Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post Reply
zavrzlama

#1026 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by zavrzlama »

da se ubacim u razgovor :D

moje licno misljenje da su albanci i njihova politika dosta srodna srbima i srpskoj politici..i jedne i druge krasi odlika da vole zivjeti sami i da neznaju da zive u razlicitostima i prihvataju druge i drugacije kao nesto opsteprihvatljivo...mislim da srbi vise cijene albance nego bosnjake,a razlog je sto srbi vjeruju sili i neprijatelju koji je jedinstven ,nego da vjeruju neprijatelju koji je nejedinstven kao bosnjaci..razlog bjezanja srba od BIH je i taj sto srbi poslije zlocina nad bosnjacima ne vjeruju da su bosnjaci opet spremni sa njima zivjeti i tesko im shvatiti da bosnjaci istinski zele suzivot pored njih ili sa njima"a bosnjaci su istinski spremni zivjeti sa srbima kao prije rata jer ljubav prema BIH i njenom ocuvanju je jaca od ratnih rana i ganjanja nekog inata"..ove stvari se drugacije shvataju kod albanaca i srba i oni su zauvijek zatvorili knjigu i mogucnost nekog suzivota izmedju njih....

kakav je polozaj bosnjacke manjine na Kosovu neznam..ali kakav god je je siguirno losiji nego albanaca u BIH...odgovor je u prvoj mojoj recenici....
Mx

#1027 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Mx »

@ Zavrzlama,

Srbi u Bosni i Hercegovini zele da zive sa Bosnjacima i oni se bolje slazu sa Bosnajcima nego sa Albancima, problem im je jedino sto znaju ako se Bosnjaci zaljube u njih gube Republiku Srpsku i onda je ne mogu izdvojiti iz BiH. Oni namjerno nece da imaju nista s Bosnjacima nadajuci se da ce na taj nacin sacuvati RS i jednog lijepog dana je izdvojiti iz BiH i pripojiti Srbiji.
Mx

#1028 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Mx »

http://www.sarajevo-x.com/svijet/regija ... /091031041

Svijet 31.10.2009. u 13:27

Image

Kosovo - U Prištini otkrivanje spomenika Klintonu

U Prištini će sutra biti održana svečana ceremonija otkrivanja spomenika zahvalnosti bivšem američkom predsjedniku Bilu Klintonu.

Početak ceremonije zakazan je za 13.30 časova na Trgu Bil Klinton, saopštila je kosovska vlada.

Ceremoniji će lično prisustvovati Klinton, koji će u Prištinu, kako je najavljeno, stići u ranim jutarnjim časovima.

U saopštenju se dodaje da će se Klinton prigodnim govorom obratiti javnosti, a građani su pozvani da na, kako se ističe, dostojanstven način pokažu zahvalnost Klintonu za doprinos u oslobađanju i stvaranju nezavisne države Kosovo.
zavrzlama

#1029 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by zavrzlama »

Mx wrote:@ Zavrzlama,

Srbi u Bosni i Hercegovini zele da zive sa Bosnjacima i oni se bolje slazu sa Bosnajcima nego sa Albancima, problem im je jedino sto znaju ako se Bosnjaci zaljube u njih gube Republiku Srpsku i onda je ne mogu izdvojiti iz BiH. Oni namjerno nece da imaju nista s Bosnjacima nadajuci se da ce na taj nacin sacuvati RS i jednog lijepog dana je izdvojiti iz BiH i pripojiti Srbiji.
srbi u BIH vode pogresnu politiku iz dva kljucna razloga...

prvi razlog je sto srbija upravlja svim vaznijim odlukama koje se ticu srba u BIH i srbiji u strateskom interesu nije ostanak srba u drzavi BIH i BIH kao normalna drzava...

