E da ima jedna prelijepa vikendica nedaleko u rangu tvoje ima na booking ukucaj Cozy Chalet.
Drvene kuće/vikendice
-
kaw_liga
#1026 Re: Drvene kuće/vikendice
Dobro poznaš taj kraj nadam se da ces doci na kavu kad budes u prolazu ako uspijem u naumu..Sad sam se bazirao na sliku broj 3( grafiti )
o njoj pričam u zadnjim postovima.Vlasnik svake godine dolazi jednom iz SAD. .Da Kova je tamo upitacu baš za vodu kako su rješili.Zemlje nema a nemaju ni drugi jer kad se radilo vikend naselje davalo se toliko zemlje koliki je plac.Teško je vidjeti izvana sve a uci ne mogu sem kad dodje vlasnik.. Nadam se pogoditi cjenu oko 10 kako veliš mislim da je realna.
E da ima jedna prelijepa vikendica nedaleko u rangu tvoje ima na booking ukucaj Cozy Chalet.
-
kuli1961
#1027 Re: Drvene kuće/vikendice
Povećao sam sliku br 3.
Grafit- no comment, ostavimo to po strani.
Nema stolarije vanjske-100 % ni unutrašnje, garant nema ni podova, vjerovatno se mora raditi potpuno nova elektro i vodo instalacija, kupatilo potpuno oguliti do cigle pa Jovo nanovo; pitanje je glazure (estrih) unutra.
Ploča prve terase- vidljivi ćošak dobro oronuo; ni na jednoj od terasa nema ograde
Krovna konstrukcija? Vrlo upitna- prva podrožnjača slijeva se nekako "rascvjetala"..? Koliko se postojeći crijep može upotrijebiti?
Termika krova?
Voda- ili čišćenje posotjećeg bunara/ili novi+ hidropak
Objekat ima popriličnu visinu- od poda garaže do sljemena- najmanje 8-9 m, dakle, skela će biti neophodna
Iz pocinčane limarije (oluka) raste korov već dugo..
Čak i ako bi sam radio, biće jako puno ulaganja da se objekat dovede u upotrebljivo stanje.
Ne znam, teško da bih dao više od 10 K EUR.
Ako i postigneš dogovor, piši ovdje, slikaj postavljaj, sigurno će biti interesantno pratiti.
Sretno u pregovorima!
Grafit- no comment, ostavimo to po strani.
Nema stolarije vanjske-100 % ni unutrašnje, garant nema ni podova, vjerovatno se mora raditi potpuno nova elektro i vodo instalacija, kupatilo potpuno oguliti do cigle pa Jovo nanovo; pitanje je glazure (estrih) unutra.
Ploča prve terase- vidljivi ćošak dobro oronuo; ni na jednoj od terasa nema ograde
Krovna konstrukcija? Vrlo upitna- prva podrožnjača slijeva se nekako "rascvjetala"..? Koliko se postojeći crijep može upotrijebiti?
Termika krova?
Voda- ili čišćenje posotjećeg bunara/ili novi+ hidropak
Objekat ima popriličnu visinu- od poda garaže do sljemena- najmanje 8-9 m, dakle, skela će biti neophodna
Iz pocinčane limarije (oluka) raste korov već dugo..
Čak i ako bi sam radio, biće jako puno ulaganja da se objekat dovede u upotrebljivo stanje.
Ne znam, teško da bih dao više od 10 K EUR.
Ako i postigneš dogovor, piši ovdje, slikaj postavljaj, sigurno će biti interesantno pratiti.
Sretno u pregovorima!
-
kuli1961
#1028 Re: Drvene kuće/vikendice
Ovih dana malo budalešem oko brvnare.
Predulaz mi nekako izgledao previše otvoren, pa sam, za sada, napravio 2 bočna panela- skontao konstrukciju, pripremio, izrezao, nanio lazuru i bočni paneli su postavljeni.
U pripremi je i središnji, koji će ići od stuba do stuba.
Svrha je da vizuelno "spustim" visinu...

