Za predane Allahu dž.š.
- fekir
#1026 Re: Za predane Allahu dž.š.
Poslanik s.a.w.s. kaže: "Kada čovjek uči dovu za svog odsutnog brata, melek govori: 'Neka je i tebi isto što i njemu tražiš'." (Ahmed i Muslim)
- partybrakerica
-
Mustafapasa
-
klixo
#1031 Re: Za predane Allahu dž.š.
Imam jedno pitanje u vezi zivotinja.Naime , pas mi je nedavno oslijepio(katarakta) ,a operacija kojom bi mu se vratio vid kosta 1000km.Sad me strah Boga mislim 1000km dajem za operaciju psa ,a narod nema sta jesti.Volio bih da cujem opce misljenje o ovom.Da li dati 1000km ili ga pustiti da zivi slijep...
-
bob sap
#1032 Re: Za predane Allahu dž.š.
Sigurno da mozes platiti operaciju i pas je od Allaha,nije ga niko drugi stovorio. Ti ces biti pitan za njega svakako, a ovako ces ga jos i spsiti.
Kako god poslusaj svoje srce. Muhamed s.a.w.s je rekao kad si neodlucan/u nekoj dilemi poslusaj svoje srce jer ono nikad nece pogrijesiti.
Kako god poslusaj svoje srce. Muhamed s.a.w.s je rekao kad si neodlucan/u nekoj dilemi poslusaj svoje srce jer ono nikad nece pogrijesiti.
- partybrakerica
#1033 Re: Za predane Allahu dž.š.
A s tim imas i istiharu da klanjas,pa ce ti odgovor sam doci.
Ja mislim da ces se puno bolje osjecati i savjest ce ti biti cista ako olaksas psu,pa nije te dzaba Allah dz.s. poslao da ti budes taj koji ce mu olaksati.
,sigurno ces za to imati nagradu inshAllah.
Ja mislim da ces se puno bolje osjecati i savjest ce ti biti cista ako olaksas psu,pa nije te dzaba Allah dz.s. poslao da ti budes taj koji ce mu olaksati.
-
klixo
#1034 Re: Za predane Allahu dž.š.
Hvala na odgovorima
Odlucio sam ga operirati aBd da sve prodje kako treba 
-
klixo
#1035 Re: Za predane Allahu dž.š.
Uvijek sam se pitao zasto se lakse osjecam poslije namaza i uzimanja abdesta.
Code: Select all
http://mojummet.com/forum/25-Fikh/3958-namaz-kao-potreba-i-lijek- ArtemisFowl
-
sour cherry
#1037 Re: Za predane Allahu dž.š.
Da ozdravi ako Bog da,a da tebi Allah olakša kad ti bude najpotrebnije.Amin.klixo wrote:Hvala na odgovorimaOdlucio sam ga operirati aBd da sve prodje kako treba
- ArtemisFowl
#1040 Re: Za predane Allahu dž.š.
Takodjeklixo wrote:Zaplakah![]()
- ArtemisFowl
#1041 Re: Za predane Allahu dž.š.
Evo kaside koja me je natjerala (nadam se da će i vas) da razmislim o životu na Ovom i Onom svijetu,o (ne)djelima koja sam uradio, o tome kako ćemo svi mi umrijeti i da ćemo svi biti oživljeni na Dan kada ćemo u potpunosti dobiti plaće naše.
Upitao je unuk svoga dedu: "Dedo reci mi sta je zivot?"
"Zivot je vrijeme izmedju ezana i namaza.-odgovorio je dedo unuku.
Medjutim,djecaka nije zadovoljio odgovor pa je dalje pitao:
"Kako to? Pa zivot nije tako kratak?!"
Dedo mu je rekao: "Da,da,moje dijete,zivot je zaista tako kratak..."te je nastavio govoriti: "Postoji ezan bez namaza, isto tako postoji namaz bez ezana,a zivot se odvija upravo izemdju toga dvoga."
"Ne razumijem...Reci mi dedo sta pod tim podrazumijevas?"
