Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

Emich

#1026 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Emich »

meni je pomoglo polyginax dva pakovanja za candidu i diflukan antibiotik 150mg dodje jedna tableta....
a poslije toga opet sam imala svrab i peckanje sad sam se odlucila za narodne lijekove s obzirom da sam za vaginalete dala preko 100 km od neopenotrana canestena, polyginaxa,
svaku noc se ispiram s cajem od bijelog luka, dva cehna bijelog luka prerezem napola i prelijem ih prokuhanom vodom kada se ohladi naspem u jednu flasicu i stavim u wc, i kupila sam sterlinu spricu, i svaku noc se ispiram sa tim gurnem spricu sto dublje i jedno oko 4 srpice stavim dole.....i vec mi je bolje od toga.....prijateljica mi je rekla da je super za vaginalnu floru i bakterije......a i dobro je umociti tampon u lgg jogurt pa cijelu noc drzati i izvaditi ujutro....rekli su mi da je i svinjska neslana mast dobra, ali nesto nisam sigurna da mast dole stavljam ipak je osjetljivo....koristim sad bijeli luk, kantarion, i pijem caj......vidjet cu do iduce kontrole kako ce sve ovo izgledati kod mene dole :) :) :)
xmaya

#1027 Re: Ginekologija i vagine....

Post by xmaya »

interesantno je i to da je svrab uglavnom vani, ne unutra, kontala sam da je možda od depilacije ali dugo traje, mislila sam da neko im sličnih iskustava, a kod dr svakako moram..
xmaya

#1028 Re: Ginekologija i vagine....

Post by xmaya »

bijeli luk obavezno moram isprobati, ai taj lgg :-) interesantno
hvala!
Emich

#1029 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Emich »

da prijateljica mi je rekla koja je skidala kondilome u poliklinici sunce da poslije tretmana stavlja jedno 40 dana lgg na tampon, da se mani vaginaleta....kaze da je pomoglo za ph rodnice i naravno da je dobro za candidu sigurno....meni ovo s bijelim lukom odlicno...nema svraba sve super vec sam ko nova :) :)
LaCici

#1030 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

I kod mene je ista stvar, sve moguce vaginalete sam koristila i svaki put ista prica. Kupila sam irigator pa cu fino ovaj bijeli luk u to i ispirati. Cula sam ja vec da je bijeli luk dobar ali sve sam nesto odgadjala da koristim, muz mi ne voli bijeli luk :P Ali ce se morati strpiti :mrgreen:
Neila

#1031 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Neila »

Bihnela wrote:Morate redovno da citate...ali evo nadam se da cete ovo vidjeti na vrijeme...cula sam da ce 17.03. biti novo predavanje-samo nisam snigurna da li ce tema opet biti iz ginekologije...kad saznam javim vam...
odlicno! eto ja sam zvala, ali nisam pitala za predavanja, nisam se sjetila. :(
Neila

#1032 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Neila »

Emich wrote:da prijateljica mi je rekla koja je skidala kondilome u poliklinici sunce da poslije tretmana stavlja jedno 40 dana lgg na tampon, da se mani vaginaleta....kaze da je pomoglo za ph rodnice i naravno da je dobro za candidu sigurno....meni ovo s bijelim lukom odlicno...nema svraba sve super vec sam ko nova :) :)
ja imam isti problem sa kondilomima :cry: i razmisljam gdje i kako da ih skinem.. znas li slucajno kojom metodom su joj skidali u poliklnici sunce i koliko kosta? jel zadovoljna??
madnessa

#1033 Re: Ginekologija i vagine....

Post by madnessa »

i ja imam blagi svrbez i perutanje, ali na prednjem dijelu oko usnica. bila sam kod ginekologa i rekao mi je da imam blagu upalu, sto je pokazao i pap test. kaze da je jako moguce da je svrbez uzrokovan bijelim pranjem, koje nagriza kozu. takodjer imam i blagu upalu mokracnih kanala, pa je moguce da je i do urina, te je potrebna dodatna higijena i njega. kao sto svaki dan peremo i mazemo ruke moramo se njegovati i u ovoj zoni. neka blaga kremica na vanjski dio koze ne bi bila na odmet.
ukoliko cijeli dan sjedite prekrizenih nogu ili u hlacama (a neko mozda se i dodatno utopli stramplicama) moguce je da koza ne moze da dise i da sve ostaje zatvoreno.
licno meni caj od hrastove kore najbolje djeluje. one koje ne bi natapale tampone u lgg mogu piti i lactogyn tablete, koje sadrze probiotike iskljucivo namjenjene flori vagine. takodjer nije lose ni piti jogurt, a i pojacati imunitet drugim sredstvima. jak imunitet je najsigurnija odbrana od napada bakterija i virusa.
a antibiotici kako ubijaju lose bakterije tako ubijaju i dobre. naravno da se nakon antibiotika pojacava bijelo pranje, jer njihova upotreba unosi neravnotezu u cijelom organizmu tako sto nase tijelo gubi svoju vlastitu armiju finih bakterija, a samim tim i teze se moze odbraniti.
xmaya

#1034 Re: Ginekologija i vagine....

