Teško da ti oni mogu reći, to kako je nekad bilo, otvorili su pred rat, čini mi se... Ako su ti oni izvor, možda zato griješiš...Toffee karamela wrote:dobro kralju Sarajeva neka bude kako ti kažeš, ne pada mi na pamet više se raspravljati na ovu temu, odoh prošetat do Zmaja u Hrasnom, baš da pitam kako je to kod njih nekad biloBanksy wrote:
Ne može se ukinuti nešto što nikad nije bilo...
Nije bilo nikad. Otkako je svijeta i vijeka, u Sarajevu se sve uvijek jelo u pola samuna, 10, 15, šta hoćeš, a ko je htio cijeli, morao je to posebno naglasiti.
Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
- Banksy
#1026 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
- hadzinicasa
#1027 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
ja cak mislim poslije rata....Banksy wrote:Teško da ti oni mogu reći, to kako je nekad bilo, otvorili su pred rat, čini mi se... Ako su ti oni izvor, možda zato griješiš...Toffee karamela wrote:dobro kralju Sarajeva neka bude kako ti kažeš, ne pada mi na pamet više se raspravljati na ovu temu, odoh prošetat do Zmaja u Hrasnom, baš da pitam kako je to kod njih nekad biloBanksy wrote:
Nije bilo nikad. Otkako je svijeta i vijeka, u Sarajevu se sve uvijek jelo u pola samuna, 10, 15, šta hoćeš, a ko je htio cijeli, morao je to posebno naglasiti.
- Toffee karamela
#1028 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
za njih se šalim a i ne jedem ih kod njih jer im nisu dobri kao u drugoj filijali...i naravno da mi nisu oni izvor nego moje pamćenje...ništa, čekat ćemo nekog forumskog metuzalema gurmana da arbitriraBanksy wrote: Teško da ti oni mogu reći, to kako je nekad bilo, otvorili su pred rat, čini mi se... Ako su ti oni izvor, možda zato griješiš...
- VenomousV
#1029 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
poslije rata otvorili, ja kod njih prvi put u zivotu probala cevape i odgovorno tvrdim da se desetka nikad bez naglasavanja nije stavljala u citav somunBanksy wrote:Teško da ti oni mogu reći, to kako je nekad bilo, otvorili su pred rat, čini mi se... Ako su ti oni izvor, možda zato griješiš...Toffee karamela wrote:dobro kralju Sarajeva neka bude kako ti kažeš, ne pada mi na pamet više se raspravljati na ovu temu, odoh prošetat do Zmaja u Hrasnom, baš da pitam kako je to kod njih nekad biloBanksy wrote:
-
incognito071
#1030 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
rodjen i odrasto u Sarajevu...
cevabdzinica zmaj u Hrasnom je itekako otvorena prije rata, vlasnik A, Dz je prije toga (ko segrt za rostiljem) radio u cevabdzinici koja je bila na mjestu sadasnje pekare (skroz uz Robot), imena te cevabdzinice ne mogu vise da se sjetim
on je kroz neko vrijeme otvorio zmaj u prostoru koji je bio jako mali tada (bilo mjesta za 4 stola mozda, kasnije se sirio normalno), zena mu je odmah pored njega otvorila tada frizerski salon
i tacno je sto se govori, cevapi u Sarajevu su uvijek isli u pola somuna izuzev ako drugacije zatrazis
zato i kaze " deset u pola, s kajmakom"
cevabdzinica zmaj u Hrasnom je itekako otvorena prije rata, vlasnik A, Dz je prije toga (ko segrt za rostiljem) radio u cevabdzinici koja je bila na mjestu sadasnje pekare (skroz uz Robot), imena te cevabdzinice ne mogu vise da se sjetim
on je kroz neko vrijeme otvorio zmaj u prostoru koji je bio jako mali tada (bilo mjesta za 4 stola mozda, kasnije se sirio normalno), zena mu je odmah pored njega otvorila tada frizerski salon
i tacno je sto se govori, cevapi u Sarajevu su uvijek isli u pola somuna izuzev ako drugacije zatrazis
Last edited by incognito071 on 26/09/2017 15:13, edited 1 time in total.
