Sarajevski taksisti- dno dna
-
Saka
#1026 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
U pravu si, naravno da ima svakakvih ljudi, mislim da je tvoj pristup dobar. Ipak ako se baviš tim poslom moraš na svakakve mušterije biti spreman, ne možeš birati samo kulturne i obrazovane.
Međutim ima i taksista svakakvih, moje iskustvo je da je mnogima izgleda dosadno i non-stop nešto zapitkuju, ispita me od mjesta odakle sam, koju sam školu završio, ko mi je predavao, gdje radim, šta radim, kolika mi je plata. Ja ne želim biti grub da ga otkačim tako da jedva čekam da izađem iz auta. Pusti me čovječe, tvoje je da voziš a ne da palamudiš i ispituješ.
Međutim ima i taksista svakakvih, moje iskustvo je da je mnogima izgleda dosadno i non-stop nešto zapitkuju, ispita me od mjesta odakle sam, koju sam školu završio, ko mi je predavao, gdje radim, šta radim, kolika mi je plata. Ja ne želim biti grub da ga otkačim tako da jedva čekam da izađem iz auta. Pusti me čovječe, tvoje je da voziš a ne da palamudiš i ispituješ.
-
Bimmer_
#1027 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ma ne biram ja, tesko je mene isprovocirati, nego samo kazem da ima svakakvih, naucio sam da budem spreman na sveSaka wrote:U pravu si, naravno da ima svakakvih ljudi, mislim da je tvoj pristup dobar. Ipak ako se baviš tim poslom moraš na svakakve mušterije biti spreman, ne možeš birati samo kulturne i obrazovane.
Nije ti ni taj pristup uredu ja iz kurtoazije pitam, a tvoje je da mi das do znanja da nisi za razgovor ili mi to kazes. Nije ni moje da sutim, ti si takav ali ima svakakvih ljudi. Vecina mojih prijatelja i poznanika kazu da se osjecaju neugodno kada sjedu u taksi, a taksista suti i nece nista da prica, osjecaju se kao da ih ignorise i kao predmet. Tako da je tesko ugodit ljudima, zato smatram da je moj pristup sasvim dobar, pocnem da razgovaram ako vidim da niste raspolozeni za razgovor, ima RSG radio i laganini
-
Saka
#1028 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ma kažem za ove što ispituju nadugo i naširoko. Naravno i ja ću rado čavrljati o vremenu ili utakmicama, ali ne da me sad ispituje cijelu biografiju, kao da sam na optuženičkoj klupi. A slažem se, bilo je i onih koji riječ ne progovore pa nije baš ugodno, ali svakako bolje nego da me ispituje svašta i mlati gluposti. Tako da taj tvoj pristup je sasvim ok, samo da su svi takvi.
-
missko
#1029 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
ispravno je i poceti komunikaciju a i sutjeti bar po meni stvar licnog izbora i vozac kao pruzac usluga mora prihvatiti musterijin izbor jal dijalog jal sutnja i svi zadovoljni. Od sutnje te nece nikad glava zabolit .Bimmer_ wrote:Ma ne biram ja, tesko je mene isprovocirati, nego samo kazem da ima svakakvih, naucio sam da budem spreman na sveSaka wrote:U pravu si, naravno da ima svakakvih ljudi, mislim da je tvoj pristup dobar. Ipak ako se baviš tim poslom moraš na svakakve mušterije biti spreman, ne možeš birati samo kulturne i obrazovane.
Međutim ima i taksista svakakvih, moje iskustvo je da je mnogima izgleda dosadno i non-stop nešto zapitkuju, ispita me od mjesta odakle sam, koju sam školu završio, ko mi je predavao, gdje radim, šta radim, kolika mi je plata. Ja ne želim biti grub da ga otkačim tako da jedva čekam da izađem iz auta. Pusti me čovječe, tvoje je da voziš a ne da palamudiš i ispituješ.![]()
Nije ti ni taj pristup uredu ja iz kurtoazije pitam, a tvoje je da mi das do znanja da nisi za razgovor ili mi to kazes. Nije ni moje da sutim, ti si takav ali ima svakakvih ljudi. Vecina mojih prijatelja i poznanika kazu da se osjecaju neugodno kada sjedu u taksi, a taksista suti i nece nista da prica, osjecaju se kao da ih ignorise i kao predmet. Tako da je tesko ugodit ljudima, zato smatram da je moj pristup sasvim dobar, pocnem da razgovaram ako vidim da niste raspolozeni za razgovor, ima RSG radio i laganiniSvakog persiram ukoliko se ne trazi drugacije i imam zadovoljne musterije:D Vecina razgovara i ne gasi se makar o vremenskim nepogodama:D Najjaci su mi pjani kad pocnu provaljivat:D Ili kad popije sve pa nema da plati i onda "upisi mi broj pa cu ja tebe sutra nazvat", ima onih i koji nazovu da plate:D
-
Bimmer_
#1030 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Razumijemo se;)Saka wrote:Ma kažem za ove što ispituju nadugo i naširoko. Naravno i ja ću rado čavrljati o vremenu ili utakmicama, ali ne da me sad ispituje cijelu biografiju, kao da sam na optuženičkoj klupi. A slažem se, bilo je i onih koji riječ ne progovore pa nije baš ugodno, ali svakako bolje nego da me ispituje svašta i mlati gluposti. Tako da taj tvoj pristup je sasvim ok, samo da su svi takvi.