Predulaz mi nekako izgledao previše otvoren, pa sam, za sada, napravio 2 bočna panela- skontao konstrukciju, pripremio, izrezao, nanio lazuru i bočni paneli su postavljeni.
U pripremi je i središnji, koji će ići od stuba do stuba.
Svrha je da vizuelno "spustim" visinu...

- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#1029 Re: Drvene kuće/vikendice
Predobro izgleda sve ovo...
Pratim te i samo mogu reci aferim!
Pratim te i samo mogu reci aferim!
-
kuli1961
- Chloe
- Photo mod
#1031 Re: Drvene kuće/vikendice
@kuli1961
aferim, prvo lijepo. 
-
kuli1961
-
kuli1961
#1033 Re: Drvene kuće/vikendice
Finiš:
Kao i obično, nije bilo pomoći još jednog para ruku da pridrži ovaj dugački panel (cca 210 cm), pa sam morao i uspio sam se poslužiti španerima:
.
Konačan izgled, iz sva tri ugla:

Kako i rekoh, cilj mi je bio samo vizuelno "smanjiti" visinu.
Mislim da sam uspio...
Sljedeće što namjeravam napraviti su fiksne drvene žardinjere za cvijeće ispod sva tri prozora. No, o tom - po tom., treba da premjerim i izračunam dimenzije- dužina, širina, visina, da pregledam šta imam od gradje i tek potom da krenem sa radom.
Nisam riješio ni vanjsku rasvjetu (pet lampi). Ponuda gotovih proizvoda je nekako "konfekcijska", ne svidja mi se nimalo. Ono što bi moglo doći u obzir je jako skupo. Za sada, ideja je da kupim jedan stari fenjer i preradim ga na "struju", postavim i ocijenim da li je "legao" ili nije.
U potrazi sam i za drvenim, što jednostavnijim klub stolićem, jer postojeći je rezani iveral, potpuno odudara. Ako je neko negdje vidio klub stolic ili bi ga se htio riješti za razumnu sumu, javite, možda bude neki "deal".
Kao i obično, nije bilo pomoći još jednog para ruku da pridrži ovaj dugački panel (cca 210 cm), pa sam morao i uspio sam se poslužiti španerima:
.Konačan izgled, iz sva tri ugla:

Kako i rekoh, cilj mi je bio samo vizuelno "smanjiti" visinu.
Mislim da sam uspio...
Sljedeće što namjeravam napraviti su fiksne drvene žardinjere za cvijeće ispod sva tri prozora. No, o tom - po tom., treba da premjerim i izračunam dimenzije- dužina, širina, visina, da pregledam šta imam od gradje i tek potom da krenem sa radom.
Nisam riješio ni vanjsku rasvjetu (pet lampi). Ponuda gotovih proizvoda je nekako "konfekcijska", ne svidja mi se nimalo. Ono što bi moglo doći u obzir je jako skupo. Za sada, ideja je da kupim jedan stari fenjer i preradim ga na "struju", postavim i ocijenim da li je "legao" ili nije.
U potrazi sam i za drvenim, što jednostavnijim klub stolićem, jer postojeći je rezani iveral, potpuno odudara. Ako je neko negdje vidio klub stolic ili bi ga se htio riješti za razumnu sumu, javite, možda bude neki "deal".
-
kaw_liga
#1034 Re: Drvene kuće/vikendice
Kuli stvarno imaš volje,živaca baš uživaš u uređivanju za razliku od mene koji ne volim previše čačkati
Nego ovi su me ispalili iz Sad da sad nije vrijeme za prodaju (pretpostavljam da su procjene da malo mogu dobiti) a moje procjene su da nece ni budućnosti možda malo digne inflacija vrijednost ali nece baš razinu da bude prvi red do mora
Sad imam još dvije slične ali početna cjena je 15.000 nez dal bi išta mogao spustiti žive u dijaspori..
Ovdje je provedena struja i nabačeno iznutra.

