Porijeklo porodica i prezimena

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Djuro11

#1026 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Djuro11 »

Kamencani su svi odreda Klimente.Klimente su nakon pohare Pikolominija.Masovno neki otisli dalje u novoosvojene krajeve.Neki su ostali u Islamu.Novopeceni doseljenici.Naime Pikolomini je pobio na hiljade Muslimana za vrijeme Beckog rata i mnoga Muslimanska sela tad su nestali

Turci naseljavaju na te ispraznjene prostore Albanska plemena:Hote,Grude,Klimente,Salje.

Svi su bili katolici inace.Papski popis ih je zatekao kao katolike sredinom 18 stoljeca ali su u 50 godina zbog nedostatka klera svi presli na Islam.Zadnji slucaj prelaska na Islam zabiljezen je 1890 tih u Uglu kod Sjenice.Naseljeno,sta mislite

Znam dobro odakle su Kamencani.Jedan dio je kasnije presao na pravoslavlje i postao Srbi.Medju prvim ''Lalama'' ili Srbima Vojvodine su bas Klimentske porodice.No,to rijetko kog ovdje zanima mislim
Djuro11

#1027 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Djuro11 »

Autohtoni?

Moderni Cg gradovi tipa Pluzine,Zabljak,Herceg Novi i ono sto se zove Onogost,kasnije po vlaskom plemenu Niksici naseljeno.Osnovano je jos u srednjem vijeku od strane Bosanske drzave i Bosanskih kraljeva.Jos davno prije prvog Turcina koji je dosao u Bosni.,Sramota je da se spominju neki autohotoni Crnogorci.To je sramota i uvreda prema Bosni,Bosnjacima i Bosanskoj drzavi.A,ako neki ne znaju teritorijalni raspored Bosanske drzave nek posudi kakvu knjigu od eto Marka Vege.Pa ce sve to naci u knjigama,ako cita bilo sta
Cybernetic

#1028 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 23:51, edited 1 time in total.
U-zap

#1029 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by U-zap »

zna li iko ista o prezimenu Horozic ?
catici97

#1030 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by catici97 »

ja sam iz Catica i znam tog Ivu blizu mene zivi inace i ja sam Bojic
sarajlija80

#1031 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by sarajlija80 »

stup centar wrote:SRAMOTA JE RASPITIVATI SE O PORIJEKLU SVOGA PREZIMENA NA FORUMU. TO STE DO SADA SVI TREBALI SVI ZNATI, A AKO NE ZNATE POSTOJE STARIJE DEDE, NANE, AMIDZE....

:thumbup: :thumbup: tako je care :thumbup:
silver_branch

#1032 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by silver_branch »

Odlična tema, vrijedna registracije na ovom forumu. ;-)

Bavio sam se istraživanjem porijekla porodice DUGIĆ, iz okoline MODRIČE, i saznao sam da, iako ih ima relativno malo u odnosu na porodice sa nekim češćim prezimenima, ima ih sve tri konfesije, i žive osim u BiH još i u Hrvatskoj i Srbiji. Nije sigurno da su svi oni u srodstvu, međutim ovi u Hrvatskoj međusobno jesu, a najvjerovatnije i ovi u BiH međusobno, s tim da ovdje pored muslimana, ima i pravoslavaca sa tim prezimenom, inače i jedni i drugi su sa područja Modriče. U Srbiji je najviše porodica sa ovim prezimenom, ali najvjerovatnije da nemaju zajednično porijeklo sa ovima u BiH i Hrvatskoj, jer nerijetko nemaju zajedničko porijeko ni sa istoprezimenim porodicama u samoj Srbiji.
ArminM

#1033 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by ArminM »

Pozdrav,

Zanima me zna li iko ISTA o prezimenu MEHADZIC, jedino
sto ja znam jeste da su doselili u Skender Vakuf iz Like po
okriljem noci. Bilo bi mi drago kad bi neko ista dalje od toga znao,
ko, sta, gdje su bili i cime su se bavili.
unaprijed zahvalan
arslanbey

#1034 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by arslanbey »

Zna li ko sta o prezimenima Celik i Kesmer,iz Visegrada?
arslanbey

#1035 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by arslanbey »

krvava wrote:Kesmeri su mi neka familija al to je sve sto znam :(
Onda smo ja i ti neki rod :D

ja mislim da su porijeklom iz Turske,Kesmer je turska rijec,a mislim da je i Celik
ares1986

#1036 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by ares1986 »

pozdrav ! Da li netko zna porijeklo prezimena Hadžajlić ? Bio bih jako zahvalan !
Last edited by ares1986 on 02/06/2014 17:46, edited 2 times in total.
arslanbey

#1037 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by arslanbey »