Drugi razlog je sto srbi(vecina njih) smatra da BIH kao drzava ne moze opstati i kontaju da MZ samo privremeno odrzaje BIH do neke naredne podjele karata na geo-politickom polju ...jednostavno srbima se propagandom stvara predstava da BIH kao drzava nije odrziva,a oni neznaju da podjelu BIH bi popratio krvav rat u kojem srbi samo mogu vise da izgube nego sto danas imaju..ogromna vecina srba vjeruje u zamjenu Kosova za pripajanje rs-a srbiji...dok se sve to razbistri i srbi shvate da je zabluda podjela BIH,ce proci mnogo godina...na nama je da cekamo da oni dodju tobe a MZ je tu da osigura mirnu BIH da to dolazenje tobe se doceka bez rata...
Prozor

#1030 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Prozor »

zavrzlama wrote:da se ubacim u razgovor :D

moje licno misljenje da su albanci i njihova politika dosta srodna srbima i srpskoj politici..i jedne i druge krasi odlika da vole zivjeti sami i da neznaju da zive u razlicitostima i prihvataju druge i drugacije kao nesto opsteprihvatljivo...mislim da srbi vise cijene albance nego bosnjake,a razlog je sto srbi vjeruju sili i neprijatelju koji je jedinstven ,nego da vjeruju neprijatelju koji je nejedinstven kao bosnjaci..razlog bjezanja srba od BIH je i taj sto srbi poslije zlocina nad bosnjacima ne vjeruju da su bosnjaci opet spremni sa njima zivjeti i tesko im shvatiti da bosnjaci istinski zele suzivot pored njih ili sa njima"a bosnjaci su istinski spremni zivjeti sa srbima kao prije rata jer ljubav prema BIH i njenom ocuvanju je jaca od ratnih rana i ganjanja nekog inata"..ove stvari se drugacije shvataju kod albanaca i srba i oni su zauvijek zatvorili knjigu i mogucnost nekog suzivota izmedju njih....

kakav je polozaj bosnjacke manjine na Kosovu neznam..ali kakav god je je siguirno losiji nego albanaca u BIH...odgovor je u prvoj mojoj recenici....
:thumbup:

Srbi smatraju da su oni posteni i "otvoreni", dok su Bosnjaci "podmukli", misle jedno govore drugo rade trece, i zele da ih otjeraju iz BiH kao sto su Srbi otjerali Bosnjake....

Lopov lopova :D
Mx

#1031 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Mx »

http://www.sarajevo-x.com/svijet/regija ... /091101031

Svijet|01.11.2009. u 11:27

Kosovo - Okićena i razdragana Priština dočekuje Billa Clintona

U okićenom i svečano raspoloženom glavnom gradu Kosova u nedjelju je sve spremno za doček bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, koji dolazi u Prištinu povodom otkrivanja njegova spomenika u prirodnoj veličini u aveniji koja od ranije nosi njegovo ime.

Foto: Reuters
Image
Foto: Reuters

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaci poručili su da će današnja posjeta bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona biti "historijski" događaj i tim su povodom pozvali građane da "organiziraju veličanstveni doček za velikog prijatelja".

"Republiku Kosovo posjetit će predsjednik Bill Clinton, čovjek koji je vodio najveću humanitarnu akciju savremenog svijeta za spas naroda Kosova", rekao je Sejdiu.

Clinton će se tokom boravka u Prištini sastati s kosovskim čelnicima i obratiti zastupnicima kosovskog parlamenta.

Na aveniji Billa Clintona danas će biti otkriven njegov kip u prirodnoj veličini, težak 900 kilograma, na kojem je bivši američki predsjednik prikazan kako u ruci drži dokument od 24. maja 1999. kojim se odobrava ulazak američkih snaga na Kosovo. Kip je djelo prištinskog kipara Izeira Mustafe.

Clintonov posjet Prištini pratit će i iznimne mjere sigurnosti.
Vodenjak

#1032 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Vodenjak »

Galipolje wrote:@Vodenjak nastavlja da luta “bespucima povijesne zbilje” a @dallton mu tercira.

