LaCici wrote:Probala, i evo radim to svaki drugi dan, nadam se da nije previse. Nije jos kako treba, ali je puno bolje, ako nista nemam peckanje. A i uzela sam Lactogyn tablete pa valjda ce u kombinaciji s tim proci. I da, uzela sam i sumece tablete Multigyn koje otopim u irigatoru i koristim ih jednom sedmicno. Ako me to ne izlijeci ne znam sta ce.
Caj od hrastove kore se upotrebljava u obliku kupke ili obloga kod upalnih kožnih bolesti (osipi, cirevi, rane...), ozeblina, znojenja nogu, pomaze zacjelivanje rana (kazu da je dobar i nakon poroda da rana zaraste). Moze ga se grljati kod laksih upala usne supljine i zdrijela. Neki kazu da je dobar i kod probavnih problema i da ga se tada uzima sa mlijekom, bez secera. Ljekovita stvar u ovom caju, pored ostalih, je tanin. Ima ga i u zelenom i crnom caju, te u crnom vinu. Neki ljudi mogu biti alergicni na tanin, sto se manifestuje grcevima i mucninom pri oralnoj upotrebi, te treba obratiti paznju na reakciju kada se konzumiraju ove namirnice.
Moj savjet ti je da se kod upale cesce ispires ovim cajem kako bi ranice brze zacijelile i kako se ne bi nove stvarale. Dva dana je dovoljno da se bakterijice ponovo nakote i pocnu da grizu. Baje vole ranice, a kad je rana manje onda je i njima gore.
Multi-Gyn sumece tablete sadrze: Sodu bikarbonu, citricnu kiselinu, puder od aloe vere, laktozu i askorbinsku kiselinu (oblik vitamina C). Soda bikarbona, cit. kiselina i vitamin C pomazu istrjebljenje bakterijica, laktoza obnavlja zalihe dobrih bakterijica, a aloe vera umiruje upalu. Uputstvo kaze da se koristi dva puta dnevno 5 dana u slucaju upalnih procesa, a jednom sedmicno kada ne postoje problemi u svrhu prevencije. (Vidi se da ga imam na polici, je l' da?)
Lactogyn sadrzi fine bakterijice specificne za vaginu, pa je on onako super za obnavljanje redova u armiji dobrih bakterijica.
Sapun, razni preparati za pranje, jaki omeksivaci i deterdzenti mogu iziritirati osjetljivu kozu vagine i usnica, te naskoditi finoj flori i time usporiti fine efekte tretmana. Treba pripaziti da se ne koriste jake maramice za brisanje. Pored samog tretmana obicna voda je sasvim dovoljna.
S obzirom na tvoj "arsenal" lijekova ja bih postupila ovako: ujutro se ispirala Multi-Gyn tableticom, a navecer hrastovom korom (ili obratno). Redovno svaki dan pila bih Lactogyn i dosta jogurta. Nakon sto se upala smiri, onda bih cisto radi prevencije povremeno se ispirala hrastovom korom i tableticama.
Ukoliko primijetis da si pod uticajem stresa, napora, prehlade i sl. onda pojacati njegu kako bi se sprijecilo vracanje infekcije. Vecini zena se infekcije vracaju zbog stila zivota. To je mjesto gdje se prvo pokaze pad imuniteta i uticaj losih navika.