Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1196
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1319

black

Post by black »

pitt wrote:jes vidjela sto je fursata ufatio :D:D:D
ti mali nijedne :oops: :D
pitt

Post by pitt »

cuj mali.....ne provociraj :D:D:D
King Kikapu

Post by King Kikapu »

gospodara prstenova ponovo. kupio sva tri dijela za 30 maraka kod bjanke u knjizari, reko da imam, pa im nisam odolio.
Bumbar

Post by Bumbar »

Sluskinjina prica - Margaret Atwood :)...
patrius

Post by patrius »

"Staze,lica,predeli"...po x-ti put.I opet ukrug.JBG,ovisan sam o Ivi(ci)!I svaki put sve vecim "zarom" ga citam.Uvijek me ponesto "novo" kod njega iznenadi!Neprevazidjena gromada-co'jek!U medjuvremenu naleti svasta.Od Hemigwaya,preko,recimo npr.Sabata,Borhesa,Remarquea,Kafke,do...
razmazena

Post by razmazena »

razmazena wrote:Image

Drugi dio:

Image

"U Indiji, u okviru oronule palate pokojnog radže od Badalpura nalazi se mali vrt u koji jedna mlada Evropljanka redovno dolazi kako bi prikupila snagu i osvježila duh. Zahr, sultanijina kći, potomak posljednjih vladara Konstantinopolja, takođe je i radžina kći, te je tako i kći indijske zemlje. Ovo je priča o njoj - ženi koja je, čim je došla na svijet, izgubila sve: ime, prezime, porijeklo, roditelje. Pobjegavši iz Indije, majka je pred smrt povjerava jednoj porodici na čuvanje. Kao već odrasla djevojka, Zahr pokušava na sve moguće načine da otkrije svoj pravi identitet, jer joj se čini da bez njega ne može zakoračiti u život. U dvadeset prvoj godini, poslije višegodišnjeg traganja, upoznaje oca i svoju zemlju. Zatiče osiromašenu porodicu, i otkriva nemilosti kojima je izložena mala muslimanska zajednica. Zahrini evropski običaji izazivaju snebivanja i mnogobrojne prijekore. Povrh svega, ona je tek žena, i samim tim potpuno obespravljena. Sve to ne umanjuje njenu sreću zbog porodice koju je najzad pronašla i oca kojem se divi i kojeg obožava. Medutim, njen se svijet ponovo kasnije i, posle mnogobrojnih bitaka, (hvata da sve te ..porodicne veze i osjećanje pripadnosti" nisu ništa drugo do štake kojima se čovjek potpomaže da bi stajao uspravno, okovi koji ga sputavaju, pa često i naočnjaci koji zasljepljuju. Hoće li danas, oslobođena svih duhova prošlosti uspjeti da se vine ka drugim horizontima, lagana, najzad spremna da zapleše svoj život?"
Last edited by razmazena on 31/12/2006 11:18, edited 2 times in total.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

ja po drugi put citam Travnicku hroniku :-)
malo sam deficitna sa knjigama, jer sam sve sto imam procitala.
dijasporasi, odakle narucujete knjige???
muz cita knjige na njemackom, a ja jos nisam u toj fazi da ih mogu citat :roll:
sad kontam da narucim nekoliko knjiga, ali ne znam odakle mi je najisplatnije narucit???

ima http://www.interliber.com

http://www.yu4you.com/knjige/
imate li jos kakvu stranicu????
razmazena

Post by razmazena »

Image
razmazena

Post by razmazena »

Image

Svako koga ljudska prava makar malo zanimaju otkriće da je ova knjiga srceparajuća i bolna. To je sjajno napisana, lična priča...
Zamislite princezu iz saudijske Arabije i šta vidite? Ženu koja blista od skupocjenih dragulja, i živi život u nezamislivom luksuzu. Ali u stvarnosti živi u zlatnom kavezu. Lišena je slobode, bez glasa, bez kontrole nad sopstvenim životom, bez druge vrijednosti osim da rađa sinove. Skrivena iza vela, ona je zatvorenik, a tamničari njen otac, njen muž, njeni sinovi.
Sultana je član kraljevske porodice Saudijske Arabije, u bliskom srodstvu sa samim kraljem. Ona govori o svom životu - od burnog djetinjstva do ugovorenog braka - podiže veo i otkriva istoriju užasnog ugnjetavanja i šokantnih povreda ljudskih prava kao što su iznuđeni brak, polno ropstvo i prijeka pogubljenja.
Princeza je ispovijest žene neukrotivog duha i neizmjerne smjelosti. Time što je progovorila, Sultana rizikuje da na sebe i svoju djecu, navuče bijes saudijskog establišmenta. Iz tog razloga, ispričala je svoju priču ostavši u anonimnosti.