Vidite gosn @Vodenjak, u jednom od mojih prethodnih postova imate komparativnu analizu Vase skolonosti „dranju”. Uzeo sam za primjer bas Albance kojima ne pada na kraj pameti da nacionalno jedinstvo bagatelisu Torkvemadinim metodama. Naprotiv, ovih dana je formirana radna grupa sastavljena od albanskih strucnjaka iz, Makedonije, Crne Gore, Presevske doline, Albanije i sa Kosova koja treba da uradi jedinstvenu „POCETNICU” za sve albanske djake. Uz bezprimjernu nacionalnu solidarnost, posvecenost cilju, cvrstu odlucnost da se on dosegne i spremnost na zrtve, Albanci doista ne trebaju da brinu za svoju buducnost.

Velicanje ideologije bratstva i jedinstva je inace bosnjacki specijalitet. Radi se o panfilicarskoj zloupotrebi merhameta koji se u nasem praktikovanju sveo na psiholosko utociste za mnoge historijske frustracije.
Vrlo lijepo to oko "Pocetnice"...
A cini se da i mnogi drugi ovdje smatraju da je to vrlo lijepo i da to smatraju potpuno normalnim. A to opet znaci da se i ti i oni zalazete da se i u BiH na tome jos intenzivnije poradi sto ce reci da i djeca Bosnjaka, Srba i Hrvata treba da imaju svako svoju "Pocetnicu".

A onda, kad se vec krene sa "Pocetnicom", nema razloga da se ne nastavi sa nekom "Nastavicom" a onda i zavrsi "Zavrsicom".
Tako ce djeca iz generaciju u generaciju, za razliku od nas iz Titove Jugoslavije, dobijati mnogo kvalitetnije, opsirnije i prije svega ispravnije obrazovanje.
I onda, kada sazriju, moci ce to svoje znanje da upotrijebe za zavrsetak projekta zapocetog prije nekih dvadesetak godina. Dakle, svojim znanjem i iskustvom onih sa kraja osamdesetih i pocetka devedesetih dovrsice stvaranje nacionalno zaokruzenih teritorija koje ce nazvati drzavama te onda uzivati u miomirisima svojih vlastitih torova.
I naravno, nece zaboraviti da se kunu u svoje evropsko opredeljenje, multikulturu i demokratiju!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1033 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by PipiDugaDevetka »

Sa USA-X FORUMA wrote: George: Vidi ovu sliku iz novina, Clinton dobio svoju statuu.

Laura: Znam George, vidjela sam.

George: Prije nekoliko sedmica Obami su dodjelili Nobelovu nagradu za mir nakon što je u uredu bio samo nekoliko sedmica.

Laura: George Znam, čitala sam o tome.

George: Oh ne, pa to je nepravda, ja sam oslobodio 2 zemlje od terorizma, morao sam ubiti po pola stanovništva tih zemalja da bi ih spasio terorizma, oni su sada slobodni.

Laura: George Znam, bila sam s tobom kada si to učinio.

George: Trebalo mi je osam dugih godina i puno novca da to moja zemlja učini.

Laura: Znam George, moja kesa je gotovo prazna.

George: Pa, to je nepravda, Obama dobija Nobelovu nagradu za mir, Clinton dobija zlatnu statuu,....Otišao sam u Irak i sve što sam dobio je ovaj par izlizanih cipela.

Laura: Mi smo dobili velike slike uručivanja cipela. Imaš brze reflekse, umalo da ti ne razbiju nos. U tom trenutku izgledao si kao jelen pod uperenim svjetlima.

George: Neee, ja hoću SVOJU statuu!