-
kojeime
#1031 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Sa mnogim napisanim od forumasa Bimmer_ bih se mogao sloziti , sa ovim ne mogu:
"-placa voznju od 2,70 KM sa novcanicom od 100KM pa cak i 200KM (razradjena taktika da ja kazem uredu je da vam ne sitnim pa drugi cete put platit)
-Poderem lamelu uzbrdo dok mi lik prica kako se trebam okrenut vjeri i ozenit, klanjat...
-Napadne me gospodja kakav sam Sarajlija sto ne znam gdje je njena neka cikma na Jarcedolima"
Kada musterija izvadi legalno sredstvo placanja, obaveza pruzaoca usluge je da vrati kusur. Tako da placanje voznje od 2,70 KM novcanicom od 200KM ne smije biti problem. Obaveza pruzaoca usluge je da se pobrine da moze vratiti kusur.
Taksista u Sarajevu mora znati i najmanju sitnicu (sto se tice lokacija) u Sarajevu. Mene stvarno cudi sto se ne uvede kao u Londonu i drugim mjestima, moras polagati ispit iz poznavanja lokacija u gradu u kojem taksiras i puteve (glavne i alternativne) kojima se dolazi na te lokacije, pa tek ako polozis mozes dobiti licencu.
Prituzbe na taksiste:
- Nece da vozi kratke relacije
- Nece da vozi uzbrdo
- Pusi u vozilu
- Nema da vrati kusur. A onda me napadne da mu placam krupnom novcanicom ocekujuci da on nema da vrati kusur pa da mi ne naplati voznju. Zao mi je, moja je obaveza da platim novcanicom koja je legalno sredstvo placanja u BiH, obaveza taksiste da vrati kusur. Kraj price.
- Ne izdaje racun. Nemam ja sta traziti racun posebno, kada zavrsi voznju neka izda racun.
- Razgovara mobitelom dok vozi (ne vozis krompir vec mene, dakle koncentrisi se na voznju, a i zabranjeno je razgovarati mobitelom u toku voznje)
- Ne ukljucuje taksimetar (Aerodrom i slicno)
- Stane na sred ceste dok ima voznju da bi mu jaran iza dodao steku cigara (desilo mi se prije neki dan, ja sjeo, rekao odrediste, taksista krenuo. Odjednom stade, izadje, i neko mu iz vozila iza doda steku cigara, pa se upitase, pa ovo ono a ja sjedim u vozilu i ne mogu da vjerujem. Da, Sarajevo taksi)
- Onemogucavaju vezanje pojasom (Ja se uvijek vezem pojasom. Taksisti na suvozacevom sjedistu zakace pojas da im ne bi zvonilo obavjestenje da pojas nije vezan. To rade jer vecina ljudi ne zeli da se veze. Tako da ja kada zelim da se vezem vidim u ocima taksiste bijes jer mora otkaciti pojas, pa kada zavrsi voznju sa mnom ponovo se "patiti" da pojas veze da mu ne zvoni. A vezanje pojasa opet zakonska obaveza) .
I tako dalje.
"-placa voznju od 2,70 KM sa novcanicom od 100KM pa cak i 200KM (razradjena taktika da ja kazem uredu je da vam ne sitnim pa drugi cete put platit)
-Poderem lamelu uzbrdo dok mi lik prica kako se trebam okrenut vjeri i ozenit, klanjat...
-Napadne me gospodja kakav sam Sarajlija sto ne znam gdje je njena neka cikma na Jarcedolima"
Kada musterija izvadi legalno sredstvo placanja, obaveza pruzaoca usluge je da vrati kusur. Tako da placanje voznje od 2,70 KM novcanicom od 200KM ne smije biti problem. Obaveza pruzaoca usluge je da se pobrine da moze vratiti kusur.
Taksista u Sarajevu mora znati i najmanju sitnicu (sto se tice lokacija) u Sarajevu. Mene stvarno cudi sto se ne uvede kao u Londonu i drugim mjestima, moras polagati ispit iz poznavanja lokacija u gradu u kojem taksiras i puteve (glavne i alternativne) kojima se dolazi na te lokacije, pa tek ako polozis mozes dobiti licencu.
Prituzbe na taksiste:
- Nece da vozi uzbrdo
- Pusi u vozilu
- Nema da vrati kusur. A onda me napadne da mu placam krupnom novcanicom ocekujuci da on nema da vrati kusur pa da mi ne naplati voznju. Zao mi je, moja je obaveza da platim novcanicom koja je legalno sredstvo placanja u BiH, obaveza taksiste da vrati kusur. Kraj price.
- Ne izdaje racun. Nemam ja sta traziti racun posebno, kada zavrsi voznju neka izda racun.
