiju. Tamo dijete moze nauciti mnogo dobroga.
I da misle, to ti vjerujem.....ruralci uvijek nesto "misle".
mIRCerka

#1042 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by mIRCerka »

dino111 wrote:
mikasa wrote:

Ali je istina. Jer Arzija Mahmutovic rece " ko hoce deda mraza, nema potrebe mene da napadate, mozete dijete ODVESTI DEDA MRAZU"...
seln

#1043 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by seln »

uvjek dobar gost wrote: Gdje su rezultati dosadašnjeg izučavanja vjeronauke u osnovnom i srednjem obrazovanju ... u današnjem društvu ?
Ima, kako nema...porast maloljetnickog kriminala. Izgleda da je strah od Boga slabo moralno nacelo.
dino111

#1044 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by dino111 »

mIRCerka wrote:Mislim da ovdje grijesis jer je to i cilj ljudi koji podrzavaju uvodjenje vjeronauke... slijedi

Ovo je tako glupo i bezobrazno[/quote]
Ali je istina. Jer Arzija Mahmutovic rece " ko hoce deda mraza, nema potrebe mene da napadate, mozete dijete ODVESTI DEDA MRAZU"...[/quote]

I reče svi koji žele DM imaće ga u svom obdaništu.
seln

#1045 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by seln »

dino111 wrote:
mIRCerka wrote: Ali je istina. Jer Arzija Mahmutovic rece " ko hoce deda mraza, nema potrebe mene da napadate, mozete dijete ODVESTI DEDA MRAZU"...
I napravi tako da se odluka prolongira dok nije postalo prekasno
uvjek dobar gost

#1046 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

seln wrote:
uvjek dobar gost wrote: Gdje su rezultati dosadašnjeg izučavanja vjeronauke u osnovnom i srednjem obrazovanju ... u današnjem društvu ?
Ima, kako nema...porast maloljetnickog kriminala. Izgleda da je strah od Boga slabo moralno nacelo.
... Odgajaju se generacije bez poštovanja prema starijem, generacije kojima su uzor kriminalci, pjevačice, manekeni i dileri, odgajamo generacije koje ne putuju, koje imaju predrasude prema drugom i drugačijem.. odgajamo generacije koje se truju od malih nogu, generacije koje su spremne tuči pedere.... šakama gasiti festivale... generacije koje nisu makle iz svoje dvije ulice..., ali zato je super imamo vjeronauku u obdaništima...

Gospodo gdje su rezultati ?

Demagogiju ostavite za svoje partijske sastanke... ostavite je za neko drugo mjesto !

Sljedeće je da se ukine Snješko Bijelić i Vučko... poslije ćemo vidjeti šta i kako... bitna je tradicija našeg sela i naroda... pedofilija je podnošljiva ali Djed Mraz je pošast.... :x :x :x :shock: :shock: :shock: 8)
Last edited by uvjek dobar gost on 05/03/2009 11:41, edited 1 time in total.
nosara

#1047 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by nosara »

dino111 wrote:
mIRCerka wrote:Mislim da ovdje grijesis jer je to i cilj ljudi koji podrzavaju uvodjenje vjeronauke... slijedi

Ali je istina. Jer Arzija Mahmutovic rece " ko hoce deda mraza, nema potrebe mene da napadate, mozete dijete ODVESTI DEDA MRAZU"...[/quote]

I reče svi koji žele DM imaće ga u svom obdaništu.[/quote]

Opet lazes... :D Jesi li ti stvarno vjernik ili aparatcik aktuelne uprave JUDC...?
nosara

#1048 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by nosara »

seln wrote:
Mladjarija se drzi one o oprostu svakom supku... :D
mIRCerka

#1049 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by mIRCerka »

dino111 wrote:
Ne rece to, rekla je da ne brani da roditelji organizuju DM za svoju djecu, a imamo slike na forumu kako vaspitacica u obdanistu za rukav vuce DMa da izadje iz objekta...
Opet cu te pitati, da li je LAZ HARAM?
seln

#1050 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by seln »

nosara wrote:
seln wrote:
Mladjarija se drzi one o oprostu svakom supku... :D
Ima scena u ovogodisnjem oskarovcu "Slumdog milioner", gdje brat glavnog junaka (inace kriminalac i visestruki ubica) uredno klanja i moli za oprost.
E, mi stvaramo drustvo gdje ce zemaljske zlocine "oprastati" Bog, odnosno njegovi glasnogovornici na zemlji, reis i kamarila.
Arzija je sam dio kriminalne masinerije, na zadatku da odgoji poslusne vjernike koji nista ne pitaju...ni za bile dvore reisove, ni za pokradene vitre, ni za hodze pedofile..
Post Reply