Primjetio sam da u Podrinju mnoge porodice imaju po 2 prezimena,pravo prezime ,i jedno drugo koje mi vise zvuci kao neka "plemenska" oznaka,,,recimo mama se preziva djevojacko Hasanovic,ali su u selu poznati i kao Hodzici,,tako da kad sa pricas s ljudima,cesce ce reci hodzicka,,to samo primjer

odakle to'?
silver_branch

#1038 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by silver_branch »

arslanbey wrote:Primjetio sam da u Podrinju mnoge porodice imaju po 2 prezimena,pravo prezime ,i jedno drugo koje mi vise zvuci kao neka "plemenska" oznaka,,,recimo mama se preziva djevojacko Hasanovic,ali su u selu poznati i kao Hodzici,,tako da kad sa pricas s ljudima,cesce ce reci hodzicka,,to samo primjer

odakle to'?
Najvjevrovatnije odatle što su se Hasanovići ranije prezivali Hodžići, pa iako su u jednom trenutku promjenili prezime, staro se u kraju i dalje zadražlo, i ljudi ih po navici i dalje zovu starim prezimenom.

Ako su ti možda još živi majčini roditelji, mogao bi ih o tome upitati, jer oni bi ti sigurno znali reći otkad su Hasanovići i zašto su promjenili prezime.
festiç

#1039 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by festiç »

ferment wrote:Moze li sta o Softic prezimenu ?
:D
softiç ima u turskoj u mojim gradu karamursel mislim da potice okoline nevesinje
arslanbey

#1040 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by arslanbey »

festiç wrote:
softiç ima u turskoj u mojim gradu karamursel mislim da potice okoline nevesinje
Ima l i u Turskoj Karaman ? :)
festiç

#1041 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by festiç »

arslanbey wrote:
festiç wrote:
Ima l i u Turskoj Karaman ? :)
karaman je grad pitaşli to
arslanbey

#1042 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by arslanbey »

U Bosni je Karaman prezime
topcam
Vozim: uzbrdo

#1043 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by topcam »

Moje prezime hvala Bogu nije tursko. Niti ima ikakvog dodira sa turcima. .
arslanbey

#1044 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by arslanbey »

topcam wrote:Moje prezime hvala Bogu nije tursko. Niti ima ikakvog dodira sa turcima. .
e nek si podjelio to s nama :lol: mada ne budi toliko siguran
topcam

#1045 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by topcam »

arslanbey wrote:
topcam wrote:Moje prezime hvala Bogu nije tursko. Niti ima ikakvog dodira sa turcima. .
e nek si podjelio to s nama :lol: mada ne budi toliko siguran
Hvala Allahu Dz.S. pa je neko primjetio.

I siguran sam!

Vise nego oni koji Osmanlije mjesaju sa Turcima. Citaj Okupatore i njihove naslljednike. I dice se Turcima
kao predcima???!

Dok su Osmanlije (okupatori) donjeli jednu lijepu vjeru u Bosnu i Hercegovinu, jedino sto ja smatram pozitivnim. Ovi drugi cobani danasni Turci na Bosnu gledaju kao na bivsu koloniju.
arslanbey

#1046 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by arslanbey »

Hajde ne lupaj bolan ne bio,da su bili toliko losi nebi ih narod volio.Ali nebitno to nije tema za ovo,,moglo bi se o tome dugo!! kakve veze dakle tvoj licni,i samo licni subjektivni stav ima s temom o prezimenima i porijeklu??
Queen_of_hearts

#1047 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Queen_of_hearts »

Jel ljudi koji imaju prezimena za koja smatraju da poticu iz turske,fakat misle da su im preci iz turske ?! :shock:
topcam

#1048 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by topcam »

arslanbey wrote:Hajde ne lupaj bolan ne bio,da su bili toliko losi nebi ih narod volio.Ali nebitno to nije tema za ovo,,moglo bi se o tome dugo!! kakve veze dakle tvoj licni,i samo licni subjektivni stav ima s temom o prezimenima i porijeklu??
Imamo razlicita misljenja. I moje jeste subjektvno. Samo ko si ti uopste da sebi uzimas za pravo da kazes da ja lupam.

I cuj arslan, ovaj "lave".. Kakve to veze ima tvoj komentar vizevi porijekla i prezimena? Kad sam ja napisao da sam Bogu zahvalan sto mi prezime nije turskog (Osmanskog) porijekla, i ponosim se time?? ! :bih:

To sto je tebi grah drugacije pao, ne prebacuj meni!

Koji ih to narod voli?
arslanbey

#1049 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by arslanbey »

edit
Last edited by arslanbey on 18/06/2014 23:56, edited 1 time in total.
arslanbey

#1050 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by arslanbey »

Queen_of_hearts wrote:Jel ljudi koji imaju prezimena za koja smatraju da poticu iz turske,fakat misle da su im preci iz turske ?! :shock:
Pa da,mada se to moze i provjeriti jer nisu svi,neki samo imaju tursko prezime...moja nana je Celik,to je isto tursko prezime,ali vjerovatno nema veze s porijeklom
Post Reply