Za ovu neznam podatke,mada je izvjesno veliko ulaganje u obje.Možda gornja ipak nešto manje ulaganja
.

Nego ovi su me ispalili iz Sad da sad nije vrijeme za prodaju (pretpostavljam da su procjene da malo mogu dobiti) a moje procjene su da nece ni budućnosti možda malo digne inflacija vrijednost ali nece baš razinu da bude prvi red do mora
Sad imam još dvije slične ali početna cjena je 15.000 nez dal bi išta mogao spustiti žive u dijaspori..
Ovdje je provedena struja i nabačeno iznutra.

Za ovu neznam podatke,mada je izvjesno veliko ulaganje u obje.Možda gornja ipak nešto manje ulaganja
.
-
citroen xm
#1035 Re: Drvene kuće/vikendice
Gornja je bolja, ali i u nju imaš uložiti još 3x toliko.
-
kuli1961
#1036 Re: Drvene kuće/vikendice
Možda je dobro što je ona prethodna opcija otpala, jer mi je nešto ukazivalo da prodavci i hoće i neće prodati. Naime, zivjeti preko bare, dati objekat u prodaju, a ne omogućiti ulazak i detaljan pregled sve dok vlasnici ne dodju, nije mi baš nešto ozbiljno, tj. to mi ukazuje na moguće teške pregovore .
Ove druge dvije, što citroen reče- prva jeste gradjevinski završenija (vjerovatno), ali meni lično prva (završenija, sa strujom i malterom iznuta) nikako nije "legla u oko"- na kosini je, ima dvije pune etaže (podrum i prva etaža) te mansardu. Štrči mi, ne znam.
Sa aspekta tražene cijene- pazi, prodavci traže 15.000 EUR, što ne znači da će dobiti. Nije to aukcija, pa ko izlicitira višu cijenu. Dakle, stvar je pregovora.
Ova druga mi je izgledom prihvatljivija, izgleda manje "oštra", iako i ona ima identičnu strukturu prostora. Gradjevinski gledano, hmm ne znam, teško je šta reći. Čini mi se da je medjuspratna konstrukcija izmedju prve etaže i masarde drvene grede (4 po dužini, od kojih se dvije naslanjaju na betonsku gredu duž zidova) pa onda neki broj poprečnih greda, paran i li neparan, zavisno od raspona. Ne znam dimenzije greda- 12 x 10, 12 x12 ili 12 x 14 ili neka druga dimenzija? Što deblje, to bolje, manje vibracija. Dume mansarde (čeone strane) su u drvetu, pa je to manje troška za fasadu. Ono što me odbija od druge je to što je prva etaža gradjena od siporeksa(gas betonski blok), koji je porozan, a na slici ne mogu vidjeti u kakvom je stanju. No, malterisanjem se to da dovesti u red, nema neke ogromne površine. Sa druge strane, jako mi se svidja što je prizemna- garažna etaža uradjena u kamenu, a garant je to učvršćeno/uvezano betonskom pločom. Ne zna se stanje iznutra. Dalji plus za drugu mi je to što su balkoni od zida do zida, lakše i jeftinije će biti postaviti ogradu, veći je prostro za dekorisanje/izgled ograde. Treće- nekako mi je ljepše uklopljena u okolinu. Ne zna se ni stanje vanjske i unutrašnje stolarije ( na prvoj je nova, PVC, koju ja ne bih ni pod razno u vikendici), stanje zidova i podova, instalacije iznutra. Ako nema priključka struje, treba ga dovesti. U BL i okolini, neka standardna cijena priključka je oko 900 KM, za odgovarajuću snagu u kW koju sad ne znam napamet ( uglavnom - panceri/limitatori su 25 A; može se dokupiti još, iako je 25 A sasvim dovoljno) u koju je uračunata i jedna bandera, a mjerno mjesto (ulazi u cijenu) je vani, na banderi. Prednost je i to što garaža druge vikendice ima metalna vrata- recimo da su ispravna, pa eto jednog troška manje (ne uzimam u obzir eventualnu popravku, štimanje, bojenje, to je sitno, ako sam radiš)
Kao što sam rekao i u ranijem postu, kada bude bilo šta konkretnije, sam ocijeni koja ti se vizuelno više dopada (meni- ova druga, jer ima više drveta na sebi
,ali neka ti to ne bude parametar), dobro je pregledaj iznutra, fotografiši, pokušaj skontati koji radovi su najhitniji, da se objekat dovede u upotrebljivo stanje. Svakako gledaj koja ima vise površine placa i koja je bolje "uklopljena" u okolinu. Možda je do ugla snimanja, ali meni je nekako ljepša, uklopljenija, prirodnija ova druga.