"Sjecas se kad smo prosle sedmice tvom novorodjenom rodjaku Aliji proucili ezan na uho?E to ti je ezan bez namaza."
"Ma to znam,"-uzbudjeno je rekao unuk dedi." Ali,reci mi sta je namaz bez ezana?"
"E to ces saznati kada ti dedo umre."

Upitao je unuk svoga dedu: "Dedo reci mi sta je zivot?"
"Zivot je vrijeme izmedju ezana i namaza.-odgovorio je dedo unuku.
Medjutim,djecaka nije zadovoljio odgovor pa je dalje pitao:
"Kako to? Pa zivot nije tako kratak?!"
Dedo mu je rekao: "Da,da,moje dijete,zivot je zaista tako kratak..."te je nastavio govoriti: "Postoji ezan bez namaza, isto tako postoji namaz bez ezana,a zivot se odvija upravo izemdju toga dvoga."
"Ne razumijem...Reci mi dedo sta pod tim podrazumijevas?"
"Sjecas se kad smo prosle sedmice tvom novorodjenom rodjaku Aliji proucili ezan na uho?E to ti je ezan bez namaza."
"Ma to znam,"-uzbudjeno je rekao unuk dedi." Ali,reci mi sta je namaz bez ezana?"
"E to ces saznati kada ti dedo umre."
-
linijar
#1043 Re: Za predane Allahu dž.š.
Klonite se forum mekteba!
-
linijar
#1044 Re: Za predane Allahu dž.š.
Ovako, mi znamo da je uzrok postojanja stvorenog Stvoritelj. On je apsolutni Vlasnik svega stvorenog.
Stvorio je život ili čovjeka. Od svih ljudi; izabrao je Muhammeda neka je nad njim Allahov mir i spas da bi nam se Obratio.
Najvrijednije što čovjek može uzeti od tog Insana neka je nad njim Allahov mir; jeste Znanje koje je objavio Veličanstveni.
Braćo i sestre; ima li smisla da kada se želite podučiti o onome što od vas traži vaš Stvoritelj, da to pitate npr. odete na pijacu i glasno uzviknete ko zna da vam odgovori na neko pitanje?!
Rekli biste da je to smiješno; ali zašto tu istu stvar radite na forumu?!
Zašto podržavate ljude da se bukvalno igraju boga, šta jeste a šta nije propisano?!
Poznajem puno ljudi koji nastoje steći Allahovo zadovoljstvo; ali to rade na ispravan način. Ako ste iskreni u traženju znanja, pa Allah iskrene ne zaboravlja!
Da odem malo dalje; ako bismo trebali odgovor iz oblasti nuklearne fizike, npr. skladištenje nuklearnog materijala. Biste li to pitali na forumu ili biste potražili stručnjaka iz te oblasti, u čije ste povjerenje sigurni?
Gore za čovjekov život jeste da pita preko foruma šta mu to Stvoritelj poručuje to jest, kako da uskladi svoj život na dunjaluku;
Svrha je obožavanje Stvoritelja;
a ne ljudi (kod nas rašireno - parlamentaraca ili demokratije / koji dozvoljavaju i zabranjuju ljudima - šta smiju a šta ne; ili forumaša koji tumače Allahove ili svoje propise) ili stvoreno nešto.
Stvorio je život ili čovjeka. Od svih ljudi; izabrao je Muhammeda neka je nad njim Allahov mir i spas da bi nam se Obratio.
Najvrijednije što čovjek može uzeti od tog Insana neka je nad njim Allahov mir; jeste Znanje koje je objavio Veličanstveni.
Braćo i sestre; ima li smisla da kada se želite podučiti o onome što od vas traži vaš Stvoritelj, da to pitate npr. odete na pijacu i glasno uzviknete ko zna da vam odgovori na neko pitanje?!
Rekli biste da je to smiješno; ali zašto tu istu stvar radite na forumu?!
Zašto podržavate ljude da se bukvalno igraju boga, šta jeste a šta nije propisano?!