- Razgovara mobitelom dok vozi (ne vozis krompir vec mene, dakle koncentrisi se na voznju, a i zabranjeno je razgovarati mobitelom u toku voznje)
- Stane na sred ceste dok ima voznju da bi mu jaran iza dodao steku cigara (desilo mi se prije neki dan, ja sjeo, rekao odrediste, taksista krenuo. Odjednom stade, izadje, i neko mu iz vozila iza doda steku cigara, pa se upitase, pa ovo ono a ja sjedim u vozilu i ne mogu da vjerujem. Da, Sarajevo taksi)
- Onemogucavaju vezanje pojasom (Ja se uvijek vezem pojasom. Taksisti na suvozacevom sjedistu zakace pojas da im ne bi zvonilo obavjestenje da pojas nije vezan. To rade jer vecina ljudi ne zeli da se veze. Tako da ja kada zelim da se vezem vidim u ocima taksiste bijes jer mora otkaciti pojas, pa kada zavrsi voznju sa mnom ponovo se "patiti" da pojas veze da mu ne zvoni. A vezanje pojasa opet zakonska obaveza) .
I tako dalje.
-
Bimmer_
#1032 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Druze nije Sarajevo London, kod nas se nazivi ulica mijenjaju svaki cas. Kako da znam neku ulicicu u kojoj ima 6-7 kuca, to su vecinom nove ulicice. Ja lijepo kazem da nisam siguran gdje je, da li joj je problem da mi pomogne, ako jeste ja cu pitati preko stanice gdje je, ona me napade:D Mislim da je bolje da se konsultujem sa musterijom nego da promasim ulicu pa da misli da sam namjerno, da bi vise otkucao taksimetar.kojeime wrote:Sa mnogim napisanim od forumasa Bimmer_ bih se mogao sloziti , sa ovim ne mogu:
Prituzbe na taksiste:
- Nece da vozi uzbrdo
- Pusi u vozilu
I tako dalje.
Sto se placanja tice nije problem ako stvarno nemas sitno, nije problem ni da halalim voznju ako ja nemam da vratim kusur ili ako je starija osoba, bolesna ili invalid, rado odvucem besplatno. Ali to je taktika nekih, vidim da ima sitno da mi plati ali vadi 200KM da bih ja rekao nemam sitno, pa drugi put da plati. Ljudi se tako danima vozaju besplatno. Ja uvijek imam sitno:D Jedino ako vidim da stvarno nema, nekad necu da im sitnim radi male cifre, jer znam kad se rasitni potrosi se odmah, pa kazem platit cete drugi put i PLATI vecina;)
A sto se tice tog prvog, prije par dana mi je sjeo ogromni vehabija, vozim ga na duzu relaciju, brdo sam spomenuo jer mi je cudno bilo da ima tu naroda, imao sam osjecaj da cu dohvatit nebo, sve vrijeme mi je pricao kako se trebam okrenut vjeri, prestat da slusam ove gluposti na RSG radiu, tada bila emisija nesto o 80-tim i pustali Bijelo dugme i Zabranjeno pusenje, klanjat svaki namaz, ne izlazit u kafane, ozenit kakvu postenu curu sa sela jer takvih nema kod nas gradu, ispricao mi sve vazove sto je znao... To me potaklo da ovo napisem , nemam nista protiv price volim da razgovaram sa ljudima o svemu ali ovo je bilo patnja
Te sve negativne stvari sto si naveo ne radim
Dobro je procitati sta ljudima smeta mozda procitam nesto sto ne radim kako treba
-
kojeime
#1033 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Bimmer_ nisam mislio licno na tebe zato sto i ne znam ko si
. Ovo je uopsteno sta je po meni najveci problem kod koristenja Sarajevo taksija. Kod nekih nema nista od ovoga sta sam napisao, kod nekih ponesto, kod nekih sve, a kod nekih i vise.
- BHF_Manijak
#1034 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Evo posto imamo direktnog predstavnika takstista, sto je super naravno, da pitam kakva vam je politika da voznju recimo od 5,70 ili 5,60KM vozac hladno i bez ikakvog pitanja zaokruzuje cifru na 6KM kako bi gospodinu bilo lakse vratit kusur???
Mislim u principu jebote te 30kf ali fakat, no ne dam da me se pravi budalom. kad vec idu po tom principu "jebo te sta ti je 30fening" onda nek ide sebi na stetu i nek napalti 5KM!
Problem je u nacinu, naravno da bih rekao zaokruzi na 6, jer i ne volim da mi se oni "zuti" motaju po novcaniku, ali znaci toliko drzak biti i bezobrazan pa na svoju ruku zaokruziti cifru bez pitanja i molbe, eh to je fuj fujeva i to mi se vise puta desavalo!
Problem je u nacinu, naravno da bih rekao zaokruzi na 6, jer i ne volim da mi se oni "zuti" motaju po novcaniku, ali znaci toliko drzak biti i bezobrazan pa na svoju ruku zaokruziti cifru bez pitanja i molbe, eh to je fuj fujeva i to mi se vise puta desavalo!