Post by xmaya »

čaj od hrastove kore, piti ili natapati tampon i ispirati? šta ti je pomoglo?
LaCici

#1035 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

Za to sjedenje sam i ja skontala, pogotovo ako imam strample, stvarno se malo oznoji kad su prekrizene noge :D ali kako drugacije da sjedim kad sam u suknji :?
LaCici

#1036 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

xmaya wrote:čaj od hrastove kore, piti ili natapati tampon i ispirati? šta ti je pomoglo?
Mozda bi bilo najbolje skuhati pa u irigator i onda ispirati unutrasnjost.
[email protected]

#1037 Re: Ginekologija i vagine....

Post by [email protected] »

koristiti LG jogurt na tonpon 7 dana jako je dobro za bijelo pranje
Ma.Le.Na

#1038 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Ma.Le.Na »

:cry: i kolko drzite tampon tako..?

prvi put cujem da se tampon natopi necim i tako stavlja :-?
xmaya

#1039 Re: Ginekologija i vagine....

Post by xmaya »

ja sam čula od kolegica da su stavljale tampon u kantarionovo ulje preko noći ali nisam nikad lično isprobala, uglavnom izgleda da pomaže..
Emich

#1040 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Emich »

LaCici wrote:
xmaya wrote:čaj od hrastove kore, piti ili natapati tampon i ispirati? šta ti je pomoglo?
super je i hrastova kora redovno se i sa njom ispiram......uglavnom vidim da mi pomazu ovi narodni lijekovi vaginalete su ok, ali poslije nekoliko dana sve je super i opet staro.......
doggy

#1041 Re: Ginekologija i vagine....

Post by doggy »

mene zanima kako ukloniti neugodan miris dole?
koristila sam vaginalete ali nije pomoglo.
kada rasirim noge osjetim taj miris, bas se fuj osjecam.
ne dam nikom da mi pridje dole. :cry: :cry: :cry:
bez_ideje

#1042 Re: Ginekologija i vagine....

Post by bez_ideje »

Neugodan miris je posljedica necega....a ne problem sam po sebi ( izuzev ako nije rijec o samo karakteristicnom mirisu ljudskog tijela.....mnogo je tu i do ishrane,zacina i nacina zivota)
Kod cika doktora po uzrok.....
doggy

#1043 Re: Ginekologija i vagine....

Post by doggy »

bez_ideje wrote:Neugodan miris je posljedica necega....a ne problem sam po sebi ( izuzev ako nije rijec o samo karakteristicnom mirisu ljudskog tijela.....mnogo je tu i do ishrane,zacina i nacina zivota)
Kod cika doktora po uzrok.....
bila sam kod cika doktora
kao neka infekcija, dala mi je te vaginalete
koristila sam ih i kontam proslo ali jok
ponovo odem kaze pa to se desava cesto, taj neugodan miris, pa opet vaginalete
i opet nista
dragi nece da me...dole...to je problem :roll:
bez_ideje

#1044 Re: Ginekologija i vagine....

Post by bez_ideje »

Neozbiljan ti je doktor,trazi drugo misljenje i mijenjaj terapiju .....negodan miris obicno izazivaju bakterijske i virusne infekcije....ako se stalno ponavljaju,najmanji ti je problem sto te dragi nece da lize ......
doggy

#1045 Re: Ginekologija i vagine....

Post by doggy »

bez_ideje wrote:Neozbiljan ti je doktor,trazi drugo misljenje i mijenjaj terapiju .....negodan miris obicno izazivaju bakterijske i virusne infekcije....ako se stalno ponavljaju,najmanji ti je problem sto te dragi nece da lize ......
bila sam kod tri ginekologa.
svaki kaze, mlada si, desava se.
jedan mi je dao makropen da pijem protiv infekcije
pila sam i opet nista.
madnessa

#1046 Re: Ginekologija i vagine....

Post by madnessa »

LaCici wrote:
upravo. skuhati, ostaviti 10ak min da odstoji, procijediti, u irigator i onda se isprati. moze i vanjska upotreba. meni je to ginekolog savjetovao i moram priznati da je odlicno. ako nista znam da nije hemija i da nece naskoditi.
LaCici

#1047 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

Probala, i evo radim to svaki drugi dan, nadam se da nije previse. Nije jos kako treba, ali je puno bolje, ako nista nemam peckanje. A i uzela sam Lactogyn tablete pa valjda ce u kombinaciji s tim proci. I da, uzela sam i sumece tablete Multigyn koje otopim u irigatoru i koristim ih jednom sedmicno. Ako me to ne izlijeci ne znam sta ce.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#1048 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Pera Trta »

bez_ideje wrote:ako se stalno ponavljaju,najmanji ti je problem sto te dragi nece da lize ......
:lol: :lol: :lol:
madnessa

#1049 Re: Ginekologija i vagine....