Poznajem puno ljudi koji nastoje steći Allahovo zadovoljstvo; ali to rade na ispravan način. Ako ste iskreni u traženju znanja, pa Allah iskrene ne zaboravlja!
Da odem malo dalje; ako bismo trebali odgovor iz oblasti nuklearne fizike, npr. skladištenje nuklearnog materijala. Biste li to pitali na forumu ili biste potražili stručnjaka iz te oblasti, u čije ste povjerenje sigurni?
Gore za čovjekov život jeste da pita preko foruma šta mu to Stvoritelj poručuje to jest, kako da uskladi svoj život na dunjaluku;
Svrha je obožavanje Stvoritelja;
a ne ljudi (kod nas rašireno - parlamentaraca ili demokratije / koji dozvoljavaju i zabranjuju ljudima - šta smiju a šta ne; ili forumaša koji tumače Allahove ili svoje propise) ili stvoreno nešto.
-
linijar
#1045 Re: Za predane Allahu dž.š.
Bez puno traženja samo jedan primjer gdje se neko igra bukvalno boga!Kroksica wrote:Kad spomenu nokte. Kako kaze sahih hadis, Poslanik je prokleo zene koje cupaju obrve i depiliraju mjesta koja nisu "namjenjena" depiliranju, tj. noge, ruke i sta ja znam sta jos depiliraju.MrPerfect1 wrote:Pogresnan komparativni primjer. Da li to znaci da ni nokte ne smijemo sjeci jer je mijenjanje Bozije kreacije? Poslanik u hadisu kaze "Allah je prokleo onoga ko se tetovira i onog ko tetovira"Kroksica wrote:I obrezivanje je permanentno mijenjanje Bozje kreacije ali je postao jedan od muslimanskih rituala. Your argument is invalid.
Hocu da kazem, nisam bas sigurna da je Poslanik provodio svoje vrijeme proklinjujuci ljude zbog trivijalnih stvari.
Da podebljam neke stvari; nemojte se trovati shubhama ili sumnjama na forumu!
Još ovo; ako vam neko vrijeđa svetinje Islama; pa pročitajte makar prijevod značenja ajeta, da vidite čemu vas podučava vaš Stvoritelj, šta treba da radite u takvoj situaciji.
-
todd_smith
#1046 Re: Za predane Allahu dž.š.
Ne znam gdje da pitam jer ima 1000 tema, ali evo ovdje.
Da li neko zna kada pocinje/zavrsava Ramazan ove godine?
Da li neko zna kada pocinje/zavrsava Ramazan ove godine?
- vatrogasac
#1047 Re: Za predane Allahu dž.š.
Prvi dan posta je u utorak 09.07., a prva teravija u ponedjeljak 08.07. Prvi dan Bajrama je 08.08. u četvrtak.todd_smith wrote: Da li neko zna kada pocinje/zavrsava Ramazan ove godine?
-
todd_smith
-
sour cherry
#1049 Re: Za predane Allahu dž.š.
Koliko god srce poveća svoju ljubav prema Allahu, toliko se poveća i njegova pokornost prema Njemu Uzvišenom, a koliko god se poveća pokornost prema Svevišnjem Allahu, toliko se poveća njegova neovisnost od drugih ljudi. Srce je u potrebi za Allahom sa strane ibadeta, kao i sa strane traženja pomoći od Njega Uzvišenog, oslanjanja na Njega i sl. Stoga nema popravka, niti uspjeha srcu, nema mu radosti niti lijepog života, nema mu smiraja niti spokoja, osim u ibadetu svome Gospodaru, u ljubavi prema Njemu i iskrenom povratku Njemu Uzvišenom. Makar osjetilo najveće počasti i slasti od strane stvorenja, ono neće biti smireno i spokojno, jer je ono u potrebi za svojim istinskim Bogom.“ Ibn Tejmijje
Last edited by sour cherry on 27/04/2013 16:28, edited 1 time in total.
- kritichar
#1050 Re: Za predane Allahu dž.š.
Svaka druga ovisnost, osim o Njemu je suvišna.