- nidokralj
#1035 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
a tako vam je ljudi moji, svi su drugaciji. Takav je to jednostavno posao.Kakvih sam sve kontrasta vidio.Od likova kojima je auto puno pepela da se ne moze disati do onih kod kojih Bach i Mozart u autu sviraju ,a auto sredjen uredan pa imas osjecaj kao da si gospodin
S nekima se sit ispricam , razmjenim brojeva telefona, a s nekima nebi pozelio ni u snu da se ponovo vidim.Neki dan sjedam u taxi i prolazim pored Njemacke ambasade kad poce lik psovati Bogove, Aliju ,Tita.... na ove te one.Ja se zijanio 
i jos da dodam: nijednom ali bas nijednom mi se nije desilo da ne upali taksimetar.da je ne znam kakav svaki put upali,a samo jednom se desilo da je taksimetar bio nastiman pa je duplo otkucavo ali sam tog lika zapamtio
i jos da dodam: nijednom ali bas nijednom mi se nije desilo da ne upali taksimetar.da je ne znam kakav svaki put upali,a samo jednom se desilo da je taksimetar bio nastiman pa je duplo otkucavo ali sam tog lika zapamtio
-
Jon Spencer
#1036 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ti bi sad trebao generalizovati kao i većina ovdje prisutnih forumaša i zaključiti da su građani Sarajeva odnosno naše mušterije narkomani, kriminalci, prostitutke, alkoholičari, psihopate, prevaranti, ubice, pedofili itd. To naravno nisi izjavio ali bi ovom ovdje uobičajenom trolovskom logikom mogao hladno uraditi. Smiješno je što se ljudi žale isključivo na članove Sa taxija a nemaju pojma s kim su se vozili. Znam za bar 50-tak divljaka koji rade pod firmom Sarajevo taxi a nikakve veze sa Udruženjem nemaju. Npr. vehabija koji redovno stoji kod koloseuma - zeleni pežo firma Sarajevo taxi a lik ni lične karte nema, zlatni golf 2 također Sa taxi frajer godinama radi, plava Opel Astra itd. A kad bude neki belaj odmah se zove Sa taxi tipa djevojka izgubila mobitel, gospodinu ispao novčanik a nemaju pojma da su se vozili sa totalnim divljacima. Kad već spomenuh vehabiju možda ima neko upućeniji u islamsku religiju da mi objasni da li je vehabijama dozvoljeno voziti taxi na divljaka, ipak nanosi štetu drugim ljudima koji poštuju zakone i plaćaju poreze.Bimmer_ wrote:Evo da ti se javim kao izuzetak, imam zavrsen Fakultet kod nas u Sarajevu, Ekonomski ako cemo sitnicaviturban. wrote:hoce sa 4 razreda (cast izuzecima ako ih uopste ima) osnovne da imaju 1500 km platu a ljudi sa fakultetima rade za 800Radim u Sa taxi-u ondnosno posjedujem licencu i taxi oznaku, a clan sam udruzenja SAMOSTALNIH taxi djelatnika.
Eh sad price oko prevara na taximetru, SVI regularni taxisti moraju bazdarit taksimetre na godisnjem nivou kod ovlastenog lica koji zalijepi naljepnicu sa tom godinom te se ista mora skinut da se "cacka" taksimetar. NEMOGUCE malverzacije.
Dalje ako vas neko voza duzom relacijom, vase je da kazete kuda biste vi htjeli, meni se nekad ljudi naprave pametni pa izaberu duzu relaciju misleci da je kraca:D
Imam pouzdanu informaciju da Inspekcija nije dobila niti jednu validnu zalbu (za kojim vape ) od korisnika (bilo kojeg taksi prevoznika), toliki izvarani ljudi a niko nije prijavio.
O cijenama regularnih usluga je smijesno pricat i ovo je malo kakva je situacija.
Eh sad toliki tersovi taksisti. Stavite se vi u polozaj bilo kog vozaca koji je stalno na cesti:
Pobjesnjeli vozaci koji se utrkuju
Motoristi koji nemaju ni po 15 god, a pice gradom ko blentavi
Pjesaci koji lete na farove ko zecevi
O musterijama da ne pricam tu materijala za knjigu
-Svako treci-cetvrti smrdi, da me poslije stid drugih musterija a nemogu da izracim auto
-Ceka me na dnu ulice kojoj je nagib 45% (karikiram) samo da ga popnem na vrh mrsko mu hodat, vruce
-Sjede u auto kaze ima gripu inace ne bi taksijem ni isao, puse i kise mi u lice
-Sjeda u auto i pali cigaru, ispusi do pola do odredista
-Pjan ko zemlja ne zna gdje treba
-Nema da plati vrlo cesto
-Nabija mi na nos koliko zaradjujem
-Tersa meni sto je guzva i ovo sto rade ulice kao da sam ja to poceo
-placa voznju od 2,70 KM sa novcanicom od 100KM pa cak i 200KM (razradjena taktika da ja kazem uredu je da vam ne sitnim pa drugi cete put platit)
-Ocekuje da ga uvedem u hotel bukvalno da ostavim auto i dovedem do recepcije, mislio sam da me zeza
-Prica kako mu je drago sto je sjeo u Crveni taxi i kako su ostali papci (ja sam SA taxi) popio levat nije ni skonta kod mene crveno auto, tako svakome prica
-jedan sjede trazi da upalim klimu, sljedeci da ugasim, sljedeci iako je upaljena klima otvori prozor da izbaci ruku, pa ovome "promaha"...