Bitno je čvrsto postaviti vlastiti limit plaćanja, jer za bilo koju od ove dvije slijedi dosta ulaganja, vjerovatno najmanje jednako cijeni objekta u "vidjenom stanju". Naravno, uslov prije svih drugih-čista zem.knjiga, tj čisto vlasništvo prodavca.
Pratim te, javljaj napredak.
Sretno!
Ove druge dvije, što citroen reče- prva jeste gradjevinski završenija (vjerovatno), ali meni lično prva (završenija, sa strujom i malterom iznuta) nikako nije "legla u oko"- na kosini je, ima dvije pune etaže (podrum i prva etaža) te mansardu. Štrči mi, ne znam.
Sa aspekta tražene cijene- pazi, prodavci traže 15.000 EUR, što ne znači da će dobiti. Nije to aukcija, pa ko izlicitira višu cijenu. Dakle, stvar je pregovora.
Ova druga mi je izgledom prihvatljivija, izgleda manje "oštra", iako i ona ima identičnu strukturu prostora. Gradjevinski gledano, hmm ne znam, teško je šta reći. Čini mi se da je medjuspratna konstrukcija izmedju prve etaže i masarde drvene grede (4 po dužini, od kojih se dvije naslanjaju na betonsku gredu duž zidova) pa onda neki broj poprečnih greda, paran i li neparan, zavisno od raspona. Ne znam dimenzije greda- 12 x 10, 12 x12 ili 12 x 14 ili neka druga dimenzija? Što deblje, to bolje, manje vibracija. Dume mansarde (čeone strane) su u drvetu, pa je to manje troška za fasadu. Ono što me odbija od druge je to što je prva etaža gradjena od siporeksa(gas betonski blok), koji je porozan, a na slici ne mogu vidjeti u kakvom je stanju. No, malterisanjem se to da dovesti u red, nema neke ogromne površine. Sa druge strane, jako mi se svidja što je prizemna- garažna etaža uradjena u kamenu, a garant je to učvršćeno/uvezano betonskom pločom. Ne zna se stanje iznutra. Dalji plus za drugu mi je to što su balkoni od zida do zida, lakše i jeftinije će biti postaviti ogradu, veći je prostro za dekorisanje/izgled ograde. Treće- nekako mi je ljepše uklopljena u okolinu. Ne zna se ni stanje vanjske i unutrašnje stolarije ( na prvoj je nova, PVC, koju ja ne bih ni pod razno u vikendici), stanje zidova i podova, instalacije iznutra. Ako nema priključka struje, treba ga dovesti. U BL i okolini, neka standardna cijena priključka je oko 900 KM, za odgovarajuću snagu u kW koju sad ne znam napamet ( uglavnom - panceri/limitatori su 25 A; može se dokupiti još, iako je 25 A sasvim dovoljno) u koju je uračunata i jedna bandera, a mjerno mjesto (ulazi u cijenu) je vani, na banderi. Prednost je i to što garaža druge vikendice ima metalna vrata- recimo da su ispravna, pa eto jednog troška manje (ne uzimam u obzir eventualnu popravku, štimanje, bojenje, to je sitno, ako sam radiš)
Kao što sam rekao i u ranijem postu, kada bude bilo šta konkretnije, sam ocijeni koja ti se vizuelno više dopada (meni- ova druga, jer ima više drveta na sebi
Bitno je čvrsto postaviti vlastiti limit plaćanja, jer za bilo koju od ove dvije slijedi dosta ulaganja, vjerovatno najmanje jednako cijeni objekta u "vidjenom stanju". Naravno, uslov prije svih drugih-čista zem.knjiga, tj čisto vlasništvo prodavca.
