Cao svima.
Pomalo nesto razmisljam... Znam da ce me neki pogresno shvatiti ali ja STVARNO smatram da svaki covjek na svijetu ima pravo na svoje ubjedjenje i vjeru i lijepo je to sto postoji sva ta raznovrsnost po tom pitanju.
Medjutim posmatram svoj sopstveni uzrast i danasnju situaciju i pomalo mi je ovo sto se danas odigrava smijesno, da ne kazem zalosno.
Ja sam recimo ta generacija ljudi koji su bili oslobodjeni i rasli u po mom misljenju puno zdravijoj atmosferi u kojoj bi trebala sva djeca od 9-19 godina da rastu.
Isli smo ulicama i uzvikivali: "Rock'n'Roll is here to stay!" ....neki su vikali :"Punk 's not dead" itd. Slavilo se John Lennonov rodjendan ili eventualno nekog naucnika Darwin-a recimo, citali smo Nichea i Marxa i obozavali Che Guevar-u.
Ako bi se slucajno desilo ( sto se ni u SNU ne bi moglo dogoditi) da neko prodje i povikne "Hristos se rodio" raja bi umrla od smijeha i mislili bi da se radi o nekoj zajebanciji.
Jucer vidim preko interneta naravno kako se po Banjaluci ( vjerujem i na drugim mjestima) bas to desava. Sto naravno kao sto sam i prije izjavio i nije neko cudo kad bi se radilo medju odraslim osobama, u kuci medju prijateljima, u crkvi i.t.d.
Medjutim najsmjesnije je sto mladi ljudi, djeca od 15 godina jedni druge tako pozdravljaju i pisu jedni drugima.
Koja zalost da ta djeca umjesto da zive zivot i da se razvijaju neoptereceni i neispranog mozga gdje ce moci svoju inteligenciju i kreativnost usmjeriti prema jednom zdravom uzrastu zasnovanom na naucnim i filozofskim ambicijama koje nam nudi zdrav razum prosvijetljenja koje smo stekli tokom proteklih hiljada godina od grckih filozofa, indijskih matematicara, pa sve do Newtona, Watta, Galbanija, Tesle i Einsteina...
Ne! ta djeca su bacena u ralje sekularizacije, hegemonizma i svemu sto to podrazumijeva. Praznovjerje koje nas prati vec dvije hiljade godina i koci u razvoju, donosi netrpeljivost i netoleranciju sa sobom, zatupljivanje i povratak u mracni srednji vijek iz kojega smo se jedva izvukli ( kao sto vidim neki jos i nisu).
Kako ce ta djeca proci u zivotu kad u njihovom svijetu ima mjesta samo za one koji su istog ubjedjenja kao oni dok ce svi ostali manje vise u pakao? Kako ce razmisljati kreativno kad im je pogled suzen na poglede praznovjernih crkvenih rituala i zapisa koji se nisu razvijali ni slova vec 2000 godina?
Sta nas ceka dalje, da li sljedece generacije biti jos tuplje? Inkvizicija? Krstaski ratovi?
Samo da povucem paralelu: ja sam rodjen kao musliman, iako sam odrastao u ateistickoj atmosferi i ne bi mi palo nikad na pamet da to uradim, ali recimo da sam ja neki dan kad je bio bajram isao po Stockholmu i vikao Allahu Ekber, ljudi bi me zatvorili ili proglasili teroristom. Mozda pretjerujem, ali u svakom slucaju ne bi izgledalo normalno.
Znam da ce mnogi reci da to nije prica za ovaj forum, ali da pokrenem tu temu negdje na drugom mjestu malo mi izgleda bez smisla. Mozda bas zato sto ne mislim nikog ubjedjivati, pogotovo ne one koji su vec ogrezli u sekularizaciji, a osjecam isto da mnogi ovdje na forumu misle isto kao i ja.
Mozda se varam...
U svakom slucaju pozdrav svima i "Elvis se rodio"