-Napadne me gospodja kakav sam Sarajlija sto ne znam gdje je njena neka cikma na Jarcedolima
-Kaze zurim i ocekuje da ja vozim 90 kmh i prolazim na crvena svjetla da on stigne negdje
Ima jos bruku ne da mi se vise pisat:D
Jos neko je spomenuo razgovor, ukoliko mi je neko sjeo u auto osnovna kultura je da se pozdravim. Ukoliko pocne da prica nesto pricam, ukoliko ne pocne pitam nesto standardno samo da ne bude "krma sto je kratka relacija" ako vidim da on nece da prica jer misli da nisam na njegovom nivu , ispostujem ga nek zivi u zabludi:D
Uglavnom do sad sam iskuliraosve gluposti i Nikad nisam imao nezadovoljnu musteriju pa makar da je i na moju stetu. Nisam gladan za novcem imam ga i dovoljno, necu da dopustim pogotovo nekim primitivcima da me izbace iz takta
Ne branim taksiste svakako ne planiram to vise da radim i propast ce ta famozna licenca necu je prenosit nikome ali samo da vidite i drugu perspektivu, nece se niko obogatit na vase 2KM.
Pazite se nelegalnih taksista i 99% sa legalnim necete imati problem izbilo kog udruzenja
Evo vam jedan koristan link u slučaju bilo kakve neprijatnosti zapamtite reg. broj i lako je provjeriti ko vas je vozio u slučaju da je regularan. U slučaju da ga nema na spisku znači da je divlji. A i usput provjerite koliko je regularnih taxija na cesti i koliko je ta cifra zanemariva u odnosu na broj taxi vozila na cesti. Sa taxi ima oko 700 članova sa važećom potrebnom dokumentacijom. Interesantno je da Zuti taxi od marta ove godine nema niti jedno vozilo sa potpunom dokumentacijom. Razlog: jer su mu istekle taxi oznake koje može dobiti nakon što donese dokaz da je izmirio sve obaveze prema državi. To je isti onaj lik koji se busao da se bori protiv monopola koji se bori za građane da imaju jeftin taxi i ostale ublehe kojima je zamazivao raji oči pa je svojom nevjerovatnom menadžerskom sposobnošću doveo do toga da nema niti jedno regularno auto. Nezvanično dug je višemilionski. Interesantno je i vidjeti ove kvazi firme i broj regularnih vozila kad znamo koliko ih je na cesti. Ovaj isti Kale ima 5 licenci a na cesti ih 50. Holand 4, Paja 11, Rhr 2, Adin i Benjo 2 (jedna Adinu i jedna Benji), Crveni 40, Samir i Emir 40 (Samir 21 i Emir 19 jer je Samir ipak većinski vlasnik). I to je to. Znači privatne firme imaju ukupno 91 regularno vozilo !!!!! A koliko ih je na cesti?!
http://ms.ks.gov.ba/MSoznakezawebsite/O ... p?start=61
Ukupan broj taxi vozila sa potpunom potrebnom dokumentacijom je Sarajevo taxi 717 plus firme 91 jest jednako 808.A koliko je taxi vozila na cesti? Najbolje (ne)znaju u inspekciji. Za mene su svi ovi koji nisu na spisku divljaci. Bio Žuti, Paja ili Sa taxi svejedno.
- drndalo
#1037 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Posto po vlastitom priznanju taj priznaje samo "vislje" zakone, ali ne i ovozemaljske/ljudski pisane, nikakve stete tu nema...Jon Spencer wrote:Kad već spomenuh vehabiju možda ima neko upućeniji u islamsku religiju da mi objasni da li je vehabijama dozvoljeno voziti taxi na divljaka, ipak nanosi štetu drugim ljudima koji poštuju zakone i plaćaju poreze.
-
Bimmer_
#1038 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ne zaokruzujem, uvijek prvo vracam feninge pa krupne;)BHF_Manijak wrote:Evo posto imamo direktnog predstavnika takstista, sto je super naravno, da pitam kakva vam je politika da voznju recimo od 5,70 ili 5,60KM vozac hladno i bez ikakvog pitanja zaokruzuje cifru na 6KM kako bi gospodinu bilo lakse vratit kusur???![]()
Mislim u principu jebote te 30kf ali fakat, no ne dam da me se pravi budalom. kad vec idu po tom principu "jebo te sta ti je 30fening" onda nek ide sebi na stetu i nek napalti 5KM!
Sinoc sam vozio covjeka neko mu napisao na papiru ulicu i broj i samo mi dao u ruke, napio se lola nemoze da izgovori gdje ce:DJon Spencer wrote:Ti bi sad trebao generalizovati kao i većina ovdje prisutnih forumaša i zaključiti da su građani Sarajeva odnosno naše mušterije narkomani, kriminalci, prostitutke, alkoholičari, psihopate, prevaranti, ubice, pedofili itd. To naravno nisi izjavio ali bi ovom ovdje uobičajenom trolovskom logikom mogao hladno uraditi. Smiješno je što se ljudi žale isključivo na članove Sa taxija a nemaju pojma s kim su se vozili. Znam za bar 50-tak divljaka koji rade pod firmom Sarajevo taxi a nikakve veze sa Udruženjem nemaju. Npr. vehabija koji redovno stoji kod koloseuma - zeleni pežo firma Sarajevo taxi a lik ni lične karte nema, zlatni golf 2 također Sa taxi frajer godinama radi, plava Opel Astra itd. A kad bude neki belaj odmah se zove Sa taxi tipa djevojka izgubila mobitel, gospodinu ispao novčanik a nemaju pojma da su se vozili sa totalnim divljacima. Kad već spomenuh vehabiju možda ima neko upućeniji u islamsku religiju da mi objasni da li je vehabijama dozvoljeno voziti taxi na divljaka, ipak nanosi štetu drugim ljudima koji poštuju zakone i plaćaju poreze.Bimmer_ wrote:Evo da ti se javim kao izuzetak, imam zavrsen Fakultet kod nas u Sarajevu, Ekonomski ako cemo sitnicaviturban. wrote:hoce sa 4 razreda (cast izuzecima ako ih uopste ima) osnovne da imaju 1500 km platu a ljudi sa fakultetima rade za 800Radim u Sa taxi-u ondnosno posjedujem licencu i taxi oznaku, a clan sam udruzenja SAMOSTALNIH taxi djelatnika.