Pratim te, javljaj napredak.
Sretno!
- sinuhe
#1037 Re: Drvene kuće/vikendice
Prelijepa ti je vikendica @kuli1961 O kojoj drvenoj građi je riječ da sad ne listam stranice.
-
kuli1961
-
kuli1961
#1039 Re: Drvene kuće/vikendice
Još jedan "produkt" aus meine klein tischlerei
Prva žardinjera gotova i postavljena...2 to go.
Da ne bude "zbunjoze". boja jeste intenzivnija nego prozor i kapci, jer je druga vrsta drveta (žard...jelovina, kapci- borovina), ali je identična lazura-CHromos, prvi sloj kao podloga lazura za drvo, drugi sloj lak lazura, dezen kesten 13. Do idućeg ljeta, izjednačiće se.
https://i.postimg.cc/SshXm0s4/1000001566.jpg
https://i.postimg.cc/3NrdDgmb/1000001567.jpg
Prva žardinjera gotova i postavljena...2 to go.
Da ne bude "zbunjoze". boja jeste intenzivnija nego prozor i kapci, jer je druga vrsta drveta (žard...jelovina, kapci- borovina), ali je identična lazura-CHromos, prvi sloj kao podloga lazura za drvo, drugi sloj lak lazura, dezen kesten 13. Do idućeg ljeta, izjednačiće se.
https://i.postimg.cc/SshXm0s4/1000001566.jpg
https://i.postimg.cc/3NrdDgmb/1000001567.jpg
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1041 Re: Drvene kuće/vikendice
citroen xm wrote: ↑10/09/2024 11:02 Nemoj da strepiš hoće li neko kupiti prije tebe?
Koliko sam shvatio iz opisa lokacije i stanja sa vikendicama, nije to baš tako poželjno mjesto u smislu turističke ponude pa da se ljudi zalijeću i kupuju.
Vidi kada uđeš u vikendicu, ako je postojala voda razvedena i kupatilo, znači i da je vodosnadbjevanje bilo nekako riješeno što olakšava posao. Drugo, ako uz vikendicu nemaš bar 500 m2 zemlje, nije baš neka luda sreća. Sve baci na papir, ali i očekuj tvrde pregovore jer ljudi obično smatraju da ono što imaju vrijedi ne znam ni ja koliko.
Meni je lik u cijenu vikendice u koju niko nije ušao 15 godina, ukalkulisao i cijenu ofucanog namještaja starog 40-50 godina kao da je nov. Naravno, sa takvim likovima prekineš sve pregovore jer vidiš da nema smisla.
Mada njemu garant toliko vrijedi jer ga je on novog kupio
-
citroen xm
#1042 Re: Drvene kuće/vikendice
Ma i tada je u nju gurnuo vjerovatno stari namještaj iz stana, nisu se tada vikendice napucavale kao sada.
Jebena je seljačka filozofija. Dušu bi ti uzeo, a misli da je najpametniji. E pa neće!
- Porodice Foht
#1043 Re: Drvene kuće/vikendice
Bravo, Kuli. Ovo je vikendica koju bi svako pozelio iako komotno moze biti i manja. Jesi li ikada podvukao crtu, koliko si ulozio?
-
kuli1961
#1044 Re: Drvene kuće/vikendice
Hvala!Porodice Foht wrote: ↑13/10/2024 15:04Bravo, Kuli. Ovo je vikendica koju bi svako pozelio iako komotno moze biti i manja. Jesi li ikada podvukao crtu, koliko si ulozio?