Laura: GEORGE OKEJ, DOSTA VIŠE! Nemoj da cmizdriš i idi izvedi Barney van, a ja ću telefonom pozvati istog kipara koji je napravio statuu u Prištini da napravi tvoj kip kako šetaš Barney-a sa svom opremom. Stavićemo ga na travnjak u bašti ispred kuće.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#1034 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Toto »

Je li Clinton trayio vizu od Srbije da posjeti Juznu Pokrajinu ili je i on doso da otvori jos jednu od visokoskolskih vojnih akademija.
dallton

#1035 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by dallton »

Toto wrote:Je li Clinton trayio vizu od Srbije da posjeti Juznu Pokrajinu ili je i on doso da otvori jos jednu od visokoskolskih vojnih akademija.
ma sletio je u beograd da uzme kosovsku vizu, ali nije radila ambasada a sramota je da predje toliki put a nista ne napravi, pa je odlucio da produzi dalje
:D
Haris.ba

#1036 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Haris.ba »

Moze li se iz Bosne putovati na Kosovo? Kakvi papiri trebaju? Gdje postoje granicni prijelazi? Ima li klasicnih granicnih prijelaza na granici Srbije i Kosova(unmik pretpostvaljam)?
red01

#1037 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by red01 »

Ahtisari: "Ko sa Balkana želi u Evropsku uniju, mora priznati Kosovo"
08. 11. 2009. • 22:15 A. B.
Bivši evropski pregovarač o statusu Kosova Marti Ahtisari izjavio je da sve zemlje koje žele da postanu članice Evropske unije, a posebno one na Balkanu, moraju priznati da je Kosovo nezavisno.
Ahtisari je rekao i da je Kosovo "napredovalo, ušlo u međunarodne ekonomske institucije i moglo bi da se pretvori u snabdjevača regiona energijom, mada će biti potrebne godine da se vide plodovi tamošnjih ulaganja".

Rodonačelnik kosovske nezavisnosti priznaje da na Kosovu postoji korupcija, ali kaže da, da bi to bilo kritikovano, "mora se priznati da ni naša (zapadna) društva nisu čista".

Što li će na ovo reći drug Pozderac(jeremić) .... :x :x :x
osa

#1038 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by osa »

red01 wrote:Ahtisari: "Ko sa Balkana želi u Evropsku uniju, mora priznati Kosovo"
08. 11. 2009. • 22:15 A. B.
Bivši evropski pregovarač o statusu Kosova Marti Ahtisari izjavio je da sve zemlje koje žele da postanu članice Evropske unije, a posebno one na Balkanu, moraju priznati da je Kosovo nezavisno.
Ahtisari je rekao i da je Kosovo "napredovalo, ušlo u međunarodne ekonomske institucije i moglo bi da se pretvori u snabdjevača regiona energijom, mada će biti potrebne godine da se vide plodovi tamošnjih ulaganja".

Rodonačelnik kosovske nezavisnosti priznaje da na Kosovu postoji korupcija, ali kaže da, da bi to bilo kritikovano, "mora se priznati da ni naša (zapadna) društva nisu čista".

Što li će na ovo reći drug Pozderac(jeremić) .... :x :x :x
ovo se odnosi i na bih.
Valbon_1

#1039 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Valbon_1 »

:)
Novi Zeland je danas zvanicno priznao nezavisnost Republike Kosova. Nezavisnost Republike Kosova do sada je priznalo 63 drzava.

Thank you New Zeland :thumbup: :)
Keep moving... 8-)
dallton

#1040 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by dallton »

e sad kad lupus jeremija odskakuce na kenguru u novi zeland i priprijeti im da im srbija vise nece biti prijatelj, vlada novog zelanda ce se kompletno u.rati od straha i poceti snimanje nove epizode "gospodara prstenova" pod naslov "mordor jeremic"
sandokann

#1041 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by sandokann »

Kosovo bi odavno preslo cifru od 100 zemalja da nije nerazumnog drzanja mnogih islamskih zemalja koje na taj nacin, nepriznavanjem nezavisnosti, inate Americi.
Mx

#1042 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Mx »

Valbon_1 wrote::)
Novi Zeland je danas zvanicno priznao nezavisnost Republike Kosova. Nezavisnost Republike Kosova do sada je priznalo 63 drzava.