Post by madnessa »

LaCici wrote:Probala, i evo radim to svaki drugi dan, nadam se da nije previse. Nije jos kako treba, ali je puno bolje, ako nista nemam peckanje. A i uzela sam Lactogyn tablete pa valjda ce u kombinaciji s tim proci. I da, uzela sam i sumece tablete Multigyn koje otopim u irigatoru i koristim ih jednom sedmicno. Ako me to ne izlijeci ne znam sta ce.
Caj od hrastove kore se upotrebljava u obliku kupke ili obloga kod upalnih kožnih bolesti (osipi, cirevi, rane...), ozeblina, znojenja nogu, pomaze zacjelivanje rana (kazu da je dobar i nakon poroda da rana zaraste). Moze ga se grljati kod laksih upala usne supljine i zdrijela. Neki kazu da je dobar i kod probavnih problema i da ga se tada uzima sa mlijekom, bez secera. Ljekovita stvar u ovom caju, pored ostalih, je tanin. Ima ga i u zelenom i crnom caju, te u crnom vinu. Neki ljudi mogu biti alergicni na tanin, sto se manifestuje grcevima i mucninom pri oralnoj upotrebi, te treba obratiti paznju na reakciju kada se konzumiraju ove namirnice.
Moj savjet ti je da se kod upale cesce ispires ovim cajem kako bi ranice brze zacijelile i kako se ne bi nove stvarale. Dva dana je dovoljno da se bakterijice ponovo nakote i pocnu da grizu. Baje vole ranice, a kad je rana manje onda je i njima gore.
Multi-Gyn sumece tablete sadrze: Sodu bikarbonu, citricnu kiselinu, puder od aloe vere, laktozu i askorbinsku kiselinu (oblik vitamina C). Soda bikarbona, cit. kiselina i vitamin C pomazu istrjebljenje bakterijica, laktoza obnavlja zalihe dobrih bakterijica, a aloe vera umiruje upalu. Uputstvo kaze da se koristi dva puta dnevno 5 dana u slucaju upalnih procesa, a jednom sedmicno kada ne postoje problemi u svrhu prevencije. (Vidi se da ga imam na polici, je l' da?)
Lactogyn sadrzi fine bakterijice specificne za vaginu, pa je on onako super za obnavljanje redova u armiji dobrih bakterijica.
Sapun, razni preparati za pranje, jaki omeksivaci i deterdzenti mogu iziritirati osjetljivu kozu vagine i usnica, te naskoditi finoj flori i time usporiti fine efekte tretmana. Treba pripaziti da se ne koriste jake maramice za brisanje. Pored samog tretmana obicna voda je sasvim dovoljna.

S obzirom na tvoj "arsenal" lijekova ja bih postupila ovako: ujutro se ispirala Multi-Gyn tableticom, a navecer hrastovom korom (ili obratno). Redovno svaki dan pila bih Lactogyn i dosta jogurta. Nakon sto se upala smiri, onda bih cisto radi prevencije povremeno se ispirala hrastovom korom i tableticama.

Ukoliko primijetis da si pod uticajem stresa, napora, prehlade i sl. onda pojacati njegu kako bi se sprijecilo vracanje infekcije. Vecini zena se infekcije vracaju zbog stila zivota. To je mjesto gdje se prvo pokaze pad imuniteta i uticaj losih navika.
madnessa

#1050 Re: Ginekologija i vagine....

Post by madnessa »

doggy wrote:mene zanima kako ukloniti neugodan miris dole?
koristila sam vaginalete ali nije pomoglo.
kada rasirim noge osjetim taj miris, bas se fuj osjecam.
ne dam nikom da mi pridje dole. :cry: :cry: :cry:
Bila sam slobodna, pa sam ti prevela jedan članak, koji se meni učinio korisnim.

Izvor: http://www.disabled-world.com/artman/pu ... dour.shtml

Vaginalni miris može ograničiti seksulanu aktivnost u vezi. Žena se osjeća neugodno, a muškarac se udaljava. Vagina po sebi posjeduje određeni miris koji ne bi trebao biti problem.
Svaka djevojka ima svojstven vaginalni miris, što je prirodno. Čak i kad primijetite skoriju promjenu u mirisu ne mora značiti da se radi o infekciji. Ta promjena se može povezati sa određenim periodom u menstrualnom ciklusu, jer miris vagine može da varira ovisno o vremenu u ciklusu.