Da, mogla je i manja, ali mi je kont/ filozofija bila-idem ka kasnim godinama, sve manje i manje pokretan, elastičan, pa sam htio da mi je dovoljno prostrano, a i da barem četvoro odraslih ljudi može komotno prespavati. Primjera radi, kupatilo ima bas sve sto treba u nekim uobičajenim dimenzijama (tuš kabina 90-ka, wc klasika, umivaonik 50-ica), a poptuno neplanirano ubacio sam i veš mašinu, a stvarna površina kupatila je svega 3,3 m2.
Uloženo, crta? Ne, nisam, ali evo onako grubo, samo najbitnije-plac, struja, voda, osnovno krčenje, sve oko gradj.dozvole- cca 15 K KM; temelj (svi betoni) sa kanalizacijom- 28 K KM, izgradnja brvnare (materijali, ruke)- cca 45 K KM=88-90 K KM. Na ovu sumu svakako treba dodati barem još 5 K KM na ostale materijale za radove koje sam sam uradio, dakle, oko 95 K KM. Pošto na bitnim stvarima nisam štedio, a 8 godina je prošlo od kupovine placa, i nije prestrašno-cca 11,9 K KM godišnje.
- Porodice Foht
#1045 Re: Drvene kuće/vikendice
-
kuli1961
#1046 Re: Drvene kuće/vikendice
Jedva čekam da zahladni i prvi mogući vikend bježim u brvnaru..ponesem klopu, drva imam, založim vatru, ne vraćam se u gradski beton do nedjelje kasno uveče.
-
kaw_liga
#1047 Re: Drvene kuće/vikendice
Dobio sam neke paušalne inf rekla kazala da opština prodaje zemljište. Da je procedura zovniti geometra da dodje izmjeri i taj opštinski dio koliko bi se uzeo i onda je to to..
Nekako mi je to čudna priča..puno pitanja nisam u blizini da pitam u opštini ali vj ste vi dobro upoznati kao pravnik
Koja je procedura npr kupovine terena od države i sl..
Dal to mora biti oglašeno ici na tender i sl?
Nekako mi je to čudna priča..puno pitanja nisam u blizini da pitam u opštini ali vj ste vi dobro upoznati kao pravnik
Koja je procedura npr kupovine terena od države i sl..
Dal to mora biti oglašeno ici na tender i sl?
-
kuli1961
#1048 Re: Drvene kuće/vikendice
Da, manje-više standardna procedura, što znači, pojednostavljeno:
--zemljište mora biti u vlasništvu kanton ili JLS(jedinca lokalne samouprave- grad/opština), tj, mora postojati upis vlasništva u zemljišnoj knjizi;
-mora postojati odluka skupštine kantona, grada/opštine da se zemljište prodaje;
-raspisuje se javni konkurs za prodaju sa tačnom naznakom broja parcele, površine i početne cijene; princip je bidding, tj aukcije- ko da više, zato je data početna cijena; te u konkursu ostali uslovi- npr. pravo učešća uz kauciju(nije obavezno), uglavnom -u samom konkursu se daju uslovi konkursa.
Ne znam kakvo je pravno stanje u FBiH u pogledu odnosa Zakona o stvarnim pravima i Zakona o građevinskom zemljištu, jer ZSP predvidja da se ZGZ mora usaglasiti sa ZSP (davno protekao rok).Ali interesantan je član 363 ZSP FBiH jer on daje pravni okvir za prodaju i elemente javnog konkursa:
Član 363.
Raspolaganje nekretninama u vlasništvu Federacije, kantona i jedinica lokalne samouprave
(1) Nekretninama u vlasništvu Federacije, kantona i jedinica lokalne samouprave
mogu raspolagati nadležna tijela tih jedinica samo na osnovu javnog konkursa i uz naknadu
utvrđenu po tržišnoj cijeni, ako posebnim zakonom nije drugačije određeno. Ova se odredba
izričito odnosi i na raspolaganje zasnivanjem prava građenja kojim se opterećuju navedene
nekretnine.