Eh sad price oko prevara na taximetru, SVI regularni taxisti moraju bazdarit taksimetre na godisnjem nivou kod ovlastenog lica koji zalijepi naljepnicu sa tom godinom te se ista mora skinut da se "cacka" taksimetar. NEMOGUCE malverzacije.
Dalje ako vas neko voza duzom relacijom, vase je da kazete kuda biste vi htjeli, meni se nekad ljudi naprave pametni pa izaberu duzu relaciju misleci da je kraca:D
Imam pouzdanu informaciju da Inspekcija nije dobila niti jednu validnu zalbu (za kojim vape ) od korisnika (bilo kojeg taksi prevoznika), toliki izvarani ljudi a niko nije prijavio.
O cijenama regularnih usluga je smijesno pricat i ovo je malo kakva je situacija.
Eh sad toliki tersovi taksisti. Stavite se vi u polozaj bilo kog vozaca koji je stalno na cesti:
Pobjesnjeli vozaci koji se utrkuju
Motoristi koji nemaju ni po 15 god, a pice gradom ko blentavi
Pjesaci koji lete na farove ko zecevi
O musterijama da ne pricam tu materijala za knjigu
-Svako treci-cetvrti smrdi, da me poslije stid drugih musterija a nemogu da izracim auto
-Ceka me na dnu ulice kojoj je nagib 45% (karikiram) samo da ga popnem na vrh mrsko mu hodat, vruce
-Sjede u auto kaze ima gripu inace ne bi taksijem ni isao, puse i kise mi u lice
-Sjeda u auto i pali cigaru, ispusi do pola do odredista
-Pjan ko zemlja ne zna gdje treba
-Nema da plati vrlo cesto
-Nabija mi na nos koliko zaradjujem
-Tersa meni sto je guzva i ovo sto rade ulice kao da sam ja to poceo
-placa voznju od 2,70 KM sa novcanicom od 100KM pa cak i 200KM (razradjena taktika da ja kazem uredu je da vam ne sitnim pa drugi cete put platit)
-Ocekuje da ga uvedem u hotel bukvalno da ostavim auto i dovedem do recepcije, mislio sam da me zeza
-Prica kako mu je drago sto je sjeo u Crveni taxi i kako su ostali papci (ja sam SA taxi) popio levat nije ni skonta kod mene crveno auto, tako svakome prica
-jedan sjede trazi da upalim klimu, sljedeci da ugasim, sljedeci iako je upaljena klima otvori prozor da izbaci ruku, pa ovome "promaha"...
-Napadne me gospodja kakav sam Sarajlija sto ne znam gdje je njena neka cikma na Jarcedolima
-Kaze zurim i ocekuje da ja vozim 90 kmh i prolazim na crvena svjetla da on stigne negdje
Ima jos bruku ne da mi se vise pisat:D
Jos neko je spomenuo razgovor, ukoliko mi je neko sjeo u auto osnovna kultura je da se pozdravim. Ukoliko pocne da prica nesto pricam, ukoliko ne pocne pitam nesto standardno samo da ne bude "krma sto je kratka relacija" ako vidim da on nece da prica jer misli da nisam na njegovom nivu , ispostujem ga nek zivi u zabludi:D
Uglavnom do sad sam iskuliraosve gluposti i Nikad nisam imao nezadovoljnu musteriju pa makar da je i na moju stetu. Nisam gladan za novcem imam ga i dovoljno, necu da dopustim pogotovo nekim primitivcima da me izbace iz takta
Ne branim taksiste svakako ne planiram to vise da radim i propast ce ta famozna licenca necu je prenosit nikome ali samo da vidite i drugu perspektivu, nece se niko obogatit na vase 2KM.
Pazite se nelegalnih taksista i 99% sa legalnim necete imati problem izbilo kog udruzenja
Evo vam jedan koristan link u slučaju bilo kakve neprijatnosti zapamtite reg. broj i lako je provjeriti ko vas je vozio u slučaju da je regularan. U slučaju da ga nema na spisku znači da je divlji. A i usput provjerite koliko je regularnih taxija na cesti i koliko je ta cifra zanemariva u odnosu na broj taxi vozila na cesti. Sa taxi ima oko 700 članova sa važećom potrebnom dokumentacijom. Interesantno je da Zuti taxi od marta ove godine nema niti jedno vozilo sa potpunom dokumentacijom. Razlog: jer su mu istekle taxi oznake koje može dobiti nakon što donese dokaz da je izmirio sve obaveze prema državi. To je isti onaj lik koji se busao da se bori protiv monopola koji se bori za građane da imaju jeftin taxi i ostale ublehe kojima je zamazivao raji oči pa je svojom nevjerovatnom menadžerskom sposobnošću doveo do toga da nema niti jedno regularno auto. Nezvanično dug je višemilionski. Interesantno je i vidjeti ove kvazi firme i broj regularnih vozila kad znamo koliko ih je na cesti. Ovaj isti Kale ima 5 licenci a na cesti ih 50. Holand 4, Paja 11, Rhr 2, Adin i Benjo 2 (jedna Adinu i jedna Benji), Crveni 40, Samir i Emir 40 (Samir 21 i Emir 19 jer je Samir ipak većinski vlasnik). I to je to. Znači privatne firme imaju ukupno 91 regularno vozilo !!!!! A koliko ih je na cesti?!
