Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Najbolja čevabdžinica u Sarajevu

Zmaj Željeznička
137
13%
Zmaj Hrasno
141
13%
Ferhatović
175
16%
Željo
150
14%
Petica
158
15%
Hodžić
83
8%
Besko
168
15%
Vezir
8
1%
Mrkva
48
4%
Sport
21
2%

Total votes: 1089

Banksy

#1026 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Banksy »

Toffee karamela wrote:
Banksy wrote:

Ne može se ukinuti nešto što nikad nije bilo... :mrgreen:
Nije bilo nikad. Otkako je svijeta i vijeka, u Sarajevu se sve uvijek jelo u pola samuna, 10, 15, šta hoćeš, a ko je htio cijeli, morao je to posebno naglasiti.
dobro kralju Sarajeva neka bude kako ti kažeš, ne pada mi na pamet više se raspravljati na ovu temu, odoh prošetat do Zmaja u Hrasnom, baš da pitam kako je to kod njih nekad bilo
Teško da ti oni mogu reći, to kako je nekad bilo, otvorili su pred rat, čini mi se... Ako su ti oni izvor, možda zato griješiš... :mrgreen:
hadzinicasa

#1027 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by hadzinicasa »

Banksy wrote:
Toffee karamela wrote:
Banksy wrote:

Nije bilo nikad. Otkako je svijeta i vijeka, u Sarajevu se sve uvijek jelo u pola samuna, 10, 15, šta hoćeš, a ko je htio cijeli, morao je to posebno naglasiti.
dobro kralju Sarajeva neka bude kako ti kažeš, ne pada mi na pamet više se raspravljati na ovu temu, odoh prošetat do Zmaja u Hrasnom, baš da pitam kako je to kod njih nekad bilo
Teško da ti oni mogu reći, to kako je nekad bilo, otvorili su pred rat, čini mi se... Ako su ti oni izvor, možda zato griješiš... :mrgreen:
ja cak mislim poslije rata.... :-D
Toffee karamela

#1028 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Toffee karamela »

Banksy wrote: Teško da ti oni mogu reći, to kako je nekad bilo, otvorili su pred rat, čini mi se... Ako su ti oni izvor, možda zato griješiš... :mrgreen:
za njih se šalim a i ne jedem ih kod njih jer im nisu dobri kao u drugoj filijali...i naravno da mi nisu oni izvor nego moje pamćenje...ništa, čekat ćemo nekog forumskog metuzalema gurmana da arbitrira :skoljka:
VenomousV

#1029 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by VenomousV »

Banksy wrote:
Toffee karamela wrote:
Banksy wrote:

poslije rata otvorili, ja kod njih prvi put u zivotu probala cevape i odgovorno tvrdim da se desetka nikad bez naglasavanja nije stavljala u citav somun
incognito071

#1030 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by incognito071 »

rodjen i odrasto u Sarajevu...

cevabdzinica zmaj u Hrasnom je itekako otvorena prije rata, vlasnik A, Dz je prije toga (ko segrt za rostiljem) radio u cevabdzinici koja je bila na mjestu sadasnje pekare (skroz uz Robot), imena te cevabdzinice ne mogu vise da se sjetim
on je kroz neko vrijeme otvorio zmaj u prostoru koji je bio jako mali tada (bilo mjesta za 4 stola mozda, kasnije se sirio normalno), zena mu je odmah pored njega otvorila tada frizerski salon

i tacno je sto se govori, cevapi u Sarajevu su uvijek isli u pola somuna izuzev ako drugacije zatrazis
zato i kaze " deset u pola, s kajmakom"
Last edited by incognito071 on 26/09/2017 15:13, edited 1 time in total.
VenomousV

#1031 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by VenomousV »

incognito071 wrote:rodjen i odrasto u Sarajevu...

cevabdzinica zmaj u Hrasnom je itekako otvorena prije rata, vlasnik A, Dz je prije toga (ko segrt za rostiljem) radio u cevabdzinici koja je bila na mjestu sadasnje pekare (skroz uz Robot), imena te cevabdzinice ne mogu vise da se sjetim
on je kroz neko vrijeme otvorio zmaj u prostoru koji je bio jako mali (bilo mjesta za 4 stola mozda), zena mu je odmah pored njega otvorila tada frizerski salon

i tacno je sto se govori, cevapi u Sarajevu su uvijek isli u pola somuna izuzev ako drugacije zatrazis
E bila sam previse mala da bih se sjecala prijeratnog Zmaja :D