(2) Propis o postupku javnog konkursa iz stava 1. ovog člana donijet će federalni ministar
pravde u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona. Ovim propisom
federalni ministar pravde naročito urediti uvjete konkursa, način raspisivanja, rok trajanja
konkursa, obavezne elemente koje on treba da sadrži, kao i način formiranja tržišne cijene
kao početne cijene, a na osnovu mišljenja sudskog vještaka odgovarajuće struke.
(3) Prodaja odnosno opterećenje pravom građenja nekretnina u vlasništvu Federacije, kantona i
jedinica lokalne samouprave se izuzetno može izvršiti neposrednom pogodbom za potrebe
izgradnje:
1) vojnih objekata i objekata za potrebe državnih organa i radi obavljanja njihovih nadležnosti,
2) objekata za potrebe stranih diplomatskih i konzularnih predstavništava, njihovih organizacija i specijalizovanih agencija, kao i organizacija i specijalizovanih agencija Ujedinjenih Nacija,
3) objekata komunalne infrastrukture,
4) objekata vjerskih zajednica, i
5) radi oblikovanja građevinske čestice.
(4) Dopuštena je i neposredna zamjena nekretnine u vlasništvu Federacije, kantona i jedinica
lokalne samouprave za nekretninu približno iste vrijednosti u vlasništvu druge osobe.
(5) (nebitno)
(6) Pravni poslovi sklopljeni protivno odredbama ovoga člana ništavi su.
Zbog sadržine ovog člana, čudno mi je, kako pišeš, da zainteresovano lice angažuje geometra koji "privremeno, neobavezno" cijepa parcelu i onda da slijedi prodaja. Po zakonu i pravilnicima, parcela mora biti konkretizovana.No, nemam pojma kako to stvarno rade u opštinama. Takodje, javni konkurs je obavezan, ali je moguća i zamjena neposrednom pogodbom, tj ako imas neku svoju parcleu koju daješ opštini u zamjenu za drugu, koja ti je interesantna.U suprotnom, nema neposredne pogodbe.
--zemljište mora biti u vlasništvu kanton ili JLS(jedinca lokalne samouprave- grad/opština), tj, mora postojati upis vlasništva u zemljišnoj knjizi;
-mora postojati odluka skupštine kantona, grada/opštine da se zemljište prodaje;
-raspisuje se javni konkurs za prodaju sa tačnom naznakom broja parcele, površine i početne cijene; princip je bidding, tj aukcije- ko da više, zato je data početna cijena; te u konkursu ostali uslovi- npr. pravo učešća uz kauciju(nije obavezno), uglavnom -u samom konkursu se daju uslovi konkursa.
Ne znam kakvo je pravno stanje u FBiH u pogledu odnosa Zakona o stvarnim pravima i Zakona o građevinskom zemljištu, jer ZSP predvidja da se ZGZ mora usaglasiti sa ZSP (davno protekao rok).Ali interesantan je član 363 ZSP FBiH jer on daje pravni okvir za prodaju i elemente javnog konkursa:
Član 363.
Raspolaganje nekretninama u vlasništvu Federacije, kantona i jedinica lokalne samouprave
(1) Nekretninama u vlasništvu Federacije, kantona i jedinica lokalne samouprave
mogu raspolagati nadležna tijela tih jedinica samo na osnovu javnog konkursa i uz naknadu
utvrđenu po tržišnoj cijeni, ako posebnim zakonom nije drugačije određeno. Ova se odredba
izričito odnosi i na raspolaganje zasnivanjem prava građenja kojim se opterećuju navedene
nekretnine.
(2) Propis o postupku javnog konkursa iz stava 1. ovog člana donijet će federalni ministar
pravde u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona. Ovim propisom
federalni ministar pravde naročito urediti uvjete konkursa, način raspisivanja, rok trajanja
konkursa, obavezne elemente koje on treba da sadrži, kao i način formiranja tržišne cijene
kao početne cijene, a na osnovu mišljenja sudskog vještaka odgovarajuće struke.