http://ms.ks.gov.ba/MSoznakezawebsite/O ... p?start=61
Ukupan broj taxi vozila sa potpunom potrebnom dokumentacijom je Sarajevo taxi 717 plus firme 91 jest jednako 808.A koliko je taxi vozila na cesti? Najbolje (ne)znaju u inspekciji. Za mene su svi ovi koji nisu na spisku divljaci. Bio Žuti, Paja ili Sa taxi svejedno.
A prije par dana 6 (Šest) odraslih osoba, svi jedu sladoled, mole me da sjedu svi u auto i da ih vozim. Jbt kako su mislili sjest njih 6, znaci njih 5 nazad mora i naljutili se sto nisam htio da vozim. Jos sam im objasnio da ne smijem zakonski da primim toliko ljudi, a ni fizicki ne mogu stat. Jos sam im ponudio da zovnem jos jedno auto ali nece:D
Ima i onaj sa Alfom crnom 147 godinama radi, plavi Golf 2, Ford Escord, sivi Volvo stari:D
- Urban B.
#1039 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Bimmer
To je ono sto vecina nas govori da ima i normalnih ljudi i u Sa taxiju i sreca da jje tako!Vas posao svakako zahtjeva toliko flexibilnost i toleranciju jer sa svakakvim ljudima se susrecete!
John Spencer nastavlja po svom,od pocetka prica o kaletu,crvenom ovom onom a nista o svojima,pa eto ako vec znas ko su divlji taksisti sto ih se vi ne rjesite il trebamo mi doci da ih tjeramo?
To je ono sto vecina nas govori da ima i normalnih ljudi i u Sa taxiju i sreca da jje tako!Vas posao svakako zahtjeva toliko flexibilnost i toleranciju jer sa svakakvim ljudima se susrecete!
John Spencer nastavlja po svom,od pocetka prica o kaletu,crvenom ovom onom a nista o svojima,pa eto ako vec znas ko su divlji taksisti sto ih se vi ne rjesite il trebamo mi doci da ih tjeramo?
- BHF_Manijak
#1040 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ma to sam pitao vise generalno, ne misleci na tebe, zasto je takva praksa kod vecine taksista.Bimmer_ wrote:Ne zaokruzujem, uvijek prvo vracam feninge pa krupne;)BHF_Manijak wrote:Evo posto imamo direktnog predstavnika takstista, sto je super naravno, da pitam kakva vam je politika da voznju recimo od 5,70 ili 5,60KM vozac hladno i bez ikakvog pitanja zaokruzuje cifru na 6KM kako bi gospodinu bilo lakse vratit kusur???![]()
- respo
#1041 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
sto kaze urban spenceru pa necemo vam mi konkurenciju rjesavati
ako na autu pise sarajevo taxi za mene je to sarajevo taxi otkud ja znam da je divljak
ako na autu pise sarajevo taxi za mene je to sarajevo taxi otkud ja znam da je divljak
- respo
#1042 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
par dana sam se vozio u 2-3 taxija
svi su bili sa taxi i ne mogu se pozaliti
jedan prohvatio voznju od higijenskog do twista drugi od bbi-a do kampusa i treci od marijin dvora do opstine centar
da naglasim nisu sa standa
i svi su se fino odnosili prema meni
i da pitam taxiste jer mi je navika recimo da sjednem pozadi i kad placam prvo izadjem zatvorim zadnja vrata i otvorim suvozaceva i onda platim
jeli vam se to desava i jesu li vam na prvu takvi sumnjivi da nece platiti?
svi su bili sa taxi i ne mogu se pozaliti
jedan prohvatio voznju od higijenskog do twista drugi od bbi-a do kampusa i treci od marijin dvora do opstine centar
da naglasim nisu sa standa
i svi su se fino odnosili prema meni
i da pitam taxiste jer mi je navika recimo da sjednem pozadi i kad placam prvo izadjem zatvorim zadnja vrata i otvorim suvozaceva i onda platim
jeli vam se to desava i jesu li vam na prvu takvi sumnjivi da nece platiti?