Znam da je Dzimi koncem rata/mozda je to bilo i odmah poslije rata imao cevabdzinicu odmah pored onog prolaza zgradice gdje je Besko
duga puska

#1032 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by duga puska »

Nije bilo nikad. Otkako je svijeta i vijeka, u Sarajevu se sve uvijek jelo u pola samuna, 10, 15, šta hoćeš, a ko je htio cijeli, morao je to posebno naglasiti.[/quote]

[/quote]

Teško da ti oni mogu reći, to kako je nekad bilo, otvorili su pred rat, čini mi se... Ako su ti oni izvor, možda zato griješiš... :mrgreen:[/quote]

poslije rata otvorili, ja kod njih prvi put u zivotu probala cevape i odgovorno tvrdim da se desetka nikad bez naglasavanja nije stavljala u citav somun[/quote]
U Sarajevu je uvijek cevap isao 10 u pola.Ima sad jedna istina da u Zmaju na stanici ide cijeli somun, samo sto je razlika sto taj somun nije standardni sarajevski od cca 300 gr, nego mu braca pekari prave neku kompromisnu velicinu, od oka izmedju 230 i 250 grama.On jedini koristi taj neki izmedju somun.Ima po gradu jos cevabdzinica koje stavljaju u citav, ali su to mali somuni od cca 200 gr i to su sve novotarije, za ove koji vole vise hljeba :D
dječak sa šibicama

#1033 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by dječak sa šibicama »

Zmaj je uvijek lovio musterije na kvantitet, cevapi mu bili ko olovka, ali meni suhoparni, somun posebno, nimalo socan.

Ovaj na stanici je puno bolji, mislim Zmaj.

Cevapi na carsiji su uvijek isli u pola somuna, to je cak i neka tradicija. Ako hoces vise, naglasis da zelis cijeli somun.
duga puska

#1034 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by duga puska »

on je kroz neko vrijeme otvorio zmaj u prostoru koji je bio jako mali (bilo mjesta za 4 stola mozda), zena mu je odmah pored njega otvorila tada frizerski salon

Taj Zmaj iz Hrasnog je poceo koliko sam cuo upravo sa Beskom raditi u talu, ako cak prije rata to nije mozda bilo da je u stvari prvo radio za Beska, nisam bas siguran, tako nekako
karanana

#1035 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by karanana »

A petica isla u frtalj somuna
incognito071

#1036 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by incognito071 »

duga puska wrote:

Taj Zmaj iz Hrasnog je poceo koliko sam cuo upravo sa Beskom raditi u talu, ako cak prije rata to nije mozda bilo da je u stvari prvo radio za Beska, nisam bas siguran, tako nekako
tako je, radio je za Beska prvo, sad sam se sjetio
HomeArt

#1037 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by HomeArt »

on je kroz neko vrijeme otvorio zmaj u prostoru koji je bio jako mali tada (bilo mjesta za 4 stola mozda, kasnije se sirio normalno), zena mu je odmah pored njega otvorila tada frizerski salon

Ta čevapdžinica se zvala Mirza a vlasnik je bio Besim (Sadašnji Besko) a Dževar je radio za roštiljem, tu je sve i naučio. Čevapdžinica je bila ne mjestu sadašnje pekare odmah iznad Zmaja (Hrasno).

I porcija od 10 čevapćića je bila u pola somuna.
incognito071

#1038 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by incognito071 »

HomeArt wrote:

Ta čevapdžinica se zvala Mirza a vlasnik je bio Besim (Sadašnji Besko) a Dževar je radio za roštiljem, tu je sve i naučio. Čevapdžinica je bila ne mjestu sadašnje pekare odmah iznad Zmaja (Hrasno).

I porcija od 10 čevapćića je bila u pola somuna.
odlicno sto si ponovio sve sto sam i ja rekao
samo to "Čevapdžinica" ti je ...... :run:
Last edited by incognito071 on 26/09/2017 15:32, edited 1 time in total.
ITNet

#1039 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by ITNet »

Da se tuspasim i ja...10 u pola somuna uvijek bilo...i prije i iza rata... Znam vrlo dobro jer ja od kad znam za sebe jedem 10 u citav somun i uvijek moras naglasavati, cak ti ne donesu pa opet trazis... Zato se i kaze/pitaju te 10 u pola, 10 u cijeli itd...
julisiz es grant

#1040 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by julisiz es grant »

Oj, još se hvale kako se nekad moralo moliti da dobiješ uz ćevape cijeli tanki okrugli nenakvasani hljeb, aka somun :D

Pravi primjer "ćaršijske" galantnosti :D
dječak sa šibicama

#1041 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by dječak sa šibicama »

Ne vidim da se neko hvali, to je jednostavno tako bilo.