(3) Prodaja odnosno opterećenje pravom građenja nekretnina u vlasništvu Federacije, kantona i
jedinica lokalne samouprave se izuzetno može izvršiti neposrednom pogodbom za potrebe
izgradnje:
1) vojnih objekata i objekata za potrebe državnih organa i radi obavljanja njihovih nadležnosti,
2) objekata za potrebe stranih diplomatskih i konzularnih predstavništava, njihovih organizacija i specijalizovanih agencija, kao i organizacija i specijalizovanih agencija Ujedinjenih Nacija,
3) objekata komunalne infrastrukture,
4) objekata vjerskih zajednica, i
5) radi oblikovanja građevinske čestice.
(4) Dopuštena je i neposredna zamjena nekretnine u vlasništvu Federacije, kantona i jedinica
lokalne samouprave za nekretninu približno iste vrijednosti u vlasništvu druge osobe.
(5) (nebitno)
(6) Pravni poslovi sklopljeni protivno odredbama ovoga člana ništavi su.
Zbog sadržine ovog člana, čudno mi je, kako pišeš, da zainteresovano lice angažuje geometra koji "privremeno, neobavezno" cijepa parcelu i onda da slijedi prodaja. Po zakonu i pravilnicima, parcela mora biti konkretizovana.No, nemam pojma kako to stvarno rade u opštinama. Takodje, javni konkurs je obavezan, ali je moguća i zamjena neposrednom pogodbom, tj ako imas neku svoju parcleu koju daješ opštini u zamjenu za drugu, koja ti je interesantna.U suprotnom, nema neposredne pogodbe.
-
kaw_liga
#1049 Re: Drvene kuće/vikendice
Da Kuli sve to stoji i meni djeluje sumnjivo,ne realno.
U međuvremenu sam naletio na ovaj temelj(tj ostat od nekad drvene kolibe) pa ga kontam uzeti tj žena bi ga uzela jer ona ima dvojno Hr i Bih državljanstvo..Pa valjda manje problem. Sad kad rješim kupovinu temelja šta dalje možda bi bilo najbolje neku montažnu dogovoriti ? Strah me zidanja i gradnje (sam ne znam) područja oko Grahova,Drvara nema majstora,materijala bojim se da bi se razdužilo na desetlječe i na kraju umjesto uživanja postalo robija..
give me the nearest
U međuvremenu sam naletio na ovaj temelj(tj ostat od nekad drvene kolibe) pa ga kontam uzeti tj žena bi ga uzela jer ona ima dvojno Hr i Bih državljanstvo..Pa valjda manje problem. Sad kad rješim kupovinu temelja šta dalje možda bi bilo najbolje neku montažnu dogovoriti ? Strah me zidanja i gradnje (sam ne znam) područja oko Grahova,Drvara nema majstora,materijala bojim se da bi se razdužilo na desetlječe i na kraju umjesto uživanja postalo robija..
give me the nearest-
kuli1961
#1050 Re: Drvene kuće/vikendice
Druze, oko montažnih kuća ne znam dovoljno dobro, jer ih ne volim nikako, iako one imaju velikih prednosti, van svake sumnje.kaw_liga wrote: ↑02/02/2025 21:14 Da Kuli sve to stoji i meni djeluje sumnjivo,ne realno.
give me the nearest
Taj temelj i ambijent mi se čini idealnim za brvnaru!!!!!!!
A što se tiče majstora, oskudica je svuda. S druge strane, spominješ Grahovo, Drvar- to je kraj prepun pilana, brenti, pa sigurno ima i dobrih tesara (skriveno te navlačim da praviš brvnaru
Držim se pravila da i put od hiljadu milja počinje prvim korakom. Zato, kad dogovoriš i kreneš, neće to trajati deceniju, već taman onoliko koliko u datom momentu možeš neke radove isfinansirati.
Ako hoćeš, daj mi precizniju lokaciju, jer imam komšiju (iz Banjaluke sam), koji je rodom iz Drvara, tamo je vrlo često, a spretan je i pragmatičan čovjek, pa možda može nekog u obe varijante preporučiti (zidanje/tesarstvo). Vrijedi pokušati.
Svako dobro i javi dalje korake.