Zdrava vagina uvijek odašilje diskretan miris s vremena na vrijeme. Normalno je da se povremeno javlja određeni miris. Da li je prirodan miris neutralan ili ne je stvar ličnog rasuđivanja. Zapravo, neke žene primijete svoj miris čak i kad ga njihovi partneri ne primijećuju.

Ipak, ukoliko se miris mijenja ili postaje jako neugodan (odbojan miris ribe) treba obratiti pažnju, jer je to mogući znak ozbiljne vaginalne infekcije. Ukoliko se ne liječi ovo stanje može izazvati ne samo psihološke probleme nego i emocionalne (stres), te socijalne (osoba se osjeća neugodno misleći da miris primijete i drugi).

Šta činiti kod vaginalnog mirisa?
Mnoge žene vjeruju da je vaginalni miris rezultat nepostojanja lične higijene i peru se intenzivno bez da su svjesne da tako pogoršavaju problem. Iako nedovoljna genitalna higijena može biti uzrokom, pretjerano pranje nije rješenje. Veoma često žene koje imaju jak miris ne bi trebale da počnu da se peru intenzivno. Ovo nikako ne pomaže. Prva stvar koju treba učiniti je vratiti normalnu kiselost i ravnotežu vaginalne flore prirodnim putem. To se ne može učiniti ni jakom upotrebom antibiotika, jer oni narušavaju imuni sistem.

Kako postići ravnotežu vaginalne flore?
Vaginalna flora se sastoji od velikog broja mikroaerofiličnih bakterija. Među njima, lactobacilli se smatraju glavnim u ulozi zaštite vagine. Ovi mikroorganizmi su prvenstveno zaduženi za zaštitu kiselosti vagine. Prečestim pranjem vagine se povećava njena pH vrijednost, koja uznemirava vaginalnu floru i može uzrokovati vaginalne infekcije i neugodne mirise. U principu, ne požurujte se sa pranjem vagine kada imate vaginalnih problema. Ukoliko se uznemiri vaginalna flora patogene bakterije se razvijaju sto uzorkuje bakterijsku upalu. Ovo povećava broj bakterija znatno od normalnog što uzrokuje neugodan vaginalni miris.

Koji su uzroci vaginalnog mirisa?
Osim pretjeranog pranja, ispiranja, uske odjeće i određene hemikalije (mirisne kupke, antibakterijski sapuni i sl.) mogu uzrokovati vaginalne infekcije. Određena kontracepcijska sredstva i strana tijela u vagini mogu izazvati vaginalni miris ili veće zdravstvene probleme. Naizmjenični vaginalni i analni seks u toku istog odnosa može uzrokovati vaginalni miris. Iako rijetko način prehrane može uticati na miris vagine. U nekim slučajevima zdrava dijeta (konzumiranje voća i povrća u velikim količinama) može naštetiti postojećem stanju.

Korisni savjeti
Koristite čiste tampone/uloške i mijenjajte ih redovno. Izbjegavajte pranje, to nije neophodno, a može narušiti ili uništiti normalnu kiselost vagine što vodi ka vaginalnim problemima. Ukoliko patite od bilo koje vrste vaginalne infekcije preporučljivo je da se izbjegava nošenje uskog veša i hlača kako bi vagina lakše disala. Uska odjeća može iritirati vaginu i izazvati povećanje vaginalnog mirisa. Nošenje pamučnog veša je također jako važno. Ukoliko se vaginalna infekcija zadrži uprkos poduzetim mjerama potrebno je da posjetite ljekara, jer to može biti znak raka grlića materice, bakterijske vaginoze, klamidije, genitalnog herpesa, gonoreje, upalnih procesa, spolnih bolesti, vaginitisa, gljivičnih oboljenja isl.
Za žene je jako bitno da nakon spolnog odnosa odu mokriti. Mokrenje nakon odnosa pomaže da se odstrane eventualne bakterije koje se nalaze van i u vaginalnom kanalu, a koje bi mogle da se prošire na mokraćne kanale. Jednom kada se nađu u mokraćnim kanalima ovi mikrobi imaju tendenciju da se kreću ka mjehuru i mogu uzrokovati česte urinarne infekcije. Mokrenje ima efekat čišćenja tako što tjeraju mikrobe van.

Postoji li prirodan tretman za vaginalne mirise?
(slobodan prijevod savjeta marketinške firme koja je izvor ovog članka, bez njihove reklame)
Da. Postoji niz proizvoda koji pomažu uspostavljanju prirodne lactobacilli u vagini i značajno unaprijeđuju imuni sistem kako bi se borili protiv postojećeg stanja i njegovog ponavljanja.
Post Reply