Image

Šokantan nastavak bestselera "Princeza Sultana". Intimne istinite ispovijesti žena Saudijske Arabije o seksu, ljubavi, braku - i sudbini njihovih predivnih kćeri - pod velom.
Još jedna knjiga koju nećete moći da ispustite iz ruku, u isto vrijeme fascinanta i deprimirajuća priča o ženama koje posjeduju sve osim slobode. Zadivljujući osvrt na način života bogatih u Saudijskoj Arabiji.

Image

Bolno iskren i osoban, Krug princeze Sultane opisuje herojski pokušaj jedne žene da donese promjene u društvu i tradiciji Saudijske Arabije boreći se protiv zastrašujuće realnosti žena ovog pustinjskog kraljevstva. Pridružite se simboličnom krugu žena koje će zajedno sa Sultanom ustati protiv naizgled nedodirljive moći koju posjeduju muškarci. Krugom princeze Sultane, Dzin Sason zavrsava priču o Sultani, ostavljajući čitaocima nadu da će za žene Saudijske Arabije jednog dana doći bolja budućnost...
Last edited by razmazena on 31/12/2006 17:08, edited 1 time in total.
nevjestA

Post by nevjestA »

Paul Auster-Putovanja u skriptorijum - neko negdje rece da je dobra, pa rekoh hajd' da vidim...
dosla sam do 30 strane zanimljiva je :D
three sisters

Post by three sisters »

van Basten wrote:baš privodim kraju Nowhere man od Hemona... onako, iskreno više sam očekivao od dotičnog pisca... poprilično sam se napatio da iščitam knjigu do kraja... sigurno značajno lošija od prve, meni barem
Ja nisam ništa očekivala, i nisam ništa od njega čitala prije nego što sam uzela čitati Nowhere men, i bila sam prilično pozitivno iznenađena, nije sad da je neko remek djelo, ali solidno je..ali kod nas je prevedena kao Čovjek bez prošlosti, a to po meni nema nikakvog smisla, jer bi trebalo prevesti doslovno Čovjek niodkud, ali bi valjda smiješno izgledalo :?

He s real nowhere man
Sitting in his nowhere land
Making all his nowhere plans for nobody
:)
Rania

Post by Rania »

razmazena wrote:

Drugi dio:

Image

"U Indiji, u okviru oronule palate pokojnog radže od Badalpura nalazi se mali vrt u koji jedna mlada Evropljanka redovno dolazi kako bi prikupila snagu i osvježila duh. Zahr, sultanijina kći, potomak posljednjih vladara Konstantinopolja, takođe je i radžina kći, te je tako i kći indijske zemlje. Ovo je priča o njoj - ženi koja je, čim je došla na svijet, izgubila sve: ime, prezime, porijeklo, roditelje. Pobjegavši iz Indije, majka je pred smrt povjerava jednoj porodici na čuvanje. Kao već odrasla djevojka, Zahr pokušava na sve moguće načine da otkrije svoj pravi identitet, jer joj se čini da bez njega ne može zakoračiti u život. U dvadeset prvoj godini, poslije višegodišnjeg traganja, upoznaje oca i svoju zemlju. Zatiče osiromašenu porodicu, i otkriva nemilosti kojima je izložena mala muslimanska zajednica. Zahrini evropski običaji izazivaju snebivanja i mnogobrojne prijekore. Povrh svega, ona je tek žena, i samim tim potpuno obespravljena. Sve to ne umanjuje njenu sreću zbog porodice koju je najzad pronašla i oca kojem se divi i kojeg obožava. Medutim, njen se svijet ponovo kasnije i, posle mnogobrojnih bitaka, (hvata da sve te ..porodicne veze i osjećanje pripadnosti" nisu ništa drugo do štake kojima se čovjek potpomaže da bi stajao uspravno, okovi koji ga sputavaju, pa često i naočnjaci koji zasljepljuju. Hoće li danas, oslobođena svih duhova prošlosti uspjeti da se vine ka drugim horizontima, lagana, najzad spremna da zapleše svoj život?"
Citala obje. S tim sto mi je prva puno bolja. Ili mi se samo vise svidja opis turskog dvora od opisa zivota u indiji...

U svakom slucaju preporucujem obje knjige s tim sto mi je prva za 10.
Rania

Post by Rania »

ISTANBUL
Orhan Pamuk

Uspomene i grad

Da li je tajna Istanbula u njegovom siromaštvu koje živi pored slavne istorije, što nasuprot tome što je toliko otvoren za spoljne uticaje vodi zatvoren mahalski i društveni život i što mu se svakodnevica sastoji od trošnih, krhkih odnosa u pozadini veličanstvene prirodne lepote okrenute spolja? Ali, svaka priča vezana uz opšte karakteristike jednog grada, njegov duh ili biće, pretvara se posredno u razgovor o našem sopstvenom životu, a još i više o našem sopstvenom duhovnom stanju.
Grad nema drugog centra osim nas samih.