- VenomousV
#1031 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
E bila sam previse mala da bih se sjecala prijeratnog Zmajaincognito071 wrote:rodjen i odrasto u Sarajevu...
on je kroz neko vrijeme otvorio zmaj u prostoru koji je bio jako mali (bilo mjesta za 4 stola mozda), zena mu je odmah pored njega otvorila tada frizerski salon
Znam da je Dzimi koncem rata/mozda je to bilo i odmah poslije rata imao cevabdzinicu odmah pored onog prolaza zgradice gdje je Besko
- duga puska
#1032 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Nije bilo nikad. Otkako je svijeta i vijeka, u Sarajevu se sve uvijek jelo u pola samuna, 10, 15, šta hoćeš, a ko je htio cijeli, morao je to posebno naglasiti.[/quote]
dobro kralju Sarajeva neka bude kako ti kažeš, ne pada mi na pamet više se raspravljati na ovu temu, odoh prošetat do Zmaja u Hrasnom, baš da pitam kako je to kod njih nekad bilo
[/quote]
Teško da ti oni mogu reći, to kako je nekad bilo, otvorili su pred rat, čini mi se... Ako su ti oni izvor, možda zato griješiš...
[/quote]
poslije rata otvorili, ja kod njih prvi put u zivotu probala cevape i odgovorno tvrdim da se desetka nikad bez naglasavanja nije stavljala u citav somun[/quote]
U Sarajevu je uvijek cevap isao 10 u pola.Ima sad jedna istina da u Zmaju na stanici ide cijeli somun, samo sto je razlika sto taj somun nije standardni sarajevski od cca 300 gr, nego mu braca pekari prave neku kompromisnu velicinu, od oka izmedju 230 i 250 grama.On jedini koristi taj neki izmedju somun.Ima po gradu jos cevabdzinica koje stavljaju u citav, ali su to mali somuni od cca 200 gr i to su sve novotarije, za ove koji vole vise hljeba
dobro kralju Sarajeva neka bude kako ti kažeš, ne pada mi na pamet više se raspravljati na ovu temu, odoh prošetat do Zmaja u Hrasnom, baš da pitam kako je to kod njih nekad bilo
[/quote]
Teško da ti oni mogu reći, to kako je nekad bilo, otvorili su pred rat, čini mi se... Ako su ti oni izvor, možda zato griješiš...
poslije rata otvorili, ja kod njih prvi put u zivotu probala cevape i odgovorno tvrdim da se desetka nikad bez naglasavanja nije stavljala u citav somun[/quote]
U Sarajevu je uvijek cevap isao 10 u pola.Ima sad jedna istina da u Zmaju na stanici ide cijeli somun, samo sto je razlika sto taj somun nije standardni sarajevski od cca 300 gr, nego mu braca pekari prave neku kompromisnu velicinu, od oka izmedju 230 i 250 grama.On jedini koristi taj neki izmedju somun.Ima po gradu jos cevabdzinica koje stavljaju u citav, ali su to mali somuni od cca 200 gr i to su sve novotarije, za ove koji vole vise hljeba
- dječak sa šibicama
#1033 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Zmaj je uvijek lovio musterije na kvantitet, cevapi mu bili ko olovka, ali meni suhoparni, somun posebno, nimalo socan.
Ovaj na stanici je puno bolji, mislim Zmaj.
Cevapi na carsiji su uvijek isli u pola somuna, to je cak i neka tradicija. Ako hoces vise, naglasis da zelis cijeli somun.
Ovaj na stanici je puno bolji, mislim Zmaj.
Cevapi na carsiji su uvijek isli u pola somuna, to je cak i neka tradicija. Ako hoces vise, naglasis da zelis cijeli somun.