Kao i obicaj da kefir narucis kao "mlijeko". Niko nije govorio "daj mi kefir" nego "daj mi jedno mlijeko".

dobro, to je cesci slucaj bio u buregdzinicama, mislim da se pije mlijeko uz obrok.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1042 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Chmoljo »

julisiz es grant wrote:Oj, još se hvale kako se nekad moralo moliti da dobiješ uz ćevape cijeli tanki okrugli nenakvasani hljeb, aka somun :D

Pravi primjer "ćaršijske" galantnosti :D
e nek si se ti pišno po Čaršiji, pa makar i zbog somuna.

adet je bio takav da se podrazumijevalo da ide u pola, i uvijek se naglašavalo cijeli, jer sa cijelim se pojede znatno više hljeba i odgovara onima koji generalno više hljeba uz hranu pojedu. neko jede hljeb sa tjesteninom.

deset u pola je neka normalna mjera između somuna i ćevapa, čak i za mene koji mogu pojesti 20+ ćevapa kad ogladnim. minimalno cijeli somun uz to, jakako.
julisiz es grant

#1043 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by julisiz es grant »

Hodo sam ja Ćaršijom :D i prijA rata, jeo uglavnom u Sportu sa famElijom i znam da je vazda bilo u po somuna i to je ok...al da se sad raspreda o tome cijela diskusija, o adetima Ćaršije, malo mi je... :-)
A volim ja Ćaršiju, i dođem svako malo :D
pirpa

#1044 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by pirpa »

Ja sam nedavno bio na čaršiji kod Hodžića i odavno nisam lošije ćevape pojeo.
To je nešto malo, to je nešto gumeno, ne da se na viljušku na bosti :mrgreen:

Još povrh svega me konobar zamjenio za dijasporu pa pokušao da me izlevati pri plaćanju bez izdatog računa...

Počeo papak da računa na pamet i konta da zavrne marku, dvije... Reko, momak nemoj mi tu bistriti, već mi donesi račun...

Kasnije gledam kroz portal, papka rovi po starim računima, ne bi li našao približan iznos računa...

Kad eto ide papak, našao neki račun približan mom računu al pet maraka manje... :mrgreen:

Platim račun, a papak ostade popišan i spuštene njonje.. :lol:
Hakiz

#1045 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Hakiz »

Ipak je najbolja ćevabdžinica Galatasaray... :izet:
incognito071

#1046 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by incognito071 »

Hakiz wrote:Ipak je najbolja ćevabdžinica Galatasaray... :izet:
To cevapa nije vidjelo.
Prije rata se tu islo 'kod Cenge' na pljeskavicu u kajmajku, bila dobra boli glava
Hakiz

#1047 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Hakiz »

incognito071 wrote:
To cevapa nije vidjelo.
Prije rata se tu islo 'kod Cenge' na pljeskavicu u kajmajku, bila dobra boli glava
Ne znam. Možda me vuku sjećanja iz mladosti. Meni kao djetetu bila interesantna zbog onih velikih bakarnih stolova, sećija, poda od kamenih oblutaka, prava bosanska soba. Pa poslije ćevapa 2 metra niže kod Ramisa na kolače. I danas održavam taj ritual, kada jedem ćevape, samo ih tamo jedem.
mistek

#1048 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by mistek »

Bijah u Veneri. Iznenadih se koliko je puno unutra, ali i na šta liči roštilj. Ko što neko napisa ranije, apsolutno nema šmeka s roštilja. Čak mi iz tave djeluje bolje od onoga.
incognito071

#1049 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by incognito071 »

Hakiz wrote:
incognito071 wrote:
To cevapa nije vidjelo.
Ne znam. Možda me vuku sjećanja iz mladosti. Meni kao djetetu bila interesantna zbog onih velikih bakarnih stolova, sećija, poda od kamenih oblutaka, prava bosanska soba. Pa poslije ćevapa 2 metra niže kod Ramisa na kolače. I danas održavam taj ritual, kada jedem ćevape, samo ih tamo jedem.
Sve stoji i to je tvoj sentiment.
Meni se ne svidja jer trpa janjece ili ovcije meso u cevape, to se nikad nije radilo u Sarajevu
Last edited by incognito071 on 26/09/2017 17:54, edited 1 time in total.
beni-bu-man

#1050 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by beni-bu-man »

Samo Zmaj :D
Post Reply