Keep moving... 8-)
Valbon_1, Cestitam i nek vam je Sretno :D

Nego nije mi jasno sto vam tako sporo ide priznavanje ostalih drzava (Tek 63 drzave). Treba vam jos otprilike 130 drzava da vas prizna. Izgleda da vam je slaba i ne efektivna kosovska diplomacija po svijetu. Zaposlite nove mlade i skolovane zenske i muske diplomate koji ce u rekordnom roku ostvariti cilj i priznavanje svih drzava.
Haris.ba

#1043 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Haris.ba »

Mx wrote: Nego nije mi jasno sto vam tako sporo ide priznavanje ostalih drzava (Tek 63 drzave). Treba vam jos otprilike 130 drzava da vas prizna. Izgleda da vam je slaba i ne efektivna kosovska diplomacija po svijetu. Zaposlite nove mlade i skolovane zenske i muske diplomate koji ce u rekordnom roku ostvariti cilj i priznavanje svih drzava.
Ja koliko sam skontao mnoge zemlje cekaju presudu suda u Haagu. Pretpostavljam da ce na ovom prostoru ostati BiH i Srbija kao zemlje koje ne priznaju Kosovo(za vjeke vjekova :D ). Kosovu je koliko sam sabrao najvaznije je da ga priznaju zemlje Evropske unije. Vidjecemo nakon presude. Rumunija I Slovacka ce ga tesko priznati do presude. Sumnjam da ce ga Spanija bez nekih osiguranja(ustupaka oko Katalonije i slicno) priznati. A tu je i Grcka koja ce cekati i ici kuda i ostala trojka. A ono sto je Kosovu najvaznije da ga priznaju su Rusija i Kina. Kina nece ostati sama da se protivi ako Rusija pristane. A Rusija pristace ako dobije Osetije i Abhazije. Uletili su u neke medjunarodne organe(IMF, mogu formalno i u Vijece Evrope). Cak i da presuda bude nepovoljna(a nije svakako obvezujuca) sumnjam da ce se Kosovo vratiti pod ikakav oblik vlasti Srbije. Mozda ga ceka buducnost Tajvana. Ali ako se razviju ko Tajvan, onda nema frke. :)
Mada mislim ako ne bude priznat od UN da ce se Kosovo pripojiti Albaniji. A tu onda postoji i mogucnost da sjeverni dio ostane u Srbiji. Mozda srbijanska politika i ide prema tome. Daj sta das. Bolje i to nego nista.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Kosovo.png
Mx

#1044 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Mx »

http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/091115091

Svijet|15.11.2009. u 20:58

Izbori protekli mirno. Zatvorena birališta na Kosovu

Biračka mjesta na Kosovu zatvorena su večeras u 19.00 sati.
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Građani Kosova glasali su na oko 2 250 biračkih mjesta.

Izbore su u potpunosti organizovale vlasti u Prištini. Prema podacima policije Kosova, izbori su održani u mirnoj atmosferi, bez većih problema.

Prema podacima Centralne izborne komisije Kosova (CIK), do 15.30 glasalo je 32,86 registrovanih birača.

CIK dodaje da je najniža izlaznost zabilježena u općinama u sjevernom dijelu Kosova: u Leposaviću je glasalo 0,48 odsto, u Zubin Potoku 5,61 odsto, i u Zvečanu 0,64 odsto.

U novim srpskim općinama, koje su u planu da budu formirane ovim izborima, do 15.30 sati je u Gračanici glasalo 14,22, u Ranilugu 9,15 i u Klokotama 13,93 odsto birača.

Sa druge strane, na primjer, u Štrpcu je glasalo 23,44 odsto, dok je u Novom Brdu glasalo 17,47 odsto registrovanih glasača.

U Prištini, gdje ima najviše glasačkih mjesta, izlaznost je do 15.30 sati bila 30,55 odsto.

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu i šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt zadovoljan je izlaskom Srba na lokalne izbore.