-
Bimmer_
#1043 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Oni su ili laznjaci ili su izbaceni iz udruzenja ali i dalje nose te "reklame", ne mozemo mi to rijesavati, za to je zaduzena policija i inspekcija...Urban B. wrote:Bimmer![]()
Ne mogu ja izaci iz auta i potuci se sa covjekom i oteti mu oznaku
Prije su bili makar stidljivi pa ako naidjem stane iza mene da ja prvi uzmem voznju pa onda on. Sad postali bezobrazni, prestigne me, uvali se ispred mene i uzme mi musteriju (to mi je sinoc uradio taj nelegalni sa Volvom sivim "SA taxi" i narandzasti Golf III Holland Company na obicnim tablicama
Nepisano je pravilo izmedju taksista da nikad ne pretices onog ispred, nego vozis iza i cekas da on prvi uzme voznju ili ako te pustim da se ukljucis ispred mene na cestu, a imao sam prednost, musteriju koja te zaustavlja na sljedecoj raskrsnici propustas meni, jer ja sam svakako bio ispred tebe, propustio sam te da ne cekas;)
Pa u principu ne izlaze ljudi prije nego sto plate, nekad kaze "evo samo da izadjem da izvadim iz dzepa", ja nikad ne pomislim da nece platit, jedino da je zaboravio, ako krene da se odmakne napomenem ga, izvine se i plati (obicno kad popiju
Ovi sto nemaju da plate ili nece oni ti kazu dok su u autu da nemaju para i nece platit, ja mu odgovorim "biti ce aBd, kad bude platit ces, sretno". Ha ja necu se potuc sa njim za par KM,svakom svacija nafaka
P.S
Zaboravih napisati sto se tice privatnih firmi od svih jedino Crveni nema nelegalnih auta i ljudi korektno rade, bar ih ja ne vidjam, ostalo je vecina u mutnom kao ovi "nasi" nehljebari
- poznanik
#1044 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Izdaju li fiskalne račune?Bimmer_ wrote:...
P.S
Zaboravih napisati sto se tice privatnih firmi od svih jedino Crveni nema nelegalnih auta i ljudi korektno rade, bar ih ja ne vidjam, ostalo je vecina u mutnom kao ovi "nasi" nehljebari
-
Bimmer_
#1045 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ne znam druze ne vozim se ja sa njima, kazem sto se tice naljepnica i tablicapoznanik wrote:Izdaju li fiskalne račune?Bimmer_ wrote:...
P.S
- Saraj`vo
#1046 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ma meni je baš super kad se sa taxom raspričam, malo bomba on malo ja i prodje nam baš super. pogotovo kak`i stari šaneri o mušterijama koje nisu imale da plate ili o djevojkama koje takođe nemaju da plate
. Ostavim na kraju malo bakšiša (obično zaokružim na više)i izadjem pravo raspoložen, Hvala svakom takvom taxi.
- drndalo
#1047 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ma ja, sve John Holmes-ovi za volanima...Saraj`vo wrote:stari šaneri o mušterijama koje nisu imale da plate ili o djevojkama koje takođe nemaju da plate.
-
kojeime
#1048 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Moram jedno priznati. U Sarajevo taksiju mi se cesto desava da ako je voznja na primjer 5.10 do 5.50, ja izvadim 5 KM i krenem da u novcaniku nadjem ostatak, taksista kaze "U redu je". Pa onda i ja umjesto 5.50 ili 5.60 ostavim 6.
Ali mi se isto tako desilo da sam ove (prosle) zime ostavio kapu u vozilu Sarajevo taksija. Nije neka vrijednost, ali meni draga kapa. Izadjem iz taksija, krenem do stana, vidim nema kape. Nazovem centralu i nisam zapamtio broj ali opisem vozilo, relaciju, itd. i kazem da taksista koji me je vozio upali taksimetar i da mi naplati voznju koliko bude kostalo da mi donese kapu. Iz centrale kazu da covjek tvrdi da kape nema. Ja znam da sam jedino u taksiju je mogao izgubiti. Covjeku bilo lijeno vracati se. Nema veze, ali bi mi krivo.
Ali mi se isto tako desilo da sam ove (prosle) zime ostavio kapu u vozilu Sarajevo taksija. Nije neka vrijednost, ali meni draga kapa. Izadjem iz taksija, krenem do stana, vidim nema kape. Nazovem centralu i nisam zapamtio broj ali opisem vozilo, relaciju, itd. i kazem da taksista koji me je vozio upali taksimetar i da mi naplati voznju koliko bude kostalo da mi donese kapu. Iz centrale kazu da covjek tvrdi da kape nema. Ja znam da sam jedino u taksiju je mogao izgubiti. Covjeku bilo lijeno vracati se. Nema veze, ali bi mi krivo.
-
quarterback
#1049 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
ja radi toga uvijek gledam broj taksija kada izadjem iz njega
-
Bimmer_
#1050 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ja sam par puta vratio skupocjene mobitele i novcanike, nikad mi niko nije ni "na kafu" ostavio za to, niti sam htio da uzmem ako neko pokusa, dovoljna je zahvalnost. Ali par puta mi je pravo krivo bilo, zaborave mobitel u autu, poslije zovu na njega ja se javim donesem na drugi kraj grada skoro i ni hvala mi ne kaze bukvalno, samo uzme i zalupi vratakojeime wrote:Moram jedno priznati. U Sarajevo taksiju mi se cesto desava da ako je voznja na primjer 5.10 do 5.50, ja izvadim 5 KM i krenem da u novcaniku nadjem ostatak, taksista kaze "U redu je". Pa onda i ja umjesto 5.50 ili 5.60 ostavim 6.
A kapa, rukavica, salova i kisobrana imam pun gepek, sve kontam neko ce se sjetit i doci po svoje, ali urijetko se sjete pa proberu svoje sa kamare
Ako hoces proberi kapu kod mene ima mozda ista kao tvoja, velika je kolekcija