- duga puska
#1034 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Taj Zmaj iz Hrasnog je poceo koliko sam cuo upravo sa Beskom raditi u talu, ako cak prije rata to nije mozda bilo da je u stvari prvo radio za Beska, nisam bas siguran, tako nekakoincognito071 wrote:rodjen i odrasto u Sarajevu...
on je kroz neko vrijeme otvorio zmaj u prostoru koji je bio jako mali (bilo mjesta za 4 stola mozda), zena mu je odmah pored njega otvorila tada frizerski salon
- karanana
#1035 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
A petica isla u frtalj somuna
-
incognito071
#1036 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
tako je, radio je za Beska prvo, sad sam se sjetioduga puska wrote:Taj Zmaj iz Hrasnog je poceo koliko sam cuo upravo sa Beskom raditi u talu, ako cak prije rata to nije mozda bilo da je u stvari prvo radio za Beska, nisam bas siguran, tako nekakoincognito071 wrote:rodjen i odrasto u Sarajevu...
-
HomeArt
#1037 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Ta čevapdžinica se zvala Mirza a vlasnik je bio Besim (Sadašnji Besko) a Dževar je radio za roštiljem, tu je sve i naučio. Čevapdžinica je bila ne mjestu sadašnje pekare odmah iznad Zmaja (Hrasno).incognito071 wrote:rodjen i odrasto u Sarajevu...
I porcija od 10 čevapćića je bila u pola somuna.
-
incognito071
#1038 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
odlicno sto si ponovio sve sto sam i ja rekaoHomeArt wrote:Ta čevapdžinica se zvala Mirza a vlasnik je bio Besim (Sadašnji Besko) a Dževar je radio za roštiljem, tu je sve i naučio. Čevapdžinica je bila ne mjestu sadašnje pekare odmah iznad Zmaja (Hrasno).incognito071 wrote:rodjen i odrasto u Sarajevu...
I porcija od 10 čevapćića je bila u pola somuna.
samo to "Čevapdžinica" ti je ......
Last edited by incognito071 on 26/09/2017 15:32, edited 1 time in total.
-
ITNet
#1039 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Da se tuspasim i ja...10 u pola somuna uvijek bilo...i prije i iza rata... Znam vrlo dobro jer ja od kad znam za sebe jedem 10 u citav somun i uvijek moras naglasavati, cak ti ne donesu pa opet trazis... Zato se i kaze/pitaju te 10 u pola, 10 u cijeli itd...
-
julisiz es grant
#1040 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Oj, još se hvale kako se nekad moralo moliti da dobiješ uz ćevape cijeli tanki okrugli nenakvasani hljeb, aka somun
Pravi primjer "ćaršijske" galantnosti
- dječak sa šibicama
#1041 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Ne vidim da se neko hvali, to je jednostavno tako bilo.
Kao i obicaj da kefir narucis kao "mlijeko". Niko nije govorio "daj mi kefir" nego "daj mi jedno mlijeko".
dobro, to je cesci slucaj bio u buregdzinicama, mislim da se pije mlijeko uz obrok.
Kao i obicaj da kefir narucis kao "mlijeko". Niko nije govorio "daj mi kefir" nego "daj mi jedno mlijeko".
dobro, to je cesci slucaj bio u buregdzinicama, mislim da se pije mlijeko uz obrok.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1042 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
e nek si se ti pišno po Čaršiji, pa makar i zbog somuna.julisiz es grant wrote:Oj, još se hvale kako se nekad moralo moliti da dobiješ uz ćevape cijeli tanki okrugli nenakvasani hljeb, aka somun![]()
adet je bio takav da se podrazumijevalo da ide u pola, i uvijek se naglašavalo cijeli, jer sa cijelim se pojede znatno više hljeba i odgovara onima koji generalno više hljeba uz hranu pojedu. neko jede hljeb sa tjesteninom.
deset u pola je neka normalna mjera između somuna i ćevapa, čak i za mene koji mogu pojesti 20+ ćevapa kad ogladnim. minimalno cijeli somun uz to, jakako.