Fejt je, obilazeći izborno mjesto u Čaglavici, rekao da mu je drago što su Srbi riješili da ispune svoje demokratsko pravo i glasaju, prenosi B92.

"Za srpsku zajednicu, kao što znamo, ulog je veliki. Srbi imaju priliku da obezbijede autonomiju u općinama u kojima žive, onako kako je predviđeno Ahtisarijevim planom", rekao je Fejt.

(FENA)
vee-jay

#1045 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vee-jay »

Banjaluka_RS wrote:

Keep moving... 8-)
I znaci 30% drzava svijeta je priznalo nezavisnost Kosova? Pa i nije neko dobro prolazno vrijeme otkad "postojite"... Kladim se da bi RS priznalo bar toliki procenat u 3 puta manje vremenskom periodu.
pa hajde pokusajte konaaaaaaacnoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

...dva dana :D
Prozor

#1046 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Prozor »

prevod: ne smijemo :D
bijelo_dugme

#1047 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by bijelo_dugme »

Prozor wrote:prevod: ne smijemo :D
Ma ne, oni su miroljubljiv narod i zele da ostanu u Bejha da bi nama Muslimanima mogli pomoci.
pure_love

#1048 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by pure_love »

Mx wrote:

Keep moving... 8-)
Valbon_1, Cestitam i nek vam je Sretno :D

Nego nije mi jasno sto vam tako sporo ide priznavanje ostalih drzava (Tek 63 drzave). Treba vam jos otprilike 130 drzava da vas prizna. Izgleda da vam je slaba i ne efektivna kosovska diplomacija po svijetu. Zaposlite nove mlade i skolovane zenske i muske diplomate koji ce u rekordnom roku ostvariti cilj i priznavanje svih drzava.
vazno je da ih priznaju glavne zemlje..ni bosnu jos nisu priznale sve zemlje,recimo Irak
Galipolje

#1049 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Galipolje »

Prvi lokalni izbori na Kosovu nakon proglasenja nezavisnosti su pokazali da najmladja drzava u Evropi ima institucionalnu kompetentnost da na teritoriji koju u punom kapacotetu kontrolisu centralne vlasti organizuje slobodno izjasnjavanje svojih gradjana. Sitni incidenti koji su skoro pa normalni pratilac izbornog procesa i u mnogo stabilnijim drzavama, ne dovode u pitanje generalnu ocjenu da su Albanci kao vecinski narod zajedno sa ostalim gradjanima Kosova uspjesno polozili prvi veliki test demokratije. Izlaznost se krece izmedju 45-50% od ukupnog broja registrovanih biraca.

Ukupni pobjednik izbora je PDK premijera Hashima Thaqija koja je osvojila vlast u vecini kosovskih opstina. Gradonacelnik Pristine iz LDK-a Dr Isa Mustafa je izabran vec u prvom izbornom krugu nadmocnom vecinom od 57% glasova.

Srbi koji zive na sjeveru Kosova su na poziv Borisa Tadica masovno bojkotovali izbore. Oni pak koji zive u albanskom okruzenju (Gracanica, Strpce, Ranilug, Orahovac…….) su doduse u nesto manjem procentu (prosjecno ko 30%), ali ipak ucestvovali u izbornom procesu i imace svoje organe lokalne vlasti.

Bosnjaci su po obicaju uzasno razjedinjeni. U pecko-vitomirickom kraju od bosnjackih partija, najvise glasova (560 ?!?!) je osvojila SDA Numana Balica, u Prizrenu NDS, a u Dragasu koalicija „Vakat”. Interesantno je da je u najbosnjackijem djelu Kosova., nesudjenoj opstini Zupa koja granici sa Prizrenom dosad neprikosnoveni „Vakat” do nogu potucen od samo prije par mjeseci formirane NDS, sto samo po sebi govori koliko su Bosnjaci Kosova zadovoljni politikom koja je dosad zastupala njihove interese.
Post Reply