Orhan Pamuk, Istanbul

Pisati o svom gradu nije nimalo lako. Slično je pokušaju da se opiše najbliskije biće. Ono koje je dato, bez pitanja da li ga volite ili ne. Jer grad je kao porodica u kojoj ste rođeni: ona je mogla da učestvuje u odluci hoćete li joj se pridružiti. Ali vi niste mogli o tome da odlučujete.
Orhan Pamuk je za vodiča odabrao nesumnjivu ljubav prema Istanbulu. I onda kada ga opisuje tamnim tonovima. Ovo je grad-knjiga u crno-belim kontrastima; topografija i duše i tela centra jedne imperije, a iz perioda njegove dekadencije u vreme Pamukovog detinjstva i mladosti.
Knjiga počinje kao saga o porodici, a završava kao portret grada.
Ovo je zapravo biografija Istanbula i autobiografija Orhana Pamuka.

Vladislav Bajac

Naravno Zovem se crveno je fantasticna knjiga ali to je vec poznato :)
rikardoreis

Post by rikardoreis »

FERNANDO PESSOA - POEZIJA

Lisabonski osamljenik, specifican u diobi svog opusa u nekoliko poetskih likova, odnosno heteronima, koji se znacajno razlikuju u svom opusu (Ricardo Reis, Alberto Caeiro i Alvaro De Campos, te ortonim F.Pessoa).

"drugi mi uzimlju to ludilo moje
sa svim sto se u njem zbilo.
Bez ludila, covjek uistinu, sto je
neg zivince zdravo, cilo,
odgodjeno truplo koje radja silom?"
StLouis

Post by StLouis »

U ponedjeljak sam iznajmio nekoliko knjiga, i krenuo od Dubravke Ugresic - Americki fikcionar odusevila me, obavezno procitati njene eseje.
Isabell

Post by Isabell »

Heder Pringl
HIMLEROV VELIKI PLAN

Vrlo zanimljiva knjiga o Himleru i njegovim idejama.
-danTe-

Post by -danTe- »

Den Braun
Andjeli i demoni
Jedna od rjetkih knjiga koja mi se svidjela
anais_nin

Post by anais_nin »

DENNIS BOCK - The Communist's daughter

Image

Prica bazirana na zivotu istorijske figure kanadskog Dr. Normana Bethune-a. Formulisana u obliku pisama koje Bethune pise kcerci koju nikad nije vidio, knjiga je izuzetno interesantna i za ljubitelje istorije i za ljubitelje beletristike. Prosiriti u oblast fikcije lik i dijelo stvarne osobe nije nimalo jednostavna stvar. Covjek koji je ucinio mnogu na polju "ratne medicine", opisuje svoje ucesce u 3 razlicita rata, od toga 2 gradjanska, jedan u Spaniji sredinom 30tih, a onda rat u Kini krajem iste decenije. Komunizam, ideali, religija, rat, ljubav, zavist, medicina, jezicke barijere, odnosi izmedju roditelja i djece, Bock uspijeva da strpa sve elemente u fascinantnu pricu o Dr. Bethune-u :D toplo preporucujem....
anais_nin

Post by anais_nin »

trenutno je po ko zna koji put (ja mislim 3.) na redu jedan od meni najdrazih pisaca, Amin Maalouf - SAMARKAND :D ova knjiga mi je tako prelijepa, svaki put se jednostavno izgubim u njoj :D
Last edited by anais_nin on 10/01/2007 16:11, edited 1 time in total.
alek

Post by alek »

1001 noc

hocete li poslusati nasu pricu u poeziji i prozi 8-)
triton

Post by triton »

anais_nin wrote:trenutno je po ko zna koji put (ja mislim 3.) na redu jedan od meni najdrazih pisaca, Amin Maalouf - SAMARKAND :D ova knjiga mi je tako prelijepa, svaki put se jednostavno izgubim u njoj :D
i meni :)
samo mi je pred kraj nekako shuplje na silu napisano kao da nije on pisao
mella52

Post by mella52 »

Trenutno citam NOVI ZIVOT-Orhan Pamuk
Rania

Post by Rania »

@mella52

Hej i ja trenutno citam Novi Zivot (uz jos neke knjige), zanima me kako ti se cini? Meni je puno manje citljiva od ostalih Pamukovih knjiga. Nesto je cesto ostavljam i vracam se opet na nju.. :-)
Pearl

Post by Pearl »

Margaret Atwood: Sluskinjina prica

i

Tariq Ali: Knjiga o Saladinu..

Saladin malo ceka, jer se "sluskinjina prica" uzela svu moju paznju ::D:D

@anais, hvala na preporuci ;)
Post Reply