-
julisiz es grant
#1043 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Hodo sam ja Ćaršijom
i prijA rata, jeo uglavnom u Sportu sa famElijom i znam da je vazda bilo u po somuna i to je ok...al da se sad raspreda o tome cijela diskusija, o adetima Ćaršije, malo mi je...
A volim ja Ćaršiju, i dođem svako malo
A volim ja Ćaršiju, i dođem svako malo
- pirpa
#1044 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Ja sam nedavno bio na čaršiji kod Hodžića i odavno nisam lošije ćevape pojeo.
To je nešto malo, to je nešto gumeno, ne da se na viljušku na bosti
Još povrh svega me konobar zamjenio za dijasporu pa pokušao da me izlevati pri plaćanju bez izdatog računa...
Počeo papak da računa na pamet i konta da zavrne marku, dvije... Reko, momak nemoj mi tu bistriti, već mi donesi račun...
Kasnije gledam kroz portal, papka rovi po starim računima, ne bi li našao približan iznos računa...
Kad eto ide papak, našao neki račun približan mom računu al pet maraka manje...
Platim račun, a papak ostade popišan i spuštene njonje..
To je nešto malo, to je nešto gumeno, ne da se na viljušku na bosti
Još povrh svega me konobar zamjenio za dijasporu pa pokušao da me izlevati pri plaćanju bez izdatog računa...
Počeo papak da računa na pamet i konta da zavrne marku, dvije... Reko, momak nemoj mi tu bistriti, već mi donesi račun...
Kasnije gledam kroz portal, papka rovi po starim računima, ne bi li našao približan iznos računa...
Kad eto ide papak, našao neki račun približan mom računu al pet maraka manje...
Platim račun, a papak ostade popišan i spuštene njonje..
-
Hakiz
#1045 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Ipak je najbolja ćevabdžinica Galatasaray... 
-
incognito071
#1046 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
To cevapa nije vidjelo.Hakiz wrote:Ipak je najbolja ćevabdžinica Galatasaray...
Prije rata se tu islo 'kod Cenge' na pljeskavicu u kajmajku, bila dobra boli glava
-
Hakiz
#1047 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Ne znam. Možda me vuku sjećanja iz mladosti. Meni kao djetetu bila interesantna zbog onih velikih bakarnih stolova, sećija, poda od kamenih oblutaka, prava bosanska soba. Pa poslije ćevapa 2 metra niže kod Ramisa na kolače. I danas održavam taj ritual, kada jedem ćevape, samo ih tamo jedem.incognito071 wrote:To cevapa nije vidjelo.Hakiz wrote:Ipak je najbolja ćevabdžinica Galatasaray...
Prije rata se tu islo 'kod Cenge' na pljeskavicu u kajmajku, bila dobra boli glava
-
mistek
#1048 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Bijah u Veneri. Iznenadih se koliko je puno unutra, ali i na šta liči roštilj. Ko što neko napisa ranije, apsolutno nema šmeka s roštilja. Čak mi iz tave djeluje bolje od onoga.
-
incognito071
#1049 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Sve stoji i to je tvoj sentiment.Hakiz wrote:Ne znam. Možda me vuku sjećanja iz mladosti. Meni kao djetetu bila interesantna zbog onih velikih bakarnih stolova, sećija, poda od kamenih oblutaka, prava bosanska soba. Pa poslije ćevapa 2 metra niže kod Ramisa na kolače. I danas održavam taj ritual, kada jedem ćevape, samo ih tamo jedem.incognito071 wrote:To cevapa nije vidjelo.Hakiz wrote:Ipak je najbolja ćevabdžinica Galatasaray...
Meni se ne svidja jer trpa janjece ili ovcije meso u cevape, to se nikad nije radilo u Sarajevu
Last edited by incognito071 on 26/09/2017 17:54, edited 1 time in total.
- beni-bu-man